- Magisk
- One mobilszolgáltatások
- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
- Ne legyetek bátorak, ha ezt a rollert választjátok - OOTD T10
- Telekom mobilszolgáltatások
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Leépíti a Sony az európai piacot?
- iPhone topik
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Puma K
nagyúr
Helló,
akinek 8mag/16 szálas procija van az lenne szíves és megosztana egy képet egy mostani-mai mérésről Cinebench R23-ban?
A tesztet lehet futtatni az elérhető legmagasabb és stabil órajelen amit tud a procid.
-
Puma K
nagyúr
Egy M.2-es SSD azért jó dolog, mert nem kell kábelekkel szarakodni...
De kell rá hűtés ha alapból az alaplapon ez nem megoldott: [utólagosan] vagy alaplapgyártó által -
Puma K
nagyúr
Samsung 860 EVO 2.5 1TB SATA3 - 600TBW, de most nézem hogy a korábbi 5 évről levitték 3 évre a garanciát?!
-
Puma K
nagyúr
-
Puma K
nagyúr
Az elég jó kis ugrás lesz. Ha veszel egy jobb fajta alaplapot B450 vagy B550 chipsettel, akkor abba beleteszel most egy 6/12-es procit és később meg csak elég lesz cserélned egy 12/24-re. Ha szükséges.
Kérdéses hogy az AMD meddig fogja még gyártatni a 3000 szériás Ryzen procikat.
Sajnos a jelenlegi készlethiányos és nyerészkedő helyzetben eléggé nehéz venni bármit is ami adott igények szerint jó és nincs túlárazva...
-
Puma K
nagyúr
Ezért kell mindig tisztába lenni a saját igényeinek mikor gépet fejlesztünk. Hogy mi kell most és mi fog kelleni a jövőben avagy milyen grafikával és hány FPS-el akarunk kikapcsolódni.
Tudom-tudom a grafika nem minden, de a látvány azért nem mindegy... főleg azoknál akiknek ez egy hobbi is.
Én tavaly a 4mag/8szál után úgy voltam hogy duplázni kellene a magok és a feldolgozó szálak számát, hogy a leendő 8mag/16szálas AMD vagy Intel procival szintén 4 évig ellegyek és kiszolgálja az igényeimet.
-
Puma K
nagyúr
Köszi szépen azoknak akik dobtak 8mag/16szálas méréseket!
-
Puma K
nagyúr
Akinek van 8mag/16szálas procija és még nem mért CB R23-ban vagy nem töltötte még fel az eredményéről a képet az legyen olyan kedves és tegye közkinccsé
-
Puma K
nagyúr
-
Puma K
nagyúr
válasz
lukgab #25925 üzenetére
Most így 2020.09.16-án én megvárnám a 4000 szériát és ha minden áron gépet akarsz építeni akkor inkább most "csak" egy 3600 vagy 3600X-re mennék rá.
Aztán később ha vannak már új 4000 szériás procik meg tesztek szerte a neten akkor cserélném valami 10-12 magosra.
Ha valóban szükséged van ennyi magra-szálra.
Húzni nem kell, inkább hűteni tudd és akkor mind a 3000 mind a 4000 szériába tartozó proci emeli és tartja az órajelét amit csak tud. Hasonlóan mint az Nvidia kártyák teszik már jó pár generáció óta. Meg persze ezen az eljáráson is generációnként csiszolnak.
A CPU hűtőn felül legyen valami jól szellőző házad és azt támogasd meg minőségi ventilátorokkal amik lehetőleg a legtöbb köbméter levegőt mozgatják meg a lehető leghalkabban. Pl Blacknoise/Noiseblocker e-Loop széria, Noctua vagy be quiet! ventilátorok.
-
-
Puma K
nagyúr
válasz
GIORGIONE76 #25279 üzenetére
Köszi szépen!
Most már megkérdem a mai előzmények után...
hogy mutassak én is mérési eredményt viszonyításképpen a már egy ideje 24/7-re belőtt 5GHz-ről vagy nem érdekes?
-
Puma K
nagyúr
válasz
GIORGIONE76 #25265 üzenetére
Köszi a méréseket!
Most éppen nem az ár volt a lényeg hanem a teljesítmény.
Tavaly szeptember közepén a Ryzen 3000 széria új volt és nem volt belőle használt. Viszont a konkurenciánál azonos magszámmal már voltak procik és volt használt piacuk is. Én meg ekkor váltottam.
Esetemben a dobozos és garanciás 8mag/16szálas prociért annyiért jutottam hozzá mint akkor egy kisker garanciás és új 3800X került.
Viszont az alaplap döntötte el a választást, mert egy adott felszereltséggel rendelkező lapra volt szükségem.
Az alaplapok úgy voltak, hogy a kékeknél az újabb chipset lenyomta a régiek árát. Holott tudásban nem volt különbség.
Ennek megfelelően AMD oldalon az X470 esetén 100K Ft-tól míg X570 esetén 150k Ft-tól induló lapok tudták. A Z370 meg 67k Ft volt.
-
Puma K
nagyúr
válasz
GIORGIONE76 #25261 üzenetére
Köszi szépen mert a fogyasztásra nagyon kíváncsi vagyok mit tud ilyen órajelek-feszültségek mellett.
A 3DMark csak a CPU pontszáma miatt lenne érdekes számomra.
Van mérésem még a GTX 1080 Ti-vel is. Aztán az úgy még izgalmasabb lenne az összehasonlítás miatt.
Kár volt bele vau a témába, mert 1. senki nem kérdezett, 2. a pontszámok hajhászása még minidig f@szverés. Az pedig hogy te nem játszol ebben a ligában arról senki nem tehet. 3. korábban is kérdeztem kinek mit megy most ennyi BIOS és Windows frissítés után amik nem ritkán variálnak a teljesítményen és nem egyszer negatív irányban...
Az összehasonlítással meg senki nem veszít csak nyer. Ha ez neked meg fáj bármilyen szinten is az a te bajod
Nyugodjál meg attól megnyugszol már csak azért is mert van topik gazda
Nem tudom az előzményeket. Gondolom a Ryzen-re gondolsz
-
Puma K
nagyúr
válasz
GIORGIONE76 #25258 üzenetére
Nah végre 2020. közepe után egy 8mag/16szálas proci ami érdekelt
Mennyire megy fel a CPU fogyasztása CB20 közben?
Viszonyításképpen a másik oldalról egy 8mag/16szálas proci:
5300 MHz CB20 & 5400 MHz CPU-Z
Nálam még valami ehhez a procihoz illő RAM-ot kellene tenni, mert nincs párban a procival a mostani RAM.
3DMark-od van?
-
Puma K
nagyúr
válasz
Albigator #24761 üzenetére
Azt nem. Volt egy baráti társaság... akikkel ~1200 óra bele szaladt az Online részébe
Az Nvidia driver-ben a GTA (meg amúgy minden játék esetén érdemes egyenként...) beállítani az energiamenedzsmentet, hogy mindig maximális teljesítményen járjon ha indítod az adott játékot.
Mivel változó mértékű a terhelés a játékoknál így az Nvidia GPU Boost meg amúgy a több éve létező 2D, 3D low és 3D high órajelprofilokat dobálják a VGA-k ezért lehet harmatos az FPS és lehetnek akadozások-FPS beesések...
Vicces volt látni mikor a Mafia: The City of Lost Heaven-t futtatva és a fenti driver-es lépést kihagyva az 1080 Ti GPU-ja 139MHz-en ketyegett
De egy fixált órajelű és feszültségű CPU-val és az említett Nv kártyák esetén driver-ből állított adott programra-játékra vonatkozó energiamenedzsmenttel elő lehet csalni még némi FPS-t és mindezt stabilabban akadozások nélkül.
-
Puma K
nagyúr
válasz
T0mBd1gg3R #24758 üzenetére
Az GTA V offline-single részének szinte mindegy a CPU. Ha már 4 mag 4 szál megvan akkor gyakorlatilag több nem is kell.
Viszont az online-multiplayer-hez a többi játékos miatt már kell a sok mag-szál és órajel. Anno a korábbi i5 4460-al meg-meg akadt a játék... a CPU 4magja/4szála 100%-on tekertek. Cseréltem 4790K-ra (4mag/8szál) és kisimult a játék a terhelés pedig eloszlott.
Korábban volt egy mérés (nem fogom megtalálni...) ahol a terhelés szépen eloszlott egy 3900X esetén. Minden mag-szál dolgozott és számolt valamit.
A magasabb órajelet meg minden játék szereti és egy szinttől kezdve nem abból van az előny hogy ott a sok mag és szál hanem a gyorsabban ketyegő magok.
-
Puma K
nagyúr
A topikban kinek van a leggyorsabb 8mag/16szálas procija?
Gondolok itt CB R20, különféle játékok benchmarkjai vagy akár saját játékon belüli mérésekre és 3DMark által adott pontszámokra-FPS-értékekre.
Tudom a játékoknál az 1920x1080-nál nagyobb felbontásnál a VGA-ra tolódik a hangsúly, de azért egy összkép teljesítmény szempontjából érdekelne pl akár 2560x1440 esetén mit nyújt játékokban.
-
Puma K
nagyúr
válasz
gidalight #24130 üzenetére
Nem olvasol a sorok között továbbá én a gyakorlatból táplálkozom.
Ez a sokadig az igényeim által épített és alakított gépem az elmúlt évek-évtizedek során.
Magam sem vagyok a saját pénzem ellensége.Afelett elsiklottál, hogy ezt a most használt épített vízhűtést előre tervezve építettem meg.
Ezért volt felsorolva AMD és Intel CPU egyaránt: [link]"A mostani vízhűtést tavaly júniusban raktam össze direkt úgy hogy ne legyen semmiféle gondom hőmérséklet szempontjából a majd esetlegesen alá kerülő AMD 3700X/
3800X/3900X vagy a majd esetlegesen alá kerülő Intel i9 9900K esetén."Az Intel procijait lehet hűteni, mert az ezer éves alapokat pofozgatják és az ezer éves felépítést használják mindezt autópálya méretű csíkszélességen. Így középen van a die és így az egész bele a CPU-nak amit a legegyszerűbb hűteni.
A nálam lévő 9900K AVX-es terhelés mellett 5100 MHz-cen 1,28-1,296v-on prime95 + small FFT mellett 255W-ot eszik: [link]
Intelnél van kézi tuning és ez a nálam lévő 9900K akár 5400 MHz-cen is képes lenne szaladni. Ha kapna egy delid-et. Mert hogy a #2 és #3 számú magok között 10-11°C is lehet a hőmérséklet-különbség.
Szóval hiába tudnám hűteni és tudom hűteni egy ideig, elszállnak a hőmérsékletek a rossz hőátadás miatt.
AMD-nél meg ahogy írod nincs igazán kézi tuning, mert automatikusan kiprésel mindent magából a CPU, de egy jó hűtővel aminél nem száll el a hőmérséklet (hasonlóan mint az Nvidia VGA-k esetén az NV GPU BOOST) szépen pakolgatja és jobban tartja az órajelet terhelés közben. Ezért pedig nem mindegy milyen a hűtés.
A GTX 1080 Ti meg hogy ne tudna 360W-ot berántani lásd GPU-Z és HWiNFO: [kép]
A szóban forgó 1080 Ti egy MSI Gaming X volt, aminél a GPU feszültségének a csúszkája alapon volt hagyva... szóval még plusz szuflát sem vett fel csak a fogyasztási kerete volt 100%-ról kitolva 120%-ra meg persze a hőmérséklete kitolva szintén maximumra.
-
Puma K
nagyúr
válasz
worxland #24123 üzenetére
Mindent mindig úgy veszek, hogy tudom előreláthatólag mi az igényem és mire van/lesz szükségem.
A hűtésnél tudtam, hogy hűs procit akarok terhelés közben a lehető leghalkabban. Ez maximálisan teljesült.
Ennek megfelelően vettem 850W-os platina tápot hogy ne okozzon gondot egy akár 250W-ot fogyasztó CPU és egy akár 360W-ot fogyasztó VGA (korábbi 1080 Ti) + a sallangok (ventilátorok, szivattyú stb) hogy még terheléskor mikor be-be rántanak az alkatrészek az átlagtól nagyobb kakaót, akkor ne fagyjon ki a gép vagy induljon újra és a táp se legyen üveghangon járatva.
-
Puma K
nagyúr
válasz
worxland #24116 üzenetére
Egy ideje nem követem az AIO-k világát érthető módon, de az ami neked van eléggé belépő kategóriás AIO-nak tűnik a számomra a képek alapján. Így semmi meglepő nincs abban, hogy egy 16mag/32szálas procit nem tud kellően hűteni adott feltételek mellett.
Arra a procira nem is tennék ilyen játékvizet.
Nem is egy ilyen kaliberű CPU-ra való az a hűtés... kb most azt csináltad mintha lenne egy Porschéd és te a Tecsóban vásárolható (ott nem is kapnál rá gumit lol) méretben megfelelő de amúgy alkalmatlan gumit tennél rá.
A ventilátorok cseréje megint csak elkerülhetetlen már a játék vízhűtésnél is. Mert most vagy a fillérb@szás megy vagy rendesen hűtjük amit kell és szüksége van rá.
Ilyenkor mondják azt hogy akinek telik majomra annak teljen banánra is
Ha nincs meg a megfelelő ventilátor és így a szükséges statikus nyomás ami áttolja a hűs levegőt a felmelegedett hőátadó lamellákon keresztül akkor ott eszi meg a fene az egész vizes történetet... enélkül nincs értelme az egésznek.
A korábbi Arctic Freezer 240-hez 4db 120-as ventilátort adtak... annyit is értek.
Kapásból cseréltem a 4 gyári ventijét 2db be quiet! Silent Wings 3 120mm PWM-re és máris halkabb lett a szett meg hűvösebb is... mivel az említett be quiet! ventilátorok teljesen más ligában játszottak mint a vízhűtésre egy forintot nem érő AIO-hoz adott ventilátorok tömkelege...
Nem csak a Noctua létezik a világon ha felső kategóriás ventilátorról van szó. Éppen ezért választottam a jobb zaj-teljesítmény mutatóval rendelkező de kevésbé ismert Német gyártótól származó Noiseblocker NB-eLoop B14-PS Black ventilátorokat. Direkt radiátorra, de ezek még ház szellőztetésre vagy bordára sem utolsók.
A madzag téma meg nem különösebben foglalkoztat mivel a kábelek elrendezése számomra nem okoz gondot.
Most az hogy egy időben rákapott minden gyártó minden sz@rra RGB-t tenni és ehhez kábelek lógnak extrában az adott kütyün... arra azt tudom mondani, hogy ez van.
Én is bekötöttem a szivattyú+tartály kombó RGB-jét, de nálam semmi nem világít a gépházban, mert nincs rá igényem. Magamtól az eltelt ~1 év alatt 3x kapcsoltam be. Mások kérésére meg 5x
Pedig tud RGB-t a monitorom hátuljában lévő körben elhelyezett világítás is, de ki van kapcsolva. A billentyűzetem is tud mindenféle effektet meg színt, de csak fixen zölden világít.
A mostani vízhűtést tavaly júniusban raktam össze direkt úgy hogy ne legyen semmiféle gondom hőmérséklet szempontjából a majd esetlegesen alá kerülő AMD 3700X/
3800X/3900X vagy a majd esetlegesen alá kerülő Intel i9 9900K esetén.Aztán eljött a szeptember és éreztem, hogy az akkor már 4 éve szolgáló 4790K-t ideje lecserélni amíg ér is valamit és még működik az alatta lévő Asus Maximus lap.
Ha az ember hosszú távra tervez az asztali gépek világában, akkor érdemes rákészülni az igényeket kiszolgáló és megfelelő kialakítású számítógépházzal, kellő erőt leadni képes és minőségi táppal na meg persze jobb fajta ventilátorokkal.
Amik amúgy is mindig kellenek és csak egyszer kell megvenni és akár simán 10-15 évig is kiszolgálják az embert vagy még tovább. Maximum igényelnek egy kis karbantartást és úgy fognak működni továbbra is mintha újak lennének.
-
Puma K
nagyúr
válasz
Zsoltszaba #24087 üzenetére
Megint az van, hogy online-multis címekkel kell terhelni a gépet, hogy ezek a különbségek kijöjjenek, mert az offline-single címek nem adnak olyan terhelést adott teljesítményszint felett.
Maximum majd akkor eszik ismét az offline-single címek a gépeket majd ha kijönnek az új konzolok és ismét szintet lépnek a grafikusmotorok-játékok...
-
Puma K
nagyúr
válasz
exedoc #24044 üzenetére
A zajos részen felhúztam a szemöldökömet.
Egy AIO-nál a szivattyút úgy kell beszabályozni, hogy a tól-ig terjedő fordulatszám tartományának a maximuma vagy az állandó-fix fordulata még olyan érték legyen ami nem hallható ki a gépből.
A bordán lévő ventilátor pedig egyszerűen cserélhető olyanra ami halk és kellő mennyiségű statikus nyomást tud generálni hogy áttolja a levegőt a hőátadó lamellák között..
Volt Corsair H75-öm meg ARCTIC Liquid Freezer 240-em.
Corsair H75: Az amúgy hibátlanul működő AIO szivattyúja 3-4 év után elkezdett morogni. Majd megvizslattam és akkor láttam, hogy a radiátora 2 helyen kilyukadt amin keresztül elfogyhatott a víz a zárt rendszerből. Ami azért érdekes mert mialatt nálam volt 2x mostam át vízsugárral csak a radiátort és ekkor semmi jele nem volt a lyukaknak. Ép volt az egész radiátor. Amúgy csak porszívózás-levegő fújás volt rajta a szendvicsben lévő ventilátorokkal.
Szerencsére 5 év garanciát adtak rá így vissza adták a teljes vételárát.ARCTIC Liquid Freezer 240: 8 hónap után semmi előjel nélkül egyik napról a másikra leállt a szivattyúja. Az akkor hűtött 4700 MHz@1,26v-on hajtott 4790K-m a fixált órajel és feszültség miatt Windows-ba belépve 98-99°C-on járt... ez valami ritka selejtes széria lehetett mert csak előttem vagy 20-30 darabot vittek vissza csak oda abba a boltba ahonnan én vettem... sőt még abban a hónapban ahogy visszavittem az Arctic le is szedte az oldaláról ezt a terméket... mintha nem is létezett volna ez az AIO... A neten utánanézve volt akinek szintén megállt a szivattyúja... majd azt szétbontva finom homokszemcsés történet volt a hűtő zárt folyadékrendszerében...
Majd mérgemben vettem ideiglenesen egy Alpenföhn Brocken 2 PCGH toronyhűtőt... nah ilyen batár valamit soha többé. A CPU környéke szerelhetetlen és takaríthatatlan.... részemről teljesen felejtős. Utolsó toronyhűtőm ami még az i5 750@3,2GHz-cen volt az egy első szériás-verziós CoolerMaster Hyper 212 volt ami ebből a szempontból méretéből adódóan problémamentesebb volt.
Majd építettem egy vízhűtést és minden ráncom kisimult.
Lehet szerelni az egész gép belsejét, a CPU csere problémamentes, hangtalan terhelés nélkül, a hűtési teljesítményéről nem is beszélek amit tud terhelés közben és mivel kellőben be van kalibrálva minden része a gépben így terheléskor is éppen hogy van hangja a hűtésnek.A hőfokokat és fordulatokat figyeli az állandóan futó HWiNFO ami jelez is ha valamelyik része: szivattyúfordulat, víz hőmérséklet, radiátoron lévő ventilátorok fordulata beesnének adott szint alá vagy leállnának.
-
Puma K
nagyúr
válasz
DeathAdder #23936 üzenetére
Online-multi címekkel tesztelj.
GTA Online is szépen tekergeti a több szálas procikat...
A COD és a BF széria újabb részei pedig imádják a több magot-szálat.Az offline-single játékok még egy 4 magos procival is elvannak kivéve ha az Assassin's Creed újabb széria részeiről van szó...
vagy inkább a Denuvo-ról...
-
Puma K
nagyúr
válasz
Biga123 #23873 üzenetére
Baloldali ablakban ott írja a TestMem5, hogy a "Processor" részen a "Clock" éppen mennyi.
A jobboldali meg a HWiNFO64 aminél a "Memory Timings" résznél van a "Memory Clock" ott a RAM-ról látsz infókat.
A két különböző program két különböző részét mutatja a gépednek...
Te tényleg mit nézel?
-
Puma K
nagyúr
válasz
Hublot #23226 üzenetére
Nekem a memória tuninggal az a legnagyobb bajom, hogy alattomos sunyi módon tud letérdelni miatta a gép ha instabil...
Nem olyan mint egy CPU vagy VGA tuningolása ahol hamar-szinte azonnal kiderül ha valami nem kerek.
A memóriákat terhelheted órákon át mindenféle programmal Windows alól és azon kívül... de ha mégsem stabil akkor teljesen váratlanul elszáll... munkánál ez meg nagyon nem jó
Van valami metodika ami alapján lehet tuningolni a RAM-okat AMD-s gépek esetén. Csak előbb egyik programmal ki kell olvastatni az adott RAM paramétereit, majd egy másik programba betölteni amin belül kapsz biztonságos, nomál és extrém órajelet-késleltetést adott nálad lévő memória függvényében.
-
Puma K
nagyúr
válasz
Hublot #23219 üzenetére
A különböző gyártók különböző minőségű moduljaik máshogy bírják a feszültséget 24/7-ben.
- Samsung, B-Die
- Micron, E-Die
- Hynix, CJRA neten talált infók szerint a Samsung B-Die a legjobb, minden szempontból (órajel, késleltetés és feszültség). Ezekkel akár 1,5v-ig is el lehet menni 24/7-re.
A többinél meg Micron E-Die 1,4-1,45v és Hynix CJR 1,3-1,35v 24/7-re... persze ez nem garancia csak iránymutatás.
Az én G.Skill RAM-jaim Hynix CJR chipeket tartalmaznak... ennek megfelelően szinte semmit sem lehet rajtuk tuningolni és a feszültséget sem érdemes feljebb vinni mint 1,35v
-
Puma K
nagyúr
Az újabb 3600-as procik teljesen automatán meddig szaladnak órajelben összes magon?
Egy ASUS ROG STRIX B550-E GAMING-ben a B550 chipset miatt van valami újdonság-pozitív hozadék? Esetleg stabilabb órajelek maximális terhelésen szintetikus tesztekben-munka közben vagy hasonlók?
-
Puma K
nagyúr
válasz
tomsolo #14821 üzenetére
Lehet több évig az volt a megszokott, hogy mindent kézzel állítgatnak a felhasználók, de ez hamarosan leáldozóban lesz. Amit elsőként és első lépcsőként a CPU fronton az AMD hozott el.
A VGA-nál meg az Nvidia az a GPU BOOST1.0, 2.0, 3.0 és legutóbb a 4.0-val az RTX 2000 és GTX 16-os szériákkal... de legalább az Nv egy jó ideje VGA BIOS szinten korlátozza a maximálisan elérhető feszültséget, így még véletlenül sincs meg az esélye annak, hogy a mezei felhasználó önként kivégezze a videokártyáját.
A feszültség limit BIOS szinten és a kikapcsolhatatlan és megkerülhetetlen Nvidia GPU BOOST aktuális verziója miatt sem lehetséges, mert az utóbbi folyamatosan figyeli a kártyát.De ha valami módon trükközik fizikailag a kártyán az extrán adható kakaóval, akkor meg az Nvidia driver tud ennek az őrültségnek gátat szabni, és adott esetekben ilyen extrém mértékű tuningnál leáll-újraindul a driver
Ez több évvel korábban lehetséges volt... mármint hogy a felhasználó kivégezze a VGA-t házilag... elég volt csak a GPU feszültségét meghatározó csúszkát kicsit feljebb tolni a káros tartományba vagy elgépelni a beállítandó feszültséget majd rányomni az entert és ezek után megkínálni valami terheléssel a VGA-t, és kész is volt adott időn belül a semmire sem jó tégla VGA.
Anno mikor platformváltás előtt voltam akkor úgy készültem, hogy épített víz legyen a leendő új procin.
Elég jól hangzott-hangzik az AMD fronton az, hogy ilyen intenzíven, aktívan és automatán állítgat mindent magának a CPU hasonlóan mint a GPU-k egy ideje és csak használni kell. Az meg kifacsar minden órajelet stabil és biztonságos keretek között, ha nem okoz gondot a hőmérséklet.
-
Puma K
nagyúr
Intel-es topik(ok) után megkaptátok a fórumtagot
-
Puma K
nagyúr
válasz
koxminator #14402 üzenetére
Ha még kisebb felbontásban töltöd fel a képet akkor még jobb lesz
-
Puma K
nagyúr
válasz
szasanyi #14103 üzenetére
Van fórumtárs aki a domború talpas be quiet! Dark Rock 4 Pro toronyhűtőt cserélte ARCTIC Liquid Freezer II 360-as AIO-ra 3700X-szen.
"Szokás mondani, hogy rossz a hőátadása a 7nm CPU-knak, nálam mégis hozott load ~15-17 fokos javulást a Dark Rock Pro 4 -> Arctic Liquid Freezer 2-re való átállás, pedig ugye léghűtéses körökben nem cseng rosszul a DRP4 neve." - forrás: [link]
-
Puma K
nagyúr
válasz
Create. #14004 üzenetére
Az Asus Strix GTX 1070-em fényeit úgy tudtam én is kikapcsolni, hogy első gépberakáskor zölden világított, majd felraktam az Asus progit (talán már akkor is Aura volt a neve) majd ott kikapcsoltam a kártya teljes sötétségbe borult és töröltem is lefelé a programot.
Az megjegyezte, hogy ne villogjon. Esetemben a G.SKILL RAM-ok azok amik szivárványoznak helyesebben szivárványoznának egyfolytában...
Az már van nálam is.
Ránézek!Természetesen az összes ilyen kört amit eddig írtál a témával kapcsolatban már hónapokkal ezelőtt mikor meglett a szett lefutottam... és nem adott megoldást a helyzetemre...
csak amit (#13916) Bib írt és én is erre találtam rá anno mint megoldás.
-
Puma K
nagyúr
válasz
jokeph #13907 üzenetére
Minden újabb alaplapom BIOS-át átnézem az elejétől a végéig mikor a kezembe kerül.
Igen, benne is van az alaplap BIOS-ában, de mindettől függetlenül a G.SKILL RAM-ok még akkor is nyomják a szivárványos műsort...
Amit Bib említ beállítás a BIOS-ban az ami megoldott a szivárványos-világítós problémámat.
Nálam a monitor hátuljában egy 20-30 cm-es sugarú körben is van RGB... ha erősebb fénye lenne még használnám is fehérre állított állapotában, de mivel gyengécske és tényleg csak dizájn elem így kikapcsoltam azt is...
Erre ránézek, hogy van-e hasonló deep sleep Asus alaplap esetén is és ha van akkor mit csinál a gyakorlatban.
De-de
Viszont így meg furcsa módon kapcsol be a gép... kattan a táp... indul az alaplap-proci-RAM villan a RAM RGB LED-je, majd és csak később indul a többi komponens meg a vízhűtés szivattyúja és ventilátorok...
-
Puma K
nagyúr
válasz
anaqer #13846 üzenetére
Inkább csak linkelem: [link]
Asus A8NE-FM/s nForce4 chipset,
AMD Athlon 64 3200+ Venice Socket939,
Zalman CNPS7000B Al-Cu,
-márnemtudommilyenRAMok-,
Gigabyte ATI Radeon HD4850 512MB/256Bit,
Maxtor 160GB/7,2K RPM
LC-POWER 550W
AeroCool AeroEngine Jr. BlackAz a Zalman VGA hűtő meg nekem is volt... de akkor már későn raktam fel a megdöglött Inno3D Nv GF 6800GT-re.. szétsült az Inno3D-hez méltóan fos hűtése miatt... nem is hőpadok voltak a VRAM-okon hanem valami szálas-gipsz szerű valami... a VRAM-ok meg néhány hónap után nem bírták a több órás Oblivion-ozást miközben a GPU 93°C-on ment órákon át
akkor még nem tudtam, hogy mi mindenre kell figyelni ha játékra épített gépe van az embernek...
Off-off
-
Puma K
nagyúr
válasz
anaqer #13832 üzenetére
"(A Zalman "középenrézvirágos" megoldás, ha valakinek az még megvan.)"
Zalman CNPS7000B Al-Cu
Forrás: Zalman CNPS7000B Al-Cu és CNPS7000B Cu
Nekem is ez volt anno az AMD Athlon64 3200+ Venice Socket939-en
-
Puma K
nagyúr
válasz
jokeph #13821 üzenetére
Az a ház szerintem funkcionalitásban és használhatóságban köröket ver arra amit linkeltél korábban. Én ennél a TT Core X31-nél maradnék.
Nekem a TT Core V71 van, amivel összességét tekintve meg vagyok elégedve. Viszont full tower létére (583 x 230 x 560 mm) szűknek bizonyult mióta az elejében 3+4+3 cm vastagságban van ventilátor+radiátor+ventilátor és mindezt ház belső részébe építettem.
-
Puma K
nagyúr
válasz
jokeph #13817 üzenetére
Hát nem tudom... én épített vízhez nem használnék olyan házat aminek 90°-kal el van forgatva az előre elhelyezendő radiátor+ventilátorok felfogatása...plusz ki sincs rendesen lyuggatva az a rész amin keresztül beszívnak elől a radiátorra tett ventilátorok... továbbá a teteje sincs kivágva, hogy az amúgy felfelé áramló meleg levegőt kirántsák a ház belsejéből a ház tetejében lévő ventilátorok...
Addig jók ezek a dizájn házak amíg nem egy erős gépet pakolsz bele ami megkívánja a hűtést is mert fogyaszt...
A vízhűtésnek meg akkor van értelme ha erős gépet építesz...
-
Puma K
nagyúr
válasz
gaben88 #13308 üzenetére
Nincsen buta kérdés. Az a butaság, ha nincs kérdés.
Amit látsz, hogy dobálja az
FSBBCLK órajelet az azért van mert a BIOS-ban lévő Spread Spectrum beállítás be van kapcsolva avagy alapon van hagyva.A neten talált infók szerint:
Az elektromágneses sugárzás csökkentésének az érdekében van az, hogy 98-100 MHz között változik az értéke. Ami alapból teljesen rendben van.
A 100 MHz-nél nagyobb BCLK órajel az idő elteltével az alaptól eltérően gyorsabban degradálja a vele kapcsolatos részeket az alaplapban: RAM, PCI-E slot, SATA stb-stb... egyszóval minden az alaplapra kötött komponenssel összeköttetésben van és ezekre hatást gyakorol. Ez az a érték amit érdemes alapon hagyni vagy maximum 100 MHz-re fixálni a Spread Spectrum kikapcsolásával.
Régebben volt szokás ennek az értéknek a növelésével extra órajelet elérni, de emellett az instabilitás esélye is megnövekedik.
Szóval két ok ami miatt érdemes nem bántani ezt az értéket a BIOS-ban.
Az órajelszorzó a CPU-nál nem lehet mit csinálni az ilyen.
Bár régről rémlik valami, hogy mindig az adott generáció csúcs-extrém tuningra szánt alaplapjai tudták tartani stabilan az órajelet le-fel dobálás nélkül, de lehet rosszul emlékszem.
-
Puma K
nagyúr
válasz
ledgeri #13067 üzenetére
Tesztbirka vagy sem nem fogjátok megkapni annyiért...
Itt a PH!-n az elmúlt évek során különféle topikokban nem egy elektronikai eszköznél lehetett ilyet olvasni-látni, hogy valamelyik webshop oldalán egy termék
elég kedvező áronelgépelt árral került fel és aki leadta rá a rendelését azoknak simán jött egy e-mail, hogy bocs, de töröltük a rendelést, mert elírás történt. Vagy még ennyit sem írnak csak hogy törölték az adott termékre leadott rendelést... -
Puma K
nagyúr
Ugyan más a gépünk de ha azt nézem hogy 8mag/16szál a CPU akkor az egyezik.
Korábban a Hardware Unboxed csinált egy mérést amiben 39 játékkal hasonlította össze a két szóban forgó VGA-t + 5700 XT és összességében 3%-kal volt jobb az 1080 Ti. Ami azóta lehet elolvadt az újabb driver-eknek köszönhetően.
Most lefuttattam a 3DMark azon részeit amit te is és ezeket a pontokat kaptam:
- Fire Strike: 25154 pont
- Fire Strike Extreme: 14143 pontA nem veszed észre a különbséget az milyen játékban nyilvánul meg és mekkora felbontás mellett?
-
Puma K
nagyúr
válasz
-FreaK- #12843 üzenetére
A tápnál rá kell hagyni és nagyobbat venni mint amennyi a valós-aktuális fogyasztás.
Ez azért jó, mert ha elindítasz egy programot ami megrángatja a gépet, akkor nem érhet meglepetés használat közben úgy mint kimerevedő, kikapcsoló vagy újrainduló gép esetleg jobb esetben .exe hiba-összeomlás vagy kifagyó program.
Nálam az MSI Gaming X 1080 Ti 330W-ig tud elmenni kitolt fogyasztással ameddig el is szokott menni minden alkalommal ha játszok, mert VGA limitem van.
Ha a te értékedet veszem alapul akkor 557-330= 227.
Azaz 227W maradt minden másnak (alaplap, proci, memória, ventilátorok (+szivattyú), adattárolók, perifériák stb) aminek az össz kiugró-egyszeri maximális energiaigény esetén ennyin osztozik.
Ha hozzáveszem, hogy AVX közben a procim 255W-ot is be tud rátani, akkor már kevés is ez a kalkulált érték.
Persze a nagy átlagnak egy 550-650W-os táp is túlzás, de ha az átlagtól nagyobb teljesítményű komponensekkel pakolod tele a gépet, több ventilátorral, esetleg még egyéb extrákkal akkor a váratlan meglepetések elkerülése végett érdemes ráhagyni a tápra és valami minőségit venni lehetőleg minél hosszabb garanciával.
A tápot meg hosszú ideig a névleges teljesítményének a közelében vagy afelett járatni nem tanácsos, de persze lehet... csak nem javasolt.
-
Puma K
nagyúr
válasz
tomsolo #12182 üzenetére
Az AMD ezzel a Ryzen szériával hozta be azt, hogy már gyárilag a lehető legnagyobb stabilitás mellett kihozza automatikusan a CPU-ból egy jó hűtő és szellőzés mellett a maximumot az alaplap.
Tehát az esetek 99%-ban avagy a nagy átlag számára felesleges piszkálni a CPU-t ahogy a topik gazda is írja: [link]
Mert ezt már csak össze kell pattintatni és hagyni automatán a fő beállításokat és csak XMP-t meg ventilátorprofilt kell állítani.Az X-nek meg azért van előnye, mert alapból-gyárilag garantált a magasabb órajel az azonos számozású sima procihoz képest.
Ez pedig van ahol és van akinek számít, hogy 100%-os stabilitás mellett magasabb órajelen ketyeg bármiféle hozzányúlás nélkül.Ahol meg nincs sima variáns csak X-esek azok a procik a felső-közép vagy felsőbb kategóriába tartoznak és adja magát az X-es jelölés.
Máskülönben marketing szempontjából hülyén adná ki magát ha lehagynák a nagyobb procik mellől ezt a jelölést-megkülönböztetést az ezek alatt lévő kategóriákba tartozó prociknál meg viszont ott virít az X.Az Intel van még azon a maradi szinten, hogy a CPU-iban hagy még valamennyi órajelet amivel extra teljesítmény érhető el... (nálam pl ha stabilizálni tudnám 5400 MHz-cen a procimat akkor a 24/7-ben használt 5100 MHz-hez képest 6% extra teljesítményt érnék el) és ezt érdemes a felhasználóknak maguk előbányászni... majd ha ezek is képesek lesznek szintet lépni, akkor nagy eséllyel a Turbo Boost valamelyik következő verziója fogja tudni azt amit az AMD már egy ideje kínál a procijaival.
Részemről azért építettem vízhűtést tavaly júniusban, mert vártam a Ryzen 3000 szériát és ha arra esett volna a választásom amikor platformot cseréltem ősszel, akkor egy olyan gépet akartam ami AMD esetén kifutja automatikusan magát ha ott a kellő hűtési teljesítmény bármiféle hozzányúlás és esetleges instabilitás nélkül.
De részemről szeptemberben az akkor elérhető alaplapok döntötték el a kérdést, hogy egy akkor ~67.000 Ft-os alaplap tudta azt amit akkor AMD vonalon X470 esetén ~100.000 Ft X570 esetén pedig ~140.000 Ft-ért tudtak volna hozni.
A mostani procim használtan ~2.5 év garanciával az átlagtól jobb tuningpotenciállal és így magabiztosan az elérhető legjobb teljesítménnyel játékokban pedig annyiba került mint egy új 3800X boltból. Szeptemberben.
Ha jön a Ryzen 4000 széria és hozza azt amire számítok akkor lehet nem fog sokáig maradni a mostani alaplap+proci duó.
-
Puma K
nagyúr
válasz
jokeph #11995 üzenetére
"Mondjuk 0-ás fordulatot ez sem enged..."
Asus esetén a BIOS-ban be kell állítani, hogy adott csatlakozóra milyen ventilátor lett téve: DC (3 pin) vagy PWM (4 pin)
Ha AIO vagy épített vízhez használt szivattyú van akkor azt ajánlott arra a csatlakozóra tenni amit az alaplap kézikönyve is ír és erre van külön dedikálva.
Ha ez meg van, akkor lehet kerestetni az alaplappal ventilátor fajtánkénti ventilátorprofilt. Erre van külön egy gomb-opció amit megnyomva az alaplap elkezdi tesztelgetni az összes ventilátorcsatlakozón lévő ventilátort.
Miután a teszt végigment akkor rendszerint már megjelenik-elérhető tartománnyá válik az is, hogy egyéni beállítás szerint ki legyen(ek) kapcsolva a ventilátor(ok) adott hőmérsékleti érték szerint és honnan kapcsoljon be ha szükséges.
-
Puma K
nagyúr
A mondandómat én sem a kötekedés lehetséges előfordulásával kezdtem. Azt később említettem, hogy az általam leírtakba amit elsőként írtam a témával kapcsolatban az lehetőséget ad erre.
Online-multiplayer játékokat nézz. Ott jobban be van terhelve a gép a többi jelenlévő játékos miatt.
Főleg ha van valami grafikája is az adott címnek és akkor már a CPU-RAM-VGA-SSD négyes is kapja az ívet.
-
Puma K
nagyúr
válasz
fudi2002 #11909 üzenetére
"Ha minden komponensből-(perifériából) kifacsarod a még biztonságosan használható és 24/7-re alkalmazható értékeket akkor összességében a sok kis plusszok összeadódnak és kapsz egy az alap-gyári állapotához képest egy még gyorsabban reagáló gépet." - [link]
Ha tud olyat az alaplapod, akkor csinálj egy teljesen alapon hagyott profilt (na jó azért a RAM-os XMP-t alkalmazd, hogy ne 2133Mhz-cen járjnak a a RAM-ok) és egy olyat aminél ki van tesztelve minden olyan CPU és RAM érték ami még úgymond a lehető legjobb saját magához képest.
Töltsd be az alapot és használd úgy egy ideig mondjuk egy egész napot a gépet. Majd másnap töltsd be azt a profilt aminél a maximumra van járatva a hardver és úgy nézd meg hogy saját esetedben tapasztalsz-e különbséget.
Számomra azért sem számok fétise, mert kb a Ryzen 3000 megjelenéséig -de még utána is egy ideig- számomra semmit nem mondott az AIDA bench része. AIDA-val leginkább csak a laptopok 3-4 féle hálózati-wifi kártyájának a kirderítése volt az ok ami miatt használtam
Mivel nem használtam magát a programot és így a benchmark részét sem ahol a számokat-értékeket látom mi mennyit megy. Nálam használat közbeni érzetre ment minden beállításnak a piszkálása és a lehető legjobb érték elérése.
De a mostani proci volt tulaja akitől vettem Ryzen 3000-re váltott és az elején tapasztalta azt, hogy a memóriakésleltetésből adódóan lassabbnak hat a rendszer a váltás után. De rövid időn belül ez az érzékelésből adódó különbség semmivé válik.
-
Puma K
nagyúr
válasz
fudi2002 #11904 üzenetére
Nálam alapból alacsonyabb azaz érték.
Én inkább a CPU-nál a fixált órajel pozitív hatását értékeltem már 2015-ben.
Ha ezek nekem nem számítanának, akkor konzolom lenne... vagy gyengébb gépem mint a mostani.
De tudtam hogy bele lesz állva a mondandómba, ki lesz valamilyen módon figurázva és nem lehet elmenni szó nélkül mellette.
Ezért írtam, hogy ez szubjektív.
-
Puma K
nagyúr
Gyorsabb-ugrósabb a rendszer használat közben és program indításoknál már Windows-ban is.
Hasonló mint a fixált órajelű CPU vs energiatakarékos opciókat használó CPU közötti különbség.
Hasonló mint a másodpercenkénti képkockák száma 30 vs 60 vs 144 vs 240 közötti különbség.
Hasonló mint a megjelenítő panelok késleltetése monitor vs tévé közötti különbség.
Stb-stb példa...
Ha minden komponensből-(perifériából) kifacsarod a még biztonságosan használható és 24/7-re alkalmazható értékeket akkor összességében a sok kis plusszok összeadódnak és kapsz egy az alap-gyári állapotához képest egy még gyorsabban reagáló gépet.
Csak mint írtam van aki ezeket észleli van aki nem és nem feltétlen mérő program fétis.
Meg van akinek fontos van akinek nem.Ez egy szubjektív dolog.
-
Puma K
nagyúr
AMD Ryzen 9 3950X 16 Core CPU Binning Statistics Detailed – More Than 50% Chips Can Hit 4.1 GHz Across All Cores, 1 out of 5 Can Hit 4.15 GHz & Beyond - forrás: [link]
-
Puma K
nagyúr
válasz
perfegor17 #11317 üzenetére
Superposition-ban nem sokat számít a CPU mivel elsősorban VGA benchmark.
Ha a VGA-t akarod nyúzni, akkor növeld a felbontást, mert az 1080p minden csak nem megterhelő az ilyen teljesítményszintű kártyáknak. A beépített 4k-s mérést futtasd le.
-
Puma K
nagyúr
Az a monitor karcsú amit linkeltél, ehhez képest:
-
Puma K
nagyúr
válasz
perfegor17 #11246 üzenetére
Csak ez nem ad olyan mértékű össz terhelést a kártyának, mint egy modernebb-újabb játék-benchmark.
De az off részemről off.
-
Puma K
nagyúr
válasz
perfegor17 #11244 üzenetére
Hajajj a Valley "ezer éves" (2013.) program. Én elfelejteném így 2019 vége felé.
Inkább, ha már ingyenes VGA benchmark-stress test, akkor Unigine vonalon maradva a 2017-es Superposition az amivel nyúznám a kártyát.
A másik az ugyan fizetős, de a gyakran frissített 3DMark az amivel inkább terhelném a kártyát ha a határokat keresem és pontokat hajhásznék.
Steam-en 50%-os akcióban szokták kínálni. Érdemes figyelni: [link] -
Puma K
nagyúr
válasz
perfegor17 #11241 üzenetére
Ezek alapján gyűjtsél új VGA-ra (júniusban Nvidia bejelentés ha minden igaz) mert úgy is az limitál jelenleg téged is meg engem is (1080 Ti) még 1440p felbontás mellett.
Vagy el lehet locsolni pár százezret épített vízhűtésre, és akkor már új házat is vehetsz
(#11242) perfegor17
:
Ugye nem használsz HDD-t programok futtatására csak adattárolásra?
Mert akkor még akár vehetnél egy-két darab 1-2 TB-os NVMe SSD-t az alaplapba.
Az adattárolási szokásaimat megváltoztattam és ami nem kellett az töröltem.
Így fogtam és kivettem a gépből a feleslegessé vált 1db 1TB-o HDD-t és 1db 120GB-os SSD-t amiről régebben a Windows futott. Így most van 1db 1TB-os Samu EVO 860 az OS-nek meg arra érdemes játékoknak, és van 1db 1TB-os 7200RPM-es HDD amin adatot tárolok és innen futtatok olyan programokat-játékokat amik kevésbé érzékenyek az adattároló sebességére.
-
Puma K
nagyúr
válasz
perfegor17 #11239 üzenetére
Az alaplapot nem cserélném és szerintem ez még bőven jó hely szempontjából.
Nálam a full tower kategóriájú 583 x 230 x 560 mm méretű Thermaltake V71 az ami zsúfolt az épített vízhűtés miatt. Pedig nagy ez a ház.
Inkább egy jobb megjelenítőt vegyél mint a mostani helyett (érdemes most már a 120Hz-cet tudó tévék között nézelődni azokból is a VA peneleseket, hogy ne égjen semmi a képernyőbe...) vagy perifériát esetleg egy jó széket.
-
Puma K
nagyúr
-
Puma K
nagyúr
Haver Kingston V300-jánál meg igen 2 hét után.
A dátum irreleváns abból a szempontból, hogy még mindig SLC, MLC, TLC és QLC lapkákat használó SSD-ket használunk.
Az meg a másik hogy idővel írhatatlanná válnak az SSD-k, de persze ettől még jó mert gyors, kicsi, keveset fogyaszt és nem jár zajjal a működése.
Egy a lényeg, hogy 85%-nál nagyobb mértékben hosszabb ideig nem ajánlatos élettartam szempontjából adatot tálrolni rajtuk. De a legjobb ha amíg használjuk csak 50%-nyi tárhelyet foglalunk az adott SSD-n
-
Puma K
nagyúr
válasz
Sanyi19 #10852 üzenetére
Már az SSD miatt sem jó az, hogy ha áram nélkül marad a gép... mert konkrétan áram nélkül elfelejt dolgokat-beállításokat.
Komoly adatvesztést nem fogsz elszenvedni, de pl ha elmész nyaralni 2 hétre és addig a gépet áram nélkül hagyod majd visszajössz, akkor az addig pl elrendezett asztalodon az ikonok, össze fognak állni és a Windows alapértelmezett szerinti sorrendet fogják követni...
-
Puma K
nagyúr
Intellel is el lehet menni addig.
Csak más kérdés hogy:
1. tudod-e hűteni (amit te is említesz)
2. egyik gyártó CPU-jának sem tesz jót hosszútávon élettartam-használhatóság szempontjából a magasnak mondható feszültség,mert az elektronvándorlást a magas feszültséggel felgyorsítod.
Így az alapértékek-gyári értékek alapján megsaccolt működési idejéhez képest a CPU hamarabb éri el azt az állapotot, amikor már nem hogy a tuning során elért órajelet nem tudja majd tartani az addigi feszültséggel, de később már a gyári órajelekhez is magasabb feszültség fog kelleni avagy azonos feszültség mellett alacsonyabb órajelet tud majd elérni.
Ezért necces az egekbe feszelt CPU, és inkább egy adott szinttől nem feljebb menni.
Lehet itt említeni azt, hogy előbb cserél az ember CPU-t mint sem nála öregedjen meg a CPU-t de mint említettem egy adott szinttől feljebb nem ajánlatos hosszú ideig működtetni a CPU-t, még ha tudod is hűteni.
Sok minden függ attól, hogy mennyire sikerült jól adott-birtokolt CPU-n lévő szilícium a gyártás során, és ez a folyamat mint ahogy a tuning is adott platform órajellimitjétől függetlenül.
-
Puma K
nagyúr
válasz
Sontir Fel #10491 üzenetére
Az tény, hogy az ilyen finom szemcsés porral nem igazán lehet mit kezdeni. Mert ha sűrűbb a porszűrő a számítógépházon, akkor meg rosszabb a szellőztetés-hűtés-ventilátor zaj mutató.
Az akár ventilátor lapátot törő kompresszorral nem is, de egy a fűtőszálak bekapcsolása nélkül is működni-fújni képes hajszárítóval vagy fújni is képes porszívóval (nem vagyok híve a sűrített levegős flakonoknak...) érdemes néha alaposan végig fújni a gépházban lévő alkatrészeket és a tápot. Sőt még finom sörtéjű ecsettel is lehet nagyon óvatosan ezt is saját felelősségre ecsetelgetni fújkálás után ha még szükséges.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Eladó ÚJ csak bontott állapotban lévő Xiaomi Redmi 13C 4/128GB / 12 hó jótállás
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 2in1 - i7-8G I 16GB I 256SSD I 13,3"FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Nike Airmax 720 43-as sneaker eladó
- Samsung Galaxy S23 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest