- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- Google Pixel topik
- Prohardver app (nem hivatalos)
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
Aktív témák
-
Sianis
addikt
válasz
Hasaggymeg #4911 üzenetére
Nekem max februárban lesz erre időm, de akkor csinálok egy Windows-ból kiinduló telepítésiútmutatót. No, de ha abból se értitek meg ( ti kezdők ), akkor kitör a káosz
Addig is türelmedet kérem. Egyelőre nincsen fellelhető telepítési útmutató. Lesz...
Sianis -
-
Sianis
addikt
Na én vagyok a hülye.
powernowd tudja kezelni 0.97 verzió felett, tehát az sem lehet baj.
Ellenben lehet próbálkozni, hogy mit szól hozzá ha kikapcsolod őket. cpufreq-selectort használ minden. Nem tudom, hogy most a gnome-os kisalkalmazás mit piszkál, tehát, hogy a powernowd-t vagy a cpufreq-selectort. Nekem most nincs a közelemben ennyire skálázható vas, tehát rá kell próbálni.
Sianis -
Sianis
addikt
Az agyamat eldobom!
Gnome-ék most nagyon elkezdtek keverni
A CPU freki irányítót egybe fogják olvaszani valami általános applet csomagba. Emiatt gondolom most áll a bugjavítás és hasonló fontosabb dolgok.
Ellenben az Ubuntuban lévő cpufreq-selector ( 0.97 -től felfelé ) kezeli a Core Duo-t. Tehát akkor ha az rendben van és nem megy ... akkor vagy az applet kezel be ... vagy nem tudomEgyelőre ennyit tudtam kikutatni.
Sianis -
Sianis
addikt
Az a hsz-ed kissé értelmezhetetlen volt!
Bocsi
Szóval igen, úgy kell, hogy ami nem kell azt kiszeded. A drivereken kívül óvatosan bánj a kernelben lévő dolgokkal! Inkább több maradjon benne, minthogy kevesebb legyen. És érdemes megtartani a régi kernelt, mielőtt bootolnál az újjal, mert elég szar mikor dob egy kernel panic-ot és nincs miről bebootolni.
Sianis -
Sianis
addikt
A cpufreq-selector mindenképp kell a működéshez. Ha nincsen jogod semmilyen módon használni, akkor bizony bajos lesz a kezelés.
-rwsr-xr-x 1 root root 14060 2006-10-11 12:13 /usr/bin/cpufreq-selector
nekem ilyen jogokkal van és tökéletesen működik a A64 3000+ procimmal. Tehát neked inkább az lesz a kavar, hogy Core Duo. Nem tudom, hogy mennyire van erre felkészülve a jelenlegi Ubuntu.
Sianis -
Sianis
addikt
Hiszed vagy nem, le lehet szedni az Ubuntu kernelének forrását is.
sudo apt-get install linux-source - Linux kernel source with Ubuntu patches
Tehát ez tartalmazza az összes olyat patchet és további driver-t amitől nem akarsz megválni. Valamint forgathatsz magadnak egy kissebb, specifikusabb kernelt.
Sianis -
Sianis
addikt
válasz
ballington #4686 üzenetére
Mikor a telepítő elindul, akkor lehet kiválasztani ezt a telepítás fajtát.
Sianis -
Sianis
addikt
Mindent ők sem tudnak megalkotni.
Wifi meg kényes ügy, mert a gyártók legtöbbje megcsinálja a Windows drivert és szarik bele a többibe. Nem ad se dokumentációt, se egyéb segítséget. Ndiswrapper ad némi segítséget, de akkor is nagy fájdalom a wifi dolog. Úgy érdemes vásárolni, hogy előtte megnézni a Linux kompatibilitását. Ez az egyetlen bolondbiztos megoldás.
Sianis -
-
Sianis
addikt
Inkább maradjunk annyiban, hogy az alap ( vanilla ) kernel-t a különféle disztrók elég jól telenyomkodják. Főleg extra meghajtókat és néhány patchet nyomnak bele. Ellenben nem kell megijedni, a vanilla kernel is elég jól használható, sokan használják.
Meglepődnél amúgy, hogy mennyi minden benne van alapból a kernelben...meg azon is, hogy milyen alap dolgok hinyoznak. Csinálni kell, ez a Linux lényege, a többi meg majd jön.
Sipi szavaival élve vagy inkább egy filmből idézve: ''Harcra fel győzni kell, halál reám ha ezt hagynám''
Sianis -
Sianis
addikt
válasz
TomiFiu #4579 üzenetére
Főleg azért nem tesz így, mert nincs futtatható joga!
Ellenben érdemes körbenézni, hogy hogyan is kell pontosan ATI meghajtót telepíteni, mert nem olyan egyszerű néha a dolog, mint Win alatt. Persze lehet, hogy azóta a kedves ATI is beszállt a megfelelő támogatást nyújtók körébe.
Mindenesetre leírom hogyan kell futtathatóvá tenni:
1. Nyiss egy terminált
2. Lépj be oda ahová letöltötted a ati-stb.run fájlt
3. chmod a+x ati-stb.run
4. ./ati-stb.run
Amúgy, ha emlékezetem nem csak, ez a leírás a hivatalos honlapon is megtalálható...
Sianis -
Sianis
addikt
válasz
emitter #4577 üzenetére
1. Telepíteni kell pár dolgot:
apt-get install vorbis-tools lame id3tool ogg123
2. Töltsd le ezt a fájlt:
[link]
3. Tedd futtathatóvá:
chmod +x ogg2mp3.pl
4. Ezek után elvileg jó is vagy, nincs más dolgod, mint parancssorból futtatni a progit és beadni neki az ogg-okat. Én kipróbáltam id3-at is csodásan viszi.
5. Ha globálisan futtathatóvá akarod tenni, akkor:
mv ogg2mp3.pl ogg2mp3
chmod a+x ogg2mp3
sudo mv ogg2mp3 /usr/bin
ui: Bocs, hogy ilyen parancssoros dolgot adok, de meggyőződésem, hogy a cél szentesíti az eszközt.
Sianis -
Sianis
addikt
Az a lényeg, hogy a Csatlakozási pontok előkészítésénél én csak a formázandó és a rendszerpartíciókat szokatam megadni ( / , /boot , swap, stb ). A többit kiszoktam tenni üresre, mind a csatlakozási pont résznél, mind pedig a partíciónál. Így nem bántja őket és nem lesz gond. Kb ennyi a trükk....
Sianis -
Sianis
addikt
A grafikus telepítő sajna nem a legegyértelműbb. Van az alternative telepítő, én mindíg azzal telepítek, minden egyértelmű, minden könnyebb. És persze nem olyan hosszas, mint a grafikus telepítés. Ha gondolod, ess neki...
Én tudom, hogy mi a bajod, csak nem tudom elmondani, hogy mi az.Bocsi, de tényleg így van, ha küldesz egy képernyőképet, akkor elmagyarázom, legalábbis megpróbálom....
Sianis -
Sianis
addikt
-
Sianis
addikt
válasz
kisgyerek85 #4407 üzenetére
ifconfig nem az amit írtál!
Sianis -
Sianis
addikt
válasz
kisgyerek85 #4404 üzenetére
Ez azt jelenti, hogy nem találja az ADSL modem jeleit. A hálózati kártyádat felismerte a gép? ifconfig parancs kilistázza a hálózati eszközeidet. Ha egyet sem ír ki ( eth0, eth1, stb ) akkor az lesz a baj.
Sianis -
Sianis
addikt
válasz
kisgyerek85 #4402 üzenetére
A sudo pppoeconf parancs végigvezet a dolgon, figyelmesen olvasd végig!
Sianis -
Sianis
addikt
válasz
Eszleny #4376 üzenetére
Kernelt én úgy szoktam telepíteni, hogy a fent megadott fájlt átmásolom a /boot-ra valamilyen megjegyezhető néven, pl ubuntu, gentoo. Ezt belövöd grub-ban ( ne részletezzem most köszi ). Modulokat szabványosan lehet telepíteni make modules_install. Kb ennyi.
GDM vs KDM. Telejsen mindegy, ha KDE-t fogsz használni, akkor esetleg érdemes KDM-et használni, mivel kcontrol tudja kezelni a beállítását. Kb ennyiben ki is merült az előnyök taglalgatása.
Sianis -
Sianis
addikt
válasz
Eszleny #4373 üzenetére
/usr/share/linux/boot/i386/bZImage -t kell elmenteni, ez a kernel maga.
Valamint a /usr/lib/kenel verziója nevű könyvtár se árt, ebben vannak a modulok.
Viszont ajánlott inkább újra forrásból fordítani a dolgokat, kényelmesebb kellemesebb. És ajánlott a rendszert sem elrontani, mondjuk nem is könnyű.
Újdonság áprilisban?Nem korai még? A gép még be sem melegedtt az Edgy-től...
Sianis -
Sianis
addikt
Én szeretem a Gnome-ot.
Nekem kezelhetőbb, mint a KDE. Próbáltam párszor áttérni KDE-re, de egyszerűen nem megy, mert valami kényelmes vagy alapvető Gnome szolgáltatás hiánya egyenesen idegesítővé válik. Mondjuk az Ubuntu nem elkötelezett, hiszen mind Gnome, mind KDE mind pedig XFCE ablakkezelővel szállított telepítő elérhető.
Sianis -
Sianis
addikt
válasz
Blurred #4308 üzenetére
Nyugi pajti!
Ennyire azért csak nem lehet sűrgős. Alapból szokott tartalamazni, de sok mindenre nem használható, nem igazán felhasználóbarát. Szerencse? Annak semmi köze, hogy hol torrentezz. Azon a rendszeren torrentezz, ahol jobban esik.Mindkét rendszer van alkalmazás, ami tökéletesen implementálja a torrentkezelés és a hálózatkezelést is ( persze be kell állítani ). A döntés rajtad áll, nem a rendszeren.
Sianis -
Sianis
addikt
válasz
Forest_roby #4296 üzenetére
Nagy dolog kirakni egy symlinket az asztalra?
Én már rég nem várok arra, hogy mindent tökéletesen csináljon a rendszer, tökéletessé teszem a magam kis ''barbár'' módszereimmel.
Sianis -
Sianis
addikt
Használj más betűkészletet!
Ne csak karakterkódolást állíts...
Sianis -
Sianis
addikt
válasz
Vilmoskorte #4198 üzenetére
Ezért használok Thunderbird-öt. Sokkal dinamikusabban fejlődő, támogatott, had ne soroljam.
Elég sokan tiltakoztak ellene hivatalos fórumon, lehet, hogy hamarosan a Thunderbird lesz az alapértelmezett levelezőkliens a Ubuntuban.
Sianis -
Sianis
addikt
-
Sianis
addikt
válasz
dr_strange #4154 üzenetére
És készülgetünk a magyar dokumentációkkal is, de pszt!
Sianis -
Sianis
addikt
Ne vitatkozzunk, kell!
Hallgas rám, tudom, hogy egyszerűbb lesz így. Az is elég, hogyha fogod és átnevezed a /boot/grub/menu.lst-t menu.old-ra. Telepítés után pedig az új menu.lst soraiba belerakod a a menu.old sorait. Remélem, hogy mikor /boot-ra rátelepül a buli nem szedi ketté az ott lévő grub-ot
Sianis -
Sianis
addikt
válasz
dr_strange #4147 üzenetére
adatpartíció minek kell? Én ~ 1 hónapja használom az ntfs-3g-tés eddig hiba nélkül megy.
Sianis -
Sianis
addikt
válasz
dr_strange #4145 üzenetére
De mint olvashattad ő Windows + Ubuntu + ccserélgetett disztró rendszert akar üzemeltetni. Ide azért nem árt, hogyha van egy külön /boot partíció nem? A verziók nem számítanak, hiszen a grub a menu.lst-t bármikor kiolvassa, betölteni meg mindegyik tud!
Sianis -
Sianis
addikt
válasz
ngabor2 #4142 üzenetére
Ok, de rene85 kolléga cserélgeti fogja most a rendszereket telepítni. Na most egy feletelül, nincs külön partíció, a másik csak úgy tud települni, hogyha formázza az előzőt, tehát /boot is ugrik, ha nincs máshol. Én a megoldást mondom, nem a kötelezőt!
Tudom, hogy lehetnek hülye ötleteim...
Sianis -
Sianis
addikt
Nem kell itt ámulni bámulni!
Az MBR-be csak egy kis program kerül. Telepítéskor megkapja, hogy hol keresse a saját részeit ( erg hol van a /boot ). Onnan utánna már betölti a kernelt és a megfelelő paraméterekkel indítja a kiválasztott rendszert. Az MBR túl kicsi egy Grub-nak, hiszen képes mindenféle fájlrendszerről behozni a kernelt és Windows-t is tud undítani, tehát kell neki némi hely, de azért nem vészes. A menu.lst azért kell, hogy ne te jegyezz meg egy szép hosszú parancssort.
Méret dolog: 100 bőven elég, ha nem sajnálod persze!
Sianis -
Sianis
addikt
Kell egy /bott partíció, de úgy, hogy az ne formázza a telepítéskor, mert akkor ugranak a kernelek.
Ez ugye beállítható.
Plusz jó lesz minden új telepítéskor a grub menu.lst beállító fájlját elmenteni, hogy megmaradjanak a régi indítási beállítások. Kb ennyi a trükk.
Remélem érthető.
Sianis -
Sianis
addikt
válasz
paramparya #4123 üzenetére
Ha pl egyáltalán nem nyúl hozzá a terminálhoz, hanem mindent megpróbál grafikus felületről elintézni...akkor nem biztos...furcsa lehet, de meg lehet próbálni.
Sianis -
Sianis
addikt
Bátran előre!
Miért ne működne?Csak kéne csainálni egy külön boot partíciót, mert anélkül eléggé furcsán fognak viselkedni, amúgy meg mind képes egy helyre berakni a boot partícióját. Csak megfontoltan csináld a dolgot, mert könnyen baj lehet belőle. Előbb kérdezz amit nem értesz, aztán cseleked!
Jó látni, hogy valaki követi a Linux-os bűntetteimet.
Sianis -
Sianis
addikt
válasz
(Kolombusz) #4081 üzenetére
Xp Cd betesz ... a többit pedig kérdezd az Xp topicban, mert mint látod ez itt az Ubuntu Linux topicja.
Sianis -
Sianis
addikt
válasz
dr_strange #4062 üzenetére
De van neki. Egyszerűen oda kell biggyeszteni a grub indítási parancs mögé egy simple szócskát és megoldva a dolog.
Sianis -
Sianis
addikt
válasz
emitter #4041 üzenetére
No, reggel volt még nem láttam!
Lexmark, kicsit összeszedhatné magát, lehet majd elküldöm nekik a .deb csomagot, hogy tegyék bele a letöltésekbe, mert csak a Red Hat féle .rpm kissé már elmaradott dolog.
ui: XMMS-ben neked a panelon is és a lejátszólistában is szépen látszanak az ékezetek? Mert nekem vagy egyik vagy másik megy csak.
Sianis -
Sianis
addikt
Nem tudom. A tar nem játszik? Mindenféle kapcsolói vannak, lemented a teljes partíciót egy fájlba ( tesz rá, hogy változik a mérete a partíciónak csak férjen el mikor kicsomagolod ). Live CD + fájl párossal pedig kicsomagolod oda ahova akarod. Ugyanazon a partíción marad, csak változik a mérete? /boot hol van?
Sianis
Aktív témák
Hirdetés
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Külföldi csomagszállítás Packeta csomagpontokon keresztül!
- 138 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- Dell Latitude 5495 Full HD IPS Ryzen 5 pro 2500u Radeon Vega Mobile Gfx i5-8350u verő Bp MPL Foxpost
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest