- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Garmin topik
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Bluetooth-headsetekről általában
- Mobil flották
- Megérkezett Európába az Oppo vékony órája
- Motorola Signature - mielőtt aláírnád...
-
Mobilarena
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
kukulec
őstag
megjött a felszerelés. már rá is kötöttem a kis gitárt a valetonra, amit kivezettem a luxmanra és onnan megy a hang. 3-as "power lead" programmal idegelem a szomszédokat

-
Ba cy lus
addikt
válasz
btraven
üzenetére
Még annyit, hogy igazán az erősítő és a láda határozza meg a hangot, illetve ha van pedál is, akkor az is. A gitár hangszedő addig igazán fontos, hogy (Fender-féle) single coil, P90 vagy humbucker (azért utóbbi kettő jobban hasonlít), ennél specifikusabban már inkább a finomhangolás kategória.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
btraven
üzenetére
Ha csak ez lenne a baj, de ott az erősítő és a láda kérdése is.
Egyébként a gitárjaim közül az Epiphone LP Special TV Yellow tetszik legjobban, de ha nem lenne az SV20h fej, ez messze nem lenne ilyen egyértelmű. Azzal plusz az Alnico Blue-kkal szerelt ládával telitalálat, nincs még egy ilyen jó kombináció a cuccaim közül. Szóval ha a hifi topikokban nem olvastad elégszer, akkor itt is legyen kihangsúlyozva: szinergia!
-
Tibizzz
tag
Én ezt. Át is alakítottam elektromossá.

-
Horel77
tag
Síkoltam egy jót.
-
Horel77
tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Valld meg bűnödet!
Mit vettél?
-
dl650
tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Na?
-
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
Az újévi fogadalmak azért vannak, hogy megszegjük őket, nem?!
-
Hadeska22
aktív tag
válasz
cappa72
üzenetére
Jóvanna' nem szoktam befejezetlen mondatokat irni
.Azt akartam irni a kollégának, hogy nagyban függ az, hogy mire használja (akarja használni) a hangszert. Bár megosztó, de ha nincs szükség "high fret access"-re akkor igazából tökre mindegy, hogy átmenős vagy sem. Metálra vagy bármi olyanra ahol a magasabb bundokon is játszik az ember nem árt ha átmenős a hangszer (de nem alapkövetelmény. Főleg ha Paul Gilbert vagy Steve Vai a neved
...). Ugyanakkor volt már a kezemben Jackson Virtuoso aminek jobb a high fret access-e mint sok átmenős gitárnak. Szóval az sem kőbe vésett tény, hogy minden bolt-on bumszli, sem az, hogy minden átmenős automatikusan magas high fret access-t biztosit. De valóban statisztikailag nagyobb a valószinűsége, hogy találsz egy átmenős gitárt ami magasabb bundokon sem fog cserben hagyni, mint forditva 
-
Hadeska22
aktív tag
válasz
MasterMark
üzenetére
Szia! Reverse headstockos csodát nem fogsz találni sokat, főleg nem abban az árkategóriában.
Van a HWY-25 BKS szetben 45-50-ért, bár az a bolt-on búb az eléggé chunky és "floydos" is. Kezdésnek nem rossz.
Itt van egy "Mooer" MMT-100. Specs alapján teljesen jó 140.000-ért, viszont olvasva redditen, más fórumokon előfordulhatnak némi külsőleges hibák. Plusz pont, hogy fehér, fix hidas, nincsenek pickup keretek, hanem a gitárban van benne. (Szvsz. sokkal izlésesebb). Sok szinben is elérhető + FR-el is.
200e alatt pedig van ez is. B-stock 170-ért, de ez nem jelent semmit sem. Van 30 napod visszaküldeni ha valami gebasz van vele. Ilyenem nekem is van pontosan ebben a szinben. Az alap EMG Retroactive 70 pickupok is teljesen használhatóak, locking tuner, átmenős nyak, nincsenek külső pickup keretek, és relative jó minőségű anyagokból van. Nekem a reverse headstockja ezek közül egyiknek sem tetszik, szóval ha nem érdekel téged akkor ez is jó választás.
Azt az Ibanezt (RGRT-421) amit ctr+alt+del ajánlott az is jó választás, igaz az drágább mint a többi.
hangszedő a 3+1 gitárból szvsz. az amarokban a legjobb. egyik gitár a három másikból (Mooer, amarok és RGRT-421) nem háromszor jobb mint az a harley benton
. De sok tekintetben jobbak. Ha szereted a kicsit baseball ütős nyakat akkor az amarok jobb választás, ha szereted a nagyon vékony nyakat akkor pedig az Ibanez.
Na meg ugye minden azon is mú -
X2N
őstag
válasz
MasterMark
üzenetére
Harley Benton-ból amit érdemes már megvenni az 72eFt lesz.
-
Tibizzz
tag
válasz
MasterMark
üzenetére
A PM-et akartam bemutatni nem a nemtudásomat. Amúgy nem szeretem JPriestet. Gagyi.

-
MasterMark
titán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Igen, jogos, de... A Harley Benton kb 50k, az uj 2026 ibanez 110k, ez meg 210k. Ez igy azert nem partizezer, hanem mas kategoria. Elotte azert kiprobalnam boltban, es akkor mar ott is vennem meg.
Alapesetben olyan 100k alatt akartam volna maradni, de meglatom meg. (Showmaster hasznaltan neha neha felbukkant, meg kellett volna vegyem amikor volt.)De meg gondolkozom mindenen, szoval koszi az ajanlasokat.

-
Ba cy lus
addikt
-
Horel77
tag
válasz
FockeWulf
üzenetére
Nem vettem rossz néven, de nem értetted a viccet, úgy hangzott, amit írtál, mintha már nem a gitározásról lenne szó.
Amúgy nekem ez csak hobby, semmi több, nincsenek komoly céljaim vele, csak a magam szórakoztatása, nem gondolom túl a dolgot. Leülök a nappaliban a kanapéra, és pöntyögök, amit épp jól esik, ennyi az egész. -
FockeWulf
tag
válasz
Horel77
üzenetére
Bocs, nem akartam okoskodni vagy ilyesmi, csak egy vélemény volt.
Mindenki úgy gitározik ahogy jónak látja
ha valaki azt állítja hogy akár hasonfekve gyakorol mert neki úgy jó, hát csinálja
kanapén max akkor gitároztam ha mondjuk vendégségbe ahol volt gitár és akkor "na játssz valamit" eset állt fent. Több gitártanárhoz jártam régen, voltak köztük mezei gitárosok, de jártam két profihoz is, de arra emlékszem h mindegyik figyelmeztetett hogy a rendszeres kanapén való gyakorlást ha csak lehet kerüljem, a testtartás is rossz lesz hosszútávon, de ami a legfontosabb hogy a játéktechnikára is negatívan fog hatni. -
btraven
őstag
.
-
Tibizzz
tag
válasz
MasterMark
üzenetére
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
MasterMark
üzenetére
Az igazán drága az olcsó.
Három év garival kapsz pár tízezer forinttal drágábban egy átmenő nyakas gitárt. Könnyű, jól játszható, nekem van ilyen, ár érték arányban ez nem egy rossz cucc egyáltalán.
Színes-szagos, illatos, senki nem izzadta, fogdosta össze, játszotta rajta miután a seggét törölte ki, tökét vakarta...És 200 ezer forint alatt van.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
90 éves, ez magáért beszél. Más viszont tényleg meghal 40-es, 50-es éveiben a bagó miatt.
-
FockeWulf
tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Plusz gyorsan hozzáazoksz hogy "rágörnyedsz" a gitárra, ami elsőre kényelmesnek tűnik, de messze nem az, és a kéztartás/testartás is rossz lesz. A kanapégitározás után még ha átülsz sima székre a gitárral az is kényelmetlennek tűnik.
-
consono
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Én legtöbbször a földön ülve gitározom

-
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ez egész csini gitár.
(Ó hogyaza... begyulladt a vállam, nincs állva gitározás... ülve meg olyan izé, nincs gitárszékem.)
-
X2N
őstag
válasz
MasterMark
üzenetére
Nincs más, maximum aprón, ezeket is így válogattam össze.
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
MasterMark
üzenetére
Ibanez RGRT421. Átmenő nyakas, olyat pedig ennyi pénzért másban nem kapsz.
-
consono
nagyúr
válasz
MasterMark
üzenetére
Nekem ennek a tesója, Ibanez GRGR221PA-AQB van itthon pár éve, ha a forma meg a fordított fej tetszik érdemes azt is megnézned! Szoktam látni néha a GS Fanaticon is használtan.
Ha már behoztad a Show master/Stagemaster párost, akkor használtan egy Washburn N2 vagy N4 is érdekes lehet, én a mai napig bánom, hogy elboltoltam az N2-met... -
MasterMark
titán
Hello mindenki újra,
Ez az új Ibanez GRGR221FA-TDK nagyon tetszik. Valami hasonló fordított fejes superstrat gitárt szeretnék.
Harley Benton HWY-25BKS néztem még újonnan, illetve Squier Showmaster/Stagemaster-t használtan, de azok elég ritkán bukkannak fel.Fix húrlábas jobban tetszene, nem kell tremoló, pláne nem Floyd Rose.
(Ha mégis van max kitámasztom.)Tudtok valamit ajánlani amit megérné nézni esetleg? Köszi.

-
Zoli133
addikt
Ehh lassan gitározhatnék is és nem csak gyűjthetném a hangszereket, de az élet most így adta ki, anyway, new guitar day-nek azért lehet örülni
-
consono
nagyúr
Ezek a JBL cuccok érdekesek lehetnek gyakorló cuccnak a real time stem separation-el: [link]
Lehetne kicsit jobb a gitárhang benne... -
Tibizzz
tag
Ez az igazi metál gitár.
[link]
-
Goose-T
veterán
A legutóbbi koncertünkön végre be lettek járatva a Celestion F12-X200 hangszórók a kombómban, hallhatóan sokkal jobban szól. Kezdem kiismerni a Headrush Core-t is. Veszett jól szóló patcheket sikerült összehoznom rajta, sose vót ilyen jó. A Hotone Ampero II Stage egy játék ehhez képest, pedig alig olcsóbb. Ezerszer komolyabb a Headrush, mondjuk nem is annyira kezdőknek való, mint az Ampero.
-
btraven
őstag
Az a baj hogy például Slayer olyan gyors hogy nem bírja a kamera mikrofonja felvenni az őrületes tempót. [link]
-
Tibizzz
tag
Pocket master.
[link] -
FockeWulf
tag
válasz
kutyek
üzenetére
Nem tudom betömködve hogy szól, de szinte biztos vagyok benne hogy kb hasonlóan mint előtte, mert az üreges testbe a betömködött rongyok nem helyettesítik a tömör fa anyagot. Most nem arról írtam h két azonos gitár közt is van némi különbség. Hanem arról hogy az üreges test másként rezonál mint egy tömör, ezáltal más hangja lesz a gitárnak végül ami az erősítőn kijön. Mondom, szellős, blues-os a hangzás, és a hangkitartás egy kicsit rövidebb. Én anno direkt azért vettem ilyen gitárt is mert ez a hangzásvilág is tetszik.
-
válasz
FockeWulf
üzenetére
Nem kérdőjelezem meg a tapasztalatodat, csak a következtetéseidet.
"Egy félüreges testű gitár lényegesen másképp szól mint egy tömörtestű, hidd el."
Bármely két gitár máshogy szól, akár tömör testű mindkettő, akár nem. A kérdés az, hogy a te AS93-ad máshogy szól-e, ha betömöd az üregeit, és ha igen, akkor milyen mértékű a különbség (feedback nélkül, persze - bármely gitár máshogy szól gerjedve, mint anélkül).
-
FockeWulf
tag
válasz
kutyek
üzenetére
Van egy Ibanez AS93 gitárom és merem állítani hogy nagyobb torzítással gerjed és nem szól dögösen próbatermi körülmények közt fej+ládán vagy kombón. Nem arra találták ki, ettől függetlenül a saját kategóriájában egy baromi jó gitár. Persze Dave Grohl és sokan mások megoldják ezt kütyükkel, zajszűrőkkel stb, de alapjáraton ne üreges testű gitárral akarjon valaki pl Judas Priestet vagy AC/DC-t játszani. Eleve a gitár hangja szellős, bluesra, blues rockra kiváló, abban él igazán. Egy félüreges testű gitár lényegesen másképp szól mint egy tömörtestű, hidd el.
Cucka@ nem a test forma vagy a faanyag ami igazán hatással van a húrokra és ezáltal a pikappokra, hanem az üreges test.
-
X2N
őstag
Specifikus könyv, nyilván nem ebből fogod megtanulni az alap tábortűzi akkordokat, se a blues improvizációt.

Tim Pierce videóiról is jókat hallottam, 14 napig lehet azt is tolni ingyen.
-
válasz
FockeWulf
üzenetére
Dave Grohl az élő ellenpélda (és még sokan mások). Ha lenne bármi érdemi visszacsatolás a pickupok által felvett hangra az "oldaldobozok" akusztikus rezgéseiből, akkor azon a színpadi hangerőn, amiben mára gyakorlatilag megsüketült a fickó, képtelenség lenne 335-tel tolni a stadionrockot, olyan feedback lenne.
Akinek van ilyesmi gitárja, könnyen kipróbálhatja pl. pár méter vékony gyapjúsál betömködésével, hogy mennyit változik a felvett hang (nekem már nincs, nem tudom demózni).Amúgy ez a félüreges történet igazából marketing eredetű. Les Paul eleve teljesen tömör testű prototípust készített, és meglepve tapasztalta, hogy a közönség ezt képtelen befogadni, ezért felcsatolható kamu oldaldobozokat applikált rá. Színpadra így már jó volt, de a Gibson persze elhajtotta. Végül csak a Fender gitárok piaci sikere* után kapott zöld utat a valódi, szemre is tömör testű LP. A félüreges Gibsonok pedig csak jóval ezután születtek meg.
*a piaci siker oka természetesen az volt, hogy a tömör testű gitár nem gerjedt a színpadon, jóval nagyobb hangerőn lehetett vele játszani, mint az addigi (fémhúros) akusztikus + pickup hangszerekkel.
-
GalaHU
addikt
válasz
kukulec
üzenetére
+1 a Justinguitar-ra! Nem csak App van hozzá, hanem weboldal is, ráadásul a YT-t is teleszórta más-más videókkal (pl. húrcsere, elsőre azért nem evidens)
Ezen kívül nekem még a Yousician is bejött, mostanában már csak az pörög a tanár által feladott mellett. Itt TAB (vagy ha kihívást keresel kotta) alapú okítás van, szépen beszínezve az ujjakat hogy ne tévedj el.
Egy halom ismert vagy csak simán jó szám van különböző nehézségi szintekhez igazítva, de külön vannak specifikus oktató részek egy-egy nóta megtanulásához és tematikusan van benne egy halom zenekar (pl Metallica) is. Én egy szűk év alatt a 6.szint végéig küzdöttem el magam, napi átlag 30 perc gyakorlással. (a másik 30 meg másfajta anyag volt). De ahogy nehezedik a dolog, és gyakorlok mást is valószínűleg a maradék 4 szint több lesz mint egy év. De addig biztosan van egy jól struktúrált tananyagod, mert a "mit gyakoroljak?" kérdés gyakran felmerül... -
cucka
addikt
válasz
FockeWulf
üzenetére
Azért nekem ez a téma annyira nem mindennapos, régen láttam 1-2 videót, ahol összehasonlították a les pault meg az es335-öt (vagy valami hasonlót), hát a drámai különbség elmaradt. Picit máshogy szólt.
Egyszerűen ha a pickup és a híd is tömör fába van szerelve, akkor a körítés, hogy milyen forma, milyen faanyag nem számít olyan túl sokat.Az üreges elektromos gitár alatt az ilyen jazz gitárokra gondoltam, azokban mágneses pickup van.
#69832X2N
Szerintem ebből pontosan nulla ember tanult meg eddig gitározni.
Kb. mint ha meg akarnál tanulni focizni, és akkor elküldenek futni meg az edzőterembe lábra gyúrni, de közben a labdát meg se mutatják soha
. -
X2N
őstag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ha annyira jó ez a Jutinguitar akkor mért kerestél mégis gitártanárt?
Egyáltalán jársz még tanárhoz vagy már azt is feladtad? -
X2N
őstag
válasz
kukulec
üzenetére
John Petrtucci - Rock Discipline
Minden benne van amit metál gitározásról tudni kell.
-
FockeWulf
tag
válasz
Moleman
üzenetére
Érezni fogod nyilván hogy a fogólap teljesen sima, vagy kerekített, de hogy neked idővel majd melyik lesz a kényelmesebb, melyik fog jobban feküdni azt nem fogod tudni, az majd a kezdeti időszak után, már mikor megszólal a gitár a kézben, akkor lesz ilyesmikről elképzelés, akkor érdemes ezeket a szempontokat is nézni. Kezdőként amit tehetsz, bemész a boltba, elmondod mijáratban vagy, milyen stílusra keresel gitárt, megmutogatnak gitárokat az eladók, játszanak rajta, kézbe fogod, külsőleg tetszik-e, körbenézegeted, ha tetszik megveszed, kb ennyi.
-
X2N
őstag
válasz
kukulec
üzenetére
Nem az. Egyrészt meg kell tanulni egy ilyen erősítőt is beállítani amire ő a fáradtságot se vette mert visszavitte pár nap után, a másik meg az hogy nem minden erősítő jó minden stílusra még metálon belül se, ezért kell kipróbálni a boltban amit lehet nem online rendelgetni mindent ahogy ő csinálja, mert ott van olyan aki ért is hozzá, és megtudja neked mutatni melyik erősítő nagyjából mire jó és mit tud.
Ha pesti vagy az alapokat megtudom neked mutogatni, de érdemes 1-2 havonta tanárhoz benézni csak hogy lássa valaki hogy jól csinálod-e a gyakorlatokat, meg hogy ne rögzüljenek be rossz dolgok amik később problémát okozhatnak. Ezt internetről nem fogod megtanulni.
-
Moleman
addikt
válasz
FockeWulf
üzenetére
De pont ezért kell sok gitárt megfogdosni kezdőként is, mert ha kezedbe veszel egymás után egy azonos árkategóriájú FGN-t és Sire-t, azonnal észreveszed, hogy mekkora különbség van egy totál szögletes és egy szépen lekerekített fogólap között.
Biztos meg lehet szokni egy szögletes fogólapot is, de akkor is a gyártó igénytelensége, én nem adnék érte pénzt. -
kukulec
őstag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ó, ez hasznos info. Van valamilyen youtube csatorna illetve egyéb forrás, ahonnan érdemes elkezdeni tanulni?
-
kukulec
őstag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
nekem nincs helyem, szóval ez a kérdés roppant egyszerű. ha lenne azonnal beszereznék egy Marshall MG50GFX-et. nem azért, mert ki tudnám használni, sem azért mert szükségem van rá, hanem mert iszonyat jól szól és motiválna.
#69821btraven teljesen igazad van és ezt is tenném, de olyan helyen élek, hogy a kipróbálás nem opció, de rendelni tudok. -
FockeWulf
tag
válasz
btraven
üzenetére
Ha tökkezdő vagy, akkor aztán teljesen mindegy, nem fogod tudni h mi az ami kényelmes, mi az ami nem. Kezdőként még egy A-moll akkord lefogása is kényelmetlen és kínszenvedés. Nekem pl az ilyen-olyan forma barrés akkordok még akkor is kényelmetlenek voltak hosszú ideig, mikor már simán és gyorsan tudtam váltogatni a fogásokat. Szóval elsőre minden kényelmetlen, utána meg minden megszokható.
-
btraven
őstag
válasz
kukulec
üzenetére
Én arra jutottam hogy élőben ki kell próbálni gitárokat vásárlás előtt. Mert hiába jól néz ki meg jó a hangja, ha kínszenvedés rajta játszani. Akkor csak szobadísz lesz belőle. Amit kinéztem az jó lenne a falra dísznek amúgy.

Sajnos, pedig én is rendelném már azonnal a thomann-ról.
-
cucka
addikt
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Nagyjából igen. Ezért nem is szól jól a tömör testű gitár akusztikusan.
Viszont a test rezgését ne becsüld alá. Bár nagyon kicsi az amplitúdó, a felület meg nagyon nagy (a húrhoz képest), tehát összességében a húrral bőven összemérhető hangnyomást tud produkálni (sőt, ha jó rezonáns fadarabot fogsz ki, akkor jelentősen nagyobbat).#69817FockeWulf
Tömör vs. fél üreges volt a példa.
A teljesen üreges gitár azért szól máshogy, mert az inkább egy akusztikus gitárhoz hasonlít, ahol a fedlap rugalmas, és rezeg. Ha ehhez a fedlaphoz csatlakoztatod a pickupot, az mozogni fog, nyilván más lesz a hang, és az összes akusztikus gitáros kérdés fel fog merülni (milyen fából van a fedlap, milyen vastag, hogy van merevítve, stb) -
FockeWulf
tag
"Ezért van az, hogy egy tömör és egy félig üreges testű gitár akusztikusan nagyon máshogy szól, de a hangszóróból kijövő hang minimálisan különbözik." Nem mondanám hogy akusztikusan nagyon máshogyan szólnának, egércincogás mindkettő. Viszont erősítőn egy tömör és egy üreges elektromos gitár hangja közt jelentős különbség van. Egészen máshogy szól a kettő.
-
Ba cy lus
addikt
De azt nem közvetlenül hallod egy tömör testű gitárnál, mert egész egyszerűen nem alkalmas a test a levegő hallható rezgetésére (nem is erre lett kitalálva). Hogy rezgés keletkezik benne, ez tény, az energiát pedig a húr rezgéséből nyeri (mi másból?). Ha pedig energiát nyer el tőle a test, akkor az a húr nyilván nem ugyanúgy rezeg, mintha nem nyerne el semmit.
-
cucka
addikt
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Vannak tömör testű gitárok, amik hangosak akusztikusan, meg vannak, amik nem azok. És vannak félig üreges testű gitárok, amik sokkal hangosabbak bármelyiknél.
A húr felülete ugyanaz, a mozgás amplitúdója szintén, maga a húr ugyanannyi levegőt mozgat (nagyon keveset). A különbség a test rezgése.A test nem gerjeszt rezgést a húrban, ha hangos a gitár, az nem attól van, mert a húr nagyobb amplitúdóval rezeg.
Minimális visszacsatolás van a húr irányába, ami a frekvencia spektrumot módosítja leginkább. -
cucka
addikt
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Az unplugged hang a húr és a test rezgése összességében.
A pickup kizárólag a húr rezgését veszi fel. A húr rezgésére a test rezgése hatással van, de ez a hatás nem igazán jelentős.Ezért van az, hogy egy tömör és egy félig üreges testű gitár akusztikusan nagyon máshogy szól, de a hangszóróból kijövő hang minimálisan különbözik.
Ha odateszel egy műanyagpoharat, vagy egy gramofon tölcsért a gitár testéhez, az jelentősen változtatja az akusztikus hangot, de a pickup ezt nem fogja felvenni.Ugye volt a kísérlet, ahol a csávó elkezdte lefaragni a gitár testét, végül csak egy kifeszített húr volt egy pickuppal. És nyilván akusztikusan nagyon nem mindegy, hogy van-e test ami rezonál (és akusztikus hangot eredményez), a pickup által felvett húr rezgés szempontjából meg kb. lényegtelen.
-
kukulec
őstag
#69801arnyekxxx amikor először jártam több mint 25 éve az oroszlánbarlangban az ibanezek tetszettek élőben. akkor eldöntöttem, hogy egy nap ilyenem lesz. ráadásul a thomann-on meg más youtube-os felvételeken is nagyon tetszett a konkrét példány hangja. amúgy Kiko Loureiro is ibanezzel tolja, de ez mondjuk kevésbé érdekel.
#69803X2N jók ezek, de az elején csak egy olcsó valami kell. ahogy látom, aki túléli az első pár rögös évet az úgyis beszerez aztán egy komolyabbat. ismerem hifiből milyen az amikor valakit elkap a gépszíj.
felszerelés:
Ibanez GRG121DX-BKF, Thomann E-Guitar Gigbag, Ibanez DCS50-BK Designer Strap, Ibanez SI 20-CGR Guitar Cable, Ibanez PPA16HSG-BK Pick Set, Valeton GP-5 -
Ba cy lus
addikt
Az unplugged hang semennyire nem alap az elektromos gitár hangzásánál. A húr rezgése az alap, mert azt veszi fel a pickup.
Az unplugged hang pedig a húr rezgéséből adódik. Amit hallani unplugged eltérést pl. két gitár között, az a húr rezgéséből jön, tehát a pickup is fogja érzékelni.
-
Horel77
tag
válasz
kukulec
üzenetére
Ha az a gitár tetszik, vedd meg azt, annak fogsz örülni, és szívesen játszani rajta, ez is fontos. Metálra humbucker hangszedő az igazi, ebben az van, teljesen jó lesz rá, meg minden másra is. Mindenképp valami multit vegyél mellé, azon kb bármilyen hangzást meg tudsz csinálni, azt is, amire most nem is gondolnád, hogy szükséged van, és azt rádughatod a hifire, jó gitárhangod lesz vele, és rögtön van vele hangolód is. Kábeleket se felejts el venni hozzá, meg pengetőket.
-
cucka
addikt
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Az eredeti gondolat az volt, hogy egy elektromos hangszer hangja az az, ami kijön a hangszóróból.
Az unplugged hang semennyire nem alap az elektromos gitár hangzásánál. A húr rezgése az alap, mert azt veszi fel a pickup.
Az elektromos dobnál a bőr rezgése az alap, amit a triggerben egy piezo elem vesz fel.
A zongoránál meg a kalapács mechanika mozgása, amit szintén piezoval vagy egyéb módon vesznek fel.Amitől a gitár különleges, hogy a dobmodulból meg a digitális zongorából kijövő jel az a "kész" hang, amit csak ki kell hangosíani.
Gitárnál a gitárhang milyenségének a része az erősítő és a hangszóró. Ezeknek a frekvenciamenete, torzítása, tökéletlensége az a gitárhang szerves része. -
X2N
őstag
Ezt mondjuk kipróbálnám én is a kőris test, juhar fogólap miatt.
-
arnyekxxx
veterán
-
X2N
őstag
válasz
kukulec
üzenetére
Ibaneznél jelenleg az ennél olcsóbb gitárokat újonnan nem igazán érdemes megvenni szerintem(már ez is made in china). Ha találsz használtan régebbi szériást (legalább 300-as), nem kezdő GIO szériát akkor arra érdemes lecsapni hozza a mostani 400-as szintet vagy még jobb is annál, mert pl. 3 darabból van a nyak, stabilabb, mint a mostani 1 darabos nyakak, meg minőségibb rózsafa fogólapokat kaptak(ezek még Indonéziában készültek), egyébként felejtős.
Újonnan érdemes már inkább a 400-as RG-ket nézegetni.
Ibanez RG421
Ibanez RG421-MOL
Ibanez RG421EX
-és a többi.Van még az RG szérián kívül az S sorozat vékonyított testtel, ezek is nagyon kényelmes, könnyű gitárok:
Ibanez S521
Meg az RGA sorozat amiknek kevésbé szögletes testük van mint az RG- szériának és domborított a fedlapja:
Ibanez RGA42FM-BLF
Ibanez RGA42FM-DEF
Ibanez RGA42EX
EX- a kicsit metálosabb vonal. -
Ba cy lus
addikt
Kopog? És abból mit hallasz az erősített hangban? Milyen dallam hallható ki unplugged?

Az elektromos gitár erősített hangjában még az is benne van, ahogy a pengető súrlódik a vastagabb húrokhoz (palm mute hangjához elég szervesen hozzátartozik metálban), ha ujjal pengeted, azt is hallani, de a különböző pengetőket sem kevésbé. Digitális vs analóg. Az elektromos gitár nem a guitar hero nyomógombos játékgitárja.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
kukulec
üzenetére
Az ibanez- elfogultsáknak mi az oka? A felsoroltjaid közül egyik sem használ ibanezt emlékeim szerint (csak Adrian a Maidenből egy 40éves destroyert), jacksont meg többen. Ezek az olcsó hangszerek ugyanabban a pár bérgyártó gyárban készülnek ugyanazokon a sorokon ugyanazokból az anyagokból csak a fejformához átállítják a cnc-t.
Ha az tetszik amit linkeltél azzal sem jársz rosszul, kb ugyanolyan lesz mint az összes többi ebben az árkategóriában. A tremolóval valaki jól beparáztathatott egyszer, de hidd el, hogy egy vintage tremolós gitár ugyanolyan mint egy fix hidas, ha nem akarod használni benne a kart. Egy lebegőre állított floyd az lehet macerás, a vintage nem az.
Új hozzászólás Aktív témák
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 128GB Natural Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4401
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 10400F 16/32GB/64GB RAM RTX 5050 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Kolink PCIe 5.0 x16 Riser kábel 90 -os hajlított csatlakozóval (300 mm)
- Keresünk Galaxy S23/S23+/S23 Ultra/S23 FE
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
...

marha jó! Nekem csak a kistesója van, a Sterling Majesty, és már az is nagyon jó, ez meg aztán igen! Gratula!