Hirdetés
- Mobil flották
- Xiaomi Watch 5 - kínai időszámítás
- Bemutatkozott az Oppo kamerás csúcsmodellje
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- iPhone topik
- Honor Magic8 Pro - bevált recept kölcsönvett hozzávalókkal
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Vivo V70 – a stílus érték?
- Yettel topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
Új hozzászólás Aktív témák
-
Be lett permetezve többször monilia ellen a kajszi (még virágzás alatt is), de a napokban lehullott az összes kis kezdemény. Fagy nem érhette a múlt héten, bár közel volt. Azt hittük végre lesz már rajta.
-
Dorian
félisten
Egyelőre nagyon pozitív az idei tapasztalat:
Monilia jele sehol, tetű sehol, cseresznyéken, meggyen brutál sok termés. -
ncc1701
veterán
Ma indult az első adag káliszappanos keverék a gyümölcs fákra. Ha már ott voltam, van 2 bondzánk, az is kapott, plusz megelőző jelleggel rózsa is. A ház elött a barackon láttam pár tetűt tegnap.
-
Csabroncka
addikt
Elég, igen, akkor már gyöngyözne (de ne parázz miatta, annyi visszatekerés belefér), csak legyen levegőtlenítve a rendszer...
Érdemes a könyököt (föld alatti kötéseket) geotextilbe csavarni és úgy betemetni.
A fagycsapnál is használj a kavics körül geotextilt a gyökerek miatt. -
den89
tag
válasz
BullZeye
üzenetére
Igen, standard, lehet cserélgetni.
H-Zol: nem fújtam már meg, ilyenkor már nem szoktam, úgy is késő. Ez ellen csak megelőző jelleggel érdemes védekezni. Tudom, egy profi vagy egy ebből élő biztos azt mondaná, hogy már pedig fújkodjam még. De annyit tanultam belőle, hogy jövőre megfújom 2x, megpróbálom majd jól/jobban időzíteni. Hétvégétől elvileg már jönnek hosszabb távon a 20+ fokok. Május-júniusra már helyre szokott jönni. Viszont nem is ritkítok addig, amíg nem látom, hogy mennyire megy rá a termésre. Kajszit viszont már ritkítottam, de azzal sem akarok túlzásba esni, csak ahol látványosan útban vannak egymásnak a gyümölcsök, illetve az ágvégeken, hogy ne húzza le. Végre lesz egy teljes kajszi termés, dugig van a fa.

-
H-Zol
őstag
A múltkor dicsekszek , hogy nállam nincs tafrina , erre ma gyümölcs ritkitas volt és estefelé permetezés az új levelek szinte mind fertőzöttek
, gondolom ez a hideg miatt terjed ( most is 1 fokot mutat éjjelre) !
Úgyhogy gyümölcsöt is ritkítottam , a fertőzött levelek nagy részét leszedtem és estefelé megkapták a harmadik Scoret !
Te is megfújtad őket
-
elpescador
junior tag
-
Z_A_P
addikt
Az ország legnagyobb részét már nagyfokú aszály sújtja,az előttünk lévő 10 napban nem fog jelentős csapadék érkezni, így sokfelé tovább szárad a talaj,
-
Z_A_P
addikt
válasz
elpescador
üzenetére
Adok neki 24h tesztet, akkor csak látszik majd? Remélem...
-
den89
tag
válasz
btraven
üzenetére
7 éve ültettem kettőt, semmi bajuk. Locsolást nem viszem túlzásba, nyáron kb hetente kap 1-2 kanna vizet. De rohadt lassan nő.
Nem minden évben virágzik nálam. Változó, sok mindentől függhet szerintem, mennyire van napos helyen, tápanyag, víz, időjárás éppen hogy alakul az előző vagy az adott évben. BullZeye: szülőket rábeszéltem kb 3 éve Gardena Rollup L-re. Tökéletesen működik azóta is. Annyi, hogy télre leszereli fater és fagymentes helyre viszi.
-
btraven
őstag
válasz
ncc1701
üzenetére
Hmmm, lehet ez is? Ez lenne a jobbik eset, mert egyébként kiderülne hogy a gömbkőris nem szárazságtűrő, én meg jól ráfaragok.
"A gömbkőris (díszfaként ültetett gömb koronájú virágos kőris) közepesen jó szárazságtűrőnek számít – de ez egy kicsit árnyaltabb kérdés.
Röviden:
👉 Jobban bírja a szárazságot, mint sok más városi díszfa,
👉 de nem tartozik a “szinte mindent túlél” kategóriába." -
BullZeye
veterán
Használtok automata tömlőt ami visszahúzódik? Melyik márka hülyebiztos és sokáig hibamentes? (esetleg sok sok év garival), nincs kedvem felfúrni valamit ami fél év után beszarik.
-
H-Zol
őstag
Nállunk is rettenetesen fúj a szél , de az országba ( Románia )belyebb haladva már buli van [link] , ez kiszárítja a lelkét is ennek az amúgy is száraz földnek !
-
totron
addikt
Asszem megvan mibe fektetek, a tepertőmezőké a jövő. Csak nehéz embert találni a szürethez. [link]
-
btraven
őstag
Velem mindig valami hülyeség történik a kertben. Ma odaálltam a gömbkőrisem alá bámészkodni. Virágzik mint az őrült. Érdekes hogy a környéken az összes gömbkőrisnek nincs/alig van virága, ez meg tele. Szóval ott bámulok felfele, a virágok tele rovarral, egy nagy poszméh rámeresztett valami folyadékot, bele a képembe
-
totron
addikt
KPE-hez vasfűrész ideális. Viszi, mint a vajat. A 70 centivel ugye már jó vagy fagyhatárilag is. A föld súlya fixálja a rendszert + lásd Csabroncka útmutatását, bár ha jó a szalag/zsineg, szilikont nem igényel. Nem árt, ha minél kevesebbet viszel fel az ujjaidon található természetes zsírból a felületekre.
#26857astrojoe12,
kinőheti, kimozoghatja akár az eltérő színeit, de benne van a pakliban erőst, hogy nem lesz hosszú életű a projekt. Annyi más szépség és irány van még. -
ace05
senior tag
Segítséget szeretnék kérni. Van egy rózsám ami évekig egy nem egészen napos helyen volt. Tavaly szeptemberben, mikor már nem volt meleg, átültettem naposabb helyre. Mivel kemény volt a föld, nem minden gyökere jött. Visszavágtam. Életbe maradt. Ugorjunk februárba, mikor kicsit meleg volt, elkezdett nőni, de utána rögtön jött a fagy és elfagyott az a kis rügy. Azóta nem nőtt semmit. Tudom, hogy él, mert még jobban visszavágtam, akkor láttam nem volt száraz. hanem ilyen zöldes sárgás. De semmit nem nőt, a mellette lévő rózsák meg igen. Ezzel mi lesz? Engedjem el?
-
Emunem
őstag
-
Z_A_P
addikt
válasz
Csabroncka
üzenetére
Köszi!
Cső -KPE között lesz egy téli jégcsap, ahhoz csatlakozik majd a KPE. Peremezni smirgli/reszelővel tudom csak, KPE vágni pedig fűrész / flex. -
H-Zol
őstag
válasz
Csabroncka
üzenetére
+1, a loctite termékek nem olcsók , de nagyon jók az 55-öt is használom de amit sokan nem ismernek a loctite 603 [link] ( van kisebb kiszerelés is belőle
) csapágy rögzítő , egy kivert csapagyházra nem jó ( oda esztergályos kell ) , de egy csapágy ami megmozdult , könnyen megy a házba , vagy a tengelyre ( másfél tizedig javasolják , ami már egy kis kotyogás ) , arra tökéletes !
Kombájn cséplődob csapágyat , ahol két tized kopás volt , évekkel ezelőtt ezzel tettem fel , és a mai napig nincs kotyogás!! -
Csabroncka
addikt
Igen a 150-es csövet vedd, 50-60cm legyen a talajban.
A KPE könyöknél is Loctite 55 tömítőzsinórt használj, ne csak teflon szalagot.
A komplett csapott a csőre (KPE könyökkel együtt) szerelvényezd fel és csak ezután rakd fel a csőre a KPE elemmel a helyén.
Csinálj nyomáspróbát (24 órára rakd rá az üzemi nyomást és használd a csapot), úgy, hogy a szerelvényes részt nem temeted be addig.
(Arra vigyázz, hogy a műanyag KPE könyököt csak kézzel húzd meg, rendesen legyen leperemezve a cső és szilikonozd meg a gumigyűrűt betolás előtt. A könyök ne feszüljön a talajban... így örök élet+1 nap) -
Z_A_P
addikt
Sziasztok,
Kerti csap,menetes horganyzott cső, KPE csatlakozik fold alatt . Ezt egyszerűen csak beasom a földbe és ennyi? Nem kell valamihez valahogy rögzíteni, stb? Elég a föld? :F
150cm cső, mondjuk 50-70 cm mélyen (nincs kedvem többet ásni). Sztem az 100-as rövid lenne . :R -
H-Zol
őstag
Az elsővel egy kicsit megkéstem ( féltem is ) de nem lett baj , már pár napja virágzott amikor fújtam , a másodikat a virágzás végén ( a hosszú hideg miatt elég elhúzódó volt a virágzás ) , tovább én se fújom , esetleg ha tetves lessz , akkor kap egy rovarölőt, és már azzal az erővel egy levéltrágyát !
Gombaölőt már csak a cseresznye fákra fújok , miután leszedem a termést ( így írja a szakkönyv ) , esetleg a szőlőket egyszer lefújom , de nem vagyok nagy szöllő termelő de minimális törődéssel is jók szoktak lenni , az idén új fajtaim is fognak teremni , Teréz , Zala gyöngye, Welles , az őszi ültetés az Ananász , Narancs ízű, Belgrádi magvatlan megindultak , a Román fajta Victoria ( győzelem ) , még nem indult meg ! -
Z_A_P
addikt
Elég száraz a föld. Idén először locsoltam kicsit a füvet, de főleg azért mert holnap szellőztetés és műtrágyazas meg fumag szórás. Es a következő 1 hétben ismét 0 csapadék.
-
elpescador
junior tag
válasz
astrojoe12
üzenetére
Vágd le az alsókat.
Ha ültetéskor kissé beiszapoltad, akkor nem kell naponta, de még talán 2-3 naponta sem öntözni, látod azt mikor kell. -
astrojoe12
tag
Sziasztok!
Tudnátok megint segíteni? A leylandi ciprusok alsó kis ága sokszor bele ragadnak a locsolt földbe. Gond lehet ebből, gombásodás vagy más, levágjam ezeket?
Néhány levél világos zölddé vált 2-3 hét alatt, ez mitől lehet?Az első két hétben naponta öntöztem 2-3liter/növény, a harmadik héten csak három naponta öntözöm, mert nincs túl meleg idő.
-
Dorian
félisten
Nálunk szigorú ütemterv van: fel7-kor vacsora, negyed8-8:15-ig rajzfilmnézés, max 9-ig meseolvasas, utána meg aludjanak. Így van 1 órank, aztán 10:15-kor irány aludni.
3/4 6- 6-kir kelés, ha jó volt az alvásminőseg, annyi teljesen elég. 7-7:30 alvasidő nekem a tökéletes 7 alatt nem jó, 6-nal szar -
angelside77
tag
válasz
ncc1701
üzenetére
Szerencsém van, ha 04:00 után még alszom. Meló miatt (bár rugalmas munkaidőben vagyok, ráérnék 08:30-ra is járni) 04:30 ra van állitva az óra, de ritkán ébreszt, már fent vagyok. 5 munkanap után, meg 2 napra már nem csábulok el, meg az emésztés is beállt erre az időre, igy a 7vége sem tér el nagyon. Igaz ennek következménye, vagy előzménye, hogy 21:00 nálam már alvásidő, hogy a 7-8 óra meglegyen.
-
den89
tag
válasz
ncc1701
üzenetére
Úgy könnyű, jól teszed.
Én 3/4 10 körül jövök ki a nagyobbik gyerek szobájából, addigra alszik el. Akkor van még egy kis nyugodt szabadidőm... fél11-11 között fekszem le. De gyerekek előtt is kb így feküdtem le, max fél órával előbb. 6-fél 7 körül kelek, többnyire magamtól, de hétvégén sem alszom 7-nél tovább. Kell legalább 7-7,5 óra alvás, több kollégától is hallom, hogy ilyen ~6 órákat alszanak, legalábbis hétköznap. Hosszútávon nagyon nem egészséges. -
den89
tag
Kb mikor adtad nekik a Score-t? Mármint milyen fenológiai állapotban? Én általában úgy fújok, hogy az elsőt virágzás előtt 3-5 nappal, a másodikat pedig virágzás végefelé (de most utóbbi kimaradt). Utána már nem szoktam vele foglalkozni, lesz ami lesz. Persze ha közben van egy esős, hűvös időjárás, akkor nem szabad ennyit várni, akkor 8-10 napon belül kell még egy. Ezt eddig is tudtam, de most a saját káromon meg is tanultam. Valószínűleg legyengíti kicsit a fát (az még hagyján lenne, hogy rondja a lomb), valószínűleg lehullik emiatt a gyümölcskezdemények egy része. Legalább nem kell ritkítani... most úgy sem volt fagy, még ha a fele le is hullik akkor is bőven jó vagyok. Két fújással amúgy nem szokott vészes lenni, de annál többet nem vagyok hajlandó.
-
ncc1701
veterán
válasz
its_grandpa
üzenetére
Bakker. Én úgy gondoltam, h átlag negyed-fél 6-os kelésemmel korán kelek, de van még hová fejlődnöm.

-
H-Zol
őstag
Nállam nagyon sok az utóvirágzás , almán , körtén , cseresznyén ( szilván , barackon , nem láttam ) , gondolom ez a lehetetlen hideg idő miatt van !
-
H-Zol
őstag
válasz
soldi3r
üzenetére
Pont akartam kérdezni , hogy úgy tudtam a Teppeki minden tetű ellen jó , de nem
, egy pár fán volt tetű, fekete , azok nap elpusztultak ahogy lefújtam , a zöld az csak másnapra , de ezek a nem is tudom
barna , szürkés, kékes tetük ( kortefán ) a mai napig élnek !!
Szombaton , csak ezt az egy fát lenyomom moszpilannal , az kinyitja őket !
Milyen atka van a szöllőn , levél , vagy gubacsatka , és mivel fogod fújni
-
ncc1701
veterán
válasz
soldi3r
üzenetére
Most nem akarok jönni az egészséges, boldog, hosszú élettel, de nem véletlen van sötét.
Mondjuk mostanában 5-kor már világosodik, kicsit még melegszik az idő, és fél6-kor kelek, és megyek hajnalban bicajozni egy 40 percet. Már várom, csak ez az 5 fok nem begyere bicajon. -
Csabroncka
addikt

-
-
-
btraven
őstag
válasz
ncc1701
üzenetére
Ja, mindennap körbe kell nézni, megint mi történt. Átültetett juharfáimat locsolom és levágott füvet/gyomot raktam talajtakarónak a tövébe, ne száradjon ki. Macska meg persze arra a fűcsomóra szeret piszkolni. Levágott gazt is rögtön össze kell takarítani, nem lehet otthagyni 1 napig sem, jön macska ellenőrizni, ejnye mi ez a rendetlenség?! puff már oda is rak egy rakást.
-
ncc1701
veterán
válasz
modflow
üzenetére
Nem összeg, elég olcsón szórják ezeket már szerencsére. Szerszámokat érdemes megvenni, máskor is jó lesz.
Nézd úgy, h az értéktelen pénzt valami értékbe teszed.
Én most vettem indukciós csavar melegítőt, mert szerelő havernak nincs (ő lánggal akarta melegíteni, én azt nem szeretném, mert kap minden is), és nem jön ki a fékfolyadék leeresztő csavar a nyergeken. Alu nyereg, vas csavar, galván korrózió 3 év alatt beütött. A gép maga ~75eFt volt, nekem megéri, mert tudom, h kelleni fog máskor is. Nem egy ipari darab, de erre a használatra bőven jó lesz. -
Emunem
őstag
-
H-Zol
őstag
válasz
modflow
üzenetére
Az enyém igaz lecsavarozható , de körbe a sok lyukas esőztető néha eldugul , elég neki leválása a tömlőről ( alga ) , kompreszorra levegővel kifújom és olyan lessz mint új korában !
De ha a tiéd nem leszerelhető , te csak visszafelé tudnád fújni ami megint dugulashoz vezetne ! -
6030D
addikt
Nincs készleten a szellőztető, visszakapjuk a 2 éves gép teljes árát vagy megvárjuk, amíg lesz, és küldik. Mivel az utóbbi esetben (tapasztalat alapján) csak 1 év gari van a cserére, ezért az első opció lesz. Őszig lesz majd megint a boltban, esélyes, hogy olcsóbban is, 3 év garival.
Nem szeretném elindítani a szokásos Parkside vitát, csak leírtam a hozzáállásukat, mint infó. -
6030D
addikt
válasz
Pfiucska
üzenetére
Én teljes mértékben megértem, mivel az utóbbi 4 évben kerestem új építésű házat városban, tudom, mi az, ami még "értelmes áron" vehető (ha nem egy lakás árát akarod telekre költeni). Nekünk 1200 m²-en van két ház. A tervezőnél azért majd kérdezz rá a zöldterületi mutatóra (vagy keresd ki a hészben), hamar túl lehet futni a beálló miatt úgy is, hogy hátul van egy nagy zöld részed (tapasztalat). Ráadásul ha osztatlan közös tulajdon a szomszéddal, akkor az 1500 m²-t kell egyben nézni.
Én lehet, hogy úgy kövezném, hogy a bejáratig egy autónyi (jobb úgy pakolni), és a 10 m-nek csak a felét kövezném. A szülői háló vonalában lennének a kocsik (reggel a 911-re ébredsz
), mögötte meg fű, fa, cserje, virág. Nagy a ház, gondolom ott is van ereszlefolyó, azt szikkasztod, afölé is nehézkes a parkoló... -
ncc1701
veterán
-
Pfiucska
senior tag
amugy varoson belul jo lokacioban van az ingatlan es ezzel a megoldassal az 900+600 telket tudott csinalni a vallalkozo, igy 2 csaladi hazat tudott eladni..Szoval, nem sok opciot latok, persze lehet gyepteglat lerakni de 1) nem tetszik 2) maceras gondozni es mindezt azert, amit nem is nezek. A kert full zöld lesz, de annak van is ertelme, oda nez a terasz, ott toltunk majd el idot stb.
-
H-Zol
őstag
válasz
Csabroncka
üzenetére
Nállam egyenlőre nincs fagykár , a gyümölcsös , bokrok , szöllő rendbe , a földeken ( ahonnan még kéne élni ) ott már komoly terméskieses mutatkozik az őszi vetéseknél , a tavaszi vetésekben még buzok , hogy előbb utóbb csak jön egy rendesen eső!!
Rá keresek a videókra
-
H-Zol
őstag
Én adtam két Scoret és szinte tünetmentes minden , a nektarin is , de három nektarinom van , az egyiket tavaly ültettem a másik kettőt a tél végén , mindegyiken mutatkozik gyümölcs , de csak a tavalyin hagyok meg egy , két szemet ( 2-3 évesek voltak ültetéskor ) !
Nagyon sok a kis őszibarack a fákon és ami nem jó , rengeteg az iker barack , a hétvégén gyümölcsritkítás lessz ( az ikreket próbálom ledobni , de olvastam , hogy kényszerből le is lehet egyiket törni ) ! -
modflow
veterán
Tudnátok ajánlani jó locsoló fejet?
A mostani vége, a kis tárcsa, amit lehet forgatni, hogy hogyan nyomja a vizet nem leszedhető és valahogy belement ilyen olyan homokszem, akármi és egy csomó nyílás el van tömődve. Így nem nem túl jó használni.
Tekintettel arra, hogy a szivattyú által ráküldött 6 bár nyomású vízsugárral gyémántot tudok szeletelni. 🤣
(Pedig csatlakozó részén van szűrő...) -
6030D
addikt
Forstnerrel kifúrkálni, majd vésővel ráigazítani?
-
cOxeR
Ármester
Almafát ha már virágzás lement lehet lemosóval megtolni? Jön a szokásos levélcsavarodás… még zöld de aztán sárga majd piros lesz pikk pakk.
Mospilant is tolnom kell, mert megindultak a rózsákon a tervek.Ami szomorú, egy öreg cseresznye megadta magát teljesen (tavaly is írtam, hogy küzdök vele)… este szürkületben kezdtem el kicsontozni kevésbé fájjon, aztán belehúztam.
Nincs láncfűrészem, kézi fűrésszel kell megoldanom (legalább os még úgy gondolom menni fog), bérelni nem akarok, mert 6-7e a bérlés, 15-ért meg veszek egyet aztán eladom ha készen vagyok kb ugyanannyiért.
Valami tanács esetleg faszénnel tudom leégetni a végét?
Fűben van, vakondháló lent nem nagyon akarok körülötte ásni ha nem szükséges.
[kép] azt mondjuk nem tudom mi fog ott árnyékolni, meg kitakarni azokat a nyamvadt oszlopokat/vezetékeket… -
a szegély másik oldalán több helyen egyből fal (melléképület), vagy kerítés beton lábazata van. tehát csak a fű irányába (befelé) növelhetem a szegélyt.
ami a képen látszik kavicsos rész, az nem para, a kavicsra szépen rá tud menni a robot és ott lenyírja a szegélyig rendesen. de ahol "fél" a faltól, ott kihagy majdnem 10 centit. -
ha nem is kell gyomlálni, tölteni akkor is kell - marad a kavics

a térkő (beton) valamiért sokkal jobban issza a vizet, mint a tégla. vagy csak jobban magában tudja tartani, nem tudom. mindenesetre az a tapasztalatom, hogy a beton járda mellett extrán kell locsolni, mert a fű elől/alól egyszerűen elszívja a vizet.
tudom, tegyek drén lemezt. csak ez a szegély dolog a kertben saccra 200 méter, de inkább több. lehet műanyag gyeprácsot rakok le, közét meg kiszórom valami zúzott bazalttal. -
ncc1701
veterán
válasz
Csabroncka
üzenetére
Tegnap reggel volt valami csöpögés, de csak arra volt jó, h összepöttyözze a kocsit.
-
ncc1701
veterán
válasz
Csabroncka
üzenetére
Maglódon 2 hétre előre nézve sem jósol semennyi esőt. Lehet asszonynak lesz igaza, és full le kell minimalizálni a füvet csak annyira, ahol járunk, az összes többibe mehet magaságyás csepegtetővel, vagy valami olyan növény, ami full igénytelen, valami levendula féle, vagy valami talajtakaró kaktusz.
Még átgongolom, mert ehhez kéne hozatni vagy 10-15m3 komposztot.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Parkside szerszám kibeszélő
- A szellőzésre is figyel a Lian Li kábeleket rejtő, Infinity sorozatú mikrotornya
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Autós topik
- Veszprém és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Elektromos autók - motorok
- Ha Darwinra hallgat az AI, nehéz lesz megállítani
- Mobil flották
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
- iPhone 12 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4615, 100% AKKSI
- RITKASÁG! Avexir Raiden DDR4 4GB/8GB ramok
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE B650E R9 7900X 64GB DDR5 1TB SSD RTX 5080 16GB NZXT H9 Flow White Corsair 850W
- HP ProDesk 600 G2 MT, DVD-RW , i5-6500 CPU félkonfig
- Új! Razer Iskur - Black gamer szék!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

, gondolom ez a hideg miatt terjed ( most is 1 fokot mutat éjjelre) !

Nem minden évben virágzik nálam. Változó, sok mindentől függhet szerintem, mennyire van napos helyen, tápanyag, víz, időjárás éppen hogy alakul az előző vagy az adott évben.
(kezdek aggódni). Zöld a kaparászásra, de nem hajt.

, egy pár fán volt tetű, fekete , azok nap elpusztultak ahogy lefújtam , a zöld az csak másnapra , de ezek a nem is tudom
barna , szürkés, kékes tetük ( kortefán ) a mai napig élnek !!