- Hivatalosan is bemutatta a Google a Pixel 6a-t
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- iPhone topik
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Yettel topik
Aktív témák
-
Eszleny
aktív tag
Nem tudom feltenni a beryl extra plugin csomagot, mert egy másik beryl csomaggal összeakad. Valakinek hasonló problémája?
Azt a furcsaságot észleltem, hogy ha egy ablakot maximális méretre teszek és utána lezárom, majd újabb használat után a maximális méretet meg akarom szüntetni, akkor elfelejti azt a méretet, amiből maximálisra állítottam. Ez bug vagy feature? -
Eszleny
aktív tag
válasz
ngabor2 #4504 üzenetére
Szerintem alapból kellene csökkentse a sebességet. Kde alá van a kpowersave (vagy mi a neve), azzal lehet állítani olyan profilokat mint performance, powersave, userspace stb.
Nem az a probléma, hogy a kernel nem igazán támogatja a core duos procik energia gazdálkodását? -
Eszleny
aktív tag
Valaki probálta használni a partimage programot, amivel particiókat lehet elmenteni? A problémám vele, hogy aktív particiót nem lehet elmenteni vele. Ha elindítom a LiveCD-t akkor, hogy tudom telepíteni és futatni a partimaget?
Egyéb szoftver is érdekel, amivel ki lehet menteni particiót. -
Eszleny
aktív tag
Az Edgy-vel működik a készenlét (suspend) a notebookomon. Csak egy probléma van vele: utána nincs hang? Pl. megy az Amarok, semmi hibát nem jelez, de semmi hang.
Valaki találkozott a problémával? -
Eszleny
aktív tag
válasz
Jester01 #4442 üzenetére
Az mtab-ot nem tudom F3, F4-gyel megnyitani mc-ből. Az mc-ben pirossal van jelölve és van egy kérdőjel előtte.
A cat /proc/mounts-ra ezt írja ki:
rootfs / rootfs rw 0 0
none /sys sysfs rw,nosuid,nodev,noexec 0 0
none /proc proc rw,nosuid,nodev,noexec 0 0
udev /dev tmpfs rw 0 0
/dev/hda2 / ext3 rw,data=ordered 0 0
/dev/hda2 /dev/.static/dev ext3 rw,data=ordered 0 0
tmpfs /var/run tmpfs rw,nosuid,nodev,noexec 0 0
tmpfs /var/lock tmpfs rw,nosuid,nodev,noexec 0 0
tmpfs /dev/shm tmpfs rw 0 0
devpts /dev/pts devpts rw 0 0
usbfs /dev/bus/usb/.usbfs usbfs rw 0 0
tmpfs /var/run tmpfs rw,nosuid,nodev,noexec 0 0
Szerintem ebből reinstall lesz. Emlékszem, hogy valamit piszkáltam a rendszerben, mert kde alatt problémám volt. Gondolom ezzel hazavágtam a mountolást.
Kösz a segítséget. -
Eszleny
aktív tag
Udv. A problemam, hogy nem tudom mountolni a ntfs particiokat.
Az fstab tartalma:
/dev/hda2 / ext3 nouser,loop=/dev/loop0,errors=remount-ro,atime,auto,rw,dev,exec,suid 0 0
/dev/hda5 /media/hda5 ntfs nls=utf8,umask=0222 0 0
/dev/hda1 /media/hda1 ntfs nls=utf8,umask=0222 0 0
proc /proc proc rw,noexec,nosuid,nodev 0 0
/sys /sys sysfs rw,noexec,nosuid,nodev 0 0
varrun /var/run tmpfs rw,noexec,nosuid,nodev,mode=0755 0 0
varlock /var/lock tmpfs rw,noexec,nosuid,nodev,mode=1777 0 0
procbususb /proc/bus/usb usbfs rw 0 0
udev /dev tmpfs rw,mode=0755 0 0
devshm /dev/shm tmpfs rw 0 0
devpts /dev/pts devpts rw,gid=5,mode=620 0 0
lrm /lib/modules/2.6.17-10-generic/volatile tmpfs rw 0 0
binfmt_misc /proc/sys/fs/binfmt_misc binfmt_misc rw 0 0
Az mtab tartalma:
rootfs on / type rootfs (rw)
none on /sys type sysfs (rw,nosuid,nodev,noexec)
none on /proc type proc (rw,nosuid,nodev,noexec)
udev on /dev type tmpfs (rw)
/dev/hda2 on / type ext3 (rw,data=ordered)
/dev/hda2 on /dev/.static/dev type ext3 (rw,data=ordered)
tmpfs on /var/run type tmpfs (rw,nosuid,nodev,noexec)
tmpfs on /var/lock type tmpfs (rw,nosuid,nodev,noexec)
tmpfs on /dev/shm type tmpfs (rw)
devpts on /dev/pts type devpts (rw)
usbfs on /dev/bus/usb/.usbfs type usbfs (rw)
tmpfs on /var/run type tmpfs (rw,nosuid,nodev,noexec)
tmpfs on /var/lock type tmpfs (rw,nosuid,nodev,noexec)
Mikor beirom, hogy
sudo mount -a
Akkor azt irja ki, hogy ''mount: can't open /etc/mtab for writing: Input/output error''
A CD es a pendrivet sem mountolja automatikusan.
Sajnos gozom sincs, hogy mi lehet a baj. -
Eszleny
aktív tag
Kösz a választ
. Közben letöröltem az egészet mert nem talaláltam azokat a fájlokat amit írtál ott ahol számítottam rájuk. Legközelebb újra fordítom, ha kell.
Bárki segíthet a következő problémában: a KDE-s progik hibát jeleznek:
''Malformed Url
file:///home/usernév/''
Meg ehhez hasonlókat. Konqueror alatt nem látja a fájl struktúrát. Az Amarokban nem látni a könzvtárakat, ahonnan a zenéket szeretném ''leltárba'' venni. (Nem tudtam jobban megfogalmazni). Az Amarok elindul, de pl. a Kile nem, pedig mind a kettő jelez hibát.
Googleban keresetem rá, de megoldást nem találtam. -
Eszleny
aktív tag
Kösz a gyors választ. Mit kell majd csinálnom a kernellel és a modulokkal, ha installalni akarom? (Esetleg link
)
Ez alapján fordítottam a kernelt. [link]
Bocs, ha teljesen nem vagyok képben a dolgokkal. Most szándékszom igazán használni a linuxot.
Írtad, hogy nehéz elrontani a rendszert. Nekem a tegnap (egy nappal azután, hogy feltettem) egyszer a login képernyőnél már nem működőtt az egér. Beléptem. Fehér képernyő és magától visszadobott a login képernyőre egy kis idő után. Addig indítgattam újra míg egyszer csak kezdte ellenőrizni a file rendszert (ext3) és hibát talált. Javasolta a fsck parancsot, majd egy csomó ''yes'' után meggyógyult. Szóval kételkedem, hogy nem lehet elrontani. Nem is ezzel van a baj, hanem nem biztos, hogy következő alkalommal meggyógyul, mert én nem tudom meggyógyítani.
A Feistyt azért hoztam fel, mert feldobott ,hogy végre csendes a gép és megy az Ubuntu Beryllel.
Apropó, ha felteszem a kde valószínűleg megkérdi, hogy mit akarok használni: gdm vagy kdm. (Kubuntura feltettem egyszer a gnome-t és akkor megkérdezte.) Melyiket érdemes használni? Valószínűleg a kde-t használom többször.
Kösz a türelmet. -
Eszleny
aktív tag
Üdv. Fordítottam egy új kernelt, mert feszültséget csökkentettem a laptopomon. Így már olyan csendes a gép mint win alatt (ott NHC-t használtam erre a célra).
Röviden a kérdésem a következő. Fordítottam és installáltam egy új kernelt. Hely hiány miatt a forrást szeretném törölni. Mit kell elmentsek, hogy ha valami történik akkor csak installálni kelljen a kernelt? Nem szeretnék patchelni és újra fordítani forrásból.
Kicsit bővebben:
A linux-sources-.../debian/build könyvtárban van egy linux-image-2.6.17..._i386.deb fájl, amit kernel fordítás után kaptam. Ezt kellett installálnom. Elég ezt elmenteni és a forrás többi részét törölni?
Nekem tetszik az Edgy (Van AIXGL, működnek a laptopom hangerő gombjai alapból).Szeretem, hogy félévente újítanak valamit. Tudom kicsit korai a kérdés, de valaki megtudná fogalmazni (vagy link) érthetően, hogy milyen (lényeges, szembetűnő) újdonságokra számíthatunk a Feistyben (áprilisban megjelenik meg
). Annyit tudok, hogy tervezik beletenni a Compizt vagy a Berylt.
-
Eszleny
aktív tag
válasz
ngabor2 #2712 üzenetére
Röviden a válaszom: nem tudom.
Kezdő vagyok, csak azért fordítottam új kernelt, mert megfoltoztam egy patch-csel, hogy csendesebb legyen a gép (feszültséget akarok csökkenteni a notebookomon). Lefordítottam a kernelt és most itt állok a problémával.
Talán az lenne a jó kérdés, hogy miként kell úgy kernelt fordítani, hogy ne kelljen initrd. -
Eszleny
aktív tag
Sziasztok.
Fordítottam egy új kernelt és nem tudom rávenni, hogy bootoljon. Azt hiszem az a baj, hogy nincs megfelelő initrd imagem. A Grub men.lst -jében a következő áll egy jó kernel esetén:
title Ubuntu, kernel 2.6.15-26-386
root (hd0,1)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.15-26-386 root=/dev/hda2 ro quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.15-26-386
savedefault
boot
Hasonlóan megcsináltam az új kernelre, csak nem tudok mit írni a initrd.img... helyére. Nélküle nem bootol, ha pedig egy másikat yrok oda, akkor azzal sem indul.
Hogyan tudok egy jó initrd.img-t csinálni vagy szerezni? -
Eszleny
aktív tag
Üdv. Nem tudom ,hogy sikerült összehoznom, hogy nem tudok magyar billentyűzet kiosztást használni. A következő a helyzet: beállítom, hogy legyen magyar billentyűzet s erre a tálcán egy ''err'' felirat jelenik meg. A panelen a ''KDE keyboard layout''-nál szerepel a magyar kiosztás , de nem tudom kiválasztani, marad az angol kiosztás és folyamatosan az ''err'' jelenik meg. Mit kellene újra tennem?
-
Eszleny
aktív tag
Kösz szépen a gyors válaszokat. Kipróbálom a jótanácsokat.
-
Eszleny
aktív tag
Üdv. Most ismerkedek az Ubuntuval. Hát barátkozásnak még nem lehet nevezni. Lenne egy pár kérdésem:
1. Mitől fordul elő, hogy bebootol a kubuntu de parancs sor jön elő a grafikus bejelentkező képernyő helyett? Talán valami billentyű kombinációval vissza lehetne váltani?
2. Hogyan lehet letiltani az automatikusan felugró Konqueror ablakot, ha CDt teszek be?
3. Hogyan lehet megtanítani a Konquerort ékezetes betűkre?
4. Miért nincs fent az 1.5ös Firefox a csomagok között? Csak elég körülményes úton tudom felrakni.
5. Hogyan lehet beállítani billentyűkombinációt a billentyűzet kiosztás váltására?
A KDE keyboard toolnál beállítottam a CTRL+SHIFT-et de nem működik.
6. Ha a Konqueror használata esetén ékezetes betűket írok a PH keresőjébe akkor valami érthetetlen karakterek jelennek meg a keresésre kattintás után.
A keresésre kattintás után felugrik egy ablak Network Transition címmel és kérdi, hogy igazán elakarom küldeni stb stb. Be x-szelem, hogy többet ne mutassa, de nem hallgat az x-re.
Kiprobáltam a CDírást a K3B-vel és 10szeresen írtam egy újraírható CD, de így belassult a gépem, hogy még az egér is szagatott pedig egy 1.73 GHzes notebook 512MRammal és a merevlemez is 5400rpm-s.
Előre is kösz a jótanácsokat.
Aktív témák
Hirdetés
- Elemlámpa, zseblámpa
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Autós topik
- Hivatalosan is bemutatta a Google a Pixel 6a-t
- Hobby elektronika
- Canon EOS DSLR topic
- Napelem
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Antivírus szoftverek, VPN
- MSI CreatorPro Z16P - i7-12700H, RTX A5500, értintőkijelző
- DELL PowerEdge R630 rack szerver barebone - 2xSocket 2011v4 , 24x DDR4 DIMM, H330 RAID, 39369Ft+ÁFA
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Egyedi ékszerdobozka
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest