- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Motorola Edge 40 neo - színre és formára
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Erős specifikáció, kompakt formában
- Galaxy Z Fold6-hoz viszonyítva mutatják, mennyivel lesz vékonyabb a Z Fold7
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- One mobilszolgáltatások
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Most is lehet.
Egyébként tényleg lassan készülget, és szerintem nyitás után is jönnek majd még bele új tartalmak. Már kezdetben is tudott kezelni 12 szálat egyébként, de anno elindult a játék 8 GB RAM-mal is; aztán az évek alatt egyre nőtt a hardverigény. Én azt várom nagyon, hogy végre magas fps-sel is lehessen játszani vele. Perpill szinte mindegy, milyen konfigod van, a 120/144 fps-t teljesen elfelejtheted; ha jól tudom, még mindig a netkód a fő felelős ezért.hackeeeee: Warezone valami hihetetlenül jól optimalizált lett, de azt majd megnézem én is alaposabban Afterburnerrel.
-
krystman
őstag
És tudnál mondani valami beállítást, esetleg a BIOS-ba, hogy mit kellene állítani, hogy vissza vegye a frekit IDLE módba is?
Alapra visszaállítottam a BIOS-t is, de így sem megy vissza. Ryzen Balance módba van, hiába veszem vissza 20%-ra a minimum frekit, akkor sem veszi vissza max 2,2 Ghz-ig.
-
jokeph
nagyúr
Persze hogy ment, de a ram-ot kérdezted. Az meg a lapgyártó szerint 3200 (OC), az 1.gen CPU-kal értve.
Nekem is megy CH6 E-ben R5 3600X mellett 3600-on a 3600-as ram.(#23594) nuke7: igen, elvben nincs akadálya.
Ki kell próbálni, azt kiderül. 2 modullal sanszosan fog menni, 4 modullal már nem biztos (CH6 E-nél megy 4 modullal is, más a lap drótozása a ram slotoknál - T-Topology-s, a lapok többsége meg Daisy-Chain bekötésű - ezekhez a 2 modul az ajánlott). -
jokeph
nagyúr
Nem, a támogatás szerint egyeznek (max 3200 és ez már OC). De ugye ez a CPU-tól nagy mértékben függ, anno még 1.gen RyZen-hez kiadott lapok ezek.
(#23564) GRaul: Hát ez szomorú.
Pedig a 3700X-nek nem kellene problémát okozzon.
Melyik BIOS van a CH 6 E-n ?
Ha nem a legújabb 1.0.0.6. akkor tedd fel rá. -
jokeph
nagyúr
-
Helyes! Csak megeri ennyiszer leirni, mire kifut a szeria, talan megtanuljuk!
- Nem kell ra 2kg rez, egy 5eFtos hutovel sem melegebb szamottevoen, mint epitett vizzel...
- Nem kell delidelni, mert forraszott
- Nem szamit mivel kened be, csak a paszta miatt nem fog 10 fokot hulni... nalam pl a ruppotlan 1KG-os feher fosh paszta es a Conductonaut kozott kemeny 5 fok van.. ( A normalis pasztak meg a gagyi pasztak kozott alapesetben par fok van... A baj a gagyi pasztaknal az, hogy szinte az elso hosokknal megegnek, rohamosan rontva ezzel a hovezetest... Bizonyos minosegi pasztak is kepesek adott homerseklet felett romlani : lasd pl mx4, kryonaut gpura kenese...) -
-
chopin42
őstag
Nem. Itt megnézheted. Legjobb esetben is gyengébb, mint egy jó paszta, még ha minimálisan is. Max akkor van értelme, ha szervizben dolgozol, és kell valami, hogy gyorsan tesztelj egy procit, mivel többször felhasználható. De aki nem cseréli heti szinten a hűtőket, az jobban jár egy pasztával.
-
Én most ezt próbáltam ki (kettes pont a lényeg!), és eddig úgy tűnik, hogy működik a dolog. Arra kell figyelni, hogy nálam több windows.photo mappa is volt, de tabulátorral kiadva a parancsot kiegészíti a mappa nevekre, ha jól rémlik, négyet is töröltem.
Rohadt idegesítő amúgy, nem mintha a Fényképek app nem lenne önmagában is elég sz@r, de a hibával egyenesen katasztrófa. Már kezdtem nézegetni a fizetős acdsee-t...
-
HSM
félisten
"ez ram hiba?!"
Nálam leginkább attól volt.Amióta megkapta a ram a +0,01V-ját alig fordult elő, a ramhibával ezzel szemben volt, hogy azonnal csinálta bekapcsolás után, az amúgy terheletlen gépen.
Nem csak ettől függ egyébként, mert a munkagépemen (Lenovo üzleti laptop, nulla OC) is előfordul nagyritkán de az asztalin feltűnően gyakran csinálta, míg nem volt rendben.(#23235) hackeeeee: Nálam is valami ilyesmi a folyamat, csak sokkal több idő... Nálam valami akkor stabil, ha a Prime95-öt legalább 8-8 órát ment Small és Large FFT-t.
Mellé nem árt egy legalább 1000% memtest, plusz ami még az adott platformon érdekes lehet. Ha ezek megvannak, akkor jöhet még pár óra játék, és ha minden oké, akkor onnantól jöhet a gondtalan használat.
Nekem a Cruncher nem vált túlzottan be, amikor a Small FFT lefutott, akkor már a Cruncher is, miközben a Large FFT még hibát dobott pár óra után. Gondolom, mindegyik program más hibákat hoz ki hatékonyabban.
(#23236) Qtya123: Nálam a lap eléggé szivatós volt az első BIOS-okkal, hamar meguntam a RAM finomhangolását, inkább vettem egy erősebb kitet.
Kb. nálam is 3733Mhz-en CL18-on volt vége az E-die-nak.
Amúgy érdekesek ezek az értékek, nekem pl. 56GB/s az olvasás 3733Mhz CL16-on a mostanival, de 67ns a késleltetés, és a gyakorlatban jóval gyorsabb, mint az előtte lévő kit volt, pl. a Ryzen kalkulátor benchjében látványos az előrelépés, a mostani beállításom 112 másodperc alatt végez az easy beállítással, a régi ennek a közelébe sem volt.
Nálam is hasonló volt a szituáció, nem igazán voltak látványos drámai megállások nálam sem, amíg nem volt teljesen stabil. De nem jó azokat megvárni, csak idő kérdése, hogy pl. a telepített alkalmazások is is elkezdjenek bohóckodni, stb....
(#23239) Qtya123: Aida nekem úgy tűnik, nem adja jól vissza a tempót. Nálam pl. a PhotoWorxx 29654-re felment 4,2Gh 3600-as procival, pedig nincsenek kiugró AIDA értékei.
-
Érdekes lenne, mert nálam is előjött a képnézegetős hiba minap, de a memóriához nem nyúltam két hete. Gyanús volt a dolog, ezért Large FFT-vel nyomtam két órát és hibátlan, TestMem 5 szintén hosszabb ideig, és az is hibátlan. Inkább windows update lesz ez szerintem, de nyomok most egy kis feszt a RAM-nak, és meglátjuk. Egyébként az eseménynapló alkalmazás ága tele van sz@arva hibákkal, powrrshellből távolítottam el és adtam újra a rendszerhez a nézegetőt, de csak nem javul meg, és rendszerint fájlrendszer hibára panaszkodik. Hétvégén filmet vágtam, a PowerDirector stabil volt, mint az állat, pedig az sem szereti a hibázó memóriát.
Szerk.: adtam a RAM-oknak még egy kis pluszt, ugyanúgy megmaradt a fekete képernyő a Fényképek appban, de próbáljátok ki azért Ti is, hátha megoldja.
-
GIORGIONE76
őstag
azt elhiszem, de egy erősebb lapban, jobb vrm-el biztos jobban ficánkolna
egy másik dolog csak.érdekességképpen, a saját lapomnál (x470) már a.kezdetek óta figyelem a ramok qvl listáját, mindig csak megkésve frissítgette az msi, de most konkrétan.egy kitet kerestem, erre megjelentek benne még a 4000 felettiek is, persze magához a.spechez csak a 3466-ot biggyesztették,
a kezdetektől a biosz menüje is a duplájára hízott annyi flancos beállítás jelent meg,
viszont a képességei csak a proci miatt híztak,
a ram 3600-nál megáll, a bclk-t nem türi, a pbo valahogy nem kiforrott, sem manuálban sem a.gyári,
de amúgy nincs gond, várja a kövgent -
ffodi
veterán
Az egyes CCX-eknek külön órajelet állítasz be, így az all-core OC-nál nagyobb teljesítményt tudsz általában elérni, tekintve hogy a különböző CCX-ek eltérő órajelre képesek adott VCore mellett. A legjobb CCX általában az, amiben a magok OS preferred-ként szerepelnek a RM-ben.
-
Albigator
őstag
Megint kipróbáltam én is most ezt a custom sémát, immáron a 3700X-el.
Nem állította át csak a képernyő kikapcsolást 15 percre. Második felülbírálásom után már nem piszkálta.Nálam így néz ki a teljesen IDLE állapot (összes háttérprogi kilőve) 40-40p-es mérés ebben a dögmelegben :
Ryzen Balanced séma (99% CPU min.) :
Átlag 40.8 fok, max 50.8 és egy magom boostol 4.4 GHz-re (összesen ezt 4 tudja)Ryzen Custom séma (100% CPU min.) :
Átlag 33.6 fok, max 55.9 és egyik sem boostol 4.4 GHz-reA max hőmérséklet szerintem nem mérvadó, valamit "dolgozhatott" háttérben a win... Ha megismételném a mérést biztos másmilyen eredményeket kapnék.
Viszont a -7 fok átlagban magáért beszél. -
-
Hunter_21
újonc
Viszont nem tudom úgy feltenni.
Vagy az egyik oldalra teszem, ahol a memoria modulok vannak, ugye oda nem fér fel teljesen. Meg tud kapaszkodni a ventillátor, de a bordák kb. 90-95% fedik csak le így. Ha a másik oldalra teszem, akkor meg az ellenkező irányba fog fújni, visszafelé a házba és nekem is ez az aggályom. -
hackeeeee
Jómunkásember
Igen, próbálgattam azt is, és működik is. Bár kitolt limitnél néhol javasolják a limit kitolását magasabb hőfokra.
@Brekkk: Akkor ott valami nem kerek, nekem, amikor rosszul volt rajta a hűtő, folyamatosan lekapcsolt, vagyis, mivel zárlatra gyanakodtam, áramtalanítás után indítottam, majd pár mp után megint lekapcsolt.
Viszont TT nekem sincs, ~100 fok körül is minden oké.. Elvileg az Amd overclock/pbo/advanced résznél van critical temp beállítás.
arabus: A fenti proci hőfokok 3800XT, vagy 3900X? Látva ezeket, akkor most vannak rendes hőfokok nálam is.. ~4300-on elmászik ~100 fokig cruncher alatt és 1.35V-n. 240-es kompakt vízzel.
-
hoffman_
nagyúr
köszönöm a referenciát. 1.225-ön 4.1Ghz-en tenap még játszottam a ventiszabályzással, valószínűleg ez lesz a vége, majd ráengedek egy hosszabb terhelést.
wwenigma:
köszi a választ neked is.
viszont engedd meg, hogy hozzáfűzzem: rendben van, hogy nagyban kiveszed a részed a topicból és igyekszel segíteni másoknak, ahogy látom a tudásod mögött azért van némi rutin, de tudod jól, hogy egy ilyen témában, ilyen frissen ez így pörög és még egy veterán, 13 éves reggel és kereső használattal is be fog tudni kérdezni, lásd jómagam. ha ezt nem tudod normálisan kezelni és minden kérdezőnek (mivel használtam a keresőt, láttam, hogy messze nem én vagyok az első), egy cinikus vagy ingerküszöbtől függően sértőnek vehető választ adsz, akkor minek csinálod? akkor inkább engedd el. peace
ui.: ahogy pár napot visszaolvasgattam tegnap éjjel, meg ma, igazából még talán a jobbak közül valónak is tűnik a nálam dolgozó CPU és az L12 hűtési teljesítménye is rendben van. készültem erre, mielőtt megvettem a procit, de attól még szokatlan volt és látom, hogy ezzel sokan vannak így.
-
wwenigma
Jómunkásember
Nem tudod mikor mennyit ad pontosan mert nem real time a visszajelzes.
hoffman_ : előfordulhat hogy a topikban nem volt még említve de ha esetleg mégis, talán elsiklottál felett, egyszerűen fogod és a ventilátor görbén állítasz egy hangyafasznyit így nem fog felpörögni....
-
GIORGIONE76
őstag
Sajnos ezek a PB(O) beállítások az akármilyen energiasémákkal ilyenek, le kell nyelnie a brekit, ha zavarnak a tempek meg a liftezés és nem akarsz a ventiprofillal szarakodni akkor tényleg a legjobb megoldás egy laza allcore oc hozzá egy világbajnok fesz, ha 6tól több magos és nincs egy remek hűtőd akkor egyenesen ajánlom..
én ennél a gennél az offszetnek nem látom értelmét, de ahogy látom más sem, ha nem tudod leküzdeni a tempet a limitekkel vagy egy jó fesszel akkor már inkább a hűtőcsere ésatöbbi.. -
hackeeeee
Jómunkásember
AC 4.2-n 490 körül van, csak, ebben a lapban több fesz kell, és valszeg a vga miatt is, de jobban teker a proci is, ~70 fok körül van ingame.. 1.3V-t kér 1.27V helyett.. Most ez marad, tesztelgetem, de első blikkre még elégnek is tűnik..
FHD, 240Hz-ben hajtom, így szerintem bőven elég lesz, cserébe hűvös.
Nekem 1.215V-t kap bios-ban, ha jól emlékszem, auto (level5) LLC-vel.
-
Albigator
őstag
Tessék: (#21064) Krisz:85
(#22464) fudi2002
Na de jó. Auton használom azt is a kezdetek óta.
Amivel nincs baj talán, csak ez akkor nem tekinthető "alapnak". -
wwenigma
Jómunkásember
Nezd advancedben, szarul irja es az a peak voltage valamelyik magra ami eppen kicsit dolgozik. Az average voltage-n latszik hogy az osszes magra vetitve (?) mekkora fesz van....
Extrém alacsony EDC azért jó mert az algoritmus ami szamolja a boostot igy hibába fut es magasabbra boostol.
Egyebkent mostmar nem ertem, megint cappel a Ryzen master TDC/EDC téren, nem engedi magasabbra mint a provi limitje.
-
Guangho
csendes tag
Nálad valami nem kerek az egészen biztos. Nálam az r5 3600 alap beállításokkal, energiatakarékos funkciók engedélyezésével, alap állapotban, böngészés közben gyakorlatilag a 6 magból három alszik, a másik három meg éppen, hogy dolgozgat egy kicsit. Ergo melegedni sem melegszik. A linkelt képeden látható Avarage core voltage, hőmérséklet érték is teljesen abszurd.
fudi2002 " Érdekes, nem Te vagy az első aki írja, hogy 1ccdsnél prime avx 1.3vot kap."
Nekem prime small FFT futtatása közben 1,2 voltnál nem kap többet a poci, egész egyszerűen az alap limitek megfogják. -
wwenigma
Jómunkásember
Ne haragudj de ha elveszed a feszültséget és elveszed a frekit természetesen nem fog melegedni. Meg menni. Sem.
Tökmindegy hogy hajtod úgy ahogy az AMD megteremtette vagy ovod, babusgatod, kimeled, utóbbi esetben neked nincs szükséged ilyen processzorra hanem egy gyengebbet kellett volna venned. Mi a különbség? Az hogy nálam gyári beallitasokkal fog menni 1-2 évet aztán eladom majd kerül valakihez ahol szintén pár évet elmegy majd valamikor a kukában landol. A tiéd ugyanígy fog járni csak sokkal fittebben lesz bedaralva a kommunális hulladékkal.
Megint más téma ha feszegeted a határait, akkor majd kiderül mennyit megy el. Egyébként azt írtam, a gyári paraméterek alatt hajtva nem lehet baja. Te azt kérdezted így lehet e baja. Én azt mondtam hogy nem. Az "alatt" nem azt jelenti hogy azokon, hanem azok alatt.
Feladatkezelo és a terhelés. Valaminek hajtania kell, ez olyan mint amikor teló topikjaban sírnak hogy az android miért fogyaszt aksiidot....
-
Corsa02
őstag
Egyszer lehet érdemes lenne kipróbálnod a Ryzen Custom profilt, nálam a Ryzen 5 3600 35-40 fokos netezés alatt (függ a szoba hőmérsékletétől), néha egy-egy peak-kel, ha meg játszok akkor átrakom Ryzen Balancedre és ennyi...bááár, van hogy efelejtem és észre sem veszem, hogy nem állítottam át.
Nálam így fut a proci:
PBO= Enabled
Global C-state Control = Enabled
Power Supply Idle Control = Low Current Idle
CPPC = Enabled
CPPC Preferred Cores = Enabled
AMD Cool'n'Quiet = Enabled
PPC Adjustment = PState 0Ram 3733Mhz és persze FCLK=UCLK=MEMCLK
Ez igy nekem teljesen elfogadható.
(persze nálam a Ryzen Master nincs telepítve) -
wwenigma
Jómunkásember
Félig laikusként annyit tennék hozzá hogy az 1600x die mérete 213mm2. [link]
Azt meg azert nem latod mert a CPU feszultség nem az aktualis hanem az utolso visszajelzett érték mielott kikapcsol és igen, 1ms-onként képes állapotot váltani.
HSM: lehet terjeszteni az iget hogy veszélyes de semmi értelme. Javaslom maradjunk a tényeknél, AMD szerint nem veszélyes ugy hajtani a procit ahogy kitalálták. Nincs szó biztonsagi tartalék hianyarol, hasznalni kell. Nem akarlak meggyozni semmirol de te se akarj itt mindenkit meggyozni arrol hogy szerinted mi veszelyes es mi nem...
A feszultség pedig miert lenne sok vagy keves? Binnelik a magokat adott paraméterek szerint, ez a szilicium lotto mert lehet egy irtozatosan jol sikerult alacsony feszen is stabil , jol tuningolhatot kapsz de az is lehet hogy felső hatarertekbe eppen belefert ezert nem tiltottakl rajta magat. Ha ilyenrol még nem hallottal, menj es nezd meg a 10900k tesztet, mi milyen üzemi hőfokon uzemel és mit vesz ki a falból....[link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Xbox tulajok OFF topicja
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Motorola Edge 40 neo - színre és formára
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Milyen légkondit a lakásba?
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- További aktív témák...
- Ryzen 9 7900X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 9 7900 /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 7 5700X3D /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 7 8700G /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 5 9600X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Dell és HP szerver HDD caddy keretek, adapterek. Több száz darab készleten, szállítás akár másnapra
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy Watch Ultra
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 13600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
- Samsung Galaxy A33 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest