- MIUI / HyperOS topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Mi mindenre jó egy másodlagos megjelenítő?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Freddy76
addikt
válasz
Novics #16585 üzenetére
A kihajtható lcd-t nem kell használni. Ha nem hajtod ki, pont úgy viselkedik, mint egy "rögzített" LCD. Amúgy ha van, akkor szépen lassan meg fogod szokni, hasznos videózáskor, vagy olyankor, amikor nem tudod a keresőt használni (pl. a gyerek ballagásán a fejed fölül akarsz fényképezni). Emellett még egy előny, hogy tároláskor egyszerűen befelé hajtod az lcd-t, és máris bátrabban rakod táskába, mert védve van a karcolástól.
A d60 öregecske, de nem volt rossz váz. Sajnos az a váz még ennyit tudott iso-ban.
Ha csere, én maradnék nikonnál, a szenzorban előrébb járnak (mondjuk az af a canonoknál talán jobb). D5100 verhetetlen ár/érték arányban, de a d90 sem rossz. A d5100 előnye, hogy olcsóbb, és jobb a szenzor (ez a d7000 szenzorát kapta), jobban bírja a magas iso-t. A d90 előnye, hogy nagyobb, jobban fogható váz, több kezelőszervvel, és mivel beépített fókuszmotorja van, ezért régebbi objektívekkel is elmegy (tipikusan a "D" jelő obik jöhetnek szóba, bár ma már nincs sok belőlük). Kérdés persze, milyen anyagi lehetőségeid vannak...
-
Freddy76
addikt
válasz
DemonDani #11701 üzenetére
Teljes mértékben igazad van. Vegyél egy ilyen Nokia telót, más nem is kell a fényképezéshez.
A Milc-ekről pedig a/ olvass egy kicsit; b/ menj át a micro4/3 topicba, és nézd meg pl. Madgie, eeaa, vagy Marseille199 fotóit. Látni fogod, hogy azért igencsak alternatívája a dslr-nek, szemben egy telefonnal. És Máté Bence szerintem hasonló szituációba nem kerülne, mert eszébe sem jutna egy telefonnal fényképezni, mert tudná, hogy azzal soha nem fogja azt a minőséget megütni, amire ráírná, hogy "Máté Bence", és elküldené egy magazinnak.
A Nokia küzd, mint malac a jégen, érdemi válasza a konkurencia termékeire nincs, ezért kezd ilyen parasztvakításokba, miközben ők is tudják, hogy itt a kevesebb jóval több lett volna. Mert ez a telefon egy dolgot tud: elmondhatja magáról, hogy a legtöbb hangyafasznyi megapixelt zsúfolták a macskakörömnyi érzékelőjére. Legtöbb megapixel egy telefonon, húha, és ez - amint látjuk - sokaknak elég is...
-
Freddy76
addikt
válasz
j.bravo #11609 üzenetére
Pedig az avatar miatt linkeltem
. A másik topikban már írtam, hogy nekem is sebességbeli problémáim vannak, ugyanis a kiscsaj négykézláb brutálgyors. Egy lövésem van, ugyanis ahogy meghallja a zár kattanását, már rohan a gépért... Vagyis alaposan meg kell gondolni minden képet, mert egy kép után kb. húsz percig max. olyan képet tudnék készíteni, hogy néz a lencsébe, és nyúl a gépért. Úgyhogy most megnéz, kigondol, lő, gépet gyorsan szekrényre feltesz üzemmódban vagyunk.
Gondolkodtam is, hogy veszek egy filmeset (mint pl. a te Praktica-d), ugyanott vagyok...
Barni vagány
-
-
Freddy76
addikt
válasz
kemalboy01 #11589 üzenetére
-
Freddy76
addikt
válasz
Mikisys #10956 üzenetére
Ez általában igaz is - de. Most hétvégén (ragyogó napsütésben) a belvárosban fotóztam és pl. ha középen nagyobb fényes "rész" (pl. háttérben az ég) látszott, az épületek iszonyatosan bebuktak. Persze tudom, LR-ben egy mozdulat, de mennyivel jobb lenne kihasználni azt, hogy a d5100 alapból szép jpg-t dob, és nem kellene utómunkázni. Ilyenkor bejött az, hogy spotméréssel az épületre mértem, és ekkor szebben ki volt exponálva minden - ha pedig az épület a lényeg, az sem annyira zavaró, ha a háttérben az ég részben kiég.
De ez inkább csak elmékedés, nyilván a tapasztalat megmondja, hogy mi a legjobb/legkényelmesebb megoldás.
j.bravo: te ezt honnan tudod, nem is digivel nyomod
-
Freddy76
addikt
Na, még egy hülye kérdés. Anno telepítettem a Lightroom-ot (3-ast), de mivel időm nulla, autodidakta módon pedig nem igazán értettem, ideges lettem, letöröltem. Most viszont kaptam egy Lightroom Gyorstalpaló dvd-t, amely nagyon-nagyon jól, érthetően magyarázza el a használatát. Ez viszont a Lightroom 2-höz készült.
Jön a kérdés: a Lightroom 2-höz készült oktatóanyag felhasználható a Lightroom 4-hez is? Vagy olyan nagy a különbség, hogy már nem?
-
Freddy76
addikt
Triviális kérdés, de azért kiváncsi lennék hozzáértőbbek véleményére.
9 hónapja van dslr, eddig 99 %-ban a 8 hónapos gyermekemet fotóztam beltérben. Most egyszer-egyszer vittem magammal a gépet, ha mentünk sétálni, és a napos idő feladott egy leckét... Általában rekesz-előválasztással fotózom, és a gyermek miatt szinte mindig szpotméréssel (bent az arcára, vagy szem/arc határára állítottam élességet, és ilyenkor ugyebár ott is mér fényt). Kültéren átállítottam mátrixra (mert ezt olvastam valahol), de szinte mindig gond volt, kivétel nélkül kellett az expókorrekció. Vagyis kültéren is jobban bejött a szpotmérés, többnyire úgy, hogy valamelyik (amúgy árnyékban lévő) épületre mértem fényt. Mi ilyenkor a jó megoldás? Mátrix fénymérés, expókorrekcióval, vagy szpot, valamely sötétebb részre?
Másik kérdésem: ha full manuálban fotózom, tehát rekesz, záridő, iso automata, akkor van fénymérés, van jelentősége?
Új hozzászólás Aktív témák
- Hordozható Gamer Számítógép / PC! HP Omen X 1000P / I7 7820HK / GTX 1080 8GB / 16GB DDR4
- Microsoft Surface Pro 9 i5-1245U 16GB 256GB 1év garancia
- Canon Selphy CP1500 Printer /// Számlával és Garanciával
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Azonnali készpénzes INTEL CPU NVIDIA VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest