Hirdetés
- MWC 2025: A kicsi és a kamerás - megjött a Xiaomi 15 és az Ultra
- Soundcore Liberty 4 Pro - basszus!
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Soundcore Space One Pro - hordozható komfort
- iPhone topik
- MWC 2025: Kapott egy harmadik premiert is a Realme 14 Pro és 14 Pro+
- MWC 2025: Ilyen élőben a Galaxy A36 és A56
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Redmi Note 13 4G
-
Mobilarena
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Komplikato #50387 üzenetére
Elég sok költség lenne, mert akkor meg kellene tartani a 32 bites CUDA támogatását. És itt igazából ennek a karbantartási költsége a gond. Meg eleve a GPU PyhsX az utóbbi években egy nagy nyűg lett. Gyakorlatilag minden driverben ott van, de évek óta semerre sem fejlődik. Vagyis minden egyes driverben szükséges lefuttatni a teszteket rá, ami gyakorlatilag kidobott pénz. Mivel ez nem szabvány, így nem kötelező ezt a végtelenségig támogatni. Az NV bármikor dönthet arról, hogy inkább kihúzzák a támogatást és elengedik. Ezzel azért kb. tízezer dollárt spórolnak évente. És ez lehet, hogy kevésnek tűnik, de az NVIDIA ezt úgy nézi, hogy miért költsenek erre, ha semmi haszna? Ezért az NV szemszögéből ez sok költség, mert ők a 0 dollárt tartják elfogadhatónak.
A megoldás erre az lenne, ha kiadnák a PhysX teljes forráskódját. A GPU-sat is, és akkor a community meg tudná oldani a támogatást. Szimplán átírják a teljes kódot compute shaderre és meg van oldva az örökös support, mert a compute shader egy szabványos API-hoz van kötve, azt azért kötelező támogatni.
#50388 rumkola : Két külön dologról beszélsz. A CPU-s PhysX runtime még most is működik, hiszen annak a 32 bites binárisa le van fordítva x86-ra, és amíg ez az ISA nem kerül ki a CPU-kból, addig a futtatásával sem lesz gond. A GPU-s PhysX döglött meg. Az pár tucat játék csak. De a szóban forgó játékok is működnek tovább, csak a GPU-s PhysX nem megy, de a CPU-s PhysX megy, ahogy előbb említettem, az binárisan van fordítva, és az csak x86 ISA-t igényel.
[ Szerkesztve ]
-
Komplikato
veterán
Na de itt nem arról van szó, hogy 2025-ben jaj nem jön már ki játék ami 32 bites PhysX támogatás, hanem arról van szó, hogy 1.2 milliós szájba vert videokártyán néhol 12-22 FPS-el megy egy 8-10-12 éves játék. Értem én, hogy már nem fejlesztik, de mennyi idő lenne, ha benne hagynák az utolsó hivatalos 32 bites DLL csomagot a driverben?
-
-
-
Devid_81
félisten
Ahogy latom a hirekben az 5070-ert sem kell a boltokig elsetallni, mert abbol sem lesz
-
hahakocka
őstag
Jaja nálam is így volt amúgy teljesen. Sose cserélgettem évente csak amikor eladtam az előzőt és ment bele az új épp AMD vagy épp NV bár tudom egy ember szerint ős AMD őrült vagyok
Sokszor sokan user erroroznak mert pl rosszul szedik le az NV drivert s fent marad ez az, vagy rosszul rakják fel épp az AMD új driverét, vagy a Windows frissítés akad össze vele valami ezek közül lehet. Se NV se AMD driverrel amikor használtam pár évig őket nem volt gondom. Vagy olyan is volt amúgy hogy pl rosszul szedik le az előző AMD vagy NV drivert vagy pl nem indítják a gépet csak szimplán újra driver felpakolás után.
[ Szerkesztve ]
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz
deathcrow42 #50369 üzenetére
Technikailag egy 5090-re dobod rá egy 5080 árát az Astral-ért.
-
fatal`
titán
válasz
Legalább van készlet és megszámolják a ROP-okat.
[ Szerkesztve ]
-
Busterftw
nagyúr
válasz
De legalabb megszamoljak neked a ROP-okat!
-
-
Busterftw
nagyúr
válasz
hahakocka #50366 üzenetére
Az objektiv erveles es a folyamatos flemeles, AMD hitterites kozott amit te csinalsz hatalmas kulonbseg van.
Jo lenne ha befejezned ezt a masokra mutogatast, mert dedos szint.
Szerintem elegszer szoltak mar neked emiatt, szoval magaddal foglalkozzal elobb.Mas:
System integrator launches "ROP guarantee program" for all GeForce RTX 50 cards before shipping[ Szerkesztve ]
-
X2N
őstag
válasz
hahakocka #50366 üzenetére
Egyébként sem meglepő, mostanában alakították át a driver felületét, az új széria miatt is lesznek még hibák, általánosságban nekem se volt sose gondom AMD/Nvidia driverrel, bár én mindig lassan updateltem a drivereket, legutolsó driver maximum akkor van, ha a gép újra lett telepítve és az éppen aktuális került fel. Volt sok kártyám, Radeon 9600/HD5850,RX5600XT ahogy nvidia is, Gforce2/fx5800/GeForce 9600 GT/GTX760/RTX2060/RTX2060Super, akkor se volt soha driver gondom, mindig új rendszerre mentek fel a driverek, sosem cserélgettem a kártyákat amiben előzőleg más kártya volt.
[ Szerkesztve ]
-
hahakocka
őstag
Buster akkor mit csinál folyamat AMD fórumon mindenkinek és minden témára?
A flame az is, hogy ide hírezik sokan hogy hetente milyen bajok vannak meg driver fixek? Ami kell az NV usereknek is hogy tudjanak róla. X2N meg viccelt vele hát AMD-INTEL oldalon is van ilyen a vicc az meg a humor is bűntett már?
S ahogy most írta ABu tucat hiba van s ezek fontosak azért szerintem mindenkinek hogy tudjanak róluk. Aki felhasználó, aki venne esetleg s mégse vesz emiatt. Rohadtul tök mindegy melyik gyártótól ha AMD lenne akkor azt se venném meg ilyen hibákkal ha Intel akkor azt se végül. Mondtam már hogy 50-50 Intel AMD, 40-60% NV-AMD m volt, tőlem továbbra is lefanozhattok ezzel-azzal max nem veszem magamra. Mindig az éppeni ár -értékre mentem vagy hibamentességre legyen bármelyik.X2N: Nálam meg 5.5 év alatt sem most is új játékokkal játszottam év végén. Path of Exile 2, Dragon Age 4, Stalker 2, Kingdom Come 1-2 stb
10-15 éve más tészta volt akkor voltak gondok bőven ATI-val azért is váltottam néha NV-re.[ Szerkesztve ]
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
gejala #50359 üzenetére
A gyártók szerint nem egyetlen hiba okozza, hanem legalább egy tucat különböző hibát azonosítottak, ami fekete képernyőhöz vezet. Ebből hármat oldottak meg, amik mindegyike csak az RTX 50-en jött elő.
Az egyik hiba pedig a shader fordítóból eredhet, legalábbis erre utalnak azok a tesztek, hogy az új driverek a régebbi shader fordítóval jól működnek. És ez azt jelenti, hogy a fekete képernyő attól van, hogy az egyes kártyák beállított órajelei nem bírják az új shader fordító jobb hatékonyságát. Effektíve olyan, mint az instabil tuning, lefagynak, csak alapórajelen teszik, vagy gyári tuninggal. Mondjuk ezt könnyű megoldani, mert csak vissza kell lassítani a fordított shader kódokat, és akkor megszűnik a gond. Néha fordítanak bele random NOP-ot, és akkor kényszeríthető a hardver arra, hogy ne dolgozzon semmit. Csak nyilván ki kell deríteni, hogy worst case mennyire kell visszalassítani a fordítót, hogy elmenjen vele a gond.
[ Szerkesztve ]
-
hahakocka
őstag
válasz
deathcrow42 #50340 üzenetére
Egyetértek nagyon jó tanács! S gyártó függetlenül a felfújt árakra hess!
[ Szerkesztve ]
-
4264adam
veterán
válasz
Quadgame94 #50351 üzenetére
Németeknek 1650 EUR az RTX5080. Itthon meg ugye még több.
Hidd el ha nekik szar árazásuk van itthon semmi jóra nem kell számolni egy ideig .
[ Szerkesztve ]
-
válasz
deathcrow42 #50353 üzenetére
Ne almodj elobb marketplacen sorba dobalta be a 320-330-ert arult.4070 Ti nonszupereket, pedig autogumit neztem haljak meg
-
Quadgame94
őstag
válasz
deathcrow42 #50353 üzenetére
7900 GRE már most van 240-250 környékén aprón. Ettől a 9070 gyorsabb lesz 15-20 százalékkal raszterben és ha 300K alatt lesz akkor az az összes kártya árát nyomhatja lejebb a használt piacon. Ez csak jó lesz nekem.
-
válasz
Quadgame94 #50352 üzenetére
300k büdzsé az 9070, 5070 és 5060TI 16GB (sicc, olyat ne) lesz. Használtan 4070 TI Super, ha esetleg lesz, és amúgy az lenne talán a legjobb.
-
-
Quadgame94
őstag
válasz
4264adam #50339 üzenetére
160 ezerért vettem 6800-at. Szóval a legolcsóbb 7800 XT az 215 ezer, ez is 1.35x felár 1.2x növekedésért. Jó volt két év alatt "kis" infláció is... legyen 1:1. De, 20 százalékért nem veszek más kártyát. 40-50 százalék kell nekem.
Számomra könkrétan képtelenség az ár/érték javulás ha váltok. Persze ott a jobb RT és Upscale ami szintén ér valamit... nem csak a raszter.
[ Szerkesztve ]
-
Heroes fan
őstag
válasz
-=RelakS=- #50346 üzenetére
Az gyönyörű XDXD
-
válasz
VoltanIgor #50348 üzenetére
A legfrissebbet.
-
VoltanIgor
aktív tag
4080-asra most melyik drivert érdemes feltenni?
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Busterftw #50345 üzenetére
Kozben jott is a driver.
572.60 driver -
-=RelakS=-
veterán
válasz
Heroes fan #50344 üzenetére
Vajon mi lesz rajta az újdonság? 8x-es MFG?
Csak azért, mert tegnap a 3090-en ráeresztettem a Lossless Scaling-et 16x-os MFG-vel a Black Myth Wukong benchmarkra, és jobbára egész jól nézett ki 240Hz-es monitoron (fullhd + majdnem fullos grafika). A kb 18fps-es alap képfrissítés miatt gyanítom, hogy játszhatatlan lenne, de na!
-
Busterftw
nagyúr
Black screen gondokra bios update jon vagy driverrel oldjak meg. - Reddit
-
Heroes fan
őstag
Kíváncsi leszek mikor jön a 6000-res gen, hogy elfelejtsük ezt a gent.
-
-
Heroes fan
őstag
Holnap 2-kor lesz a bemutatója.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Quadgame94 #50338 üzenetére
En mondjuk sosem igy neztem a vga vasarlast.
Mekkora teljesitmeny kell, mik a lehetosegek es azt veszem.
A love/teljesitmeny sosem volt ilyen 1:1, most akkor maradsz orokre 6800-en?A 3080ti FE-t MSRP-n vettem, ahogy a mostani 4080-at is.
1440p 165Hz-re mas nem nagyon opcio, a XX90 overkill volt, tehat feleslegesen nem koltok.Az mar mas kerdes, hogy iden 4K-ra akarok valtani es a 5080 ugy ahogy meg majd elmegy, szerencsere van framegen/dlss.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
Én csak azt mondom NE vedd meg a felfújt árakat, amíg nem normalizálódik pár hónapon belül. Én ezt tettem magamnak ökölszabályként:
Kártya MSRP (Amit a gyártó megszab, pl. Asus TUF, nem az Nvidia MSRP) x 1.1 (szal maximum 10% felár) x áfa. Az már belefér nálam, ott eldöntheted, hogy veszel vagy nem, perpillanat ez fixen nem az esetek 99%-ban, mert skalpot fizetsz. Én szerencsés voltam, kaptam egy jó tippet, és az Iponnál belefért az ökölszabályba a kártyám ára.
Ugyanígy az új 9070XT is, ha beröfögi az AMD, hogy ez 599 USD de a boltban 900 USD x áfa áron kapod, akkor a válasz szintén: még ne vedd meg.
Az a 6800 nem egy rossz kártya még ma sem, de ha váltasz, azt döntsd el mennyi pénzed van rá. Nem fogsz már rosszul járni, ha a fent említett ökölszabályt követve akkor veszel, amikor a kiszemelt kártyád beleesik a keretedbe.
-
4264adam
veterán
válasz
Emlékeim szerint az RTX2xxx és RTX3xxx-nél is 1% erőtöbblet 3.000FT majd 4.500Ft / % volt.
Szóval az arányszámok maradtak csak a kiírt összeg változott. Látod 50%-ba került a 4070 Superről az 5070Ti vásárlás. Vagyis pontosan 49% mert 51% a 4070 Super eladásából lett.
Az, hogy az AMD használt piacon más árképzést engedhet meg, ismét egy másik témakör.
6800-ról ne NV-re akarj váltani hanem 7800XT-re 230k-ért és 150k-ért elmegy a 6800.Ha pedig NV kell mindenképp az RT meg DLSS miatt akkor annak van a felára. Amit vagy megifzetsz és használod vagy sem és nem használod.
Ettől nagyob probléma a lakhatási ársáv változás
3-4X, azt nehezebben hozod ki.
[ Szerkesztve ]
-
Quadgame94
őstag
válasz
deathcrow42 #50337 üzenetére
Mert sokaknak az előző gen nem volt opció, mint ahogy nekem sem. Mire váltottam volna a 6800-ről? 4070 Ti-ra? Fizessek 100% árat 40 százalék teljesítményért? Még Ti Super is csak 50 százalék növekedést adott volna... 120 sázalékos felárért.
De már elengedtem az ár/érték arányt. Ez a piac egy gyász.
-
válasz
Quadgame94 #50335 üzenetére
Végül is egy évig lehetett MSRP áron venni 4090, 4080 Super, 4070 Ti Super és 4070 Super meg 4070 kártyákat - aztán most hirtelen mindenkinek sürgős az új VGA.
Már most kezdenek előbukkanni vállalható áron az 5090 kártyák 2 héttel ezelőtthöz képest, lehet tényleg 1-2-3 hónap és már a Suprimet is a gyári árán dobálják feléd mert telítődött a piac
Ott van egy MSRP, tessék ahhoz ragaszkodni, és ne MSRP x 1.5 x áfa áron megvenni a kártyát. Egyszerű nagyon, ha kiadod érte a pénzt, az a TE döntésed.
-
válasz
4264adam #50331 üzenetére
Szerintem első körben látni kellene, pontosan mit tud, és mennyiért - nem csak fake MSRP szinten mennyiért, hanem valójában.
Az 5080 és az 5070 Ti MSRP áron teljesen vállalható előrelépés a 4000-es elődökkel szemben, de ha ez a +20-30%-os árszint marad, akkor ez olyan lesz, mint az új Intel generációk a 10-es évek első felében. -
4264adam
veterán
válasz
Quadgame94 #50332 üzenetére
Sehol nincs MSRP ár, és az MSRP még USA-ban is adó előtti ár (netto), nem brutto, plusz nem az egyedi hűtési variáns csak az OEM amit NV-től rendelhetsz.
Nyugodtan tegyél rá 40%-ot.[ Szerkesztve ]
-
4264adam
veterán
válasz
hahakocka #50330 üzenetére
Szerintem Nem lesz.
12GB Vrammal érkezik.
350k feletti ársávban már lélektani határ felett van amikor a 4070 Super ott van 300k alatt használtan vagy 400k-ért a 16GB RTX4070Ti.Garancia: Kifizeted a 10+k-s postaköltséget és egyszerűen a kinti boltba vagy a kinti ország képviselethez küldöd a kártyát. Ez így megy a külföldi kártyásokkal.
MSI: Itthon 2 helyen van MSI szervízpont / Képviselet, Notebook-nál világosítottak fel, ha garanciáztatni kell gyors lesz mert a Székesfehérvári üzlet felett 1 emelettel van a Magyar MSI szervízpont, a másik Budapesten.
[ Szerkesztve ]
-
hahakocka
őstag
Kíváncsi leszek itthon megint népszerű lesz e most is a 70-es széria. (5070) Általában a legnépszerűbb a 60-as 70 es végű Nvidia VGA szokott itthon lenni, ugyebár talán a költségérzékeny magyar felhasználók okán.
Sokan viszont van hogy Ausztriából, Németországból rendelnek inkább. De USA-ból se ritka vagy UK. Akkor viszont ugye a gari a kérdéses vagy hogy oldható meg. -
A 5070Ti mitolmilyen ergya TS alatt? Mert az 5080 jol megy jo pontokat hoz.
Az 5070Ti meg 7900XT...
Mi keves benne vagy ez ennyit tud? -
tomgabor
senior tag
Proshopnál olyan 490k az 5080, 370k az 5070Ti és 270k az 5070.
Itthon miért 525k a 370k-s kártya? -
válasz
Quadgame94 #50315 üzenetére
Szerintem még annyival sem.
Tippre olyan 5-10 % előnyre tippelek mellé esetleg 50 dolláros árcsökkentést vizionálok.( 449$ a 16 GB verzió)[ Szerkesztve ]
-
Quadgame94
őstag
válasz
deathcrow42 #50313 üzenetére
4060 Ti és 4070 között 30% van. Közötte lesz félútön. A "több" mag az 6 százalékkal több. Szóval jó esetben 12-15 százalékkal lesz gyorsabb a 4060 Ti-hoz képest. GPU órajel alig lesz magasabb a többi kártyából és a fogyasztásból kiindulva. Sávszélesség segít majd igen.
Terek: Leakek alapján gyorsabb lesz a Supertől az 5070.
[ Szerkesztve ]
-
Terek
tag
válasz
Quadgame94 #50312 üzenetére
Az a több mint 20% difi a 4070 és 5070 között túlságosan is optimista.Mindkettő ugyanaz a 64 rop,192 bit,4070 5888 mag,5070 6144 mag.Annyi,hogy az 5070 kap ddr7-est.10% megfogja fogni
Borítékolható,hogy lesz egy 5070 super rövid időn belül ami megkapja a 4070 super 80 rop egységét,és mellé 7680 magot.
Az 5060"táj" az tény,hogy no comment,alsó kategória "minek nevezzelek" -
válasz
Quadgame94 #50312 üzenetére
449, de inkább 499 lesz, pláne a 16GB GDDR7 miatt. Sima 4070 környékén lesz saccra sebességben. 4060Tihez képest több mag + magasabb órajel + több memory bandwidth odateheti a 4070 szintjére.
[ Szerkesztve ]
-
Quadgame94
őstag
Most ez GB206? Jézusom ennek a szegmentálásnak mi értelme volt ha nem az hogy megmutassák mennyire egy rohadékok? Alig pár százalékos szegmentációra terveztek egy új lapkát
Visszavonom amit a másik topicban írtam. Az 5060 Ti bőven lassabb lesz a 4070-től.
GB205 263 mm² - 6144 mag
GB206 160-180? mm² - 4608 mag4060 Ti 88%
5060 Ti 8/16 GB 100%? 400/450 USD?
4070 113%
4070S 130%
5070 135%? 550 USD
4070 Ti 140%Egy ilyen kis lapkával szerelt kártyát ennyiért adni LOL igazi lopás kategória. Felháborító. 5060 Ti ekkora teljesítményel 350 USD felett totálisan értelmetlen és egy scam.
-
-
Raymond
titán
válasz
Sundesz #50303 üzenetére
Szerintem az 5060Ti 16GB ugyanaz lesz szinte teljesitmenyben mont a 4060Ti 16GB csak dragabban. Es mar a 4060Ti 16GB se volt olcso se a bevezeto aran se most hogy romolott az USD/EUR kurzus es anelkul is felmentek az arak. Aztan ahogy fogyott a termek a piacrol meg feljebb mentek, most mar 550-560EUR-nal kezdodik.
-
Sundesz
őstag
5070-et 12 GB VRAM-al szerintem nem igen jövőbetekintő kiadni (véleményem szerint DOA kellene, hogy legyen 550+ USD-ért). 5060 Ti 16 GB szimpatikusabb (feltéve ha nem 4060 Ti +5% teljesítményt kapunk).
-
válasz
gainwardgs #50299 üzenetére
Annyi azért nem lesz szerintem .
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az NVIDIA éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- EAFC 25
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Autós kamerák
- Mesterséges intelligencia topik
- Milyen autót vegyek?
- eMAG vélemények - tapasztalatok
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- MWC 2025: A kicsi és a kamerás - megjött a Xiaomi 15 és az Ultra
- Hardcore café
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- További aktív témák...