- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen okostelefont vegyek?
- Yettel topik
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- MIUI / HyperOS topik
- Fotók, videók mobillal
- One mobilszolgáltatások
- Nem minden Nothing Phone (3) születik egyenlőnek
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
Aktív témák
-
Cathfaern
nagyúr
Nekem a legjobb tapasztalatom pont az ubuntuval volt ATI terén. Csak egy csomagot kellett feltenni apt-gettel és már működött is.
Ja most látom, így nem lett jó neked
Amúgy ubuntu után próbáltam most 1-2 disztribet (pl. Suse), de meglepő módon, az Ubuntu volt a legfelhasználóbarátabb az összes közül, gyakorlatilag mindent a fenekem alá rakott (amit meg nem, azt nagyon jól leírt wikipediakban meg lehetett nézni). Szóval míg ubuntunál azzal szenvedtem, hogy az XGL menjen, addig más disztribeknél azzal, hogy egyáltalán normálisan tudjam használni... -
Cathfaern
nagyúr
válasz
Jester01 #3773 üzenetére
Ezek szerint igen
De az MS valószínűleg nem akarja maga alatt vágni a fát, sose fogja ténylegesen megtiltani ezeket. Gondolom csak azért van benne, hogy a 3rd party fejlesztők semmilyen igényt ne támaszthassanak (lásd: árulják már el, offline üzenetek hol vannak tárolva).
-
Cathfaern
nagyúr
egy kis ubuntu
[link]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
sanyixXx #1816 üzenetére
ext3-as partíció: a linux ext3-as fájlrendszert használ, nem fat-ot vagy ntfs-t (pq magic tud ilyenben formattálni)
swap (azaz lapozófájl): a linux a swap-nak külön partíciót használ, nem pedig a jelenlegiből szedi el, mint a windows. Úgy szokás mondani, hogy a memóriád méretének 2x-ese legyen a swap mérete (szóval 1GB ram esetén 2GB). De szerintem, ha van legalább 1GB ram, nem kell swap (nekem nincs, sose volt belőle gondom, 1GB ramom van). -
Cathfaern
nagyúr
Tudnátok mondani a krusader-en kívül valami jó total commander szerű program linux alá? Azzal az a bajom, hogy kde közeli alkalmazás, én meg gnome-ot használok és annyira nem szeretik egymást
(meg nem akarok feleslegesen kde-s dolgokat felrakni csak emiatt, pedig pakolna fel)
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
szijartg #1707 üzenetére
''ezért pontos dolgokat ne is kérdezzetek''
Ne haragudj, de legalább annyit jó lenne ha leírnál mi is a gond (egy pontos hibaüzenettel)...így nem sokat lehet segíteni
Vagyis de, a következőket tudom mondani:
Lehet az scsi a gond, de lehet más. Megkéne próbálni valamit és akkor talán jó lesz.
Ennyi adat alapján sokkal többet nem lehet. -
Cathfaern
nagyúr
Frissítettem az ubuntu drapper drake, viszont azóta hálózat teljesen meghalt, ha ping-elni próbálom a routerem azt írja nem elérhető a hálózat. Ha jól sejtem hálókártya modult nem tölti be, vagy akörül lehet gond. Hol tudom megnézni milyen modulok vannak betöltve? (tök szar érzés hogy régen tudtam mindent fejből most meg már semmit
)
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
ngabor2 #1620 üzenetére
XMMS-ben alapból bennt van, az eSound az. Mplayert nempróbáltam, forgatni nem akarok, másrészt filmnézés közben úgyse akarok mást hogy szóljon
Viszont a hanggal még mindig küszködökMost nem tölti be az integrált hangkártya modulját, erre fogja magát, és amik eddig ott szóltak, most semmi hangot nem adnak ki...Nem tudom az számít-e (lehet ebből lesz a gond), hogy ez egy laptop, és a másik hangkártya így usb-s. Az audio1-re hard link mutat dsp néven. Van még valakinek ötlete mit próbáljak meg?
Amúgy ezt leszámítva csont nélkül felment rá az ubuntu, semmivel nem volt gond (illetve a vga=711 kapcsoló kellett telepítéskor, de csak ennyi) -
Cathfaern
nagyúr
válasz
emitter #1601 üzenetére
Az hogy windows-os programot akarsz használni
Linux alá ott az mplayer (itt van rendes gui-ja is), a Xine, stb.
A wine sajnos nem túl sok programot tud rendesen futtatni (cserébe nem emulátor, szóval nincs semmi sebességvesztés). Amúgy általában ami hálózathoz nyúlna azzal gáz van wine alatt. -
Cathfaern
nagyúr
Nos, megpróbáltam az XGL felrakni, ez alapján:
[link]
De hiába adtam meg neki a source-okat és dist-upgrade-eltem, nem voltak meg a szükséges fájlok, és ha próbáltam külön telepíteni, függőségi hibákra hivatkozva leállt.
Kéne a teljes Dapper Drake ahhoz hogy fel lehessen rakni? De ha igen, akkor mi értelme a fentebb leírt megoldásnak?
Nagyon megköszönném ha tudna valaki segíteni, illetve úgy is jó lenne, ha egy más leírást tudna adni. Köszönöm -
Cathfaern
nagyúr
válasz
ngabor2 #1589 üzenetére
Kipróbáltam az átlinkelést, de sajna így csak oss alatt lett jó, alsa továbbra se. Hol tudom megnézni mi a modulja, illetve hol tudom állítani hogy ne töltse be?
A másik kérdés ugyancsak a hangkártyával kapcsolatban:
Ha bármi használja a hangot, mellette semmi más nem tudja. Így pl. ha hallgatok mp3-at, nem hallom ha írnak msn-en. Ezt meg lehet oldani valahogy? -
Cathfaern
nagyúr
Hogy lehet linux alatt valamilyen hardvereszközt letiltani? Esetemben az integrált hangkártyát kéne, mert hiába állítom be a másikat defaultnak, néhány program nem foglalkozik vele és a 0-sat (azaz az integráltat) használja. Viszont BIOS-ból nem akarom tiltani, mert néha meg kéne, szóval jó lenne ha oprendszerből tudnám kapcsolgatni.
Illetve valszeg az is megoldás lenne, ha vhogy át lehetne írni a számozásukat. -
Cathfaern
nagyúr
válasz
emitter #1565 üzenetére
A wine szerintem, ahogy írod is, windows emulátor, így dos-os programokat nem fog futtatni. És igen, a wine a win98/ME-t emulálja.
Nekem is lenne egy kérdésem:
MSN pótlónak eddig a gaim jött be legjobban, csak egy, elég nagy, bajom van vele: nem mutatja semmillyen felugró ablakkal, hogy belépett valaki, illetve nem is írja sehol ki lépett be, csak a partnerlista-t villogtatja a tálcán. Nincs valami megoldás? -
Cathfaern
nagyúr
Nos, ubuntu végülis gond nélkül felkerült a gépemre (belső vinyót átpartícionáltam).
Viszont, lehet bennem van a hiba, de miért nem képesek a disztribeket úgy megcsinálni, hogy vmi normális, olvasható, nem fejfájdító font-ok legyenek benne?
Mikor elkezdtem linuxozni (kb. 3-4 éve), akkor is ez volt, de látom semmit nem változott a helyzet azóta...
Milyen betűtípust kéne beszereznem, és hol kell beállítani hogy minden program azt használja? (mert pl. azt néztem, ha ott állítgatok, ahol a fontok simítása is állítható, akkor pl. FF-el a PH! fórum betűi nem változtak...vagy csak FF restart kéne?)
Másik kérdés
próbáltam operát feltenni, apt-get install opera-ra azt mondta nincs ilyen csomag, ha meg rákerestem apt-cache search-el, akkor meg 3 képernyőnyit kiírt (végignéztem, opera nem volt köztük)(source-ben minden linket engedélyeztem). Megpróbáltam azt is, hogy opera oldaláról leszedem, de arra meg azt írta ki, hogy nem tudja megnyitni...bár van egy olyan sanda gyanúm, hogy itt az volt a gond, hogy csak simán rányomtam...hogy is kéne egy letöltött csomagot feltepíteni? -
Cathfaern
nagyúr
válasz
.:MIKe:. #1469 üzenetére
Alapvetően én úgy vettem észre azok a programok futnak el többe-kevésbé jól wine alatt, amik elvannak magukban. Szóval nem akarnak pl. hálókártyához nyúlni, mindenféle extra dll-t használni, stb.
A vmware ellenben tökéletesen működik, csak sok helyet foglal (egy egész oprendszernyit ugyebár, lévén ez az egész gépet emulálja, szóval kell telepíteni egy oprendszert), illetve nem is túl gyors. Ellenben tökéletesen működik minden, én arra használtam, hogy a scanneremnek nincs (nem volt) drivere linux alá, így ezzel scanneltem, ha kellett valami, ment gond nélkül. -
Cathfaern
nagyúr
válasz
T. Almeida #1403 üzenetére
Pontosan így van. Ha a disztribúció nem kényszeríti rá, akkor a win-ről frissen áttért userek ugyanúgy root-ként fognak működni, mint windows alatt.
Ráadásul, ha írnak egy olyan vírust linux alá, ami be akar lépni root módba, az egységsugarú user ugyanúgy be fogja írni a passw-öt, int ahogy rányom windows-ban minden ok gombra
Szóval tény, hogy a linux biztonságosabb mint a windows, de ezt nem kell túlmisztifikálni. Ha a linuxot is annyi abszolút hozzánemértő user fogja használni, mint a wint, és annyira elterjedt lesz mint az, akkor hidd el, jelentősen meg fognak szaporodni a vírusok, és az emiatt történő adatvesztések azon az OSen is.
Az, hogy választani kéne a biztonság és a játék között...Én windows alatt még soha nem vesztettem el fájlokat vírus, vagy egyéb károkozó miatt (amiatt igen, hogy egy vírusírtó hibás volt, és szinte az összes .exe-mre azt mondta hogy vírusos...én meg nem néztem meg más írtóval. De ez nem a windows hibája ugyebár)
ngabor2:
Az utóbbi idők nagy windows-os károkozói mind már régebb óta ismert és _javított_ hibákat használtak csak.Csak ugyebár a frissítéseket nem kéne elfelejteni... -
Cathfaern
nagyúr
Nos, megpróbáltam Ubuntu-t felrakni a gépemre (laptop).
Ott kezdődött, hogy telepítő helyett szép feketeség fogadott, de ezt a vga=771 megoldotta
Aztán minden jól ment egészen addig, hogy betöltse a tényleges rendszert.
Magát a linuxot, egy külső USB-s rack-ra akartam rakni. Ezzel nem is lett volna gond, de van a gépemben egy beépített memóriakártya olvasó. Ez valamiért nem tetszik a kernelnek (bios hibára hivaktozik), és az egész smp modult kilövő, így a külső vinyót is...ezután persze leáll azzal a hibával hogy a /dev/sda1 nem található (ez lenne a root). Az az út sajnos nem járható, hogy tiltsam le a mem. olvasót, mivel az csak az egész usb tiltásával menne, akkor viszont megint ugyanott vagyok ahol voltam.
Van valakinek ötlete mit lehetne ezzel kezdeni? (azon kívül hogy rakjam belső vinyóra)
Régebben ment így linux (mandrive, gentoo), szóval elvileg működőképes a dolog.
Aktív témák
Hirdetés
- Napelem
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Házimozi haladó szinten
- Milyen egeret válasszak?
- Autós topik
- Gitáros topic
- Viccrovat
- Macska topik
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Vezetékes FEJhallgatók
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Antivírus szoftverek, VPN
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bomba ár! HP ZBook FireFly G8 - i7 I 16GB I 512SSD I 15,6" FHD Touch I Nvidia 4GB I Cam I W11 I Gar!
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Honor 200 Smart 256GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Eredeti Lenovo USB-C 65W töltő
- Samsung Galaxy A14 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest