Hirdetés
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Apple iPhone 15 - a bevált módszer
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- iPhone topik
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Poco F7 – bajnokesélyes
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
hokuszpk
üzenetére
Hokusz, ha rákeresel a nevemre ebben a topikban, láthatod mérésekkel, hogy mennyit hoz az upgrade 3800X >> 5800X vonalon mozogva, teszteltem párat. Ha csak játszol, semmi értelme, minden más esetben nagyon is ott van a különbség. Bencsekben nem is annyira markáns, viszont így bő 1 hónap használat után azt mondom, hogy érzésre nem annyit gyorsult a rendszer, mint amit a számok alapján gondoltam elsőre (többet). Valószínű, hogy az oprendszer jobban komálja ezt a felépítést, mert ugyanazok a szoftverek, amik furcsa force close-ok mentén szórakoztattak napi szinten, most jóval kevesebbszer dőlnek be. Mivel újratelepítés nem volt, csak a proci csere miatt lehet. Én nem bántam meg, a POST is rövidebb, persze anyagilag bukó volt!
-
válasz
fudi2002
üzenetére
Mondjuk azt nem láttam leírva sehol, de példul ASUS deszkában, G.Skill Trident Z Neo mellett a GDM kikapcsolása alapórajelen kívül minden esetben bootlopot hoz, vagy be sem indul.Semmi köze a stabilitáshoz, egyszerű asus glitch lehet. Ahogy olvasgattam, nem én vagyok az egyetlen ember ilyen tapasztalattal.
-
válasz
Chaser
üzenetére
A POST-ra már nem emlékszem, mit írtak ott, a javaslatodra szétnéztem már egyszer, de nem vált be, az biztos. Most dolgozok picit a géppel, de hamarosan megnézem a blender tesztet is, azt még nem ismerem.
RAM kérdés. 64 GB-ot nem szívesen cserélek le, a Trident Z Neo GTZNC amúgy sem volt olcsó, sokat buknék szerintem.
-
Na Urak, elköszönni jöttem, egy 5800X-re váltom a 3800X-et. Írtam egy rövid összefoglalót a tapasztalatokról, ezen a linken találjátok, ha valaki esetleg a váltáson gondolkodik (az ötezres topikba visz, ott tevékenykedek tovább). Köszi mindenkinek a segítséget, kaptam itt néhány jó tippet az elmúlt 2 évben!

-
válasz
F e Z o
üzenetére
Nem értem, mire ez a fanyalgó hangnem, ha a kollágnak megérte, hát megérte. Egyébként én nem feltétlenül a számokban várok javulást a váltástól. A több CCX/CCD elrendezés miatti latency egy dolog, de szerintem néhány szoftver allergiás is erre a felépítésre, bármennyire is prbóálja meg a Windows elrejteni ezt. Jónéhány olyan alkalmazás van, ami stabilabban fut most nálam egy ezeréves Intel laptopon, meg persze jóval lassabban is egyúttal. Ha az 5800X-nél már nincs meg ez a belső kommunikáció, simán lehet ,hogy megoldódnak a problémák.
Zsoltszaba, a POST ideje milyen, van VGA ventilátor üvöltés?
-
válasz
Zsoltszaba
üzenetére
Köszi az infót, én is ezt a váltást fontolgatom. Majd írj még, hogy mindennapi műveletekben veszel-e észre gyorsulást, például.
-
válasz
Goose-T
üzenetére
Nálam annyival van több, hogy az ECC tiltva van, 1.38-at adtam a moduloknak, és egy lépcsővel magasabban van az órajel az xmp-ben definiáltnál. Pontosabban, így volt jó, négy modullal a 3667 helyett csak 3200-on indul, igaz, ezt már 1.35-ön is hozza. Ami még kapcsolódó extra, az az ErP funkció kikapcsolása, a fastboottal együtt. Így lassabb a POST, de tízből tízszer indul. Ha esetleg gondolod,, ezeket még beállíthatod, hátha elkapja a lap a fonalat.
AMD alá úgy fest, érdemesebb MSI deszkát venni, mondom ezt úgy, hogy kifejezetten ellenszenves a márka. Viszont, ASUS-szal sokkal többen cumiztunk itt. Kollégámmal is Tomahawk MAX-ot vetettem, ripjaws mellett használja gond nélkül. Bent a cégnél is van egy MAX, Ballistix-szel szintén pöccröff volt. Szóval ha valamit eladsz, a lap legyen, szvsz.
-
válasz
Goose-T
üzenetére
Oké, hát van az a helyzet, amikor az ember már inkább túlad a cuccon bukóval, csak ne is lássa már. Azért ha megnyugszol, próbáld meg az 1.38 voltot a letiltott ECC-vel!
A konfig többi része alapon jár, vagy van esetleg némi CPU offset is? Nekem ennyi kék halált memória miatt soha nem dobott. Vagy elindult, vagy nem, de BSOD szinte sose volt. Offsetnél annál inkább.
-
válasz
Goose-T
üzenetére
Akkor ennyi, de legalább a 2600 megy a 2133 helyett. Persze, ezután én is cserélném valami másra. Szerintem ne G.Skill-t vegyél, Ballistix mellett sokkal kevesebb volt a cumi itt a topikban. Amit még megtehetsz, hogy 1.38-at adsz neki, és megnézed úgy a 3266-ot, hátha. Ennyi plussz feszültségtől biztosan nem lesz baja.
Ja, és még valami: ECC támogatás alapból nincs tiltva (default) valamelyik AMD menü mélyén, nyomd ki azt is! Ezt elfelejtettem már, mert tavaly nyáron cumiztam sokat a memóriákkal, azóta rendben vannak. Elvileg ECC támogatás alapból tiltva van, nálam mégis kellett kézzel disabled-re pattintani, plusz a GDM-et bekapcsolni. Elvileg így is tartja a névleges értékeit, az ASUS-nál ez a GDM kikapcs olyan, mintha egy glitch lenne, ha ki van nyomva, sehogyan sem indul a köcsög.
-
válasz
Goose-T
üzenetére
De még mindig nem próbáltad meg 3200 felett! Szerintem te szívatsz engem!

Szerk.: akkor leírom sokadjára! Ha jó jel, ha nem, nálam is az volt, hogy 3600-on nem ment, sőt, alatta sehol sem, kivéve a 2133-at, meg talán a 3200-at, de abban nem vagyok biztos. Hirtelen ötlettől vezérelve 3667-re raktam, és ment. Feljebb már nem, de azon igen, ezért javasoltam már két napja is, hogy rakd feljebb vagy lejjebb, valaminek mennie kell.
-
válasz
Goose-T
üzenetére
ASUS nem komálja a kikapcsolt GDM-et sem, ha esetleg kikapcsoltad volna. Ahogy írtam: tolj neki DOCP-t, aztán az órajelet rakd egy fokozattal feljebb, a következőt válaszd ki a listában, amit a DOCP profilban meghatározott felett ajánl. Nekem lassabban nem ment, csak 2133-on, vagy 3667-en. Amióta 4 modulom van, azóta meg 3200-on...
Gskill, mint hivatalosan DOCP által is támogatott RAM powa'... ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
válasz
Goose-T
üzenetére
Állíts XMP profilt, az órajelet pedig egy lépcsővel feljebb vagy lejjebb próbáld meg beadni neki kézzel, minden mást hagyj érintetlenül. Eddig rajtam kívül kétszer már bejött ez a módszer itt a topikban ASUS deszka esetén, hátha. Nekem 3600-on nem ment natív XMP-vel, 3667 MHz-en viszont igen a Trident Z Neo...
-
válasz
Chaser
üzenetére
Na fene, köszi a tippet. 2070 Superem van, de hátha.
Szerk.: Keresem, de nem találom. Külföldi fórumokban is csak a probléma van jelen ,a megoldás nem, AGESA frissítés oldotta meg sokaknál, de nálam a legfrissebb zörög a deszkán.
Ha beugrik esetleg, hogy mi volt a megoldás, írd már be ide légyszíves! Köszi!
-
válasz
Chaser
üzenetére
Emagnál egy hete 170 már az 5800X. Azért is veszik, mert itt nincs meg a CCD-k közötti kommunikáció, ami lassítana. Őszintén szólva nekem is ezért szimpatikus, mert a 3800X mellett néhány program konstans furcsán viselkedik, amire lassan nen tudok már más magyarázatot, mint hogy a Windows még mindig nem képes gond nélkül kezelni ezt a felépítést. Nem akarom nagyon részletezve szétoffolni a topikot, de vannak furcsa lassulások friss telepítés után is, WER mappa tele hibával, Eseménynapló szintén, egy Camtasia csak 60 százalék körül terhel, stb. Friss telepítés, default PBO beállítások, allcore setup, bármit próbáltam, a problémák jelen vannak, miközben az esetek zömében hibátlan a rendszer, ycruncher addig fut, amíg hagyom, Prime szintén. Meg ugye ott az öt másodperces üvöltés POST alatt, szóval ha ezek közül kijavít valamit az 5800X, nekem már megérné. Persze, ésszerűen az 5900X-et kellene célozni, ebben egyetértek.
-
válasz
Chaser
üzenetére
Nehéz kérdés ez, én is agyalok a kettő között. De ha azt nézem, hogy vegyes felhasználás mellett majdnem jobban jár az ember most egy 5600X-szel, mint egy 3800X-szel, akkor már nem egyértelmű, hogy megéri a nagyobb modell. Ugyanezt láttok a 2XXX >> 3XXX váltáskor is. Ha jön ősszel, jövő tavasszal egy hatezres széria, esetleg még mindig DDR4-re, akkor könnyen megeshet, hogy gyorsabb lesz megint csak mindenben a 8/16, mint a 12/24. Vagy, legalábbis nem marad el, majd érdemben akkor meg minek fizet az ember most felárat, hiszen a jövőtállóságnak kvázi lőttek. Szerintem nekem marad az 5800X, még akkor is, hogy 3800X-ről nem feltétlen van értelme váltani. 5900X-re nyilván lenne, csak nem ilyen áron. Feltéve persze, ha az ember hajlandó váltani, kisebb bukóval is akár (nálam ez nem gond, a szándék megvan rá, hogy ameddig lehet, váltsak AM4-en belül felfelé).
-
válasz
üzenetére
Én még C64 +4 géppel kezdtem az ipart, de saját pécém majd tíz évvel később lett csak, jó öreg P3 Celeron, 900 MHz. Azt hiszem, FSB emeléssel, meg talán szorzó emeléssel dolgoztam, de már nem emlékszem őszintén szólva semmi konkrétumra. Azt hiszem, 1.1 volt a vége. Ehh, régi szép idők. Egy hipertér ugrás volt, amikor a riva tnt2-őt cseréltem gef3ti200-ra. Fantasztikus 64 MB RAM a kártyán, maga volt a királyság... (de csak nekem, mert a tehetősek ekkor már gef4ti4600-zal nyomták, vagy 9700-as radeonnal valami p4 mellett. Csak úgy tépett rajta a Comanche 4, meg a SWINE)
-
válasz
GIORGIONE76
üzenetére
Inkább ÁNUSZ az!
-
válasz
viktorhmv
üzenetére
Akkor megszenvedtél a sikerért, de legalább megy. Így utólag nehéz lesz megmondani, mi és mit kúrt el, mert ahogy írták is fentebb, az AI Suite akár UEFI szinten is módosíthat beállításokat, és olyankor azt is vissza kellene kézzel billenteni. A clear CMOS meg mindig jól jön...
-
válasz
jokeph
üzenetére
Oké, én nem azt mondom, hogy mindenkinél használhatatlan a program. Azt mondom, hogy ugyanezzel a lappal nálam okozott furcsaságokat. Ha végre visszér a kérdező, okosabbak leszünk. Ha nem oldja meg nála, akkor nem az volt a gond és pont. Gigabyte mellett is szívtam a gyári csoda programokkal, másoknak meg az MSI mystic szoftvere okozott szép pillanatokat. Ezért írtam, hogy első körben szabaduljunk meg a bloatwaretől.
-
válasz
Aljasvip
üzenetére
Talán abból a becsípődésből, hogy ugyanezen a lapon tapasztaltam nagyon hasonló anomáliákat? Nem csak ASUS specifikus megállapítás, hogy ha valami olyan szinten instabil egy rendszerben, mint jelen esetben, akkor a szükséges minimum szoftver környezetre KELL törekedni. Leszedheti persze a képmetszőt is a rendszerből, de nem valószínű, hogy az okoz idle alatti fagyást. Ellenben az AI Suite nevű szemétdombbal, ami nálam is bizonyított már. Éppen a fan beállítások miatt raktam fel, aztán sikerült rövid pályafutása alatt is olyan dolgokkal szórakoztatnia, mint hogy egyik percről a másikra 150 fokot mutatott a processzorra, majd - 90-et... Mindezt úgy, hogy csak egy silent ventilátor profilt próbáltam állítani, semmi komolyabb dologhoz nem nyúltam. Ráadásul, emlékeim szerint pont van benne valami olyan feature is, ami a fogyasztás és teljesítmény optimalizálásáért, LLC állításért felel, ez simán okozhat gondot a kérdező esetében. Lehet, hogy csak rányomott valami auto tuningra, és már elfelejtette, és ha jól rémlik, talán ilyen is van benne. Bármi is az eredeti probléma, ha leszedi és megoldódik, akkor nyert. Majd ha úgy is elhasal a gép, akkor érdemes mással foglalkozni.
De örülök, hogy neked nem volt gondod az ASUS szoftverrrl (bár nem ezen a lapon használtad), és rögtön mindenki másnak megelőlegezel egy user errort, ha esetleg mégis a szoftver száműzésétől oldódik majd meg a probléma. Pont ezzel a lappal volt nálam, hogy egy AIDA verzió is okozott AIO leállást, pedig abban állítani sem lehet semmit... Az is user error volt?
Az allcore OC meg nem tudom, hogy miként jött ide, offsetet ajánlottam neki, HA a tiszta szoftver környezet nem oldja meg a problémáját.
-
válasz
viktorhmv
üzenetére
Először is, ilyen ASUS AI szirszarokat nem raktál fel, ugye? Ryzen Mastert szintén szedd le, ha fent van. A driverek maradhatnak, a segédprogramokat szedd le, van olyan, ami direkt alulfeszel, valami ASUS AU Suite, vagy Dual Intelligent Processors néven fut, ha jól rémlik.
Ha ezek nincsenek már fent, és így is restartol, akkor azon a lapon BIOS-ban, ahol a DOCP-ot állítottad, a lap alja felé tweakers paradise, cpu core voltage, auto helyett offset mode, + értékkel, a mértéke pedig auto helyett az első felajánlott érték legyen, amit egy felfelé nyillal, vagy plusz gombbal tudsz elvileg kiválasztani, de ezt nem tudom megmondani, mert TKL billentyűzetem van... Keress hozzá videót, mert ez azért nem veszélytelen terep!
Béta bios-t nem tennék fel háromezres sorozatú procihoz, felesleges. Én is az utolsó azelőtti builden vagyok, és nincs gondom.
-
válasz
viktorhmv
üzenetére
Pici plusz vcore offsetet ajánlok. Nálam is volt ilyen ugyanebben a lapban, igaz 3600-zal. Idleben túl melyre rakja a vcore-t. De felejtsd is el a javaslatot, mert nincs még XMP-d, amit DOCP-ként találsz meg a lapodon. Szerintem megoldja ezt a problémát is, mert ott picivel agresszívebb az energia menedzsment minden téren.
-
-
-
válasz
lukgab
üzenetére
Valahogy be kellene jutnod. Összeszerelve gondolom, jól összevan, de végső esetben érdemes CMOS törlést csinálni (ha a csere előtt nem volt UEFI alapértelmezettre állítás).
Az ErP a gép kikapcsolt állapotában lévő energiafelhasználásért felel, S4/S5 és hasonló pontokat keress az UEFI-ben. Azokkal kellene próbálkozni.
F2-vel próbálkozz UEFI-be jutni, vagy windows-on belül speciális rendszerindítás menü. Gigabyte-ról jöttél?

-
Túl sok mindent nem kell állítani. Vagy az van, amit hokuszpk javasolt, hogy dobsz rá egy jobb ventilátor profilt, de ezzel az a gond, hogy ha nagyon masszív terhelést kap hirtelen, mire észbekapna a hűtés, már gazdagon forró tartományban jár a CPU. Sokak szerint ez nem gond, de az ilyen 87-90 fok körüli értékek szerintem nem egészségesek, még rövidebb távon sem, bár az üzemi tartományba belefér. A másik megoldás, hogy a hűtést nem piszkálod, cserébe kikapcsolod a PBO-t. Ilyenkor elég nagy lesz a veszteség mind allcore mind single core esetében, így ez csak elméleti megoldás. Ezért szoktam én azt javasolni, hogy kapcsold ki a PBO-t, de adj meg kézzel valami élhető órajelet, ráadásul virtualizáláshoz ennél jobb választás nem is igazán lesz. 40-es szorzó, 1.23 körül fixált vcore, és gyí. Így mennie kell, aztán az döntés kérdése, hogy esetleg adott feszültség mellett emeled még az órajelet kicsit, és ha kell, adsz még vcore-t, vagy inkább fordítva, a 4 GHz-et célzol meg, és csökkented a vcore-t az alacsonyabb hőtermelés érdekében. Picit játszani kell ezzel, mert minden kocka más és más, de 3700X esetében amit írtam fentebb, biztosan menni fog. Mivel ez a gép jó eséllyel inkább stabilnak kell legyen a felhasználásból adódóan, mintsem végletekig kiélezettnek, én beállítanám azt, amit írtam, és CB-vel sorozatokat tesztelve addig csökkenteném a vcore-t, ameddig nem esnek az eredmények. Ha megvan ez a pont, egy vagy két lépés vissza ízlés szerint a vcore-ban, és készen vagy. 3-4 óra alatt bőven megvan.
-
Ahogy írtam is Neked korábban: fix allcore 4 Ghz, mellé olyan 1.23 vcore, és nem lesz ilyen problémád. Virtuális gépek mellett jobban is jársz a fix allcore órajellel, én is így használom. Valós fizikai Hyper-V / Vmware hosztokon is ajánlás, hogy kapcsolja ki az ember a speedstepet meg az összes energia hatékony, órajel buzeráló szutykot.
-
válasz
BerserkGuts
üzenetére
Oké, de ha jól rémlik, a budget sem volt mindegy. Ennyi kompromisszum belefér, szerintem.
-
Szerintem tuning nélkül rendben van, már ami a 3700X-et illeti, a 3800X-et itthon víz alatt használom. Ha csendet akarsz, akkor allcore 4.2 GHz-et állíts be neki olyan 1.25 vcore körül (de ez irányadó, finomítsd kicsit), és akkor a gyári hűtő is rendben lesz, nem fog pörögni, mint egy idióta. Ha 60% feletti teljesítményen nyomod hosszú órákon át, akkor azért lehet, hogy kézi ventilátor görbével adnék még neki kis fordulatszámot, de ha erre nincs módod, a hűtőn magán van LO/HI kapcsoló.
-
válasz
Chaser
üzenetére
"nem tudom a virtuális gépnek mi kell"
Én viszont igen, mert az egyik elsődleges dolog, amire használom a gépem. Sok szál, és még több mag, az IPC egy labor környezteben kvázi elhanyagolható, a háttértár és a memória szokott inkább szűk keresztmetszet lenni. 3600-ról váltottam 3800X-re, és jól jön a plusz két mag és 4 szál.
Én a kolléga helyében azt csinálnám, hogy vennék egy 3700X-et, vagy 3800X-et, épp mi jön ki jobban, fix allcore 4 Ghz vagy 4.2, durrantanék mellé 64 GB memóriát kezdetnek, meg valami jó kis nvme SSD-t, és gyí. Alaplapból se kell sok, egy B450 szerintem vígan kiszolgálja.
-
Ma volt Alzán 2 darab 5800X, laza 180 ezres áron. Jött az értesítés, megnéztem, a következő kattintásnál már nem volt. Szóval annak érdemes felváltani, aki bír!

Jó, az ACC egy fostalicska optimalizáltságú cím, ezt szögezzük le, megvan nekem is, pont ez volt az egyetlen game, ahol volt érdemi előrelépés. Egy PCARS2 már negyed ennyit sem profitált a váltásból, egy Chernobylite szintén nem, de egy Metro Exodus se nagyon. BFV volt még, ami lépett előre egy keveset.
-
ASUS kidobta a hivatalos oldalára a beta bios-t B450-F Gaming-re is. Még a végén lesz ebből valami. Most már csak az 5800X érkezhetne meg Alzára, vagy bárhova, ahol nem 200+ ezer forintot szeretnének kérni érte.
-
Köszi a korrekciót, elkúrtam a leírást, abban a formában, ahogyan én írtam, a "run"-ból kell kiadni. Most már csak az a kérdés, hogy működik-e. Ha nem, akkor meg kapcsold vissza a gyorsindítást, kedves kérdező, ha jól emlékszem, ez másoknál is ilyen hektikusan működött.
Illetve, próbáld meg lehúzni az USB eszközöket, ami nem egér és billentyűzet, mert nálam egy TM kormány és egy Creative hangkártya, másnál meg XBOX kontroller vicceskedett hasonlóan.
-
válasz
Vismajor01
üzenetére
A leírtak alapján emelt szintű cmd-ből (win+r gomb, beírod hogy cmd, majd enter) ezt a parancsot adnám ki:
powercfg.exe /hibernate offEzzel kikapcsolod a hibernálást. Továbbá, a gyorsindítást is kikapcsolnám a Windows-ban, nagyjából így.
Ha mindez nem oldja meg, akkor lehet hibás driver, vírusirtó, ezer dolog, ezért egy windows reinstall is segíthet. Azt követően már csak a legendás, ötszáz forintos beruházás marad (liter benzin + gyufa) -
A jelek szerint az AMD is érzi, hogy van még mit csuszolni a PBO-n.
"Na ezért írtam már tavaly is azt, hogy az AMD néhány százaléknyi egyszálas plusz teljesítményért beáldozta a kényelmes használatot, és ha hosszabb tesztet nézünk, akkor még a multicore-t is. "
Vagy, csak olvassák a topikot!
Ha jól értelmezem, pont azt csinálják, amit Mi is itt néhányan az allcore tuninggal, csak így nem veszít a processzor single core sem a teljesítményéből. -
válasz
_t0Mi_
üzenetére
Köszönöm! Ezek szerint az egyszálas PBO teljesítmény előnye a jól beállított 4.2 allcore-hoz képest marginális ebbél a processzornál, hiszen még az 5 százalékot sem éri el. Mindezt vagy 8-10 celsius fok plusz árán a maximumokat tekintve, illetve ami még ennél is rosszabb, brutális hőfok ugrások által övezve, ami egy default állapotban hagyott ventilátor profil esetén idegesítő felpörgéseket hoz, de ráállítva sem lesz hibamentes, mert ha megkapja a full terhelést valóban mondjuk 1 percre, a kezdeti pár másodperces hőfok elszállás (ami a magas hőfok limitre állított ventiprofilból, vagy a felpörgési sebesség visszavételéből ered) mindvégig jelen marad, visszafogva ezzel a teljesítményt is extrém esetben.
Na ezért írtam már tavaly is azt, hogy az AMD néhány százaléknyi egyszálas plusz teljesítményért beáldozta a kényelmes használatot, és ha hosszabb tesztet nézünk, akkor még a multicore-t is. a CB23 végre jól összevethetően igazolta is ezt a tézist. Ráadásképp, nálam a memóriák csak 3200-on mennek...
-
Csak, hogy legyen egy eredmény 3800X@4.2 GHz allcore tuning setupról is. Szerintem ennél a CB verziónál már látszik, hogy huzamos terhelés esetén lóf@szt sem ér a PBO, mert amennyi előnye származik belőle, azt elmelegíti már 10 perc terhelés alatt, miközben az allcore nem veszít érdemben single-ben, és masszívan elhúz allcore-ban. Ha enigma setupja tényleg default, mert annak függvényében írtam, talán összevethető az Ő 3700X-e a 3800X-szel, pláne hogy az enyém le van fojtva az alacsony hőfokok érdekében 1.23 vcore környékére, bár ennél többet már csak 1.3 felett menne, ami szerintem nem deal 0/24-re.
Vagy az alap jelen esetben kikapcsolt PBO-t jelent, wwenigma?
-
válasz
Qtya72
üzenetére
Ahogy írta is fanti, a táp az tud hasonló suttyóságot művelni. Láttam ilyet, hogy stabilan ment a gép, de játék közben néha újraindult. Próbáld meg szerintem először azt, hogy alapórajelen használod a modulokat. Ha így megoldja, ott a gond, ha nem, vennék egy normális tápot próbaképp.
-
Szerintem így veszítesz eleve a teljesítményből, próbálj ki egy fix allcore tuningot is. 40-es szorzó, 1.23-as vcore, PBO ki, offset ki, és teszt. Ha ez így rendben van, menj lejjebb a vcore mentén, de csak finom lépésekben, és mindig tolj rá egy CB tesztet. Ha kezd csökkenni a pontszám, akkor egy lépést vissza, és az lesz a jó érték. Nálam 1.225 volt ez, de még egy első időkből származó 3600-zal, Nálad szerintem ennél alacsonyabb érték is elég a fx 4 GHz-hez. Vagy, másik megközelítés, ja a maximális teljesítmény a fontos, hogy indulj 42-es szorzóval, és ehhez keress egy stabil vcore-t, bár ahogy néztem, 4.2 a határ, ahol már kezdik nagyon bekérni a feszt, de 1.25 - 1.28 szerintem elég lesz hozzá. Nekem (és sokan másoknak) a 4 Ghz volt allcore a legjobb megoldás 3600 mellé. Persze, ez single core jelent egy 5-7 százalék mínuszt 4 Ghz-en a gyári alaphoz képest,, cserébe sokkal hűsebb. 4.2-es beállítás sem lesz melegebb az alap viselkedésnél, sőt, csak ott már érdemes alaposabban tesztelni, hogy a lehető legalacsonyabb, de még betonstabil vcore meglegyen mellé. Én ycruncher-t, és Aida-t használok, ami a kráncsert bírja, az már elég lesz 0/24-re, prime-ot felesleges nyösztetni. Mivel XT-d van, a fenti értékek szerintem csak jobban alakulhatnak.
-
Egyszer írtam már erről. Nálam B450-nél változatlan RAM és VGA mellett a 3600 >> 3800X váltás hozta elő a problémát. Szerintem a POST-hoz van köze, gyanítom ha adott fázis hosszabb ideig zajlik, mint az optimális lenne, akkor pörög a VGA. Nálam ha a memória alapon van, csak egy fújás az egész. Ha XMP, akkor 5-6 másodperces üvöltés. Ha XMP helyett ugyanazok az adatok kézzel vannak beírva, akkor 4 másodperc, így használom most. És hangsúlyozom, ugyanez a lap ugyanezzel a VGA-val és memóriákkal 3600-as mellett pöccre indult...
-
Korában írtam, hogy a céghez veszek majd egy 3700X + Tomahawk Max párost, 3600-as Crucial Ballistix (2x16 GB)memóriákkal, csak hogy legyen némi konurencia a gyári Fujitsu WS-eknek, illetve a 8700K-s DIY konfigoknak. Kis helyzetjelentés, mert érdekesnek találom a látottakat. Mivel CAD-re lesz, gyári hűtős allcore 4 GHz-t vettem célba, de végül 4.2 lett, mindezt 1.23 vcore mellett, ycruncherrel "minősítve". Ezalatt már csökken a kraft, de ezzel stabil, mint az öt lábú malac (CB R20 5130 / 491). Ez azért elég jó értéknek tűnik, ugyanis a 3800X-em 1.225-öt kér be ugyanehhez az órajelhez, szóval mondhatni, a jelenlegi 3700X-ek allcore felhasználás mellett hozzák a korábbi 3800X-ek szintjét, 4.3 felett már ez is, az is elkezdi kérni aránytalanul a feszt. Ami az alaplapot érinti: nekem alapvetően rettentő ellenszenves az MSI, amióta szénné szívatott a B350 PC MATE, de ez a lap hibátlan, már ami a működését illeti. Gyors a POST, XMP minden gányolás nélkül megy, egészen megkívántam.
-
Én csak azt nem értem, miért nincs több fokozata a PBO agresszívitásának? Teszem azt opció az UEFI - ben, hogy mit preferáljon, alacsony üzemi hőmérsékletet és fogyasztást, vagy épp maximális teljesítményt. Ha ebből mondjuk lenne 3 fokozat, rögtön szimpatikusabb lenne.
-
válasz
Televan74
üzenetére
Annyira nem, mert itt is földbe állnak 3733 környékén a tunerek. Viszont ASUS lapokban natív XMP profillal nem mindig indul el, pláne B450-ben, bezzeg 3667 MHz-en meg simán megy, ezért írtam, hátha nálad is ez a gond. Aztán lejjebb görgettem, és akkor láttam ,hogy a Tiéd nem is GTZNC.
-
-
válasz
MPowerPH
üzenetére
Azért ne sarkítsunk. Szerinted, itt mindenki azért olvas és ír, hogy az utolsó cseppet is kicsavarja a modulokból? Ez még mindig nem a RAM tuning topik. Itt is vagyunk szép számmal, akik pattintanak egy XMP-t, és ha csak nincs gondjuk, úgy használják. Csak nézd meg, mennyien írnak ide, és mennyien vannak közülük, akik DRAM calccal játszadoznak. Arányokat kell nézni, ne abból indulj ki, hogy Téged speciel érdekel az utolsó 5 százalék elővarázslása is a rendszerből, mégpedig bármi áron. A legtöbb idejárónak erre se ideje, se a technikai tudása nincs meg. Köztük például nekem se nagyon, pedig rendszeresen olvasom a topikot. Peace!

@Gyuri: "Hanem mikor randomjózsinak leirjuk azt, hogy vegyél xy 3200 ramot mert az megy 3600-on".
Maximálisan egyetértek.
-
Srácok, én egyetértek Gyurival. A legtöbb user még a DIY piacon is olyan ,hogy megveszi, bepattintja, XMP-t állít, és csecs. IT-ben dolgozom, de a közvetlen kollégáimtól se lehet többet elvárni ennél, némelyiktől még ennyit is kár... A memória tuning ráadásul ezer sebből elvérezhet, sokkal komplexebb, mint egy CPU tuning alapszinten is. Az más kérdés, hogy egy táblázatot átnézni a jobb választásért nem nagy kunszt, feltéve, hogy tudod, hogy van ilyen. Állítom, hogy az említett kollégák azt sem sejtik, hogy van egyáltalán SR / DR, még a CL értékekkel sincsenek tisztában. Mondhatni, hogy ez az Ő szégyenük, de ha ők szakmabeliek, szerintetek mennyit ért ehhez egy Random Józsi? Ilyen szempontból jobb, ha eleve olyat vesz, amihez már nem kell nyúlni (csak lehet).
-
válasz
wwenigma
üzenetére
Plusz 1. Azon gondolkodtam én is, hogy az 5600X árazása oda van belőve, ahova a konkurencia árazza a hasonló teljesítményű megoldásait. Az, hogy ez most éppen ennyit jelent forintban, és az több, mint az előző generáció esetében, az már más kérdés. Ha az Intel árat csökkent (csökkentsen Ő, ha épp hátrányban van!) követni fogja az AMD is. Plusz, nem vagyok benne biztos, hogy a megjelenés előtt két héttel nem vágja majd meg az árakat az AMD, plusz hype-ot csapva a termékeknek. Ha jól rémlik, GPU fronton húztak már ilyesmit.
-
Érdekesek az árak. Jelenleg 3800X-en vagyok, 3600-zal kezdtem ezt a generációt, előtte 1600X volt. Na, az VOLT az igazán durva vétel, ha jól rémlik, 62 ezret fizettem érte újonnan, pedig akkoriban a 7700K volt a megaatyaúristen, bőven 100 ezer felett. Erre jött a kis AMD, és odapöffentett plusz két magot féláron, még ha IPC-ben volt is lemaradása valamelyet. A 3600 már 76 körül volt, a 3800X meg 118 ezer. Az 5800X most ha jól látom, 145 körül fog piacra lépni, ami nem kevés. Cserébe, az alaplap és a deszka maradhat, már megint. Igaz, a 3600 mellé B450-et is vettem, de RAM-ot nem, azt később más miatt cseréltem, de nem KELLETT, csak akartam. Ha így nézem, és felteszem, hogy váltanék most megint feljebb, a 3800X-et még kábé két év garival szerintem 80 körül simán el fogom tudni adni jövő tavasszal. Addigra talán egy kicsit süllyed az új széria ára, így a differencia megint kisebb lesz. Úgy kalkulálok, hogy egy 50-es rádobásával kimaxolhatom az AM4-et és a DDR4 korszakot, ami nem kevés pénz, de őszintén szólva egy nyaralás alatt ennek többszöre elfolyik, még akkor is, ha nem költ túl az ember. Itt meg egy procit azért nem 1 hétig használ az ember, szerintem megéri up2date tartani a vasat. Régebben mindig 4-5 évente fejlesztetten, mostanában inkább eladom, és feljebb lépek, mielőtt elértéktelenedik. Vitán felül áll, hogy költségesebb így, csak nagyjából mindig TOP vasam van. Az egészet csak azért írtam le, mert a DIY szegmensben elég sokan csinálják azt, amit én, szóval lesz ezeknek piaca, higyjétek el. Az más kérdés, hogy jobb lenne olcsóbb nyitóárakkal szembesülni, de miért adná olcsóbban a temréekt az AMD, ha éppen nyeregben van? Az Intel sem tette, sőt, az átcímkézett negyedik generációt adta el még háromszor legalább. Itt legalább van fejlődés a pénzért cserébe.
-
válasz
RECSKA
üzenetére
Amíg Dell monitorokat használtam, nekem sem volt gondom soha a DP-vel, de a cégnél is szívnak vele, mert ha letéped a dokkolóról a laptopot, aztán visszarakod, rendszeres a blank screen, míg ugyanezen a konfigon ugyanezzel a monitorral szimpla VGA vagy HDMI simán jó. A monitor pedig itt nem AOC, hanem Samsung. Na mindegy is, ez már nagyon off!

-
válasz
CJ4567
üzenetére
Az hagyján, nekem a 3 közül mindig azon ad képet, amin kedve van. Ha cold boot, akkor a bal oldalin. Ha restart, akkor a középsőn...

Egyébként nekem olyan tejfölös, opálos volt a képe sokáig, aztán rájöttem, hogy korlátozott színmélységet állít be mellé az nvidia driver. És ezt minden egyes VGA driver frissítésnél megteszi. HDMI-vel nincs gond, csak DP+NVIDIA+AOC vonalon olvasom ezt a hibát másoktól is. Minimum érdekes!

-
válasz
Throme
üzenetére
A LuminarAI fog jönni decemberben, de őszintén szólva nekem visszalépésnek tűnik elsőre, mert ugye minden automatizált benne, amit majd ha karsz (vagy épp tudsz), felülbírálhatsz. Látva egy PortraitAI eredményességét a L4-ben, inkább kihagynám. Elvileg alapoktól írták újra a motort, de ezt a mesét már meghallgattam az L3 >> L4 váltás kapcsán is. Aztán sz@arabb lett, mint volt. De sebaj, halandók számára még mindg inkább ez, mint a lightroom, nekem legalábbis sokkal, de sokkal inkább kézreáll. A Capture One meg csak RAW kibontó, nagyon minimális manipulációs képességekkel. A lényeg: vegyél Ryzen-t, akkor majd fagy rendesen a szoftver!
Nálam friss telepítés után is képes összehányni magát, és a fórumok tanúsága alapján nem én vagyok az egyetlen szerencsés. Idézném címszavakban a support és a köztem zajló díjnyertes kommunikációt:Lassú a program! Kevés a memória. Izé, 64 GB. Aha, akkor kevés a proci. Őőőő 8/16, és ezt sem pörgeti rendesen. Ja, akkor AMD. Kösszbazzeg.
Na hagyom, mert itt off, saját topikja meg szerintem nincs is.
-
válasz
Throme
üzenetére
Luminar 4-et használok a megjelenése óta, és előtte a 3-ast is. Szeretem azt a szoftvert, de technikailag úgy fos, ahogy van. Vagy Nálad nem fagy rendszeresen?
Már direktben küldözgetem a ticketeket meg a rögzített videót a supportnak, ott tartok. Hogy a kérdésedre is válaszoljak: 3800X allcore 4.2-vel nyomom, és ez bizony kifingatja néha, használja pedig az összes magot. Sajnos látszik a CPU használatból, hogy közel sem annyira jól optimalizált program ez, mint kellene, hatalmas dropok vannak a kihasználtságban. LR-t nem használok, de egy PS CC-ből mondjuk egy RAW >> JPG export nagyon szépen és gyorsan megy százas nagyságrendben is. A mondandóm lényege, hogy a Ryzen marha jó a cucc képszerkesztésre is, de amíg Luminart használsz, ne várj csodát, érdemben alig gyorsabb így, mint a 3600-zal volt, vagy az az 1600-zal. PS már más tészta. Capture One szintén. -
Gors kérdés a MSI B450 TOMAHAWK MAX tulajokhoz: az allcore tuning jól megy a lappal? Kellene valami céges vas, nem akarom igazából húzni, de PBO helyett a 4Ghz környéki allcore-t választanám 3700X-hez.
-
A fene a pofájukat, ha ez így megy tovább, a 3800X-nek mennie kell. Mázli, hogy B450-F Gaming-em van, az ASUS pedig jó eséllyel tesz majd a frissítésre.
-
Srácok, elég lesz már. Aki az elsők között vett ebből a Ryzen sorozatból, mint például én is, már több, mint 1 éve olvassa ugyanezt a f@szságot újra, meg újra. Nekem is az allcore a nyerő, de másnak meg a PBO fekszik, mi a mákos lóf@szt nem lehet ezen megérteni, elfogadni?! Szálljatok már le egymásról, meg a témáról, pls. Mindjárt itt az új széria, majd ott folytatjátok...

-
válasz
Mclovin
üzenetére
Ami még eszembe jutott: nincs véletlenül benyomva a Gigában a SecureBoot? Esetleg a RAM ECC? Előbbi nem okozhatna gondot, de legacyos + UEFI kizárja a hibát, az ECC auto állás meg nem tanácsos, ASUS-on mégis be volt kapcsolva nekem.
Több ötletem nincs, egyszerűen lehet, hogy nem jó kombó a lap+RAM páros.
-
válasz
Mclovin
üzenetére
Memóriát megpróbáltad nem XMP-vel, hanem alapórajelen hajtani? Ha 2133 MHz-en sem megy, akkor gond van, de olat még nem láttam itt a fórumon, hogy az nem megy. Ha sikerül így működésre bírni, akkor neki lehet állni megkeresni, hogy konkrétan melyik érték nem tetszik a deszkának. Órákat olvashatsz itt memória tuningról, de a 3000 Mhz helyett például máskor nekem (igaz, vengeance lpx mellett) a 2933 Mhz vált be. Hogy miért? Fingom sincs, de van ez így...

-
Ha már így belemelegedett itt mindenki a memóriákba: van arra sansz, hogy B450-F Gamingben 4*16 GB G.Skill Trident Z Neo 3600 GTCNZ névleges órajelen menjen? DOCP profilt aktiválva bootloop. 2 ugyanilyen modullal 3600-on nem indult, 3667-en viszont igen, cserébe amióta 4 modul van, 3200 a maximum. DOCP betölt, órajel visszavesz, és megy, de a névleges órajelet nem éri el. Elvileg az alaplap limitál.
-
válasz
simongab
üzenetére
Marha egyszerű. Ha videót akarsz kódolni, akkor a fillértoszás nem út. 4.2-re rántott all-core 3700X, vagy semmi. Ettől lejjebb az alacsonyabb magszám miatt bukni fogsz. Én 3800X-et erre is használok, tipikusan az a terület, ahol a sok szál nem kérdez, hanem rombol.
Örülünk, hogy itt voltál.
-
A Nagy Vitához nem szólnék hozzá egyikőtök oldalán sem, de én megértem bizonyos szintig a csalódottságodat. Egy dolgot fogadj el légy szíves: a Te megoldásod a full allcore tuning, és pont. Nekem is ez jön be, másoknak is, kiszámíthatóbbá, lineárisabbá teszi a hűthetőséget. Ugyanakkor, másnak (és ők vannak többen, jóval többen!) bőven elég a PBO, a maga korlátaival és előnyeivel együtt. Nem kell ezt megfejteni, megcáfolni, megerősíteni, átterelni a másik tábort, stb. El kell fogadni, ennyi a titok. Béke!

Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Apple iPhone 15 - a bevált módszer
- sziku69: Szólánc.
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Hálózati / IP kamera
- Autós topik
- Cyberpunk 2077
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro 256GB Deep Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3959, 100% Akkumulátor
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
- JBL STAGE 2 9634
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Trident Z NEO 3600 CL16 GTZNC-m van, rajta a QVL listán, és mégsem ment, csak úgy, ahogy írtam.![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)