Hirdetés
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
fudi2002
veterán
Sehogy. De a saját játékod viselkedését tudod figyelni, nem? Az enyém jobb lett. Amúgy sem lehet hasonlítani rendszereinket, Te 150-et adtál egy nagyon jó lapért, amibe olyan auto oc folyamatok mennek végbe, ami pl nálam a 35-eseen nincs. Mert alapból azért az allcore nagyterhelésnél 4175 nem normális sztem, inkább vhol 4000 körül inkább. Vagy a közel 100.000 ftos hűtésed dob a latba. Szóval egymás közt hasonlítani tök értelmetlen innentől..
Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
Alpi.
addikt
Igazán nincs mit, én köszönöm a pozitiv visszajelzést ! Igazán azoknak lehet ez hasznos hibakeresési módszer, akik Hozzád hasolnlóan, munkára használnak Am4-est. Ilyen magas ram használat imc és cpu terhelést másképp esélytelen még megközelíteni is ! Ezért is mondtam, hogy tapasztalataim szerint nem érdemes tönkre menni, ha magas mem haszn. mellett pár perc után leáll, az simán 24/7 stabil attol még átlagos felh. mellett.
https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
mozso
senior tag
válasz fudi2002 #9153 üzenetére
Ez igaz, de amikor nagyritkán tudok éjszaka játszani, akkor nem igazán akarom overlayben a cpu frekiket nézni (nem is tudom hogyan kell megcsinálni ezt...), inkább csak tolom neki :-)
Jó lett volna, ha csak egy 100-as lett volna a vízhűtés projekt, de ez is csak azért indult részemről, mert nagyon felbosszantott az “épített vízhűtés” csapat handabandázása a “miért jobb - szakmai kérdéseimre”.
mind1, most már lett összehasonlítási alap, objektíven mérve. Amit ugyan azóta sem olvas el senki sem odaát (feltett kérdések jól mutatják), de ilyen világban élünk. :-)
-
snecy20
nagyúr
válasz Malibutomi #9142 üzenetére
Ehhez fent kell legyen a legujabb AGESA?
Az Oroszországnak küldött iráni drónszállítmányok csak elnyújtják a háborút.
-
Ranagol_5
senior tag
Nekem ez az 1usmus-os cucc csak rontott a teljesítményen, de nyilván azért mert se híre se hamva a bios-omban a cppc opcióknak. Ahogy olvastam az ánusz lapokra ez jellemző, meg az is, hogy csak a csöcs lapjukon hajlandók elérhetővé tenni ezeket a paramétereket.. Persze ha nem így van valaki cáfoljon meg.
Sometimes I feel my self like a fuckin' monkey. | Irigylem a szüleimet. Nekem sose lesz olyan zseniális gyerekem, mint amilyen nekik van.
-
Pro!Petya
addikt
Jó, hát csak jeleztem hogy ez a méricskélés tényleg kimerülne pár klikkből.
Nekem ha időm engedi akkor majd meglesem hogy azok alatt hogyan teljesít amik nekem fontosak.
Multi gaming:
Első blikkre ami feltűnt hogy az átlag freki megnőtt ilyen +25/50Mhz-el allcore light load alatt. low 4275 - avg 4300 - peak 4325 volt eddig több órás átlagolás után.
Most fél óra után (sry csak ennyi időm volt) low 4300 - avg 4325 - peak4350
Pálya töltések között mostmár rendre 4425 köré dob pár magot eddig ez 4375-4400 volt.
Holnap csinálok fps benchmarkokat hogy lássuk haszna is van-e az emelt frekinek, nem csak kozmetikázás.
Ha csak 1%-os perf. növekedést hoz már megérte. Ajándék lónak..
Na mindegy majd meglátjuk. -
wwenigma
Jómunkásember
válasz fudi2002 #9154 üzenetére
Koszi, belenezek biosba megint. Egyebkent szerintem az lesz amit neztem csak nincs még 5 masik opcio lehetoseg.
Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma
-
Blax
tag
Nálam ezt mutatja a Rise of the Tomb Raider alatt:
BIOS-ban minden auto-n:
Mountain Peak: 135.18 FPS (min: 73.75, max: 224.70)
Syria: 97.69 FPS (min: 22.31, max: 115.43)
Geothermal Valley: 91.48 FPS (min: 74.51, max: 108.83)
Overall score: 108.71 FPS1usmus Power Plan és BIOS config:
Mountain Peak: 137.13 FPS (min: 88.75, max: 233.98)
Syria: 102.72 FPS (min: 69.30, max: 127.50)
Geothermal Valley: 96.42 FPS (min: 78.51, max: 114.69)
Overall score: 112.62 FPS -
Krisz0418
őstag
válasz SECTORnooB #9164 üzenetére
Szerintem bőven elég a pbo, így is elég fasza kis proci lett ilyen árak mellett.
AMD RYZEN 5900X || GIGABYTE AORUS LIQUID 280MM || MSI TOMAHAWK B550 || CRUCIAL BALLISTIX 2x16GB 3600cl15 || CM V1200 PLATINUM || XFX MERC 6800XT ||
-
Locutus
veterán
válasz SzlobiG #9139 üzenetére
Jövőre nézve? Lol.. majd mikor zörögni kezd a miniventi, beszélgessünk erről újra... Igen sokan elfelejtették már (vagy át sem élték) a 4-6 centis nagy fordulatú ventik "megbízható" világát...
Komplett hangrendszerem eladó - https://hardverapro.hu/apro/mackie_studio_monitorok_mr5mk3_mr10s_mk3_sub_asus/hsz_1-50.html
-
veterán
válasz -FreaK- #9166 üzenetére
a min fps az eseteg jelentos szazalekaban csak meresi hiba...
ha not a minfps, de az avg nem, akkor viszont azt jelenti, hogy amugy effektive csokkent az avg XD
breakpointot probaltam, az szepen terheli a procit, sot...
nekem nem hozott gyorsulast sima 3600on, igazabol lassult, de ahogy visszanyomtam a pbot, belepett a quantumvilagba, es gyorsabb lett XD
bar teny, 1%-al. :)PBO 1.0.0.4 patch A!!! : 15560
1usmus 1.0.0.4 patch A : 15400 ( de 1.475V helyett csak 1.449V....)
1usmus + PBO : 15710 :)Nézd meg a hirdetéseim. Finomságok!!!
-
snecy20
nagyúr
15560 és 15710 között ami van, az pont 1%.
Ennél néha még az is többet hoz, ha kilősz valamilyen háttérprogramot, ami elvesz a processzoridőből.Én amúgy csak azt sajnálom, hogy az AMD csak erre a PBO-s dologra gyúrogat, ami engem már a 0. perctől kezdve sem érdekelt, ellenben az összes magra vonatkozó OC-val, amivel kapcsolatban a helyzet változatlan a legelső BIOS-ok óta.
-
veterán
válasz snecy20 #9169 üzenetére
szerintem ez azert van, mert allcore tuning mellett Te magad sajtolod ki az utolso cseppet a procidbol.
PBO mellett viszont a fejlett vezerles ezredmasodpercek alatt facsarja ki a szart is a cpubol. :)
mivel allcore mellett Te magad csinalod ezt, ott a silicon lottery dont... Szerintem.
Locutus : volt kemeny 15 perc... :) nem haltam bele. viszont enni nem ker, rosszabb nem lett :)
amiota megvan ez a proci, ezek a kis 1%ok hoztak annyit, hogy mostmar jatek alatt nem 4100, hanem 4200-4300 kozott megy. 4100on is maximalisan elegedett voltam a teljesitmenyevel.
[ Szerkesztve ]
Nézd meg a hirdetéseim. Finomságok!!!
-
mozso
senior tag
Asus C8H fórumon eddig senkinek nem vált be az 1usmus powerplan, csak teljesítmény csökkenéses posztok vannak jelenleg.
Lehet az alaplap gyártók más és más módon paraméterezett gyári beállításai okoznak viselkedésbeli eltéréseket. The Stilt írt erről már, hogy ezek a gyártó specifikus paramétereket mi nem is tudjuk állítani, sőt nagyrészük el is van teljesen rejtve.
-
snecy20
nagyúr
Én muszáj hogy összes magra vonatkozó tuningot alkalmazzak, mert az MSI nem adott még ki olyan BIOS-t az én alaplapomra, ami erre megfelelő lenne - 4150 Mhz körül megáll a 3700X, ami nyilván vicces ahhoz képest hogy az összes magon megy 4400-at is.
[ Szerkesztve ]
-
fudi2002
veterán
Először is elnézést a "paraszttesztért" de gondoltam azért bedobom:
Kis magyarázat én mire jutottam.
Először is 1.0.0.3 vs 1.0.0.4
Akárhogy csűrjük csavarjuk, sokkalta rosszabb. A fent kontra lent alapján látszódik, nem is megy fel annyira magasra ha fel is ugrik nem igazán tartja, max pillanat és esik vissza 4300-ra. Egy picit javít rajta 1usmus patch, de alapvetően csoda nemvan.
Így ugorhatunk a felső kettőre, 1usmus vs amd high power plan:
#1-#2-#3 jelöléseknél látszik, hogy felmegy tartósan 4500-4550-re és ki is tartja szépen.
Továbbá az bal oldalon látszik, hogy pillanatokra esik be 4300-ra. (gondolom időnként a játék belekap még néhány szálba, ezért esik le)
A jobb oldalon pedig a #4-#5-#6 jelöléseknél látszik, hogy vannak olyan időintervallumok, ahol 4300-4500 közt ugrál, de elég huzamosan.
Tehát nem megváltás, de igenis jobb lett tőle.Körülmények, ugyanazon beállítások a biosba, majd játék és pályabetöltés, majd egérhez nem nyúltam és hagytam kb 4-5 percig a diagrammok miatt.
-
Tyrel
őstag
válasz snecy20 #9175 üzenetére
Én is pont tegnap próbáltam végig a beállítások minden permutációját, vagy 50x restartoltam szerencsétlen gépet, hogy a BIOS-t feltúrjam. Volt PBO Scalar és Override nyúzva, volt az összes Watt/Amper limit nyúzva, volt CPU és SoC alul és túl-feszelés is, LLC, egyéb beállítások (pl. C-States Control) kapcsolgatása, mindent amit el tudtok képzelni...
Ehhez képest a legjobb amit egy abba BIOS-os B450 Tomahawk ki tud hozni a 3600-ból az az, hogy all-core (Cb R20) terhelés alatt 3990-4000 MHz körül császkálnak a magok (RyzenMasterrel nézve), egy szálas terhelésnél pedig 4100-4130-ig megy fel, kedvétől függően.
Az all-core frekvenciára még azt mondom hogy oké, bár az indokoltnál magasabb feszültségen tartja meg, az 1-2 szálas terheléseknél viszont kifejezetten zavar, hogy nem hajlandó felmenni a hirdetett 4200MHz-re és szépen kitartani azt.
Pedig manuális tuninggal tudja az all-core 4200MHz-et, tehát még a leggyengébb Core is képes arra a frekvenciára, ráadásul bő 0,05V-al a VID feszültségek alatt. Ehhez képest a PBO még a legerősebb core-t sem hajlandó felhúzni idáig, még akkor sem ha a világ összes feszültségét megkapja hozzá...
Egyszerűen nem megy, pedig ott van rá a kézzelfogható bizonyítékom, hogy a silicon bírja. Ennyit arról a marketing bullshitről, hogy a PBO az utolsó cseppig mindent kifacsar a processzorból. Egy nagy francokat!Én kb. azt várnám hogy all-core terhelésnél manuális tuninggal jobb eredményeket érhetek el, mert meg tudom gátolni hogy nagyon beszakadjon az órajel... Egy szálas ill. könnyű terhelésnél viszont azt várnám, hogy a PBO bőven jobb legyen nálam, ill. a manuális beállításaimnál. De nem hogy nem jobb, hanem még rosszabb is.
[ Szerkesztve ]
Turenkarn
-
Tyrel
őstag
válasz Malibutomi #9179 üzenetére
Ez mivel tudom pontosan kimérni?
HWInfo fixen 100MHz-nek látja és nem mutat változást. CPU-Z fixen 99.98MHz-nek látja és nem mutat változást. RyzenMaster meg talán nem is írja ezt sehol sem...@fudi2002
Volt az is, mindent végig próbáltam.Turenkarn
-
fudi2002
veterán
És akkor egy "korrektebb" összehasonlítás Noctua D14 kontra D15.
Fix órajel, fix fesz.
Üresjáratban látszik, hogy jobban hűt a d15, max hőmérsékletnél nincs difi.
Ami fura volt az a vrm. Mondom mi a túrótól lett ez hűvösebb. Hát a d15-ön nagyobb venti, úgyfest jobban oda tud fújni levegőt, mondjuk ez nem hátrány.
Ettől függetlenül sztem a D14 tulajok ne váltsanak, nem éri meg.Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
jeff_lynn
csendes tag
Sziasztok, a következő problémában kérném a szakértő urak segítségét. Kicseréltem a procit egy B350 alaplapban, 1700X helyett kapott egy 3800X-et. Tudom hogy nem a legmegfelelőbb lap hozzá, de neten mindenhol azt írják, hogy működik ez a párosítás. Csere előtt bios-t frissítettem, el is indult szépen. Működött kb fél napig, majd egy Windows kék halál után többet nem indul el, konkrétan boot közben a windows logo után resetel. Biosba be lehet lépni, a procit felismeri, minden beállítás alapon van, hőmérséklet is rendben. Bios beállításokat reseteltem, minden nélkülözhető dolgot lehúztam az alaplapról, ramokat egyesével kivettem, majd visszaraktam. Semmi változás. Először azt hittem, windows probléma, ezért csináltam Windows 10 és Linux install pendrive-ot, egyik sem működik, boot közben megfagy. A régi procit még nem raktam vissza. Valami ötlet, merre tovább?
-
gabro0
őstag
válasz fudi2002 #9178 üzenetére
A PBO Mortar Max lapban az égegyadta világon semmit nem csinál. Kitolja a limitet, látom Ryzen Masterben, de ugyanannyit megy mindenben. A kikapcsoláson kívül mindent próbáltam, nem változtatott a dolgokon. A pontokról meg annyit, ha megy a Win feladatkezelő, az már magában 20-30 pontot elvisz a CB20 eredményből.
Egyedül az alulfeszelés csökkentette a hőfokokat és a fogyasztást. Ezen kívül az egész tuning szekció játékra jó, semmit nem csinál.
-
Ribi
nagyúr
válasz fudi2002 #9182 üzenetére
Szerintem a D15-ön a lefele kilógó 2 venti több levegőt nyom oda.
Az a 180W fogyi morcosnak tűnik. (bezzeg a 9900 ha ennyit eszik )
Asszem ma én is kipróbálom mi van ha szabdjára engedem fogyi kolátok nélkül mi lesz.(#9185) gabro0: Mondjuk ez nem hangzik jól, hogy csak manual OCval lehet tovább tuningolni. Egyszerűbb lenne ha a lap magától megoldaná ezt.
[ Szerkesztve ]
-
fudi2002
veterán
Még egyszer leírom, hátha nincs meg. 12 mag, 4,3ghz fixen, 1,325v vcore. Tehát ez nem auto meg pbo meg ilyenek. A teszt kedvéért raktam fixre, merthogy ha változtatja a magok sebességét és feszültséget úgy nem korrekt hasonlítani két procihűtőt.
[ Szerkesztve ]
-
Ribi
nagyúr
válasz fudi2002 #9188 üzenetére
Ez a képből elég jól látszódott, nem tudom most miér gondoltad, hogy nincs meg.
Illetve a kép alá is odaírtad.(#9190) fudi2002: Én nem tudtam milyen beállításon eszik ennyit, szimplán csak írtam, hogy vannak téveszmék ezen proci fogyasztásáról. Főleg ha meg van küldve. Ez csak bizonyos emereknek fura. Valamiért. Aki meg azt hiszi, hogy 7nm majd hűti a szobát az kicsit el van tévedve.
Tegnap néztem és nálam hasonló frekihez 0.1Val többet ad. Látszik mennyire válogatják a magokat. És mennyire érvényes a szilikon lotto. Bár itt a lotto a válogatás miatt kevésbé.
[ Szerkesztve ]
-
Tyrel
őstag
B450 Tomahawk (nem MAX) kottára ugyan ez.
Pedig anno mikor vettem úgy ajánlgatták az MSI alaplapokat hozzá, hogy közép-alsó (tehát B450) kategóriában a legjobb és fú mindenki azt veszi... Aztán egy rakás sz*r az egész, persze értem én hogy a VRM nem sül meg de nem 3900X-et raktam bele szóval hol érdekel?...
Szoftveresen meg egy katasztrófa, a kezdetektől fogva folyamatosan csak a bajom van vele, régi BIOS-aival ill. a 2600X-el is mindig volt valami gebasz. PBO sosem működött azzal se, de volt hogy USB eszközöket se ismergette fel, volt gond venti vezérléssel is, sőt egyik BIOS-al konkrétan kisípolt videokártya hibával ha bármit rádugtam Display Porton, sokáig azt hittem hogy a kábel a rossz (DP 20. pin problémák) Aztán egy BIOS frissítés után hirtelen megjavult. Az is alap hogy ha bármi memory timing-et vagy feszültséget túl szűkre veszek, már mászhatok is be az asztal alá, mert ez a szerencsétlen gyökér ugyan ki nem reseteli magát, a világért se... Ja egyik BIOS verzióban meg 1-2 percnél többet nem lehetett eltölteni, mert random kikapcsolta a monitort és így jártál.
Valahányszor BIOS-t frissítettem mindig csak cserélődtek a hibák másikakra, de olyan hogy minden jól működött volna még sosem volt.MSI programozói égtelen nagy balf*szok, soha többet nem veszek tőlük egy doboz gyufát se. És ezeknek vannak a mai napig ajánlott alaplapjaik...
[ Szerkesztve ]
Turenkarn
-
fudi2002
veterán
Nem jó egyébként az allcore tuning. Ráadásul fölösleges is.
Nagyon jól kitalálták a laza terhelés esetén 4500-4600-at. Játékoknak nagyon jót tesz, sajnálom hogy azóta értelmesen nem tesztelték ezt, mert a kezdetekhez képest sokat fejlődött játékok alatt sztem. (főleg a 3800x és 3900x)
Nekem kimondottan megnyugtatóbb, hogy ha minden szál terhelve akkor csak 1,27v-ot kap a proc (normál terhelés, nem úgy mint amit linkeltem), bőven van benne erő 12 magon. Ha viszont olyan "gagyi" programmal találkozik, ami nem használ csak 1-2 magot, ott meg 1,48v akár, de feltolja az órajelet. Tényleg értelmét vesztette a manuál oc.1.0.0.4től bios szinten támogatva fanatikusoknak a CCX szorzó állítás, esetemben 4db szorzót tudok állítani, blokkonként. (csak érdekesség)
(#9194) RECSKA
Igen, ez B, de nekem sima nincs, vagyis nem láttam még sehol.[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz fudi2002 #9176 üzenetére
szerintem nalad is patch B az 1.0.0.4
a patch A annyiban ter el az ABBA-tol, hogy smtre kevesebbet oszt. tehat elsonek a valos magokra rakja a terhelest. en ezt vettem eszre.
a patch A biosnfel sem kerult az asrock oldalara. Csak a patch B.
tudom nem asrockod van, de nezd meg, szerintem nalad is patch B lesz az 1.0.0.4
Nézd meg a hirdetéseim. Finomságok!!!
-
Malibutomi
nagyúr
Probalgattam ezt a 1usmus power plant hat nekem vegyes.
PBO auton egyszalas boost 4392 (szoval megvan a 44Xes szorzo), de CB alatt 4000-ig sem boostol allcore ami meg eleg halovany.
Ha a PBO azon a beallitason van ahogy hasznaltam (manual scalar 3X, limitek motherboard) akkor nem boostol olyan magasra egy szalon, de a tobbszalas teljesitmenye sokkal nagyobb, magasabb boost clockokkal.
Pontositva:
PBO auto - 4392 SC boost, 3970 all core
PBO manula - 4342 SC bboost - 4113 all core[ Szerkesztve ]
-
arabus
addikt
válasz jeff_lynn #9195 üzenetére
Tedd vissza a régi procit.
Utána azzal telepitsd a wint.
Es mig az van benne fast modban telepitsd a legujabb insider previwet.
Ha az felállt utána proci mehet az uj.
Sajnos win miatt van egyes konfigoknál.Xeon Platinum 8480+,8490H,8468H,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
fudi2002
veterán
válasz Malibutomi #9196 üzenetére
"PBO manula - 4342 SC bboost - 4113 all core"
Ott allcore pl cb20 alatt mennyi a vcore?
A motherboard limittel a gondom, hogy nagyon feltolja a "gyári" 1,27v-hoz képest.Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
mozso
senior tag
Asus X570 lapokhoz 1.0.0.4B bios tölthető: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed