- Hivatalosan is bemutatta a Google a Pixel 6a-t
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- iPhone topik
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Yettel topik
Aktív témák
-
Hasaggymeg
veterán
Assetomiazhogy pm.Prime minister?Ez nekem magas mint a békának a szaxofon.Meg mohát futtatni! A moha nem a fák északi oldalán nő?Asszem még kell üljek ebben a székben vagyúgy félévet(effektív)hogy megértsem hülye kérdéseimre adott válaszokat.Ubuntu iránti lelkesedésem már a telepítésnél zátonyra futott,most megyek nyaljam a sebeimet .
-
-
dat
senior tag
''a notebook-al is meg másképp is a wifi teret hódit, erre a linuxnak is odafigyeléssel kell (kellene) lennie''
Sajnos ez nem csak a linux hanem a gyártók hibája is. Driverek nélkül a legjobb oprendszer se nagyon tud mit kezdeni egy hardverelemmel. Leírások nélkül meg nehéz drivert készíteni. A gyártók meg általában magasról tesznek a Linuxra...
Atheros chipes kártyákkal elég pozitív a tapasztalat, de érdemes a help.ubuntu.com -on utánanézni, nagyon jó táblázat van arrafelé, hogy melyik kártya mennyire használható Ubuntu alatt.
Itt is érdemes szétnézni: [link]
A hiányosságokat pótolja az Ubuntu közösségépítő ereje.
(Ezt szépen mondtam)
-
Sianis
addikt
Az a hsz-ed kissé értelmezhetetlen volt!
Bocsi
Szóval igen, úgy kell, hogy ami nem kell azt kiszeded. A drivereken kívül óvatosan bánj a kernelben lévő dolgokkal! Inkább több maradjon benne, minthogy kevesebb legyen. És érdemes megtartani a régi kernelt, mielőtt bootolnál az újjal, mert elég szar mikor dob egy kernel panic-ot és nincs miről bebootolni.
Sianis -
Sianis
addikt
Hiszed vagy nem, le lehet szedni az Ubuntu kernelének forrását is.
sudo apt-get install linux-source - Linux kernel source with Ubuntu patches
Tehát ez tartalmazza az összes olyat patchet és további driver-t amitől nem akarsz megválni. Valamint forgathatsz magadnak egy kissebb, specifikusabb kernelt.
Sianis -
Sianis
addikt
Mindent ők sem tudnak megalkotni.
Wifi meg kényes ügy, mert a gyártók legtöbbje megcsinálja a Windows drivert és szarik bele a többibe. Nem ad se dokumentációt, se egyéb segítséget. Ndiswrapper ad némi segítséget, de akkor is nagy fájdalom a wifi dolog. Úgy érdemes vásárolni, hogy előtte megnézni a Linux kompatibilitását. Ez az egyetlen bolondbiztos megoldás.
Sianis -
Sianis
addikt
Inkább maradjunk annyiban, hogy az alap ( vanilla ) kernel-t a különféle disztrók elég jól telenyomkodják. Főleg extra meghajtókat és néhány patchet nyomnak bele. Ellenben nem kell megijedni, a vanilla kernel is elég jól használható, sokan használják.
Meglepődnél amúgy, hogy mennyi minden benne van alapból a kernelben...meg azon is, hogy milyen alap dolgok hinyoznak. Csinálni kell, ez a Linux lényege, a többi meg majd jön.
Sipi szavaival élve vagy inkább egy filmből idézve: ''Harcra fel győzni kell, halál reám ha ezt hagynám''
Sianis -
Forest_roby
őstag
Pár helyen más is lehetett volna csinálni -talán elegánsabb is lett volna, de nem akartam még ennél is hosszabb hsz-t írni. Az igazat megvallva nem profiknak készült a leírás, hanem kezdőknek -mint én. Egy kezdőnek nem feltétlenül kell értenie minden lépést ( ha érdekli úgyis utána néz ), lényeg hogy működjön.....
Köszi a kiegészítés/helyesbítést -az soha sem baj ha van.
ui.: azért írtam be ezt a leírást, mert láttam, hogy régebben már más is szenvedett ilyesmivel -most itt a recept, használjátok! -
ngabor2
nagyúr
skype-om nincs, nem is igazán tervezem a feltételét.
viszont ajánljatok egy tényleg gyors tükröt. a hu.archive.ubuntu.com lassú. az us szakadozik. nincs kedvem az összesen egyenként végigmenni...
mod: http://mirror.switch.ch/ftp/mirror/ubuntu/ asszem érdemes ezt beállítani alapbóltééép, mit állat!
másnak is ajánlom.
-
ngabor2
nagyúr
akkor itt nem a ''szokásos'' mp3-nemszeretés van? fel kell tenni a liblame0 csomagot, és meggyógyul. legalábbis a régebbiek így tettek.
esetleg apt-cache search mp3
a hálókártyáról: ami a disztribbel jött, azzal úgy tűnt, hogy megy. máshonnan nem nagyon tudhatta meg a router nevét, nem hiszem, hogy a vezetékesen keresztül ment hozzá az infó. leforgattam a rt2500-source csomagot, insmoddal betettem, azzal meg már az iwconfig se ment... bújtam a howto-kat, de ilyenről nem írnak. lehet, hogy ideiglenesen feldobok egy wint a gépre, és megnézem, hogy azzal megy-e a cucc. -
ngabor2
nagyúr
azzal kezdtem az egész router-beállítást, hogy mindennemű tűzfalat és korlátozást lelőttem róla. de egyre inkább úgy tűnik, hogy a krtyával, vagy a driverével lesz a gubanc...
a disztribbel jövő modul megy, legalábbis úgy tűnik. van egy RaConfig2500 nevű stuff, ami elvileg épp ehez a kártyához való, az viszont azt mondja, hogy a driver nincs betöltve. leszedtem a modul forrását, lefordítottam, insmoddal behúztam, akkor már az ifconfig se akarta behúzni a ra0 eszközt... no ekkor döntöttem úgy, hogy egy estére ennyi kudarc elég. -
Forest_roby
őstag
-
Forest_roby
őstag
jaja, ikon!
Felmountolok egy particiót és nem jelenik meg se az asztalon ikon, se a Helyek menuben..
gconf-editor -ral ki tudtam tenni pár hasznos ikon-t, de asszem ez az adott problémára nem lesz jó ( bár lehet ujra kellene mountolnom a winyókat ) .
Kitettem egy Szamitógép nevű ikont is, abban se találom a felmountolt particiók ikonjait.... : ( -
Fawkes
őstag
26-án jön ki a végleges.Én már október elejétől bétával operálok, néha voltak gondok, enyhe belassulások, de semmi komoly.Edgy jobb lett ez tény bár hiányolom a rendszergazda terminált, és a menüszerkesztőt.
A zenelejátszós témához meg annyit, hogy gnome alá van amarok xine-enginnel, tökéletesen működik. -
dat
senior tag
Sorolhatnánk még tovább, pl.: Rythmbox. Kalap trágya az AmaroK-hoz képest
Igénytelenek a Gnome alap programjainak 90%-a, az az igazság.
(Mellesleg én is Thunderbird-öt használok, Evolutiont csak a céges levelezéshez állítottam be, de ott meg általában muszáj Win alatt dolgoznom ezért ott kényszerből Outlook a nyerő.) -
ngabor2
nagyúr
majd ha sikerül végre átrágnom magam a manualon... ami igen lassan megy, mert sosincs időm. azt már megtanultam, illetve nagyon régóta tudom, hogy kérdezés előtt illik olvasni. mivel utoljára valamikor középsuliban láttam valami kezdetleges adatbázis-kezelőt, és abba se mélyültem bele, ezért e téren a tudásom kb. 0, azzal meg nem akarlak zaklatni.
-
Sianis
addikt
Nem tudom. A tar nem játszik? Mindenféle kapcsolói vannak, lemented a teljes partíciót egy fájlba ( tesz rá, hogy változik a mérete a partíciónak csak férjen el mikor kicsomagolod ). Live CD + fájl párossal pedig kicsomagolod oda ahova akarod. Ugyanazon a partíción marad, csak változik a mérete? /boot hol van?
Sianis -
cucka
addikt
igen, pénz. tudod, a rendszergazda fizetésből él, nem pedig hálából és szeretetből.
egyébként ha az illető nem keni-vágja a sambát, kerberost, stb., akkor elég sokat el lehet pöcsölni a feladattal, többet mint pár óra. ugye júzer autentikáció is kell (megoldható NIS-el), jogok kezelése, satöbbi.
[Szerkesztve] -
emitter
őstag
most már marad így egyelőre, angolul.. legalább rákényszerülök hogy valami újat is tanuljak angolból néha
Csomagban hogyan tudok magyar Firefoxot/Thunderbird-et leszedni? Vagy ezeket csak binárisként tudom kézzel letölteni, majd installolniMeg mintha csomagban nem is a legújabb verziót szedné le, pl. 1.5.0.5-öt találja a newestnek, mikor már van 1.5.0.6 is.. sőt 2.0b
-
emitter
őstag
Nem, nem úgy értettem a magyart.. nálam ha HU-t választottam is telepítéskor, a panel menüjeinek 70%-a anagol maradt, úgyhogy ez elég zavaró volt..
egyébként most azóta újrahúztam az angol dappert, most egyelőre minden ok, wifi isde azért leszedem a teljesen magyar dappert..
-
emitter
őstag
úgy érted, hogy tiltsam le a vezetékes adaptert, és csak a wifis maradjon aktív?
alapból felismert mindent a dapper, még semmit nem állítottam rajta úgymond... tegnap installoltam
De inkább ez a panel dolog idegesít..használhatatlan a rendszer
most letöltöm a magyar dapper-iso-t, mert írták vhol, hogy bár az angol (ship-it-es verzió) dapperban is be lehet állítani magyar nyelvet, az mégsem az igazi, teljesen összevissza - van ami magyar, de a többséget nem sikerült lefordítani.. szóval majd felrakom a hun-dappert, és meglátjuk mi változik..
mindenesetre köszi a linket, asszem még fogom használni -
ballington
addikt
szal letöltöttem ezeket, bár a linux-restricted...-nál vmit gond volt...
nvidia-settings indításnál ez jön ki:
ERROR: NV-CONTROL extension not found on this Display.
ettől még elindul, de csak 4 dolgot tudok állítani:
Enable Tooltips
Display Status Bar
Slider Text Entries
Inculde X Display Names in the Config File -
ballington
addikt
ok....újraindítottam, azzal kezdte, h először nem töltötte be az X-et. na mindegy, lefuttattam a dpkg-reconfugure xserver-xorg-t, aztán elindítottam és most megy. viszont a képernyőfrissítés nem lett az igazi. 1280x1024-ben csak 75Hz, eddig 85-ön volt. 1024x768-ban is csak 75, ezelött 87
volt a max, amúgy meg 100Hz-en kellen működnie.
na bazze..közben véletlenül eltűntettem a fenti panelsort...hogyan hozhatom vissza? -
dat
senior tag
Amikor beállítod először a POP3 postafiókot, megkérdezi hogy a leveleket a Globális Gyűjtőbe tegye-e (azaz egy közös mappába, ez a ''Helyi mappa''), vagy saját mappába. Válaszd a sajátot és akkor szépen csinál hozzá külön mappát.
Ha már beállítottad a fiókod, akkor a következő képp tudod elérni hogy külön saját mappája legyen a leveleknek:
Szerkesztés --->Postafiókok beállításai ---> Kiszolgáló beállításai --> Haladó ---> Beérkezett üzenetek mappa
u.i.: ennyi szóismétlés után már gyűlölöm a 'mappa' szót -
-
Forest_roby
őstag
adatbázist, táblát ugyanugy lehet létrehozni mint neten?
mod:
pl.:
// create table & ....
$sql = 'CREATE TABLE `tablazat` (
`sor` INT( 3 ) UNSIGNED NOT NULL default 0,
`oszlop` INT( 3 ) UNSIGNED NOT NULL default 0,
PRIMARY KEY ( `sor`, `oszlop` )
)';
mysql_query( $sql );
Ez műxik így is?
[Szerkesztve] -
Ganger
aktív tag
thx ez már rendben van, csak a netes problémá töröm a fejem, szobatársam meg itt szív mellettem,mert nem megy sehogysem az apt-get update,nem ér el kint semmit.
pedig proxy ugyanúgy van belőve mint nálam, szal nem vágom ubuntu alatt a netet,5.10 alatt is volt ilyen gondom vele de nem ennyire durva és szembetűnő. -
Ganger
aktív tag
-
(Kolombusz)
veterán
Szia!
Nem tudom, hogy miket tartalmaz még ez a xorg file, de nem lesz gond, hogy már vagy 180 megányi frissítés van a rendszeren, meg amsn és mplayer?
Tehát az ubuntu live cd-ről bootolok, lementem egy floppyra a xorg.conf-ot, majd bootolok vinyóról. És onnan hogyan tovább?
MOD: dat: Ohh, az szuper lesz, a midnight commanderrel, akkor egyszerűen megoldhatom a gondomat.
Holnap reggel ezzel inditok, de most már fáradt vagyok ilyen koncentráció-igényes feladatokhoz.
[Szerkesztve]
Aktív témák
Hirdetés
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Antivírus szoftverek, VPN
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 13 2022 M2 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA be quiet! 650W
- A Panasonic Toughbook CF-54 i5-5300u i5-6300u TN, IPS touch Budapest, MPL Foxpost
- Honor 200 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Apple iPhone 13 Pro , 128GB , Kártyafüggetlen
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest