Hirdetés
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- EarFun Air Pro 4+ – érdemi plusz
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Apple iPhone XR - amikor az olcsóbb is drága
- Pebble - az átgondolt okosóra
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
szasanyi
félisten
válasz
Atom_Anti
üzenetére
Ilyen szinten nem merülök bele, ez a különbség a valós felhasználás során nem hoz számottevő változást. Meg nem is vok egy nagy tuningos, és nem szeretek órákig állítgatni meg tesztelgetni de azért köszi.
Malibutomi: ha ilyet szeretnél miért használsz SATA SSD-t?
RECSKA: két uo. hw is különbözhet minimálisan, ezen nem problémázok.
-
Picturemaker
őstag
Üdv!
Olyanoktól kérdezem akik valamilyen Intelről váltottak és Photoshop-ot illetve Lightroom-ot használnak, hogy érezhető volt e valamilyen gyorsulás? Most egy 4690K van, ami mind a négy magon 4,5-ön megy. Első körben egy 3600-asra gondoltam, de nem tudom, hogy megéri e a csere?Köszönöm.
-
arnoldito
senior tag
válasz
perfegor17
üzenetére
Én is azt vettem, csak 4x8gb és nem bántam meg, beraktam és megy. Persze kaptam az ívet hogy drága, olcsóbban is van, viszont nem akarok calkulátorozni, elegem lett az előző modulnál, és plusz ha az RGB illik a gép miliőbe akkor mit csináljak.
-
Malibutomi
nagyúr
Na vegre megvilagosodtam!!
Az Aorus lapokon ugy fest az AUTO beallitasnal a Spread Spectrum be van kapcsolva. Azert volt 99.8 a BCLK...kikapcsoltam es vegre kerek 100MHZ.
-
perfegor17
senior tag
Lehet várok hétfőig és megveszem a Trident Z RGB Neo-t 32gb-os kit-ben. igaz hogy többe van sokkal de akkor már olyat kéne venni ami biztosan megy normálisan én már nem akarok memóriával játszani.
vagy ilyen lenne még itt a közelben 26-ért
https://www.arukereso.hu/memoria-modul-c3577/kingston/hyperx-predator-16gb-2x8gb-ddr4-3200mhz-hx432c16pb3k2-16-p339980008/#termek-leiras -
Ice&Lime
veterán
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni a választásban. Eddig úgy volt tervben, hogy a következő cpu-s gép egy i5-8600 v i5-8500 lesz, viszont nagyon megy a hírekben a neten az újabb amd 3000-es szériája, és maximum a sima 3600-as jöhetne szóba. Igazából nem tudom eldönteni melyik lenne a jobb választás, ár/érték/teljesítmény arányban. Az egyik dolog, ami fontos lenne, az az egy magos valós teljesítmény, ebben kerestem pár tesztet, de nem győztek meg a hitelességüket illetően az adatok. Ebben szeretném a segítségeteket kérni, hogy mutassatok pár megbízható tesztet, hogy ezek a cpu-k hitelesen milyenek az egy magos teljesítményben egymáshoz képest, melyik jobb. Az lenne jó, ha a 3600 abban is jobb lenne vagy legalább ugyan olyan, de sanszos hogy abban az intel jobb.
Előre is köszi a segítséget!
-
szasanyi
félisten
válasz
Malibutomi
üzenetére
Nálad az X570 chipset újabb és korszerűbb, talán ez az oka az eltérésnek.
arnoldito: OK, köszi! -
szasanyi
félisten
válasz
Malibutomi
üzenetére
Hjakérem egy H110-zel... naná.
-
szasanyi
félisten
válasz
SzlobiG
üzenetére
Köszi.
Igen, nem arról szól és ugye nincs akkor teljesítmény különbség mint felár. De nem szeretnék PC-t szerelni 1-2 évig, és ez tűnt optimális választásnak. És most Alza kuponokkal (br. 16000-et lehet összekalapálni) valamint XBOX Pass + Borderlands 3 mellett viszonylag jó vétel.wredox89: mert jobban melegedett mint ez a 3700X és a BOOST órajele sem érte el a 42000Mhz-et bármit állítottam. De korábban ezeket leírtam.
-
szasanyi
félisten
No, összeáll végre a PC és eddig nagyon elégedett vok, a 3600 után különösen!
Pedig ugyonolyan a lap, ugyanaz a Fuma (középen 1 ventivel!) ugyanabban a zárt, P350X házban. És mindeközben a PC hangtalan. Huhh ennek nagyon örülök mert kicsit féltem, hogy hasonló eredmény fogad mint a visszaküldött 3600 esetében volt. Nem is értem amúgy hiszen ez egy 3700X.Talán azok kevésbé jól sikerültek, vagy nemtom mi a fene van... Ez a lap kiváló, a hang nagyon jó, network fullos szvsz jelenleg ez a legjobb B450-es lap.
-
Puma K
nagyúr
Extra infóként, aztán offolom az offot:
Red Dead Redemption 2 Most Important Graphics Options - Every Setting Benchmarked

Visszább kell venni saját ízlés szerinti mértékben a 20% felett beállításokból. Vagy akár ki is lehet kapcsolni azokat, de ez megint saját megítélés kérdése, hogy mennyire szükségesek az adott beállítások.
Ha nincs semmilyen élsimítás bekapcsolva, akkor a felbontást lehet feljebb skálázni játékon belül. Ami megint csak akkor ajánlatos, ha a vas bírja.
Ugyan az a GTA V, de nálam 2560x1440 felbontásnál 1,750x-es a játékban lévő felskálázást használok egyénileg beállított grafikai részletesség mellett.
-
Tomassy00
senior tag
Na hol van már a 3950x ?
-
geratn
tag
válasz
Malibutomi
üzenetére
Nekem is a 1.0.0.4-van Aorus Pro pár napja került bele egy 3700X, furcsa a 2700X után, hogy az 65-68 volt max ez pedig 74-78C és Mugen 5, Mx4 (2019) pasztával AIDA stresszen, egyforma VRM-ek vannak nekünk a VRM 50 körül mutatja, meddig megy nálad a cpu max hőmérséklete ?
-
Puma K
nagyúr
"Otherwise, my 1440p gameplay worked with near-max graphics settings at roughly 70fps, which only required a settings downscale of the game's "distant volumetric" settings (which got me nearly 18% of my frames back with zero apparent difference in terms of visuals). Keep that toggle in mind if you're using a system weaker than mine (i7-8770K, RTX 2080 Ti, 32GB of DDR-3000 RAM, SSD drive)."
Forrás: [link]
Annyi a trükk mint anno a GTA V-nél is volt, hogy kicsit foglalkozni kell a grafikával és akkor ki lehet hozni egy olyan beállítást, hogy az igényeinknek megfelelő felbontáson, képminőséggel és képkockával fusson a játék.
Az hogy esztelenül mindent maximumra állítunk az már 10 de még régebben sem volt opció, mert nem meglepő módon elfogyott a gép...
-
Malibutomi
nagyúr
Naugy tunik a Giga 1.0.0.4 jol mukodik, all core CB20 4110MHZ boost..single core 4342MHZ
Allcore pontszam maradt ahol volt 4900-5000 kozott...single coret nem vartam vegig.
Lightos terhelesen megvan a 4392MHz is max...szoval nalam mukodik. -
snecy20
nagyúr
Nem tudom, szerintem ez a BIOS-verziónkénti váltás sem a legcélravezetőbb, kb. 3-4 hetente. Majd ha lesz olyan, amit hónapok aprólékos munkája folytán a közösség már kitesztel, és stabil, akkor lehet értelme átlépkedni rá, de ez az egyszálas boost-hajhászás nem ér annyit, hogy az ember esetlegesen szopóágra tegye magát ezekkel a BIOS-cserélgetésekkel.
-
Tyrel
őstag
[link] <-- elkezdtek szállingózni az 1.0.0.4-es BIOS-ok a nem-MAX MSI deszkákra is, de sajnos csak béta jelöléssel... Nem tudom szándékoznak-e belőle rendes verziót is kiadni, vagy nekünk már csak béta jut majd.
Minden esetre én ezt egyelőre kihagyom.
-
xatos3
senior tag
létezik kifejezetten x470, vagy x570 topic?
-
-
Tyrel
őstag
válasz
Locutus
üzenetére
Jah persze azt vágom, meg amúgy szépen teljesítenek, csak azt a következtetést azért ne vonjuk le belőle hogy intel-en végig mikrolaggol az egész játék, mert normál esetben nem fogja csinálni, csak így, hogy 1080p/Medium beállításon esnek neki egy 2080 Ti-vel... Túl alacsony ott a processzor terhelés és ezért csinálja.
Persze ez ettől még hiba és jó látni hogy Ryzenek okosabbak ezen a téren is (sokkal finomabban és gyorsabban reagálnak a terhelés változásokra), csak az átlag felhasználókat nem fogja érinteni.
-
válasz
Locutus
üzenetére
Elég fura ez a teszt (vagy a játék, nem tudom), 0,1% és 1% low-on is jobb egy i7-2600K (4/8), mint egy i7-9700K (8/8), ez így wtf? Olyan mintha a HT-t többre értékelné, mint a magot?

(#9348) Tyrel: nem tudok ilyenről sajnos, de gyanítom masszív zöld uralom lenne, kiindulva pl amazon best seller gpu listájából.
-
Tyrel
őstag
válasz
Locutus
üzenetére
Az nem egészen úgy van, csak végig kellene nézni a videót... Valami bug miatt csinálja ezt és mutatta hogy GTA 5-ben is ugyan ez volt az Intelekkel:
ha eléri az engine fps limitet akkor úgy veszi hogy nincs dolga és full beszakad az órajel, "elalszik" a processzor aztán a következő pár frame-hez nem szedi magát össze időben.
Ha feljebb tekerik a grafikát hogy ne ütközzenek fps limitbe, akkor nem fordul elő a fenti jelenség. -
-
mozso
senior tag
Úgy tűnik ezt az Asus szúrta el. Redditen és overclock.net-en áll a bál. Leginkább 3900x tulajok panaszkodnak. Főleg C8H lapokkal.
A legszebb, hogy nem lehet simán visszarakni az 1.0.0.3 ABBA-t csak bios flashback-el (nekem is csak így ment), akinek ilyen nincs az Asus lapján....nos neki egyirányú az utca (régi bios-ra azt mondja, hogy invalid file)
-
-
Tyrel
őstag
Nekem az jött le az eddigiekből hogy a 3600-at érdemes megcélozni, az felett már kérdéses az IF stabilitása... Aztán ha a 3600 meg van, onnantól inkább a késleltetéseket kell csökkenteni, ha még több sebességet akar kisajtolni belőle az ember.
Nekem a HyperX Predator 3000 MHz-re kit-re amúgy HWInfo is azt mondja hogy Samsung a "manufacturer", Thaiphoon meg még hozzáteszi azt is hogy B-die, de tuti hogy nem. Messze túl lassú hozzá, meg egyébként az XMP profilos késleltetései páratlanok (cl15), olyan meg tudtommal B-die-ból nincs is.
Próbáltam a szériaszámára keresni de azzal se találtam semmit... Elég gáz hogy szétszedés nélkül nem lehet biztosra megmondani, hogy milyen die van rajta, szétszedni meg én nem akarom. Az még nagyobb gáz hogy Thaiphoon rá hazudja hogy B-die, amin felbuzdulva egy csomó órát elcsesz az ember DRAM Calculator-os CMOS resetelős foglalatoskodással, mire lassan összeáll a kép hogy igazából a szoftver hazudott neki... -
Motyi
senior tag
Nálam nem igazán változott semmi a multi core teljesítményben az új biossal, néztem CB R15/20, Aida és játékok alatt is. Egyedül CB R15/20 single core lett pár pontal kevesebb, de ezt betudom annak, hogy az ABBA biosnál javított max freki (4600 Mhz) helyett itt csak 4500-ra boostol a procim 1 szálon. Eret nem vágok emiatt.
Annyi, hogy én a CPU-t nem húzom, minden AUTO beállításon van kivéve a ram ami 3600Cl14. -
válasz
perfegor17
üzenetére
de lehet, csak hogy ez b-die samsung. meglepodnek, hanem tudna 3800c16ot XD
-
Alpi.
addikt
Ha [tényleg rendelhető] , akkor ez egészen izgalmas és jó ajánlat !
-
Malibutomi
nagyúr
Nekem Giga x570 Elite-en szerencsere nem sok valtozast hozott az 1.0.0.4 hibahataron belul maradt a CB score.
-
Alpi.
addikt
válasz
Krisz0418
üzenetére
Azt nem tudom, de azt biztosan, hogy a Bdie történet eleje fele volt ilyen ic-vel 3200c16 speces Ripjaws ! Úgy rémlik, hogy viszonylag rövid élete volt, később már nem került, csak c16 alatti specekhez ez a chip. De erre nem esküdnék meg, arra hogy létezett viszont igen, mert saját szememmel is láttam olyant anno. :)
-
Simi37
őstag
3200C14 az B-die, ez nem hiszem. Nekem F4-3200C16D-16GTZ van szinte ugyanez csak tridentz bordával és az E-die.
-
Atom_Anti
senior tag
válasz
perfegor17
üzenetére
Hynix CJR-t vagy Samsung B die-t érdemes venni, de legjobb ár érték az előbbi. Ezekkel az olcsó 40e ft alatti 3800-as, meg 4000-es ramokkal meg vigyázni, mert jó eséllyel alacsonyabb frekin sem tudnak semmi értelmes időzítést, pl a Hynix M die osok.
-
mozso
senior tag
Felraktam az Asus X570-re (Crosshair VIII Hero) az 1.0.0.4 B-t (hivatalos kiadás, nem béta). Előtte minden BIOS képernyőt lefényképeztem, majd új BIOS, load defaults és manuálisan beállítottam mindent ugyanoda.
Háááááááátttt:
Cinebench R20 all core 7460-ről beesett 6994-re, miközben a CPU alapjáraton jó 10%-al melegebb, de terhelésen viszont 2 celsiussal hidegebb.
Cinebench R20 single core 532-ről beesett 515-re
AIDA64 RAM latency megemelkedett és a sebesség csökkent (+3% és minusz 5%)
Most alapjáraton folyamatosan 1.1v-ot tol a CPU-nak a szokásos 0.5-0.288v helyett. Folyamatosan boostolja 4.5-4.6GHz-re egy-egy procimagot.
Ezt nem értem, de ez így nagyon nem jó....
-
Simi37
őstag
4000et úgy sem megy IF 1:1 módban. Szóval ha nem 4000 mhzen hajtod valszeg cl19 alatt is bírja majd. (Ez a ram is elég jó áron van)
-
válasz
perfegor17
üzenetére
-
válasz
perfegor17
üzenetére
-
perfegor17
senior tag
2x8gb memóriát szeretnék venni 40e ft-ig. Mit ajánlanátok?
3700x-hez lesz
-
mozso
senior tag
válasz
SECTORnooB
üzenetére
Pontosan... ;-)
Bár nekem csak Bulgáriában sikerült szerezni 07.24-én 3900X-et -
xatos3
senior tag
válasz
snecy20
üzenetére
ez is valami
https://pcworld.hu/pcwpro/biostar-amd-ryzen-cpu-firmware-frissites-alaplap-270388.html
3950x támogatás is benne lesz -
Ribi
nagyúr
válasz
-FreaK-
üzenetére
1,2,3: "Pedig volt jó sok" Én csak 2-3 példát kértem, ha már ezt így leítad. Nem kötekszem, szimplán kérdezek. Csomó forumban elhangzanak dolgok, ami persze nincs alátámasztva.
Csak ezeket akarom tisztázni, mert aztán más is rákeres és azt hiheti, hogy valaki szerint aki követi a topikot a B450 nem jó, kell az X570.
Igaz, hogy neked a B450-el van problémád. Amit nem teljesen értek, mert az x570-el is volt elég gond. (ugye alátámasztani nem kell
) De tény, hogy nem olvastam át az összes HSZt.
Abba hagytam a kötekedést. -
-FreaK-
veterán
Aha oké, szóval "valamennyire" és "mielőtt". Én speciel az elejétől olvasom az egész topicot.
1: Nem 2-3 HSz-ről van szó, de még ha annyi is lenne, ezeket 9308 Hsz közül kellene kikeresni
2: Locutus MSI B450-ről beszélt ugyan, az igaz, de én már Asus + MSI-ről, vagy inkább B450-ről.
3: Harmadszorra írom csak le, hogy ez az én megérzésem/hülyeségem, de kötekedj csak tovább.
4: Én is tervezek év végén Ryzenre váltani, épp ezért járom körbe elég alaposan a témát, és most épp ott tartok alaplap ügyben, hogy inkább a második legolcsóbb Giga X570 Aourust veszem. -
-FreaK-
veterán
Követed a topicot? Mert én igen, de most nincs kedvem vissza menni és egyenként listázni/összeszedni a különböző problémákat. Pedig volt jó sok, de nyilván, hogy ezt a kijelentést alátámasszam jelentős időt kellene belefektetni, amit nem fogok megtenni.
Valamint ahogy írtam, az is lehet, hogy csak arányában jóval több a B450-es lap, és azért tűnik sok problémának.
Épp ezért írtam azt is, hogy ez csak megérzés/hülyeség a részemről, de úgy látszik már ezt sem olvastátok el.
-
fudi2002
nagyúr
Én sem támadólag, csak minden nélkül elkezdtél összehasonlítgatni. Legalább ilyenkor keresd vissza, vagy legalább kattints az adatlapomra, ahogy én a tiédre, aholis rögtön láttam a procid

(#9303) Ribi
Értelmetlen vita, hagyd szerintem. Használjuk tovább megelégedéssel oszt jóvan
(#9305) solfilo
ALC1220 vagy bármi. Tökmindegy. Ha valaki tényleg normális cuccal hallgat zenét, az úgyis vesz egy hangkártyát. A többire meg aztán tök8 sztem, elfogadható ez is, az is. Csodák nincsenek az alaplapiak közt. -
Blax
tag
válasz
fudi2002
üzenetére
Köszi a jótanácsot a felületes olvasásról, csak mondjuk pont nem fogok szóról-szóra arra emlékezni, hogy ki mit írt x hozzászólással ezelőtt, amit ezelőtt x nappal olvastam.
A figyelmem csak a VRM ragadta meg, és voltak halvány emlékeim. Nem néztem milyen procid van, és a hozzászólásom sem támadólag írtam, hanem érdeklődve: "nem is igazán értettem..."
Most megnézve a konfigod, a 3900x-nél érthető a VRM hőfokod, a procidon meg gondolom a dupla ventis D15 van, míg nálam csak 1 venti használható.
-
-FreaK-
veterán
Én speciel a sok itt olvasott panasz miatt már elvetettem a B450-et úgy általában, és most már X570-re teszem a voksom, abból is a Giga X570 aourous pro-ra jelenleg.
Persze lehet, hogy az X570-el is sok a gond, csak arányaiban kevesebb, ahogy az Asus/MSI-vel is csak azért volt sok probléma itt a fórumban, mert abból van a legtöbb.
Ez már csak a saját megérzésem/hülyeségem, hogy szerintem az X570-ekkel kevesebb gond lehet, mert ezeket már direkt az új szériához tervezték, már csak BIOS szinten is.
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Minden szoftver mellé teljesen audit és NIS2 biztos, jogilag hiteles licencigazolást adunk át!
- AKCIÓ! HP Victus Gaming 16-S0017NH 16 notebook - R5 7640HS 32GB DDR5 1TB SSD RTX 4050 6GB WIN1
- FELVÁSÁRLÁS A GYŐRÚJBARÁTI BOLTUNKBAN!
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 128GB Silver -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3913, 100% Akkumulátor
- HIBÁTLAN iPhone 13 Mini 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3838, 100% Akksi
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

) De tény, hogy nem olvastam át az összes HSZt.