- MIUI / HyperOS topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Mi mindenre jó egy másodlagos megjelenítő?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Santiagain
őstag
válasz
Santiagain #21263 üzenetére
Meg úgy filózunk, hogy nem ismerjük se a vázat, se az obit.
Nem mindegy az sem, hogy 10mm-en készül egy tájfotó, amin rajta van a párja, vagy telével egy arcportré. -
Santiagain
őstag
válasz
DigitXT #16026 üzenetére
DxO-n mérik, hogy egy adott objektív mennyire rajzolja ki a szenzort.
Már eleve ott bukik a dolog, hogy nem létezik olyan optika, amelyik egyenletesen rajzol. A képszélek felé mindegyik lágyul. Ha minimálisan is, de torzít, vignettál, és CA-zik. Más kérdés, ebből mit veszel észre szabad szemmel.
-
Santiagain
őstag
Amíg nem lehetett a telefonokkal fényképezni, addig le lehetett mérni egy országban mennyi az 1 főre jutó fotósok száma. Csak meg kellett nézni egy esti focimeccset és megszámolni, hányan vakuzzák le a helyi kedvencet a legfelső tribünről.
-
Santiagain
őstag
Passz. Sosem videóztam telefonnal. Lehet, a teló nem tudott gyorsan írni a kártyára, ezért lebutította az adatfolyamot. Esetleg ti állítottatok el valamit. Egy digitális adat vagy van, vagy nincs. Olyan nem létezik, hogy ugyanazokat az adatokat valamilyen eszköz "rosszabb minőségben" tárolja.
-
Santiagain
őstag
Az írási sebesség nem feltétlen függ össze a minőséggel. Igazából, ha nem lősz sok sorozatot, amikor kritikus, hogy mennyi idő alatt kerülnek a pufferből a kártyára a képek, akkor az írási sebességnek nincs jelentősége. Videóra is bőven elég a 88Mbps.
Szerk.: Ja, és van kártyás topik.
-
Santiagain
őstag
válasz
mutyuru #14978 üzenetére
Persze, érdemesebb nagy méretben kidolgozni, és utána lekicsinyíteni. Én a végső méretre voltam kíváncsi. Web méretre szinte bármilyen objektív megfelel. Ha kerülni szeretnéd az árnyékokat, akkor a sok fehér színt tartalmazó termékeket vagy tökéletesen kell megvilágítani, vagy célszerű színes háttér előtt fotózni őket. Olyankor könnyebb leválasztani is a terméket a háttérről.
-
Santiagain
őstag
válasz
mutyuru #14975 üzenetére
A legolcsóbb minimum konfig:
Kínai ebay-es tárgyfotó sátor. Néhány FF + színes karton és egy villanj körte dupla szett. Ehhez viszont tér is kell, mivel a villanj körték fényereje csak a távolság növelésével csökkenthető. Van szabályozható fényerejű is, de az drágább.
A S 18-200 lesz a te obid, mivel rekeszelni úgyis kell (legalább f/8-ig) a fényerőnek nincs jelentősége, viszont a zoom megkönnyíti a munkát.
Mekkora méretben kellenek a fotók? Webre lesz? -
Santiagain
őstag
válasz
marcus.fenix #14696 üzenetére
Egy közmunkás biztos elvállalja pár ezresért.
-
Santiagain
őstag
Köszi mindkettőtöknek. Stabi nélküli az obim. Elnézegetve mások képeit, dinamikát inkább a víz fröcskölése tesz a képbe.
-
Santiagain
őstag
Milyen zársebességgel érdemes próbálkozni sárkányhajóknál, hogy a karokon látszódjon a mozgás, de a testek és a hajón ne mozduljon be? Vagy erre esély sincs?
Ja, Duna partjáról, 70-200-al.
-
Santiagain
őstag
válasz
Cingáriusz #14553 üzenetére
Ez egy kompakt. Az árban nem a képminőséget fizetted meg, hanem az időjárás állóságot. Tesztek írják is (a képen is átjön), hogy szélek felé lágyul.
-
Santiagain
őstag
válasz
Cingáriusz #14547 üzenetére
A második, ráadásul, be van mozdulva.
-
Santiagain
őstag
válasz
copass #14475 üzenetére
Nem ismerek a konkrét szabályozást de nem hiszem, hogy így lenne, mivel van olyan képfeltöltős oldal, ahol magáncélú felhasználásra letöltött képekért is fizetni kell.
Más kérdés, hogy ilyen felhasználásból nem csinálnak ügyet. De a vízjel eltávolításánál egyszerűbb, ha ír annak akié a kép. -
-
Santiagain
őstag
válasz
kiskornel #14409 üzenetére
Tegnap rátartottam a gépet egy parkolóház belsejére, mert a túlsó kijárat mögött megláttam egy motort. Rám szólt a biztonsági, hogy magánterület. Én azt mondtam, közterület. Ennyiben maradtunk. (Kép nem is készült.)
Az emberek fotózása is érdekes kérdés. Ha tömeget fotózol, nem kell engedély. De hány főtől tömeg a tömeg?
-
Santiagain
őstag
Az objektívsapkák adott méretben kompatibilisek? Gondolkodom, hogy le kéne cserélni a tré Sigmákat.
-
Santiagain
őstag
Mivel nem a város közepén lesz óriásplakáton, hanem egy most induló oldalon lesz a több száz fényképből egy, ezért a fizetés nem érné meg. Legfeljebb csinálunk egyet a bejáratnál, közterületen.
Elég szűk a mezsgye, mert mi van akkor, ha a hobbi célból készült képeimet valamelyik képmegosztó oldalon mutogatom, és valakinek annyira megtetszik, hogy meg akarja venni. A nem nyilvános helyen (írásos engedély nélkül) készült képeket meg sem lehet osztani? Akkor sem, ha azon Pistike van a nagyival?
-
Santiagain
őstag
Van valami szabályozás/törvény arra, hogy mi minősül üzleti célú fotózásnak?
A konkrét példa:
Állatkertben szeretnék néhány kreatív termékfotót készíteni, melyek kiegészítenék a "műtermieket". Saját webshophoz lenne, egyetlen terméknél 1, max. 2 fotó. Konkrét üzleti hasznom nem származna belőle, csak színesítené az oldalt. -
Santiagain
őstag
Objektív belsejében lévő por zavarhatja az AF-t, ha amúgy a képen nem látszik?
-
Santiagain
őstag
(#1644) Cayman: Gyorsabb tőle a feldolgozás.
-
Santiagain
őstag
válasz
mefistofeles #13696 üzenetére
A FastStone 11 fajta algoritmust kínál fel az átméretezéshez.
-
Santiagain
őstag
-
Santiagain
őstag
Mennyibe kerül egy megnyúlt gumigyűrű cseréje? Érdemes olyan objektívet megvenni, ha amúgy hibátlan, amin megnyúlt?
-
Santiagain
őstag
válasz
csepelball #13425 üzenetére
A kisebbre szerintem könnyebben találsz megoldást, akár DIY, de nem hinném hogy túl sokan pörgetnének mosógépet.
-
Santiagain
őstag
Igen, 10-20-ra. Német Ebayről 4 Euro a szállítás. Ugyanaz a cég árulja, mint amit Coxer linkelt. Meg kéne tudni, hogy a honlapjukról rendelve egyszerűbb-e a folyamat, mivel az Ebay.comról sok esetben nem lehet kombinálni különböző termékek szállítását. A németem viszont kimerül abban, hogy: "Noch ein bier bitte!".
-
Santiagain
őstag
-
Santiagain
őstag
válasz
qnadam #13308 üzenetére
Arcra ASP-C-n kb. a 70 az ideális. A 4 ember egész alakosan kicsit más felület.
Ropi: A képek szépen megvannak egy könyvtár alkönyvtáraiban. A gondom az, hogy az elején ömlesztve mentek egy katalógusba. Utána rájöttem, hogy tematikus katalógusokkal sokkal könnyebben visszakereshetőek. Az ömlesztettet szeretném darabolni. Könnyebb lenne, ha az almappákból egy áthelyezés paranccsal a megfelelő katalógusba kerülnének, minthogy behúzzam az összes katalógusba az összes képet, és szórakozzak a pipálgatással. Cca 2500 képről van szó.
-
Santiagain
őstag
válasz
total90 #13303 üzenetére
50mm-t cropon már egyemberes mellképre is jó. Mivel 35-öst már lehet használni teljes alakosra, valahogy ebből kéne kiszámolni a 4 embert.
Kíváncsiságból csináltam képeket négyünkről a 10-20-al, de még nem volt időm megnézni őket.qnadam: Nyilván torzít minden obi. Zavaró torzításra gondoltam. A 70-100-at sokallom cropos vázon négy emberre.
-
Santiagain
őstag
Hátha ezzel szerencsésebb leszek:
Lightoomban hogyan tudok áttenni képeket egyik katalógusból a másikba? -
Santiagain
őstag
4 ember egész alakos fényképénél mi az a minimális gyutáv, ahol már nincs torzítás?
-
Santiagain
őstag
válasz
DJ Reinhardt #12980 üzenetére
Megtettem, amikor úgy készítettem a képet, akkor a kép bal oldala 1 skálányival volt a középvonal felett, a jobb oldala pedig féllel. Ilyet még a pontatlan beállítás sem okozhat. Kétféle tesztábrával is próbáltam, mind a kettő ilyen eredményt hozott. Holnap megpróbálok valami tuti vízszintes dolgot nappali fényviszonyok között.
-
Santiagain
őstag
Beteszem ide is, hátha nem olvassa mindenki a Nikon topikot.
ERRE a kérdésemre szeretnék választ kapni. A neten nem találtam róla semmit.
-
Santiagain
őstag
"Mind az AF-C-s, mint az ISO-s kérdésed olyan, hogy sokkal egyszerűbb lenne kipróbálnod, mint hogy a válaszra várj itt."
Van benne ráció, de a folyamatos fókuszos egy sima eldöntendő kérdés. Igen-nemmel megválaszolható. Kevésbé bonyolult rá reagálni, mint állvánnyal gyorsan mozgó témára vadászni.
Az ISO-st le fogom tesztelni magam is, de ez is könnyen megválaszolható egy rutinos fotósnak.A színteres választ köszönöm!
-
Santiagain
őstag
Lenne néhány, részben Nikon specifikus kérdésem.
Sorozatfelvétel esetén, AF-C beállításnál a képek között újra fókuszál-e az obi?
Magas ISO-nál mi hoz jobb eredményt: az ISO további emelése vagy az alul exponált képet LR-ban visszahozni? Gondolom, részben ISO tűréstől és dinamika tartománytól függ, de hasznos lehet-e a második megoldás?
Milyen színtérrel dolgoznak a laborok? Amatőr felhasználás esetén van-e értelme az Adobe RGB-nek? (A saját monitorom színtér lefedettségéről nem találtam semmit a neten.) -
Santiagain
őstag
Ja, elfelejtettem. Záridő 0.5 sec.
Új hozzászólás Aktív témák
- i7 Gamer konfig bővítési lehetőségekkel! - GARANCIÁVAL
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L13 G1 - i5-10GEN I 16GB I 512SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 256GB Deep Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3014, 91% Akkumulátor
- BESZÁMÍTÁS! LG 24MB35PM 60Hz FHD IPS 5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest