- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- MIUI / HyperOS topik
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Mi mindenre jó egy másodlagos megjelenítő?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Santiagain
őstag
-
didros
senior tag
Köszi, azért szeretnék haladni a korral én is, csak azért írtam a Norton-t hogy valami olyasmi kellene, ami megőrzi a kapcsolatot a HDD tartalommal. Engem zavar a Picasaban, hogy nem látom hogy a változtatásaim miképpen látszódnak a merevlemezen. Pl. ha létrehozok egy új albumot és abba képeket másolok, akkor az csak a Picasaban jelenik meg, de valójában nem rendezi át a filejaimat. Vagy csak én nem tudom használni rendesen a Picasat...
-
whitezo88
nagyúr
kösz, ha alkalmam lesz én is majd érdeklődöm, aki nálunk van fotós, ő innen kapta (5D mkII, a fent említett obikkal, igaz már eléggé agyonhasználtak, jópár évesek)
a drága cuccot azért kérdeztem, mert nem olcsó mulatság sajtófotózni (nem sportfotó, de oda kell mondjuk combos gép) másfél millás felszereléssel, igaz, max olcsóbb kocsit vesz ha vesz és kész
Van harmincas fotós, múlt héten is láttam egyik OV sajtótájon a nőcit, nyakában Nikon D3S mellé a szokásos "olcsó" obikészlet. nagyobb volt a gép mint ő maga -
bizony.
sőt lehet hogy eleinte az állandó fény kényelmesebb, mert élőben látszik az eredmény, ahhoz viszont lehet hogy kevés a kompakt, aztán ha megvan a dslr, már kompaktra vágyik az ember és vakukra, mert azok viszont kényelmesebbek.végül rájön, hogy a nagy beállítófényes vakuk az igaziak
-
mcgoat
aktív tag
A fényével az olcsó körtének csak a szabályozhatatlanság a gond, de lehet használni sok mindenre. Nagyot nem hibázik vele aki vesz belőle. Viszont akkor inkább a szabályozható verzió egy kicsit drágábban
-
kiskornel
addikt
Ne érts félre, de ez a tapasztalatom bármely fotóscucc tekintetében:
van a:
- tipis kategória: szenvedsz vele. nyeklik-nyaklik. Nem tudod úgy állítan, ahogy te szeretnéd. Jó sok kitartás kell, és 5letesség, hogy mégis sikerüljön beállítani. Jellemző: olcsó.
- normál kategória: általánosan használható, sokrétű. elfogadható eredményt nyújt. Megfizethető, de nem olcsó.
- pro kategória: csak bizonyos célra használhatod, nagyon behatárolt, de az eredmény kétségtelenül tökéletes. NAGYON-NAGYON PONTOSAN BE KELL ÁLLÍTANI! A legkisebb tévedés is eredménytelenséget okoz. Aránytalanul sokba kerül, de megfelelő alkalmazással növeli a jó fénykép elkészítésének esélyét.Igaz ez a fényképezőkre, az objektívekre, az állványokra, a vakukra, stb...
És igaz a lámpákra is... De hallgassuk meg, mit szeretne pontosan fényképezni Santiagain. Mekkora tárgyakat. Mert ha az egész elfér egy asztalon, az nem ugyanaz, mintha egy fél szobát kellene berendezni miatta, 1,5-2m-es állványokkal.
Én kis kütyüket fényképezek. Ahhoz az eddig általam ajánlottak bőven elegek.
-
Santiagain
őstag
Fekete és fehér kartonom van, és a sátrat is 4 fajta háttérrel szállítják.
Mivel amatőr vagyok ezért a kísérletezéshez talán jobb lenne az állandó fényforrás.kiskornel: Kütymüty lámpát állvánnyal 7000 Ft-ért kapok. Tudok némi WB-t állítani. Utólagosan nem lehet jól korrigálni? Amúgy is, a többség kalibrálatlan TN paneles LCD-n fogja nézni.
-
a raw-nak nincs színtere, de a kép, ami belőle kijön, az már adobergb (vagy s)
ez egy régi ips paneles thinkpad, hogyan kell srgb-hez kalibrálni? az asztali dell nem tudom mihez van kalibrálva, de ott jellemzően nincsenek gondok. igaz ott nincs is akkora eltérés a gyári és a kalibrált állapot között
-
köszi!
ezt a proof dolgot nem értem egészen, ha rawból adobergb jött, bekattintom a proofot, akkor úgy néz ki a kép, mintha egy profilt értelmezni nem tudó böngészőben nézném, de ennek nem látom sok értelmét, ha a végén srgb-t csinálok belőle.
meg azt sem, hogy akkor nem a windows fordít a megjelenítendő kép és a monitor profilja között?
-
a kezelést passzolom, bár nem is igazán releváns, ezek jellemzően nem egyszemélyes játékok
de egyik sem broadcast. mindkettő a filmeseket célozza, a red viszont inkább a függetlenfilmesek / kisebb költségvetés felé megy, és gyakorlatilag nulláról építkeznek, az arri meg a filmkameráival lett nagy, ők inkább onnan. bár az alexa pont válasz a red one-ra
reklámot pl reddel nem nagyon szeretnek csinálni, ott nagy pörgés van, nem nagyon fér bele, hogy most a kamerának rossz napja van és lefagyott, vagy épp nem bootol be az egyik memóriakártyával... mondjuk a megbízhatóság sokat javult az idők során az új firmware-ekkel, de azért még mindig nem 100%. az arri meg csak működik és kész
cserébe kb dupla az ára.
amúgy a nagy varázslat ezeknél a kameráknál nem ott van, hogy vegyünk fel valamit, mert beállítasz egy érzékenységet, írisz-fókusz-zoom az optikán oszt leccgó, hanem amikor rawból kell alkotni valami jót
meg előtte is knee-k, lutok és egyéb aljas állatfajok
hogy on is legyek: szerintem a problémára egy hdslr lehet a megoldás, kiegészítve mindenféle videózós bizbasszal, amitől meg lehet fogni kameraként, follow focus, lcd, öreganyámkínnnya. a dolog előnye, hogy le lehet ezeket le is lehet venni, és akkor fotógép, hátrány hogy csúnya pénzeket ott lehet hagyni a pénztárnál az ilyenekkel is
-
Balinov
titán
+1
ill. Fandango, csekkold le a Nagy Allvanyos topikot
-
copass
veterán
persze, de ha vki felnyom vmiért akkor hamár ottvannak belenéznek a gépedbe is, hidd el.
volt egy hír nemrégiben hogy egy figura feljelentett vkit vagy tanú volt vagy ilyesmi, szerv kiment, a figura a gépén mutatott vmi képeket vagy oldalt már nem emlékszem, a szerv megköszönte a segítséget és szépen átnézték a gépét mert illegális szoftverhasználat gyanúja merült fel és felnyomták a bsa-nál, szép. -
agent_k
őstag
+1
Egyébként megérkezett a macro közgyűrű sor és a lcd védő üveg.
A közgyűrű sor az egy határ... sz*r. Lötyög. Elfordul rajta az objektív, mert a kis pöcök nem hajlandó megállni még betekert csavarral sem.
Fénymérés, fókusz nincs úgyhogy vaktában lövöldöztem vele. kukaAz lcd védőnél meg jobban jártam volna fóliával, mert ez egy vékony kis ragasztócsíkkal fekszik fel a kávára és szeritem záros határidőn belül egyszerűen leesik. valószínű kuka
Ennyit erről a projectról. Szerencsére nagyon kevés pénzem bánta a dolgot. -
hopehu
tag
FÓKUSZPONTOK:
Pedig bizony van olyan rendezvény, amikor portréra vált az ember jópár kép után majd vissza, stb... és olyankor milyen jó, hogy ki tudok választani más fókuszpontot is, amit alapban a megfelelő helyen tudok tartani, h ne kelljen újrakomponálni (pl táncosok, ahol pl inkább arcra fókuszálok, különösen, ha pl feketében vagy fehérben vannak...).
És tényleg, NEM használom ilyen esetben a követő autófókuszt, mivel nem mélységben mozognak általában, inkább oldalra. És mivel így lényegében nincs (újra)komponálási idő, így amúgy sincs nagyon idejük kimozdulni az élesség síkjából. Végül is nem 2Mach-al mozognak, szerencsére
Szóval rendezvények fotózásán nagyon jó tud lenni -
j.bravo
addikt
szerk.: természetesen feltételezem hogy tbs-nek ezzel nem mondok újat; csak rossz helyre klikkeltem, szóval alapvetően BennyRay-nek szólnak a lenti sorok.
tbs mester, azért kiegészítheted ha gondolodRégebben voltak ilyesmik. Van benne egy mobil winchester, és egy kártyaolvasó. Kártya betesz, gomb megnyom, lementi. Régebbi modellek elég lassacskán, az újabbak gyorsabban; illetve az újabbakban van kis kijelző is, meg tudod nézni a képet (régieken csak alfanumerikus kijelző).
"Terepen" is működik ha az aksija fel van töltve.Canon, Epson is gyártott ilyesmit pár éve, nem tudom most gyártanak-e.
Kisebb mint egy netbook; talán olcsóbb is, de ezt a részét már nem tudom. Nyilván ha netbookot amúgy is vinnél akkor az a legegyszerűbb, legfeljebb ha félsz hogy azt lenyúlják, viszel még egy külső hdd-t amire dettó lemented a képeket minden nap a netbookról/kártyákról. -
copass
veterán
hehe, render és akkor 4nap után megfagyott, 95%-nál, vérfürdőt rendeztem a kocsmáig fejben!
LR-hez adalék: win764bit, 8Gb ram, 1gb használ a rendszer, berántottam 50 raw-ot,ekkor már 2,5Gb evett meg.
lencse korrekció,zajszűrés,szokásos dolgok,semmi retus, exportnál felcsavarta magát 3gb-ra is.
hopp majdnem oda a fele ram és csak 50kép. -
Peetry
senior tag
nem mondtam hogy ne tárold így, de én még soha nem hallottam hogy kupak nélkül kell tárolni. nekem mondjuk nincs por és nedvességmentes szervertermem, ellenben a pesti utcáról elég szmog jön be, és nem örülnék ha tele menne porral állásában, ezért inkább kupakolok.
amugy hallottam már olyat hogy 10-enx évig táskában kupakkal tárolták, és nem gombásodott, csak a nedvességre kell figyelni. szóval ezügyben kiváncsi lennék mások véleményére is. -
Teasüti
nagyúr
Itt most csak annyi járt a fejemben, hogy be kéne szereznem egy "sínt" az állványomhoz, hogy tudjam illeszteni a panoráma képeket, meg kéne még egy kiegészítő, amivel a gépet fel tudom rögzíteni álló helyzetben is. Aztán jól jönne egy Olympus XD kártya is, amivel zöld utat kapnának a gép letiltott funkciói.
Amúgy ez csak egy kis időtöltés nekem (még hobby-nak sem mondanám), amihez tökéletesen megfelel a vázam. Nem mondom egy távkioldás képessége még jól jönne, de hát az nincs.
Szóval a hangsúlyt inkább a tudásomra helyezném.
Ami nincs.
Egyébként én is tisztában vagyok ezzel; van aki telefonnal készít kiállításhoz méltó képeket...
schawo
De most tbs linkjén lévő emberke is egy szál raw-ból csinált HDR illesztést, akkor most mi az igazság? -
Teasüti
nagyúr
Ezt holnap kipróbálom. Egy 5 FÉ-t átölelő AEB sorozatból készült HDR képet megpróbálok majd utánozni egy sima raw előhívással. Ha ebből indulok ki, akkor nem lehetnek nagy különbségek.
Még ha a primitív gépemről azt is feltételezem, h jó, ha a felét tudja ennek a 6 FÉ-nyi dinamika tartománynak, akkor is meg kell tudnom közelíteni a HDR képet. -
Teasüti
nagyúr
-
Teasüti
nagyúr
Ez a Photomatix piszok gyors (64 bit/4 mag) és sokat tud a PSP sajátjához képest (1 mag és buta). Lightroom plugin is van hozzá. Köszönöm a tippet!
Érdekelne még, hogy ha raw-okat szeretnék összefűzni, akkor előbb elő kell hívnom LR-ben egyesével (gondolom, azonos paraméterekkel?), vagy közvetlen bedobhatom őket ebbe a progiba is?
Mi ilyenkor a bevett szokás?szerk: ahogy látom ezek a HDR-merge progik főleg az AEB funkcióra vannak felkészítve. De mi van akkor, ha csak 2-3 olyan képem van, amin nincs fokozatos EV lépcső, de akár 5-10 EV különbségek is vannak? Pl. első képen -9,7 EV ; második képen 0,0 EV ; harmadik képen 3,3 EV.
Ilyenekkel is megbirkóznak ezek a programok??(#11050) Mp3Pintyo
Vmiért ezeket a képeket alig tudom értelmezni. Nem látom benne a teret, mintha egy 2D-s textúrát néznék. -
Mp3Pintyo
aktív tag
Azért ez elég erős ferdítés. Brutál jó képeket lehet kihozni a Photomatixból csak sok odafigyelés kell. A Hugin meg inkább panoráma készítő mint HDR.
A Luminance HDR-el akármennyire is próbáltam nem sikerült elérni a Photomatix szintjét, de újra megnézem hátha javult a helyzet.
Ja igen, mindig RAW-ba fotózom.
1 raw esetén:
PS Camera RAW-al készítek 3-5 képet tiff formátumba.
Photomatix mentés tiff formátumba
PS-ben Topaz Denoise
3 raw-nál
Megbirkózik a feladattal a Photomatix is persze itt is mentés majd PS Topaz. -
Teasüti
nagyúr
Itt olvasgatok a dologról. Izgalmasnak tűnik, még egy dolog, amivel meg lehet bonyolítani az életemet.
(ha a panoráma multi expo nem lenne elég.)
Kipróbáltam a gépem AEB funkcióját és vmi zavarbaejt. Félautomata módban fényképeztem (blende prioritás), de AEB módban mégsem a záridővel játszik a kamera, hanem egy un. EV értékkel. Ez micsoda?
Eddig abban a tudatban éltem, hogy "csak" blende, záridő és ISO érték játszhat szerepet a fényerőben. De mi ez az EV érték, amit már képkészítés előtt is tudok változtatni félautomata üzemmódban? Ez mit csinál technikailag?
Manuális módban ugyanez az érték visszajelzi nekem a kompozíció fényerejét, amihez viszonyítani szoktam a blendét és záridőt, hogy megfelelő legyen az expó. Na de +- 2 EV értéket magam állítsak be, ez új.Vagy ha esetleg ez amolyan "kívánság", hogy világosabbra vegye a képet az automatika, vagy sötétebbre képkészítés előtt, az logikus lenne.
szerk: nem aktuális, én voltam buta. Valóban blendével és záridővel játszik a gép. Vmit csúnyán benéztem.
-
Balinov
titán
jaerteeem.
koran van meg na. itt az ido a 3-ik kv-ra. Kulonben az egesz kerdesnek az apropoja az, hogy jovo heten viszem a tukrost szenzortisztittatasra, viszont mivel ezt kb csak akkor tudom megtenni, ha otthon vagyunk, megfordult a fejembe egy normalis tisztitoszett beszerzese.
-
j.bravo
addikt
Még nem próbáltam egyiket se
Eddigi negás próbálkozásaim színes negára történtek, és nagy lazán a dm-ben hívattam őket (több olcsó dm paradies film volt köztük). Papírképen oké, *Ropi* fórumtárs által asztali szkennerrel szkennelve közepesen használható képek lettek. Szolgáltatói szkent még nem kértem rájuk, de majd teszek egy próbát.
Ha Soósék szerinted nem rosszak, akkor teszek velük egy próbát.Novákot nem ismerem - ő(k) az(ok)?
Illetve, őket próbálta valaki? (mondjuk itt a szkennelés tekercsenként nagyon olcsónak tűnik, képenként viszont nagyon drágának - bár jobban megnézve, úgy tűnik hogy ezek nem is nega, hanem papírkép-szken árak. Majd felhívom őket.) -
spanyoll
addikt
No, köszi az instrukciókat. Tudom, hogy a boltok is jól hívják, de jobb szeretem a saját kézzel megművelt dolgokat, ilyen szempontból régimódi vagyok.
Egy próba erejéig, ha másért nem is, de érdekel, utánanézek azért bőven youtuben meg mindenen, de azért a te infód alapján indulok el leginkább
Köszi -
Teasüti
nagyúr
Nos, mindenkinek más színe van, de azért emlékszel az IGAZI színére nem..?
Más jól sikerült képekhez tudom hasonlítani magam. Ez olyan kérdés volt, mint hogy emlékezetből rajzold meg a karórád számlapját, amire minden nap ránézel életed során.Nos, az emberek legnagyobb hányada nem lesz képes rá.
-
Teasüti
nagyúr
A CAD csak egy példa volt ahhoz a művelethez, amihez hasonlítottam a problémát.
Milyen javaslatot tudnátok akkor adni a beállításokhoz? A psp-hez konyítok annyira, h pár réteg ne okozzon problémát, a kérdés arra irányult, h nincs-e erre vmi algoritmus, szűrő, program, ami helyettem összeollózza. Viszont a gép beállítása már nem egyértelmű.
Fényerőt vagy mit, utólag nem tudom szinkronizálni képszerkesztőben? Mert amúgy hogy máshogy tudom megoldani egy gyors jelenet rögzítését a statikusak mellett? Kétlem, h azonos iso és blende mellett maradna elég fényem egy rövid záridőhöz.Főleg, h nagy mélységélességhez még kicsi rekesznyílás is kell, ha jól tévedek.
A 35 mm-ert megmagyaráznád?
-
Teasüti
nagyúr
Féltem, h kézzel kell vagdosnom.
Ez megsokszorozza a munkaidejét, ha igényesen szeretném... Nincs program, ami tűréshatárokon kívül csak kivon egy képet egy másikból? Mint CAD programokban a boolean műveletek, csak fényképpel. Arra gondolok, h veszi a két képet, megkeresi a különgségeket, majd ezt ráhúzza az egyikre.
És ha különböző záridőket használok és eltérő blende értéket, akkor máris zsákutcába kerülök?
Mert akrobatikát maximum 5 ms záridővel próbálnám felvenni, de statikus pózokhoz ennél hosszabb is jó, sőt kell. -
Balinov
titán
koszi tbs, de bizots vagy benne,hogy felesleges? 1: ha grey card-dal be tudom a WB-t helyesen loni, nem kell baszakodnom az utolagos csuszkahuzogatassal. 2: lehet rosszul tudom, de a szurkearnyalathoz kepest csinaljak a "metering"-et a digit pekfenyezok, emberi tenyer, plane fu miota szurke?
Ne vedd visszatamadasnak, csupan csak nem ertem, hogy miert penzkidobas szerinted.
-
Epiph
tag
akkor így marad. Ezzel lehet amugy valamit csinálni? Szervíz tudja tisztítani, vagy tükörcsere? Persze nem most csak, ha már nagyon retyós lesz. Szenzor tisztításra amúgy valami jó, bevállt módszer van? (Ilyen házilag tisztítható praktikák vannak-e, vagy csak speckó szerek/szerszámokkal)
-
Epiph
tag
Azért a kis kitobi se rosz szerintem... annál az obinál az a baj, hogy a minimum gy.táv nagy tájfotónál sokszor jól jön a kicsi gy.táv. Igen közbe pont most olvastam a szorzótényezőkről és láttam az ultrazoom (marketinges) lényegét hogy csinálnak 90mm ből 504 et. Hát a nagy érzékelő javára inkább lemondok a nagy zoomról
-
Dr V
őstag
És a szűrővel mi legyen? Kicsit olcsóbb mint egy frontlencse csere... Tudom, h UV szűrőt használnak ilyen célra, de azért nem így kérdeztem, mert gondoltam egy sima szűrő hátha olcsóbb. Tehát milyen (UV) szűrő éri meg legjobban 72mm es méretben canon 18-200ra.
A töltő ezekszerint jó lesz amit adnak az akkisihoz... de nem túl meggyőzően írtad
Új hozzászólás Aktív témák
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Bestbuy játékok
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Háztartási gépek
- Társasjáték topic
- Nintendo Switch 2
- Milyen videókártyát?
- Milyen légkondit a lakásba?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- További aktív témák...
- 18 éve! Billentyűzet magyarítás magyarosítás. Festés vagy lézerezés és egyebek! 3 lehetőség is van.
- Új és újszerű 13"-14" Gamer, ultrabook, üzleti készülékek nagyon kedvező alkalmi áron Garanciával!
- Egyedi ékszerdobozka
- AKCIÓ! Apple Mac Studio M1 MAX 2022 32GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Intel X540-T2 dual-port 10GbE RJ45 hálózati vezérlő (10Gbit, 2 port, áfás számla, garancia)
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest