- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Hivatalosan is bemutatta a Google a Pixel 6a-t
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Yettel topik
Aktív témák
-
Sianis
addikt
válasz
emitter #4577 üzenetére
1. Telepíteni kell pár dolgot:
apt-get install vorbis-tools lame id3tool ogg123
2. Töltsd le ezt a fájlt:
[link]
3. Tedd futtathatóvá:
chmod +x ogg2mp3.pl
4. Ezek után elvileg jó is vagy, nincs más dolgod, mint parancssorból futtatni a progit és beadni neki az ogg-okat. Én kipróbáltam id3-at is csodásan viszi.
5. Ha globálisan futtathatóvá akarod tenni, akkor:
mv ogg2mp3.pl ogg2mp3
chmod a+x ogg2mp3
sudo mv ogg2mp3 /usr/bin
ui: Bocs, hogy ilyen parancssoros dolgot adok, de meggyőződésem, hogy a cél szentesíti az eszközt.
Sianis -
ngabor2
nagyúr
válasz
emitter #4502 üzenetére
az álmoskönyv szerint semmi jóra nem vezet a disztribkeverés. kellett már emiatt nálam is újratelepíteni egyszer rendszert (egyszerűbb volt, mint gyomlálni... bár arra is volt példa).
amúgy én az us.archive.ubuntu.com-ról szoktam szedni, vagy egy német, esetleg svájci tükörről. (ja, látom, te meg a magyarról... az se rossz, csak lassú). ilyen hibával még nem találkoztam... -
Sianis
addikt
-
Sianis
addikt
válasz
emitter #4041 üzenetére
No, reggel volt még nem láttam!
Lexmark, kicsit összeszedhatné magát, lehet majd elküldöm nekik a .deb csomagot, hogy tegyék bele a letöltésekbe, mert csak a Red Hat féle .rpm kissé már elmaradott dolog.
ui: XMMS-ben neked a panelon is és a lejátszólistában is szépen látszanak az ékezetek? Mert nekem vagy egyik vagy másik megy csak.
Sianis -
Sianis
addikt
válasz
emitter #3949 üzenetére
Hi!
Talán sikerült elkészítenem a Z600-as PPD-t, a Red Hat meghajtót használtam, abból nyertem ki, kb 3 csomagolással. Ha gondolod elküldöm, ha időközben nem tudtad megoldani.
Közben utánnaolvastam, hogy hova is kell az ilyesmit tenni, később elárulom, ha gondolod, mert most nem ugrik be rögtön.
Sianis -
GD
őstag
válasz
emitter #3844 üzenetére
1.5.0.07 sunjava leszed
bele /usr/src-be
chmod 775 jreTAB
sh vagy ./jreTAB már nemtom pontosan
sok enter
yes
done..
a bin törölhető ha megy
ennyi, aztán szimlink a firefoxnak és megy
firefox az van ami a backportban jön, talán vmi 1.5xx verzió, nagyon sztem nem kell izgulni, linux +firefox sztem még így is biztonságosabb mint egy win+ie
source list.. nemkizárt hogy megborul a rendszer ha pl régebbi csomag is van ott mint ami a gépen, stb, lehetnek feloldhatatlan ellenmondások, az egészet ne írd át, inkább csak az extra részt add hozzá
ui: utólag is megoldható sztem a teljes alaprendszeri magyarítás ha már elbölted, a nyelvi beállításoknál pipáld a magyart újra meg rakd be defaultnak, hátha magához húz még vmi csomagot
[Szerkesztve] -
GD
őstag
válasz
emitter #3828 üzenetére
nincs véletlen egyidőben két interface ugyanazon a gépen és szegmensen aktívban?
pl 192.168.1.2 és 192.168.1.3
mik a típusok a kariknál?a wifit trükkel vagy alapból ismeri? mi módon?
érdemes alap dapper telepítés után egy mentést csinálni és szemmel tartani a rendszert hogy mikor hüjül meg..
amúgy nem sok idő, a linux nem erről szól, de én már annyit faragtam szét szegényt hogy már egy ubuntu telepítés ''mint kurváknak a b@szás'' főleg ha kimented a letöltött csomagokat lásd ubuntu kalauz, meg a /home-ból a fontosabb config file-okat...stb..
legalább gyakorolsz
[link] -
Sianis
addikt
válasz
emitter #3824 üzenetére
Hogyne lehetne! Egy program nyelvét egyedül az határozza meg, hogy milyen környezeti változóval lett indítva ( LANG='''' ) no és persze az, hogy az adott nyelv pl: .mo fájlja a nyelv könyvtárában elérhető-e. Magyar nyelven futó Gnome alatt is elindítható angolul bármi, csak terminálba beírod, hogy LANG=''en_EN.UTF-8'' program neve. És máris úgy indul. Nincs ebben mitől félni. Hajrá!
MOD: És igen a felhaználó beállításai a /home/$USER mappáan tárolódnak le. A rendszeré persze nem, de gondolom valami ilyemi miatt megy az újratelepítés vagy csak átcsoportosítasz.
Sianis
[Szerkesztve] -
GD
őstag
válasz
emitter #2811 üzenetére
a felboot-olt virtuális rendszer ''live'' cd root ( /) gyökere nem a vinyón lévő valós rendszer gyökere.. a hdd a cd-s rendszernek csak egy meghajtó
ezért felcsatolod a hdd-n lévő sérült grub-os rendszer állományt az adott partícióról,
/ itt most nem térnék ki a mount parancs szintaktikájára, számos doksit találsz, illetve a man oldalak is segítenek, ubuntu wiki oldal, stb../
a chroot pedig megmondja neki hogy a felcsatolt vinyós állomány legyen most a rendszer gyökere amire a parancsértelmező ezentúl mint root-ra tekint
az azért fontos, mert a grub-install parancs innentől ennek a rendszernek és nem a ''live'' nak telepít grub-ot, ergo, újraboot-kor lesz egy hdd-re vonatkozó megújított grub-od ami neked jó
ettől egyszerűbben nem tudom elmagyarázni..
[Szerkesztve] -
D.R.O.
tag
válasz
emitter #2806 üzenetére
Emitter!
Én mondjuk nem vagyok egy nagy szakértő, de nekem azt mondták hogy először az xp legyen fennt (ne kérdezd az okát mert nemtudom), aztán abban partícionálsz a vinyódon egy részt az ubuntunak és utána felteszed. Az ubuntu felismeri telepítés közben a másik oprendszert, asszem még rá is kérdez hogy bootoláskor betegyen e valami menüt vagy hogyhívjákot. És akkor amikor bekapcsolod a gépet akkor automatice tudsz választani.
Nekem is íyg volt a dolog. Csak nekem nem egy vinyón vannak hanem kettőn. Az elsőn (masteren) az xp, és a másodikon (slave) a Ubuntu, és fájntosan suhan mindakettő. -
WN31RD
addikt
válasz
emitter #2635 üzenetére
A /dev/hda az egész vinyót jelenti, tehát ha ezt adod meg a GRUB-nak, akkor az MBR-be települ (neked valószínűleg erre van szükséged), így rögtön az fog aktiválódni a gép indulásakor.
A /dev/hda1 az első partíció, ide is települhet a GRUB, de akkor kell egy másik bootmanager az MBR-be, amely elindítja. Ez lehet akár a Windows által telepített is, de kényelmesebb, ha inkább a GRUB-ot használod elsődlegesnek.
Vinyó blokk eszköz elnevezések:
/dev/hda: primary master IDE vinyó, /dev/hdb: primary slave, /dev/hdc: secondary master, /dev/hdd: secondary slave, és így tovább, ha van még több IDE vezérlő.
Új kernelek esetén (te valószínűleg csak ilyennel találkozol):
/dev/sda: első SATA vinyó, /dev/sdb: második SATA vinyó, és így tovább
(Ha vannak a rendszerben SCSI vinyók, akkor jellemzően ezek is az előbbi sorba állnak be, illetve az USB-s háttértárak, pl. pendrive-ok, is.)
Partíciók:
/dev/hda, /dev/sda, stb.: teljes vinyó
/dev/hda1, /dev/sda1, stb.: első elsődleges partíció
/dev/hda2, /dev/sda2, stb.: második elsődleges partíció
/dev/hda3, /dev/sda3, stb.: harmadik elsődleges partíció
/dev/hda4, /dev/sda4, stb.: negyedik elsődleges partíció
/dev/hda5, /dev/sda5, stb.: első logikai partíció
/dev/hda6, /dev/sda6, stb.: második logikai partíció
és így tovább...
A logikai partíciók akkor is 5-től indulnak, ha nincs 4 elsődleges partíció. -
GD
őstag
válasz
emitter #2629 üzenetére
ha visszaolvasol le van írva pár hsz-el régebbről általam a grub install módja
[link]
ha ilyen nagy gond lehúzni egy 700megás ubuntu-t akkor elküldöm neked postán anyagárba(30ft + pkg)
persze kis csibész, naponta lehúzol nemtom mennyi warezt mi?
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
_Petya_
őstag
válasz
emitter #2614 üzenetére
Üdv!
Dapper alatt forrásból fordítottam mplayer-t, és így az adept-updater frissíteni akarja az mplayert, ugyanarra a verzióra, ami már fent van. Ha dpkg-vel hold-ra rakom, akkor is megjelenik, hogy upgradeable, de már alapból nem akarja frissíteni. Azt hogyan tudom megoldani, hogy ignorálja teljesen az mplayer csomagot?
Más: mplayerben nem látszanak a feliratok, pedig fent van az mplayer-fonts csomag. Mi lehet a baj?
Petya -
snowflake
tag
válasz
emitter #2562 üzenetére
Érdekes... ezeknek a képeknek a színei a gimp szerint rgb-ben vannak tárolva, míg amit én próbáltam eddig azokat indexelt -nek mondta...
Gimpben át lehet alakítani indexelté... de konzolból is sikerült megcsinálni (ha esetleg sok képről van szó)
pngtopnm phlogo.png | convert -transparent white - phlogo_transparent.png
[Szerkesztve] -
snowflake
tag
válasz
emitter #2559 üzenetére
Amennyiben erre gondolsz:
http://prohardver.hu/pics/all/ph/head-logo.png
az nekem sem megy. Nem vagyok grafikus, de azt gondolom, hogy ennek a képnek nem homogén egyszínű a háttere ezért ezzel a módszerrel ez nem fog menni.. ha pl. homogén fehér lenne, akkor menne..
szvsz manuálisan tudod csak megcsinálni az ilyen képeket (pl: gimpben) -
-
Sianis
addikt
válasz
emitter #2543 üzenetére
Ne mond, hogy nincs egyetlen újraírható cd-d sem!
Kb párszáz forint egy db és ilyen helyzetek világ leghasznosabb kelléke. Mellesleg bármelyik előző verziós install cd is megteszi, merevlemez kezelő bármelyik kernel-ben benne van, neked meg attól úgysem kell több!
Sianis -
GD
őstag
válasz
emitter #2517 üzenetére
hm, nemrossz, én nem tudom megszokni hogy fönt van a menüs tálca, az első amit átállítok mikor kész a rendszer hogy lent legyen
kicsit túlhegyezett az időjárásra, nem tudom mennyire használható.. az időjárás előrejelzés olyan hogy bármit bele lehet dumálni..
mi az a divxplayer? vmi win-es wine-osított cucc?
[Szerkesztve] -
Sianis
addikt
válasz
emitter #2438 üzenetére
akkor pppoeconf azért van a bash-ban a TAB-al való kiegészítés lehetősége, hogy elég legyen a parancs első részét tudni, pl pppoe<TAB> és ha innen kitudja egészíteni kiegészíti, ha nem akkor még egy TAB megnyomásával kiírja az összes lehetséges választ! A Terminál igen erős dolog, csak tudni kell kezelni a hatalmat amit a kezünbe ad.
-
-
Sianis
addikt
válasz
emitter #2419 üzenetére
Formázás megmagyarázva...
Törlés véglegesen. Terminálban sem nehéz, add ki rá a következő parancsot:
rm -rf <törlendő fájl>
Nekem ez a parancs eddig kipucolt mindent, nem hagyott nyomot maga után.
ngabor2: Ez nem csak a KDE ez megvan Gnome alatt is...sajna Windows-os betegség
MOD: De ha Nautilus-t használsz például, akkor Alkalmazások - > Rendszereszközök - > Konfigurációszerkesztő
apps - > nautilus - > preferences jobb oldali táblában van olyan, hogy enable_delete. Ezt bepipálva a Kuka (.trash) megkerülése nélkül lehet törölni... Gnome powa'
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
válasz
emitter #2419 üzenetére
formázás, mint olyan, nincs
filerendszert tudsz létrehozni, és tudod ellenőrizni a lemezt. milyen fs-t szeretnél? fat32? reiser? ext3?
sorrendben:
mkdosfs -F 32 /dev/<partíció>
mkreiserfs /dev/<partíció>
mke2fs /dev/<partíció>
az utolsónál kicsit csaltam, most nem tudom megkeresni, hogy milyen kapcsolóval teszi ext3-má (talán -j? a man tudja...)
a lemezt ellenőrizni meg a badblocks-szal tudod. annak se vágom fejből a szintaktikáját, aki linux előtt ül, az majd mazsoláz neked a man-ból.
ez a .trash-es megoldás valszeg a krusader, vagy a kde hülyesége, gondolom a ''lomtárnál'' ki lehet kapcsolni. mondjuk én mc-t használok, az azt csinálja, amit mond neki az ember. -
GD
őstag
válasz
emitter #1732 üzenetére
pont azok amiket a 2 részben írtál.. 7 ok lehetséges ha jól számolom,ugye nem akarod hogy kiszótárazzuk neked..
ez a vmi nincs csomagban hogy fordítani kell?
/usr/bin/install: cannot create regular file `/usr/local/lib/libSDL_mixer-1.2.so.0.2.3': Permission denied
ez meg vmi jogosultság, root jogú vagy ki akivel csinálod?
[Szerkesztve] -
dat
senior tag
-
ngabor2
nagyúr
válasz
emitter #1671 üzenetére
ja, hogy még mindig kezdőnek érzed magad
tehát gyári kernellel:
modprobe snd-seq
majd ha nem ír ki hibát, akkor lsmod | grep snd, és a kimenetét küldd be ide.
ha hibát ír ki, akkor a hibát is küldd be, megnézzük, mit tehetünk. ha abszolút nem megy, akkor holnap, vagy ma késő este megbeszéljük msn-en, ha van olyanod.
mod: tehát akkor tárgytalan
[Szerkesztve]
Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Dune: Awakening
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen processzort vegyek?
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Opel topik
- Anime filmek és sorozatok
- Bemutatkozott a Transcend SSD-inek zászlóshajója
- EA Sports WRC '23
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 4000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Lenovo ThinkPad X13 G2 multitouch
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo ThinkPad T14 Gen 4 üzleti notebook - i7 1360P 24GB DDR5 RAM 512GB SSD Iris Xe W11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest