- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- MIUI / HyperOS topik
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Mi mindenre jó egy másodlagos megjelenítő?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
phedi77
tag
válasz
Santiagain #21263 üzenetére
Tudom mi a svenkelés de még nem próbáltam.
-
phedi77
tag
válasz
Santiagain #21264 üzenetére
14-42 mmes az obi
-
Santiagain
őstag
válasz
Santiagain #21263 üzenetére
Meg úgy filózunk, hogy nem ismerjük se a vázat, se az obit.
Nem mindegy az sem, hogy 10mm-en készül egy tájfotó, amin rajta van a párja, vagy telével egy arcportré. -
Lassú Víz
addikt
válasz
Santiagain #21261 üzenetére
Azzal érdemes vigyázni. Legalábbis M módban auto ISO mellett az én gépem nem tud expo korrekciót. Viszont a hó miatt meg kellene + irányban, hogy ne legyen tök szürke.
(#21259) phedi77:
A legegyszerűbb ha van a gépen beach & snow motívum program. Erre találták ki. Aztán ha nem tetszik a végeredmény, akkor lehet másképp beállítani a gépet, de legyen elég gyors a záridő, hogy kimerevedjen a mozgás, legyen elég szűk a rekesz a megfelelő mélységélességhez (ezzel ritkán van gond), de ne legyen f11-nél szűkebb a diffrakciós határ miatt, és kicsit túl kell exponálni, mert a fénymérő 18%-os szürkének feltételezi a havat is. Különböző helyekről, szögekből, expobeállítással érdemes sok képet készíteni, a memóriakártya olcsóbb, mint utána otthon bosszankodni, hogy a párod fejéből áll ki sífelvonó oszlopa. Szép dolog elkapni a pillanatot, de ha biztosra akarsz menni inkább készíts sorozatfelvételt, és utána tarts meg sorozatonként egyet. -
zool1
őstag
válasz
Santiagain #16086 üzenetére
Közben meg lett!
-
*Ropi*
félisten
válasz
Santiagain #16024 üzenetére
A vázak szenzora (legalábbis a Canonoké) natívan 240 DPI-n dolgozik: vagy több részletben dolgozol vagy kicsit felskálázod.
-
DigitXT
félisten
válasz
Santiagain #16024 üzenetére
Mit kell a tényleges alatt érteni?
Hiába sok megapixeles az érzékelő, ha
nem elég jó hozzá az obi, akkor semmi értelme, nem lesz több infó a képen?
Azért érdekes, mert ezen utóbbi képek ún. modern képek, tehát nem nagyon
fedi el a kép természetessége a pixelességet, éles vonalak: feltűnő "aliasing".
Más esetben pl. tájképek vannak, ott talán nem lenne ennyire kritikus a dolog,
sőt, azokról egyelőre nem tudom, hogy nyomdába kéne vinni őket, de ki tudja.
Ezt részben arra is írom, hogy "800x600-as monitorra" bármivel jó lenne a fotó.*Ropi*: próbálok utána járni a részleteknek. Amúgy ez a "fluorescent" tuti?
Ránézésre nekem ilyen energiatakarékos izzónak tűnnek, amiknek általában
gyér a fénye. Mondjuk nem láttam még belőlük több 100W-osat az is igaz.Btw. a LMGTFY linkelése nem vidám és játékos, hanem idegesítő, és lassú.
Valamint: azt érzékelteti a kérdezővel, hogy nemhogy nem ért hozzá, még a
Google-t sem tudja használni, hiszen "csak be kell írni ezt a keresőbe" és...Szóval összességében (bár nem tudtam, hogy mindig ezt csinálod) személy
szerint nem tartom jó ötletnek, pláne az egyéni ranggal: olyan érzés, mintha
leszólnál a pórnépnek a nagyon magas lóról. Szerintem ez sokakat frusztrál:
ha nem, akkor elnézést, és örülök, hogy csak én értettem félre a dolgot..."akkor úgy kezdtem volna, hogy ennyiért meg ennyiért vállalom el"
Értem: általánosságban gondoltam. Nem akarok műtermet nyitni, na.
Viszont nem akarok 25-50K-kat kifizetni egy-két fotóért, amikor van rá sansz,
hogy kb. egy nagyságrenddel többet is meg kéne csinálnom a jövőben. -
fattyu
veterán
válasz
Santiagain #15916 üzenetére
Ennél már csak az a jobb mikor a citadelláról vakuznak le a városra. ott sírok mindig.
-
bb0t
őstag
válasz
Santiagain #15870 üzenetére
Balinov: samsung
Santiagain: nem állítottunk el semmit, nyilván lebutítja ha nem elég a sávszélesség mint ahogyan mondjuk a videó is akadozik ha lassú az internet, vagy nem tudom lehet, hogy rossz hasonlat de a jelenség biztosan létezik, ezért vagyok bizonytalan.
-
bb0t
őstag
válasz
Santiagain #15867 üzenetére
Köszi, és bocsi hogy ide írtam, csak azt nem értem akkor, hogy Note2 típusú telóba class6-os kártyát raktunk és érezhetően rosszabb minőségű volt a fullhd felvétel mint amikor a telóra mentettük, pedig azt voltastam, hogy az AVCHD 20-30mbit/s körül van.
-
zool1
őstag
válasz
Santiagain #15029 üzenetére
44 gigáig én is jó vagyok, de azért jó lenne lementeni a nyers képeket valahova. Még osztok szorzok.
-
mutyuru
aktív tag
válasz
Santiagain #14989 üzenetére
Lampat sikerult szervalni - igazit, igy azzal nem lesz gond.
Viszont kb. 100 termeket kell majd befotozni, ami nem lesz egyszeru mutatvany. -
válasz
Santiagain #14987 üzenetére
ha állványról lő, akkor akár gyertyával is deríthet percnyi expo mellett
elég sok lehetőséget ad ez egy sötét szobában is, asztali lámpával megvilágítja egyik oldalról x másodpercig, aztán másik oldalról messzebbről y-ig. el lehet vele játszani
-
mutyuru
aktív tag
válasz
Santiagain #14985 üzenetére
Sajna rovid az ido, mert onnan kethet lenne a szallitas es nekem mar kelleni fog par napon belul. Valamint No.ba szemelyesen atvehetem, mert itt vagyok kinn jelenleg.
Akkor a lampasat hagyom a fenebe majd nezek ket masikat. Egyebkent asztali lampa mennyire hasznalhato hozza...? -
mutyuru
aktív tag
válasz
Santiagain #14977 üzenetére
Kosz a leirast!
Gondoltam nagyobb meretueket keszitek RAW formatumba es majd azokat dolgozom at. A kepek webre kerulnek fel, tehat max 150kb. korul megall a meret.
Az elkepzeles szerint szimpla feher hatterrel, amihez a sator jo lesz.Udv,
M -
*Ropi*
félisten
válasz
Santiagain #14970 üzenetére
Jó, nem 12 órás formátumban írtam...
-
sideburns
aktív tag
válasz
Santiagain #14970 üzenetére
-
*Ropi*
félisten
válasz
Santiagain #14965 üzenetére
Képzeld a párt egy mutatós óra számlapján középre!
Mögöttük van 12, köztetek 18 óra.
(#14966) fireproof: Ahhoz is nagyobb SB kell (ennél mindenképpen) és messzebbről kell világítani.
-
fireproof
őstag
válasz
Santiagain #14921 üzenetére
És hogyan tudnám megmérni őket terhelés alatt?
-
scarabaeus
őstag
válasz
Santiagain #14855 üzenetére
Diagonális van akár 16 mm is.
-
zolisx4
őstag
válasz
Santiagain #14759 üzenetére
Nincs eltömődve, most akartam másodszor használni dobozába volt ,ha 20 fényképet csináltam vele akkor sokat mondok.
*Ropi*
Igen ez mehet garanciába akkor .
Köszi mindenkinek -
copass
veterán
válasz
Santiagain #14682 üzenetére
hát igen én is ezt vallom, sokan mondták már ezt. 1/80-1/160 ami már jóféle.
-
*Ropi*
félisten
válasz
Santiagain #14621 üzenetére
1/80 körül próbálkozz 2-es módba (amikor csak függőlegesen korrigál, vízszintesen nem) kapcsolt stabilizátorral! De nagy a valószínűsége, hogy a karok mozgásához annyira le kell menned záridőben, hogy már minden be fog mozdulni...
-
válasz
Santiagain #14621 üzenetére
a test nehéz ügy, mert az mozog valamennyire, a hajót meg svenkeléssel tudod megoldani. igaz akkor meg a háttér is bemozdul
-
válasz
Santiagain #14555 üzenetére
Ez oké, de egy 80ezres kompakt gépnek is ezerszer jobb optikája kell legyen mint bármilyen telefonnak. Ha nem így van akkor nagy bajok vannak.
-
válasz
Santiagain #14500 üzenetére
azt nem tudom, de a canonnál olcsóbb szerintem nincs
-
copass
veterán
válasz
Santiagain #14477 üzenetére
általánosságban beszéltem, mindenhol szabályozva van amúgy.
képfeltöltős oldal más tészta, ott is szabályozva van.
jogi háttér -
Throme
veterán
válasz
Santiagain #14463 üzenetére
Bocs, de az vesse a fórumtársra az első követ, aki legális PS-t, LR-t, Win-t használ. Emellett minden cd-t és dvd-t megvesz.....
Nem warez miatt jött ide, de most már tudja, hogy a vízjel eltávolítás minek minősül....
Mivel Te warezolsz, így elég fura olvasni tőled, hogy csúnya dolog a vízjel leszedés...Az se biztos, hogy aki fotózásból él minden mást (pl film, zene) jogtisztán megvesz, vagy éppen minden adót befizet és mindig ad számlát. Ez meg a másik fele a dolgoknak....
-
válasz
Santiagain #14471 üzenetére
Kerdeztem valamit, mert tanacsra volt szuksegem. Nem ismerem/ismertem az effele jogszabalyokat. Volt, aki megertette es tudott normalisan valaszolni ahelyett, hogy letolvajozta volna a masikat.
De gondolom Te a klotyopapirt is megnezed torles elott, hogy nincs-e rajta vizjel.
-
válasz
Santiagain #14468 üzenetére
Bocs de meg nagyobb hulyeseget irtal most. Ha mondjuk szeretne valaki egy kepet maganak hatternek, amiben bent van egy nagy felirat es azt le akarja szedni, az mennyire bunteny?
De nem vitazom veled ne haragudj.
-
válasz
Santiagain #14463 üzenetére
-
válasz
Santiagain #14415 üzenetére
jogos, van olyanom.
de ha képen látszik, hogy középen lehet belekapaszkodni, akkor már nagyon rossz nem lehet
-
válasz
Santiagain #14406 üzenetére
nem nagyon, de szerintem sok elrontanivaló nincs rajtuk
-
válasz
Santiagain #14403 üzenetére
igen
-
mfan
csendes tag
válasz
Santiagain #14369 üzenetére
Kedves Santiagain,
sajnos zárva volt, de szerencsére épp az üzlethez jött az üzletvezető, (utólag nem kérdeztük meg, milyen okból), de nagyon-nagy mázli volt.
Csere lehetőséget nem is hoztuk fel, mert már tegnap úgy vettem meg, hogy az utolsó volt, és el volt rakatva a nevemre! Kompenzációt nem mondott egyáltalán, kedvezményt adott volna (bemutatódarabként értékesítve), ha elviszem a készüléket mégis. XD
-
válasz
Santiagain #14347 üzenetére
Valami akkor nem százas, ha ezt iso1600-on kellett lőnöd.
-
válasz
Santiagain #14345 üzenetére
Ezt a képet akarod kitenni?
-
*Ropi*
félisten
válasz
Santiagain #14340 üzenetére
Abban biztos lehetsz, hogy szabályozzák: ekkora ziccert hülyék lennének kihagyni.
-
*Ropi*
félisten
válasz
Santiagain #14338 üzenetére
Viszont, ha valahonnan megtudja az Állatkert, hogy a náluk készült képed kint van (ráadásul aktív reklámként), akkor sokkal többet fogsz fizetni a pereskedésre...
"Elég szűk a mezsgye, mert mi van akkor, ha a hobbi célból készült képeimet valamelyik képmegosztó oldalon mutogatom, és valakinek annyira megtetszik, hogy meg akarja venni. A nem nyilvános helyen (írásos engedély nélkül) készült képeket meg sem lehet osztani? Akkor sem, ha azon Pistike van a nagyival?"
Erre tökéletes példa a Kopaszi gát (obol.hu) szerződése (amit minden fotósnak alá kell írnia belépéskor): csak magán célra használhatók az ott készült képek, reklámra nem. Privátban át tudom küldeni.
-
válasz
Santiagain #14335 üzenetére
Drága az állatkerti fotózás... és egy szerződést is kell kötni hozzá az állatkerttel.
Ingyen nem engedik, max ha fű alatt csinálod... amin mondjuk a lenti vázolt esetben nem hiszem, hogy megbuknál... -
*Ropi*
félisten
válasz
Santiagain #14335 üzenetére
Akkor te ott nem fogsz fotózni...Előtte telefonon érdeklődj!
-
*Ropi*
félisten
válasz
Santiagain #14325 üzenetére
De konkrét üzleti hasznod származik belőle, mert a termékeket reklámozza a webshopodban, amiket valakik megvesznek és ezáltal pénzt keresel.
Innentől kezdve szerződést kell kötnöd az Állatkerttel. Szerintem.
-
Agostino
addikt
válasz
Santiagain #14265 üzenetére
üdv
szerény véleményem szerint ez attól is függ, hogy mennyi az a por. ha egy vagy kettő szem csücsül az obiban az szerintem az esztétikai érzeten túl semmi mást nem ront. ha úgy érzed az af nem az igazi, lehet, hogy valami más gond van, például elmozog valami.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Santiagain #14265 üzenetére
Szerintetek class 4-es memóriakártya lassíthatja a mentést fotózáskor? A haverom 60d-jében még rosszabb kártya van, ráadásul adapterrel használja, mégis gyorsabban lövi a képeket, és sorozat után sem ment egy fél óráig...
-
spanyoll
addikt
válasz
Santiagain #13920 üzenetére
Tessék, amennyire tudom ez volt az
-
spanyoll
addikt
válasz
Santiagain #13917 üzenetére
Ne higgy mindenkinek, én kettőt is rendeltem véletlenül és mindegyikre került szénpor.
-
Fandango
veterán
válasz
Santiagain #13917 üzenetére
-
hunor70
csendes tag
válasz
Santiagain #13907 üzenetére
hát eddig csak pixel, egy oldal, és százalék alapú átméretezést leltem...
-
törölt tag
válasz
Santiagain #13880 üzenetére
Ertem, mondjuk ez logikus, nem egy nagy fajl-t kell allandoan ujra felulirkalni... Egyebkent nyilvanvalo, hogy a topikban a kerdest feltevo embreke nem tette a katalogusat sajat maga altal megadott helyre, kulonben nem kerdezte volna meg, hogy a program hova tette.
-
spanyoll
addikt
válasz
Santiagain #13861 üzenetére
Ja tényleg, bocsi, valamiért a névjegykártya miatt volt a fejemben, mert azzal kellett nemrég rohangálni egy kicsit, mindegy.
Azt keresek aki / ami meg tudja oldani értelmes áron amit fentebb írtam -
Retro11
senior tag
válasz
Santiagain #13681 üzenetére
Természetesen nem.. Mindenesetre én a helyében utána kérdeznék telefonon, felvázolva a helyzetet, nehogy sírás legyen vége a sztorinak.
-
Retro11
senior tag
válasz
Santiagain #13678 üzenetére
Én Canonról írtam fentebb, ahogyan ő is Canon termékről kérdezett. Én meg mondom neked, hogy a Canon nem fogja javítani a szürke importos terméket. Itt az UK-ban legalábbis egészen biztosan nem foglalkoznak kínából vásárolt termékekkel, semmilyen körülmények közt, még akkor sem, ha a cég UK telephellyel rendelkezik.
-
Retro11
senior tag
válasz
Santiagain #13676 üzenetére
Amit ebay-en vásárolsz annyival olcsóbban, mint amennyivel említették fentebb, az mind Kínából van. Szürke import, életben nem gariztatod le legálisan.
-
Balinov
titán
válasz
Santiagain #13479 üzenetére
jajovanleesett
-
Balinov
titán
válasz
Santiagain #13476 üzenetére
ikrek?
-
j.bravo
addikt
válasz
Santiagain #13426 üzenetére
Szerintem is inkább kiállításszervező cégeknél találsz ilyesmit...
-
válasz
Santiagain #13386 üzenetére
Vélhetően azért nem csomagolnak egybe dolgokat.. mert más más raktárból származnak... ezeket sajna le kell focizni az eladóval... más út nem nagyon van.
Ingyenes szállítás meg nem létezik... max. mindig beépítik az árba. -
válasz
Santiagain #13381 üzenetére
Én a német ebay-en keresztül rendeltem paypal-al... így volt a legegyszerűbb... és legrugalmasabb.
-
padi68
senior tag
válasz
Santiagain #13381 üzenetére
németben tudok segíteni, bárkinek ha kell...
ja és 2005.01.31 óta regelve vagyok és folyamatosan vásárlok....
milyen obira érdemes megvennem a szűrőt?
fix50
18-105
70-300 -
Darko
senior tag
válasz
Santiagain #13370 üzenetére
Szintén S10-20-ra kellene? padi68 által belinkelt Haida szerintem nem vignettálna. Azért ezek eléggé low profile kialakításúak, mondjuk nekem állandóra van már fent egy sigma ex uv is ami nem éppen low, és már kezdem elérni a kritikus határt. Nem is néztem van postaköltség?
(#13374) padi68: neked is pont ilyen kellene? -
padi68
senior tag
válasz
Santiagain #13370 üzenetére
erre mit szóltok? [ND1000-77mm]
esetleg erre a szettre?szett
1x Slim ND Neutral Graufilter 0,9 (ND8) 77mm
1x Slim ND Neutral Graufilter 1,8 (ND64) 77mm
1x Slim ND Neutral Graufilter 3,0 (ND1000) 77mm
1x Stack-Cap Filtercontainer aus Metall 77mm
1x Objektivdeckel mit Innengriff und Kordel 77mm -
Darko
senior tag
válasz
Santiagain #13368 üzenetére
Persze kérdés mi az a normális, most nekiállok megint keresgélni. Asszem maradok én is a normálnál. Az már megvan, hogy ki hozná meg nekem amazonról ha ott találnék, mivel amiket eddig találtam nem küldenek M.o.-ra. Megbeszélhetjük és rendelhetünk együtt is.
-
*Ropi*
félisten
válasz
Santiagain #13342 üzenetére
Nem csinálok felesleges plusz munkát sem magamnak, sem a számítógépnek (a két legerőforrásigényesebb funkció Lightroomban az objektív korrekció és a bőrhiba javító).
-
*Ropi*
félisten
válasz
Santiagain #13333 üzenetére
Igen, lehet korrigálni, viszont azzal élességet vesztesz ami miatt élesítesz, attól meg nő a zaj és a képfájl mérete is feleslegesen (vagy zajt szűrsz: akkor még egy felesleges folyamat).
-
hun620
tag
válasz
Santiagain #13325 üzenetére
APS-C, nem ASP-C
-
*Ropi*
félisten
válasz
Santiagain #13325 üzenetére
Egész alakost 70-200-zal szoktam, mert a nagylátóknak elég kellemetlen hordótorzítása tud lenni (ami gyakorlatilag egy beépített Gombóc Artúr effekt) és az eredetileg vékony lányok egy pofonnal jutalmazzák adott esetben.
4 emberes teljes alakoshoz minimum 50 (ekv. 82) mm.
-
*Ropi*
félisten
válasz
Santiagain #13301 üzenetére
Full Frame vagy APS-C vázon?
-
*Ropi*
félisten
válasz
Santiagain #13310 üzenetére
Ilyet nem tud, ha jól tévedek. Vagyis a "smart collections"-sal kellene próbálkoznod, nekem még nem volt rá szükségem.
-
*Ropi*
félisten
válasz
Santiagain #13307 üzenetére
Ha egy mappába másolod össze őket, akkor egyszerre be tudod húzni őket LR-ba és onnan egyszerre ki is tudod őket exportálni. Csak az elején összeegerészni sok meló őket, utána már csak pár kattintás LR-ban.
-
válasz
Santiagain #13305 üzenetére
35-tel torzulni fog. más kérdés, hogy nem lesz zavaró
néha olyan a munkám, hogy nagyon sok embert kell lefényképezni egészalakosan is meg arcképet is, olyankor a 70mm környéke nekem egy stabil és bevált pont.
-
*Ropi*
félisten
válasz
Santiagain #13302 üzenetére
A forráskatalógusból eltávolítod (remove from catalog) ha mindenáron el akarod (de nem szükséges), majd a célkatalógushoz library módban kitallózva hozzáadod. Utána csak az újonnan hozzáadott képek fognak látszani benne, ezért a filmstrip fölött a fájl neve melletti kis nyílra kattintva be kell állítani, hogy "all photographs": onnantól mindegyiket mutatni fogja.
-
válasz
valamennyi mindig van valamilyen irányban
70-100 mm környéke szerintem elfogadható kompromisszum tud lenni (cropos vázon)
-
válasz
Egész alakosra 35mm-est obikat szoktak, de az 50mm már tuti semmi torzulást nem okoz
-
Zozzant
addikt
válasz
Santiagain #12982 üzenetére
ez csak azt bizonyítja hogy a segédvonal felfekszik az amúgy is ferdén fotózott tárgy felső élére. A vázat tökéletesen vizszintesen tartsd egy tökéletesen vizszintes vonalat fotózva... de ha rám halgatsz inkább fotózol
-
kiskornel
addikt
válasz
Próbáld ki másik objektívvel is, hogy megtudd, az obi a hibás, vagy a váz. Vagy a Lightroom csesz el valamit.
Biztos nem tilt-shift objektív
Ez gonoszság volt.
-
1501N
tag
válasz
milyen váz ez?
-
DJ Reinhardt
tag
válasz
Santiagain #12977 üzenetére
Elsőre azt mondanám, balra vagy a tesztábra középvonalától, a kereső ilyen durva hibáját nem tudom elképzelni.
A kereső középső függőleges és vízszintes segédvonala pontosan fedje a tesztábra megfelelő vonalait és így készíts képet. -
A Zéé
addikt
válasz
Santiagain #12977 üzenetére
Igazából nem értem a problémát.
Nem középről fotóztad a lapot, nem is egyenes a lap se. Persze, hogy összevissza mennek a vonalak -
j.bravo
addikt
válasz
Santiagain #12968 üzenetére
Az AF-C-t nem tudom, szinte sose használok olyat. A helyszíni iso emelés avagy lr-ben felhúzás kérdésére, szerintem kb. mindegy; amikor LR-ben felhúzod, kvázi éppen iso-t emelsz. De okosabbak lehet hogy kijavítanak
-
csakb
őstag
válasz
Santiagain #12964 üzenetére
Mind az AF-C-s, mint az ISO-s kérdésed olyan, hogy sokkal egyszerűbb lenne kipróbálnod, mint hogy a válaszra várj itt.
A laborok általában sRGB-ben várják a képeket, a jobbak (pl. Artwork) adnak ICC profilt is. Ha mégsem, azt valószínűleg külön kiemelik. Amatőr felhasználásra szerintem nincs értelme az sRGB-től eltérni, főleg ha eleve RAW-ban fotózol. Csak a szívás van vele, ha pl. meg akarsz pár képet osztani másokkal.
-
Mikisys
őstag
válasz
Santiagain #12964 üzenetére
Az AF-C az folyamatos autofókuszt jelent, tehát a megadott fókuszpontra folyamatosan állítja az élességet, ha közben elmozdult a téma, vagy a gép.
Alulexponált képet érdemesebb feljavítani később a számítógépben, több lehetőség van.
(Nekem ugyan Pentax K200D gépem van, ami eleve kicsit alulexponál, de ezen jól lehet rajta javítani később a számítógépes LR, vagy PS programmal.)
sRGB az ajánlott otthoni beállítás, Én is ezt használom, többnyire a labor is ezt használja, mert azt kapom vissza az előhívatott képeken, amit beállítottam a számítógépben.
A monitort érdemes egyszer beállítani és lehetőleg nem piszkálni a továbbiakban. Egy jónak elfogadott kép alapján a beállítás többé-kevésbé sikeres lesz, túl nagy fényerő nem ajánlott.
Teszt kép is van a neten, a fotovilág.hu oldalon, arra is jól be lehet kalibrálni a monitort.Üdv!
-
kiskornel
addikt
válasz
Santiagain #12898 üzenetére
Valószínűsíthető válasz: [link] (inkább a második a Flaring lesz).
-
Zozzant
addikt
válasz
UFÓ!!!
-
csakb
őstag
válasz
Nagyon úgy néz ki, hogy a jobb oldali torony tövében lévő 3 lámpa reflexiós képe.
-
tbs
addikt
válasz
Santiagain #12590 üzenetére
Majdnem, de igen. A lábánál fogva. Legyen a rugany végén jelentős tömeg. Azt javaslom még, hogy egy picit hosszabb madzaggal kösd a vázat/állványt még a derekadhoz is.
-
tbs
addikt
válasz
Santiagain #12586 üzenetére
A rögzítés türelemmel történik. Fellógatod óvatosan, oszt ~10 perc múlva minden utórengése elmúlik, ha nem fú a szél. Jah, Decathlon.
-
tbs
addikt
válasz
Santiagain #12582 üzenetére
Lehet. 4/6 követési távja jól számolható, egy téli hajnali 3-kor pedig nem sokan kóvályognak, szélcsendet meg ki kell várni...
Már ha nincs egy korrekt giroszkópos állványod.
(Paraszt giró: lógasd egy dekatlonos gumikötélre az állványod szélcsendben. Meglepően jól működik. Inverz statív.
)
-
Santiagain
őstag
válasz
Santiagain #12580 üzenetére
Déri
Lehet normális éjszaki képet készíteni, Petőfi-hídról lőve? Gondolom, ha épp villamos megy át, akkor esélytelen, de az autóforgalom és a szél mennyire rezegtetik be?
-
törölt tag
válasz
Santiagain #12576 üzenetére
Köszönöm
-
kiskornel
addikt
válasz
Santiagain #12467 üzenetére
Hát ez az. Tudsz róla, hogy a 18-105-ös obid vételi árából 4 db olyan kompakt gépet lehet venni?
Szerintem a szűrő apró pereméről sokkal könnyebben lejár a kupak, mint az obi pereméről. És azt se feledd el, hogy most nem a gyári NIKON kupakról beszélünk. Én tudom milyen a Fujik kupakja.
Változatlanul az a véleményem, hogy nincs mit védeni. Jól össze van az rakva... nem kell azt a kis kompakt képminőségét tovább rongálni.
-
kiskornel
addikt
válasz
Santiagain #12465 üzenetére
Milyen géped is van?
-
kiskornel
addikt
válasz
Santiagain #12320 üzenetére
Nikon / Canon különbség van. Én nem vettem észre, hogy rontana a képen, de a Canon AA filtere erősebb, mint a Nikoné, ezért alapban nem fog 100% nézetben olyan éles képet adni, mint Nikon megfelelője.
Ha nem vagy biztos benne, fordulj egyet a forgalmazó / márkaszervíz felé. Legalább egy telefont nyomass feléjük.
A milliós obi meg pont azért lett belinkelve. Nem néztem utána, de az első fényerős obi, ami milliós nagyságrendű az a 300 / 2,8 (szerintem); Ott láthatod, hogy mekkora életlenség és CA van a linkkelt fotókon nyitva. Ha az elmegy gyári standardnak milliós nagyságrendben, valószínű 12k szűrő környékén is. Bár szerintem lehetne az életlenség akár közel 0 is.
-
Dr V
őstag
válasz
Santiagain #12320 üzenetére
A homály az homály. A kromatikus aberráció (CA) az a nagy kontrasztó témánál jön elő, pl fa ágai körül, háttérként fényesen ragyogó ég. Általában lilás elszineződést lehet látni ilyenkor pl az előbb említett fa ágai körül.
Ha a feljebb linkelt 300asokat megnézed a nikonnál lehet látni, h a fekete vonalak mentén van egy kis elszineződés, a canonnál semmi ilyen nincs. Leginkább a legalsó képen lehet látni ezt a hibát. -
tbs
addikt
válasz
Santiagain #12316 üzenetére
Esetleg ne használj polárt, csak ha szükséges. (Nekem eddig ~2db virágfotónál volt értelmes indokom polárszűrő használatra...)
-
kiskornel
addikt
válasz
Santiagain #12316 üzenetére
Neked megfelel? Mert ez a lényeg?
Nekem Canonon már bele kellett törődnöm, hogy 18Mpx-en sokat kell alapélesíteni... lehet ez már fel se tűnne számomra. Ami kicsit idegesítő, hogy középen CA-zik. Ez biztos az obi közepéről vett minta?
Hogy a gyári specifikációknak megfelel-e. Hát küldök egy képet a Nikon 300mm F2,8 100%cropjáról amit D3x-szel készítettek: [link] (hogy geci legyek az összehasonlítás másik oldalába betettem a Canon 300 2,8L-jét).
Ha neked nem felel meg, és nem sajnálod rá a postaköltséget, akkor lehet pár fordulót csinálni az értékesítő felé.Én is sokadikra vettem meg a sajátomat. Sokkal fosabb képet adott némelyik.
Ha az én véleményem érdekel: mivel én a fotókat nem 100%-ba nézem / sose croppolok akkorát, és csak néha használok CPL szűrőt... kipróbálnám kicsit nagyobb élesítés mellett. Ha sikerülne vele megbékélnem, akkor ez engem nem zavarna. De ez szigorúan magánvélemény. Persze, ha plakát méret minőség kell, vidd vissza gariba.
-
kiskornel
addikt
válasz
Santiagain #12305 üzenetére
Most azt mondanám: kezdők ne teszteljenek. De mivel le kell tesztelni az eszközöd, hogy el tudd dönteni jó-e vagy sem, ezért tesztelj.
Azt javaslom csináld úgy, ahogy az előző hsz-emben leírtam.Lévén nem tudom milyen vázad van (kivéve azt, hogy Nikon), azt se tudom, valyon van-e rajt MLU funkció (Mirror Lock Up - tükör felcsapás). A LiveView ennek egyik alternatívája, úgyhogy használd azt.
A többi dolgot meg majd megérted, ha némi rutinra teszel szert. Minden esetre tesztelni úgy kell, hogy minél több körülmény legyen ugyanaz. És minél kevesebb legyen a vibráció.
Ha lehet, akkor még az autofókuszt is kapcsold ki az első fókuszálás után. Az se változzon a szűrős / nem szűrős képek elkészítésekor. Fix ISO-t használj, ne legyen auton.
-
kiskornel
addikt
válasz
Santiagain #12294 üzenetére
AV üzemmód (utólag ne kelljen világosítani), ha instabil állványod van, akkor inkább valami párkányra rakd le. Ne használj VR-t, viszont vezetékes távkioldó mellett tükörfelcsapást is csinálj. Utófeldolgozásnál minden ugyanaz legyen 100%-ban. Ha van teléd, azon jobban látszanak a hibák. Én így tesztelném...
Egy nagyon minimálisnak kell lennie... Ez sem egetverő, de lehetne kisebb. De előbb ki kellene zárni minden más zavaró körülményt.
-
andrade
senior tag
válasz
Santiagain #12291 üzenetére
Valami súlyos gyártási hibát követtek el, még a legmárkásabbnál is előfordul.
-
kiskornel
addikt
válasz
Santiagain #12291 üzenetére
Szerintem annak nem szabadna életlennek lennie. Én visszavinném a kereskedőhöz, de legalább is bevizsgáltatnám a márkaszervízzel.
Nekem 77-es slim van, és tökéletes. Élességben nincs torzulás.
-
D4rkm4n
őstag
válasz
Santiagain #12288 üzenetére
Igazság szerint nem fényképezőgépben, hanem GPS-ben volt az egyik. A rajta lévő adatokat szerettem volna átmásolni egy új kártyára. Sajnos még attól is kifagy a sajátgép, ha jobbklikket nyomok a meghajtóra.
Új hozzászólás Aktív témák
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Bestbuy játékok
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Háztartási gépek
- Társasjáték topic
- Nintendo Switch 2
- Milyen videókártyát?
- Milyen légkondit a lakásba?
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 12 128GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3028
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 2xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G, H730 1GB, áfás
- HP EliteBook 830 G5 16GB 512GB 13.3" FHD IPS
- AKCIÓ! Dell Latitude 5550 notebook - Intel Ultra 7 165U 16GB DDR5 RAM 1TB SSD Intel Graphics WIN11
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest