Aktív témák
-
snowflake
tag
Érdekes hiba...
[...]
16 : Inconsistent filesystem structure
This error is returned by the filesystem code to denote an internal error caused by the sanity checks of the filesystem structure on disk not matching what it expects. This is usually caused by a corrupt filesystem or bugs in the code handling it in GRUB.
[...]
Valamiért sérültnek tekinti a filerendszered...
Bootolj be live cd-ről és próbáld felcsatolni a root partíciót (az a partíció ahova installáltad korábban a linuxot)
egy kis mankó ehhez: [link]
Illetve ennél több infó kellene, hogy mit hova telepítettél, hogyan etc... -
snowflake
tag
válasz
emitter #2562 üzenetére
Érdekes... ezeknek a képeknek a színei a gimp szerint rgb-ben vannak tárolva, míg amit én próbáltam eddig azokat indexelt -nek mondta...
Gimpben át lehet alakítani indexelté... de konzolból is sikerült megcsinálni (ha esetleg sok képről van szó)
pngtopnm phlogo.png | convert -transparent white - phlogo_transparent.png
[Szerkesztve] -
snowflake
tag
válasz
emitter #2559 üzenetére
Amennyiben erre gondolsz:
http://prohardver.hu/pics/all/ph/head-logo.png
az nekem sem megy. Nem vagyok grafikus, de azt gondolom, hogy ennek a képnek nem homogén egyszínű a háttere ezért ezzel a módszerrel ez nem fog menni.. ha pl. homogén fehér lenne, akkor menne..
szvsz manuálisan tudod csak megcsinálni az ilyen képeket (pl: gimpben) -
-
snowflake
tag
válasz
charlie54 #2555 üzenetére
Ebbe én is belefutottam....
Sajnos úgynéz ki ''megreformálták'' ezt a dolgot is
a /var/lib/locales/supported.d/hu fileba írd be ezt a sort:
hu_HU ISO-8859-2
majd:
sudo locale-gen
illetve ellenőrizd ezt a filet is:
/etc/environment
nálam valami ilyesmi szerepel benne, ha jól emlékszem:
LANGUAGE=''hu_HU:hu''
LANG=hu_HU -
-
snowflake
tag
válasz
norbiphu #2305 üzenetére
Mivel ma ilyen ati-s napom van, utánnanéztem neked.
Nagyon ne reménykedj, sajnos az ati drivere egyelőre még nem támogatja ezt a kártyát:
Caution: The ATI RADEON™ X800 XL is not supported in this driver release.
És ha jól láttam neked ilyen izzad a gépedben...
Bővebben az ati oldalán:
[link] -
snowflake
tag
válasz
dr_strange #2177 üzenetére
Teljesen igazad van, nem kell a macska, csak nem akartam nagyon átvariálni az eredetit. Így is menne:
sudo sed -e 's/RadioState|1/RadioState|0/' $conffile > $$_tmp -
snowflake
tag
Abban a howto-ban az általad is beidézett sor szvsz hibás.
erre gondolok:
sudo cat $conffile | sed -e 's/RadioState|1/RadioState|0/' > $conffile
Mivel tudomásom szerint ugyanazt az állományt, amit megnyitunk olvasásra nem nyithatjuk meg egyidőben írásra is, mert gyakorlatilag le fogja 0-zni azt.
Ezért itt én egy ideiglenes állományba írnám ki először a sed-en átzavart és módosított file-t. Az általad említett 3. pont pl. így nézne ki nálam:
for conffile in /etc/ndiswrapper/bcmwl5/*.conf; do
sudo cat $conffile | sed -e 's/RadioState|1/RadioState|0/' > $$_tmp
mv -f $$_tmp $conffile
done
Egyébként ha jól értelmezem, akkor ez a rész annyit tenne, hogy az /etc/ndiswrapper/bcmwl5/ könyvtárban lévő *.conf file-okban ahol RadioState|1 rész szerepel ott azt RadioState|0 -ra cseréli.
ps. és pl. egyszerűen egymásután beírod a konzolba a sorokat...
[Szerkesztve] -
snowflake
tag
válasz
Dilikutya #2149 üzenetére
Ez a függőséges dolog viszont továbbra is zavar...
Majd megszokod vagy... Ez a világ így működik, ez egy kicsit más mint a zárt bináris világ. Itt a programok felhasználhatják és használják is egymás erényeit.
Persze belátom, néha ez a függőségi viszony bosszantó is tud lenni, de azért nem kell hozzá gyógyszer...
Rengeteg fölösleges dolog van ám egy Linux disztribben.
Kérdés, kinek mi a felesleges?
Egyébként a win alatt is bizonyára akadnak olyan dolgok, amik nem biztos, hogy mindenkinek kellenek ill. használnak, ilyen pl: a Microsoft Management Console (MMC) is. Ennek ellenére az XP-ben már alapban benne van, pedig nem biztos, hogy mindenki használni is fogja. (egyébként egy hasznos dolog)
Python pl abszolút nem kell nekem, de ha full le akarom ganajozni, már vinni akarja az OpenOffice-t is.
Van rá mód, hogy le szedd a Pythont, de nem ajánlott. Ez egy platformfüggetlen OO programnyelv amiben sok alkalmazás,utility írodott/írodik.. ezért sosem tudhatod mikor lesz rá szükséged..
lásd pl az openoffice is használ pythonos toolt valamire. (Ennek ellenére leszedheted, mert lehet, hogy azt a funkcióját sosem fogod használni az office-nak)
Én pl. legutobb a torrentflux kapcsán kerültem kapcsolatba a pythonnal, ami a bittornadot használja, amit pythonban írtak. -
snowflake
tag
Természetesen az emlitett ként *buntu csak az ablakkezelő-ben tér el egymástól. Az egyik a kde-t míg a másik gnome-ot preferálja. Nyugodtan használd azt, ami a Te izlésednek a legmegfelelőbb (Isten hozott a *unix világában).
Ha értelmesen kérdezel és nem csak azt posztolod ide, hogy ''Nem megy xyz, mi lehet a baj. Segítsetek!'', akkor nagy valószínűséggel sokan fognak tudni segíteni az adott problémád megoldásában. Ha esetleg pl. nagyon kde specifikus a kérdés, akkor valószínűleg inkább csak a kde felhasználók fognak tudni Neked érdemben segíteni.
Ja igen és, ha fut már az ubuntu-d és kubuntut szeretnél heggeszteni belőle, akkor a következőképpen is megteheted (ha van internet kapcsolatod az adott gépen):
sudo apt-get update
sudo apt-get install kubuntu-desktop
Mindezek után, ha graf felületen voltál indítsd, újra az X-et pl. egy arrogáns ctrl+alt+backspace -el...
Ha konzoldban voltál, akkor: startx -
snowflake
tag
válasz
#51736960 #1969 üzenetére
1. ezt nem igazán értem... talán az xgl-re gondolsz??
2. Talán a legegyszerűbb és legkényelmesebb megoldás, hogy a firefox adblock nevű extension-jét használod erre a célra.
Nálam egy dolgot kettyint el, történetesen az mplayer-plugin-al nem megy a filmlejátszás, ha aktív az adblock...
Egyébként érdemes egyszer átcsemegézni ezeket az extension-öket (Tools/Extensions -> Get more Extensions), igény szerint jól kézreszabható a róka. De érdemes észnél lenni, mert taccsra is lehet tenni némelyik gyengébben sikerült cuccossal, mint ahogy a dózert is hamar ki lehet fektetni a sok #&@ jutilitivel.. -
-
snowflake
tag
válasz
#51736960 #1921 üzenetére
Nem kell újraindítani a böngészőt, ahogy ''leokézod'' a font dialog ablakot, változni fognak a weblapon a fontok.
Arra figyelj, hogy a Fonts for: xyz -nél a dialog ablak tetején, pl. itt a prohardvernél a Central European legyen kiválasztva, mert ennek az oldalnak pl. az a karakterkódolása és nem pl. a Western. Ilyenkor ennek (Central European) változtasd a font paramétereit... -
snowflake
tag
válasz
Eszleny #1847 üzenetére
1. Igen, ctrl+alt+f7 -el lehet általában a graf. felületre váltani. Nálad valószínűleg az X confja nem oké és nem tud elindulni az X server, ezért visszadob a konzolra.
Ha korábban ment az X, akkor nézzd át az /etc/X11/xorg.conf-ot.... valami gáz lesz ott..
2. Igen sajnos ez egy elég döcögösen működő feature még... elvileg abban a felugró ablakban van lehetőség a kikapcsolására... ha nem akkor passz...
3. Felteszed a kde-i18n-hu csomagot, ha még nem lenne fent, szintén felteszed az xfonts-biznet-* csomagokat, kde vezérkőpulton beállítasz valami ékezetes betűket is tudó fontot...
4. Biztos van olyan repo amiben az is benne van, de szvsz nem gáz az sem, ha leszeded pl. a firefox.hu-ról kicsomagolod (tar xzf firefox-x.y.z.tar.gz) és ha van root jogod, akkor akár bemásolhatod a kicsomagolt firefox könyvtárat, pl az /opt/ alá. Ezután csinálsz egy symlinket rá: ln -s /opt/firefox/firefox /usr/local/bin/
5. passz
6. lásd 3.
cdíráshoz: nézzd meg, hogy a kernel dma-val kezeli-e a háttértárakat:
pl: sudo hdparm /dev/hda (1. ide vez. primary hdd)
illetve azt is amelyiken a cd-író lóg. (hdb, hdc, hdd ???)
Ha nincs dma üzemmódban, akkor próbáld meg bekapcsolni:
pl: sudo hdparm -d1 /dev/hda
A fent leírtak nincsenek kőbevésve, csupán ötletek, ''jótanácsok''..... -
snowflake
tag
válasz
ngabor2 #1705 üzenetére
OFF:
szabájozni ez nagyon bánCSa a szememet... bocs, nem mehettem el mellette szó nélkül...
Igen nekem is bántotta, ezért korrigáltam a következő hozzászolásomban.
Ugyanabban sajnos már nem tudtam, mert akkor már túl voltam az idő limiten.
ON:
A ''szerverre'' természetesen kell egy apache és alá a php modul.
Bekonfigolod a torrentfluxot és távolról a kedvenc böngésződdel tudod kezelni a torrent fel/le töltéseket. -
snowflake
tag
Egy mezei user alapban nem tud hálózatot állítani még az ubuntuban sem.
Csak a telepítéskor elsőnek létrehozott user tud sudo-zni, ergo root-á válni.
Ha megnézed az /etc/sudoers filet, akkor látható, hogy csak az admin csoportban levő userek tudnak ilyet. Az /etc/group fileban alapból pedig csak a telepítéskor megadott user szerepel az adm csoportban.
Így egy később felvett ''mezei'' user nem tud kárt tenni a rendszerben. Persze a saját home-jába ettől még tud telepíteni progit, pl: firefox stb...
Az előbbi hsz-ban: szabájozni=>szabályozni, sorry
[Szerkesztve] -
snowflake
tag
válasz
ngabor2 #1692 üzenetére
apropó, valaki a bittornadohoz ért itt? gui nélkülihez. vagy egyéb, nem-gui-s torrent klienshez?
Ajánlom figyelmedbe a torrentflux nevű php-s torrent klienst:
[link]
Én is azt használom, jól működik. Egyetlen hátránya sajnos, hogy nem lehet a globális uploadot szabájozni. Bár a fórumjában emlegetnek valami workaroundod erre is. -
snowflake
tag
Nem kell leszedni a 4-est, felteheted a 3.x-et mellé.
Nem kizárt hogy fent is van (/usr/bin/gcc*), ha nem, tedd fel valamelyik 3.* gcc-t (nem tudom melyiket favorizálja pontosan az mplayer)
Kétféleképpen bírhatod munkára a 3-as gcc-t:
1. vagy átírod az /usr/bin/gcc symlinket, hogy ne a 4-re, hanem a 3-ra mutasson
2. vagy a fordítás előtt beírod ezt: export CC=/usr/bin/gcc-3.* /azt a verziót írd be amit feltettél/
majd
./configure
make -
snowflake
tag
Akinek mindenképpen kell a root login azt így teheti meg:
If you wish to use the root account in more traditional UNIX fashion, you can set the root password by typing sudo passwd root. This will allow you to use su or login as root on the console.
Tehát: sudo passwd root
[Szerkesztve]
Aktív témák
Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Napelem
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Amazon Kindle
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- EA Sports WRC '23
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- További aktív témák...
- Apple iPhone 16 Pro Max - Natural Titanium - Újszerű - 1 töltési ciklus - 2026. 05. 13.-ig Apple gar
- Intel Core i7-8700, i7-9700 CPU, processzor - Számla, garancia
- Bomba ár! HP ZBook FireFly G8 - i7 I 16GB I 512SSD I 15,6" FHD Touch I Nvidia 4GB I Cam I W11 I Gar!
- Így lesz a Logitech MX Keys magyar billentyűzetes
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest