- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Redmi Note 14 Pro+ 5G - a tizenhármas átka
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Yettel topik
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Samsung Galaxy S21 Ultra - vákuumcsomagolás
- Huawei Watch GT 3 Pro - korlátolt szépség
- Samsung Galaxy Note9 - stylus-szimbólum
Új hozzászólás Aktív témák
-
szat8
tag
Attól is függ, milyen garnéláid vannak. Nálam a neocaridina nem maradt meg 150-re visszasózott TDS-sel. Azt mondták a GA-ban, ők 250-re szokták a cseresznye garnéláknál visszasózni, most én is ezzel teszek épp egy próbát a kis garnélás vázában.
(CRS garnélák viszont jól vannak és szaporodtak is ugyanabban, amiben a cseresznyék feladták, szóval alapvetően nem az akváriumommal van baj, csak nekik nem volt ideális.)[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
válasz flegga92 #36418 üzenetére
Ha már veszel RO szűrőt, és főleg ha csak 50l az akvárium, én nem keverném vissza bele a csapvizet, hanem egyszerűen visszasóznám 150 körüli TDS-re. Nem kell az egész akváriumvizet kicserélni, elég a szokásos 20-25% cserevizet mondjuk 50-100 közé, így a halak/garnélák is megszokják szép lasan. Ha kevés vizet cserélsz mehet akár full RO is.
Nekem egyszerű, seiryu kő van benne, általában nem kell semmit visszasózni, a kő keményít eleget.
"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
flegga92
senior tag
Sziasztok!
Évekkel ezelőtt volt már akváriumom, csak költözés miatt meg kellett tőle válni.
Karácsonyra a gyerek akváriumot szeretett volna én meg kaptam az alkalmon, sajnos csak egy 50l fért most el.
December elején indult, akvárium vízzel indítva, üresen járt míg a Jézuska még nem hozta.
Minden szuper vele, halak elvannak, garnélák pucolnak. Alga nincs azóta sem.
Csapvízzel megy az akvárium, de elgondolkodtam, hogy veszek egy RO vízszűrőt, mert jó lenne a párásítóba is.
Kaptam egy TDS mérőt kölcsön, csapvíz 240, akváriumban 400 körül van ami kicsit "aggasztó". Bazalt talaj van csak benne.
Ha át akarok állni az akvában RO-vízre milyen ütemben érdemes hozzá keverni vízcserekor? Ilyenkor már vissza kell sózni a vizet, vagy majd csak akkor mikor beállt? -
bringasisti
őstag
válasz SzaLev #36416 üzenetére
Abban az esetben, ha csak táp a kaja és egy szűrő jól van méretezve akkor sose kell pucolni. Mikor tenyésztettem halakat akkor különböző élelmiszer mix ment a haĺaknak ami a szűrő tisztítását megkövetelte. Miután már csak a nagy medence maradt meg, és nincs túl telepítve, évek otta nem pucoltam szűrőt.
BENEFON DELTA--------N8
-
SzaLev
csendes tag
Tervezem lecserélni a kb. 80 literes, csapvizes, vegyes akvában a belső szűrőt, ami most egy EHEIM Biopower 200. A víz szemre tiszta, de hetente-kéthetente átöblítettem az „előszűrő” szivacsot, így ettől a macerától kímélném meg magam.
Ami tetszik a jelenlegi kínálatban az a JBL CristalProfi e702 a következők miatt:
- nagyon jó az ára 40e Ft
- könnyen, viszonylag cseppmentesen tudom leválasztani a szűrőt a csövekről a tisztításhoz
- van előszűrője amit ha pár hetente kitisztítok, akkor lehet elég csak félévente nagytakarítást végezni
Kérdésem, hogy jól gondolkodom-e? Illetve ez az előszűrő „gyorstisztás” valóban hasznos annyira vagy nem fontos mert amelyik szűrőben nincs ott van egy jóval nagyobb, hasonló funkciójú szivacs van és ahhoz nem kell hozzányúlni kéthetente, hanem elég amikor a „nagykarbantartás” van. Ez esetben maradnék az itt többször ajánlott EHEIM Classic 250 modelnél.
Köszi előre is. -
szat8
tag
válasz troll81 #36414 üzenetére
Nem egészen. A vízhez is érdemes hozzászoktatni, nem csak a hőmérséklethez. Az akváriumod vizéből szép fokozatosan adagolsz nekik ahhoz a vízhez, amiben voltak. Én egy kis csövön át szoktam lassan folyatni kb fél órán át, amíg legalább a fele már a saját akváriumom vize, de inkább több, és csak utána rakom át őket. Enélkül könnyebben elhullanak az első napokban.
Ha vegyes színben veszed őket, az utódok szürkés-zöldes természetes színt vesznek fel általában, de ha csak egy színből vannak, akkor azt megtartják. -
szat8
tag
válasz troll81 #36412 üzenetére
Másnapra hajlamosak elbújni, pár nap múlva előbújnak általában.
De érdemes őket fokozatosan átszoktatni a másik vízhez, nem tudom az megvolt-e. Érzékenyek a hirtelen változásokra.
Törpe garnéla alatt cseresznye garnélát értesz, igaz?
Minden esetre szaporodni csak akkor tudnak guppik mellett, ha van elég búvóhelyük. -
troll81
addikt
sziasztok
van egy 60l akvárium itthon guppi és black molly van benne. Tegnap hoztunk haza 3 törpe garnélát.. és nincsenek meg... létezik hogy jó vacsora volt vagy elbújtak? azt mondtak hogy mehetnek egybe véleményetek?
-
Alg
veterán
válasz SzaLev #36409 üzenetére
Ezek itt a profi építések, ezeket az embereket kb. azért fizetik hogy ilyeneket csináljanak, szóval inkább ötletelés meg nyálcsorgatásra mint megpróbálni lemásolni... Már csak azért is mert ők kb. végtelen pénzből dolgozhatnak, és külön csapat van az akváriumok tökéletes karbantartására. Inspirációnak viszont nagyon jó.
Ő meg kb. az ellenkezője, viszonylag egyszerű, "kezdőbarát" akváriumokat csinál, bár néha azért nála is elgurul a gyógyszer, a nagy üvegeknél, de a kicsiket általában meglepően szépre összerakja viszonylag egyszerű módszerekkel, kevés anyagból. Ez pl. nekem baromira tetszik, csak a valisneria helyett használnék mást mert az nagyon hamar mindenhova el fog terjeszkedni... mondjuk Cryptocoryne spiralis-t meg cyperus helferi-t.
De ez is tök jó.
Növényből nem fogsz tudni annyit belepakolni amit ő a legelején kivéve ha van valami ismerősöd egy nagy akváriummal, de kis türelemmel és rendszeres karbantartással szépen megnő majd kevesebb növény is.+ ha budapesti vagy, el lehet menni a GreenAqua-ba nézelődni. Általában van 1-2 jófej eladó bent aki szívesen segít, bár akad olyan is aki elég mogorva... szerencse kérdése. Viszont ők is rá akarnak majd beszélni valószínűleg mindenféle csilivili drága technikára, ne hagyd magad. Youtube csatornájuk is van.
Itt egy jó kis bevezető leírás angolul az egész "Aquascaping" témáról - és erre a keresőszóra rengeteg képet, építés leírást, videót lehet találni, csak vigyázni kell mert nagy része eléggé haladó, illetve drága. Jellemzően amibe rengeteg kő van az drága lesz, a fa az olcsóbb Illetve amiben mindenféle talajtakarő növény, "fű", "pázsit" van azokat nehezebb összehozni, a "dzsungeles" megoldások egyszerűbbek (ezeket hívják NA, Nature Aquarium, Nature style, Ryoboku stílusnak).
Itt pedig a legjobbak legjobbjai, az évente megrendezett "világbajnokság" legszebb akváriumai között lehet nézelődni - a gond hogy egyetlen, fazonírozott kép van mindről és semmi info arról hogy hogyan épült, illet ve ez tényleg a végtelen pénz és idő téma, szóval inkább érdekeségképp.
Üdv a "nyúlüregben"
[ Szerkesztve ]
"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
SzaLev
csendes tag
Kicsit szeretném átrendezni, csinosítani az aksit, ha már a halpusztulás miatt úgyis van vele teendőm...
Lehet nem tudok jól guglizni de nem igazán találtam olyan oldalt ahol lennének fotók, jól berendezett akváriumokról, amikből lehetne pár ötletet meríteni. Esetleg tud valaki ilyen oldalt ajánlani? -
Alg
veterán
AquaEl-nel is van eloszuro resz, kicsit kisebb, meg nem annyira szofisztikalt de az is kiveheto kulon mint az oase-nel. Plusz a csovek egyesevel is lekothetok, nem csak egyben. Illetve az oase nem egy halk szuro…
-
szat8
tag
válasz Monya78 #36406 üzenetére
Nekem a 250-es van egy 60 literesen lehet kicsit túlzás, de szépen elmegy rajta. A 150-es 100 literre lehet kicsit szűkös, de attól is függ mennyi hal/növény lesz benne.
Amit negatívumként fel tudok hozni az Eheim ellen, hogy a zöld csövek és a zöld esőztető nem a legszebb szerintem, hamar ki is cseréltem őket. Nem tudom most is ezeket adják-e hozzá, mert 3 éve vettem az enyémet.
Ha most választanék, inkább az Oase lenne, mert annak külön van az előszűrő szivacsa, könnyebb tisztítani. Az Eheimnél legalulra kell az a szivacs, minden kosarat ki kell szedni hozzá. Nem katasztrófa, de kicsit macerásabb.
Az AquaEl-t nem ismerem, de ha @Alg ajánlotta, akkor biztosan jó. -
Monya78
veterán
Köszönöm! Most legalább dilemmában vagyok halk szűrő ügyében
Pár napja a Eheim eXperience széria azaz esetemben (100liter környéke) a 150-es típust nézegetem, most pedig itt az AquaEl Ultramax abból is akkor az 1000-es legkisebb típus.
mindkettő 42-43 eFt környéke... na most mi legyen? Vásárlók hozzászólásaiból szemezgetve az AquaEl Ultramax a szimpibb....
-
Kristof93
senior tag
válasz bringasisti #36402 üzenetére
Én átgondoltam. A legtöbb dél amerikai faj (ez már önmagában a halas üzlet fele), rasbora, labirintus halak, Afrikai folyami halak, killifish - ezekből mind több tucat faj van jelen a hobbiban. Nekem mindkét délkelet ázsiai akváriumom savas, a caradina garnélás váza is az és a tervben lévő dél amerikai paludárium is az lesz.
-
Kristof93
senior tag
A legtöbb dísz hal savas vagy semleges vízből származik, nem csak a dél amerikai (és van olyan dél amerikai is ami a kemény vizet szereti). A természetes baktérium elméletben jó lenne, de egy Ázsiában tenyésztett, kényes halnak nem lesz immunitása a balatoni baktériumokkal szemben.
-
szat8
tag
Nagyon érdekes téma ez. Elsősorban bolti cuccokat használok óvatosságból. Két kivétel volt eddig: égertoboz és a hársfa termésével együtt leeső kis levélke (talán lependéklevél vagy hogy hívják), de mindkettőt kifőztem.
Általában azt mondják a legtöbb videóban a profik, hogy iszapot ne pakolj az akváriumba, mert olyan fertőző dolgokat behordhatsz vele, amik kipusztítanak mindent. Van viszont olyan, aki szerint egészséges természetes tavakból főképp nem fertőzést, hanem nagyon is hasznos baktérium kultúrát és mikroorganizmusokat viszel be, amiktől kis idő múlva sokkal jobb lesz az akváriumod egyensúlya, mint bármi más csodaszertől lenne. És aki ezt mondja, annak ugyanúgy évekig elmegy gond nélkül az akvája, mint aki az ellenkezőjét állítja.Egy ideje már az az érzésem, nincsenek örök igazságok az akvarisztikában, (ha a teljesen értelmetlen őrültségeket kizárjuk.) Valahogy el kell találni az egyensúlyt, de arra ugyanúgy működhet a heti 50% RO vízcsere EI tápozással, mint az iszapos Walsted talajos módszer háromhavonta egy kis vizet belelöttyentve.
...és talán pont ez a szép ebben a hobbiban.
-
bringasisti
őstag
-
Alg
veterán
válasz bringasisti #36397 üzenetére
Inkább fogalmazzunk úgy hogy a sügeres akvárium a kivétel, ahol kimondottan a mahasabb PH és keménység ideális, bár szerintem a normál budapesti csapvíz GH elég kemény bármelyiknek anélkül hogy még extrán figyelni kellene a berendezésre. Főleg hogy ezeket nem vadvízből fogják be, hanem tenyésztők szaporítják... igen, csapvízben. Ha raksz bele mészkövet az talán egy fél ponttal viszi feljebb a PH-t (7.5->8), olyan rengeteget nem számít.
Hogy a boltos nem szoktatta át rendesen a saját vizéhez, az már az ő hülyesége.
Nyilván, minden azzal kezdődik hogy megnézed mit akarsz tenni az akváriumba és annak megfelelően rendezed be. Viszont a szabadból gyújtött cuccokat akváriumba rakni továbbra sem ajánlanám, főleg nem kezdőnek. Még a fa, szőlőtőke, kő az ok is, a péci akvarista megoldások drágák, fát ki lehet főzni, a követ savazni hogy mennyire meszes, de talajt, növényt, állatot, eleséget inkább nem gyűjtögetnék magam. Főleg ilyen 4000Ft/25 kiló árú szűrőhomok elérhetőségnél.
[ Szerkesztve ]
-
bringasisti
őstag
Egyszer egy halasnak vittem 100 db Neolamprologus brichardit. Másnap mentem a boltba jopofizni, hogÿ legközelebb is rendeljen. Az összes hal megdöglött az éjjel! Elvittem a lakásomra és mutattam, hogy a halaim egészségesek. Mi volt a gond? A medencébe a fickó fát tett, és mivel nem volt mészkő a vízben a PH-nak annyi! Tehat aki nem lágyvizű halat tart az tegyen mészkővet vagy kagyló homokot a vízbe, mert a Tanganyika stb. nem bírja a savas PH vizet, és a mészkő megóvja a meglepetestől. Mig szedi a kagyló homokot fürdik egy jót.
BENEFON DELTA--------N8
-
Alg
veterán
válasz bringasisti #36395 üzenetére
Ennyire azért ne menjünk el retro irányba. Anno én is a szomszéd építkezésről nyúltam és rostáltam/mostam át a sódert, de akkor max. gyöngykavicsot lehetett kapni, de egy belső aqua-el szűrő is egy havi zsebpénzembe került... külsőről meg csak valami szakirodalomban olvastam valahol.
Illetve 25kg szűrőhomok olcsóbb mint a benzin/vonatjegy a Balatonra. Aztán azt mire az ember kitakarítja beleőszül, plusz ki tudja mi van manapság benne...[ Szerkesztve ]
-
bringasisti
őstag
Aki nem Amazonas halat tart annak a balatonból gyűjtött kagyló homok a megfelelő talaj.
BENEFON DELTA--------N8
-
Monya78
veterán
Kristof93, Szat8 Köszönöm szépen!
-
SzaLev
csendes tag
Most csak kvarchomok van az akváriumba, de pár centi plusz aljzat praktikus lenne bele, illetve most a talajtisztással is szedek ki belőle rendesen ahogy. Ilyen bazaltzúzalék jó bele vagy maradjak a homoknál?
-
szat8
tag
Nagyon jó lett a hardscape!
Valahogy sokkal nagyobbnak tippeltem volna a képről, csak az égertobozok miatt lett gyanús, utána néztem a feliratot felette.
Rakj fel majd képet ahogy halad előre a projekt, mindig jó látni, hogyan fejlődik egy új akvárium, vagy hasonló.Én is újraépítettem a 60p-t másfél hete. 3 évet ment, első próbának jó volt, de már lejárt az ideje. Egyelőre kevés a növény, azok is alig kezdték el megszokni a helyüket, úgyhogy még nem bátorkodtam képet felrakni. A napokban beszerzek még hozzá pár új növényt, aztán ha aránylag jól néz ki, közszemlére teszem.
Addig is tolom bele a foszfátot, mert a friss tropica talaj zabálja, az epifitáim levelei meg kezdtek bekunkorodni. Van még mit tanulnom. -
Alg
veterán
Új projekt... (Plaudárium, 35x35x22/45)
[ Szerkesztve ]
-
szat8
tag
válasz Monya78 #36385 üzenetére
Szia!
Ami a szűrőt illeti, az Eheim experience szériát tudom ajánlani. Nekem a 250-es méretű van, csendes fajta.
Ezek külső szűrők, de ekkora akváriumhoz már ajánlott, persze amennyiben el tudod helyezni a szekrényedben.
Az Oase márkának is jó híre van, talán valamivel drágább, de azzal nincs saját tapasztalatom. -
Monya78
veterán
Sziasztok!
100 liter körüli (olyan 85x45x40 cm hely van a szekrényben) komplett akvárium szettet szeretnék vásárolni, milyen márkát ajánlatok? Kb 8 éve volt utoljára akváriumom akkor EHEIM szettem volt.
Nyugodt alvásom (ágy mellett lenne) érdekében minél halkabb szűrővel rendelkezőt keresnék. Ha a szettes szűrők mind hangosak esetleg külön halk szűrőt tudnátok ajánlani?Köszönöm!
-
SzaLev
csendes tag
válasz bringasisti #36382 üzenetére
Szia!
Ilyen agyaggolyóra gondolsz?
Ilyen lávakő jó lehet? Ezt raknék az akváriumba is. -
bringasisti
őstag
válasz SzaLev #36380 üzenetére
Én nem ismerem a külső szűrőket. Nekem Eheim Classic szűrő volt vagy egy tucat, azok minőségek. Azért Classic sorozat mert abba nincs fiok. Nekem ne mondja meg a gyártó, hogy milyen szűrő anyagot használjak és milyen arányban. Ráadásul ha nincs rekesz akkor gazdaságosan lehet a szűrőanyagot pakolni. A szűrőanyag hogy csináljon is valamit az vékony szivacs, és alatta virágboltban kapható apró szemű égetett agyag golyo!!!
BENEFON DELTA--------N8
-
SzaLev
csendes tag
válasz bringasisti #36377 üzenetére
Köszi. Néztem most használt szűrőt kicsi a kínálat, talán a JBL Cristalprofi ami jó lehet vagy érdemesebb kivárni míg lesz eheim vagy oase?
-
Alg
veterán
válasz Pulsar #36378 üzenetére
Itt olvasgathatsz mások tapasztalatairól
-
veterán
válasz Kristof93 #36374 üzenetére
Köszönöm. Fogalmam sincs mi a lágy korall, és a sima korall között a különbség, de köszönöm, így van min elindulni, mit olvasgassal, mire keressek
Alg: köszönöm neked is, lehet a kis akvárium ötlet tetszik is. Bohóchal amúgy lenne benne, így mellé nem nyúlok akkor vele.
Köszi srácok, nézelődök, olvasok.
-
bringasisti
őstag
válasz SzaLev #36376 üzenetére
Néztem a medencéd vizét a képen. Az a víz minden hal számára kielégítő. Nem a víz minősége a halak pusztulásának oka. Veszel használt szűrőt, akkor 5 liter hypo és tuti minden fertőzés mentes. Semmilyen vizkezelőt ne használj mert felesleges. Nátrium-tioszulfát a klort 1 perc alatt semlegesiti a vizben az elég. Egyenlőre ne vegyél halat, és akkor majd látni lehet hogy van-e további veszteség.
BENEFON DELTA--------N8
-
SzaLev
csendes tag
válasz bringasisti #36375 üzenetére
A fólia alatt arra gondoltam, hogy az eredeti csomagolásban van azaz még nem használt még egyszer sem. Esetleg a használatból kivont - értsd jól kérlek - szűrőanyagban lehet olyan fertőzés a "beszáradás" miatt amivel ártok az akváriumnak
-
Kristof93
senior tag
válasz Pulsar #36366 üzenetére
Attól függ mit akarsz tartani és hogyan. Halak, csigák, alga, esetleg anemone vagy könnyű korall - ezekhez nem kell semmi különös technika, hetente cserélsz vizet és kész, elég egy szűrő és egy fény. Persze a vízcsere az RO víz + só, csapvíz nem jó erre.
Ha akarsz korallokat, és egy kis automatizálást - legtöbben ezt csinálják, akkor nagyon drága tud lenni. Kell komoly lámpa, skimmer, mindenféle adagoló, automata víz cserélő, tesztelő, feltöltő, több pumpa.
Az élőlények is 10x annyiba szoktak kerülni.
Szvsz ha nincs erre pár milliód, és rengeteg szabadidőd jobban jársz pl egy szép Malawi akváriummal, azok a halak hasonlítanak.
-
SzaLev
csendes tag
Nem üres, de csak homok van az aljában. Van növény, szerintem nem kevés ahhoz képest hogy 10-12 hal volt benne, amíg a plattik el nem pusztultak... A növények kövekhez rögzítve
Holnap majd lesz egy kis tisztítás/karbantartás. A képen az arány valamiért fura, 75*30*35 a méret -
Alg
veterán
válasz SzaLev #36370 üzenetére
Át kell mosni és simán lehet használni újra.
Manadot ne! Egyszer volt, elég is volt belőle. Főleg ne oda ahol nincs növény, alapvetően oda kellene ahol van - arra viszont nem jó mert annyira könnyű hogy "szétfolyik", és a növényeket sem tartja meg.Ha teljesen üres az akvárium (értsd: sima homok meg pár növény), akkor nagyobb lávakövet lehet bele rakosgatni, építeni egy kis struktúrát hogy legyen valami variáció.
-
szat8
tag
válasz SzaLev #36368 üzenetére
Úgy emlékszem az a Manado nem egy jó termék, én nem erőltetném.
5 cm amúgy is nagyon kevés lenne. Egy vastagabb réteg lávakő mulcs és/vagy aktív akvárium talaj valami jó minőségűből (Tropica, Dennerle, ADA Amazonia) sokkal többet ér, gyorsan növő növényekkel kombinálva.
De ezeknek idő kell, hogy belakják a bacik, és nem pár cm-es réteg. Lehet csinálni szűrő nélkül is akár akváriumot, de ott nagyon kell érteni az arányokat, inkább sok növény nagyon kevés nano hal vagy inkább garnélák amivel lehet sikereket elérni, és ha nincs kifejezett oka, akkor sokkal egyszerűbb és biztonságosabb egy megfelelő méretű szűrő.
Nekem a 30c kockában egy kifejezetten alulméretezett pici belső szűrő van, inkább a vízmozgásban segít. De csak fél tucat pici hallal, még adnom is kell macro tápot, hogy meglegyen a nitrát szint... -
SzaLev
csendes tag
Használt szűrő vétele esetében, ha nem "fóliás" a szűrőbetét/anyag és nem a működő akváriumból van kivéve, akkor az kuka vagy bele lehet tenni a szűrőbe és használni és "újraéled"?
-
SzaLev
csendes tag
Felmerült bennem, hogy az akvárium egy részébe (1/4-e/1/3-a), ahol nincs növény oda JBL Manado-t tennék mivel írnak róla olyat hogy segíti a víz a szűrését, károsanyag csökkentését. Most csak szűrőhomok van az aqváriumba 3-4 cm vastagságban, így az lenne 5 cm és a manadot is ilyen vastagságban teríteném.
Vagy többet érek azzal ha megvárom amíg lesz valami kisebb külső szűrő jó áron /esetleg alig használt/ és akkor javul a helyzet és a "munkaidő" igénye sem lesz vészes. -
Alg
veterán
válasz Pulsar #36366 üzenetére
Nem foglalkoztam sosem vele, de pár gondolat:
Elsőnek az érdekelne, hogy mennyire drága?
Nagyon. Nem, nem annyi, szorozd meg legalább 5el.300l-es édesvízi akvárium, ha az ember minden technikát meg berendezést vesz hozzá, már az is milliós tétel lesz, a tengeri meg szerintem minimum a duplája inkább.
[link] - a 3., 91 gallonons (~350l) árát itt valami 8000+ dollárra hozza ki, igaz az már high-end cucc.
És nagyon gyorsan lehet nagyon drága élőlényeket elveszíteni...
Ha mindenképpen tengerit akarsz, kezdőként szerintem valami bohóchalas kisebb 50-60 literes kockát érné meg összerakni, amíg megismerkedsz vele mi hogy működik."I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
veterán
Sziasztok,
Van aki foglalkozik sós vízi akvárummal? Nagyon régóta tetszenek, de semmit sem tudok róla
Elsőnek az érdekelne, hogy mennyire drága? Olyan 300l körül gondolkodtam, azt láttam, hogy 500k körül van akvárium bútorral, de azért az gondolom, hogy ez nem az egész, ehhez kell még egy csomó minden még. Illetve az üzemeltetés mennyire vészes? Hallottam én már mindenfélét, hogy milyen drága egy ilyet üzemeltetni, hüteni a vizet, stb. Ja és talán a lényeg, hogy halacskákat szeretnék, nem natúr korallosat. Előre is köszönöm a válaszokat -
bringasisti
őstag
válasz -NoVa- #36363 üzenetére
Valoban másként kezeltek a vizet régen. Igaz most se mindenütt tartják magukat az EU normához, de mikor gyerek voltam akkor a vas a nitrát és még rengeteg fem a vizbe volt hagyva. Mikor a Balatonra jártunk a baukszit miatt vörös víz jött a csapból! Ezek az emlitett halak egyrészt nem igényelnek kezelt vizet mert a természetben posványban élnek, másrészt ezt a rengeteg vizelőkészítőt senki nem használja. Régen többször említettem, hogy azt kell figyelembe venni, hogy vannak akik 10 ezer liter felett akvarizálnak. Mekkora költség lenne. Vagy egy nagyker ahol 2 naponta vízcsere. A klór az a natrium-tioszulfát nagy barátja.
BENEFON DELTA--------N8
-
-NoVa-
addikt
válasz SzaLev #36362 üzenetére
Egészen máshogy kezelték akkoriban a csapvizet, mint most. Meg aztán pár kilométerrel arrébb sem feltétlenül olyan a csapvíz, mint itthon, stb.
A klórgáz 24/48 óra alatt magától kiszáll a vízből, de a klóramin (klór + ammónia) nem, az hetekig megmarad. Az klórtalanító vízkezelő ezt is lebontja, meg a legtőbben akad nehézfém megkötő adalék is. A réz és ólom így szintén kevésbé káros.
Nálam pl a plecók hullottak sorra a csapvíztől, meg a palacsintarája. Most meg inkább a túlszaporodással van bajom, harmadolni kéne az endler populációt. -
-NoVa-
addikt
válasz bringasisti #36361 üzenetére
Egészen máshogy kezelték akkoriban a csapvizet, mint most. Meg aztán pár kilométerrel arrébb sem feltétlenül olyan a csapvíz, mint itthon, stb.
-
SzaLev
csendes tag
Igazából a vz azért áll fél napot, hogy felmelegszik szobahőmérsékletre, illetve távozik a klór és ez nem macera, mert reggel kiengedem a vödörbe, este meg megcsinálom a szűrő tisztíást és némi víz cserét/pótlást. Most veszek DM-ben 10 liter desztillált vizet is és egy 50%-os vízcserét megoldok. Nincs több edény így ennyivel kell beérni, legfeljebb hétvégén megismételem ezt a műveletet.
köszi a segítséget -
szat8
tag
válasz SzaLev #36359 üzenetére
Ha a növények jól vannak, nem feltétlenül kell elmenni lágyvizes irányba RO vízzel. Azt meg vissza kéne sózni, mert az se jó, ha túl lágy, ahhoz speciális só kell...
A gond az lesz amit @Alg fórumtárs megfejtett, kevés vízcsere, kevés aljzattisztítás, túl sok kaja... Ettől túl sok lett az ammónia, a szűrő nem boldogul vele, megjelenik a nitrit, mindkettő mérgező a halakra.
Csak csinálj mielőbb jó nagy vízcserét. Azt írtad van vízelőkészítőd, azok azonnal működnek, nem kell előtte fél napig állni hagyni a vizet. A keménységén nem javít, de ha nem csak mindig rátöltesz, hanem cserélsz is vizet, nem lesz gond vele. -
SzaLev
csendes tag
Ez lesz az, valószínűleg sok a kaja és az alja valóban koszos.
Akkor DM-ben veszek pár kanna vizet, mert RO szűrű az en az én világom és a jövőben nem csak a tetjéről veszek le vizset, hanem tisztítással egybekötve veszek cserélem.Köszönöm a gyors segítséget mindenkinek. Halakkal majd újra kell telepíteni az aksit, mert gondolom a meglévők nem húzzák sokáig, de hátha megmenekülnek még.
-
Alg
veterán
válasz SzaLev #36352 üzenetére
Ha az NO2 nem nulla egy beállt akvában akkor ott valami baj van. Túl sokat etetsz és/vagy valami bomlik és mellette nincs is jól szűrve. Plusz ha mindig csak az elpárolgott vizet pótolod akkor nem veszel ki semmit a rendszerből, folyton keményedik is a víz, a méreganyagok is csak gyűlnek. Ha az NO3 tényleg 25-50 az is baromi magas, főleg növények mellett (bár nem írtad mennyi és milyen van, ha kevés és lassan növő akkor azok nem sokat segítenek). Jó lenne cseppentős teszttel is rámérni, az pontosabb.
Heti minimum 20-25% vícsere (most az első pár hétben inkább 50%, de az első lehet 75% is), úgy hogy közben a a talajon/ban felgyülemlett mocskot igyekszed felkavarni és leszívni. Túletetésre figyelni!
Elférne egy nagyobb külső szűrő, a minimum egy eheim Classic 250 egy ekkora akvába, ideális egy Oase Biomaster 350 lenne, de tudom hogy az baromi drága. A Classic viszont gombokért megy néha aprón. Ezeket bőven elég kb. havonta/kéthavonta tisztítani.Összehasonlításlént, nálam hasonló méretű erősen növényesített akváriumban az NO2 fix 0, nem is mérem, az NO3/PO4 meg éppencsak kimutatható, pedig rendszeresen tápozom. Biomaster 600 szűri, kéthavonta átmosom az előszűrő szivacsot, félévente átöblítem a fő szűrőközeget.
[ Szerkesztve ]
-
-NoVa-
addikt
-
szat8
tag
válasz -NoVa- #36354 üzenetére
Nitrát határon van, de ennyitől még nem kéne pusztulni szerintem. Viszont a nitrit nem szabadna, hogy legyen egy bejáratot akváriumban! Sajnos ezek a gyorstesztek nem túl megbízhatóak, de valahogy ki kéne deríteni az ammónia és nitrit szintet, mert ha tényleg ilyen magas, akkor nem jó a szűrésed!
Minden esetre én tennék félre ebből a vízből tesztelés céljából, és gyorsan csinálnék egy nagyobb vízcserét, persze a klórt kezelve vízelőkészítő szerrel. -
-NoVa-
addikt
válasz SzaLev #36349 üzenetére
Csapvizes? Anno nekem is volt egy hasonló időszak, utána vettem komolyabban egy darabig a víz előkezelését, majd később beépítettem egy RO szűrőt az egyik fürdőszobába, és álltam át tisztíttott vízre. Persze két hullámban kezeltem is a halakat, sera Bactopur és Mycopur baktérium és gombaölő cuccal, aztán újratápoltam a növényeket, vitaminoztam a vizet, meg adagoltam egy kis szűrőbaktériumot meg felszíni izéevő baktériumot hozzá. Ez stabilizálta az egészet. Emeltem a fénymennyiséget, így a barna alga is elmúlt, zöldre, fonálalgára némi savasságemelés és a garnélák elegek voltak. Legalábbis úgy 3 hónapja nem vakartam le az üveget, és még látom a halakat. Halálozás is csak természetes volt azóta, azaz a cápám (nagyon agresszív területvédő ösztönű nőstény endler) kiugrott a börtönből, és egy másik nőstényen okozott helyrehozhatatlan harapásos sebeket. Ő most egy zéró tech 5 literes vödörben várja az ítéletet. Nincs szívem bántani, szerintem kezdek vele valami nagybefőttesüveges kísérletet.
-
SzaLev
csendes tag
válasz Silentfrog #36350 üzenetére
Az akvárium cca 80 literes. Egy eheim biopower 200 van benne. Hetente, kéthetente tisztítom ki a szűrőt / akva vizében átmosom a szivacsot és a golyókat / és ilyenkor a mosoás és a párolgás miatt kb 8 liter vizet kell pótoljak. Ez csapvíz ami áll fél napot és kerül bele JBL Biotopol az uatsítása szerinti mennyiség.
Amennyire ezzel a mártogatós módszerrel meg lehet határozni úgy az NO3 25-50 között van a NO2 2 mg/l.
A keménységnél mindegyik "lilás" színű azaz 21 feletti -
SzaLev
csendes tag
Sziasztok!
Egyszerű vegyes akváriumom van, de az utóbbi fél évben valami nem stimmel vele. Születtek kis plattik és nem akanak nőni, illetve a nagyok egyesével cca havonta 1-1 db elhaláloznak. Van egy JBL 7:1 tesztcsíkom ami alapján a víz kemény, illetve az NO3 magas. Ez okozhatja?
Köszi előre is! -
jilian
addikt
Igen igen teljes mértékben igazad van. Tegnap késő délután, otthon gép elött én is nekiálltam össze rakni elemenként a szettet. Igaz drágábban jövök ki ha különböző helyekről szedem össze a cuccost de gondolom azzal megspórolnám a későbbi "fejlesztést".
Este felé ha sikerül a géphez jutnom beteszem miket válogattam össze.
Így telóról nincs időm szöszölni.Kellemes Ünnepeket mindenkinek!
[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
válasz jilian #36343 üzenetére
Halkan jegyzem meg, hogy bár az Eheim Ecco Pro 300 nem rossz szűrő, de nagyon alap konstrukció és egy ekkora akváriumhoz lepkefing... nem csak mérete miatt, hanem a pumpateljesítmény is kevés. De legalább nem egy belső dobozos, vagy sarokszűrő jár hozzá, és cserélni sem muszáj, mehet nyugodtan mellé egy másik akár később, két kisebb szűrő már egy ekkora akvába ok. Az 1x17,5W lámpa is kb. arra jó hogy sötétben lásd az akváriumot... de gondolom abból is lehet még rakni mellé többet/erősebbet később. Összehasonlításként, nálam kb. 90 literes akvárium felett van 80W-nyi 95CRI V-TAC 5730 szalag, olyan 60%-on hajtva... És egy Oase Biomaster 600 szűri (jó, ez kicsit overkill, elég lenne a 350 is...).
Esetleg ha mégis rá lehetne beszélni egy tető nélküli verzióra, nézd meg az Aquael Ultrascape-et, ahhoz már használható világítást adnak, és nagy tisztaságú "Optiwhite" üvegből van.
Ha Bécsben vagy nézz be esetleg a LiquidNature-be, akár csak tanácsért, nagyon jó fejek a srácok, segítenek mindenben. Van náluk is akvárium galéria, lehet gyönyörködni, meg van "hardscape dojo" ahol kedvedre legózhatsz a berendezéssel mielőtt bármi fát, követ vennél. Van Youtube csatornájuk is (németül) azonos néven, szerintebb jobb, átlagember-barátabb mint a Greenaqua. Azt hiszem van náluk valami batár nagy Eheim vagy Juwel aksi is berendezve épp, meg egy Ultrascape versenyakksi ami most lett 24. az "akvakertész világbajnokságon".
Illetve épp most tervezek január elején egy nagyobb növény ritkítást, ha kell szólj, lesz pár adag szép egészséges Bucephalandra, Anubias meg némi Cryptocoryne feleslegben biztos. Meg van egy tökéletesen működő felesleges Ecco Pro 300 nálam is, ha rádupláznál a szűrőre
[ Szerkesztve ]
-
szat8
tag
Köszi a válaszokat!
Én is erre gondoltam elsőre, kapott kapszulát, ahogy elkezdett satnyulni, de semmi. Még arra tippeltem nem örült a visszavagdosásnak, de nem találtam erre utaló infót a neten. Rejtély...
Kicsit húzok a crypto felé, hátha az valamivel kompaktabb, meg akkor olyan biotope a többféle crypto. Nálam úgyis zöld lesz az a "red" low techben, de nem zavar, ha szép egészséges a növény. -
jilian
addikt
válasz jilian #36333 üzenetére
Nem tudom melyik gyártónak van nagyobb története / háttere, de az EHEIM felé húz a szívem.
Szerintem nem nagyon tudok mellé nyúlni a két márkával, a komponenseket meg lehet cserélni idővel, de most valahogy elsőre a külső szűrős felé kanyarodnék.
A szekrény is jobban tetszik, hogy az akváriummal egy síkban fut.Szerintem elmegyek nézelődni az ünnepek után..üres autóval Ennek az üzletnek a távolsága még kifizetődőbb is mint a szállítási költség..
-
Alg
veterán
Passz, lehet kifogyott a táp a talajból...
Cyperus szerintem mehet, bár el fog feküdni, simán hoz 40 centis leveleket. Crypto spiralis detto, de azt talán egyszerűbb alacsonyabban tartani ha a nagyra nőtt leveleket egyesével leszeded róla karbantartáskor."I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
-NoVa-
addikt
Green Aquába akkor is érdemes elmenni, ha nem csilliárdért akarsz high tech aquát. A RO vízre átállásról a low tech kavicsos talajos zöld növényválasztáson át a baktériumkultúrákig és vízparaméterállításig, gyógykezelésekig sok hasznosat tanultam tőlük.
Nálam nincs CO, automata etetéssel fut, és a párolgáson felül inkább csak 2-3 hetente iktatok be 30%-os vízcserét. Mióta kezeltem fonálalga ellen a vizet még nyáron, és kiirtottam minden fertőzéses / gombás cuccot, sok más dolgom nincs vele, mint nézegetni, meg kirakni a csigákat a skimmerből, ha szörcsög.
Vettem egy PPM mérőt, abból jól látszik, mikor kell vizet frissíteni, mennyire van túletetve az állomány, azzal egyensúlyozok. "Sajnos" a garnélaszaporulat és a csigák mellett az Endler guppik is jól érzik magukat, és hajlamosak kitölteni a rendelkezésre álló teret. Ott még bele kell nyúlnom az egyensúlyba. -
Kristof93
senior tag
válasz jilian #36323 üzenetére
Szerintem jobb megközelítés, ha keresel valami akváriumot a YouTube-on ami tetszik, és azt követed a felszerelés, talaj, co2, növény, hal, stb választásnál.
Növényes, co2-s akvárium persze a csúcs, de az komoly heti karbantartást igényel, és sokkal erősebb fényt. €1000 nem tudom elég-e akkora méretben, csak a lámpa €300. Nagy szűrő, aquasoil, sok növény,
Legkevesebb karbantartás ha az akváriumban csak fa/kő van, esetleg anubias, vaegy könnyű, lassú növény, nem túl erős fény, de a tetején sok házinövényt növesztesz. Ezek is nagyon szépek tudnak lenni.
-
szat8
tag
Így van, ők a verseny akvárium színvonal, nem hétköznapi hobbisták szintje.
Viszont jó magyarázó videóik vannak, sokat lehet tanulni belőle, ha valakit érdekelnek a mélységei.Ha már ilyen aktív a fórum, nekem is van kérdésem.
Egy kis 30l-es nanoba régebben Aponogeton ulvaceus-t raktam háttérnek. Nagyon szép volt, őrült mód nőtt, virágzott, nem győztem visszavágni a hosszabb leveleket, hogy ne lepje el a kis akváriumot. Aztán egyszer csak elkezdett kipusztulni, és csak a gumó maradt. Ötletem sincs mi baja lett, semmi más növény nem mutatott problémát, garnik is jól megvoltak.
Ha valakinek van tippje, csak az okulás végett meghallgatnám.A másik, helyette tennék valamit a háttérbe, mert így elég üres maradt. Cyperus helferi-re és/vagy Cryptocoryne spiralis red-re gondoltam. Van valakinek nano low-tech-ben tapasztalata ezekkel a növényekkel? Valami vékonyabb szálút keresek, ami nem nő eszeveszett gyorsan, és szépen elvan hátul.
Lágyvizes, van még benne crypto wendtii meg egy kis lutea hobbyt, parva, szóval főleg crypto fajták, és bucephalandra a fán. Egy kis marsiela hirsuta van még az előtérben, ezek mind jól viselik magukat.[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
Green aqua-t szórakozásból jó nézni meg érdekességképp hogy hova lehet elvinni ezt az egészet, de ők tényleg a hardcore, pénz és idő nem akadály vonalat képviselik, meg sem próbálnám utánuk csinálni. Meg hát ugye raklámozzák magukat meg a termékeiket.
Viszont elmenni nézelődni nagy élmény
-
szat8
tag
válasz jilian #36336 üzenetére
Ha szereted videókból összeszedni az infókat, a Green Aquának is vannak nagyon jók, de ők a high tech vonalat képviselik.
Illetve nekem nagy kedvencem az MJ aquascaping, keress rá YT-on, ha gondolod. Ő szokott kisebb és közepes, egyszerűbb és összetettebb berendezésű akváriumokat is összerakni, jól magyaráz, és szépeket csinál. -
jilian
addikt
Huhuu de szeretem a sok infót. Olvasgatok aztán jövök megint. -
Alg
veterán
Az ilyen kész erődöket, meg bonsai fákat inkább kerülném, bár kinek mi tetszik… nekem a természetes stlus jön be, sok fával, alatta kövekkel. Eurót írtál, akkor gondolom nem Magyarországon laksz? Lávakő amit említettek itt előttem az jó, viszonylag könnyű és olcsó, azaz nem kell rá egy vagyont költeni. Zöld növények is jól mutatnak mellette, és nem bántja a vizet. Ha szerencséd van még akár kertészetekben is találsz jóval olcsóbban mint akvarista boltból. Jellemzője a hobbinak hogy tök hétköznapi dolgokat marketingelnek meg és raknak rá sokszoros árcédulát…
CO2 palackból a 2 kilós nálam elvan minimum egy évig kb. 100 literes akváriumhoz, a töltés talán valami huszonEUR nagységrend. De vannak már tök jó kémiai rendszerek is amibe csak citromsav meg szódabikarbóna kell. (Meg élesztős biológiai, de azt tényleg csak kipróbálás szintjén ajánlom).
Szőlőtőke főzés amúgy nekem is megvolt gyerekkoromban
Talajt cserélni, “nagygenerálozni” nem szokás, heti vízcserékkel, rendes szűréssel és karbantartással évekig elvan egy jól megépített akvárium. Szétbontani inkább akkor szokták, mikor valami új berendezést akarnak az emberek kipróbálni. Ki gyakrabban, ki ritkábban…[ Szerkesztve ]
-
szat8
tag
Pl. a mészkő és jó néhány másik kőtípus is oldódik, és keményíti a vizet, ami növényes akváriumban nem előny. A vulkanikus, porózus lávakő pl. nem befolyásolja a víz paramétereket, és a pórusok segítenek a "jó" bacik beköltözésén is. Vagy ott van a dragon stone, az is jó, és elég különleges látvány.
Ha van egy jó szűrőd, a talajt/homokot nem szoktuk nagyon bántani. Nincs olyan, hogy kiszedünk mindent és átmossuk, nincs is rá szükség. Egy stabil akvárium akár évekig elvan anélkül, hogy megbontaná az ember, a növényeknek lehet tápanyag kapszulát lenyomni a talajba időnként. A mostani ún. aktív akvárium talajok segítenek stabilan tartani a vízparamétereket.
MD fishtanks régebbi videóit érdemes kezdőként nézni. Idővel ő is elkezdett CO2-t használni meg hasonlók, gondolom kíváncsi is lett rá, meg kell a változatos tartalom a népnek, nem lehet mindig ugyanolyan akvát csinálni.
-
jilian
addikt
Emlékszem a fát amit bele pakoltam akkoriban egy szőlőtőke gyökérzet volt...anyám mit szidott, hogy a lábosban főztem órákon keresztül.
Köveket is mit haza hordtam.
Szerintem most inkább megveszem őket, nagyon jó formákat lehet találni, kész erődöket, szikla kerteket.
Ezeknél mire kell figyelni anyaghasználat terén, nemám nekem itt valamelyik feloldódik?Ez a táp talaj is új nekem, finom homok volt az alján terítve, kész.
Most meg alul durvább kavics, rá meg homok, talaj a növénynek...amikor cserélni kell a vizet, nagy generált tartasz, ezeket az életben nem választod szét .
Vagy szűrőztök? Vagy mind megy a folyóba?CO2 ?
Mennyi ideig tart egy ilyen tartály?
Lesz szekrény alul, elférne tuti, és ha tényleg "sok" múlik rajt akkor vevő lennék rá."Motivációként MD fishtanks YT csatorna, ő a tipikus kezdő akvarista, nem szarozik elmélettel, aranymetszéssel, ezerféle drága marketing-adalékkal meg sokszáz eurós lámpákkal, mégis tök szép akvákat épít, mert telerakja kővel, fával, növénnyel. Igaz szét is szedi jellemzően fél-egy éven belül"
Lehet nem jót néztem de amit láttam az a csávó nem az aminek leírtad...Van még minek bőven utána járni, olvasgatni karácsonykor..
EHEIM VivalineLED 240 & JUWEL Rio 240 LED
Ez a kettő van most a kosárban egyenlőre. -
Alg
veterán
válasz -NoVa- #36327 üzenetére
Ha jó az a fehér(magas CRI), akkor nincs szükség WRGB-re sem. Borzasztó módon túl vannak árazva az “akvakertész” lámpák (is)…
jilian:
Amit sosem mondanak, de nagyon fontos egy igazán szép akváriumhoz szerintem: a “hardscape”, azaz a kövek és fák amik a beépítés alapját adják. Ezt lehet magadnak gyűjteni és előkészíteni - ez olcsó de munkaigényes - vagy boltban venni - ez meg meglepően drága tud lenni. Elsőre mindenki túl keveset rak be és üres marad az akva nagy része. Szóval nem kell félni és jól telepakolni ijesztően nagy darab fákkal (ez olcsóbb mint ugyanezt kövekkel). A növényeken lehet spórolni, azok idővel megnőnek, vagy lehet cserélni ha nem tetszik - a hardscape viszont “örök”.Kavics helyett inkább akvárium talajt ajánlanék, legalább oda ahol növények lesznek. Máshova, vagy akár a tetejére meg homokot, könnyebb tisztán tartani, vagy akár cserélni ha szükséges.
CO2 szett véleményes, meg lehet nélküle is lenni, de sokkal könnyebb dolga lesz az aembernek a növényekkel ha van.
Motivációként MD fishtanks YT csatorna, ő a tipikus kezdő akvarista, nem szarozik elmélettel, aranymetszéssel, ezerféle drága marketing-adalékkal meg sokszáz eurós lámpákkal, mégis tök szép akvákat épít, mert telerakja kővel, fával, növénnyel. Igaz szét is szedi jellemzően fél-egy éven belül
-
-NoVa-
addikt
válasz jilian #36325 üzenetére
Nem azért kell a színes, hogy ne fehéren világítson, hanem azért, hogy ne egy szűk spektrumon, hanem sokfélén.
Nekem kompromisszumosan WRGB van, az zöld növényekkel jó, színes növényekkel UWRGB-t érdemes.
A fedett - nyittott kérdéskört el tudom bonyolítani két dologgal. Gyökerét belógatott kinti növények, és automata etetők. Kiraktam a tetőt a fészerbe lassan egy éve, jobban tetszik így. A hullámokról visszaverődő fény szépen játszik a plafonon, nekem hangulatosabb. Csak a párolgást kell gyakrabban pótolni, napi 3 liter elmegy. Simán RO vízzel utánöntöm.
-
jilian
addikt
válasz mivamma #36324 üzenetére
Mit kéne a lámpán változtatni, hogy a növényeknek is jó legyen? 🧐
Színes világítás nem kell, szeretem a természetesnek színeket, de a növények tudom, hogy meghálálják a törődést.Hattérnek is a gyárid van?
Ebbe már tényleg csak kavics,hal, növény kell és kész? Mi az ami még nincs a csomagban? 🫣 -
mivamma
senior tag
válasz jilian #36323 üzenetére
Tudom, hogy nem erre a válaszra számítottál, de ez egy meglepően jó szett.
Ha inkább a halak fontosak és nem a növények akkor a lámpa is tökéletes.
A szűrő is nagyon jó első körben én biztos nem cserélném ki.ui: ugyanilyen szettem van, ha van konkrét kérdés keress nyugodtan.
" Aki legény éjjel, legyen nappal is éjjel! "
-
jilian
addikt
Hello,
jó 25 év után szeretnék újra belevágni az akvarisztikába. Annó építettem, mindent külön vettem meg,..de most viszont szívem szerint vennék egyet készen, hogy csak feltöltsem vízzel aztán ülhessek előtte már este.
Pl. JUWEL RIO 240 LED
De tudom , hogy nem így lesz, gondolom le is beszéltek róla. És szépen sorolni fogjátok, hogy miket kéne kukáznom egyből...
A szekrény meg maga az akvárium maradhat?
1000€ körül spóroltam össze rá, tehát szeretnék hosszú időre beruházni.
A cél hogy halk és minden fedve legyen, csak egy szép szekrény rajt egy ékkővel.Halak terén volt gurámi, betta, neon, guppi, molly stb.... aztán jöttek a sügerek a ramirezi lett a favoritom de a csuka végül felzabált mindent és kiugrott az asszonnyal együtt.
Tehát most is hasonló halakat szeretnék de most már jobban össze válogatnám az élővilágot. -
bringasisti
őstag
válasz sicc_innen #36320 üzenetére
Természetesen el tud romlani. De van ott szelep kettő esetleg ott a gond. Meg kell nyomni a membtánt es látni hogy mi a helyzet
BENEFON DELTA--------N8
-
sicc_innen
tag
válasz Atis45 #36317 üzenetére
Üdv!
Nem kell lassított felvétel video. Elegendő egy olyan kamera app, amin manuálisan állítható a fényképező zársebessége. A kijelzőn, az előképen elő fog jönni a villogás (amennyiben van), amikor változtatod a zársebességet.
A ledes fényerőszabályzásnál színhőmérséklet-változás előfordulhat.Minden változik, csak a Boltzmann-állandó
-
sicc_innen
tag
Sziasztok!
Használaton kívül lévő légpumpának elromolhat a membánja egy év alatt?
Kb másfél évet használtam, majd félre lett téve eszközcsere miatt. Amikor eltettem, előtte még működött rendesen.
Most elővettem és azt tapasztaltam, hogy nagyon gyengén nyomja a levegőt. Max. erőn is alig szállít valamennyit.
Sera Air 275 R plus a pumpa. A légszűrőjét kitisztítottam. Membráncsere lenne szükséges?Minden változik, csak a Boltzmann-állandó
-
Atis45
aktív tag
válasz -NoVa- #36318 üzenetére
Köszönöm, hogy válaszoltál.
A dolog lényege az lenne, hogy szeretnék csinálni ledes világítást az akvára. Nyílván túltervezném, és a teljesítményét levenném, hogy ne 100%-on menjen. De ugye a PWM-es dimmerek fel-le kapcsolgatják a ledet, ami villogást okoz amit az emberi szem nem vesz észre, de a halak ki tudja hogy mit érzékelnek belőle. De viszont állítólag olyan dimmerek amik úgymond a wattot csökkentik, azoknál a csökkentés hatására a színhőmérséklet megváltozhat.
-
-NoVa-
addikt
válasz Atis45 #36317 üzenetére
Chihiros B80 van BT vezérlővel, teljesen villogásmentes 1%-on is. Mostanában több időt fut 100%-on, és a felbutás / lecsengés ritmusán is finomhangoltam, megmaradt a sötét órák száma, de a világosabban több az intenzívebben megvilágított időszak, gyorsabbak a felfutások / lecsengések, azóta a szűrőcsövekben kb 3 hetente megjelenő barna alga lerakódás problémám teljesen elmúlt.
A hagyományos izzószálhoz tervezett filléres dimmerelektronika okoz villogást, mert az nem feszültségejtéssel, hanem adott frekvenciás ki-bekapcsolással szabályoz, amit az izzó áthidal, a led lekövet, szóval olcsó húsnak híg a leve általában. Vagy legalábbis ésszel kell összeválogatni a komponenseket. -
Atis45
aktív tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget/szívességet szeretnék kérni tőletek. Arról lenne szó, hogy az akvárium led világítást (gyári, nem pedig házilag készítettet) levenni kb 40-50-60%-ra, telefonnal lassított video felvételnél megnézni, hogy a ledek folyamatosan világítanak, vagy pedig úgymond villognak. Ami fontos lenne, hogy ne 100%-on menjen a világítás, és hogy a videózás lassított felvételre legyen állítva. Nem kell elindítani a felvételt, csak megnézni, hogy villog a led vagy folyamatosan világít. Előre is köszönöm szépen ha valaki időt szán erre a történetre.
-
Alg
veterán
válasz Richi78 #36314 üzenetére
Nyilván ha beleesik az nem tesz jót neki, de amúgy nekem nem volt vele gond... mondjuk ha zárt helyre megy akkor lehet adnék neki extra védelmet, nálam simán nyitott akvárium felett van. Forrasztott/szabadon lévő csatlakozásokat ki lehet nyomni szilikonnal, a szalag maga elég jól védett beázás ellen.
Nem vagyok nagy szakértő - alapvetően kell tápegység (túlméretezve), LED szalag (szintén túltervezve hogy 50-60%-re dimmelve elég legyen), alu profil búrával+végdugókkal meg valami dimmer. Akár filléres léptetős, de én pl. bluetooth chihiros commander-t használok, így nem kell időzítős dugalj, és lehet napkelte-naplementét is programozni bele. Van még a TC-420 vezérlő, azzal 5 csatornát lehet vezérelni, de kábelen keresztül kell programozni, nem tud bluetooth-ot. LED világítás vagy hobbi elektronika topikban biztos tudnak segíteni az ottani fórumlakók. A szalag-kábel összeköttetést meg lehet oldani minimális forrasztással, de vannak hozzá mindenféle forrasztásmentes adapterek, csatlakozók is.
[ Szerkesztve ]
-
5150head
senior tag
válasz Zen_Ronin #36312 üzenetére
Van egy ilyen banánteszt. Mondjuk nem tudom, hogy tényleg működik-e
Az érzékelő kapcsolót meg át lehet verni. -
Zen_Ronin
tag
Sziasztok!
Vettem egy SUNSUN HW-702B UV lámpás szűrőt.
Azt szeretném kérdezni -hátha van valakinek hasonló-, honnan tudom, honnan látható ha az UV lámpa be van kapcsolva?
Visszajelző lámpa nincs, és a kapcsoló helyzetéből sem következik melyik a bekapcsolt állapota. /az UVC meg ugye a nem látható tartományba esik./Hálás
-
pjen
félisten
válasz bringasisti #36306 üzenetére
És mégis gyönyörű medencék voltak, nem voltak túltenyésztett halak, amik másnapra megdöglöttek.
-
bringasisti
őstag
-
-NoVa-
addikt
A csapvíz nem egységes, a klórszinttől a keménységig sokféle lehet. Van, ahol szikes, máshol szinte jó. Ahonnan elhoztam anno a mostani akváriumom, barnás, levesszerű lében úsztak a halak, mert rég volt cserélve víz. Felújítottam a szűrőt, frss baktérium starter kultúra, figyeltem a vízminőségre, meg rendszeresen leszedem az elszaporodott békalencsét. Ha egy hónapig nem takarítok, és az automata etetőre hagyom, sem lesz elszíneződve, víztiszta marad. Könnyen hozzáférhető bőséges információforrás a net, jobb eszközök, cserébe sokszor túltenyésztett, kényesebb halfajok. 16 évig agámát tartottam, annál egy fokkal azért időigényesebb az akvárium, de egy kutyához képest ez is semmiség.
-
pjen
félisten
-
-NoVa-
addikt
válasz Silentfrog #36300 üzenetére
80-as évekből én is erre emlékszem. Patakvíz onnan gyűjtött kagylókkal tisztítva, elég hamar kihalt minden belőle. Most lágyabb, tisztább vízzel, vízkő és mocsok nélkül szűrő és felszíntisztító baktériumokkal más élmény.
-
pjen
félisten
válasz Silentfrog #36300 üzenetére
Nekem 68 ban volt az első aksim gyönyörű kék gurámikkal, de mostanában nem is nagyon látok. Aztán volt 15-20 év ami kimaradt sajnos. Nem tudom merre laktál, de nekem a 70 es évek elején voltak dániók, szumi, vitorlás még törpe is amit szintén rég nem láttam.
[ Szerkesztve ]