Hirdetés
- Google Pixel topik
- iPhone topik
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Poco F3 - a mindenes, de nem mindenkinek
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Yettel topik
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- OnePlus: Settle Down, nem megyünk sehova
-
Mobilarena

Új hozzászólás Aktív témák
-
PociAti
őstag
válasz
Lizardman
üzenetére
Azzal ugye tisztában vagy, hogy a 20 évvel ezelőtti tintás otthoni nyomtatóknak jó esetben volt 600 dpi a felbontásuk, de nem volt ritka a 300 dpi sem.
Viszont a hozzászólásban egy 5760 x 1440 dpi felbontású nyomtatóról beszélsz.
Tehát egy négyzethüvelykre 829.440 képpont jut, míg ez a 300 dpi-s nyomtató esetében 90.000 képpont. Nagyságrendi különbség van közöttük! Csak ezt a 2 Dimenziót nézve tízszer kisebb a cseppméret felülete, ami kijön a nyomtató fúvókáján.Olyan festéket könnyebb volt gyártani, akár még a bélyegzőhöz adott olcsó tintákkal, vagy minden egyéb hulladékkal is működtek.
Ennyit jelent a 20 év különbség.
Nem mellékesen a lézernyomtatók is hasonló fejlődésen mentek keresztül. Hatalmas áramfogyasztás mellett a gyenge szén alapú festékport is megolvasztották, jelenleg meg polimer, viasz és gyanta alapú finom, növesztett szemcséjű, sokkal alacsonyabb olvadáspontú anyagra vannak kitalálva. Sokkal szebb lett a felbontásuk és a fekete mélysége is javult.
Időnként illik frissíteni az alapismeretek, például ma már nem sokan használnak Windows Vista-t sem, pedig abban az időben, amire imént hivatkoztál még az volt a "divat".
Nem érted "aggódtunk", hanem itt a fórumon is gyakran előforduló tipikus jelenséget vázoltunk fel, hogy a papíron is próbálnak spórolni az emberek, és azzal teljesen ellehetetlenítik az eredeti céljukat: tartós jó minőségű fotót nyomtassanak.
3.500 Ft-tól kapható a HP Everyday 10x15 cm/100 CR757A, ami alapjában véve teljesen átlagos árfekvés. Csakhogy a HP-nak vannak olyan papírjai, (ez talán nem olyan), melyekre elég nehéz nyomtatni vízbázisú tintával, mivel abból indultak ki, hogy a HP pigmentált festéket tartalmazó tintái kerülnek majd rá. (Más gyártóknak, mint pl. az Agfának is voltak hasonló tulajdonságú papírjai.) Ki kell próbálni!
-
Sanya
nagyúr
válasz
Lizardman
üzenetére
Én gyári tintát használok, kb 3-4 évente kopik ki teljesen egy garnitura. Lassan most kezdem meg a harmadik garniturát. Csak eredeti.
Fotopapír: Epsonosat használok, van gyenge HP-m is, de nem olyan, meg még a mérete sem jó. AZon csak próbálok nyomtatni.
Van öntapadó matricám, az is jó, csak a beszerzés azóta kilépett az unióból és drága már a behozatal onnan. De onnan van vasalható matricám is.
Vettem még a patronboltból keményebb papírt szerződésekhez, fontosabb dokumentumokhoz, 200db-ot. Nem olcsó a nyomtatás, főleg ha tartósra tervez az ember. -
Lizardman
tag
válasz
kill_switch
üzenetére
Sikerült szereznem 350Db HP Everyday fotópapírt egy nemrég bezárt papír irószer végkiárusításából potom pénzért, de köszi, hogy aggódtok értem.
Mivel bennem még él, hogy régen a tintapatronból is utángyártottat vettünk (vagy töltöttük otthon tű segítségével, súlyos tízezreket megspórolva 15-20 évvel ezelőtt), amik szinte ugyan azt tudták, mint az eredeti (nem romlott el a nyomtató, nem fakultak ki a színek), EZÉRT gondoltam megkérdezni ezeknél a tintáknál mi a helyzet.

Nah, most hogy mindenki kieadta magából a napi stresszforrást, mehet vissza a topic az enyészetbe.
-
PociAti
őstag
válasz
kill_switch
üzenetére
Pont ezt akartam én is írni, az eredeti palack festék a kisebbik kiadás, papír lesz a húzósabb tétel.
Ha még a papíron is spórolni szeretne, akkor annak is meg lesz a böjtje. Mert kevés pénzből nem lehet jó minőségű, tartós fotópapírt létrehozni. Elég összetett a fotópapír szendvics szerkezete:
Olcsó fotópapír legnagyobb problémái a színhűség és tartósság hiánya.
-
PociAti
őstag
válasz
Lizardman
üzenetére
Az úgynevezett "utángyártott" terméknek mégis ki a gyártója?
Megsúgom, nincs igazi gyártójuk, van amikor egyik, van amelyik másik kotyvasztó műhelytől kapnak színes folyadékot, közvetítőn keresztül, és azzal töltik meg a palackot. Aztán az egész kap valami hangzatos elnevezést, látványos csomagolást, úgy kerülnek ki a piacra.
Ha gyenge a minőség, akkor nem visszavezethető rájuk a probléma, így hasonló cégek egymással igazából csak eladáskor versenyeznek egymással, ki tudja olcsóbban előállítani a színes folyadékot.
Az utángyártott festékek legjellemzőbb problémái:
- színhűség nem megfelelő (pl. a magenta inkább pirosabb, mint lilás),
- a színek hamar kifakulnak (fotók élettartama hasonló körülmények között tárolva 10 évről akár másfél évre is lecsökkenhet)
- nem megfelelő a viszkozitás, jellemzően hígabbak az eredetinél (jobban átüt a 80g-os A4-es papíron, illetve nehezen akar megszáradni a fotópapíron)
- és ami a legrosszabb: néha összeáll a festék, becsomósodik, vagy darabos lesz, és eldugítja a fejet. (Ennek elkerülésére szokás inkább hígra keverni az utángyártott tintákat.) -
Nagya21
addikt
Maradj a gyárinál, főleg ha fényképet nyomtatsz.....
Üdv Nagya -
Lizardman
tag
Sziasztok!
Szeretnék érdeklődni, hogy van itt köztetek Epson Ecotank használó?
Nekem van egy L3111 gépem, és a patronok felől érdeklődnék. Eddig so-so elvoltam az eredeti Epson által kínált patronokkal (3200Ft/db áron), mert nem nyomtattam sokat. Most viszont az elkövetkezendő időben elég sok fényképet tervezek nyomtatni, és nem mindegy, hogy 15.000Ft/pakk vagy 3.300Ft/pakk (utángyártott) áron veszem a patronokat.
Ezzel kapcsolatban lenne igazából a kérdésem, hogy van tapasztalatotok ezekről az utángyártott tintákról? Jó minőségűek? Ha nem doksi nyomtatásra kell, akkor is megállják a helyüket?
-
válasz
ArthurShelby
üzenetére
Kikapcsoltam midegyik éppen nem szükséges AP-met, hogy ne szennyezzék az étert és a nyomtatóhoz legözelebb lévö DHCP-t osztó fő routerem a Gl.iNet flint2-es combos 2.4Ghz-es AP-jéről támadtam meg. Előtte reseteltem a nyomtató hálózati beállításait és a notimat is kiszemeteltem a nyomtató szempontjából. MAC cím szerint osztottam ki neki egy reservált IP címet a DHCP poolon kívüli IP címek közül. Telepítéskor wifi telepítést céloztam meg, de USB kábel is be volt dugva , akkor már kezdtem megnyugodni amikor kérte, hogy az általa talált SSID-et okézzam le , kérte a passwordot is, de egyszer aztán hazudnom kellett neki és végre valahogy elértem , hogy a helyes IP címet, meg a 255.255.255.0 és az alapértelmezett átjárót is beírhattam. ... Egyébként előtte megláttam, hogy egy teljesen vad értelmetlen IP-címet talált ki magának , nem is abból az alhálózatból amire szükség lett volna. Rendszergazda fiókból még a nyomtatő tulajdonságainál a TCP/IP portot kellett helyrepofozgatni utólag a régi, már nem helyes portok kivakarászgatásával. Be van állítva még egy D-Link DIR 842-es switch AP módban és ennek a switchéről vittem tovább egy Asus RT-AX53U ai-mesh_AP módba tett routerre az UTP kábelt. Így a három routeremen üzemel összesen kettő 2.4GHz-es és kettő 5Ghz-es AP, mindegyik más-más SSID-del és Passworddel. Így mindenki láthat mindenhonnan legalább egy AP-t direktben.
-
Három éjszakát szívtam hajnal 4-ekig mint a torkosborz.. A probléma a következő, már részben megoldva hála a jó égnek. Sokakkal szemben én az Epson L365 all in one nyomtatómat nagyon szeretem, Az elmúlt 10 évben elhasználtam benne az összes felhalmozott pancsolt tintámat és mosófolyadékokat ... azokat is tinta gyanánt és mostanában tértem rá (már épp ideje) a gyári 664-es tintákra. Nemrégiben lett kicseréltetve bennne a szivacs és ki lett üttetve belőle a hiba. Tökjó! Ez megy mint a fatengelyes eke, csak szánt- szánt oszt megy, mert ebbe még nem raktak anno romboló rutint. Ámdebár routerváltás miatt át kellett térni másik wifi alhálózatra és ssid jelszópárosra, A webes telepítő folyton elakadt azzal , hogy ellenőrizzem az internet kapcsolatomat. Már a hajamat tépkedtem mire kiderítettem, hogy a régi hálózati beállításokat ki kell belőle resetelni a két gombbal. De ezután se volt jó. Kikapcsoltam mindegyik wifi AP-met és csak azt az egyet tettem közel a nyomtatóhoz amire rá akarom applikálni és győztem. Mostmár bekapcsolás után kigyúl a zöld led , tehát felcsatlakozik az AP-re és látom is a router kliensei között a MAC címével és IP-jével együtt, de még offline a nyomtató is és a scanner is. De ez már győzelem. Előbb-utóbb meglesz.

-
teleahocipöm
senior tag
válasz
PociAti
üzenetére
A gyári 502-es tintával fogy brutálisan sokkal gyorsabban, mint a már kimúlt HP nyomtatom. Az eredeti 664 utántölthető tintát most próbáltam ki először, és mint írtam jól működik. Az utángyártott színeseket is szintén most raktam be először, azok nem tökéletesek, de a próba nyomtatás során működtek, ha kifogynak, rakok bele 664 színeket.
-
PociAti
őstag
válasz
teleahocipöm
üzenetére
Azon kérd számon, aki ezt tanácsolta neked hogy tökéletesen fog nyomtatni!
Én már akkor is írtam, hogy ehhez a nyomtatóhoz egy meglehetősen drága tinta való.
Az Epson 502-es sorozata egy pigment alapú tinta.
Fekete esetén a 9,2 ml az kb. 550 lapra elegendő: 1 ml ~ 60 oldal.Az Epson 664 sorozat vízbázisú, ami szinte minden esetben hígabb is.
Fekete az 70 ml és kb. 6000 oldalra elégséges: 1 ml ~ 86 oldal.Ha az 1 ml kapacitását nézed, kb. másfélszeres a különbség. És nem csak hogy másfélszer sűrűbb a 502-es sorozat, hanem a pigmentek miatt sokkal intenzívebb fedettséget is kell hogy adjon, mivel a viaszos bevonat miatt a papír felszínén marad a tinta, nem fut végig a papír rostjai mentén.
Tehát meg is van a magyarázat rá, miért "fogyaszt" sokat a nyomtatód. Az eredeti tintánál sokkal hígabb, és gyengébb tulajdonságú tintával próbálkozol.
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
PociAti
üzenetére
Itt kaptam a tippet az eredeti 664 tintára. Beraktam az utángyártott színes patronokat és tökéletesen nyomtat feketén, előtte kérte kétszer, hogy igazítsam meg a fekete patron. Viszont a berakott színes patronok színei eléggé sz.., de legalább tudom, hogy működik, így vehetek színes utántöltő tintákat.
-
PociAti
őstag
válasz
teleahocipöm
üzenetére
Eredetileg is Epson 664-es tinta való bele?
Mert a kis patronos nyomtatók (gyártótól függetlenül) gyakran pigmentált tintát használnak, amik általában sűrűbbek. Így abból tényleg elég lehet kevesebb, mint a vízbázisú festékekből. De ilyen esetben 1 ml-re jutó áruk is magasabb a sűrű festékeknek.Tartályos nyomtatókról nagyon ritkán írnak rosszat. Főleg a patronosokhoz képest! (A HP ebben is kivétel, mert nem csak a technológiával van a probléma, hanem a cég magatartásával is, amit az utóbbi 15-20 évben művel.)
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
Nagya21
üzenetére
A szoba jöhető tartályosról több rosszat olvastam, azért vettem tavaly ezt, naivan az gondoltam, hogy mivel több a tinta van benne min HP-ben volt, ezért tovább is tart, hát a nagyon nem. Most rendeltem, utángyártott szíynes patronokat, megnézem mit kezd velük, állítólag ezekkel is kellene nyomtatnia, csak nem olyan stabil a festék.
-
Nagya21
addikt
válasz
teleahocipöm
üzenetére
Vegyél tartályost.....drágább a nyomtató, de olcsó a patron.....
Üdv Nagya -
teleahocipöm
senior tag
válasz
PociAti
üzenetére
Valamit nagyon félreérthettél, eddig eredeti patronnal használtam, a nemrég belerakott utántölthető patronba is eredeti Epson 664 tintát raktam, ez másnál működik. Az nyomtatóval azért vagyok elégedetlen, mert az előző HP nyomtatómhoz képest több tinta van a gyári patronban és mégis sokkal kevesebbet tudok nyomtatni, ennyi.
-
PociAti
őstag
válasz
teleahocipöm
üzenetére
Most ez komoly?
Azért szidod az Epsont, mert nem működik rendesen utántöltött kellékekkel?
Ez olyan, mintha azért szidnád a Ferrarit, mert sokat zabál az olcsó petróleumból (vagy mondjuk a napraforgóolajból).
Elég csúnya történeteket hallani arról, miként állítják elő a színes tintákat. Volt olyan szervizes, aki szerint a por festéket vizezik fel, én azt tudom, hogy általában lényegesen hígabb az eredetinél. (Ez speciális esetekben még jól is jöhet.) Sajnos ezek a tinta készítők névtelenek, így nem kell adni a minőségre, mert nincs kinek a hírnevét kockáztassák.
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
Nagya21
üzenetére
Nekem xp-5150, de nagyon nem vagyok megelégedve vele, szépen és gyorsan nyomtat, de úgy fogy belőle a tinta, mintha ömlene belőle titokban valahova.
Fekete 664-es tintával töltött utántölthető patront raktam bele, jelezte is hogy nem eredeti, de tudtam nyomtatni még pár napja. A szinesek eredetiek, de minden előjelzés nélkül kifogytak, így ma már nem tudok nyomtatni, ami nonszensz, az viszont érdekes, hogy amikor a fekete fogyott ki, tudtam nyomtatni.
Van a szinesekhez is utántölthető patronom, de mivel sok tinta volt még a gépben, így nem vettem. Most az a gondom, hogy nem tudom, fog-e nyomtatni, ha az utántölthetőket rakom bele, érdemes-e vennem bele drága tintát. -
Nagya21
addikt
válasz
teleahocipöm
üzenetére
Hali!
Nekem a 2. epson tintatartályos van, kurv@jó nyomtató, alig fogynak a tinták(70ml 1 szin), ráadásul a gyári szines tartály is olcsó.....nagyon szeretem....
Üdv Nagya -
teleahocipöm
senior tag
Nagyon utálom az Epsont, pár napja nyomtattam egy oldal feketét már újonnan berakott utántöltött patronnal láttam, hogy alacsony tintaszint a szinesekben, de nem kérte, hogy cseréljem. Erre most nyomtatnék, és készített a szövegből egy értelmezhetetlen fekete csíkozatot, csináltam egy fejtisztítást és kész már nem tudok nyomtatni, mert az összes szines kifogyott.
Sürgősen kéne nyomtatnom, erre jól megszivat. Ilyen tintazabáló nyomtatóm még soha nem volt, az előző nyomtatómban fele vagy talán még kevesebb volt a tintamennyiség, de simán kibírta egy szett patronnal egy évben, ebbe már a negyedik van. -
PociAti
őstag
válasz
Kiskun87
üzenetére
A fotópapír speciális bevonattal rendelkezik, úgynevezett coated papír.
Viszont a hagyományos fénymásoló papírok nem rendelkeznek ilyennel, a vízbázisú tinta leszivárog az alsóbb rétegekbe, a kép sem nem lesz annyira élénk, sem annyira éles. A papír rostjain szépen végig fut a tinta. Ha sok kerül a papírra, akkor még a túloldalon is megjelenik.Amikor a nyomtatón a fotópapírt választod ki, akkor a nyomtató a fotópapír képességeihez igazítja a festék mennyiségét is. (A sima lap, vagy egyszerű karton papír, nem tud annyit festéket felszívni. Csak feleslegesen eláztatná azt.)
Tehát ez elsősorban nem beállítás kérdése, hanem papír kérdése. És a papírhoz igazítja a nyomtató is a festék mennyiséget. Az illesztőprogramon múlhat mennyire lehet ezt felülbírálni, vagy fals beállítással rászedni, de attól még nem fog a papír több festéket precízen magába szívni.
-
Kiskun87
csendes újonc
Sziasztok! Egy kis segítséget kérnék, adott egy Epson L8180 tip. nyomtató. Fényképet nagyon szép élénk színekkel nyomtat, azonban amikor sima papírra, vastagabb, pl. meghívó készítésére használt papírra nyomtat fakóbbak, kevésbé kontúrosak a színek. Van erre valami beállítás ami jó lehet? Köszi a segítséget 🙂
-
zeus_2k14
senior tag
Mind1, már megoldva, működik
Másik programmal megcsináltam.. Annyi, hogy viszont mivel 3 éve már csak kb volt használva 30x a nyomtatás, a tartályok tele vannak tintával és létezik olyan, hogy "berohad" a tinta? Mivel próbáltam tisztítani gyári progival, de nem sikerül teljesen 100%-ba. Csatolok képet: [kép]
Gondoltam arra, hogy kiszívom a tintákat,kicserélem és csinálok egy "mély" tisztítást és akkor csak jó lesz. Vagy mitől lehet ez?
-
zeus_2k14
senior tag
Sziasztok. Mai nappal kicseréltem a párnát, Epson L3060 gépbe. Azonban mikor a gifthubos programot el indítom, és kiválasztom a gépet, kér valami IP címet. Oda mit írjak? Illetve rámentem hogy "Detect Printers" , és nem találja. Hiába van USB-n csatlakoztatva, nem tudom megoldani
Esetleg Wifin keresztül kell?
-
pici79
tag
Megoldódott
-
Sanya
nagyúr
válasz
zeus_2k14
üzenetére
AKkor futtatod a python kódot: https://github.com/Ircama/epson_print_conf
Egyébként biztonságos. A warningot amiatt látjuk, mert nincs aláírva a program Microsoft által.
-
PociAti
őstag
Az illesztőprogramok az operációs rendszernek az alsó rétegeiig tudnak nyúlni, a védelem ezért figyelő őket különös figyelemmel. (Megvéd attól, hogy egy m$ által jóvá nem hagyott alkalmazás kritikus műveleteken végezzen.) Szokás volt illesztőprogramokon keresztül megnyomni a rendszert.
Viszont a GitHub közösségi ereje reményt adhat rá, hogy rendben van a kód. -
Sanya
nagyúr
-
pici79
tag
Sziasztok!
Sajnos az Epson conf korábban linkelt változatára azt írja a számítógépen, hoyg nem fut rajta. Egy Espon L1110-est szeretnék resetelni tartály csere után.
Tudnátok segíteni, merre tovább?
Win 10 Home fut a gépen.
-
PociAti
őstag
válasz
zeus_2k14
üzenetére
Épp a napokban volt téma a lokális győri csoportban.
-
zeus_2k14
senior tag
Hello. Van egy EPSON L3060, idén volt 5 éves a nyomtató. Kb 12.000 oldalt nyomtattam vele. Mai napon szerettem volna, hát kevés volt benne az egyik szín. Öntöttem hozzá, tisztítottam a fejet, majd valami olyat írt ki, hogy keressek szervízt, mert valami színpárna elérte az élettartamot, valami ilyesmi. Mi tévő legyek?
Kuka, vagy érdemes javíttatni?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- OLED TV topic
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Google Pixel topik
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- TCL LCD és LED TV-k
- PlayStation 5
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Házimozi belépő szinten
- Vigneau interaktív lokálblogja
- További aktív témák...
- HP Smart Tank 725 All-in-One tintatartályos nyomtató (printer/szkenner) Bontatlan
- Vonalkódolvasók számlával,garanciával,asztali,kézi,usb-s,vez.nélküli,1D,2D,QR
- Epson Workforce Pro WF-M5799 nyomtató
- Bontatlan Brother HL-L6250DN lézernyomtató eladó
- Canon PG-545XL Black eredeti tintapatronok (BS8286B001AA) - 2db
- Intel XMP és AMD Expo Compatible! Corsair Vengeance RGB DDR5 2x32GB (64GB) Kit!
- Apple iPhone Air Space Black 256 GB Használt, újszerű 100% akku / 7 ciklus 2026. 09.25
- BESZÁMÍTÁS! ASRock X870 R9 7950X3D 32GB DDR5 1TB SSD RTX 4090 24GB Be quiet Pure Base 501 LX white
- GYÖNYÖRŰ iPhone XR 128GB White-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4294
- Geforce GTX 1050, 1050 Ti, 1060, 1650, 1660 - GT 1030 - Low profile is (LP)
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Sürgősen kéne nyomtatnom, erre jól megszivat. Ilyen tintazabáló nyomtatóm még soha nem volt, az előző nyomtatómban fele vagy talán még kevesebb volt a tintamennyiség, de simán kibírta egy szett patronnal egy évben, ebbe már a negyedik van.
Sok?
atala