- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Google Pixel topik
- iPhone topik
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- 200 megapixeles zoomkamerát sem kap az S26 Ultra?
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- One mobilszolgáltatások
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
Aktív témák
-
charlie54
csendes tag
válasz
charlie54 #2568 üzenetére
Na, akkor jó szokásomhoz híven leírom a megoldást:
ubuntuforums.org-n elég jó kis irodalma akadt a témának. Sőt, végül megoldás is:
a grub menu.lst-t kellett kibőviteni, a kernel sor végére beírni: acpi=force lapic
És a laptop kikapcsol!
ui: azért volt értelme megkérdezni, mert ha valaki már túleset volna ezen és válaszol rá, megspórolom ezt az órácskát. -
charlie54
csendes tag
Akár konzol, akár ikon, egy az eredmény, kiírja szokásos módon a leállási dolgokat, a végére:
''will now halt'' és így marad. HD megáll, képernyő marad, keyb. v.szinüleg nem él, mert a ledek nem reagálnak rajta pl. a caps.lockra. Optikai egér világit.
syslog vége:
Jun 11 15:20:36 localhost shutdown[5265]: shutting down for system halt
Jun 11 15:20:36 localhost init: Switching to runlevel: 0
Jun 11 15:20:38 localhost gconfd (usernév-5090): 15 szignál érkezett, tiszta leállás következik.
Jun 11 15:20:38 localhost gconfd (usernév-5090): Kilépés
Jun 11 15:20:45 localhost kernel: Kernel logging (proc) stopped.
Jun 11 15:20:45 localhost kernel: Kernel log daemon terminating.
Jun 11 15:20:45 localhost exiting on signal 15
A laptop egy HP Omnibook xe3. Nem mai darab.
Breezy alatt tökéletesen működött. Készenlét, hibernálás is. Most ha hibernálom, annak is ez a vége.
Ubu fórumon kerestem már a dolgot, de nem sok időm volt rá.
Hidd el, szoktam keresni a problémáimra a megoldást magam is, mielőtt sikoltozom. Ha utánanéznél, az itt felvetett dolgaim 90 %-ára nem kaptam választ. (Talán, mert olyan pitik voltak?) Vagy mert itt sem tudták? Sőt, néha vettem a fáradságot, és a megoldást késöbb beírtam. Hátha valakinek még kell...
Eddig azért kedveltem ezt a helyet, mert nem küldték el a sunyiba a kérdezőket olvasni.
Ne változzon már ez. -
charlie54
csendes tag
Felraktam a Dappert a laptopomra is (az az ''éles üzem'', ez a bizalom jele
)
de lett is egy gondom:
shutdown-kor a gép nem kapcsol ki, a vincsi ugyan leáll, de a képernyő bekapcsolva marad.
Mi lehet a gond-baj? -
charlie54
csendes tag
A Dapperban a dpkg-reconfigure locales nem működik úgy, ahogy a breezyben.
Hogyan tudnék 8859-2-re átállni? -
charlie54
csendes tag
Tudja valaki, melyik a Dapper telepitő cd iso:
a *desktop*.iso
vagy a *alternate*.iso ??? -
charlie54
csendes tag
Alakulnak a dolgok!
A mai frissítés után eltünt a ''beta'' szó a Dapper bejelentkező ablakából...
Közeleg a június -
charlie54
csendes tag
Kérdeznék valamit:
A Dapperban szerintem a sudoers-ben beállított dolgok nem jól működnek.
Van ez a sorom a fileban:
felhaszn.név ALL=NOPASSWD: /usr/sbin/firestarter
(szeretném induláskor a firestartert indítani, azért kellene.)
Na nem indul, és ha konzolban ezekután kiadom a sudo firestarter parancsot, azt mondja:
(firestarter:6031): Gtk-WARNING **. Cannot open display.
Viszont, ha a sudoers-ban nincs ez a sor, a sudo firestarter - jelszó után rendben indul.
Mellesleg Breezyben az előzőleg leírtak szerint kifogástalanul működik. -
charlie54
csendes tag
-
charlie54
csendes tag
válasz
charlie54 #2104 üzenetére
Na, akkor válaszolok egy saját kérdésemre, amit megoldottam (hátha mást is érdekel?
)
Előszőr is a konfigurációszerkesztőben (bár az szerintem defaultban úgy van) be kell állítani, apps>nautilus>preferences: itt a preview sound kulcs local_only legyen.
Ha ez így van, akkor ha a fájlkezelőben az egér kurzort egy mp3 file fölé mozgatod, egy kis hangjegy jelenik meg. Na, ekkor kellene lejátszani a zenét, amit nem tesz meg egyik ubuntu sem, a gyári konfiggal.
Azért, mert hiányzik egy csomag. Telepítettem az ''mpg123-esd'' csomagot, és hipp-hipp:
szól a zene az előbb leírt egér akcióra. Ez Breezy és Dapper alatt is így működött.
A repo-khoz fel kell venni az universe-multiverse-t is, csak akkor lesznek meg ezek a csomagok. -
-
charlie54
csendes tag
válasz
ngabor2 #2106 üzenetére
Azt hiszem, félreértettél. Letudom játszani az mp3-akat. Nekem az kellene, hogy a fileböngészőben megjelenő ikonja fölé mozgatva az egérkurzort, kezdje el lejátszani. Mint írtam, az .ogg fileokkal ezt tudja is. Mp3-al nem csinálja.(Mandriva tudta).
Valami beállítást kellene valahun megtenni, de nem találom, mit. -
charlie54
csendes tag
Hol lehet azt beállítani, jogy ha egy pl. mp3 file fölé mozgatom az egér kurzort, akkor elkezdje lejátszani. Ez az .ogg fileokkal működik is, de mp3-nál nem. Mit kell beállítani hozzá?
-
charlie54
csendes tag
Lenne egy kérdésem: szeretnék eltávolítani csoamkokat, amit az Ubuntu felrakot telepítéskor. (pl. hplip, stb.)
De: ilyenkor függőségként az ubuntu-desktop-t is le akarja szedni. Amit, ugye, azért még sem kellene.
Hogy lehetne ez kikerülni? -
charlie54
csendes tag
válasz
T. Almeida #2029 üzenetére
Attól függ, hol. Mert nekem a menűkkel volt bajom, azt meg nem állította át.
-
charlie54
csendes tag
válasz
Nedudgi #1975 üzenetére
Nedudgi: Köszi, felraktam a Listen-t, egész jó.
Na, az az érdekes, mára megszólalt a Rhytmbox, (Listen is), Totem még mindig nem, és mindezen felül, amit tegnap nem is néztem, a filmeknek sincs hangja.
Azt mondja a xine, hogy Audio codec MPEG layer 2/3 (0x55) unsupported codec.
Brrrr.... -
charlie54
csendes tag
Na, akkor még egy kérdés. A laptopomon Breezy üzemel. Fenn van a firefox 1.5.0.1. De a régit sem vettem le, mert az ellenjavalt. Most meg kirakja a frissitéskezelő, hogy frissítsek 1.0.8-ra firefoxot. De én azt nem akarok. Hogy lehetne eltüntetni, hogy ne piszkáljon mindig ezzel a nem szeretném frissitéssel?
-
charlie54
csendes tag
válasz
#51736960 #1969 üzenetére
A 2. ponthoz:
Nekem fennt van a firestarter. Neki van egy /etc/firestarter/user-pre nevű filéja. Oda lehet beírni a saját gondot-bajt. pl ez a sor:
$IPT -A INPUT -s 217.20.131.7 -j DROP #sher.index.hu
értelemszerüen kiírtja a kommentbe írt címről érkező dolgokat.
Beírod egy terminálba: ping ad.verticum.net, kíirja az ip cimet, aztán go. -
charlie54
csendes tag
Sziasztok, feltettem a Dapper bétát, szép is, jó is, megvagyok vele elégedve.
De: nem játsza le az mp3-akat. Eddig minden linuxot rá tudtam venni az mp3 lejátszásra, a Dappert nem. A gstreamer-eket, ahogy írva vagyon, felraktam.
Mégsem találja a codecet. Mi a csuda baja lehet? -
charlie54
csendes tag
Sziasztok,
hogy lehet azt elérni, hogy a már letöltött (egy másik gépről áthozott) frissítéseket ne akarja az Ubuntu újra letölteni, hanem megtalálja a disken. (Az apt-get Synaptic párosra gondolok.)
Sehogy sem bírom megadni a Synapticnak, hogy a harddisken van a telepítendő dolog.
Pedig az /usr/lib/apt/methods-ban látom, van olyan, hogy ''file''.
De hogy lehet beetetni vele?
Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen egeret válasszak?
- sziku69: Szólánc.
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Hobby elektronika
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- BestBuy ruhás topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Lenovo ThinkCentre M720q/ Dell OptiPlex 3060- 3070/ Hp EliteDesk 800 mini, micro PC-Számla/garancia
- Bomba ár! Dell Latitude 5430 - i7-1255U I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I NBD Garancia!
- Eredeti Lenovo 230W töltők - 4X20Z83995
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS ELITE Z790 i7 14700K 64GB DDR5 1TB SSD 7900XTX 24GB be quiet! SB802 1000W
- Bomba ár! Dell Latitude E6420 - i5-2GEN I 4GB I 250GB I HDMI I 14" HD I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest