- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- iPhone 18 Pro Max: kis kapacitásbővítés hoz nagy előrelépést üzemidőben
- EarFun Air Pro 4+ – érdemi plusz
- Mobil flották
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Bambu Lab X1 és P1P egy nagy innovációt tett le az asztalra 2022 ben ezzel megzavarva a 3D nyomtatók körüli állóvízet szerencsére!
Új hozzászólás Aktív témák
-
ptesza
senior tag
Van egy nagyonjó barátom.Ő is próbálkozik a bőrrel. Van egy új modellje.
-
oba
addikt
Ezt a tárgyat akarom nyomtatni A1-en de betöltve a bambu studioba a széleinél pirossal jelöli valamiért. Látszólag elfér a tárgyasztalon. Mozgatni is tudom ezeket a piros kockákat... mi lehet ez?
[link]
A slicerben látom, hogy úgy lett elmentve a modell késztítője által, hogy az others fülön az infill gap 100%-ra van téve és a rib wall ki van kapcsolva. Annak lehet köze hozzá? -
Imy
veterán
Customizable XY Hole Compensation tool
Ezzel az egyszerű de nagyszerű modellel bármilyen lyukat tartalmazó tárgyat be tudsz kalibrálni.
Ha egy lyukba nem megy bele a megfelelő méretű tárgy, csavar, akkor ezt kell használnod.
Nekem is volt problémám csavar furatokkal, de ez megoldotta.
A modell azért készült, hogy bármilyen lyukmérethez egyszerűen tudjunk egy kalibráló eszközt tervezni.
A Bambulab wiki oldalán találsz egy cikket, hogy mit és hol kell paraméterezni, hogy jó legyen.
FONTOS! Mindig pontos tolómérővel mérd le a tárgyat aminek a lyukba kell illeszkedni. A kalibráló tárgyon az a jó méret, ami szorosan illeszkedik.
Részletek a modell leírásában.
Ha munkámat szeretnéd támogatni, likeold, oszd meg, töltsd le, vagy küldj boost-ot.
A modell linkje -
doc
nagyúr
Kicsit keson 'ebredtem', de felraktam ketto, akar Valentin-vonatkozasu modellt Makerworldre, akar sajat monogrammal nyomtathatoak:
-
Arageus
tag
Ennyi. Majd idővel berögzül milyen és mekkora tárgy + anyag kombóhoz kell-e brim és milyen.
Volt olyan PETG-m amihez 0.0 távolsággal kellet brim mert képes volt a default 0.1 el olyan szépen felválni mintha ott se lenne
Most is akad aminél 0.05-re kell vennem, itt még nem gyógyul teljesen össze, de mégis jobban fog.Kb ilyenek miatt bármit tervezek publicra (makerworld) kötelezően rakok brim et mindent tárgyhoz, vagy teljest vagy csak füleket.
Ott túl sok az olyan user aki nem pc röl nyomtat, csak telón rábök, ott meg aztán nincs sok opció a módosítgatásokra. -
Arageus
tag
Minnél nagyobb egybefüggő egy felület, annál nagyobb feszültség tud rajta keletkezni ahogy hül le, és ez szép lassan húzza össze -> feltudja rántani az alsó széleket. Ezért is rakok mindig brim-et PETG-nél. tárgyfüggő hogy egybefüggőt vagy csak "brim fület"
Zárt tereseknél gyakran tud ilyet okozni a belső keringtető ventije, nyitottaknál meg ha van némi huzat a nyomtató felé (vagy nyáron sokan elfelejtik és megy rá a klíma/venti)A kitöltés is tudja befolyásolni. az olyan fajta kitöltés ami kvázi egyenes csíkokbol áll (rács pl) ott tudja a legjobban összehúzni hisz az egyenes vonalakon keresztül az egész tárgyon át tud menni a feszülés -> felhúzza a sarkát ami a leggyengébben tapad. gyroid meg hullámos, ott kevésbé de előfordulhat.
De én a brimre esküszöm, főleg ha funkcionális cucc. ha meg túl sok apró ív van a szélén mint pl egy fogaskeréknél ahonnan túl sok munka lenne leszedni , oda a füles brim tökéletes.
2-3p utómunka sorjázóval még mindig jobb mitn egy hibás nyomat mert elkezdett feljönni.
Hülye ez a fizika, csak nehéz meghazudtolni
-
oba
addikt
válasz
Sketch001
üzenetére
És valóban... most néztem meg és nem lett teljesen sík az alja, picit "billeg". Érdekes, mert direkt néztem az első 5-10 réteget, és szemmel láthatóan jónak tűnt a tapadás. Utána persze már nem felügyeltem a nyomtatást. Pedig alaposan le volt tisztítva a felület, minden nyomtatás előtt mosószeres szivaccsal megyek át rajta, leöblíltem és szárazra törlöm egy tiszta törlőpapírral, és utána már nem érek hozzá kézzel sem. Ez már 60 fokos bed mellett készült, elképzelhető, hogy mégiscsak jobb lenne neki a magasabb?
#13620 Pulsar
Nem kapott huzatot az biztos, csak nyomtatás után szellőztettem.#13623 konczolt
Ha jól emlékszem 3 top layer volt beállítva. Megpróbálom majd többel. Az ironing segíthet a még simább felület elérésében? Persze nem itt ebben az esetben, mert itt egyértelműen tapadási gond okozta ezt mint kiderült. -
Sketch001
tag
válasz
Pulsar
üzenetére
Engem csak fusion szivatott be amikor 10" server rack nevet adtam a projektnek... Egy óra volt kitalalni hogy miert nem tudom exportalni a kész testeket, a netes keresés alapján persze láttam hogy a " karakter pl nem lehet test névben, azt ki is szedtem, de mint kiderült a projekt névben se lehet...
-
oba
addikt
Elvisz a TEK.
De hogy ON is legyek. Szerintetek itt mi történhetett a legfelső rétegnél a tárgy jobb oldalánál? Botrányosan szar lett a felülete. Szerencsére ez sem egy dísztárgy, hanem funkcionális, így nem tragédia, de azért jó lenne tudni, hogy mi okozza. Nedvesség?
De az a fura, hogy ugyanebben a nyomtatásban volt még pár dolog a tárgyasztalon, pl ez is, aminek a felső rétege már teljesen szép lett. Szóval ugyanakkor készültek, ugyanolyan beállításokkal, és ugyanabból a Sunlu petg filamentből.
-
Köszi, hogy gumikacsa voltál, és segítettél!

Rájöttem, hogy van a file-ból egy mentésem. Megnyitottam, és megy. Na mondom akkor átmásolom a másik helyére, hiába bájtra ugyan az, valami abban sérült. Átmásolom, nem megy. És itt jött a felismerés és amegoldás. Ha Magyar ékezetes karakter van a mappa nevében, amiben a 3mf file van (vagy stl, mindegy), akkor dobja ezt a hibát
Fúúú, délután az agyvérzés kerülgetett 
Szóval köszi
-
-
oba
addikt
-
-
NF-
aktív tag
válasz
katyilkadr
üzenetére
Ja, de az nem a nyomtatót állítja be, csak a szeletelést.
-
Másnál is van gond a Bambu studioval?
-
ptesza
senior tag
Feleslegessen rugóztál rajta. A PETG esetén inkább az a baj, hogy nagyon is tapad ezért nem lehet eltávolítani a darabot vagy sérül a lap. A ragasztó használat célja itt nem a tapadás növelése hanem inkább az elválasztó réteg létrehozása. Ez már nagyon sokszor le lett írva. Van ennek a topiknak egy keresője és tényleg rengeteg infót tudsz találni, és nem kell várni a válaszra.
-
-
Arageus
tag
Noh az remek hír. SUNLU-ból csak 2 PLA-m van azok nagyon jól teljesítenek és PLA-khoz képest erősen tapad asztalhoz. De tervezek PETG-t is majd venni, de így meg főleg

Eddig Elegoo Rapid Petg-vel voltam mindig betárazva, olcsó és tökéletes minőség
Nem összekeverendő Elegoo Petg Pro-val, az valami szörnyű, nem csak nálam de ugyan akkor havernál is hasonló volt a tapasztalat. , 75 fokos asztalnál is képes volt felválni, még a benchy is, szóval csak brim-el működött bármi is volt az, noh meg még kalibráció után is szépen elkezdett fúvóka hegyére feltapadni némi anyag, amit később random helyre vált le. Doboz gyárátsra jó volt, de többet nem veszek, főleg hogy nemvolt olcsóbb se csak adott szín épp nemvolt másból
-
oba
addikt
válasz
Arageus
üzenetére
Nálam most ez a sunlu petg 70 fokos beddel szépen letapadt mindenhol. De azért majd kipróbálom a gyári profil szerinti 60 fokkal is. Jó lett a minőség is. Nyomtatás után megvártam míg 30 fok alá megy a bed és nagyon kis erőfeszítéssel nyom nélkül szépen le is jött. Ilyen szempontból eddig nem is nagyon érzek különbséget a pla-hoz képest, azt hittem, hogy bonyolultabb lesz a nyomtatása.
-
NF-
aktív tag
válasz
katyilkadr
üzenetére
Hol? Én nem látok rá lehetőséget [kép]
-
Arageus
tag
válasz
katyilkadr
üzenetére
Device fülön lehet állítani? Régen ugyanis ott volt.
Nem a Prepare fülön bal oldalt lévő nyomtató alatti fúvókaméret választóra gondolok (ez ugye a szeletelési paraméter) -
Sketch001
tag
-
Joshi
titán
válasz
Sketch001
üzenetére
Heat Breaket akartam írni.
Ha csak a nozzle van kicserélve mondjuk 0.6-ra, akkor a heat break nem biztos hogy meg tud birkózni a nagyobb térfogatárammal. Gondolom nyomtató függő is a dolog, illetve filament és extruder függő is. Talán a sima 3D nyomtatós topikba írta valaki hogy kicserélte nagyobbra a nozzlet és nem lett szép a nyomat.
Mondjuk abban igazat adok nektek, hogy nagyobb tárgyaknál mint pl egy doboz jól jöhet a több anyag és ezáltal a gyorsabb nyomtatás. -
Arageus
tag
Nálam megszokás minden új filamentnél hogy készül egy benchy is, így bármikor visszatudom később is nézni a valós színét, minőségét. áthidalások, ívek, felület, pontosság.
De! amikor frissen elkészül a nyomtató vele, egyböl rápróbálok kézzel mennyire nehéz lepattintani. Nem túl tudományos, de ad egy viszonyítási alapot
Volt PETG-m ami minidig felvált ugyan azon a ponton, és csak brim-el volt hajlandó az asztalon maradni (ez a hajócska a brim-el együtt van elrakva emlékeztetőként xD)
És volt olyan PLA-m is ami kb már mozgott a nyomtató de még mindig nem akart engedni -
oba
addikt
Sunlu Petg-ből kezdtem most el egy nyomtatást. Van is profil hozzá a Bambu Studioban, azt használom. Viszont láttam, hogy a bed-et csak 60 fokra fűti ebben a profilban így "megijedtem" és még a tényleges nyomtatás előtt 70re emeltem a hőfokot a nyomtatón. Rossz ötlet volt? Eddig 3 réteg alapján jónak tűnik, nem vált fel. 60 is jó lett volna? Furcsálltam mert ahogy olvasgattam régebben én azt gondoltam, hogy a petgnek nagyobb hőfok kell mint a pla-nak és utóbbinál ugye 65 fokra fűti. Vagy a texturált lap miatt van 60 fok a profilban és tényleg elég neki annyi is?
-
Sketch001
tag
válasz
Arageus
üzenetére
az a baj hogy az emberek nem tudják hogy mit csinálnak és miért, meg milyen lehetőségük van...
Bs-ben is be lehet pár klikkel állítani egy 0.6-os nozzle-t hogy ugyanolyan vagy részletesebb legyen mint egy stock 0.4... Rétegmagasságra van gyári 0.24 és 0.18-as profil is, kapcsolsz egy arachne-t ha kell és akkor a réteg szélessége dinamikusan változik igény szerint.
Én pl majdnem 0 órát tettem a h2s-ben a gyári 0.4-be, mert nagyon kevés az a modell ahol mondjuk 0.12-es rétegmagasságot akarok használni, ha meg igen, akkor arra ott a 0.2es nozzle amivel még részletesebbet is tudok...
A 0.8-as jó buli egyébként, ott is le tudsz menni 0.24mm magasságig, ami megint a 0.4-es nozzle területe ugye, de azt igazából inkább saját, eleve úgy rajzolt modelleknél használom. a 0.82 és többszöröseit használom falvastagságra igény szerint a tervezésnél, és kész.
-
Arageus
tag
Egyébként bambu studio 2.0 vagy talán még 1.9 nél lehetett állítani fúvóka méretét magában bambu studio-ban, az egyik frissítéssel került ki. Mondjuk amúgyse állítottam ott sose, mert a lendülettel ahogy fúvókacsere van, nyomtatón helyben állítom is.
Megvan az egész skála fúvókaméretekböl (0.2,0.4,0.6,0.8) és azt kell mondjam a 0.6os hasznos tud lenni nagyobb volumenu dolgok nyomtatásánál ahol kevésbé vannak nagyon apró részletek (mint pl dobozok, tárolók).
Nagyjából 30%al nyomtat gyorsabban ugyan azt a cuccot, és fogásra, minőségra nem fog annyira észrevehetően feltünni hogy a rétegmagasság nagyobb (persze látható ha egymás mellett van, de most pl egy gridfinity tálca vagy doboznál úgyse az lesz a lényeg
)Viszont ennek nagyon fontos feltétele hogy az adott filament be is legyen rendesen állítva (főleg max flow-rate, anélkül ugyanis nemsokat fog változni mert ez az érték úgyis lekorlátozza úgyis a max sebességét.
0.2-őt is szeretem, bár kevesebbszer veszem elő mint szeretném de mini, organikus modelleknél valami csoda.
0.8as-al még vegyesek az érzelmeim xD csak pár rövid/kisebb modellt nyomtattam tesztként, de 0.6hoz képest már túlzottan gyorsabban nem nyomtat, noh és a rétegek és felület. tyuhhú. hát általános dolgok nyomtatására akkor lehet jó ha finomhangolva van az adott nyomtatási profil mert ahogy észrevetetm a bambu-s gyári nem pont a legjobb. kb mintha benne van csak mert létezik de már túlzottan nem akartak volna vele foglalkozni. Ha lesz kedvem márcsak kiváncsiságból is belefogok, de egyenlőre nem fontos.
Talán váza modellekhez ideális lehet egyedi kinézetet adva nekik a vastagabb rétegek miatt.#13581 NF köszi!
-
ptesza
senior tag
válasz
Sketch001
üzenetére
Általában 0.4 nozzle van használatban. Még az eredeti P1P hez kapott stanley steel. Már van benne 1000 óra kb.. Ha nem éri baleset akkor még sokáig elmegy. 0.6 nozzlere szoktam gyakrabban cserélgetni, ha ki akarom használni az mvs-t. Például doboz nyomtatás. Nagyon gyorsan ki tudom cserélni mert az elektromos csatakozókhoz van egy guide. ABS anyagból kell nyomtatni mert meleg van ott azért. Nagyon ajánlom.
Tele van a MakerWorld ilyen qiuck swap cuccokkal. [példa] Más is használ ilyent? -
Arageus
tag
Gondoltam kicsit gyakorlom a mehanikai részét is FreeCad-nek.
Sikerült, tanultam sokat! (Assembly)
Tetszik a dolog, szóval muszáj majd még hasonlókat még alkotnom. Csak legközelebb valami egyszerübb/kisebbel kéne (mondjuk ez is így indult
)Akinek esetleg megtetszik: [link]
-
szente
addikt
Köszi srácok!
-
Joshi
titán
De akkor felmerül a kérdés, hogy ha fizikailag cserélsz nozzlet, azt nem érzékeli a nyomtató? Magyarul a nyomtató menüjében nem áll át arra? A használati utasítást nem olvastam el, gondolom ott le van írva a nozzle cseréjének menete.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
ui.: ehhez valami érzékelő kellene, mármint hogy ha cseréljük a nozzlet, akkor azt érzékelje hogy cserélve lett.
-
Joshi
titán
Én azt gondoltam, hogy ez fordítva is működik, hiszen Bambu Studio hardveresen hozzáfér a nyomtató beállításához. Lehet azért csinálták meg így, hogy ha esetleg véletlenül átállítod a szeletelőben, de fizikailag meg nem cseréled a nozzlit. Valami ilyesmire tudok gondolni. Amúgy logikus.
-
szente
addikt
Sziasztok!
Vettem az A1 Minihez egy 0.2-es nozzle-t, hogy a dísztárgyakat majd ezzel nyomtassam. Valamit kell állítani azon felül, hogy a nyomtatón beállítom a 0.2-es nozzle-t?
-
doc
nagyúr
Nem feltetlenul, en egy pici faluban elek 4 km-re a tenyleges telepulesrol, folyamatosan epulnek az uj hazak, koltoznek ide az uj lakok, pedig itt sincs pl posta. Mondjuk mindenki autoval vagy busszal jar. Ha az ember nem hajlando kimozdulni egy aprocska falubol, akkor egyutt kell tudni elni ennek a velejaroival.
-
oba
addikt
válasz
gyulank
üzenetére
Az ilyenek miatt fognak kiöregedni és elnéptelenedni a falvak és kis települések.
Ettől függetlenül a 3D nyomtató neked erre a felhasználásra nem nagyon érné meg. Több vele a szívás mint amennyit nyersz vele. Ráadásul a 3D modellezésbe is bele kell tanulnod ha egyedi dobozokat akarsz rajzolni. És amit a korábbi hozzászólásban írtam továbbra is fennáll. Azokat az anyagokat sem egyszerű nyomtatni ami neked kell és nem is mindegyik nyomtató alkalmas rá.
-
Sketch001
tag
válasz
gyulank
üzenetére
Sajnos a nyomtatás akkor sem lesz számodra megoldás. Bármilyen anyaggal is csinálod bármilyen géppel, a froccsontott dobozhoz képest minden szempontból rosszabb tulajdonságú lesz a végeredmény. Se a rugalmasság, se a kopasallosag, se a vizhatlansag, se semmi kb köszönő viszonyban se lesz azzal amit te vársz.
-
gyulank
addikt
Néha heti 2x 7-9ó közt van rendelés, de gyógyszertár sincs meg semmi. Mert önkormányzatilag egy különálló településhez tartozik, ami fizikailag kb. 4km-re van, tehát kb. egy ezres lenne oda-vissza busszal, de busz is alig van. Meg volt, hogy csomagot akartam feladni, de "MPL Üzleti csomag feladása során a Háznál történő felvétel többletszolgáltatás az Ön által megadott településen sajnos nem vehető igénybe. Ebben az esetben a csomag személyesen adható fel a postán."
-
oba
addikt
válasz
gyulank
üzenetére
Amennyi időt és energiát igényel a tervezés, teszt nyomtatás, próba, majd a végleges nyomtatás, annak az árából bőven kijön az, hogy amikor kell elmenj és személyesen vedd át a dobozt amire szükséged van. Egy üzletben. Ha már ennyire nem akarsz szállítási költséget fizetni.
És akkor nem is beszéltünk még a nyomtató karbantartására szánt idő és pénzköltségről. Kopó és elhasználódó alkatrészek is vannak benne amiket idővel cserélni kell. Nyilván nem egy hatalmas összeg ez sem mondjuk egy évre lebontva, de ha már filléreket számolgatunk akkor ez is egy szempont.
A filamentet szárítani kell, ahhoz is kell egy szárítógép, az is árammal megy, és nem 2 perc alatt végez. A légmentes tárolásról is gondoskodni kell.Végigolvasva azt amire szükséged van (időjárás és hőálló kültéri dobozok nyomtatva vs. olcsó fröccsöntött dobozok) számomra nem kérdés, hogy mi a jó választás.
-
ptesza
senior tag
Most találtam. Ötlet Valentin napi ajándéknak.
[link]
-
doc
nagyúr
Nem erted. Elkolt laza 150-200ezer forintot beugronak, aztan onnantol dobozonkent sporol 50 forintot.
Tudod, mint a rajzfilmben. ? ... ? ... ? ... -> PROFIT!
Mondjuk az mas kerdes hogyha azt a nyomtatora szant parszazezret berakja mondjuk egy sima allamkotvenybe, mar tobbet keres rajta evente mint a dobozokon valaha

-
gyulank
addikt
Semennyit. De sok dolog van amihez kell doboz. Már most is vannak ilyenjeim. Veszek egy bármilyen modult, kéne neki doboz. Ráadásul előny lenne, ha valahogy rögzíteni is tudnám benne amiket akarok, és esetleg úgy, hogy nem nagyon ázna be. A rögzítés sem feltétlenül követelmény, de azért vannak olyanok, amiknél nem árt, esetleg mozgásérzékelő, vagy kamera modul nem árt, ha nem lötyög, de egy bt modul csatlakozója is jó ha fix. Ebből a szempontból az egyedi dobozokban jobban el tudom képzelni a rögzítést, mert általában minden vásárolt készülék egyedi dobozban van, és a dolgokhoz van kialakítva bennük rögzítés és csavarhely. De a semminél a kötődoboz is jobb.
-
bbmt
senior tag
válasz
gyulank
üzenetére
Nézd meg ezt. Maga az anyag költség nem sok. De azért mert néha rendelsz a Hestore vagy más boltból kötődobozt vagy műszerdobozt, még mindig jobban megéri rendelni és a szállítási költséget benyelni, mint ezért venni egy nyomtatót. Ne legyenek illúzióid, ahhoz, hogy elfogadható minőségben nyomtass, nem lesz elég a használt 40 ezres nyomtató. Évi pár darab miatt biztosan nem vennék.
Mennyit rendelsz egy évben? -
icemad
nagyúr
válasz
gyulank
üzenetére
De ezt te most itt tök komolyan kérdezed? Vagy csak szívatsz mindenkit?
Eleve ehhez komolyabb nyomtató kell, ami alsó hangon 2-3k. Kell egy filament szárító. Meg kellene egy normálisabb filament, ami kb 8000-től indul. Ha minden megvan, akkor ülj le egy PC elé és tervezd meg, ami kell. Ez időben nagyon sok. Ha 3-400 évig élsz, akkor talán megéri kínlódnod vele, de még akkor sem kapsz szabványos dolgot, amire van valami certifikáció, meg amit elfogad bármilyen hatóság.
-
gyulank
addikt
Nekem nem az a legfontosabb, hogy gyorsan legyen sok, hanem amikor valamihez kell, akkor ahhoz olcsóbb legyen, de ne rosszabb fáradási meg stabilitási szempontból. Szóval, ha ebből a metódusból indulunk ki, hogy épp kell egy valamilyen doboz, és akkor egy olyan dobozt meg kell rendelnem, és házhoz szállíttatnom, aztán a következőt is külön, akkor lehet, hogy olcsóbb egy tekercset vennem és ideszállíttatnom, és kinyomtatnom, és még mellette testre szabhatóbb is (de a testre szabhatóság nem szempont, ha drágább). Igen áramot, plusz szemetet is bele kéne számolni. Találtam majdnem akkora kötődobozt ki tudja miből 600-ért, de még az is drágább mint 500, pedig kisebb, és nem számoltam bele a szállítást. Persze az is szempont, hogy hány doboz után térülne meg.

-
Joshi
titán
válasz
gyulank
üzenetére
Ha nem kell az IP67 vagy hasonló tanúsítvány és nem kültérre lesz, akkor nyomtathatod PETG-ből is. Habár villanyos témát inkább ABS-ből szoktak nyomtatni. Viszont ABS nyomtatáshoz zárt nyomtató kell, ami ~200k környékén kezdődik. Minden attól függ, hogy mennyi ilyen dobozt akarsz nyomtatni. Sok a kérdés, de az biztos, hogy a nyomtatás sok munkával jár.
Egyébként néztem Alin is az ilyen szerelő dobozokat, de ott is elég drágák. Igaz hogy ott IP67-es verziók vannak amik gumitömítésűek stb.
Ja és pl egy 256x256-os tárgyasztalon nem sok doboz fér el egyszerre. Amit én linkeltem ami 85x85x45mm-es csak két szett fér el. Ha brutál gyorsan nyomtatod, akkor is több óra mire meg lesz. Nyilván itt még nem számoltuk bele a villanyszámlát se. Nem tudom, én biztosan nem kínlódnék ezzel. -
gyulank
addikt
De az olcsóbb akkor nem? Amit én írtam az 16*23*33mm és bruttó 955 vagy 713Ft ha 5-öt veszek, plusz 1765Ft szállítás.
-
Joshi
titán
válasz
gyulank
üzenetére
Na végül próbaképpen ezt a dobozt leszeleteltem 25%-os Infillel (kitöltés), és a doboz + tető együtt 115g lett. Magyarul ~10%-a az 1Kg filamentnek ami ha a filament kilója 5000Ft, akkor ~500Ft. Szóval felejtsd el. Nem éri meg, ráadásul villanyszerelésnél ez soha nem lesz szabványos doboz.
-
NF-
aktív tag
Kérhetnék erre egy letöltést?
https://makerworld.com/en/models/2369039
-
gyulank
addikt
Én műszerdobozt/kötődobozt mondok, amibe bele lehet szerelni elektronikus dolgokat. Pl. vannak ilyenek a hestore-ban is, és akkor van ilyen pl., hogy 16*23*33mm ABS 752Ft. A tömegét nem írják, de nem hiszem, hogy nehéz. Oké, ha 5-öt veszek 561Ft. Plusz szállítás. Ja és ÁFA nélküli ár. Szóval én olyanra gondolok amibe csinálhatok mondjuk egy olyasmit mint a fali szobatermosztát. Tehetek bele pl. hőmérőt, és felszerelhetem valahová.
-
Sketch001
tag
válasz
gyulank
üzenetére
Kintre petg vagy inkább asa működik jobban. Márka és minőség függő az ára, de átlagban 8-15k között nyugodtan szamolhatsz ilyennel /kg.
Nézz egy dobozt ami van mondjuk neked is, merd le a tömeget, rajzolj egy olyat, szeletelőben meglatod mennyi anyagot igényel, onnantól meg kész is vagy.
Ha nem szempont hogy vízhatlan legyen. Fdm nyomtatóra olyat nem bíznék...
-
Joshi
titán
válasz
gyulank
üzenetére
A lehető legolcsóbb filament ~3000Ft/kg, de akkor ez valami kínai legalja termék. Persze hasonló áron akciósan ki lehet fogni minőségibb filamentet is, de én inkább 5000Ft/kg-ot mondanék. Hogy aztán most az a doboz amit tervezni akarsz mennyi anyagot nyel el, az már attól függ hogy milyen célra és strapára használod. Nehéz konkrét összeget mondani, pont ezen dolgok miatt. Ha általános tárolódobozok kellenek, akkor szerintem jobb ha megveszed mondjuk Aliról vagy Temuról.
ui.: én PLA filamentről írtam. Az ASA drágább szokott lenni. Kültérre talán jó lehet a PETG és az ABS is, persze ha nincs direkt napnak kitéve. -
gyulank
addikt
Nem, mert mikor mihez, mikor mekkora kell. Ezért pl. nem is nagyon terveznék egyszerre többet venni fröccsöntöttből sem, mert amikor kell valamihez, akkor tudom meg, hogy mekkora kell, de ha van különbség, akkor leírhatod, hogy mekkoránál mi a helyzet. Kellhet kisebb is, meg nagyobb is. Anyag szempontból meg milyen igények lehetnek? Lehetőleg kint se essen szét a napon, fagyban, melegben! Azt meg írtam, hogy nem az a szempontom, hogy speciális alakú legyen de drágább, hanem, hogy olcsóbb. Szóval örülök, ha speciális alakot is lehet nyomtatni ami jobban illeszkedik, de én az ár alapján döntenék. És nincs nyomtatóm, de gondolkozok rajta elsősorban műszerdobozhiány miatt. Mert arra, ha azzal olcsóbb lenne, és még akármilyen is lehetne, akkor hasznos lenne számomra.
-
Sketch001
tag
válasz
gyulank
üzenetére
Igen....
A froccsontott cuccok jelentősen jobban bírják a strapát, és baromi olcsón is lehet venni. Most volt nemrég parkside cuccok között egy csomó fali rendező tároló dobozos cucc, olcsóbban mint amit nyomtatni tudsz kb, és pl ha ilyen jó, ez is mélyen nyomtatási ár alatt van. Meg van jopar olcsó cucc csak nézelődni kell.
De ha nem tucat cucc kell hanem egyedi igények vannak, akkor a nyomtatás végtelenül olcsóbb azonnal.
-
-
gyulank
addikt
De gyakorlatilag kérdezem. Én értem, hogy nyomtatni akármilyen alakot lehet, rendelni meg nem, de nem ez a szempont, hanem az ár. Azért kérdezem, mert az általános fröccsöntött dobozokat sem találtam olcsónak. Szóval ahhoz képest ha mondjuk olyan általános fröccsöntött doboz alakot nyomtatok az drágább vagy olcsóbb, mintha rendelem?
-
doc
nagyúr
válasz
gyulank
üzenetére
Attol fugg... sajat nyomtatoval olcso anyagbol altalaban nyomtatni. Akkor olcsobb a bolti ha valami altalanos froccsontott dobozt talalsz ami pont jo es olcson megkapod, vagy ha massal keszittetned.
Ha valami specialis kell (pl adott muszer formajahoz illeszkedo egyedi) akkor szinte biztos olcsobb a nyomtatas

-
gyulank
addikt
Üdv! Nekem általános 3D nyomtatós kérdésem van. Ha doboz kéne egy műszernek, azt rendelni olcsóbb, vagy nyomtatni?
-
Imy
veterán
Terveztem egy pár maszkot farsangra. Kérem aki teheti töltse, köszönöm!
-
oba
addikt
Igen, igazad lehet. Ott tényleg sokkal több időt tököl vele, persze érhető módon. Amúgy megnéztem a korábbi nyomtatott példányoknál amik sötétzöld eSun pla-ból lettek nyomtatva, hogy ott is látszik ez a csík csak nem ennyire feltűnő. Változtatni sajnos nem tudok a modellen mert a cucc amit belerakok az egy téglatest alakú dolog. Amúgy tényleg nem nagy tragédia mert funkcionális cucc ez, ráadásul a fiókban, nem látszik.
-
doc
nagyúr
Azt a reteget sokkal tovabb tart megcsinalni, emiatt kozben az anyag hul es zsugorodik. Ha megnezed a slicerben, valoszinuleg latszik is hogy ott sokkal nagyobb a layer time. Vagy lassitsd le alatta-folotte is fokozatosan a retegeket, vagy a modellt valtoztasd ugy hogy ne legyen benne ilyen hirtelen sokkal tovabb tarto reteg (pl. lapos reteg helyett kisse ivelt).
-
oba
addikt
-
oba
addikt
Köszi a választ mindenkinek!

Csináltam amúgy mindkét flow kalibrációt, és nyomtattam is vele egy gridfinity tárolót. De egyáltalán nem vagyok elégedett. Ennek a hibajelenségnek mi a neve és szerintetek mi okozhatja?
Az oldalán körben megy végig ez a csík és szintkülönbség is van benne, pedig teljesen síknak kéne lennie. Eddig eSun PLA lite-om volt és azzal nem volt ilyen gond. Ugyanilyen infill és wall értékekkel nyomtattam mint ezt, ugyanilyen 0.28-as rétegvastagsággal. Egyébként használható így is nyilván ez a tároló, a gridfinity rácsba illeszkedik. A rajta lévő bemélyedések sem lettek tökéletesek, nem nagyon férnek bele azok amiknek kellene pedig ugyanolyan offset face értékkel vannak elkészítve mint a többi modellemnél. Megoldom nyilván ezt is, egy kis csiszolópapír és meg is van.
Nyomtatok majd egyet a gyári Bambu PLA profillal, a kalibrálás nélkül, hátha... De azért ötleteket szívesen fogadok, hogy mi okozhatja a fenti hibát.
-
Arageus
tag
95% ban nem lesz gond ha nem kalibrálsz mert mondjuk nincs kedved vele foglalkozni. Sokan vannak vele így, csak nyomtatni akarnak semmi flancolás a finomhangolásokkal.
Max ha nem tetszik a felület minősége akkor megcsinálod a teszteket és kész
A Generic profilok elég óvatosak, így 99%ban minden anyagra jó is, csak ahogy doc írta, az némileg lassabb. Ha kiváncsi vagy difire, egy bármilyen dolgot leszeletelsz generic profillal, majd pl egy bambu-val. Tárgyfüggő is hogy lesz-e érdemi sebesség különbség.
Én mondjuk a flow dynamic kalibrálást minden filamentemen elvégzem, a sima vonalast, ha a default 0.02 höz nagyon közel van akkor nem foglalkozom vele túlzottan, ha jócskán eltér akkor már mentek rá külön profilt.
Másik amikor (kedvfüggő) ki akarom hozni a maximális sebességet/minőséget adott pla/petg-böl és akkor flow dynamic, flow rate, majd egy max flow rate
és színnel meg megkapott értékekkel elmentem külön filament profilként -
Steady74
addikt
-
doc
nagyúr
Az altalanos velekedes szerint erdemes. En lusta vagyok hozza
Ha ugy latom a nyomaton hogy kicsit kene allitani, akkor szoktam (altalaban a flow rate-et huzom kicsit lejjebb), de teljsen jo a Bambu profillal is.Sunlu PLA-t nem hasznaltam meg, a Marble PLA-juk teljesen jol megy a Bambu PLA Marble profillal, nem nyultam hozza.
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- PlayStation 5
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Gaming notebook topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Házimozi haladó szinten
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Milyen légkondit a lakásba?
- TCL LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- Bomba ár! HP ProBook 430 G5 - i5-7GEN I 8GB I 128GB SSD I HDMI I 13,3" HD I Cam I W11 I Garancia!
- Azonnali készpénzes INTEL CPU NVIDIA VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Szép állapotban Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 /i5-1145G7/16 GB/256 SSD/FHD/IPS/Gari ÚJ fedlap és kijelző
- 18 éve! Billentyűzet magyarítás magyarosítás. Festés vagy lézerezés és egyebek! 3 lehetőség is van.
- Xiaomi 11 Lite / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Én inkább óraszíjakat készítek.

Ha csak a nozzle van kicserélve mondjuk 0.6-ra, akkor a heat break nem biztos hogy meg tud birkózni a nagyobb térfogatárammal. Gondolom nyomtató függő is a dolog, illetve filament és extruder függő is. Talán a sima 3D nyomtatós topikba írta valaki hogy kicserélte nagyobbra a nozzlet és nem lett szép a nyomat.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

poli27