Hirdetés
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
chopin42
őstag
válasz
atillaahun
üzenetére
Én logolnám a cuccot játék közben, és megnézném egy grafikonon, hogy hogy alakul a cpu/gpu használat. Ha a gpu beesik, a cpu pedig felmegy, ott valszeg visszafogja. GenericLogViewer jó a hwinfo meg egyéb logokhoz is.
-
chopin42
őstag
válasz
Chaser
üzenetére
Üdv! B550m s2h tapasztalataid érdekelnének!
Gondolkodom a platformcserén és a procicserén is. Először a lapot cserélném, a mostani aprón elmenne 25k körül és az újba a mostani ryzen 3600 4.2/1.325 kerülne bele. A ryzen 5600(x) majd akkor, ha 100 alá megy.
Arra lennék kíváncsi, hogy a lap biosa mennyire jó, llc állítható-e, pbo+auto oc funkciók mennek-e, vrm switching frequency, ddr4 beállítások mennyire részletesek, mennyire lövi be magától jól az xmp-t.
Szóval hogy a mostani cuccot átültetni mennyire lesz nehéz, az érdekelne
Meg bármi, ami eszedbe jut.
Köszönöm előre is
-
chopin42
őstag
válasz
petimbo
üzenetére
Nem tudom, mennyiért vennéd a 3700x-et, de az 5600x 115k körül megvehető, hozzá bőven megfelelő b550 lap 35-45k. Azaz 150-160k körül.
3700x 100k boltból, hozzá lap már van 30k körül, azaz 130k. +2 mag, de 20%-al gyengébb játékra.
10700k cucc is 150-160k lenne, az is +2mag, de még mindig jobb az 5600x, arról nem is beszélve, hogy energiahatékonyabb jóval.
Ami ár-értékben jó, az a 10600k, játékra jó kis proci, hiába 6 magos, szerintem olcsóbb lehet a 3700x kombónál is.
11600k az egyetlen értelmes intel az újak közül, de drágább, mint a 3700x kombó, de 5600x közelében van dupla fogyasztással, már pcie 4.0.
Aprón érdemes vadászgatni (bár röhelyesen drágák a használt intelek
)
A socket mindegyiknél utolsó állomás, meg amúgy is jön a ddr5, de addig bármelyikkel ki lehet húzni, és mire a ddr5 mainstream lesz, már csreléled a gpu-t is. -
chopin42
őstag
válasz
atillaahun
üzenetére
Akkor az van, hogy cmos reset, és adsz neki több feszt/kevesebb oc-t. Mégis mitől jutott eszedbe egy bios update attól, hogy nem indul a gép? Ki akartad nyírni az alaplapot?
-
chopin42
őstag
válasz
Trailblazer
üzenetére
A papír sok mindent elbír...
Ahogy Maelephant #33084-ben is írja, GN letesztelte. És rosszabb, mint a paszta, bár nem egetverően, de főleg azoknak éri meg, akik pl szervizben dolgoznak és gyakran cserélgetik az alkatrészeket, processzortesztnél pl. Évente egy kenés nem a világ vége. -
chopin42
őstag
De amúgy félreérthető volt, az tény

Chaser #33060
Small fft avx az egy assassin 3-al nettó 1.312 volt és 120-125w fogyasztásnál 22 fokos szobában 88 körül tetőzött. Smallest kicsit "könnyedebb". Játék alatt nekem is 50 fok, de a 3700x az 8 max, többet fogyaszt, és ki tudja, az adott cucc mennyire veszi igénybe. -
chopin42
őstag
-
chopin42
őstag
válasz
Krisz0418
üzenetére
Így értem. De amúgy Cyberpunknál volt valami geb@sz a ryzen procikkal, mer a 8 éves fejlesztési idő kevés votl kipróbálni egyet....Azóta javították, és jobban fut tán azon is.
De a 10900k(f)-hez nem kellett hűtőt venned?
Gyárival nem épp acélos,ha van hozzá egyáltaln. -
chopin42
őstag
válasz
Krisz0418
üzenetére
Ja, de pont azt írtam: 140 fps/3600 kontra 165/10900k észrevehető, jobb tőle a játékélmény? Vagy akár 120/165 fps? Illetve a 10900k 180-190k körül van, a 3600 meg max 90k volt, mikor extrém drága volt (most megint 70k körül van, én 63-ért vettem, volt 55 is). Tehát 2x-es áron kaptál +20% fpst, és nem 50 fps nél (ahol ténlyeg számít) hanem 120-nál?

Nem kötekedésként, komolyan érdekel.
Mert ár-értékben a 10900k eléggé-kérdéses, mondjuk. 
-
chopin42
őstag
válasz
Create.
üzenetére
Játszani olcsóbb, mint építeni, de én értem, miről beszélsz
Mindenesetre intelre váltani nem bölcs dolog, ha van készlet, ha drága az amd. Most _szerintem_ várni kell, és örülni, hogy van cucc, nem bizniszelni, kivéve, ha van igp, mert akkor gpu nélkül van élet. De hamarosan itt a ddr5, addig szerintem a 3xxx/10xxx is bőőőven elég, minden gput kiszolgálnak 1440p/2160p alatt közel azonos teljesítménnyel, a fullhd is gpu limites, ha nem 3080-al tolja az ember. Én ugyan nem játszottam sokat magas fps-el, mert 60 hz a monitorom, de sosem értettem, miért kell 120+fps a jó élményhez, kompetitív játéknál se segít senkin, ha 60-ról 120ra megy, ahhoz kell gyakorlás is, az meg megy butított grafikával meg vsync nélkül is, 3600-al is. 120-ról 140+ra pdig nem lesz hirtelen esport bajnok senki, max placebó jön.
De azért remélem beválik az intel, de a 11xxx se lesz jobb, mint a 10xxx, rámennek az egyszálas max órajelre, mikor többek között a ryzen miatt egyre több a multicore alkalmazás. ...De majd ha jó lesz, a benchmarkokra verik, ha nem lesz jó, akkor pedig jön a "benchmark hülyeség, a valós élmény számít" bullshit.... -
chopin42
őstag
Nem néztem végig az összes hsz-t, de ha megcsinálod amit írtam, meglesz a max fesz, amivel nem hal meg a proci kb soha (mire semmirevalóan elavul, max akkor).
Prime 95 utolsó verziót letöltöd. Small fft, avx-el. Megy kb fél órát. Hw-infóval nézed a hőt, feszt, rakj ki grafikonokat (jobb klikk, show graph). Ha a fesz nagyjából már egyenes, és nemesik tovább, az legyen a max fesz, llc-vel olyat állíts, ami terhelésnél ugyanide droppol (nálam 1.325 a fix, közepes terhelésen 1.319, fullon 1.312, és atomstabil, igaz, csak 4.2, de korai példány, azok közül a jobb).
Majd teszteld ki, mi a max órajel ezzel a fesszel, y cruncher/prime95/prime avx jók erre. De arra készülj, hogy 1.32 volt körül 4.2+ghz-nél 120 w a minimum, ennyinél nálam 22 fokos szobában egy assassin 3 alatt 88 °C peak is van. Szóval kell a hűtés. -
chopin42
őstag
Röviden: ha prime avx allcore alatt default/pbo 1.33, akkor addig nagyjából mehetsz, 1.325 kb az átlag. Ha ott ledroppol 1.3 körül, akkor addig. Singlecore/light load (cinebench is az!!!) nem mérvadó.
Amúgy annyira, de ANNYIRA boldog lennék, ha az AMD kiadna egy kiáltványt, miszerint "ne menj x fesz fölé statikus tuningnál" Ezzel sok fejfájás,t idegesítő kérdést, és nem utolsó sorban esetleg későbbi garis problémát spórolnának maguknak, és nekünk is... -
chopin42
őstag
válasz
Találtgyerek
üzenetére
Igen, és nem kell csrélni.
-
chopin42
őstag
válasz
Chaser
üzenetére
Virtuális géphez (bár sosem próbáltam, de feltételezem) kell a minél több szál. 6/12 alá nem adnám
Bitang kis cucc a 3100, de 4/8, és a 3300x sokkal jobb (lenne, ha kapható lenne
1ccd vs 2 ccd).
dzz
A gt710-el tud egyidőben működni, a piac univerzális ilyne szempontból
Igp nincs ezekben, így az nem is zavar be, kell a dedikált gpu. -
chopin42
őstag
64 gb ram kb minden gépbe belemegy már (a 2 dimmes lapokba is), kérdés, hogy hány pcie szál és hány memóriacsatorna kell, nameg mekkora a keret? Egy 3600, vagy 3700x bőven hozza a 4790k teljesítményét (bár most eléggé elszállt az áruk), 6/12 szál illetve 8/16, de 20 pcie (4.0) és 2 memóriacsatorna van. Threadripperek ennél komolyabbak, áruk sokszoros. Az alacsony hőmérséklet relatív, a 7nm miatt ezek már melegebbek, de jó hűtéssel nem lehet gond (terhelés alatt 70 fok simán oké). A passzív venti meg nem járható út szerintem, de egy jó léghűtő/aio/víz alacsony fordulaton járatva nagyon csendes. Nálam is megy minden venti (gép az adatlapon), idle nem hallható. Terhelés alatt pedig simán lehet aludni mellette.
-
chopin42
őstag
A készlethiány egy ilyen dolog. Meg amúgy valami nem lesz jobb attól, hogy a konkurencia nem kapható/drága...
Mindenesetre az AMD nem a vöröskereszt, ha valami fogy, mint a cukor, nem fog árat csökkenteni. Akik meg azt vízionálják, hogy direkt tart vissza készleteket az áremelés miatt, azok nem értik a piacgazdaságot, meg a kereslet-kínálat elvét. Szimplán arról van szó, hogy a tsmc gyárt az amdnek 7nm-en ps5-öt, xbox akármit, rx6000-et, ryzen 5000-et, emellett még gyárt ryzen 3000, rx5000 cuccokat. Nyilván a konzol az elsődleges prioritás, ha abból kifut a nagyja az ünnepek előtt jön az újjabb ryzen/rx6000, aztán ha ezekből eleget tudnak szállítani akkor jöhet a többi cuccra nagyobb kapacitás. Meg a vásárlóerő SOHA nem volt ilyen mértékű, egész évben bf szintű felvásárlás folyik (Amerikában). Pl a 7nm desktop apu-kat sem azért nem árulták, mert sajnálják, hanem azért, mert elvitték az oem-ek a keveset, amit a 7nm kapacitás biztosítani tudott, és végül oem only lett, hogy tudjanak gyártani desktop cuccokat.
Kb így látom az elmúlt hónapok híreit követve. Nincs olcsó ryzen, de akinek van gépe, az ne is most frissítsen, hanem fél év múlva. Ha akkor is olyan drága lesz, tud gyűjteni, ha pedig olcsóbb, feljebb tud lépni. Aki új gépet akar, az szívta meg (ahogy már írtam), voltam ilyen helyzetben a mosanival. Kicsit később, kicsit drágábban, de lett gép. -
chopin42
őstag
Igazéból ez tök off, meg nem is neked szól csak, de sajna valószínű a proféta szól belőled, bár ne legyen igazad...
Erről nem (csak) a gyártók tehetnek, hanem az az embertömeg, aki MINDEN/BÁRMI ÁRON megvesz minden szart, mert "covid van, jövőre kihal az ember". Igazából azon csodálkozom, hogy 1 millás pc alkatrészt is megvesznek külföldön és itthon is. Emellett a gazdaság a 370 forintos euró felé robog, de lesz az 400 is, addig ügyeskednek. Tényleg megér egyeseknek +5fps +500k-t?
Ráadásul akinek van gépe, az viszonylag jól járt, mert nem kötelező venni, de aki szeretne, az nagyon megszívta... -
chopin42
őstag
Azt a csávót arconhugyoznám, aztán megmondanám neki, hogyha már nézik, akkor vegye a fáradtságot, és ne adjon tanácsot olyasmiben, amihez tök hülye. És nem nem (csak) az 1.35 volt, hanem a cinebench 20 2-3 kör és megvagy miatt is.
Parttalan viták mennek itt, de kb az igazság az, hogy amit a proci magának belő maxos pbo alatt full terhelésen (ibt, cruncher, prime), az a biztonságos allcore fesz max. De 1.325 körül egy ryzen 3600 már bőven jó, fölötte kezd vékonyodni a jég, 4,5ghz 1,35 volton meg már a nem egészséges kategória. Szuper kockád van, 1,3 alatt megy a 4,4, takarékosabb, keveset melegszik, és 2-5%-al lassabb max. Terhelés alatt 1,3 körül amúgy okés, de kár kínozni
Mellesleg nálam 1,325 van 4,2 mellé (2019-es cucc, novemberben vettem), és 1,312 avx-en, prime alatt így kajál 120 wattot, és egy assassin 3 alatt 21 °C szobahőnél 87 °C körül tetőzik. Ha nálad a cruncher hasonló fesszel 103 w és 89 °C, akkor prime alatt lenne 90+, úgy meg már nem kóser.... -
chopin42
őstag
válasz
Create.
üzenetére
+többiek:
Az Amd a 10600k-hoz (299 usd nyitóár) árazta az 5600x-et. Ha teljesítményben minimálisan jobb lesz, akkor az 5600x lesz az új gaming király ár értékben, ha minden fps számít, és a pénztárca is fontos(abb, mint hogy 10900k/5950X legyen +5 fps-ért).
A 10600k itthon 129k körül nyitott, most 90k körül van. Amazonon megnéztem, 285 Usd körül van, neweggen le van árazva 275-re 299-ről. 275 usd mostani áron 84k, tehát vagy áfacsal mindenki, vagy ebben már benne van az áfa is.
Ha a Ryzen 5600x is 130k lesz nyitóáron, akkor előbb-utóbb 99%, hogy lemegy 90k körülre, de két eset lehjetséges: ha valaki top gaming procit akar, akkor vesz majd 10600k-t leárazva 70 körülre, és szénné húzza (mert ha tényleg jobb az 5600x, akkor az intel árat fog csökkenteni, és 6/12x 5,1ghz 4000mhz rammal nagyon erős, ilyet az új ryzen NEM tud majd). Ha pedig egál lesz, akkor az olcsóbbat veszi mindenki.
Összefoglalva: az amd nem házon belül konkurál, hanem az Intelhez áraz, mert mostmár valóban úgy érzik, legalább olyan jók mindenben is! Ami annyit jelent, ha igaz, ideje drukkolni az Intelnek, hogy letegyenek valamit az asztalra, és ne maradjanak le, mert akkor minden proci drága lesz... -
chopin42
őstag
válasz
MPowerPH
üzenetére
Ryzen master (szerintem) felesleges, és nem is valami fasza...
Cpu-Z pedig valamiért a VID feszt nézi, ami ryzennél NEM egyenlő a core fesszel. Hwinfot használj, ott az svi2_tfn a valós fesz, ez áll a legközelebb a valósághoz. Másik: most 1.35 vagy 1.45 voltot adtál biosban? Első határeset, de inkább nem, második pedig nagyon felejtős.... -
chopin42
őstag
válasz
Brekkk
üzenetére
Egyrészt ez az "X" kiadás, sajna nem a sima 5600-jelenik meg először (ha megjelenik egyáltalán), ahhoz képest 50 dolcsi felár. Megjelenéskor a 3600x 249 usd-85k volt itthon (akkor a dollár 290 körül volt júliusban), szóval mostani dollárral a 299usd kerülni fog kb megjelenéskor 107k-ba. Ami kb 25% felár 15-20% teljesítményért, ha lesz annyi. Most a 3600x 75k. Mellesleg ennyivel befogják a 10600k-t, ami szintén 299usd. Megjelenéskor az 130k-volt, most meg 90k körül van. Szóval a 5600x is lemegy később 85-90k körülre. Lejjebb nem biztos.
-
chopin42
őstag
válasz
F e Z o
üzenetére
Fix feszből csak 4.2 van, az 3800 körüli. De azt tudom, hogy messze a legszarabb a fix 1.325v volt, automata órajel mellett. Ha a 3900 lemegy 1.25 körül, akkor kb ugyanannyi pont lesz mint a többinél, de kissé hűvösebb marad. Ma már nem csinálnám meg, az kis sincs tesztelve.
-
chopin42
őstag
válasz
chopin42
üzenetére
Volt kis időm, megcsináltam.
Ryzen balanced, Lap: prime x370 pro, bios v 5220, ház: Enthoo pro+4 arctic p14 pst, cpu hűtő: Assassin 3+ 2db arctic p14, szobahő 25 °C (házban mérve, plusz kívül egy külső hőmérővel, szoba klimatizált), hűtés 100% minden ventin.
Bios: global c-state enabled, cppc enabled, low current idle, llc4, 600khz.
Cinebench r20 eredmények (3 menet átlaga, hwinfo grafikonok a 3 menetről képen linkesítve)
stock: 3537* , avg. clock 3940 mhz, 68,79 °C, 1,367 volt, 89,83 watt.
-0,025 v: 3534 , avg. clock 3928 mhz, 67,59 °C, 1,35 volt, 86,36 watt.
pbo*: 3552 , avg. clock 3944 mhz, 70,03 °C, 1,369 volt, 91,28 watt.
-0,025 v pbo*: 3521 , avg. clock 3926 mhz, 67,79 °C, 1,35 volt, 87,92 watt.
* (ppt 200w tdc 155a edc 155a, +200mhz, 1x scalar)
*(az egyik 3521, ez húzta le, a többi 3544/3545)
Ebből az látszik, hogy a -0,025v undervolt akár még előnyös is lehet, azonban ahogy írtam, minimálisan, de csökken a teljesítmény/effektív órajel (kb a vlaós). Ha kinagyítjátok a képeket, ott látszanak az eredmények a fájlok neveinél, és a stocknál egyet kivéve minden eredmény magasabb, mint a -0.025v legjobb eredménye. Oké, 10 pontokról beszélünk, meg 0,17v/3 watt,meg 1 °C különbségekről. A pbo-t is megnéztem, ott a legjobb a proci, de +2 °C, +3w, a fesz nem változott szinte a stockhoz képest. Ami a legrosszabb, az egyértelműen a pbo+undervolt: a leggyengébb, és semmivel sem takarékosabb a sima undervoltnál.
Ez az egy alkalmazás ennyit mutat, majd a cine r15-ös kört végigcsinálom, ott 6-8 program is szerepel.
Ezek alapján továbbra is azt mondom: nem éri meg az uv. -
chopin42
őstag
válasz
Biga123
üzenetére
+(#26046) Brekkk
Te jó ég...nektek elképesztő procijaitok vannak
az enyémnek 1.312 kell. A tiétek golden chip, persze, hogy jobb mint a gyári
Amúgy az enyém is jobb, de +0.2 v kell hozzá
Már december óta így megy, atomstabil, és szuper. Szóval a 3600 szerintem nagy általánosságban allcore elmehet 1.325-ig, annyin van az enyém is, a vdroop 1.312. -
chopin42
őstag
válasz
Gyuri27
üzenetére
Rendben, ha lesz időm megcsinálom, de amúgy már csináltam ilyet. -0.0125 mv vs stock (meg sok egyéb) volt, ciner15 teszt (meg sok egyéb). Sajna a hwinfó logok elvesztek, de annyit tudok, hogy a hőmérséklet/fogyasztás éremben nem változott, mert a powerlimitbe ütközött: 88-90w. Cinebench pontszám minimálisan kisebb volt -offsettel, singlecore nem változott (197 mind a kettőnél). De amúgy gamersnexus megcsinálta: [link]
A lényeg:
3600 cine r20 multi
3600 cine r20 multi max órajel
Látszik, hogy a leggyengébb a fix fesz, utána az offset, majd a stock a legerősebb.
Órajelben viszont pont fordítva, a fix a legmagasabb, majd az offset utána a stock a legalacsonyabb. Tehát az órajel nem függött össze a teljesítménnyel.
Single core a fixáltnál alacsonyabb, a másik kettőnél egyforma (tehát mint nálam az r15 esetén). Ezért szoktam javasolni, hogy ne nagyon offseteljenek, csak úgy, ha mérnek azonos körülmények között. Az órajel nem mindig tükrözi a teljesítményt. De amúgy a 3900x minimálisan jobb lett a negatív offsettől, több pont jött, mint stock, a tesztből kiderül. Procija válogatja. -
chopin42
őstag
válasz
lockdown90
üzenetére
Cb20 avx, az alatt a 81 teljesen jó. Ez ilyen, a 10000. hsz, és megint jön majd a "miért ilyen ha lehetne másmilyen is" flame
Mindenestre a grammax400s nem egy erőgép, gyáritól jobb, Játék alatt kevesebb lesz, ha nem hangos, nincs dolgod. -
chopin42
őstag
válasz
GIORGIONE76
üzenetére
Top 10? Inkább top 2, mert a 360-as a top 1
-
chopin42
őstag
válasz
HwGuru
üzenetére
Gyors érvek:
Újabb. Kevesebbet fogyaszt. Ha tudod húzni értelmes fesszel (1.3 körül max) akkor bitang gyors. De alapból is gyors. Régi játékoknál, ahol az egy szálas teljesítmény fontos, és a 9600k 5ghz-en jár, ott több fps lesz pár százalékkal. De azt új és az újabb címekben rosszabb lesz a frametime, és kevesebb lesz az fps is. Melegszik, a 7nm miatt, de megfelelő hűtéssel semmi gond vele. Megbízható.
De igazából az a legfdőbb kérdés: a 9600k új vétel lenne? Mert akkor bitang szar üzlet, minden szempontból. Akkor ha már intel, inkább 10600k, a jelenlegi legjobb játékos proci értékét tekinve, de +30k-t NEM ér, mert szénné húzva is 20-al tud több fpst, tehát 140 helyett lesz 160. Ja, és Ryzennél a ramnáél figyelni kell, de gyere tanácsért, ha megvan a lap.
Szóval vedd a ryzent, aztán várunk szeretettel a "miért 70 fokos", "miért hangos a hűtés", "miért megy 1.4 volton" stb kérdésekkel.
Viccet félretéve, az am4+ ryzen egy jelenleg is támogatott, megbízható platform, sok tapasztalattal.
Szerk:
RECSKA Azta, tényleg k drága most minden
Akkor ne vegyél semmit, várj még egy kicsit. Vagy legalább 9600k-t ne vegyél
-
chopin42
őstag
válasz
pacni120
üzenetére
Oké, sejtem mi a gond: A Matterhorn nem rendelkezik a legnagyobb szorítóerővel, ami nem feltétlen baj, de itt 2 dolog adott: egyrészt a 7 nm+1ccd miatt nagyon kicsi a hőátadó felület, másrészt nem is középen van a hotspot: [link] A kicsi a ccd. A matterhorn alja ha kicsit domború és nem szorít nagyon+vékony réteg folyékony fém van, az ront a hőátadáson. Ez okozhat 40-60 fokot idle. Írtad, hogy talán lapítva van a hűtő, de én mindenesetre megnézném jóféle pasztával, leszorítva, amennyire csak lehet.
-
chopin42
őstag
válasz
pacni120
üzenetére
Engem az értekelne, hogy nálad miért 40-60 fok idle az "aftermarket hűtő+T1000" kombóval? Nálam egyik procihűtővel sem volt ilyen, pedig volt rajta Brocken 2, Fuma 2, Macho x2, Cryorig R1, Most pedig Assassin 3, hydronauttal. A terhelés is érdekes: mitől lett 90 fokos? Mert ha prime avx, az oké. Ha sima játék, akkor gáz. A gyári hűtővel ilyen.
Pontosan milyen hűtő, milyen házban, hogy állnak a "sok ventik", minek a folyékony fém, minek hűtőd a proci hátulját stb? -
chopin42
őstag
válasz
tirszin
üzenetére
A 7nm az ilyen, kis helyen sok hő, apró, de forró hotspotok vannak, emellett nem az ihs közepén, így a hűtők talpával sem ott találkozik.
Gyári speckót alulfeszelni csak minimálisan lehet, de érdemben nem jelent semmit, teljesítményben viszont igen (negatív értelemeben). Hwinfo effektív órajel a legmérvadóbb, illetve az svi2/tfn fesz. -
chopin42
őstag
válasz
tirszin
üzenetére
Ne kezdjük újra, kérlek, már sok ilyen kör volt a fórumban. Röviden összefoglalom, ha így sem szimpatikus, akkor add el, és vegyél 2700x-et (visszalépés, és az is fűt).
A hőtermeléssel ne törődj, amíg nem megy konstans 90 fok fölött. Ha gyári hűtőt haszálsz, cseréld valami jobbra , itt segítenek: [link]
Ha a zajjal van bajod, állítsd be a biosban, hogy csak 70 fok fölött pörögjenek fel a ventik, ha túl sokat van 70 fok fölött, akkor a linkelt topik az irányadó.
A gyári 1.4v és a statikus 1.4v nagyon nem ugyanaz. Gyárilag egy feszültség-hőtermelés-fogyasztás görbe alapján adagolja a proci a cuccot magának, másodpercenként több százszor. Ha valami nem oké, visszavesz.
A 7nm vs 12-vel az a helyzet, hogy sokkal kissebb helyen koncentrálódik a hő, így melegebb. Mivel vékonyabbak a belső "vezetékek", a túl magas statikus fesz elvékonyítja őket (elektronmigráció, 1.4++ volt full terhelésnél is).
Allcore oc: olvass vissza, de röviden: beállítasz 4 ghz-et a biosban, és hozzá 1.2 voltot. Leteszteled cinebench, ibt/cruncher/prime 95-el, ha stabil, vagy kicsit kevesebb fesz, vagy kicsit több órajel (attól függ, mit szeretnél). Ezt addig ismételed, amíg bírja a hűtésed, és stabil. Nem mész 1.3v fölé (csak minimálsan), és eléred a kívánt célt. Ez újabb prociknál 4.2-4.3 ghz allcore, 1.3 alatti fesszel. Bőven elég. Az enyém 4.2-t viszi (korábbi cucc), 1.312-vel. -
chopin42
őstag
válasz
tirszin
üzenetére
Kb 1000000 alkalommal le lett írva, hogy gyárilag ilyen. 95 fokig mehet hivatalosan, asztalon nem lesz baja az idle 1.4 voltoktól, terhelés alatt lejjebb megy. Az én lapom is 1.4-et ad alapból.
A negatív offsetlegyen bármily kicsi, teljesítményt vesz el, ahogy a fix fesz auto frekvenciával is. Én -0.0125 voltról beszélek, te belőtted -0.2-re...
Két dolgot tehetsz: vagy alkalmazol egy allcore oc-t, amit rendesen kitesztelsz, max 1.3-1.325 voltot adva, vagy hagyod így, és játszol/dolgozol
-
chopin42
őstag
válasz
RECSKA
üzenetére
Miért tűnnének el a 39xx procik? Munkára évekik elegek lesznek, nem hinném, hogy nvidia-sat akarnának játszani (akik leállítatták a 2xxx kártyáikat, az újakat meg kb +100k áron akarják adni valószínű). Ha el is tűnnek, annak egy oka lehet, az is ideiglenesen (szerintem): túl sok megrendelés lesz az új szériára, és kell a hely a 7nm-en. Bár elvileg nem is ugyanazon a 7nm-en készülnek, a 4xxx az valami reszelt cuccon lesz tán. Még mindenki emlékszik szerintem a 1600AF-re, ami egy 2600 volt, szuper olcsón. Így a 3xxx szériával egy időben jött (asszem). De ha le is állítják, lehet, hogy lesz 2600Af, 3600Af, 3xxxAF stb, ha jó lesz a kihozatal az új wafer-en, és a régi feészabadul. Remélem igazam lesz, és lehet majd 30k-ért 2600Af-et venni (ami egy 3600)
-
chopin42
őstag
Légy szíves ne kezdjük újra, elfogadom az álláspontod, de az AMD 3 évet vállal. Hogy a szürkeimportos/aprós/egyéb szarrágó boltos hogy hazudja le, az itthon jellemző és bevett szokás, de nem az AMD hibája, és odafigyeléssel 3 év garival kapja a boltból. Hogy full gyári beállításon tönkre megy-e? Nem valószínű, 5 év múlva visszatérünk rá. De azt sajnos árnyalni fogja a sok 1.4+++voltos arc, aki fix feszen tolta, garinál ők is azok lesznek, akik "defaulton" használták majd, vízzel hűtik, és soha nem ment nekik 50 fok fölé, valamint csak a wordpadra használták...
Egyébként a tönkremenés is olyan, hogy sokáig elmegy haldoklás közben, csak az ember mondjuk egy év alatt veszít 50mhz-et a boostból, vagy nem bírja majd a fix oc-t egy idő után azonos feszen, tehát degradálódik. Olyan nemigen lesz, hogy fekete képernyő, és utána soha többé nem indul.
(#24597) RR89 Nem hamar, nagyon sokára max, ha kinyírja egyáltalán, de valóban, hülyeség annyit adni neki a gyári helyett.
(#24598) Zsoltszaba Ne offsetelj, érdemben nem sokat számít, a gyári védelmi mechanizmusok és az önmonitorozás miatt nem folyamatosan kap 1.4 voltot, csak rövid időkre, azt is pontosan adagolva a hőfok és terhelés függvényében. De egyébiránt az alapfeszből vesz el, ami miatt nálad a biosban az offsetelt fesz látszik.
(#24599) Brekkk Svi2/tfn a valódi fesz. -
chopin42
őstag
válasz
Zsoltszaba
üzenetére
Röviden: nem gáz. Bővebben: a negatív offset negatív hatással van a teljesítményre, ha túl sok. Túl sok lehet akár -0.075v is. Ha auton hagyod, és nincs gond a hőfokkal, akkor a proci nem fog megdögleni. Ha mégis, mehet gariba.
-
chopin42
őstag
-
chopin42
őstag
Na jó, vegyél vissza a hangnemből, mert én sem írtam, hogy "okoskodsz".
Azt értds meg végre, hogy a te procid KIVÉTELESEN jól sikerült, és nem cimkézték át 3600xt-re. A többségé nem ilyen. Az én procim a 4.2-t csak 1.312 minimummal viszi, és small fft alatt 121w-ot eszik. A dobozból kivéve meg 90-et. Képzeld, leteszteltem. Többször. A tiéd nem ilyen, felfogta mindenki, de a többségé ilyen, és a gyártás úgy működik, ahogy én és még vagy 5 ember leírta: ahhoz igazítják az összes procit, amit MINDEGYIK tud. És nem, nem fognak utólagosan variálni, kivéve ha van új stepping. Ennyi. Ezen nincs_mit_vitázni. Akinek meg nem jó a gyári, az tuningol/alulfeszel, és lehet, hogy talál jobb beállítást. Világ életben ezen alapult a procik tuningolhatósága.
Az intel "U" típusai pedig gyárilag alulfeszelt darabok. Ez is tény.
De már rohadtul unom, eleve azért próbáltam leírni, miről van szó, mert mióta ide betévedtél, csak szarozod az egészet, hogy képtelenek normálisan beállítani. Ez pedig a procik TÖBBSÉGÉRE egyszerűen NEM IGAZ. Ennyi.

Én kiszálltam. -
chopin42
őstag
Menet közben nem állítanak a sztenderdeken. Megtervezik, leadják a tsmc-nek, ők meg gyártják, amíg van rá rendelés. Ha kijön egy új stepping, azon javítanak. De itt ilyen nem volt. Egyébként avx alatt tuti többet fogyaszt az oc változat mint a gyári, ezen tényleg kár vitázni. A cinebench az más, közepes terhelés, nyugodtan adja neki a feszt. Ha prime avx alatt nem hasal el a procid 4.2/1.2v beállításon, akkor nyertél a szilikonlottón.
Skylake kontra alulfeszelés: egyvalamiben tévedtem, a skyake 5 éve van a piacon. Az, hogy nem lehetet alulfeszelni, azért volt, mert egy "U" típusjelzésű proci volt, ami eleve kisfogyasztásúnak készült, speciállis turbó és idle órajel táblázattal, hozzá a feszültségek pontosan kimérve, hogy gyárilag is tudja a 25w-os tdp keretet. Ha ezt alulfeszeled, akkor nagy eséllyel instabil lesz, mert igen, az Intel mérnökei is jobban értettek a procijukhoz.
De nekem mindegy, higyj, amit akarsz, még utoljára leírom: amit a hwinfo/cpuZ mutat, NEM a valóság. Másodpercenként több ezerszer változtat feszültséget, singlecore-on látunk 1,4 v-ot is, meg a cpu kihasználtság ugrál. De ha ráraksz egy tényleg fullos terhelést, a "látható" fesz bőven lemegy 1.3v környékére, tapasztalat. És ettől, meg a cinebenchtől/játékoktól nem fog meghalni egy proci sem. Mert nem hülyék a mérnökök. -
chopin42
őstag
Jó. Akkor 2 opciód van:
A:használod a 4.2/1.2v beállítást, és örülsz, hogy jobb procid van, mint az átlag. Sokkal.
B: szarozod az AMD-t, többre tartod az intelt, és hirdeted, hogy mennyivel balfaszabb a bagázs, mert képtelenek egy új technológiánál (7nm vs 12nm, ami előtte volt) a széria kezdetén -100mv pontossággal belőni a chipeket.
Mint írtam, az xt procik a tapasztalat+kihozatali arány miatt születtek, sőt, a 3950x is ugyanolyan ccd-t tartalmaz, mint a 3600, de JOBB, így megkapta korlátozások nélkül a magokat, valamint még egy ccd-t, a jobbakból.
Valamint azt is érdemes figyelembe venni, hogy a 3600 a széria legalja (volt a 3100/3300x előtt), így ráhagynak, sokat. Ez ilyen. A 10400 is 10600k lehetett volna, de szarabb volt, így lebutították. Nagyon. Emellett az intel kb 6 éve van 14 nm-en, végletekg kihegyezték már a skylake-et, tudják, mit megy. A zen 2 pedig 1 éves múlt. A zen2+ (vagy zen3) ryzen 4000 marad 7nm-en, és több ghz-et fog menni alacsonyabb fesszel. Mindegyik.
De azt is mondhatnám, hogy aki undervoltol, teljesítmény bukik, mindegy, milyen keveset vesz le, de az meg érdemben nem számít. Valamint azt is, hogy a chipekben nincs túl sok, a single core boost allcore elég szép, a 3600-on kívül nincs nagyon esély a többinél elérni.
De mindegy, nekem tök 8 ki mit gondol, csak ez a rohadt f@szméregetés fejeződne már be, hogy szar balfasz az amd VS értenek hozzá. Egyvalami biztos: az AMD mérnökei igenis jobban tudják mindannyiunknál, hogy működik a procijuk. Ezen kár vitázni. Biztosra mennek, gyárilag bőven elég mindegyik, 70 fokon se lesz baja, keveset fogyaszt alapból (nem úgy allcore oc-val, ugye, amihez mindenki jobban ért...
). Akinek ez nem elég, az meg tuningol. És vagy nyer a szilikonlottón, vagy nem. -
chopin42
őstag
válasz
hackeeeee
üzenetére
De pont azt próbáltam leírni, hogy amikkel gyárilag megy, azok atomstabil beállítások, soktízezer cpu-hoz, amiket nem lehet egyesével prime95-el tesztelni, míg nem lesz stabil.
A PBO pedig NEM gyári sztenderd, csak opcionális. Az is úgy van belőve, hogy ne nyírja ki az user gépét, ezért kicsit magasabb feszt használ, amitől melegebb, és csak pár mhz-et emel, hogy stabil maradjon. Mert ugye kinek sírna a szája ha benyomná a pbo-t és fagyna a gépe? Az ÖSSZES usernek.
Szóval igen, otthon valószínűleg jobban be lehet lőni némi kísérletezzéssel.
Ettől még 10 évig megy a dobozból kivéve defaulton. -
chopin42
őstag
Komolyan, mit nem lehet megérteni azon, hogy a gyártó beállít egy sztenderdet, és úgy teszteli a procikat, hogy MINDEGYIK átmenjen? AZÉRT létezik az OC, mert RÁHAGYNAK. Ilyen egyszerű. Ettől még azok a beállítások igenis üzembiztosak, ez a lényege, a proci így tuti nem hasal el, vagy megy tönkre. Az tök jó, hogy a te procid jobban megy 4.2/1.2 volton, mint ahogy kivetted a dobozból, de ez a jobb kihozatali arány miatt van. Ha a chipek többsége az elején ment volta így, akkor gyárilag így állítják be. De mivel ők is rájöttek, hogy mennek már jobban is, mint az első sztenderd, kiadták az XT szériát. 3700x-ből nem, mert az egy eleve kissé rosszabb 3800x, ami nem futotta meg a 3800x sztenderdjét, vagy túl jól ment 3700x-nek, abból lett 3800x. Már le lehetne szállni erről az nyamvadt értetlenkedésről, hogy hülye az amd. Nem, nem az, csak olyan minimumot ad meg, amivel MINDEN proci megbirkózik az adott kategóriában. És igen, az intel is így csinálja, a szar procikból lesz pl 10900, a jobbakból meg 10900k. De már ők speciel annyira a gyártástechnológia végén járnak, hogy kiadták a 10850k-t is, mert olyan kevés a 10900k "képes" chip. De a 10850k is 10900k-ként akart volna kezdeni, de selejt volt annak. Levontak -100mhz-et, és máris teljesítette az ÖSSZES tesztet. De ha te otthon emelsz 100mhz-et, és pont kifogod, hogy bírja, akkor az intel lesz a hülye? Nem, csak biztosra mennek.
Ennyi.
Jó lenne már hagyni ezt a szart, hogy az amd balfasz, amiért allcore csak 4gz-et megy 1.3 volttal y cruncher alatt, nem az, csak így tuti nem hal meg/fagy le/melegszik túl. -
chopin42
őstag
Azért a vrm-en kívül másból is áll egy lap, de valóban, az msi lapok elég pöpecnek néznek ki. Ahogy látom, amúgy az össes gyártónak vannak nagyon érdemes lapjai, kivéve asus: drágább a konkurenciánál, de tudásban nem nyújt többet, néha inkább kevesebbet (bios flashabk hiánya, fázis duplázók a b550-e alatt nincsenek, csak 2-3 powerstage 4 fázisra szétdobva, usb portok hiánya, saza portok hiánya, stb...Szóval asus amd esetén alaplapból is kerülendő, a következő lapom tuti nem tőlük lesz.
-
-
chopin42
őstag
válasz
Zsoltszaba
üzenetére
Hwinfo svi2/tfn a (leginkább) valós fesz, a cpuz a VID-et nézi, az általában több-kevesebb.
Amúgy hangfüggő, ha maxon teker, és a ház szellőzése szar, akkor lehetne jobb is, de ha (viszonylagos) csend van, akkor tökéletes. -
chopin42
őstag
Nem. Itt megnézheted. Legjobb esetben is gyengébb, mint egy jó paszta, még ha minimálisan is. Max akkor van értelme, ha szervizben dolgozol, és kell valami, hogy gyorsan tesztelj egy procit, mivel többször felhasználható. De aki nem cseréli heti szinten a hűtőket, az jobban jár egy pasztával.
-
chopin42
őstag
válasz
Qtya123
üzenetére
Aki mondjuk dolgozik a gépen, és minden szálat használ, annak jobb a pl 16 szálon 4.1 fixen, mint a gyári 3.975 allcore terhelésnél. Munka alatt pl egy 12+órás videórenderelésre gondolok. Ha ez elszáll 11 óra után, mert nem lett rendesen kitesztelve az oc, akkor lesz anyuka emlegetése. Na erre jó a prime 12+órán át. Ha Egy 192k vagy small fft, lefut 24 órát, az már jó alap az egész napos terheléses feladatokhoz.
-
chopin42
őstag
válasz
gaben88
üzenetére
Még az első verzióm ezzel a géppel, r5 1600+mostani ram, 0805 bios, frissen telepített windows esetén gyárin is(!) fagyott a gép, miután felraktam a csodálatos ai suite nevű okádékot. Újratelepítés után soha többé nem raktam fel, és azóta is az a windows van fent. Azóta cseréltem videokártyát, procit, és nem fagyott, csak ha nagyon extrém alacsony volt a fesz p95 alatt

-
chopin42
őstag
válasz
SECTORnooB
üzenetére
Írtam, hogy x570-hez. Sajna ez van, később lehet, hogy olcsóbbak lesznek, de szerintem bele kell törődnünk, hogy 30-40k/b450 ár-érték arányú lapok NEM lesznek. Megdrágult a platform.
-
chopin42
őstag
Alzánál már rendelhető egy csomó b550, meglepően jó áron (x570-hez képest) [link]
-
chopin42
őstag
válasz
RECSKA
üzenetére
Számomra igen, tűrhető, mert allcoe oc, nem pbo, nemigen fut 20 percnél tovább, csak hűtés tesztre használom

Nekem kb az volt a lényeg, hogy bőven 90 alatt maradjon az átlag, és ez sikerült (Brocken 2 5 másoperc alatt volt 92, és innen addig ment, míg 95-nél leállítottam, ami kb 1 perc). -
chopin42
őstag
Hmm, ahogy nézem a small fft avx2 hőfokaitokat, az enyém egész tűrhető, 65 fok körüli delta 4.2/1.312-vel, 6/12 (122w átlag, 22 fokos szoba, delta ezen felül van).
-
chopin42
őstag
válasz
jokeph
üzenetére
Nem is azért írtam, csak mióta megvan ez a gépem, azóta as asus olyan termékeket tesz le, hogy csak nézek
Pl:
Folyamatosan szarul hűtött amd gpu-k. Oké, vega 64 zabál, de amikor egy sapphire pulse a nitro+64 biossal, féláron kenterbe veri a strix 64-et hőfokban és teljesítményben, ott van baj. Mindez miért? Mert képtelenek voltak a hűtőbordát rendesen hozzáérinteni a vrm-hez, ami így 100+fokokban tanyázott, cserébe az egyszeri felhasználó moddolhatta. Ugyanez az rx 5700xt-nél, ami azért jóval kevesebbet zabál, mint a vega, cserébe képtelenek voltak normálisan felcsavarozni a túlgondolt hűtőbordát, a tdp limitet az egekbe tolták, aztán fikázták az amd-t. Pulse ismét kenterbe verte, kétharmad áron. Halkabban.
Alaplapok:
Van ugye nekem ez a remek prime x370 pro, 6 fázissal, értelmezhető heatsink-el, csd8750 dual nFet mosfetekkel (hi+lo side egyben). Majd kiadja a prime x470 pro-t, drágábban, 6 fázissal, ir3553 mosfetekkel (amik kicsit gyengébbek a hatékonyságban, mint a csd8750, hiába 40A mind a kettő), lényegesen szarabb heatsink-el. Eredmény: buildzoid tesztjében kikap az msi olcsóbb, 5 fázisos lapjától, ami normál heatsink-el rendelkezik, és kibírt egy tuningolt 2700x-et, míg a prime x470 pro nem. Arról nem is beszélve, hogy azonos áron a giga meg tudja csinálni a 12 független fázist, az asus csinál 4-et 3 mosfettel. Illetve x570-p: annál fapadosabb lapot nehéz találni, de az ára veri az x370/x470 pro-t is.
Mindegy, nem akarok offolni, de a lényeg, hogy az asus azonos árszinten képtelen jobbat adni, mint a konkurencia, de magasabb áron is képes fatális tervezési hibákkal és igénytelenül eladni egy terméket, de azért "ROG". Mindemellett befolyásolják a piacot méretükből adódóan, de már minőséget nem képviselnek, max a csúcskategóriában. Úgyhogy az asus bekaphatja.
Elnézést az offért
-
chopin42
őstag
válasz
jokeph
üzenetére
Asus amúgy (a legutóbbi GN videóban volt szó róla, ami az b550/x570 kontra régebbi chipset) azt erőlteti, hogy a régebbi lapok támogatása minél előbb megszűnjön (mert szegényeknek túl sok a termékpaletta, meg hát nem veszi a nép a túlárazott rog szarjaikat, a szegényes fázisszámmal (nem komponens! képesek 12 powerstaget 4x3 módon felrakni a a lapra, ami jó, mert nem melegszik, cserébe sokat fogyaszt idle és lassan reagál, de sebaj)meg biosflachback és egyéb funckiók nélkül, ami kb msi/gigánál alap. A prime x370 pro is szeptember óta le van szarva, pedig mikor megjelent, az egyik legjobb lap volt am4-re, ár-értékben legalábbis.
-
chopin42
őstag
Olvasom itt a sok új biost, én meg csendesen szomorkodok a sarokban, hogy az ASUS nagy ívben szarik a prime x370 pro tulajokra, mert még az 1.0.04 is kimaradt...
El is gondolkodtam egy b550 váltáson, hátha lesz 50k körül értelmes ajánlat, mert a mostani x570 lapok között ebben az árszegmensben kb semmi nincs, illetve 60k-ig mind fos. Illetve főleg azért, mert az asus bekaphatja...
-
chopin42
őstag
válasz
Albigator
üzenetére
A 3000-res videóban olyanokat mondott pl, hogy "Annyira túl vannak feszelve gyárilag, hogy megfőnek" meg "beállítod 4.2 ghz-re, 1.35 voltra, 3x lemegy a cinebench, és meg is vagy". Nem pontosan idéztem, de még ehhez hasonló blődségek vannak, illetve pontosítok, átgondolatlan, felületes hülyeségek. És sajnos a kommentek alatt azt tanúsítják, hogy sokan vakon követik ezt az ...emberkét.
-
chopin42
őstag
válasz
hackeeeee
üzenetére
Azóta már érkezett hivatalos válasz az AMD-től, hogy MÉGIS engedik a lapgyártóknak, hogy a 400-as lapokba bele lehessen tenni a 4000 szériát, emellett leszögezték, hogy ez az utolsó, ami még menni fog 5xx alaplap nélkül. Illetve a b550 eleve úgy volt promózva, hogy ryzen 3000+.
-
chopin42
őstag
válasz
devast
üzenetére
Nálam a cucc kb ugyanolyan terhelést kap fixen, mint maxosabb pbo-val, mert 1.325/llc4-el használom, megnéztem a pbo feszeket/fogyasztásokat, és ugyanazokat kapom, ugyanazzal a terheléssel. Buktam az idle 3000 alatti mhz-et (bár nálam nem is volt ilyen, mert a win/lap nem akarta, én meg nem szarakodtam), cserébe nyertem idle 5 fokot, terhelés alatt sokkal egyenletesebben melegszik. r5 3600@4.2, fél éve, nyugisan, hűvösen, békésen. JHa ettől megdöglik, akkor 3 év alatt meg kell döglenie, és megy vissza gariba. Mondja meg valaki, hogy szénné tuningoltam (nem). De kb 10 évet szerintem simán menni fog.
(Azokról persze nem beszélek, akik benchmark-nak használják, nem játékra, munkára, 1.35+++/4.2+++ pl egy 3600-at, vagy 4.4+++ egy 3700-at, de gyanítom, 5 évet nekik is megy a proci, legfeljebb egyszer csak fagy, és visszaveszik kicsit az oc-t). -
chopin42
őstag
válasz
gaben88
üzenetére
Egy oldal, csak én fix 4.2n járatom gyári pbo feszekkel, mivel pbo alatt max 4ghz volt allcore, azonos feszekkel. Single meg 1.4+voltokkal ment. De 3700x esetén valószínű pbo-t használnék, mert a 4.4hez kétlem, hogy elég lenne az 1.325v 8 magon. Összefoglalva, véleményem szerint aki fix oc-t akar, maxolja ki a pbo-t, vegye maxra a hűtést, és toljon egy cinebenchet, meg egy prime avx-et rövid ideig, és ami feszültséget ott kap, ahhoz tesztelje a max órajelet.
-
chopin42
őstag
válasz
gaben88
üzenetére
Először is: lemértem, gyári beállítás+lightos pbo alatt milyen feszeket produkál irreális terhelés alatt. Majd olyan feszekkel használom. A gyári lightos pbo is degradálja? Nem, mert akkor kb hülyék az amd mérnökei, legalábbis ha bedöglik a pbo miatt gari előtt, akkor egyik se mondja meg, mi ölte meg, csak cserélik tucatszám a procit. Bukó. Ahogy az is, ha a gariidő lejárta után döglik meg, mert az meg az új eladásoknak tesz be. Tehát, ha én az AMD mérnöke lennék, úgy állítanám be a proci saját vezérlését, hogy bármilyen körülmény esetén megvédje a procit a túlfeszeléstől, ezzel hosszabb életet biztosítva. És így is működik. Mert nem hülyék, ezek a procik nettó 10 évet is elmennek pbo-val. Ami nálam minimum 1.312 avx alatt, ami nálam pont ugyanennyi. Fix oc-val. 1.319 cinebench alatt, ami nálam fix oc-val ennyi. És 1.016-1,45 idle, ami miatt 40+ fokos, így meg átlag 34, és 1.325. Ha ez megöli, megy gariba, de kb sose fogja.
Mellesleg azokat, akik ilyen 1.35, 1.4++ voltokkal tolják, én sem értem. Ez 7nm, nem 14.
Itt informálódtam, neki hiszek.
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- droidic: [Memory Leak] Az agy defragmentálása
- Autós topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Filmvilág
- Facebook és Messenger
- Jövedelem
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A13/Samsung Galaxy A33/Samsung Galaxy A53
- Eredeti DELL 240W töltők (LA240PM160)
- Microsoft Surface Laptop 4 13.5" i7-1185G7 16GB 256GB 1 év garancia
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
- Samsung Galaxy A54 128GB,Átlagos,Adatkabel,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

az enyémnek 1.312 kell. A tiétek golden chip, persze, hogy jobb mint a gyári