- Apple iPhone 17 - alap
- One mobilszolgáltatások
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Amazfit GTR 3 Pro - szintkülönbség
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A26 - csak a szokásos
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- MIUI / HyperOS topik
- Több könyvet passzolna el a Samsung, mint kagylót
- Megvan a Xiaomi 17 és 17 Ultra európai ára
-
Mobilarena
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Goose-T
veterán
A harmadára csökkenti a Thomann a szállítási költséget! További jó hír, hogy az ingyenes szállítás 79 ezer fölött továbbra is megmarad.
-
dl650
tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Mosolyogtam is magamban amikor azt írtad, hogy idén már nem veszel másikat.
-
consono
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ezek szerint már vettél??? Mit, mit???
-
Ú... Tegnap lőttem egy Roland Cube30-as erősítőt.
Ez már digitális, ellentétben a Cube15x-szel.
Nagyon klassz. Jók a benne lévő torzítók, már van reverb/delay, illetve van lábkapcsoló lehetőség (momentary) egy előre beállított effekthez.Szerintem a 30-as marad, szegény 15-ös még megy a háztól - sajna gyűjtögető vagyok, nehezen válok meg elektronikai dolgoktól.
-
X2N
őstag
Seymour Duncan is hozott egy új több hangú aktív hangszedőt. Talán ezek szebben szólnak mint a Fishman hangszedők:
MortalCoil delivers three precision-engineered voices: a tight, aggressive modern metal MC1 voice with fast, controlled attack, authentic JB and Jazz-inspired passive tones, and a clear, articulate single-coil. Built with optimized-resistance coils and advanced audio op-amps for exceptional response and efficiency, MortalCoil is a powerful, versatile active upgrade.
Our MC1 voice is a crushing modern metal sound with surgical precision, delivering tight lows and focused mids without high-end fizz Faster and stronger attack driven by a low-resistance, high-density copper coil design Authentic JB and Jazz voices drawn directly from Seymour Duncan’s legacy Single-coil voice with clear articulation and output suited for modern rigs Advanced, audio-optimized preamp for superior clarity and definition Efficient circuitry designed for best-in-class battery life Drop-in upgrade compatible with many multiple-voiced active pickup systems.Nézegetem a hangszedőket és kipróbálnák egy Fishman Fluence Classic-ot, a Modern továbbra is felejtős, de a classic-al kb. mindent le is lehet fedni ami érdekel:
3-VOICES Neck:
VOICE 1 Vintage PAF
The ideal, elusive vintage PAF neck humbucker tone with the dynamics and output level you want.
VOICE 2 Clear, airy chime
A Fluence-exclusive neck tone, with unreal highs, vocal midrange, and tight lows. VOICE 3 Clear, Vintage Single Coil
Vintage tone, clear and present, seamlessly fused with a sweet warmth.3-VOICES Bridge
VOICE 1 Vintage PAF
The ideal, calibrated vintage PAF bridge humbucker tone at the perfect output level.
VOICE 2 Classic Hot Rod
The quintessential hot rodded bridge humbucker tone without all the baggage.
VOICE 3 Slightly Overwound Single Coil
Muscular, beefy, “overwound” tone without losing the highs or the “strattiness” we all love.Ezeket a hangzásokat többek közt azzal érik el hogy máshol vannak a rezonancia csúcsok:
Neck Pickup:
Voice 1: 2.6 kHz,
Voice 2: 4.5 kHz, 350 Hz,
Voice 3: 5 kHzBridge Pickup:
Voice 1: 2.25 kHz,
Voice 2: 1.6 kHz,
Voice 3: 4 kHzA gyári bekötéssel viszont nincs kihasználva a teljes hangszedő tudása ugyanis a hátoldalán vannak még érintkezők amikkel ezeket lehet állítani:
1. HFT (High Frequency Tilt) - This feature is for players who prefer a
darker top end, similar to the effect of using passive pickups loaded by a
long instrument cable.
Hosszabb gitárkábel hang szimulálása, single coil hangnál jó lehet.4. Single Coil Mode Select - A row of three solder pads is used to select the active coil in Single Coil/Voice-3 mode.
Ez gondolom az aktív single coil-t választja. Nyaki hangszedőnél nem mindegy pl.Voice 1 Gain
Some Fluence pickups, such as Modern Humbucker models, include a selectable output level (labeled
V1 Gain) on the back of the pickup. This feature will reduce the overall output level of voice 1 by 6dB.
Ettől úgy láttam a headroom is nagyobb lesz, kevésbé kompresszáltabb hangzás.
-
X2N
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Csökken a hangereje kiszedett csavarokkal, úgyhogy ki is szedtem az E/G húr csavarját így egyenletesebban szól, nyaki hangszedőnél amúgy is rengeteg a mély, Page-nél a bekötés miatt is más a téma, gondolom ellentétes fázissal jobban lehet a nyaki+híd hangszedőt kombinálni. Át kellene kössem ezt az SG-t 50-es bekötésre, unom már h nincs fénye a hangszedőknek a modern bekötés miatt.
-
Ba cy lus
addikt
Az a normális, ha állítható egy hangszedő magassága. Az S270-en is elég hülyeségnek tartom, hogy a középső single coil nem állítható, mert egyébként gyárilag iszonyú messze van a húroktól. Persze lehet mondani, hogy úgyis csak a köztes állás, tónus színező hatás miatt kell, én mondjuk pont abban az állásban nem találtam semmi különöset. Ellenben a stratocasternél van értelme a 2-es, 4-es pozíciónak, de a legdurvább az LP Specialomban, ott a középső állás tónusa valami elképesztően csúcs, abszolút egyenrangú a csak hídi, illetve csak nyaki hangszedő állás hangjával.
Egyébként mikor keresgéltem, hogy mi a P90 "ideális" magassága, eléggé össze-vissza válaszokat láttam, végül relatíve távol pozícionáltam, mert így maradt meg a single coil-okra jellemző nyitottság, dinamika, nem látom értelmét annak a tanácsnak, hogy minél közelebb, mert szerintem ez esetben az illető valójában humbuckert szeretne, nem P90-et.
Ráadásul szerintem nincs is erre univerzális tanács, hogy adott tónushoz x távolság kell, mert nem mindegy, unplugged milyen hangos a gitár. -
X2N
őstag
Agyam eldobom de komolyan
, most olvastam neten, kíváncsi vagyok ki tudta ezt eddig innen, írjátok meg:
Eredetileg amikor Seth Lover megtervezte az első P.A.F. (Patent Applied For) humbuckert a Gibsonnál sima, nem állítható csavaros hangszedőt tervezett, majd a amikor elkészült, a marketing osztályról rászóltak hogy legyen állítható csavaros a hangszedő, mert hülyén jönne ki a gitárosok szerint, hogy az előző hangszedőjük a P90-es állítható volt és az új hangszedő nem az.
Olvastam olyat is hogy az is lehet hogy az eredeti dizájnnál nem is voltak csavarok se.
Utána kell nézzek tényleg jobban hogyan is volt ez a hangszedő megtervezve eredetileg, Page bácsi is használta így a Les Pault(0:44). -
Én fektetve szoktam állítani, majd függőlegesen, ahogy játszanék rajta, úgy hangolom és nézem, hogy sikerült-e az intonáció. Ha nem akkor megint lefektetem és úgy állítom aztán felveszem ölbe és úgy állítom, de nyilván munkafelület kérdése is az egész.
cappa72 - Minden rendelkezésre álló idő kérdése. Ha van időd molyolni vele, akkor hajrá és próbáld be állítani magad, ha sok az elét egyéb teendője akkor érdemes odaadni valakinek beállításra. Meg alapvető szerszám kezelési készség nem ajánlott. Ha be tudsz csavarni egy csavart és meg tudsz különböztetni egy csillag csavarhúzót egy inbusz kulcstól akkor már jó vagy

A nyereg beállítás lehet egyedül probléma, de ha jól be van csiszolva akkor a többit magad beállíthatod. -
X2N
őstag
Sokan már azt is elrontják hogy az intonációt hátlapjára lerakott gitárral állítják, sok videóban látom mint rossz példa, pedig úgy kellene azt is állítani ahogy játszol a gitárral, tehát ülve/állva.
Herman Li-Mutatta is az egyik videójában többféle gitárral hogy mennyire mászik el a hangolás ahogy fordítgatja a gitárt. -
cucka
addikt
Gitár beállítás lépéseiről lehet ezer videót találni, nem nehéz. Azért adnak imbuszkulcsot a gitárhoz, hogy te magad is meg tudd csinálni otthon.
Ami fontos, az a sorrend, hogy mit mi után érdemes.
1. nyak görbület beállítása
2. húrmagasság
3. intonáció
4. pickup magasság
Értelemszerűen ha megmérsz bármit a gitáron (görbület, húrmagasság), azt felhúrozott, behangolt gitáron csinálod. Nyakpálcát lehet húrnyomás alatt is tekergetni, nyilván érzéssel. A hídon a húrmagasság és intonáció állításhoz inkább érdemes lelazítani a húrt, hogy ne tedd tönkre az apró csavarokat amivel állítod. -
X2N
őstag
válasz
cappa72
üzenetére
Szerencsére készítenek kézikönyvet amiben minden beállítás le van minden írva. Ettől függetlenül el lehet vinni hangszerészhez ha a nut-ot gyárilag nem reszelték be tökéletesen.
-
válasz
cappa72
üzenetére
Nekem is zörög. Mikor a hangszerész játszik rajta akkor meg nem. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy technika kérdése is a zörgés. Meg nem kell félni tőle, attól függ mennyire zörög. Van aki úgy van vele, hogy zörögjön inkább csak legyen rajta a bundokon a húr, van aki inkább magasan tartja a húrokat de ne inkább zörögjön.
De érdemes a hangszerésznél még zenélni vele, hogy milyen lett a beállítás. -
Horel77
tag
válasz
cappa72
üzenetére
A nyakat úgy állítsd be, hogy egyszerre lefogod a húrt az első bundon, és a nyak és a test találkozásához eső, kb 17. bundon, ekkor középen, a 8. bundhoz éppen ne érjen hozzá a húr. De csak épphogy, kb egy papírlap férjen közé. A nyakmerevítő pálca tekerésével tudod állítani, de csak kicsiket, nyolcad fordulatokat állíts egyszerre, és mielőtt állítanál rajta, lazítsd le a húrokat, ellenőrzéshez pedig hangold vissza. Ha ez megvan, a húrmagasságot meg a hídon állíthatod be, ahogy neked kényelmes, egyéni preferencia kérdése, hogy mennyi zörgést tolerálsz, egy pici zörgés nem feltétlen baj. Utána jöhet az oktávtisztaság.
-
válasz
FockeWulf
üzenetére
De mit kell rajta beállítani?
Hát azt még nem tudom. Az biztos, hogy zörög a húr. (Próbálom én használni az AI-t, és ha igaz, akkor a nyakpálcával javítható valamelyest ez a jelenség; de lehet, hogy a húr megvezetésénél lévő műanyag cucc /felső nyereg?/ már mélyebb, mint kellene.)Húrmagasság/akció, oktáv, pikapp magasság, nyakgeometria, ilyesmi?
Amit nem tudok, hogy micsoda: /akció , nyakgeometriaA húrmagasság gondolom hátul a hídnál állítandó a babákon lévő csavarral.
Hangszedő magasság szintén csavaros, arról olvastam, hogy se nagyon távol, se nagyon közel - beállít/fülel párossal saját izlésre formálható.Lehet, hogy akkor halasztom ezt a részét a bp-i útnak, amúgyis meghívtak egy kávéra ismerősök.
Egy linket amúgy szívesen fogadok ilyen témában.
Síkolást biztos nem csinálnék még (szerszám és tudás hiányzik), elektronikától nem tartok. -
FockeWulf
tag
válasz
cappa72
üzenetére
De mit kell rajta beállítani? Húrmagasság/akció, oktáv, pikapp magasság, nyakgeometria, ilyesmi? Mert ezeket kb 1 órácska alatt megtudod tanulni pl youtube-ról, részletesen elmagyarázva videókkal, konkrét méretekkel. Semmilyen szaktudást vagy spéci szerszámot nem igényel, bárki megtanulhatja szó szerint percek alatt. Elektronika, meg bundsíkolás ami kicsit "bonyolultabb", meg kell hozzá ilyen olyan síkoló, profilozó, forrasztó stb..meg persze melósabb. De egy általános gitár-beállításhoz kár hangszerészhez hurcolni.
-
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
&@#69098 Goose-T
Oh, jesszus. Lesokkolódtam.
Asszem' holnap dobok néhány telefont, de lehet, hogy @Goose-T élek a felajánlással.Legalább 1x az életben az egyik gitárom lásson hangszerészt, vagy olyat, aki ért hozzá.
@#69096 Moleman
Ma már 3d nyomtatót használnak ilyen hekkeléshez.
Pedig ez zseniális utángyártott eszköz.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Xbox Series X|S
- Le Mans Ultimate
- Minikijelzőben és szénszálban hisz az Epomaker új egere
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Névteleníti a Panther Lake IGP-jét az Intel, ha nem gyors a memória mellette
- Napelem
- Witcher topik
- Renault, Dacia topik
- Cyberpunk 2077
- További aktív témák...
- GAMER PC! - i5 9600kf, RTX 3060Ti, 16GB DDR4, 1TB SSD
- Gyűjtői makulátlan , dobozos , bontatlan , fóliás , ROG GTX 1080 !!!
- Dell Latitude 5430 Új, Fóliás állapotú,i5 FHD IPS LCD,16GB, HU vil billentyűzet
- Gamer PC: Ryzen 5 5600 I B550 WiFi6 I 16GB DDR4 I RX 590 8GB I 1TB NVMe I 1000W I HAF XB EVO
- Samsung 850 EVO 1TB Sata3 SSD / Beszámítás OK!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4404
- Samsung Galaxy A33 5G / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Apple iPhone 14 Pro Max / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku: 87%
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs

, most olvastam neten, kíváncsi vagyok ki tudta ezt eddig innen, írjátok meg: