Hirdetés
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- EarFun Air Pro 4+ – érdemi plusz
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Apple iPhone XR - amikor az olcsóbb is drága
- Pebble - az átgondolt okosóra
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alpi.
addikt
Miért ne ? Játékból csökkenetettek a csíkszélességen.

Ha tényleg tudnak számottevően csökkenteni még a Zen2 fogyasztásán, akkor az már övön aluli lesz a piaci verseny tisztaságát tekintve.
Eszembe jutott a Móricka vicc, amikor nekik már mindenük megvan. Tegnap, mikor faterja hazajött részegen, behányt a szekrénybe és akkor mondta az Anyja, hogy már csak ez hiányzott ! 
-
Land
veterán
válasz
Malibutomi
üzenetére
Youtuben láttam. Inkább a fogyasztást felezi az új Bios. Plusz Boostot nem láttam.
[link] -
Malibutomi
nagyúr
Jo lenne valami teszt mar az 1.0.0.4 biosokrol..mert az elore beharangozott +boostbol a felhasznaloi tapasztalatok alapjan eddig inkabb minusz lett.
-
Alpi.
addikt
Egy ideje használom rendszeresen ha valami nagyobb változás történik. Emlékszem, mikor először kipróbáltam a hetek óta egy köhhintés nélküli, büszkén hordozott setupomat pár sec alatt verte agyon.

Ha a 14Gb-os nem fut le, azzal nem biztos, hogy kell foglalkozni. Én úgy láttam, hogy vannak olyan setupok, ahol azt képtelenség végigverni, ha 6 Gb-os sikeresen zár, én azt már jónak találtam eddig, de pont ezért lenne jó ha egy-ketten még rápróbálnátok, akik aztán tényleg meg is izzasztják a rendszert máskor is. -
Alpi.
addikt
Esetleg, ha érzel affinitást ilyen irányba, csinálhatnál egy tesztet az Y-cruncherrel.
Megnézni, hogy a render alatt lépést vétő setup, ott is hibára fogható-e, illetve a fordítottja is érdekes, hogy ami kemény munkában már helytáll, az cruncher alatt is jól teljesít-e ! Hasznos lehet később ha valaki más is ilyen munka mellett hasonló bosszantó gondokba ütközne. Pár perc alatt lefut a sok Gb-os verzió is, nem kell órákig jojózni a gép előtt !
[Itt láthatod]
0-t, 1-est, majd a kívánt ram használatnak megfelelő számot kell beírni. -
Alpi.
addikt
48 óra a minimum, 3-4 óra semmi.

Egyébként ez teljesen igaz, mivel egyik teszt sem használja úgy a rendszert, ahogy aztán egy render. A ram pont, ami nincs soha nem kap nagy használat melletti terhelést sehol sem. Az, hogy 500 mb-kkal dobálózik egy stressz teszt abbol pont nem következik semennyire, hogy aztán egy 6-8-10 Gb ram használat melletti cpu intenzív (meleg miatt) feladat alatt nem dob-e hátast. memtest is nagyon jó, jönnek-mennek a kis számok, múlik az idő, de csak piszkálgatja a ramot. Egyedül az Y-cruncher az a progi, ahol ez többé-kevésbé előidézhető. Multithreaded superpi, ami az egyik leginkább imc / ram gyilkos dolog. Multithread-ségéből adódóan szép cpu terhelést ad, felfűti rendesen és választható a ram terhelés. 1gb-től a csillagos égig kb. Egy 14 Gb-os ram használat melletti sikeres run többet mondd szvsz minden sok órás, egy-egy komponenst terhelő / vizsgáló tortúránál. Nyílván ez sem 100%, mint ahogy semmi sem.
Imc kifejezetten háklis a hőfokra. Ami a cpu hőfoka ergo, szal' ha eldobja az nagy eséllyel magas imc / ram terhelés mellett és magas cpu loadnál lesz. Ezt sem egy memtest vagy egy fél éves small fft sem vizsgálja. Ha csak egy sima feszültség értékre nézzük, akkor pl. a vdimm nagyon kimimalizált értékét is csak így tudjuk vizsgálni. Lehet, hogy az épp jónak tűnő 1,385V-unk, amivel minden lefut, memtest 48 óra alatt 0 hibával aztán az első játék alatt szépen kidob asztalra mondjuk, mert a 9,5 Gb-os ram használat mellett már kellene 1,39V.
-
fanti
addikt
Tapasztalat.
Azt hittem a rendszerem atom stabil.
Mindezt abból gondoltam, hogy a 64GB memóriám 3333MHz-en gyönyörűen bírta a 64-es BF 1 és BF 5 multikat, a single Far Cry 3,4,5-öket és a New Dawn-t, és mindezeket teljes pompájukban.
Valamint a Prime95 Blend tesztje is ment rajta hiba nélkül három órán át, és megvolt a 14 órás 4 körös MemTest86 is (a legújabb kiadás).
Soha egy bsod, kékhalál, kiugrás, stb.....semmi anomália.
Már egy bő hónapja.És egyszer csak jött a kemény meló.
Sony Vegas 17-es verzióval sok nagy 3-4GB méretű 1920x1080 30fps-es filmet kellett megvágni.
Nagyon sok videósáv, feliratok, effektek, képáttűnések, animációk, mesterségesen utólag filmre vitt fénycsóvák, stb....és rengeteg aprócska (3-4 másodperce) darabka zenéhez illesztése, összeszinkronizálása.
Szóval adtam a szájának.
Már szerkesztés közben is eldobta magát párszor.
BSOD, kiugrások.....ejnye no!
Amikor kb. 8 órányi melóval készen voltam, nosza, rendereljük is le a végeredményt.
Első próbánál pont 50%-nál kiugrott.
Másodiknál 5%-nál.
Harmadiknál 27%-nál rebootolt.....
Szűz Win10 gyorsan fel egy Intel 730-as munka SSD-re, pár szükséges driver, a Vegas. Eredmény ugyanaz. Bizonytalankodás, kiugrálás,BSOD vagy épp egy reboot....úgyhogy szoftveres gond kizárva.
Már majdnem a Vegast kezdtem szidni, amikor eszembe jutott, hogy mi van ha a RAM nem stabil (külföldi topikok szerint erre baromira háklis a Vegas).
Nosza, adtam a memóriának 1.4v helyett 1.45-öt, helyzet változatlan.
Utána vissza 1.4 voltra, majd 3333MHz-ről visszavettem 2666MHz-re.
Csoda történt?!
Lement a render végig!!!
Föl 3000MHz-re, itt is stabil.
Utána 3266MHz.....gondoltam hátha itt is, és akkor csak egy picikét buktázok.
És igen, itt is végigfutott stabilan a render, 3x is ellenőriztem.
Majd föl 3333MHz-re, és tizenszázaléknál már ugrott is ki render alatt....BSOD.
Vissza 3266MHz-re, render, stabil!!!Tanulság.
Mielőtt azt gondolnátok, hogy pl. az Aida stressz tesztje, vagy a CB20....nem is tudom röhögés nélkül írni tovább.
Még a Prime95 (legújabb verzió) Blend tesztjének 3 teljes órán át való hibátlan futtatása, vagy a penboot-os MemTest86 (legújabb változat) 4 körös, 14 órás hibátlan lefutása sem garancia semmire! Pedig ugye ott vannak az új játékok, 64-es lan pályák, és hiába mindez.
Egy nagyon melós Sony Vegas.....kihozza a hibácskát.
Csak szarásig kell terhelni őkegyelmét minden csilivili effektel, átúsztatással, képaképbennel, stb....és az aztán megmutatja, hogy stabil-e a gépezet. -
Tyrel
őstag
Lehet érdemes lenne kicsit körbe kérdezni a hazai delid mestereket (pl. Pioneer), hogy ezt nem vállalnák-e be... Bár ahogy nézem mindegyikük Intel-re van szakosodva, de azon belül csinálják már a forrasztott procikat is. Nem lehetetlen a Ryzen 3000-el sem.
Elég gáz amúgy hogy ekkora szórás van a forrasztás minőségében.
-
válasz
szasanyi
üzenetére
Nekem egy ilyen nagy debil hűtő van rajta(3600) és most 4.2Ghz-en játék alatt is simán 70 fok fölé tud menni a hőfok úgy, hogy a hőcsöveket megfogva még langyos sincs, erre írtam, hogy szar a hőátadás...a kupaktalanított cpuimnál meg meleg volt mindig a hőcső olyan jó volt a hóátadás. Szóval szerintem se ér sokat a víz ezekre. Én is azt hittem ez a nagy batár hűtő milyen sokat fog érni aztán lóxar..
-
Dany007
veterán
Köszi, megcsináltam a manual fan controllt. Frissítettem a biost.
Most egyedül a freki ugrálás zavar, aminek függvényében ugye a ventik is fel-fel pörögnek majd vissza.Minden tweek meg auto OC érték auton-van, valószínű majd ezeket letiltom.
Amit viszont észrevettem, hogy nem húztam rá 100%-ig a hűtőblokkot a procira...
Mert olyan sokat kellett tekerni, hogy azt hittem már túlhúzom, de most még kb 1,5 fordulatot tudtam rajta tekerni és akkor egyértelműen ott volt a vége. =)A legutóbb kb 5 perces aida stressz tesztet toltam, akkor felment 89-ig a proci, majd visszament 82-re, majd leállítottam.
Most még másolgatok pár dolgot, aztán kipróbálom egy huzamosabb teszttel is.Olyan rég foglalkoztam már ezekkel a beállításokkal, hogy a dolgok felét elfelejtettem. De mivel munkára kell, az auto OC biztos ki lesz kapcsolva. Elég nekem a 3800mhz is 12 magon...

-
Alpi.
addikt
Fullcover vga blokk siman beletol 10 fokot a vizbe, sokszorosat futi egy cpunak. Ha csak egy cpu van vizezve gyakorlatilag konstans hutokozeg marad, ha egy fullcoveres vga is belekerul, az mar erosen mas kategoria. Nekem is ilyen. Cput akarhogy nyektetem, kb. azonos hofokon marad, ha nekiallok jatszani, akkor meg szepen indul a melegedes.
-
emiatt forditottam 90fokot a blokkon.
miota levettem az exhaust oldalakrol a porszurot ( ott ugyis kifele jon a levego XD) 7 fokot hult a viz...
225W-ot fogyaszto 5700XT 2050MHzen 50fok ( junction 79)
ramok 1.525V 3800C14 60fok
85W-ig engedi jatek alatt a pbo a kis 3600at, 4200-4300MHz es 80 fokokat veri...egyertelmeuen nem a hutes hibaja. Eddig is kb 10-15fokkal voltam melegebb mint itt sok ember 3600osa...
-
-
Dany007
veterán
válasz
fudi2002
üzenetére
Rendben, illetve akkor már tolok egy bios frissítést is.
Igazából több szoftverben néztem.
Az Asuséban is, Nzxt-ben is és Aida64-ben is. Nagyjából egyezik.
Azt sejtem, hogy valami energiatakarékossági vagy auto tuning beállítás lehet a ludas.@mozso:
Igen, ezt a tesztet én is néztem. Ez szerint elbírja csak magasabb fordulaton pörög a venti / meg a pumpa, az meg nem zavar.
A teszt alapján az X52 2100rpm-en kb ugyanazt tudja, mint az X62 1050rpm-en. Ez nekem teljesen jó a hangja nem érdekel. -
mozso
senior tag
válasz
Dany007
üzenetére
Az NZXT szoftvere egy megosztó cucc, csomó adatot továbbít rólad és a tevékenységedről, plusz tele van az internet vele, hogy milyen instabil és mi mindennel nem működik rendesen. Én nem használtam soha emiatt.
Ventilátor profilokat kell rendesen beállítani BIOS-ban a proci hőmérséklet függvényében. X52 viszont nem biztos, hogy elbír majd a 3900X-el, nekem az X62 is közel határeset volt (nyáron, tartós terhelés mellett), ami picit nagyobb és jobban is hűt.
Teszt itt: [link] -
Dany007
veterán
Üdv!
Tudna segíteni valaki aki már kicsit tapasztaltabb a 3900X-ben mint én?
Adott egy 3900X Krakenx52-vel hűtve.
Szoftvert felrakva azt látom, hogy a CPU freki össze-vissza ugrál kb a semmitől is. Mármint CPU használat 1-5% és egyszercsak látom, hogy 4400Mhz és 50-60 fok. Akkor felpörögnek a ventik, majd visszahűl. Pedig nem fut semmi. A rendszer zsír új win 10. -
L4mie
veterán
Sziasztok, nagy nehezen összeállt a rendszer XH 6, és 3600X valamint Gskill F4-3600C16D-32GTZNC, mivel tesztelhetem, hogy stabilak-e a beállításaim, milyen szoftvereket ajánlatok így első körökben?
-
snecy20
nagyúr
Ha minden igaz, hó közepe körül ki tudom majd próbálni hogy viselkedik a 3700X a nemrég piacra került Arctic Liquid Freezer II 360-on, 6x Akasa Viper társaságában. DRP4-et, meg egyáltalán a léghűtést nem érzem erre a platformra ideálisnak.
-
gabro0
őstag
Szerintem ez a hűtőmizéria nem indokolt. Ezek a procik gyárilag mennek amennyire tudnak, nincs bennük tartalék (ezt nem negatívumként írom, mert jó dolog). Én csak azért vettem egy komolyabb hűtőt rá, hogy akár passzívan is elvigye, de szerencsére olyan halk, hogy maradhat
A tápom ventije jelenleg a leghangosabb kacat a gépemben. -
arnoldito
senior tag
Azért kemény, hogy neked mennyire melegszik játék alatt is. Nekem a 3600x auto PBO mellett, 4300 boostól BFV-ben 70% kihasználva, adja neki autón az 1.45V és így 60-62 fok max egy 360mm kompakt vízzel.
Ja és nekem 4x8gb ram van, 1.09 soc fesszel, ami elvileg jobban fűti a mem vezérlőt... -
válasz
szasanyi
üzenetére
az a baj, hogy amig nem 1 cpun van tesztelve, hanem tobb 3600ason, nem er semmit...
van, amelyiknek olyan a kupakja, mint az enyim, fosh...
van amelyik jobban sikerult..de nem lovagolok a dolgon, megbaratkoztam vele, hogy nem nezem :) mert kb ennyi jelentosege van...
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz
szasanyi
üzenetére
Nem latom hogy ebben az esetben a hőcsöveket lehetne e ugy elforditani hogy ne erintkezzen rendesen, jobban vagy kevesbe jobban a megfelelő felülettel.
Ők azt mondják hogy nincs kulonbség azzal hogy a hőcső közvetlenül vagy nem közvetlenul érintkezik a CCD feletti felülettel, ez nettó marhaság...A fentit valoban barhogy felrakhatjak, ugyanaz lesz az eredmeny.
-
szasanyi
félisten
válasz
wwenigma
üzenetére
Ennél mondjuk nem tudom elképzelni, hogy lenne jelentősége hiszen a teljes felület hőcsővel érintkezik (melleleg ez az egyik legjobb léghűtő, sajnos baromi drága).

De más, viszont ilyen kialakítású (egyforma átmérőjű, teljes hőátadó felülettel érintkező) hőcsöves hűtés esetében hogyan lehet bármi jelentősége?
-
válasz
szasanyi
üzenetére
na, nalam egy 3x360as radival ellattot loop huti a cuccost.
A procim 80fokos, pedig dragabb pasztaval kentem be, mint sok ember hutoje... mindenre figyeltem, es megse. majdnem rosszabb, mint a gyari hutovel...
a hatekonysag kedveert. 2 ora jatek alatt 50fokig melegszik az 5700XT, 35fokos viz mellett. Proci jatek alatt 68-80 kozott ugral...
-
weri
senior tag
Ha rossz a hőátadás, lehet próbálkozni azzal hogy kicsit arréb tologatjátok a hűtőt a procin ha lehetséges (heatpipe hűtők esetében). Van akinek ez javított a problémán, nekem is.
-
fudi2002
nagyúr
Holnap kapok egy noctua d15öt. Most d14 van, majd írok van-e változás.
-
-
szasanyi
félisten
válasz
Create.
üzenetére
Ez (is) igaz, de a tesztek és az ide is betett HWInfó képek nem teljesen azt mutatják. Ezen kívül egy jó léghűtő is ennyi, vagy még drágább lenne. Ezen túl pedig CPU-ra még nem, de GPU-rahasználtam AIO vizet (Enermax LEPA AquaChanger 240) de ott a radiátorrol lefújt levegő nem langyoshanem forró volt. Ha az fújattam volna befeleé, minden jóval melegebb lett volna.
Nem önmagában a CPU hőfok a lényeg, vagyis de... mégpedig azért mert a BOOST órajel és aközött egyértelmű összefüggés van. -
-
válasz
szasanyi
üzenetére
Semmivel nem leszel előrébb a játékvízzel, mint egy normálisabb léggel, mert a hőátadó felület a kicsi, ezen a víz se fog segíteni. Egyébként ugyanúgy befelé kell fújjon a venti a házba a bordán keresztül, a borda langyos se lesz. Az, hogy te az érzékelők miatt 70fokot látsz a monitoron, a borda 30fok se biztos, hogy lesz.
csak példaként hozom fel az 5700xt és mondjuk a te kártyádat. Az 5700xt kijelzi a hotspotot, ami sokszor 90+, az nvidia meg nem.Az edge hőmérséklet mindkettő vga-nal 70fok körül van. Boldogabb lennél, ha nem jelezné a proci se ezt az értéket és máshonnan olvasná ki?
-
szasanyi
félisten
válasz
fudi2002
üzenetére
Nem közvetlenül ide tartozó téma, de közvetve talán igen: mivel a Ryzen 3000-esek forrófejűek, így lmégiscsak gondolkodom egy jó, de költséghatékony 240-es AIO vízhűtésen. A gondom az, hogy a P350X-et nem akaromcserélni, de ezt csak a ház fortjába lehetne beszerelni mivel a felső részén nincs elegendő hely. A hátsó részhez megfelelő méretű 120-asnak meg nem biztos, hogy a hűtési teljesítménye elegendő lenne.
Megfelelően szellőzteti a házat ha a hátsó 120mm venti befeléfúj és az előre szerelt 240-es AIO kettős ventije - a radiátoron keresztül - kifelé? Főként az RTX2080 miatt vagyok bizonytalan, mert most ugye 2x120mm veti elől belefelé fújja a friss levegőt ami teljesen megfelelő szellőzést - és jó hőfokot - biztosít a VGA-nak. De ha ez szívó hatású lesz, és csak a hátsó, VGA fölött évő 120-as juttat be friss levegőt...
Vélemény, tapasztalat? -
Tengri
senior tag
Sziasztok!
Egy kis segítségre lenne szükségem.
Adott egy Gigabyte X570 Aorus Ultra alaplap (memória támogatási lista), egy Ryzen 9 3900x processzor és egy G.SKILL Trident Z RGB 32GB (2x16GB) DDR4 3200MHz F4-3200C14D-32GTZR memória (memória QVL lista).
A hiba a következő: a gép bekapcsolása után az alaplapon a memóriamodul ledje hibát jelez. Egy modul esetén minden szuper, de kettő esetén itt mindig megakad. Mindkét memória modult ha berakom a 2-4, vagy az 1-3-ba akkor hibát jelez az alaplap. Önmagában, ha csak egyet rakok bele akkor elfogadja a ramot (mind a kettő jól működik ha csak egy van bent) és elindul a rendszer, de a kettőt sehogysem akarja.
A BIOS frissítés megtörtént, de az sem hozott pozitív változást.
A Rammos topikban feltettem a kérdést és jött is ajánlás: "Vsoc fesz 1.1v, vddg 1.075v. Nyilván 1 modullal belövöd biosban, aztán másik memó be. Bár nem hinném hogy ez lesz, egy próbát megérhet."
Továbbá ha hazaérek F6a-ról F10b-re (AMD AGESA 1.0.0.4 B) frissítem a BIOS-t.
Egyébb ötlet?
Előre is köszönöm a válaszokat!
-
jokeph
nagyúr
válasz
fudi2002
üzenetére
Elképesztően jó lett.

Nálam az RGB-s ramok (3200 CL16) 1,35Volt (XMP) helyett kapnak 1,4 Volt-ot... kellett a stabil működéshez. Nem mondanám, hogy izzadnak a + 0,05 Volt-tól.

Amúgy ebben az új RyZen-ben az tetszik, hogy csesztetés nélkül is erős a CPU mint a lórúgás, az eddigi Inteleimet és az FX-et is OC-zni kellett a kakaóért, az FX-et nagyon....
-
fudi2002
nagyúr
válasz
SzlobiG
üzenetére
Amúgy a PBO működik, csak nem úgy ahogy gondolod.
A nagy terhelés allcore-on nem változtat (illetve van egy beállítása, de azért az úgy túlzás ami feszt ad neki)
A laza 1 szálason sem, nem fog magasabbra boostolni.
Viszont a két véglet közötti használatot igenis nagyon meg tudja dobni. És szerintem pontosan erre is lett kitalálva. -
perfegor17
senior tag
-
fudi2002
nagyúr

Nagyon jó döntés volt megvenni ezt a ramot. Nagyon csípem.
Ez csak teszt, nem akarom 24/7. Soknak tartom a soc 1.135-öt, márpedig kell, mert a stabil és max sebességekhez kell a vddg 1.09v (és ugye 40mw különbség kell a kettő között)
A ramok viszont 1,4Vot kapnak, azért az sztem elég komoly
Amúgy trfc 560at megy így. -
-=Jam=-
őstag
-
gabro0
őstag
Ez a frissítés eddig majdnem rosszabb, mint az előző

A leggyorsabb magot alig használja (nem úgy mint eddig), a boost órajel 4.125GHz 4 magnál is a Ryzen Master szerint. Eddig ment 4.2-t, már nem.Bár nem tudom mi köze a BIOS-nak ahhoz, hogy melyik magra rakja az OS a kódot. Elvileg az új Win10 1909 javít ezen is:
A CPU may have multiple “favored” cores (logical processors of the highest available scheduling class). To provide better performance and reliability, we have implemented a rotation policy that distributes work more fairly among these favored cores. [link]Nekem végül is mindegy amíg működik, csak gondoltam leírom.
-
gabro0
őstag
Az MSI B450M Mortar Max-ra is kijött a frissítés [link]
-
fudi2002
nagyúr
Ma én is feldobtam még egyszer, gondoltam meglesem játékok alatt.
Hát megint azt tapasztaltam, statikus részeket néztem, pl pályabetöltés utáni kép, egérmozgatás nélkül
Hát akárhogy nézegetem, az ABBA ahol 4475-4525 közt ugrál, ott a 1.0.0.4 4325 és csak néha ugrik fel 4500-ra.
3 ilyen helyet néztem, Sniper Ghost Warrior 3-ban, sajna mind3nál elvérzett.Ja és mégvalami, az egyszálas laza terhelést szoktam nézni hogy viselkedik, winrar->benchmark->multithreading kikapcs és közben hwinfoval is nézem hogy használja
Abba: gyöngyörűen váltogat a két gyorsabb mag közt, 4575/4600
1.0.0.4: nem csak ezeket a magokat használja, és néha udaugrik egy olyan magra az első CCD-n ahol vmiért 4400 körülre is beesik egy pillanatra. Sztem ebből adódik a játék alatti ugrálás is. Éshát van egy a CPPC funkció, gyanús ez nekem, mert az új biosban van olyan, hogy CPPC és a magok optimalizálása (amit írtam ha kikapcsoltam akkor botrányos volt, ugyanis egyszálasnál átugrott a másik CCD-re aztán egyszálas laza terhelésnél néha 4300-os magon ment, remek...) Szóval szerintem itt lesz a gond. Azt is hozzátenném, hogy sok helyen írták, hogy B450-en ez a funkció nem működik (szerintem nagyon is, csak szarul), viszont aki X570et használ lehet hogy semmi ilyen anomáliát nem fog tapasztalni.Úgyhogy Tomahawk Max tulajok, továbbra is a 341-es biost ajánlom.
-
-
válasz
SzlobiG
üzenetére
Nem akarom elkiabálni, de lehet megvan a gond.
Már egyszer próbáltam, de gondolom megnézem megint, hogy a VGA-nál kikapcsolom az ULPS-t, akkor nem segített ugyanúgy akadozás volt, de most jó, nem akadozik felkeltés után. Annyi hátránya van, hogy a vga memóriát nem veszi le csak 500MHz-re, de le se tojom, ha ezután jó lesz. Anno(kb 5-10 éve) sokat szarakodtam az ULPS-el sose működött normálisan főleg CF rendszereknél, úgy látszik most megint ebbe futottam (kössz amd).
Viszont, hogy miért akad össze a lappal az jó kérdés, erre nem tudok rájönni, na meg majd meglátjuk, hogy a driver reset lesz-e továbbra is, vagy nem, mert van hogy úgy indult a win is hogy akadozott össze vissza.
Remélem normalizálódik a helyzet, aztán hamarosan VGA csere lesz megy a fenébe az AMD.
-
fasyrt
őstag
válasz
gaben88
üzenetére
Igaz.

Meggyözhetö vagyok. Mondd, hogy melyik lapnak van jobb ar/ertek aranya. 3700x, 1 vga, 1 ssd, 2 ram, 3 venti. Vevö vagyok barmilyen konstruktiv ötletre. Ha meg kesöbb jön a B550 es valami olyan tud, hogy vagyom ra (x570 alapjan nem valoszinü), szivfajdalom nelkül adom el a lapot.(#8833) hajni12
Aki megteheti vegye csak meg a drágább, jobb alaplapot. Van, akinek sokat számít, hogy jó alaplap köt össze mindent és megbízható az adott lap.Ar alapjan a minösegre következtetni egy hibas fogyasztoi szokas. Ne hagyd magad kilora megvenni.
Most hirtelen ezt az egyetemi jegyzetet talaltam, de böven van irodalma az armegallapitasnak es a vevö befolyasolasanak, a'la marketing. -
Nálam is ez van a PBO-s featureok semmit nem változtatnak a booston, tökmind1 mire rakom ugyanaddig boostol mintha auto-n van minden.
Végül úgy látszik lapot kell cserélnem, mert kompatibilitási problémával nem lehet gariztatni, így marad az eladás, majd másik lap.
Gigabyte b450 aorus pro erre gondoltam, szerintetek? Van ilyen lapja valakinek? Nem érdekel már a VRM, hogy gyengébb vagy nem úgy is csak egy 3600 lesz benne...
-
Alpi.
addikt
válasz
perfegor17
üzenetére
Inf. Fabric orajel. Legjobb, ha kézzel beállítod a mem órajel felére. 3200 fölött valahol (lap, bios, bolygóállás függő) felezik auton, az meg kukázza a performensztet !
-
perfegor17
senior tag
Az FCLK az mit takarna a biosban? és maradjon auto-n vagy állítani kéne azt is?
-
Tyrel
őstag
Kicsit én is próbálkoztam, most hogy végre lett rá időm... Így a 2600X után ez a 3600 (függetlenül a kis chipmérettől) azért hűvősebb, és a memóriával is sokkal könnyebben barátkozik, előbbivel pl. 3200MHz fölé nem sikerült sosem jutni (vagyis sikerült csak stabil nem volt
)A PBO nálam B450 Tomahawk-ban továbbra sem jó semmire, túl fesz.-el, all-core terhelésnél az órajelet túl-droppolja, atom-szarul reagál az undervoltra is, nagyjából kuka az egész feature. Talán ha csipkerózsikáék végre kiadják rá az 1.0.0.4 AGESA-t, az lehet majd javít ezen, de az abba-val csak dísznek van ebben a PBO. Még 10x Scalar-ra és +200MHz Override-ra sem reagál a világon semmit se, mindegy mit csinálok vele, igazán 4200-ra is csak 1-1 pillanatra ugrik fel egy szálon, de egyáltalán nem tartja ki, teljes terhelésnél meg beesik 4000 alá.
Gondoltam akkor marad a fél-manuális megoldás, amit úgy kell érteni hogy a memóriát az MSI féle 'Memory Try It!'-el tuningolom, mivel DRAM Calculator mióta létezik azóta abszolút használhatatlan a HyperX 3000MHz-es szettjével, full olyan késleltetéseket ad amik arányaiban sem hasonlítanak az XMP profilokra, és baromira nem is működnek (vagy 5x CMOS reseteltem ma miatta, kösz, végeztem azzal a programmal örökre).
A 'Memory Try It' elég tág késleltetéseket használ (mondjuk ezzel a memóriával kell is) de legalább műxik, gyorsabb is mint XMP-vel, sikeresen elvitte a 3000-es szettet 3600-ig.Processzornál all-core 4200 volt a cél, ehhez 1,375V-ot kért mire stabil lett, ráadásul Mode2 LLC-vel ami teljes terhelésnél még egy nagyon picit fölé tolja ennek. Gyanúsan nem egy silicon lottery nyertes darab, de igazából nem katasztrófa a hőmérséklete még ilyen feszültség mellett sem. (az az 1,475V amit a PBO erőltet az meg no comment, ebből is látszik hogy gyökér)
Így relative olcsó (vagy épp régi) alkatrészekből építkezve sztem nem rossz ez:
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Milyen monitort vegyek?
- Linux Mint
- Call of Duty: Black Ops 7
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Energiaital topic
- Assetto Corsa Rally
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Intel Core Ultra 7 265 20-Core (30M Cache, up to 5.30 GHz) LGA1851 OEM Processzor!
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 7 5800X3D 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AMD Ryzen 7 5800X3D + ASUS ROG STRIX B550-A + Corsair DOMINATOR PLATINUM 32GB (4x8GB) DDR4 3600Mhz
- 6-7 gen i5 T procik
- Intel i5-9600KF 6-Core 3.7GHz LGA1151
- FELVÁSÁRLÁS A GYŐRÚJBARÁTI BOLTUNKBAN!
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B450 R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Zalman Z1 Plus Cooler Master 750W
- Új és újszerű 15-16 Gamer, irodai, üzleti, készülékek nagyon kedvező alkalmi áron Garanciával!
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3286, 100% Akksi
- HIBÁTLAN iPhone 13 Mini 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3838, 100% Akksi
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Eszembe jutott a Móricka vicc, amikor nekik már mindenük megvan. Tegnap, mikor faterja hazajött részegen, behányt a szekrénybe és akkor mondta az Anyja, hogy már csak ez hiányzott ! 

(és ge..i gyors bakker (render)!
)

A tápom ventije jelenleg a leghangosabb kacat a gépemben.
Ja és nekem 4x8gb ram van, 1.09 soc fesszel, ami elvileg jobban fűti a mem vezérlőt...