- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Yettel topik
- Motorola Edge 50 Fusion - jó fogás
- Kijelzőjén alig látható gyűrődéssel mutatkozott be az Oppo Find N6
- Xiaomi 17 - még mindig tart
- Google Pixel Watch 3 - képpontos idő
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Tibizzz
üzenetére
[Focus - Hocus Pocus]
[Camel - Lady Fantasy (Medley)] (bár nekem ők nem annyira prog rock, inkább komplex klasszikus rock)
Vanilla Fudge - Some velvet morning (őket hivatalosan nem szokás prog rockba sorolni, de ez a szám szerintem simán beillik oda is) -
Tibizzz
tag
Ökörködés a gitárral és az MK-20 effektjeivel. Sztereóban érdemes meghallgatni, de vigyázni, mert a forgató effekt miatt. könnyen leeshettek a székről.
[link] -
Ba cy lus
addikt
Különös, de mióta a cv stratocasteren magasabbra állítottam a húrmagasságot, hogy ne legyen zörgős, sokkal kevésbé érzem vele bizonytalannak a játékot. Mostanában kb. egyenlő arányban van a kezemben a 3 gitárom (a 4.-et nem számolom, azt újra kéne bundozni, de nem éri meg), pillanatnyilag nem érzem úgy, hogy valamelyiken ügyesebb/ügyetlenebb lennék.

-
Tibizzz
tag
Ügyesek a fiuk. Ez ezer éve nem hallottam, pedig megvolt a lemez. Azért adták nekem, mert megvolt hajolva bakelit. Én lesúlyoztam és így lejátszható lett.[link]
-
X2N
őstag
válasz
Goose-T
üzenetére
Szerintem jól kitalálta a srác ezzel az AD konverzióval, beépített audio interface/FPGA-használattal, így sokkal praktikusabb mintha 64 hangszedőt analóg jelként kellett volna valahogy egy audio interace-be beküldeni, tápellátást is korrektül megoldotta. Vizsgamunkának egy ilyen projekt tökéletes, igazából nem is kell hogy mint hangszer teljesen használható legyen. A hullámforrasztást viszont megmosolyogtam

-
-
X2N
őstag
válasz
consono
üzenetére
2000+ usd az ára csak a hangszedőknek
Leon Todd csinált már erről hangszedőről videót.
Ilyen a frekvencia menete azért szól furcsán:
Magnetic Core:Neodymium with Iron
Coil D.C. Resistance:320-350Ω
Number of turns:1300Ki lehet emelni a rezonancia frekvenciát és akkor úgy szól ahogy a hagyományos hangszedők, kompresszálás nélkül.
-
consono
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Később sem az, amit megszoktunk, de van benne potenciál...
-
consono
nagyúr
Teljesen új pickup koncepció, elég durva... [link]
-
Ocsmány a fa erezete, ráadásul a Fender-emen valamiért enyhén madárszemes juhar a nyak, ráadásul csak egy special amin ugye nem kellene ilyen szép erezetű anyagból készült nyaknak lennie, nem full birdseye, de vannak benne ilyen minták, arra gondolnék, hogy nem volt eléggé jó a mintája, hogy natúr gitár testet csináljanak belőle, vagy leeső anyag volt amiből még tudtak egy nyakat csinálni, fene se tudja.
A bundok elég laposak a Squier-en mert 3 hangszerész is dolgozott rajta és mindnek az volt az első, hogy felcsiszolja a bundokat (vicc tényleg, sajnos akkoriban szart sem tudtam a hangszerről, fiatalság bolondság), illetve a Fender bundjai nem koptak szinte semmit mióta nálam van (2019). Nem úgy mint a PRS SE amin a bundok kb vajból vannak vagy a Squier (2009) amin szintúgy koptak az évek során de mégis jobbak mint a PRS-é (2018-as 20-óta van nálam).
Amúgy szerintem nem lehetne cserélni, mert a nyereg kisebb a Squier-en. A híd biztos kisebb. Lehet a nyak is, nem néztem de el tudom képzelni. -
A két pontosat valahogy ki kell ékelni ha jól emlékszem, a rugók oldalról, tehát nem azon az oldalon ahol a fixre ékelést csinálnád, hanem a másik oldalon, amire felfekszik a tőke. De nem emlékszem már pontosan hol láttam. Megmondom őszintén, mivel nem volt kérés eddig, hogy ilyet kellene beállítani, engem meg nem érdekelt, ezért nem jegyeztem meg, de youtube-on biztosan van rá videó.
PRS 6 csavaros teljesen másképp működik mint a Fender megoldása. Az annyira faszán működik nekem az SE-n lebegőben, hogy nem is gondoltam rá, hogy hozzányúlok. A Fender Stratóm az pedig 6 csavaros, azt csak simán leültettem és kész is. A Squier bullet sztratómat meg kiékeltem, mert a hangolás állandó probléma volt, azóta olyan jó mint a Fender-em, persze a kulcsok mind tűzre valóak, de az lényegtelen is, úgyis alig használom.
Cserébe nemrég jöttem rá, hogy a szar Squier-nek ezerszer kényelmesebb a nyaka mint a Fendernek
cserébe a Fendernek csodás hangja van és minden más szerelék rajta sokkal jobb, a Squier-ben már mindent cserélni kellene, recseg ropog az egész (kapcsoló, potik) és már a spray sem segít rajta. -
Tibizzz
tag

-
Redchucky
aktív tag
UPS már el is vitte. Eddig gyorsan megy.
-
X2N
őstag
P-bass jött ki előbb, rosszul emlékeztem arra amit mondott a videóban.
Fender Precision Bass (P Bass) was released in 1951,
Initial Launch (Broadcaster): October 1950.
Name Change (Nocaster)(Cease & Desist): February 20, 1951.
Renamed (Telecaster): Early 1951 (roughly April 1951). -
cucka
addikt
Nem igazán értem a gondolatmenetet.
A Telecaster korai darabjain volt blend poti, 1952 előtt. A Precision Bass 51-ben jött ki, szóval a Tele sose volt basszusgitár-pótlék.A Jazz Bass meg 1960-ban jelent meg, az tényleg nem értem, hogy jön ide. Amúgy azt hagyományosan két volume potival szerelik, nincs blend poti.
-
Ez az a vid
Majdnem linkeltem tegnap, mert lazán kapcsolódik. Tanulságos amúgy, de tkp. hiába lenne technikai megoldása a Gibsonnak a gyenge nyakra (meg sok minden másra), ha üzletileg ez bukó. Márpedig az, mert akik a vastag zsozsót hagyják náluk, azok nem jobb gitárt akarnak (pláne olcsóbban), hanem a legendát bármi áron, gyenge headstockkal együtt, mer' csak úgy az igazi, ahogy régenvót!
-
X2N
őstag
Múltkor a hangszedőkészítős faszi az egyik videójában megemlítette hogy régen a Broadcaster/Telecaster-gitárok nyaki hangszedője teljesen máshogy szólt, basszusgitár szerű hangja volt, aztán később megváltoztatták, szükségtelenné vált mert kiadták a Jazz bass-t. A tone poti helyett blend poti volt a gitáron, a kapcsolója meg eredetileg egy telefonközpont kapcsolótáblában használt darab.
-
cucka
addikt
válasz
Hadeska22
üzenetére
Ezek ilyen konzervatív gyártók, és a piac ezeket a klasszikus hangszereket keresi.
A Fendernek sem kerülne kb. semmibe, hogy minden gitárján lekerekített legyen a test a nyak csatlakozásnál, mégsem csinálják meg.
De ha igazi mérnöki retardáltságot keresel, akkor a Rickenbacker-ekre vess egy pillantást. -
X2N
őstag
válasz
Hadeska22
üzenetére
Gibsonnál mindig is volt egy ilyen szobizmus. Akkoriban is(50s) lenézték pl. a Fender Tele-t, mert azok sokkal könnyebben gyártható, egyszerű gitárok voltak, vékony hanggal, lapgitárnak csúfolták. A Gibson nem ilyen, az meleg, telt, vastag hangzású.
A féltömör Gibson elektromos gitárokat sokkal nehezebb, időigényesebb volt gyártani. Jóval több fa is kellett hozzá, kellett a gyártáshoz a tényleges hangszerész tudás már csak a komplexitás, díszítések miatt is.
Amikor látták hogy mekkora siker volt a Tele, gyorsan előkerítették Les Paul-t, mert ő szeretett volna magának egy hasonló tömör testű elektromos gitárt, akkoriban nem volt még sorozat gyártott tömör testű elektromos gitárjuk. Az ő elképzelése alapján csinálták meg a LP-t de már akkor is szempont volt hogy nehezen gyártható, másolható legyen, így azokat a dolgokat amiket eddig is használtak a féltömör gitároknál azt a tömör testű LP-nél is használták. Ezért is van szerintem úgy ahogy megcsinálva. -
Hadeska22
aktív tag
és X2N
Köszönöm a magyarázatot, de nem teljesen értem részleteiben, hogy milyen modernizációs próbálkozás az ami azt gátolná, hogy ennyire alap probléma végre legyen orvosolva
? 1-1.5 mm-rel vastagabb kialakitás (ott ahol amúgy sem játszik senki)? 2 fokkal másabb a dőlésszöge? 
Itt nem olyan radikális dolgokról beszélünk, hogy
- double action wheel truss rod a nyak pickup mellett
- pickup ringek helyett a házba szerelt pickupok
- teljesen más anyagból lévő hangszerhanem, hogy a hangszer (főleg a Gibsonok sok zsetonért) ne romoljanak el ennyire amatőr dolgok miatt. Értelemszerűen ha hozzávágják a falhoz, stb az más kérdés. De a hangszerész is mesélte, hogy olyan emberek akik amúgy tokban tartják a hangszert (még csak nem is lóg a falon , - hülyét is kapnának) visznek neki javitásra. Mondjuk anno a volt főnökömnek is volt ilyen beidegződése, hogy csak a Gibson a jó márka. (
...)Mindegy, köszönöm mindkettőtöknek az infót

-
cucka
addikt
válasz
Hadeska22
üzenetére
Mérnöki fejjel igazad van, teljesen.
De a valóság, hogy a gitárvásárlók nem így gondolkoznak. Főleg a Gibson vásárlók, akiknél minden apró változtatás radikális módosítás.Szóval ha a Gibson gyár azt látja, hogy a vintage, szarul megtervezett gitárjait 5-6-10 ezer dollárért elkapkodják, a modernizációs próbálkozások pedig rendre népszerűtlenek, akkor egyértelmű a helyzet. Azt gyártják, amit megvesznek a vásárlók, nem azt, ami műszakilag, mérnöki szemmel nézve magasabb színvonalat képvisel.
-
X2N
őstag
válasz
Hadeska22
üzenetére
Az 1959-es Les Paul-on nem kell semmit megjavítani, az úgy tökéletes ahogy van.
Vigyázni kell rá, meg nem od*baszni a fejét és akkor nincs vele semmi gond.
A gond akkor van amikor nekiállnak módosítgatni azt ami amúgy is jó volt, de te a régi spec szerint szeretnél egy gitárt. Ezért megy a panaszkodás.
Azok akik ilyet akarnak nem véletlenül akarják ezt, ők évtizedekig azt nézték hogy az összes rockszár ilyen gitáron játszik, persze hogy nekik is ugyanaz kell.Gondolom Redchucky is eredeti Explorer formát szeretne, mert az tetszik benne neki amilyen eredetileg, nem módosítottat.
-
Hadeska22
aktív tag
Hát, de látod pont erről beszélek. Ha valaki megjavit valamit akkor nem közel ugyanolyan pocsék a végeredmény (kivéve, ha tényleg nem érdekli a usereit vagy profiltál belőle (alusisak kötelező
) ). Természetesen nem vagyok gitár épitő, de logikus emberként igen is szeretném azt gondolni, hogy ilyen triviális problémát ennyi év alatt igazán lehetne javitani anélkül, hogy "új" radikális dolgot kellene a userek torkán lenyomni. Szóval megerősiteni a kevésbé erős pontot a legminimálisabb változtatással. Ez nem (kellene, hogy) Rocket Science (legyen).Pont ma beszéltem a hangszerésszel, és mutatta, hogy nála is ott van 2+1 ugyanilyen hibával. A fix után pedig nem törnek, repednek max ha valaki rajta ugrál. Mindegy, szerintem ez minden árkategóriában gáz, csak más szinten.
@Redchucky: Nagyon remélem, hogy visszakapod a pénzt. Ha szabad javasolnom, esetleg nézz fel a Muzikerhez. Árulnak "mintha új" Chapman Ghost Fret explorer shape-t. Koreai és szerintem marha jól néz ki főleg azzal a headstockkal és királykék szinben. Igaz "csak 22" bundos. Extra, hogy fix húros, pörkölt nyakú és SD pickupok vannak benne. Árban ugyanott vagy mint a Jackson Demelition-nel. Ha jónak tartod érdemes velük beszélni
.szerk. ezek a "pro" szériás (koreai) chapmenek jóval epiphone és jackson x széria felett vannak minőségben

Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Túraautó topik
- Okos otthon - Home Assistant, openHAB és más nyílt rendszerek
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen házat vegyek?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- PlayerUnknown’s Battlegrounds
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- További aktív témák...
- Macbook Pro 16" A2141 2019 i7 32GB 512GB Astro (3)
- Nothing Phone 3a alza.hu-s vásárlás, független, 8GB/128GB
- KIEMELT AKCIÓ: kitűnő állapotban lévő Apple iPad Pro Tablet 12.9" 128 GB szuper áron eladó !!! (2)
- Lenovo ThinkPad L14 Gen 1 Ryzen 5 pro 4650U, 16GB RAM, 256-512GB SSD, jó akku, számla, gar
- Microsoft Xbox Classic + 1 db Kontroller, valamint Need For Speed játék
- ÚJ MSI Katana 15 HX - 15.6" QHD 165Hz - i7-14650HX - 16GB - 1TB - RTX 5060 - Win11 - 3 év gari - HUN
- Konzol felvásárlás!! Playstation 5, Playstation 5 Pro
- Beszámítás! Asus TUF VG249Q 24 144Hz FHD IPS 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- HIBÁTLAN iPhone 11 Pro Max 64GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4584
- szinteÚJ Lenovo ThinkPad L14 Gen5 i7 155U 32GB 1TB FHD+
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Olyan szempontból tulajdonítok neki jelentőséget, hogy adott típusú gitár hangjához hozzátartozik, ezért nem is támasztom ki.

cserébe a Fendernek csodás hangja van és minden más szerelék rajta sokkal jobb, a Squier-ben már mindent cserélni kellene, recseg ropog az egész (kapcsoló, potik) és már a spray sem segít rajta.

Köszi a tippet. Most kicsit elment a kedvem a vásárlástól, meg ugye van az eladó cortom, először az menjen el. Az epi vonalat ezek után ejtem, viszont láttam egy fekete fender HH telecastert...