Új hozzászólás Aktív témák
-
AssAssynn
addikt
Csepegtetőre visszatérve, nem tudom hány fajta létezik belőle, de rokonnál a mezőgazdaságban használnak olyat, ami fekete színű, vékony, lapos, csak a vízre duzzad meg, kék csíkok vannak rajta. Na azokat néha kirágja valami, vagy kilyukad, általában 1 szezont, néha kettőt bírnak ki. Néha be is tömődik egy-egy lyuk. Melyik a jó fajta csepegtető?
-
San398
őstag
válasz
Essejó #22159 üzenetére
Nálunk tarvágás volt a rózsánál a házfal külső vakolásakor mert nem lehetett volna hozzáférni a falhoz. Mind kinőtt, sok hajtást hozva hajtott mint a bolond gomba
Próbálkozhatsz a szemzéssel is. Nekem tavaly volt az első próbálkozásom, kettőből egy sikerült (piros rózsába szemeztem fehéret és fordítva)
Ettől persze még lehet olyan nemesített ami nem élné túl -
Essejó
veterán
Szerintetek egy erősen visszavágott rózsától várható, hogy alvó rügyről kihajt?
-
válasz
btraven #22152 üzenetére
ebből így csak akkor lesz fa, ha az alján ami megmaradt, abból kiválasztod a 2-3 legerősebbet, és azokat kezded el nevelni
ha így hagyod, akkor ez csak bokor lesz
nem tudom mekkora gyökérrel lett átültetve, ha naggyal, akkor akár lehet a törzsből fa, de sok pénzt így a kép alapján nem tennék rá.
inkább a vízhajtásokból igyekezz egyet nevelni.#22151 6030D nekem 40 méteren nincs megszakítva a 20-as csöpögtető. a két hurkot én sem értem
-
Rive
veterán
válasz
Essejó #22148 üzenetére
Hát, a csiga az nehéz ügy. A mész az mindent visz (a növényt is), a fahamu meg csak addig számít valamit, amíg száraz. Kávézacc semmit se ér, tojáshéj dettó.
Van valami bio fonálféreg, de nem tudom, most mi a státusza (egy ideig nem volt kapható).
Illetve van valami vas-pirofoszfát granulátum, pillanatnyilag azt toljuk.Elektromos kerítéssel lehet próbálkozni, ha pl. magaságyásról van szó.
Nomeg a mérgek.
-
btraven
őstag
-
6030D
addikt
válasz
AssAssynn #22145 üzenetére
Ez nem tudom milyen, a tavalyi elég fos minőség volt. Talán a Swinger slag a jó minőség, keress rá itt a topikban. 120 m-re a slag kínszenvedés lesz, le kell ásni kpe csövet, és kiállásokat csinálni. Ha meg csak a sövényre kell, akkor az említett csöpicső, de 10 m felett abból is két hurok kell.
-
Essejó
veterán
Csigák ellen mit lehet használni, vehetek új paprika palántát és padlizsánt, egy szálig kizabálták.
Faecet és fokhagyma lé már volt öntözbe, sőt minden paprika mellé raktam 1 fokhagymát is. Semmi hatása nem volt -
AssAssynn
addikt
Lidl-ben van most öntözőtömlő. Van valakinek ilyen? Tapasztalat?
Sorba lehet kötni?
Akinek hosszú, kb 120-150 m hosszú sövénye van, az hogy oldja meg az öntözést? Sorba lehet ennyit kötni? Milyen csövet, rendszert használ? Köszönöm. -
a fád valóban tovább életben marad, ha nem vágod le a vízhajtásokat, de ezzel nem is kényszeríted, hogy a tápanyagot a magasabban lévő hajtásokba juttassa. a vizhajtás egyéként elsősorban a stressz jele, másodsorban meg annak, hogy már eleve képtelen rendesen eljuttatni a felső ágakig a tápanyagot. opcionálisan a túl nagy visszavágásnak is lehet jele, amikor MINDENHOL megpróbál kihajtani, mert annyi tápanyagot vesz fel a gyökerein keresztül, de a leírásban ilyenről nem volt szó.
nem láttam a fát, szóval visszavonom azt a kijelentést, hogy ne hagyjon meg egy ágat sem, de a véleményem az: ha felül alig van hajtás, alul meg sok, akkor a fa inkább esélytelen, ha felül van rendesen hajtás és alul szintén, akkor meg az összeset vissza kell vágni. egy kép nem ártana. -
6030D
addikt
válasz
f4lcon #22139 üzenetére
Nemrég néztem egy videót, ott a frissen oltott fára írták, hogy az oldalhajtásokat egy ideig hagyjuk meg, mert azokon a leveleken is tud fotoszintetizálni, ráérünk levágni amikor már kicsit erősebbek. Szóval szerintem sem rossz ötlet a sarjakat meghagyni ilyen nagy visszametszés után, maximum nem az összeset.
-
btraven
őstag
válasz
ncc1701 #22136 üzenetére
Volt szomszédomnak is voltak ilyen kutyái. Úgy nézett ki a kertje mintha szőnyegbombázás érte volna.
Átültetett juharfám jól vissza lett vágva. Na most úgy néz ki hogy alulról van 15+ hajtás körbe jó sűrűn. A törzs tetején most lett csak egy kis hajtás. Most mi legyen a stratégia? Alsó hajtásokat hagyjam egy ideig nőni, mert azon vannak levelek, úgy kap napenergiát? Vagy egyet/néhányat hagyjak meg? Vagy egyet se és akkor ez felső gyenge fog csak tovább nőni?
-
6030D
addikt
Két napja lett egy vakondtúrás, szintén a borsó mellett.
Itt macska nincs, csak pár házzal odébbról esetleg, de gondolom a vércse is összeszedi, ha éppen akkor van kint.
Egyelőre nagy kárt nem csinált, lenyomkodom a feltúrt járatait és kész. Méhek, lepkék, rovarok vannak, katicák jöhetnének már, madárral tele vagyunk, hála a szomszédos lakatlan környéknek (róka, őz, gólya).
Tegnap "gazolás" közben láttam egy jókora tücsköt, először azt hittem lótetű. -
-
válasz
its_grandpa #22091 üzenetére
Nálunk a rovar fajták száma nőtt, mióta nem nagyon vágom a füvet, és a kivágott meggyfa is ott rothad a kertben. Van már tőrös darázs, kék dongó, cincér, meg ki tudja mik. A komposztban meg baromi nagy giliszták.
Madarak is odaszoktak, cinke pár, rigók, örvös galamb, harkály, pedig Békéscsaba majdnem belvárosa. Sün tavaly volt utoljára, szerintem elütötték. Idén van már nyest is, felvette a kamera ahogy ugrál a kocsi tetején, meg van ürülék az utvonala mentén. Neki nem annyira örülök. Macska is van átmenő forgalomban, na azok meg odakuláznak a mulcsos részre fene a belüket. -
angelside77
tag
válasz
angelside77 #22127 üzenetére
Palánták esetében vakond elleni védelemre kitaláltam valamit, eddig 2 nap tapasztalat alapján működik, de végleges eredmény a vegetáció vége felé lesz.
-
Dorian
félisten
válasz
Nálam is túrja a veteményest, de egyelőre nem nyírta ki a palántákat. Bezzeg a kutya kitaposott egyet. Bezzeg miatta a macskák nem jönnek, így a vakond kincs elfogva
-
btraven
őstag
válasz
Ja, nálam is túrja megint a gömbkőris gyökerét. Azt locsolom. Egyetlen reményem a macskák. Már volt rá példa hogy a lyuk mellett ki volt terítve a vakond.
-
angelside77
tag
Én is meg vagyok áldva a vakonddal.
Kikelt borsóvetést eső hiányában öntözni kellett, a nedvességre jött a kajája gondolom, arra meg a vakond. Az általad említett kis alagutat pont a borsó palánták gyökérzónájában húzta, azokat kicsit megemelve. A gyökerek az üregben lógtak a levegőben, s jött rá a 25 fok meleg, 40% kiveszett.
Most dettó. Paradicsom palánta kirak, beöntöz, vakond jön, körbe és álássa, 5cm vel megemeli az egész palántát, gyökerek a levegőben lógnak. Öntözök, elfolyik a víz a lyukon.
Pro: ásás nélkül, 30cms botot 2 ujjal le tudok dugni aZ erösen agyagos, kötött talajba, úgy fellazítja.
-
6030D
addikt
válasz
f4lcon #22122 üzenetére
Karcher aquastopos gyorscsati kétszer koppant a betonon, és letört belőle egy darab... szerintem a réz a megoldás, esetleg a bajonettzáras, mondjuk csaphoz, vagy toldani.
-
műanyag tömlőcsatlakozót keresek, amivel kiválthatnám a tesco-s darabokat. nehezen bírják a hideget meg az UV-t
vagy vegyek egyből rezet?
gondoltam hátha jobbak (márkásabbak) mint Fiskars, Gardena, Bradas esetleg Kärcher -
pjen
félisten
válasz
Szilágyi84 #22120 üzenetére
Pont fordíva szokták. Szilvára a kajszit. Ha oltvány a kajszi az alanyba kéne datolya szilvát oltani, szemezni. Ha megindul a kajszit levágni.
-
Szilágyi84
senior tag
Meglévó idősebb gyümölcsfára oltott már valaki más fajtát? Kezdem unni a sárgabarack kb 3 éve termés nélküli fagyok illetve a teteje kezd száradni monilia miatt amit most vissza metszettem rendesen. Állítólag a szilvá jó rá hozzá az talán nem ennyire bajos érzékeny. Datolyaszilva érdekelne, de nem igazán van helyem, 2 db kb 8 éves sárgabarack lenne a helyére vagy rá.
-
H-Zol
senior tag
válasz
ncc1701 #22100 üzenetére
Nállunk is kint vannak , egy kicsit több mint két hete , már kis paradicsomok is vannak rajtuk , de van a kis foliaban is egy sor , meg ott van az uborka is !
Az asszony vett az internetről több fajta "Fajta" paradicsomot és az egyik nem is hasonlít a paradicsomra, felhívta az eladót de azt mondja , hogy pedig az az
, majd lefotózom nektek !
-
ncc1701
veterán
válasz
its_grandpa #22116 üzenetére
Nem gondoltam volna, h azon a környéken ilyen állatok vannak.
Azért az még bőven nem az erdő széle.
-
its_grandpa
tag
válasz
ncc1701 #22099 üzenetére
A Héthalom utca (III. ker.) feletti erdőben még van valamennyi élettér.
Ürümről is jártak át de már nem nagyon tudnak.
Volt itt nyúl,róka,fácán amiket már évek óta nem látok az eszement beépítés miatt.
Nézd meg pl. maps utcaképen a Saroglya 52-t 2012-ben és 2024-ben.Tavaly bejött a vaddisznó és az összes vilmos körtémet megette, lerázta a fát.
Jól pozicionáltad magad, csak kicsit irigykedj, nem kell már sok idő, hogy innen is eltűnjön a természet :( -
soldi3r
veterán
válasz
Szilágyi84 #22092 üzenetére
Aprilis vegen magrol helyre ultetve. Most kb 50mm magasak.
-
Dorian
félisten
válasz
Szevam #22111 üzenetére
Amikor ideköltöztünk nagy macskaátjáróház voltunk, csakhogy kutyával költöztünk. Hiába van csak bent fűtési időszakban és éjjel azon kívül is, egy idő után elkerülték a macskák a telket. De lent (domb tetején-oldalában vagyunk) a patakban nyomják a békák, a szemben lévő dombon néha terelik a birkákat, nyerítenek a lovak, üvölt a szamár
-
6030D
addikt
válasz
Dorian #22106 üzenetére
Én ma reggel vettem észre, hogy az ágdarálékos ágyásban randalírozott a vakond. De érdekes, hogy kupacot nem túr, csak vízszintesen megy, kis alagutat kidudorítva (onnan vettem észre, hogy az öntözővíz hirtelen eltűnt
). Nem baj, levegőzteti a talajt, meg csinál utat a víznek a gyökerekhez. Ha bejön a fűre, akkor viszont előkerül az élvefogó.
-
-igu-
veterán
válasz
ncc1701 #22103 üzenetére
Nalunk vegre megjelentek a rozsabogar larvai, orulok nagyon.
Nyulak es mokusok rendszeren boklasznak a kertben, de ozet csak 4-5 alkalommal lattam bent. Az egyik szomszed felol nincs rendes kerites, ott be tudnak tevelyegni. Tegnap delutan a hatso keritesen kivul boklaszott egy. -
Vismajor01
addikt
válasz
its_grandpa #22091 üzenetére
Úgy néz ki mint egy kenguru
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen házat vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Rezsicsökkentés, spórolás (fűtés, szigetelés, stb.)
- LG LCD és LED TV-k
- Politika
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- BestBuy topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Medence topik
- Eredeti játékok OFF topik
- További aktív témák...
- Honor 90 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TBS docking station (210-AZBV)
- AKCIÓ! Gigabyte X570 AMD R9 5900X 32GB DDR4 1TB SSD RX 6750XT 12GB Zalman Z1 Plus CM 750W
- Samsung Galaxy A5 2017 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest