- 200 megapixeles zoomkamerát sem kap az S26 Ultra?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Nem növel telepméretet a Galaxy S26 Ultra
- Hivatalosan is bemutatta a Google a Pixel 6a-t
Aktív témák
-
dat
senior tag
''a notebook-al is meg másképp is a wifi teret hódit, erre a linuxnak is odafigyeléssel kell (kellene) lennie''
Sajnos ez nem csak a linux hanem a gyártók hibája is. Driverek nélkül a legjobb oprendszer se nagyon tud mit kezdeni egy hardverelemmel. Leírások nélkül meg nehéz drivert készíteni. A gyártók meg általában magasról tesznek a Linuxra...
Atheros chipes kártyákkal elég pozitív a tapasztalat, de érdemes a help.ubuntu.com -on utánanézni, nagyon jó táblázat van arrafelé, hogy melyik kártya mennyire használható Ubuntu alatt.
Itt is érdemes szétnézni: [link]
A hiányosságokat pótolja az Ubuntu közösségépítő ereje.
(Ezt szépen mondtam)
-
dat
senior tag
Na így jár aki a kérdésnek csak a felét olvassa el.
Kernelben van madwifi támogatás régebbi emlékeim szerint, ha az eredeti ubuntu kernel configját másolta le a kolléga, akkor valószínű azért nem fordult bele, mert az eredeti ubuntu kernelben nincs benne (a szokásos licensz problémák miatt) -
dat
senior tag
Aki lemaradt az októberi Ubuntu Konferenciáról, az most pótolhatja, aki meg ott volt az repetázhat: [link]
-
dat
senior tag
Sorolhatnánk még tovább, pl.: Rythmbox. Kalap trágya az AmaroK-hoz képest
Igénytelenek a Gnome alap programjainak 90%-a, az az igazság.
(Mellesleg én is Thunderbird-öt használok, Evolutiont csak a céges levelezéshez állítottam be, de ott meg általában muszáj Win alatt dolgoznom ezért ott kényszerből Outlook a nyerő.) -
dat
senior tag
-
dat
senior tag
-Desktop rendszerként tanulásra, netezésre, néha esetleg munkára (Oracle fejlesztés) de arra még mindig jobban beválik a Win.
-Azért az Ubuntu mert könnyen kezelhető, felhasználóbarát rendszer
-Xp és Ubi is fenn van a vinyón, de a win-t most már leginkább ''csak'' munkára használom, minen mást Linux alól intézek -
dat
senior tag
Ajánlom minden kedves érdeklődő figylemébe:
''Magyarországi Ubuntu Konferencia 2006
Az FSF.hu Alapítvány és a Magyar Ubuntu Közösség közös szervezésében kerül megrendezésre első alkalommal a Magyarországi Ubuntu Konferencia. Több neves külföldi fejlesztő vállalta a felkérést, így előadást tart a konferencián többek között Jani Monoses a Xubuntu vezető fejlesztője. Az angol nyelvű szekció mellett természetesen magyar nyelvű előadásokkal is várjuk az érdeklődőket sok témával, kezdőktől a haladókig.''
Link: [link] -
dat
senior tag
Amikor beállítod először a POP3 postafiókot, megkérdezi hogy a leveleket a Globális Gyűjtőbe tegye-e (azaz egy közös mappába, ez a ''Helyi mappa''), vagy saját mappába. Válaszd a sajátot és akkor szépen csinál hozzá külön mappát.
Ha már beállítottad a fiókod, akkor a következő képp tudod elérni hogy külön saját mappája legyen a leveleknek:
Szerkesztés --->Postafiókok beállításai ---> Kiszolgáló beállításai --> Haladó ---> Beérkezett üzenetek mappa
u.i.: ennyi szóismétlés után már gyűlölöm a 'mappa' szót -
dat
senior tag
válasz
derossi #3526 üzenetére
Igazából az a baj hogy aki így gondolkodik, az nem Linuxot akar, hanem megszabadulni a Windows nyűgjeitől. És a kettő nem ugyanaz.
MSN-ezésre kismillió Linuxos programot találsz, egyik sem lesz tökéletesen olyan mint az MSN. (Ez nem is nagy baj, van amelyik még többet is tud)
-Gaim
-Kopete
-aMSN
-Mercury
...
válogass!
''Lehet aki csak ismerkedni szeretne a linuxal, könnyebben megbarátkozik vele, ha a megszokott programjai elérhetőek rajta.Azán biztos kipróbál más linuxos programokat ,és választ izlése szerint.''
Ha valakinek a megszokott windowsos programjai működnek linux alatt akkor esze ágában sem lesz elkezdeni linuxos progikkal ismerkedni. Szóval ezt a logikát nem értem.
A ''nép'' nem attól fogja magáénak érezni a linuxot, mert wine -nal futtaja a windowsos programjait. Akkor érzi majd magáénak ha szán egy kis időt és energiát arra hogy megtanuljon linuxot használni. Ehhez nem kell ''tudós professzor''-nak lenni, csak akarat kell meg érdeklődés. -
dat
senior tag
válasz
(Kolombusz) #3322 üzenetére
Egy karakteres gyorstalpaló:
Dir helyett itt ls a megfelelő parancs. ls -la részletesen listáz. Oldalanként pedig ls -la | more
Ha egy fájl tartalmát akarod kilistázni akkor cat a te parancsod (oldalanként cat <fájlnév> | more)
Fájlok szerkesztésére sok lehetőség van, amivel könnyen elboldogulsz az a pico nevű szerkesztő.
A parancsok paramétereiről, lehetőségeiről segítséget találhatsz a man <parancsnév> segítségével.
De legyegyszerűbb ha sudo apt-get install mc -vel próbálkozol. Aztán mc paranccsal elindítod a Midnight Commander -t, ami egy Norton Commander szerű fájlkezelő.
Az általad keresett ''xorg-os fájl''-t a /etc/X11/xorg.conf helyen találod. -
dat
senior tag
válasz
(Kolombusz) #3181 üzenetére
sudo apt-get install tcltls
apt-get -tel is mennie kellene pedig az aMSN-nek. Az extra tárolók be vannak kapcsolva? (universe, multiverse) -
dat
senior tag
válasz
Forest_roby #2922 üzenetére
Furcsa probléma. Töltsd le a legújabb magyar lang_HU fájlt az amns oldaláról, másold be a helyére és próbáld meg újra. Mennie kellene.
Legjobban akkor jársz ha leszeded a legújabb aMSN-nt és forrásból újrafordítod. Ez már csak azért is jó, mert például a személyes üzeneteket még csak ez a verzió kezeli.
[Szerkesztve] -
dat
senior tag
válasz
kisgyerek85 #2316 üzenetére
jó lesz, hajrá
-
dat
senior tag
válasz
kisgyerek85 #2314 üzenetére
jaaaa, hát ahhoz nincs grafikus felület
.
Kapd le gyorsan a ''normál'' verziót -
dat
senior tag
válasz
kisgyerek85 #2283 üzenetére
úgy tűnik valami nem ment fel rendesen.
Ugye nem a szerver változatot szedted le? -
dat
senior tag
válasz
kisgyerek85 #2281 üzenetére
Ebben nem sok extra van eddig. Ez csak egy kis tájékoztató arról hogy csak ingyenes programok találhatók az Ubuntuban.
startx -re nem indul semmi? Nem dob semmi hibát?
Azt hiszem ezt így messziről nehéz lesz javítani. Install után alapból grafikus felületnek kellene bootolnia, ha nem így történik ott valami hiba van. Lehet hogy a grafikus vezérlő nem tetszik neki. Nézd meg a /var/log/Xorg.0.log fájl tartalmát, hátha ott ír valahol valami hibát.
Ha nagyon ideggenek érzed a dolgot, vagy kérj meg egy ismerőst, aki személyesen meg tudja nézni a gépet. -
dat
senior tag
válasz
kisgyerek85 #2279 üzenetére
Húha, ez nem hangzik jól. Mi az az üzenet pontosan?
-
dat
senior tag
válasz
kisgyerek85 #2277 üzenetére
megoldjuk. Azért vagyunk hogy segítsünk
-
dat
senior tag
válasz
kisgyerek85 #2275 üzenetére
Azzal kellene neki indulnia, úgyhogy lehet hogy valami nem stimmel.
startx paranccsal tudsz grafikus felületet indítani. -
dat
senior tag
válasz
kisgyerek85 #2273 üzenetére
és ezzel mi a gond?
Ez maga a command promt. Ezután tudod beírni a parancsokat. Mintha az lenne odaírva, hogy <C:\> _ -
dat
senior tag
válasz
kisgyerek85 #2271 üzenetére
pontosítsd hogy mit ír ki, így nehéz segíteni. De nekem úgy tűnik valami rossz parancsot írtál be.
-
dat
senior tag
Gondoltam belinkelem:
Ubuntu Konferencia: [link] -
dat
senior tag
válasz
ragazzo #2267 üzenetére
De, a grub betöltődik (lévén az az MBR-ben van jobb esetben, így bootoláskot mindenképp az indul elsőnek), utána viszont ahogy Sianis is mondta, vissza kellene kapnod azt az állapotot, mint amikor hibernáltál.
Nekem Breezy alatt ment, de Dapper alatt (még) nem. Na majd próbálkozok. -
dat
senior tag
válasz
(Kolombusz) #2257 üzenetére
gyorsabb ha letöltöd a bétát
-
dat
senior tag
Technikai jellegű kérdés: Hibernálás megy nektek Dapper alatt? Breezyvel ment tökéletesen, de itt nem. Közli hogy a HAL nem tudta hibernálni a gépet, stb..
-
dat
senior tag
válasz
dr_strange #2237 üzenetére
A kolléga sztem azt nem érti mit jelent a ''Nem nyelvi csomagok fordítása'' (ami a translation miatt nyilván nyelvi fordítást jelent)
-
dat
senior tag
válasz
ragazzo #2208 üzenetére
A közepe/vége felé neked is kb így néz ki az fájlod:
## ## End Default Options ##
title Ubuntu, kernel 2.6.15-22-386
root (hd0,4)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.15-22-386 root=/dev/hda5 ro quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.15-22-386
savedefault
boot
title Ubuntu, kernel 2.6.15-22-386 (recovery mode)
root (hd0,4)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.15-22-386 root=/dev/hda5 ro single
boot
.
.
.
Satöbbi. Egy-egy ilyen kis ''blokk'' (title és boot között) jelent egy sort amikor a bootoláskor látod a grubot.
Ha például én azt szeretném, hogy a 2.6.15-22-386 kernel ne legyen ott a grub-ban, akkor szépen kitörölném ezt a részt:
title Ubuntu, kernel 2.6.15-22-386 (recovery mode)
root (hd0,4)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.15-22-386 root=/dev/hda5 ro single
boot
Remélem segítettem.
[Szerkesztve] -
dat
senior tag
válasz
ragazzo #2190 üzenetére
valszeg az mc és a vlc nem a main tárolóban vannak hanem a restricted vagy universe -ben
Nézd meg a sources listedet és a #deb kezdetű sorok elől vedd ki a # -t.
Egyébként nekem is elég gyakran frissülnek a dolgok, napi 50-60 mega biztos lejön. Hiába, finis van, lassan itt a stable változat, bele kell húzniuk -
-
dat
senior tag
válasz
ngabor2 #1835 üzenetére
Hát nekem kb 700 megát szedett le
Eltartott egy darabig. De utána egy ''apt-get clean'' fel is szabadította a helyet. Érdemes dist-upgradelni egyébként, csak lehet hogy elszáll 1-2 dolog. Én megúsztam egy kis magyar betű problémával, de haveromnál elszállt az egér, a háló...
Úgyhogy csak óvatosan -
dat
senior tag
válasz
sanyixXx #1816 üzenetére
Szóval a linuxnak 2 partíció kell:
-Kell egy, amin a rendszer lesz. Ennek a fájlrendszer-típusa általában ext3 (úgy mint ahogy a winnek FAT32 vagy NTFS). Ez legyen mondjuk 9,5giga
-Kell egy swap partíció, amit swap területként használ. Ennek a fájlrendszere: swap. Ez legyen mondjuk 512Mega.
Csináld meg ezt a két partíciót partition magiccel, aztán ess neki a telepítésnek -
dat
senior tag
válasz
sanyixXx #1802 üzenetére
Live CD: Beteszed, bebootolsz róla, és többé kevésbé rendesen működik az oprendszer, mintha fel lenne installálva, de semmit nem tesz fel a vinyóra, minden cd-ről illetve a memóriából fut. Arra jó, hogy kipróbáld működik-e, tetszik-e. Nyilván lassabb lesz, mintha rendesen fel lenne telepítve úgyhogy a sebességet ne abból ítéld meg.
-
dat
senior tag
válasz
paramparya #1757 üzenetére
Azt hiszem itt sok kérdésedre választ kapsz:
[link] -
dat
senior tag
válasz
paramparya #1752 üzenetére
/etc/apt/sources.list fájlban vedd ki a # jeleket a deb kezdetű sorok elől.
Utána ''sudo apt-get update'', aztán ''sudo apt-get install kubuntu-desktop''
[Szerkesztve] -
dat
senior tag
Féltem tőle hogy borul majd az egész, de lekopogom megúsztam. Bár amikor megláttam a paneleket helyenként üresen, szétesve, akkor pislogtam
. Úgy voltam vele hogy ha nem megy, összeomlik, akkor jön a gyalu és felteszem cd-ről újra. De nem akartam mindent újra kezdeni (mégha hasznos is ismételni). Thunderbird, Mplayer, Opera, fontok, Amsn forgatás, Skype szépítgetés, Wlan cuccok. Ráment volna az egész hétvégém..
Ha ilyen minimális hibával lehet majd mindig dist-upgradelni (ráadásul ugye még unstable verzióra is), akkor maximálisan elégedett leszek. -
dat
senior tag
Én egy jól belőtt Breezyre nyomtam egy dist-upgradet, lekopogom eddig minden megy tökéletesen, egyedül a panelek felirataival volt gond, az ékezeteket kicsit zokonvette, de sikerült összekalapálni, most minden ok.
Szerintem gyorsabban bootol mint a breezy és végre rendesen megy a leállítás/újraindítás a notimon.
Még XGL/Compiz párost is sikerült alágyűrni, igaz kicsit lassabb mint a Koraraa-val és egyelőre nem is minden funkció működik. De majd idővel -
dat
senior tag
-
dat
senior tag
Elég láma problémám van, de nagyhirtelen nem tudom rá a megoldást:
Az Ubuntu egy 5 gigás partícióra van telepítve. Nyomtam egy dist-upgrade -t Dapperre. Eddig sem volt túl sok szabad helyem, de most így még 700 megával kevesebb maradt, konkrétan 47 mega. Nincsenek filmek meg zenék ezen a partíción, annyira agyoninstallálva sincs a rendszer.
A kérdés az lenne mik lehetnek azok a fölösleges fájlok amiktől megszabadulhatok, hol találom őket. -
dat
senior tag
válasz
tototos #1621 üzenetére
''Linuxot még eletemben nem láttam és nem tudom használni.''
Azt hiszem ez így nehéz lesz. Szívesen segítünk mindenben, de azért némi linuxos alapozás nem ártana. Ubuntut nem nehéz telepíteni, de ha még sosem csináltál ilyesmit, akkor biztos furcsa lesz (partícionálás módja, filerendszer, stb..). Más mentalitás kell hozzá mint a windowshoz. Olvasgass doksikat, és kérdezz bátran.
Csak kíváncsiságból: miért választottál Tux-os figurát a neved mellé? -
-
dat
senior tag
Sianis mester nem akarsz egy HowTo -t írni az Ubuntu.hu -ra Wpa_Supplicant configról? Összeszenvedtem hogy működjön, de SSID broadcast off esetén nem megy a dhclient. Úgy tudom te is bírkóztál vele egy darabig. Sztem sokaknak hasznos lenne ha megosztanád a tapasztalataid.
-
dat
senior tag
-
dat
senior tag
Lehet láma kérdés lesz, de lehet nem:
Az apt-get egy adott progit mindenképp az UBUNTU CD-ről akar feltenni. Ami természetesen nincs a közelben, sőt, nyers cd-m sincs amire kiírhatnék egyet, Daemon tools-t meg nem ismerek linux alatt.
Van-e más (apt-get -es) megoldás a dologra? (Forrásból nem tudom lefordítani mer' kismillió hibát dob..)
(A dologban külön vicces hogy otthon áll a 25db original Ubuntu CD arra várva hogy odaadjam egy előadáson embereknek, de Pestre egyet sem hoztam fel...lol) -
dat
senior tag
Az miért van, hogyha az egyik alkalmazás használja a hangkártyát, akkor egy másik alkalmazásnak nincs hangja?
Használjak ALSA-t OSS helyett?
-
-
dat
senior tag
Aktív témák
Hirdetés
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R7 7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2080 8GB Fractal Design Define R5 FSP 750W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Veszünk: PS5 Fat/Slim/Digital/Pro konzolt, játékokat, Portalt stb. Kérj ajánlatot!
- Bomba ár! HP ProBook 440 G6 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W10 I Gari!
- Dixit 4 Eredet (bontatlan, fóliás kártyacsomag)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest