- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- iPhone topik
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Yettel topik
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- One mobilszolgáltatások
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
Aktív témák
-
Forest_roby
őstag
válasz
ngabor2 #3100 üzenetére
van 3 különböző verziója a synapticban! Próbáltam mindegyikkel.... eddig nem volt tul nagy a sikermutató, de legolább szereztem egy kis rutint a shell felületen : )
//még vagy 10 perc mire végez a synaptic, épp vmi linux-image filet szed le. Alapból fen volt a gépen, de a próbálkozások közben leszedtem azt is.
[Szerkesztve] -
Forest_roby
őstag
válasz
ngabor2 #3096 üzenetére
Elöbb visszatelepítem az nvidia drivert + tartozékait ( pár perc )
/próbálkoztam régebbi driverrel is - az se jött be, PCI 3:0:0 -án kereste a vga-mat pedig vagy 22 beírtam a config fileba, hogy 1:0:0 - most állítom vissza a régi halyzetet, szerencse hogy csináltam backup-ot/
Utánna kipróbálom... -
Forest_roby
őstag
válasz
ngabor2 #3001 üzenetére
Most telepítettem újra a gépet, mit baszhattam volna el ennyi idő alatt! Semmi mást nem csináltam csak telepítettem az aMsn-t apt-get-el -> nem volt jó a nyelvi beállítások, mint a régi rendszeren, leszedtem a az új verziót netről és az neg nem tudom telepíteni. Ennyi, nem tudom milyen hibát csinálhattam......
ok: akkor azt kitörlöm... be tudnád másolni a saját sources.list -edet?
[Szerkesztve] -
-
Forest_roby
őstag
válasz
ngabor2 #2982 üzenetére
forest@forest-gep:~$ sensors
eeprom-i2c-0-51
Adapter: SMBus nForce2 adapter at 5000
Memory type: DDR SDRAM DIMM
Memory size (MB): 256
eeprom-i2c-0-50
Adapter: SMBus nForce2 adapter at 5000
Memory type: DDR SDRAM DIMM
Memory size (MB): 256
asb100-i2c-1-2d
Adapter: SMBus nForce2 adapter at 5500
VCore 1: +1.68 V (min = +1.52 V, max = +1.68 V)
+3.3V: +3.39 V (min = +3.14 V, max = +3.47 V)
+5V: +5.13 V (min = +4.76 V, max = +5.24 V)
+12V: +12.16 V (min = +10.82 V, max = +13.19 V)
-12V (reserved):
-12.70 V (min = -0.00 V, max = -0.00 V)
-5V (reserved):
-5.33 V (min = -0.00 V, max = -0.00 V)
CPU Fan: 5720 RPM (min = 1997 RPM, div = 4)
Chassis Fan:
0 RPM (min = 3994 RPM, div = 2)
Power Fan: 0 RPM (min = 3994 RPM, div = 2)
M/B Temp: +53°C (high = +45°C, hyst = +40°C)
CPU Temp (Intel):
+30°C (high = +60°C, hyst = +50°C)
Power Temp:
+126°C (high = +44°C, hyst = +40°C)
CPU Temp (AMD):
+25°C (high = +60°C, hyst = +50°C)
vid: +1.600 V (VRM Version 9.0)
alarms:
forest@forest-gep:~$ -
Forest_roby
őstag
válasz
ngabor2 #2977 üzenetére
''most figyelem, van olyan, hogy /etc/init.d/lm-sensors.''
- van ilyenem
''ez az /etc/rcS.d-ben benne van, tehát minden boot során lefut.''
- nekem ez van benne:
forest@forest-gep:/etc/rcS.d$ ls
README S27evms S40ifrename
S02mountvirtfs S30checkfs.sh S40networking
S04mdadm-raid S30procps.sh S41hotplug-net
S04udev S35mountall.sh S45mountnfs.sh
S05bootlogd S36lm-sensors S48console-screen.sh
S05keymap.sh S36mountvirtfs S50alsa-utils
S07hdparm S36udev-mtab S50hwclock.sh
S10checkroot.sh S38pppd-dns S51ntpdate
S15linux-restricted-modules-common S39dns-clean S55bootmisc.sh
S18ifupdown-clean S39ifupdown S55urandom
S20module-init-tools S39readahead S70screen-cleanup
S22hwclockfirst.sh S40hostname.sh S70xorg-common
S26lvm S40hotplug S75sudo
forest@forest-gep:/etc/rcS.d$
Kell most itt csinálni vmit?
''innentől kezdve vannak szenzorok.''
- nem írtál idáig semmit, hogy mit csináljak!
-----
Csak ennyit írjak be és kész, minden indításnál jó lesz? : /etc/init.d/lm-sensors start -
Forest_roby
őstag
válasz
ngabor2 #2970 üzenetére
Ha mindent jól csináltam akkor az első fele kész!
Ezt kérdezte: Do you want to add these lines to /etc/modules automatically? (yes/NO)y
''valamelyik induláskor lefutó init-file végére szúrd be, hogy sensors -s, utána a sensors parancs már ki fogja írni az értékeket....'' Ezt hogyan? -
Forest_roby
őstag
válasz
ngabor2 #2958 üzenetére
Feltettem a ''gkrellm'' , de nem látom a hőmérségletet. ( win alatt kiírja )
A beállításokban a sensors-nál el vannak szürkítve a dolgok nagy része...
suli:
Nincs az egyetemnek pénze minden terembe megfüzetni a windows-t, főleg ezért van Linux a termek többségében ill. meg azért, mert a rendszergazda / tanár nagy linux GURU. írt pár könyvet... : ( / 5-ösre csak Ő tudja az anyagot /
[Szerkesztve] -
(Kolombusz)
veterán
válasz
ngabor2 #2951 üzenetére
Ok, hogy gondolkodom. Most pl ezen gondolkodom: hogy tehetem fel ezt a progit a linuxomra?
De attól, h gondolkodom még nem tudom, hogy miként müködik a telepités.
Még egy dolog. Az Ubuntu Live cd-t ha kipróbálom, attól még nem töröl le semmit a winyómról, igaz?
[Szerkesztve] -
stanci
aktív tag
-
Forest_roby
őstag
-
derossi
aktív tag
válasz
ngabor2 #2758 üzenetére
köszi szépen a választ...mivel nagyon kezdő vagyok linux témában(5 napja van)
esetleg letudnád írni az elérési útvonalat?
amugy meg használtam már a kopete-t és a gaim et is,de megszeretnék arról meggyőződni ,hogy mejik a legjobb msn kliens,mert feltett szándékom ,hogy végleg megszabadulok a windowstól...ezért keresem a lehető legjobb programokat linuxra.. -
Forest_roby
őstag
-
annulus
aktív tag
válasz
ngabor2 #2743 üzenetére
a hiba nem az on keszulekeben van.
ez csak egy feature amit a kopete tamogat..
valahol kilehet kapcsolni szerintem, engem nem zavar.
viszont ami biztos: h a kedves csevego partnered kliense van teleb*szva ezekkel a szarokkal es nala van bindelve adott beture/szora/etc. ez a sok ertelmes anim ...
sry ha kicsit alpari voltam -
Eszleny
aktív tag
válasz
ngabor2 #2712 üzenetére
Röviden a válaszom: nem tudom.
Kezdő vagyok, csak azért fordítottam új kernelt, mert megfoltoztam egy patch-csel, hogy csendesebb legyen a gép (feszültséget akarok csökkenteni a notebookomon). Lefordítottam a kernelt és most itt állok a problémával.
Talán az lenne a jó kérdés, hogy miként kell úgy kernelt fordítani, hogy ne kelljen initrd. -
GD
őstag
válasz
ngabor2 #2638 üzenetére
ja hogy ez csak frissítés óta van..az gáz.. lehet egy tiszta dapper install helyre rakná a dolgokat, csak ugye akkor ugranak az eddigi beállítások, bár a fontosabb conf file-okat ha elrakod akkor nem biztos hogy akkora meló lesz, persze a kézzel forgatások újra jáccósak..
-
GD
őstag
válasz
ngabor2 #2628 üzenetére
sztem a modulok ami alapból illik, jók, ohci, uhci stb.. lehet hasonló nyavaja mint az én notimon az usb egér eldobálása..
a fényképezőm belső memóriáját sose tudtam elérni linux alatt, a kártyás rész is macerás volt, bemondtam az unalmast és vettem egy 20in1 kártyaolvasót ~2,5E, legalább kímélem az aksikat..azóta nincs ilyen bajom -
emitter
őstag
válasz
ngabor2 #2627 üzenetére
hmm, akkor megfontolom, hogy felrakjak-e xp-t az ubi mellé...
mert ugye xp install után kéne egy dapper (6.06 LTS) live cd, hogy a grub-ot felrakhassam
de mi van, ha nem lesz olyan egyértelmű a grub felrakása, és mondjuk innen szeretnék helpet kérniés nem megy a net, ahogy neked sem ment elsőre...
szóval azért belevágjak? -
lazydog
addikt
válasz
ngabor2 #2550 üzenetére
Igen, csak a grub van, illetve egy teljesen üres 4 GB-os vinyóra telepítettem.
Hol, milyen formában adhatom ki ezt az md5sum parancsot? Mit ellenőriz? A telepítő CD-n lévő iso fájlt, vagy a telepített Linux-ot?
Windows alatt gondolom jobb lenne ellenőrizni, mint egy valószínűleg hibás linux alól. -
_Petya_
őstag
válasz
ngabor2 #2453 üzenetére
Üdv!
Xine plugint használok, amúgy fent vannak a gstreamer pluginek is. Ennek ellenére nem jó. Breezy alatt ugyanígy jó volt. A hibaüzenetre tudsz valamit mondani? Próbáltam arts-el is, úgy kapásból elszállt.
Más:
breezy alatt a dpkg-reconfigure locales paranccsal ki tudam választani, hogy milyen locale-kat akarok használni. Dapperben ugyanez a parancs csak újragenerálja a meglévőket. Hogyan tudom kiválasztani, hogy milyen locale-kat generáljon?
Köszi a segítséget, előre is!
Petya -
emitter
őstag
válasz
ngabor2 #2424 üzenetére
emitter@LAPTOP:~$ sudo mkdosfs -F 32 /dev/sda4
mkdosfs 2.11 (12 Mar 2005)
mkdosfs: /dev/sda4 contains a mounted file system.
sda4 tartozik az usbdiskhez:
/dev/sda4 on /media/usbdisk type vfat (rw,noexec,nosuid,nodev,quiet,shortname=winnt,uid=1000,gid=1000,umask=077)krusaderből megpróbálom rootként a formázást
mod: rendszergazdai módban sem tudom formázni, pedig nem is benne állok...
[Szerkesztve] -
emitter
őstag
válasz
ngabor2 #2421 üzenetére
aha, találtam a kukában egy olyat, h ''Törlés a kuka megkerülésével'', ez Shift+DEL-lel működik akárcsak windózon
ok.
a mkfs-nél nem /media/usbdisk-et kell megadni? a /dev-ben hol találom az usb-drive-ot?
Sianis: tudom, mert én is gnome-ot használokKrusader-rel
meg Krita, stb
de már átálltam gThumb-ra
[Szerkesztve] -
charlie54
csendes tag
válasz
ngabor2 #2106 üzenetére
Azt hiszem, félreértettél. Letudom játszani az mp3-akat. Nekem az kellene, hogy a fileböngészőben megjelenő ikonja fölé mozgatva az egérkurzort, kezdje el lejátszani. Mint írtam, az .ogg fileokkal ezt tudja is. Mp3-al nem csinálja.(Mandriva tudta).
Valami beállítást kellene valahun megtenni, de nem találom, mit. -
dr_ace
aktív tag
válasz
ngabor2 #2066 üzenetére
azután hogy beírtam a sudo chmod 777 /media/hda1 sort kéne még csinálni valamit? mert ha csak ezt megcsinálom és utána megpróbálom elérni a meghajtót még mindig nem sikerül.
a kde frissítés viszont jelen pillanatban is folyamatban van (csak a kdebase-t teszem fel), remélem nem lesz vele gond, kösz a segítséget -
ngabor2
nagyúr
válasz
ngabor2 #2066 üzenetére
no, kubuntu-desktop nincs, de elég a kdebase. úgy látom, a fő dolgokat húzza maga után. de ha az egyén cuccokat is akarod mellette frissíteni (ha esetleg lenne), akkor az apt-get update után egy apt-get upgrade, vagy (paranoidabbaknak) egy apt-get dist-upgrade is mehet.
és hogy ne sírjon, hogy nincsenek aláírva a csomaglisták, először írd be ezeket:
wget http://people.ubuntu.com/~jriddell/kubuntu-packages-jriddell-key.gpg
sudo apt-key add kubuntu-packages-jriddell-key.gpg -
dr_ace
aktív tag
válasz
ngabor2 #2064 üzenetére
átírás után ezzel a paranccsal próbáltam újramountolni a partíciókat: sudo mount -a de nem változott semmi, után újraindítottam a gépet de továbbra sem változott semmi.
igen, tényleg azt írja ki, hogy ez a legfrissebb (ami nem meglepő hiszen pár órája apt-gettel pakoltam fel és biztos azt töltötte le amit a legfrissebbnek ítélt), ettől még tény hogy nekem 3.4.3-as verzióm van, a legújabb pedig a 3.5.2-es. én erre a 3.5.2-es verzióra szeretnék frissíteni, lehet hogy ehhez dist-upgrade kell, én nem tudom. ezt a linket nézegettem: [link] ez azt mondja hogy az ott felsorolt helyekről le tudnám szedni a legújabb verzió csomagjait, de nem igazán értem hogy hogyan. -
Petersson
csendes tag
válasz
ngabor2 #1911 üzenetére
Nos, itt van apuci kicsi gyöngyszeme.
Intel chipset FW82810E.
Ime az lspci adatok:
0000:00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82810E DC-133 GMCH [Graphics Memory Controller Hub] (rev 03)
0000:00:01.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 82810E DC-133 CGC [Chipset Graphics Controller] (rev 03)
0000:00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801AA PCI Bridge (rev 02)
0000:00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801AA ISA Bridge (LPC) (rev 02)
0000:00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801AA IDE (rev 02)
0000:00:1f.2 USB Controller: Intel Corporation 82801AA USB (rev 02)
0000:00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801AA SMBus (rev 02)
Az egyetlen dolog ami mér az a ventik sebessége de nem méri a hőmérségletet. -
Dufresne
addikt
válasz
ngabor2 #1917 üzenetére
Igazad van, nálam is megy min a kettő, csak kísérletezgetek, hogy belémrögzüljenek a parancsok, stb...
Amúgy which id után /usr/bin/id ezt írja ki, majd visszalapom a prompt-ot
Az fstab file-om, meg így néz ki: [link]
Amúgy tegnap óra van linuxom, úgyhogy kb olyan ez egyenlőre nekem, mint a kidobós vaksötétben...
[Szerkesztve] -
Dufresne
addikt
válasz
ngabor2 #1912 üzenetére
Én hoztam létre egy kapcsolatot a freeweb ftp szervere és a gép között (a helyek/kapcsolódás kiszolgálóhoz segíŧségével). De valamit nemjól sikerült beállítanom és nemtudok egyik beállított kapcsolaton keresztül sem csatlakozni. Ezt a csatlakozási problémámat a gftp-vel megoldottam, csak szeretném emellett törölni az idáig létrehozott kapcsolatokat, csak nemtudom hogyan kell
A másik gondom pedig még mindig a mountolással kapcsolatos. Egyik, hogy a bootlolás közben a mount local filesystem-re faild-ed ír a rendszer, pedig elvileg úgycsináltam, ahogy [link] itt található
A másik, hogy akkor már iderakom [link], hogy mit ad ki a mount parancsra konzolban és ha tudtok, akkor pls segítsetek, hogy hogyan kéne bemountolni a többi nem linuxos ntfs partíciómat.
Köszi előre is.
[Szerkesztve] -
gege71.hu
addikt
válasz
ngabor2 #1855 üzenetére
Volt tavaly még i875p-vel volt furmányos problémám.
2SATA+1IDE vinyóval.
Egy szál üres SATA-ra telepítettem az UBUNTU-t, a másikon volt egy windóZikszpé, az IDE vinyó csak tárHDD volt.
Na már most Telepítés során minden oké volt, feltelepült a kijelölt sata meghajtóra, de a grub-ot vmiért(akárhogy is búvészkedtem) mindig az ide hdd-re rakta. Tehát az ubuntu csak akkor indult, ha az IDE vinyót jelöltem meg a HDD boot-sorrendben elsőként a BIOS-ban. Ha azt a SATA-t raktam első helyre amelyikre az UBUNTUt raktam kiállt vmi grub-os hibaüzivel. Ha az ide volt bejelölve akkor szépen a SATAról bootolt az UBUNTU.
Remélem érthetően fogalmaztam...péntek van már
Ja..nem akartam, hogy a windózos bootsectorba betegye magát, attól teljesen függetlenül akartam kezelni. -
tomazin
veterán
válasz
ngabor2 #1852 üzenetére
nem apt-getel próbáltam,mert mind említettem full hüle vok a linuxhoz.Van a alkalmazások/alk. telepítése,de ott kiírja,h telepitsem a a kdev3-at.
Fogom a synapticot,de ha ott telepíteni akarom ezt kiirja,h meg kell hozza libpcr3,megkeresem,felrakom,próbálom megint a kdev3.at,és ekkor kidobja,h:
kdevelop3:
Függ ettől: kdelibs4c2 (>=4:3.4.2) but it is not installable
Függ ettől: libqt3-mt (>=3:3.3.4) but it is not installable
Függ ettől: autoconf but it is not installable
Függ ettől: automaken but it is not installable
Függ ettől: kdebase-bin but it is not installable
Függ ettől: kdevelop3-data, de az nincs telepítésre megjelölve
Függ ettől: kdevelop3-plugins, de az nincs telepítésre megjelölve
Jah de töltöttem is le a,és azzal eljutottam odáig,hogy a ./configure szépen lement.Aztán a make is ment egy darabig,majd elkezdte kiirogatni,h bizonyos változók nem láthatóak,nem megfelelő típusok etc. és meghalt.Hát gondolom nem fog nekem igy működni a qt.. -
Sianis
addikt
válasz
ngabor2 #1835 üzenetére
ngabor2: Főleg azért, mert a verziószámok egészen mások a breezy-ben meg a dapper-ben, plusz azért, mert csak...
dat: Én CVS verziót tettem fel NM-ből, abban is kell egy kicsit hackelgetni, de nekem szépen működik. Amúgy ubuntuforums alapján tettem fel, ha van angol tudásod akkor: [link] Nekem ez alapján szépen megy, mondjuk ha ipw2200 karid van akkor szólj, mert kell bele egy kiegészítés.
Sianis -
dat
senior tag
válasz
ngabor2 #1835 üzenetére
Hát nekem kb 700 megát szedett le
Eltartott egy darabig. De utána egy ''apt-get clean'' fel is szabadította a helyet. Érdemes dist-upgradelni egyébként, csak lehet hogy elszáll 1-2 dolog. Én megúsztam egy kis magyar betű problémával, de haveromnál elszállt az egér, a háló...
Úgyhogy csak óvatosan -
snowflake
tag
válasz
ngabor2 #1705 üzenetére
OFF:
szabájozni ez nagyon bánCSa a szememet... bocs, nem mehettem el mellette szó nélkül...
Igen nekem is bántotta, ezért korrigáltam a következő hozzászolásomban.
Ugyanabban sajnos már nem tudtam, mert akkor már túl voltam az idő limiten.
ON:
A ''szerverre'' természetesen kell egy apache és alá a php modul.
Bekonfigolod a torrentfluxot és távolról a kedvenc böngésződdel tudod kezelni a torrent fel/le töltéseket. -
snowflake
tag
válasz
ngabor2 #1692 üzenetére
apropó, valaki a bittornadohoz ért itt? gui nélkülihez. vagy egyéb, nem-gui-s torrent klienshez?
Ajánlom figyelmedbe a torrentflux nevű php-s torrent klienst:
[link]
Én is azt használom, jól működik. Egyetlen hátránya sajnos, hogy nem lehet a globális uploadot szabájozni. Bár a fórumjában emlegetnek valami workaroundod erre is.
Aktív témák
Hirdetés
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 12 Pro Max 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- AKCIÓ! Dell Precision 5820 XL Tower PC - Xeon W-2123 112GB RAM 512GB SSD 1TB RX 580 8GB Win 11
- Lenovo Thinkpad P16 G2 - i9-13980HX, 64GB, 1TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090 (ELKELT)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest