- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- MIUI / HyperOS topik
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Mi mindenre jó egy másodlagos megjelenítő?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
leeate
senior tag
Na ez egy egész jó megközelítés, csak vesszőket rakhatnál az írásodba, kicsit zavaró. De mi ez, hogy "Aki a mobillal készít képet az fotózó lehet csak"? Mobilos kamerával nem sikerülhet egy-egy érdemesebb felvétel? A legutóbbi fotóművészet még külön művészi stílusnak is leírta a mobilos képeket.
-
leeate
senior tag
Most hogy jön ez ide? Vannak régi fotóim, de igazából a "csúcsminőségű" (valami ilyesmi volt a tasakra írva) Ofotért képek is már rég kifakultak a fiókban, a jobb tintasugaras tintákat / papírokat viszont már 200 évre tesztelik, szóval szvsz nem játszhatna már a kémia színes fotóknál. A fekete-fehér film az más, az király.
-
pitman
őstag
Így van. A jpg arra van, hogy a képnézegető/fényképező meg tudja jeleníteni, mi van a raw file-ban. A képnézegetők esetében ezért nem feltétlenül szükséges a raw kibontási képesség.
A komolyabb képnézegetőkben az is megadható, hogy a beágyazott képet mutassa, vagy ha tud konvertálni, akkor az milyen paraméterekkel tegye.
Pl. az ingyenes Faststone ImageViewer képes beágyazott jpeg megjelenítésére (tehát nem kell tudjon konvertálni, de ha a felhasználó kéri, akkor képes a raw anyagot kibontani is) Mindezt természetesen batch módban is meg tudja tenni. -
runner 125
nagyúr
-
doc
nagyúr
marpedig nem 'tevedek kurvara'
te vagy az egyetlen aki 3D-s TV-rol beszel, en mar az elso postban is mozit emlitettem, nem veletlenul...
ha meg ennyire nem vagy kepben, menj el egy 3D-s moziba hogy megnezd a 2009-es 'torzszulotteket', de addig is ne beszelj baromsagokataz 'ujszeru' technikarol mar annyit, hogy az SGI gepekbe tobb mint 15 eve gyarilag be volt epitve a csatlakozo ehhez a szemuveghez
-
-
biker
nagyúr
a második menettel se lenne baja, mert az meg külsős, így leszúrás előtt ráteszi a külső menetet, majd leszúrja.
így szintén nem kell kétszer befogja a kis alkatrésztezen a gépen van egy bajonettszerú képződmény az elején, csak tudnám mit lehet oda tenni, mert semmi kiegészítő sehol nincs hozzá, se napellenző, se lencse, se konverter
itt jól látható
mérete kb 46mm átmérő -
pitman
őstag
Elég világosan le lett írva az is, hogy nagyon régen forgalomban vannak ccd-s kamerák.
Ezzel az állításod megdőlt, de te továbbra is kötöd az ebet a karóhoz. Megint féligazságokon lovaglosz, melyeket úgy próbálsz beállítani, mintha az lenne a valóság.
Nem ez az első alkalom, hogy a saját csapdásba esetél, de még soha nem ismerted ezt be.
Ez a probléma, amire már korábban is próbáltam felhívni a figyelmedet, úgy tűnik eredménytelenül.
Sajnos ezért, illetve más viselkedési formáid miatt, kerültél már más topicban is a moderátorok látókörébe. Nem ártana ezen egy kicsit gondolkozni.Részemről a kérdés megvitatása befejezve.
-
pitman
őstag
Mi nem volt?
Attól tartok, hogy megint történt egy olyan állítás, ami az adott formájában nem feltétlenül állja meg a helyét. Finoman fel lett hívva a figyelmed erre a tényre, ennek ellenére konokul kitartasz mellette. Már többször említetted, hogy az a célod, hogy lehetőség szerint ne téves információk kerüljenek a fórumozók tudatába (mely egy támogatható cél), ennek ellenére úgy tűnik, mintha ezzel szembe mennél.
Az eredeti kérdés az volt, hogy a szalagos videokamerák is ccd segítségével vettek fel?
Erre azt mondod, hogy nem, holott voltak, vannak ilyen kamerák.
(Most tekintsünk el az eredeti kérdés pongyola megfogalmazásától, mert természetesen nem a ccd segítségével vettek fel, az csak elektromos jelekké alakította a bejövő fényt, a felvétel mágneses elven történt.) -
törölt tag
-
leeate
senior tag
Upsz. Az tényleg fényérzékeny? : )) Hát, múltkor láttam asszem a Dunán egy kisfilmet, amiben a csávó azt magyarázta, hogy a videokamerákkal jött be az elektronikus képkészítés, aztán elkezdett beszélni a CCD-kről.
Najó.. Akkor a videoszalagnak kb. mekkora volt a dinamika tartománya?
-
pitman
őstag
Ha minden záridőnél ott van, akkor stuck pixel. Amennyiben a gép garanciális, úgy javítani/cserélni kell. A javítás valószínűséggel az általad is említett kimappelés lesz.
Mivel a kék égbolton is ott van (rövid záridőnél), hosszú záridőnél is ott lesz (hacsak a hosszú záridőknél életbe lépő zajszűrés/dark frame zajszűrés ki nem gyomlálja).
-
pitman
őstag
Ez nem egészen így van tudomásom szerint.
Ha a pixel csak hosszú záridő mellett ad abnormális értéket (mely lehet teljesen fehér vagy színes is), akkor az hot pixel.
Ha konstans módon fals értéket ad (fehér vagy valamilyen szín, kivéve a feketét), akkor stuck pixel.
Ha konstans fekete minden körülmények között, akkor dead pixel.Gyakorlatilag a dead és stuck pixelek ugyanúgy hibás pixelek, csak másként jelentkeznek a kész képen, de folyamatosan ott vannak.
-
-
mutyi
senior tag
Holnap teszek fel képeket is természetesen!
Kint az utcán készítettem vaku nélkül és vakuval is ugyanazokkal a beállításokkal. Volt elegendő fény, hisz napsütéses idő volt este 6 fele is. Pl. próbáltam fotózni bogarakat mindkét módszerrel és vaku nélkül pocsék, homályos képeket kaptam, ha vakut is használtam, akkor már élesebb volt jóval. Macskámat is fotóztam, vaku nélkül a szokásos nem vagyok megelégedve fotók készültek, vakuval meg szép élesek.
Lehet hülye kérdés: de elképzelhető, hogy valamiért nem jut elég fény az obinak vaku nélkül? Ez valami hiba lehet?
Beépített vakum van, akárhogy is próbálkozom nekem csak 1/250-ig engedi a záridőt beállítani, gondolom külső vakuval lényegesen rövidebb záridőkkel is engedne fotózni. -
törölt tag
"És elemnél mindíg termelődik az áram, míg az akkuknál felszabadul."
Egyikben sem termelődik, vagy mind a kettőben. Áramforrás mind a kettő, ha nem "termelődne" benne áram, akkor nem lenne képes a feladata ellátására.
Ha arra akartál célozni, hogy a belső ellenálláson folyamatosan kisül egy szárazelem, akkor OK, de ez megvan akkuknál is. A kisülés mértéke a belső ellenállás nagyságától függ.
-
sztyui2
őstag
A lenspen nem száraz. Tudomásom szerint a kupakjában van egy kis folyadék, ami direkt a tisztításra való. És amikor leveszed a kupakról, akkor pont tisztításra kész. Szóval elvileg nem száraz.
Adik: Köszi a tanácsot. Akkor valószínű lenspen lesz. Most még vakura gyűjtök, szóval majd ha meglesz a vaku, meg a rádiós kioldó, meg a vakuállvány adapter hozzá, majd utána veszek egy lenspent. 1600-ért még megvettem volna a pumpát, de 4000-ért a lenspent inkább majd egy hónap múlva. Egyébként is még most simán retusálható minden piszok. Igazából 5 nagyobb piszok van a szenzoron, ami kb f13-as rekesznél vagy szűkebbnél már feltűnik. Azért ilyen szűk rekeszt viszonylag ritkán használok, szóval még ráér. -
-
leeate
senior tag
Köszi ottkar! Nem gondoltam, h ennyire bonyolult módszerekkel kerül kép a papírra, de ezek szerint megéri a pénzét
KTTech: "ráadásul a színeket (árnyalatokat) érdemes úgy igazítani, amilyen a megvilágítás lesz megtekintéskor..."
Eh.. kösz.
Azért gondolom (remélem) olyan nagy különbségek nincsenek, hogy el kéne szörnyülködni rajta.
-
bulgesz
tag
végül a kingmaxot vettem de csak azért mert Class 6-os,ellentétben a 400 Ft-tal drágább Class 4-es Kingstontól! (pedig a kingston-t én is elismerwem,bár a számítógépemben most kingmax van(igaz előtte kingston volt). Az olcsóbb sandisk-ektől tartok egy kicsit!(ráadásul az említett sandisk class 2-es volt)
-
leeate
senior tag
Áh igen, hallottam már róla valamit. Érdekes lenne ezt tanulmányozni, hogy mi is történik pontosan, de nem tudom, hol lehetne ennek utánaolvasni...
És most egy relevánsabb kérdés: a gépembe 4 db AA akku való. Na most olyan fantasztikus a gépem, hogy nem jelzi ki az akkuk állapotát, és számítógépen se lehet megnézni. (Emiatt UTÁLOM A GÉPEMET) Ha lemerülés előtt (tehát mielőtt azt írná ki a gép, hogy cseréljen akkumulátort, és nem kapcsolna be) felteszem őket tölteni, akkor a töltő kiegyenlíti az akkuk töltettségét? Szóval nem lehet az, hogy ha az egyik fel van töltve, abbahagyja az egészet, vagy a túltölti... Saját töltője van az akkuknak, ami nem gyorstöltő.
-
errerr
tag
-
D4rkm4n
őstag
Már hogy ne lenne értelme? Sok tekintetben jobb az infrás kioldás mint a hagyományos 10 másodperces késleltetéses vagy a zsinóros távkioldós.
Nem kell az exponáló gomb lenyomása után kapkodva rohanni, hogy benne legyek a képben, nincs kábel ami beleakadjon bármibe, vagy egyszerűen látványával elrontsa a fotót.
A távkioldó gombjának megnyomása után kb. 2-3 másodpercre elkészül a fotó, tehán van esetleg arra idő, hogy zsebrevágjam a kütyüt.
-
sanyixXx
senior tag
Szólva adva van egy gép amelik feketében van meg ezüsttel lefújtban, akkor a fekete jó az ezüst meg hányadék.
valahogy így
kár ezen fennakadni, biztos vettél már te is úgy eszközt, hogy megnézted, hogy hogyan néz ki. kinézel pl. egy autót magadnak, de épp nincs csak csillámos rózsaszínben, akkor gondolom keresni fogsz egy férfiasabb színűt... -
Szten Márs
nagyúr
Nem csak technikai jellegű igényeket lehet támasztani egy használati eszközzel szemben, simán lehet teljesen szubjektív, ízlésfüggő esztétikai, külalaki igényket is, nincs ebben semmi meglepő, az ember márcsak így működik. Én is szivesebben veszek a kezembe olyan dolgot, amire jól esik ránéznem, mint olyat, amit rondának találok
-
Fryskitt
addikt
Az angolt meg meg kellett írni. Az nagyobb munka (inkább lefordítod a háború és békét vagy megírsz egy ugyanolyat). De be kell mutatni a számlát, tehát akkor se kapod meg, ha fizetsz érte, de nem itt vetted. Ez ráadásul hülyeség is, mert így némi pénzmagtól is elesnek. Hacsak nem az a cél, hogy mégiscsak itthon vedd meg. Ez pedig a piac korlátozása.
-
ercé
csendes tag
értem esetleg tudsz javasolni olyat ,hogy fénymérést kiértékelő, részleges, szpot, középre súlyozott átlag melyik a legoptimálisabb? vagy ez is olyan ,hogy mindig más? továbbá canon 50mm 1,8 II objektívjével szemezek néha töprengek rajta teszteket is olvastam róla stb. szerinted erre a célra hozna e előrelépést?
-
-
KTTech
veterán
Akkor hogy korrigálod a monokromatikus fénymérő által adott értéket, ha sok zöld felület van a képen? és ha ugyanolyan arányú kék felület? A monokromatikus fénymérő azonos értéket fog mutatni, de mégsem azonos korrekciós érték kell a helyes expozícióhoz, színes filmet alapul véve.
Nem véletlenül használ a Nikon RGB szenzort fényméréshez (és követő AF-hez).
-
KTTech
veterán
Az én állításom az volt, hogy a régi TTL fénymérők teljesen másképpen mérnek (és főleg: pontatlanabbul) mérnek fényt, mint a mai modern, sokmezős, fejlett témafelismeréssel rendelkező fénymérők. Az említett MTL3 1 mezőn képes fényt mérni. Egy mai gép mátrix mérése legalább 35 mezőt vesz figyelembe...
Persze spotmérésnél adhatnak azonos eredményt, ha az adott spotmérő nem veszi figyelembe a téma színét. Ha figyelembe veszi, akkor már kapásból más lesz az eredmény (pl. Nikonnál).
Ezzel nem azt mondom, hogy a régi mérőkkel nem lehet dolgozni (és a mai fénymérőknél is aktívan kell használni a korrekciókat, de sokkal kevésbé, illetve kisebb arányban, mint régen), de igazán pontos eredményt még ma is külső, beeső fényméréssel lehet elérni. Márpedig a diafilmnél erre van szükség (hiszen 1/3-1/2FÉ eltérés már túl sok hiba), ha nem akar sokat költeni az elrontott diák előhívására az ember. Mert azért keményen megkérik manapság mind a filmnek, mind az előhívásnak az árát...
-
KTTech
veterán
Hát, akkor a Canon fénymérése előbbre tart, mint amit használsz. Síma mezei (A/S/M) üzemmódban (nem témaautomatikánál) az elvileg szükséges +1.5-2FÉ korrekció úgy szénné égette a havas tájat, ahogy kell... ha nem nyúltam hozzá, akkor pont jó lett az expó (értem ezalatt: nem szürke, mint az várható lenne alaphelyzetben). Persze nem csalhatatlan, de meglepően jól eltalálja.
De ugyanez a helyzet a kis méretű fényforrásokkal is: alapból elrontaná a fénymérést a gép, ha nem zárná ki ezeket a mezőket... ahogy a vakus képeknél is kizárja a visszacsillanásokat a képelemzésből.
Ezek a funkciók nem voltak benne egy őskori gép fénymérőjében, tehát jócskán tudni kellett mit és hova kell korrigálni.
-
KTTech
veterán
Azért ez ennyire nem egyszerű. Ugyanis a mai TTL mérők bizony már korrigálják az értéket, amit kapnak (a beépített sémák alapján)... pl. felismeri, hogy havat fényképezel, és nem kell neked korrigálni, hanem automatikus a korrekció, vagy kizárja a fénymérésből a napot és hasonlók.
Persze ahol túl nagy a dinamikakülönbség, ott deríteni kell, ez igaz.
-
KrAt
veterán
Belinkeltem egy képet, milyen képet csinál. Azt azzal a géppel csináltam, és felraktam a gépre. Ergo nyilván a CCD-je hibás, ha ilyen képeket csinál, és nem a kijelző, mert akkor gépen jó lenne
Régebbi képeket (mint írtam) teljesen jól lehet nézni mindenhol, csak az egy idő után készültek ilyenek
Bocsi, ha félreérthető voltam, csak nem esett le, h kijelzőhibára gondolsz, ha a tesztkép a szar
-
leeate
senior tag
Igen, láttam a Vaterán a sok analóg gépet, de nem tudtam, hogy azok régebbről származnak, vagy már a 90-es években használták csak őket.
Tök jó lehetett akkoriban hobbifotózni. Egyszer talán én is megcsinálhatom a saját sötétkamrámat.
De igazából az érdekelt, hogy honnan lehetett a nyugati gépekhez hozzájutni. Voltak itthon (hivatalos) forgalmazók? Vagy feketepiac? Ebben vagyok kicsit homályban.Hát azért gondolom, mégsem lövöldöztek "csak úgy", mint ma a memkártyára, az előhívás így is-úgy is pénzbe került, meg az a 35-40 kocka/film se volt túl sok.
-
Zozzant
addikt
A Carenar leginkább Cosina forrásokból táplálkozik, nem hinném hogy Zeiss lenne... ebay-en is találtam pár eladó példányt, nem nagyon licitálnak rájuk. Nem akarok témázni nagyon róla de azért lehet hogy egy kicsit elfogult vagy a saját példányoddal kapcsolatban. Pl az említett tair-11a messze fölülmúlja mind képileg mind blendék számában (20 lamellás! ellenben a carenar 6 lamellájával) ami nem elhanyagolható a háttérelmosásnál. A lényeg nem is ez hanem, hogy neked tökéletesen megfelel, viszont van nála jobb is.
-
KTTech
veterán
Én sem mondtam mást
Alapvetően az objektívek felbontása és a pixelméretek közt lehet párhuzamot vonni. Az azért egyértelmű, hogy a Hassy 39-es hátfalán sokkal gyengébb optikai teljesítmény is elég a tökéletes képhez, mert öklömnyi méretűek a pixelek egy APS-C-s vagy FF vázhoz képest. Persze az ellenfényes fátyolosodás kérdése náluk is jelentős gond (amit a régi objektívek nem tudnak kiküszöbölni, mert nem készítették fel arra őket, hogy a film erős fényvisszaverősést okoz)
A 135-ösöd is lehet, hogy kiszolgálja a 21-es érzékelőt, de ezzel már kicsit óvatosan bánok. A régi objektíveknél sok egyéb paraméter miatt jelentősen romlik/romolhat a képminőség, még akkor is, ha a mérések mást mutatnának, és analóg hordozón verhetetlen képe van... én éppen ezért soha nem is ajánlom a régi objektíveket modern vázakon.
-
bmws94
csendes tag
"Az eszköz vakuja erős, talán túlzottan is, így csak nagyobb terek bevilágítására jó;"
Ezt nem én találtam ki hanem a tesz-ből másoltam ki...De vakuzásra azóta sem jövök rá, viszont Automata módban annyival jobb hogy ha sötét van akkor magától "megvilágosítja" a képet...+Sokan abba a hibába esnek, mint én is így gondoltam eddig.. hogy a legnagyobb felbontásban a legjobb a kép. Nem! a 800x600 Fine is nagyon jó képet csinál,mellesleg minek 2048x1536 Felbontás?
-------
Tölthető elemet/akksit megéri venni?? ->Vettem 4xxFT-ért Rossmann AAA Micro LR03 Rubin Powerfull alkaline féltartós elemet bele tegnap ami olyan, azt "beállítgattam" a gépen + fotóztam pár képet tegnap, és ma. Erre ma kiírja hogy Low Battery és kikapcsol. Mire én visszakapcsoltam és láss csodát tudtam még vele fényképezni.... Érdekes....
Üdv -
Zozzant
addikt
A Raynox és az Optiform a világon egyedülálló módon nem az első számot jelöli a gép felőli oldalnak... erre oda kell figyelni, nyilván azért van így mert az ő termékei felrakásához ajánl gyűrűket ezért kezdi azzal a szám-párt. Nem mindegy hogy 55-52 vagy 52-55
Egyébként az ottani ár eltúlzott az ebayhoz képest.
Új hozzászólás Aktív témák
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Bestbuy játékok
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Háztartási gépek
- Társasjáték topic
- Nintendo Switch 2
- Milyen videókártyát?
- Milyen légkondit a lakásba?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- További aktív témák...
- Microsoft Surface Pro 6 i5-8350U 8GB 256GB 1 év garancia
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX One S 512GB lemezes játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- LG 24GQ50F-B - 24" VA / 1920x1080 FHD / 165Hz 1ms / AMD FreeSync Premium / Adaptive Sync / HDR 10
- Gamer PC- Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 4790K / 16GB DDR3 / RX 5700XT 8GB / 512GB SSD
- Villámgyors teljesítmény és 10 év nyugalom!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest