Aktív témák
-
Jester01
veterán
válasz
pitipeti #4900 üzenetére
1. mplayer + vo: használd a -vo help paramétert, akkor megmutatja milyen kimeneti eszközöket lát. Abból kellene választani, az esetek nagy többségében az xv vagy az opengl a legjobb.
2. mplayer + ékezet: vszg a betûkészlet rossz, az mplayer topikban biztos tudnak segíteni
3. mplayer + screensaver: használd a -stop-xscreensaver kapcsolót
4. dvd fagyás: mit jelent pontosan, hogy fagy?
5. csúnya betûk: valószínûleg fel kellene telepíteni szép betûketNem tudom ehhez pontosan melyik csomagok kellenek, remélem egy hozzáértõ majd segít. (Nekem ilyesmik vannak: freefont, gsfonts-x11, msttcorefonts, xfonts-scalable, ttf-freefont)
-
Jester01
veterán
válasz
ballington #4802 üzenetére
ntfs alapból nem írható.
-
Jester01
veterán
válasz
wassermann #4785 üzenetére
/etc/default/rcS:
# Set UTC=yes if your system clock is set to UTC (GMT), and UTC=no if not.
UTC=no
(valami dpkg-reconfigure is biztos van rá, a telepítő is szokta kérdezni) -
Jester01
veterán
válasz
ballington #4712 üzenetére
Remek. Akkor már csak azt kellene megtudni milyen desktopod van (kde, gnome, ...) és mit is akarsz a gombokkal kezdeni.
-
Jester01
veterán
válasz
ballington #4709 üzenetére
Terminálablakba beírod, hogy xev + enter.
Utána a megjelenő ablakban nyomogatod a gombokat (miközben lehetőleg nem lökdösöd az egeret, mert akkor jó sok fölösleges eseményt generálsz.)
Ha gombnyomáskor ilyesmit látsz:
ButtonPress event, serial 23, synthetic NO, window 0x2200001,
root 0x75, subw 0x0, time 312139227, (109,37), root120,752),
state 0x10, button 2, same_screen YES
ButtonRelease event, serial 23, synthetic NO, window 0x2200001,
root 0x75, subw 0x0, time 312139347, (109,37), root120,752),
state 0x210, button 2, same_screen YES
akkor az X rendben van.
MOD: persze a button 2 helyén valami nagyobb számot kellene látnod. 4,5 és 6,7 a két görgő két iránya szokott lenni, a további gombok feltehetőleg 8tól kezdődnek.
[Szerkesztve] -
Jester01
veterán
válasz
ballington #4707 üzenetére
Először is megnézed xev segítségével, hogy az X látja-e a plusz gombokat. Ha nem, akkor gondolom az X configban be kell állítani valamit.
Ha látja, akkor az adott alkalmazásban kell hozzárendelni a funkciót. Ugyanez igaz a görgetésre is, pl. firefox esetén az about:config oldalon a mousewheel kezdetű sorokat lehet piszkálni.
Desktop környezet esetén (gnome, kde) biztos van valami közös beállítási lehetőség. -
Jester01
veterán
-
-
Jester01
veterán
dd if=/tmp/mymbr/hda.mbr of=/dev/hda bs=512 count=1
Vigyázat! Ez a fő partíciós táblát is visszaírja. Ha csak az mbr kell, akkor bs=446.
A teljes partíciós tábla visszaállításához pedig sfdisk /dev/hda </tmp/mymbr/sfdisk-hda.dump
De valóban a grub reinstall a biztonságos megoldás erre a problémára.
MOD: ja és ha a /tmp-be mentettél, akkor az jó eséllyel törlődött bootnál.
[Szerkesztve] -
Jester01
veterán
-
Jester01
veterán
-
Jester01
veterán
válasz
Eszleny #4441 üzenetére
'mount: can't open /etc/mtab for writing: Input/output error'
Az az i/o error nem sok jót sejtet...Nézz bele a syslogba hátha írt valamit.
Kézzel megnyitva az /etc/mtab-ot ki tudod menteni? (ne módosíts benne, csak mentsd ki ahogy betöltötted).
A / miért loop-pal van mountolva? Nem lehet, hogy az alatta lévõ eszköz/file nem engedi az írást? cat /proc/mounts szerint is read-write és amúgy tudsz rá írni? -
Jester01
veterán
Nekem debian alatt a nem-kattintgatós megoldás az /etc/network/interfaces szerkesztése lenne. Az ubuntu elvileg debian alapú, szóval talán ott is működik. Ha nem, akkor majd egy ubuntus szakértő megmondja.
Szóval valami ilyesmi bejegyzés kellene bele:
auto eth0
iface eth0 inet dhcp
hwaddress ether xx:xx:xx:xx:xx:xx -
Jester01
veterán
Tehát annak a kártyának más a mac címe, amivel csatlakozni akarsz a chellóhoz? Amennyire én tudom upc a mac cím alapján azonosít, tehát meg kell egyeznie különben nem fog menni. Egyszerűen állítsd be ugyanarra. Kattintgatós megoldást nem tudom, parancssorban:
ifconfig eth0 hw ether xx:xx:xx:xx:xx:xx -
Jester01
veterán
Nem, a linuxra gondoltam. A win ugyanis magát az adatot titkosítja ha jelszóval véded, ezért nem lehet tiszta winnel sem hozzáférni. Nem tudom te hogy adtál jelszót a linuxon, de ott is lehet adattitkosítást csinálni (többféleképpen is) amit utána hiába is próbálsz meg a jelszó ismerete nélkül máshogy (akár win alól is) kiolvasni.
-
Jester01
veterán
Igény szerint = átlagos desktop felhasználás esetén nyugodtan hagyd egyben.
Amúgy kb.
/ = 250MB
/var = 500MB (szerver esetén több)
/tmp = 250MB
/usr = 5GB
/usr/local = 4GB
Ha a /usr külön partíció, akkor azt lehet csak olvashatóan becsatolni, aminek több kellemes mellékhatása is van. A /var azért jó ha külön van, mert oda kerülnek a logok amik rossz esetben megtölthetik a partíciót. A /tmp-t pedig egyfelől szintén a megtöltődés miatt érdemes külön venni (ide ugyanis minden felhasználó szabadon írkálhat) illetve ha olyan a rendszer, hogy gyors eszközre tudod tenni (külön lemez esetleg ramdisk). De ezek a dolgok leginkább csak szerverek esetén fontosak.
Egyébként mindenki a saját partícionálási rendszerére esküszik -
Jester01
veterán
válasz
ballington #3995 üzenetére
-
Jester01
veterán
válasz
xion_81 #3899 üzenetére
Mivel a jelenlegi felállásodból úgy tűnik a routered megcsinálja a natolást, így a linuxodon azzal nem kell foglalkozni (csak ha valami különleges indok van rá). Oda elég lesz a proxy+firewall. Egy egyszerű echo 1 >/proc/sys/net/ipv4/ip_forward után már látniuk kellene egymást a két alhálónak.
-
Jester01
veterán
válasz
Forest_roby #3874 üzenetére
Újrafuttattad a configure-t? Ugyanis nem linkeli hozzá sem a libXaw-t sem pedig a libXmu-t.
-
Jester01
veterán
válasz
Forest_roby #3872 üzenetére
+++ Warning: the following important X11 libraries were not found: Xt Xmu Xaw
apt-get install libxt-dev libxmu-dev libxaw7-dev
Szabad ám elolvasni a hibaüzeneteket
[Szerkesztve] -
Jester01
veterán
Erre mit léptek?
Microsoft Service Agreement Last Updated: July 2006
[...]
4. How You May Not Use the Service.
In using the service, you may not:
[...]
use any unauthorized third party software or service to access the Microsoft instant messaging network (currently known as the .NET Messenger service);
[...]
You can find a list of authorized third-party software at http://messenger.msn.com/Help/Authorized.aspx.
Most akkor gaimmal msnezni illegális? -
Jester01
veterán
válasz
ballington #3693 üzenetére
... és ott adtad ki a parancsot is?
-
Jester01
veterán
válasz
ballington #3691 üzenetére
Akkor biztos nem oda töltötted le
-
Jester01
veterán
válasz
ballington #3689 üzenetére
STEP 3: Install
Type ''sh NVIDIA-Linux-x86-1.0-8774-pkg1.run'' to install the driver. -
Jester01
veterán
válasz
ballington #3631 üzenetére
Ez jó.
Ugye szerkeszteni rootként (avagy sudo-val) próbálod és a chmodot is úgy akartad kiadni? -
Jester01
veterán
válasz
ballington #3627 üzenetére
cat /proc/mounts és nézd meg ro vagy rw.
-
Jester01
veterán
válasz
Forest_roby #3588 üzenetére
error: 'Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: NO)
mysqladmin -u root -p password ...
Mivel már állítottál be jelszót így kell a -p kapcsoló. -
Jester01
veterán
Na azt hiszem megvan. Letöltöttem az ubuntu-s csomagot és azt látom, hogy alapból kitörli az összes felhasználót
és létrehoz egy debian-sys-maint nevût random passworddel. Ezt eltárolja az /etc/mysql/debian.cnf fájlba. Onnan nézd ki és csatlakozz azzal majd hozd létre a kívánt felhasználókat.
-
-
Jester01
veterán
válasz
wassermann #1788 üzenetére
Nemtom, tőlem ez a garázsló nem kérdezte milyen frissítéseket akarok. YMMV.
-
Jester01
veterán
válasz
paramparya #1785 üzenetére
Ide a Display-be csak a felsorolásba kell berakni a nevét. A modeline-t a ''Monitor'' szekcióba kell berakni. Ja és ez 2 sor, az első ami #-al kezdődik az csak megjegyzés, a második sor a tényleges modeline és nem kell idézőjelbe tenni. (Linuxon a konfigfájlokban és szkriptekben általában - de nem mindig - a # jelzi a megjegyzést)
SubSection ''Display''
Depth 24
Modes ''1280x1024'' ''1024x768_85.00'' ''832x624'' ''800x600'' ''720x400'' ''640x480''
EndSubSection -
Jester01
veterán
válasz
paramparya #1782 üzenetére
Hmm, packages.ubuntu.com szerint ez az xserver-xorg-core csomagban van, az pedig csak fel van telepítve
Esetleg az /usr/X11R6/bin nincs benne a path-ban, próbáld teljes elérési úttal.
-
Jester01
veterán
válasz
paramparya #1772 üzenetére
Bocsesz
Szóval a gtf paranccsal lehet szabványos (gtf = general timing formula) paramétereket gyártani tetszõleges felbontáshoz és frissítéshez. A kimenet egy ilyen módleíró sor, azaz modeline. Ezt kell beilleszteni az x config (xorg esetén tipikusan /etc/X11/xorg.conf) monitor szekciójába (Section ''monitor'') illetve a screen szekció felbontásai közé a megfelelõ színmélységhez (szerintem fogod látni ha belenézel) -
Jester01
veterán
válasz
paramparya #1770 üzenetére
hcs:/tmp> gtf 1024 768 75
# 1024x768 @ 75.00 Hz (GTF) hsync: 60.15 kHz; pclk: 81.80 MHz
Modeline ''1024x768_75.00'' 81.80 1024 1080 1192 1360 768 769 772 802 -HSync +Vsync
A kimenetet berakni az x configba, majd xvidtune segítségével beállítani és a változtatásokat visszavezetni a configba. -
Jester01
veterán
válasz
paramparya #1761 üzenetére
Igen, nekem is G400asnak ismeri fel. A bináris HAL modult pedig nem használom, tisztán az open-source driver van fent. Mondjuk dual-head és tvout közül egyiket sem használom, nem tudom esetleg ahhoz kellenek-e.
-
Jester01
veterán
válasz
paramparya #1761 üzenetére
az xvidtune-nal kínlódtam, de az magában is állítgatta, X config nélkül
Igen, azzal be tudod elvileg lőni a megfelelő pozíciót és amikor tetszik, akkor a beállított értékeket beleírod az X configba, hogy automatikusan azt használja legközelebb. Ha nem tudod olyanra állítani mint a windowsban, akkor valószínűleg más frissítést használsz. Emlékeim szerint van winre progi ami kiírja a modeline-t és akkor pont ugyanazt be lehet állítani linuxban.
Leírom a problémámat addig is a matrox g450 driver telepítésével:
Ezt majd megnézem otthon, nekem is G450 van. -
Jester01
veterán
válasz
paramparya #1759 üzenetére
xvidtune, majd a kapott értékek beírása az X configba.
-
Jester01
veterán
válasz
wassermann #1675 üzenetére
Szerintem mindenki
DVD lejátszásra én személy szerint a xine-t használom, bár az mplayer is tud csak a menüvel áll hadilábon (vagy valamit elrontok). -
Aktív témák
Hirdetés
- Formula-1
- Vírusirtó topic
- Újabb európai vasúttársaság vált műholdas internetre
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Milyen autót vegyek?
- Autós topik
- Napelem
- Eldurvul a Nova Lake-kel az Intel-féle hibrid dizájn
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Autószerelők, autószerelés
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- BESZÁMÍTÁS! Asus B450 R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB Rampage SHIVA TT 500W
- NEC MultiSync V421 monitor (42") 1920 x1080px
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB DDR5 RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Erdély története I-II-III egyben 3990 ft
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest