- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Gyorsabb és drágább - kezünkben a Samsung Galaxy S23
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Yettel topik
- Mobil flották
- Milyen okostelefont vegyek?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Balinov
titán
válasz
j.bravo #13468 üzenetére
Sebaj, koszi mindkettotoknek.
A legegyszerubb az lesz, hogy a fobb fokusztavokra (18,24,35,50,70,105) kiszamolom ekvivalens erteket hasznalva, mekkora zarido ala nem szabad menni, es igyekszem azt memorizalni...
Sajna nincs agysebesz kezem, fiatalkori doresegem eredmenyekepp elegge bebirok kezremegni, meg tiszta allapotban is.
Csak meg egy apro kerdes: konkretan miert is fontos ezt a szabalyt kovetni (jo, nyilvan vannak esetek, mikor a kivetel erositi a szabalyt es a kreativitas oltaran ezt fel kell aldozni)? A bemozdulas elkerulese erdekeben gondolom, de van meg mas is esetleg?
Koszi megegyszer
Balinov -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
j.bravo #12762 üzenetére
Nos, végül nem szaroztam, szülőkkel összedobva megvettük végül a cOxeR által ajánlott Aurora Firefly-t.
Volt nagy öröm, tetszett az ajándék, remélem be is válik! Anyagra tényleg minőséginek tűnik.
Szóval cOxeR és j.bravo nagyon szépen köszönöm a segítségeteket! Nélkületek nem sikerült volna ilyen gyorsan dönteni. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
j.bravo #12760 üzenetére
Ja hogy ja, tegnap már nem fogtam fel a lényeget, pedig ott van az, hogy "kevés lesz hozzá a vaku.... és ha nem tudja rendesen kivillantani a boxot, akkor fújhatod."
Hátőőő konkrétan ma van a szülinap.Igen, tudom, tudom...
(De örültem, ha egy fél óra szabadidőm van mostanában.) Túl sok idő nincs külföldi rendelgetésre, "némi varrónői segítségre".
Igazából eleve rendszervakuhoz valót vennék inkább. Lámpaállvány sincs tudtommal.
Még megpróbálok nézni az alapján, amiket írtál, de ha közben van esetleg bármi plusz konkrét ötlet, nagyon szívesen fogadom!Végül is ez a darab pont 60 cm-es:
Softbox rendszervakuhoz 60X60cm
Ilyet vajon van értelme venni Canon Speedlite 580EX II-höz? Vagy túl nagy? Vagy minősége nem biztos, hogy olyan hűdejó? -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
j.bravo #12756 üzenetére
(#12756) j.bravo, (#12758) cOxeR:
Megint köszi a válaszokat!
Na igen, akkor tényleg a kerek formájú, akár ernyőnek használható lenne a jobb...
de az a gáz, hogy az árbeli tényező még mindig eléggé számít. Ahogy elnéztem, 20 körül vagy alatt meg inkább ezek a szögletesek vannak.
De akkor a mutatott boltokból: nektek ezekről mi a véleményetek?
Lastolite EzyBox Speed-Lite
Softbox rendszervakuhoz 80X80 cmVajon ezek közül valamelyik érdemes a megvételre mondjuk az említett célokra (portréfotók, termékfotók)?
Köszi tényleg a segítségeket. -
válasz
j.bravo #12756 üzenetére
Nem minden méretet érdemes már nézni... mert kevés lesz hozzá a vaku.... és ha nem tudja rendesen kivillantani a boxot, akkor fújhatod.
Tényleg az a lényeges, hogy mire használja... mert vehetsz neki egy 20k-s ajándékot, amit sosem fog használni, ha nem kellően jó... persze ez a szélsőséges eset... elsősorban a nagyon céltudatos felhasználóknál jöhet elő... -
Balinov
titán
válasz
j.bravo #12703 üzenetére
Ize,j.bravo,sracok
keretik a virtualis koveket a fiokba tenni vattaba becsomagolva, de nekem nem tiszta, hogy , idezve szavaid, "keresőben levő fénymérő skálát annak meghatározására hogy milyen záridőt használjon". Ez az amikor az expo kompenzacio kis indikatora balra/jobbra elmaszik.
Tehat mondjuk A modban vagyok, F8-at belovom, allitja hozza a vaz a zaridot, megcsinalom ezt a pofanzumolast (kar,hogy portrekat nem szeretek, inkabb tajkepeket foleg), kis indikator tegyuk fel -2t villog (2FE-vel alulexponalt lenne a kep?). Gommbal tekerek + iranyba amig kozepre nem all, mert akkor helyes az exposure?
Vagy valamit qrvara nem ertek?
Koszi
-
fattyu
veterán
válasz
j.bravo #12661 üzenetére
az is egy opció, de azért ha lehet isóban megyek lefele... amugyis cirk polár lesz szerintem a következő...
Azt meg már alig merem említeni hogy mivel ugye film, sokkal bátrabban cserélek üveget ( nem lesz retkes a szenzor ) és ez a 28 50 páros ez zseniális... Mindenre elég... Na jó majdnem de ha nem madarászni kell vagy ilyesmi akkor iszonyat jóság.
-
törölt tag
-
-
kiskornel
addikt
válasz
j.bravo #12462 üzenetére
Jót nevettem a vicceiteken, de ez egy Fuji kompakt fényképező. Ha olyan, mint az s5600-asom, akkor nem nyúlik ki a tubusból... ezért is lehet szűrőt felcsavarni rá.
Védő szűrő minek is rá? Polár még csak-csak, de csak ha olyan a téma...
1000-2000 Ft-os kínai szűrők amúgy is szarok. Még 56mm-es menettel is. 3000Ft-ért CPL? Hááát. Borítékolható a kaka minőség.
És akkor még nem beszéltem arról, hogy a kupak onnantól használhatatlan lesz, mert az UV szűrő pár elülső (tehát nem a hátsó) menetjébe nem akar majd belekapni, állandóan leugrál onnan.(#12452) Telda: UV szűrő nem kell, amíg nem viszed mostoha körülmények közé. Motocross, rally stb... de akkor is csak akkor, ha olyan a várható helyzet, hogy egy kavics felpattan.
CPL meg a nem fémes visszavert fények kiszűrésére kellhet. Pl. tófelszín.Ez nem a több 100e Ft-os objektív kategória, amit már illik védelmezni valamiképp.
Szerk.: Hsz-eid alapján javaslom némi fotózásról szóló cikk, irás, stb... elolvasását.
-
csakb
őstag
válasz
j.bravo #12459 üzenetére
Így van, nem az alig mérhető fényelnyelésével van baj, hanem azzal, hogy egy újabb optikai elem az objektív előtt. Ha nem jó az optikai minősége, meg az antireflexiós rétegek rajta, akkor a képminőségen tud észrevehetően rontani. Ez persze egy kompakt szuperzoomnál nem sokat számít.
-
vzoltan87
tag
válasz
j.bravo #12280 üzenetére
Értem. Nos köszönöm szépen a segítséget. Azon gondolkodtam, hogy ha megrázogatom a gépet, és elvándorolnak a foltok, akkor kosz, ha maradnak, akkor hotpixel. Máshogy nem tudom kideríteni, és nem szeretném feleslegesen szétszerelni. Teljes képernyőre kitett képnél lehet őket észrevenni, fekete felületen. Ha nem sikerül tisztítani sem, akkor valahogy majd csak túlélem.
-
BenJoe80
senior tag
válasz
j.bravo #12169 üzenetére
És az AA-s? Ugyanis kinéztem magamnak egy gépet de 4db AA kell bele... kész tár. Van nekem négy SANYO HR6-os tölthető elemem (1.2V 1900mAh) eddig párban a régi géphez használtam.
Ha ezek megfelelnek, akkor legfeljebb veszek másik 4-t csak ne az legyen, hogy pár óra után meg se mukkan, mert fél kiló elemet sem akarok magammal cipelni hegymászás köbben.
-
Freddy76
addikt
válasz
j.bravo #11609 üzenetére
Pedig az avatar miatt linkeltem
. A másik topikban már írtam, hogy nekem is sebességbeli problémáim vannak, ugyanis a kiscsaj négykézláb brutálgyors. Egy lövésem van, ugyanis ahogy meghallja a zár kattanását, már rohan a gépért... Vagyis alaposan meg kell gondolni minden képet, mert egy kép után kb. húsz percig max. olyan képet tudnék készíteni, hogy néz a lencsébe, és nyúl a gépért. Úgyhogy most megnéz, kigondol, lő, gépet gyorsan szekrényre feltesz üzemmódban vagyunk.
Gondolkodtam is, hogy veszek egy filmeset (mint pl. a te Praktica-d), ugyanott vagyok...
Barni vagány
-
-
tbs
addikt
válasz
j.bravo #11452 üzenetére
Nincs mire kiegészíteni.
Fókuszpontok: ha egy téma olyan mulya, hogy ellegózhatók a fókuszpontokkal, akkor annál nagyon mindegy, hogy középrefókusz és újrakomponálás VAGY fókuszpontokkal szopkodok.
A fókuszpontok elvileg minden esetben "figyelnek" és segítik a fókuszálást, mert ez még a filmes gépekből örökölt, számítógépektől független, autonóm rendszer (persze nem, de nagyon független
). Ezért is szopkod[t/n]ak sokat a kontraszt alapú élességállítással (ahogy a kompaktok csinálják). Kinek a papné amúgy. Konkrétan 1 kezem pár ujján meg tudom számolni, hogy hányszor fókuszpontoztam. Középrefókuszozom, illetve szemmel/kézzel ugye, ott meg mindegy.
-
Balinov
titán
válasz
j.bravo #11452 üzenetére
siman van meg most is ilyen. 0 raforditassal ezt az Epson-t talaltam amazonon. nem olcso, szvsz beragadt keszlet.
ill. van pl. Archos-nak egy 7" droidos tabletje 7o Internet tablet neven. 250GB hdd-s valtozattal, otg-s USB-n talan meg pici USB-s kartyaolvasot is meg tud hajtani. ez meg olcsobb is
-
kiskornel
addikt
válasz
j.bravo #11198 üzenetére
Távol álljon tőlem, hogy akárkit is kioktassak. A fórum arra jó, hogy a dolgokat megvitassuk.
Az alábbiak most az aktuális véleményem lesz, ugyanis a képek kidolgozási módszere, a fotós és a technika fejlődésével állandóan változik. (mai fejjel nyilván máshogy dolgoznám ki az évekkel ezelőtti képeim)Véleményem szerint hiperfokális tájképeknél kevésbé számít a nagy / kisméret közti feldolgozás. Ott inkább a látvány miatt az számít, hogy mekkorára szántad eredetileg. A kisebb méretű képen kisebb lehet a fontosnak vélt részlet is. Az ilyen képeknél én is megcsinálom, hogy a végén IrfanView-ban megnyitom, ctrl+r, 1024xY, majd kalap-kabát.
Viszont, ha best feldolgozást szeretnél, és kisebb mélységélességgel készült a képed (teleobis, macro, virág, madár, rovar, stb...) ott már számít a feldolgozási sorrend.
Adott esetben (pl nagy iso esetén) sokkal jobb eredményt lehet elérni, ha a méretezés utánra hagyjuk a zajszűrést / élesítést. Sokszor még a RAW konverter alapzajszűrését is ki szoktam kapcsolni, ugyanis a fókuszon kívűli mosott háttérre sokkal nagyobb zajszűrést (ez itt háttérmosást jelent) lehet rárakni, mint a fő témára. A fő témát ki szoktam maszkolni, s törekedek arra, hogy minél több részletet megőrizzek belőle... Élesíteni is csak a fő témát kell, mert a mosott háttér élesítésével visszakapjuk a zajt!. -> ez az oka, hogy élesíteni csak méretezés után szabad az ilyen jellegű képeknél.
Én PS-t használok, s így szoktam eljárni:
- RAW konverterrel (Adobe Camera Raw) fényerő / színhőmérséklet / kontraszt / görbe beállítása.
- Megnyitom PS-be.
- Foltok, pöttyök, retus.
- Maszkolás: témának szánt részek külön rétegre kerülnek.
- kidolgozom nagyba (zajszűrök / élesítek) -> lementem a végeredményt nagyméretű képként.
- Majd visszaugrok a maszkolás utáni állapotra!
- Leméretezem (megmarad az összes kimaszkolt rétegem!).
- kidolgozom (zajszűrök / élesítek) -> lementem a végeredményt kisméretű képként.Nekem ez vált be a legjobban. Kicsit időigényes, de határozott különbség látható végeredményben.
(#11199) Novics: én PS-t használok.
-
kiskornel
addikt
válasz
j.bravo #11192 üzenetére
Ezek csak észrevételek lesznek:
Sajnos a hobby vagy amatőr fotózásnál elkezdte mindenki alkalmazni a profiknak szánt eszközöket. Én, mint igényes amatőr a faxra kívánom az LR-t. Mint amatőr, inkább a művész gondolkodás felé kellene orientálódni, nem a prok sok-sok képet készítünk a megrendelőnek ugyanazon beállításokkal, és mind-mind kidolgozzuk valahogy.
Én kevés képet készítek, meggondolom, hogy az mit ábrázoljon, és fullig kidolgozom, és arra mérget vehetsz, ha meglátod egy képemet, hogy én azt olyannak szántam, olyat akartam.Semmiképp nem akarom megváltoztatni mások gondolkodását, de szerintem a fenti eljárást kellene alkalmazni a hobby/amatőr fotózóknak. Mert az amatőr nem pancsert jelent, hanem műkedvelőt.
Sokkalta de sokkalta jobb képek születhetnek abból, ha már az elején a megfelelő célra fotózod a képet... Ha már elképzeled fotózáskor a célt.
De ha már van egy képed, akkor sem kell spórolni az utómunkával. Ha fontos a tökéletes minőség, akkor 5 mérethez 5db fullig kidolgozott kép tartozik, amit mindjárt az elején leméretezéssel érdemes kezdeni.
Pl.: a kisebb méretek esetében az elején érdemes elhagyni a zajszűrést. Az élesítést meg mindenképp a legvégére hagyni, és az adott mérethez igazítani."posztereid.webáruházban árulod? Vagy stockfotózol?" - ez már PRO alkalmazás, de mégsem. PRO az, aki prolizik naphosszat...
-
tbs
addikt
válasz
j.bravo #11188 üzenetére
Annyit tennék még hozzá, hogy egy minimális (93-85%-ra) történő leméretezés a feldolgozás előtt nagyon sok zajt, moiré-t, aa-t szed ki a képből... (Az aa és a demozaik problémák csökkenése miatt élesebb is lesz a kép.)
Poszternek meg amúgy is felméretezi az ember piszkosul (dekonvolúció rulez!), oszt megszórja a felbontásnak megfelelő zajjal...
De drasztikus leméretezést én sem javasolnék feldolgozás előtt. Csak amit a technika (demozaik algoritmus, érzékelő előtti aa szűrő milyensége stb.) megkíván.
-
Epiph
tag
válasz
j.bravo #10967 üzenetére
hát hongkongbol jött
Amúgy kipróbáltam ... állat
csak por került be amit a képen láttam belefujtam pumpával a fele lejött róla ... ez a szenzor tisztántartás nemkönnyű dolog pedíg marhára figyelek hogy és hol cserélek obit... kb 1mp re sem volt szabadon a tükörakna... mégis bekerül.. valaki egyébként mondta hogy mokusszőr ecsettel takaritja finoman ez szerintetek használható? Zsíros szennyeződéseket meg gondoltam majd beszerzek egy sensorclear-t (Lenspent)..
Jah egyébként jött a menetről le némi festék.... -
spanyoll
addikt
válasz
j.bravo #10856 üzenetére
Ez nekem ilyen személyes perverzió, nekem fontos, hogy a dolgoknak amik készülnek legyen "lelkük" , így én előbb veszek egy asztalt a piacon és saját kézzel csiszolom, kezelem, dekózom, mint, hogy bemenjek az ikeába pl és vegyek egy "rakd össze" asztalt vejnemöjnen márkával
-
tbs
addikt
válasz
j.bravo #10855 üzenetére
Igen, a Novák talált, a lab4art-ot nem csekkeltem soha.
Ha nem pormentes környezetben negaszkenelsz, küzdeni fogsz a szöszökkel, de dulván.
Spanyoll: ami nekem NAGYON bejött, hogy ha 6x6-os negára (elég nagy a kézimunkához), vagy akármelyik pozitívra ecsettel vittem fel tesséklássék az előhívót. Elbaltázottan hangulatos dolgok tudnak összejönni amúgy tök jellegtelen képekből.
-
mutyi
senior tag
válasz
j.bravo #6348 üzenetére
Gyárival használom, de nincs akkora igénybevétel egyenlőre. Főleg utazás miatt vettem,mert könnyű és azért elvileg több,mint ha kézből tólnám. Sajnos mint írtam is neked is a múltkor, éjszakai felvételeket is készítettem vele,de nem lettek valami élesek.
Vásárhelyről van esetleg valaki,aki ért a nikon gépekhez? Szívesen megnézetném élőben is, hogy ki mit mond a gépre.
De az miért van, hogy vakus képek látszólagosan jobb minőséget produkálnak,mint a vaku nélküli természetes fényforrású képek? Azok életlenek és nem elég színhűek.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
j.bravo #6232 üzenetére
Kérdés az, hogy azt és annyiért érdemes-e egyáltalán....
Esetleg nagyon régi Pentax, ahhoz tényleg olcsón is van obi.Bár az sem... -
adik
őstag
válasz
j.bravo #6201 üzenetére
Halljátok? Füleljetek csak! Ugye, hogy halljátok a kopácsolást? Tudjátok mi az? A Sztahanov szobrot épp most faragják át Tigrisre
Amúgy ha lenne valami esti/hétvégi mérsékelten horror-árú (ilyen persze még van is), ami még jó is (és itt kérném a Tisztelt Fórumtársak nagyrabecsült segítőkészségét), az valószínűleg rám férne... -
Degeczi
nagyúr
válasz
j.bravo #5129 üzenetére
filmes korszakból ingyen kaptam 70-300ED-t (igaz, nem a G-s - de azt mondják, nem sokkal jobb ez sem) és Sigma 70-300 APO-t is: hát a kettő közül nekem egyértelműen inkább a Nikon!
a Sigma-val készült képek színe sem az igazi, de legfőképp a fókuszálása sokkal bizonytalanabb, míg a Nikoné mindig pontosélességben egyformák (föltéve, h sikerül jól fókuszálni a Sigmával): 200-ig egészen elfogadható, fölötte reménytelenül kezdenek lágyulni - de portréra ettől még használhatók
a bokeh pl kimondottan szépaz új 70-300VR valóban sokkal jobb pláne 200 fölött, és ilyen (nem túl jó fényerejű) telénél a VR is hasznos - de sajnos tényleg sokkal drágább is
-
drkbl
őstag
válasz
j.bravo #4692 üzenetére
Jobb egérgomb:
De azt mondják, nem olyan jó, mint régen volt, bővebben a Nikon topikban.
@Zebu: Azt mondják, a sima Capture-höz képest sokat romlott a batch feldolgozás.
@szkatti: A VR-es azt jelenti, hogy a 18-55 objektív is stabilizált. Ebben a tartományban könnyebb bemozdulásmentes képet készíteni, mint a tele tartományban (55-200), de ha szeretnél kézből fotózni alkonyatkor vagy egyéb fényszegény időpontban/helyen, akkor megéri a különbözetet.
-
Zebu
addikt
válasz
j.bravo #4692 üzenetére
Hogyan tudsz alapból batch processinget végrehajtani a képeiden?
Már gondolkodtam ilyenen, de mivel eléggé eltérő fotók lehetnek, ezért nem értem hogyan lehet használni......
Hydra SR: jah értem!
Lehet megpróbálkozom a Nikon szoftvereivel...
drkbl: Capture NX2 mindent tud amit a korábbiak?
-
ottkar
addikt
válasz
j.bravo #3682 üzenetére
"Egyébként nagyon fura, hogy két töltéstől (a páros töltőben) megadták magukat. Hacsak nem nagyon rossz az a páros töltő,"
Nem a töltő a rossz hanem az akku. A két sorbakötött akku ha nem egyforma ellenállású nem egyformán vesz fel áramot.hiszen elektromosságtani alaptétel hogy ugyanazon feszültség különböző ellenállásokon különböző áramot hajt át.Ezért hülyeség a páros töltés ilyen töltőt nem szabadna csinálni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Anime filmek és sorozatok
- One mobilszolgáltatások
- Házimozi belépő szinten
- Trollok komolyan
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Akvarisztika
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- Hp Prodesk 600 G3/ G5/ G6 SFF/ i5 8-9-10 gen / Elitedesk 800 G4 /Win11- Számla, garancia
- BESZÁMÍTÁS! MSI MAG 325CQRXF QHD VA 240Hz 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- LG 27UL550-W - 27" IPS / 3840x2160 4K / 60Hz 5ms / HDR10 / AMD FreeSync
- Bomba ár! Dell Latitude E5450 - i5-5GEN I 8GB I 500GB I 14"FHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Dell latitude, precision, xps, magyar világítós billentyűzetek eladóak
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest