- Fórumok
- Digitális fényképezés
- Fujifilm X
- (kiemelt téma)
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Yettel topik
- iPhone topik
- MWC 2026: Bajnoki címre pályázik a Xiaomi Watch 5
- Samsung Galaxy A37 – régi ismerős új formában
- iOS alkalmazások
- Honor 600 – kezes, kitartó, költséges
- Redmi Note 15 Pro 5G – a szokásosat?
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Xiaomi 17 - még mindig tart
-
43569 - 43501
43569 - 43501 43500 - 43401 43400 - 43301 43300 - 43201 43200 - 43101 43100 - 43001 43000 - 42901 42900 - 42801 42800 - 42701 42700 - 42601 42600 - 42501 42500 - 42401 42400 - 42301 42300 - 42201 42200 - 42101 42100 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2026-04-14 00:13 Téma összefoglaló

X-E5 tulajdonosok olvassák el: [link]
💸Cashback objektívekre : 2026.04.01 - 2026.05.31.
Új hozzászólás Aktív témák
-
csaabz
őstag
Használ valaki Fuji 60mm f2.4 makrót valamelyik Fuji makró gyűrűvel? Mi a véleménye?
-
Plazmacucci
félisten
Van a Ttartisan 27mm f2.8 pancake obim. Van valakinek ilyene? Egyszerűen rengeteget hibázik vele a gép.
-
benedekco
addikt
-
kovsol
titán
-
benedekco
addikt
-
kovsol
titán
-
benedekco
addikt
Szerintetek, a két szűrő között lehet érdemi különbség?
NISI Black Mist 1/4 for Fuji X100 Series
Vagy csak vegyem az olcsóbbat és kész? Ilyen szűrőket érdemes lenne inkább Japánban megnézni hogy van-e, jóval olcsóbb lenne? Mondjuk a NEEWER az épp le van árazva £21.99-re (9200 Forint körüli ár)
-
turbulencia8
addikt
Átnéztem az eddigi képeimet, végül csak rendeltem egy Fuji 23/1.2 WR-t, kíváncsi leszek a megjelenített fényekre. A Viltrox 27/1.2 szerintem továbbra is hiánypótló beltéri éjszakai partyfotózáshoz, ill. ISO 1200-tól egyáltalán nincs túlélesítés, de másra valóban nem az igazi. Kivilágított, esti városi sétához sem optimális a bevonata, a tömege meg főleg.
-
lugosi
MODERÁTOR
-
hemaka
Topikgazda
-
benedekco
addikt
Feleségem jöhő hét végén megy Japánba. Kyoto Osaka vonalon fog mozogni 10 napot. Hova lenne érdemes beküldenem hogy hozzon nekem vasarfiát? Gondoltam ha hoz egy x100vi-t akkor itt Angliában talán többet adnak érte mint amennyiért ott venné meg.
Ezen felül lehet hozatnék vele valami mist szűrőt. Van valami japán specifikus gyártó ami jobb áron van náluk, vagy esetleg itt nem kapható? -
turbulencia8
addikt
A héten a voltam a Mol tetején, vittem a Viltrox 27/1,2-t is (ablakon keresztüli kép, állvány és IBS nélkül).

-
Stauffenberg
nagyúr
Szerintem sokan azért nem használnak már oldaltáskát, mert annyira feljött a hátizsák piac (akár jól hozzáférhető oldalról nyíló megoldásokkal).
Nekem van egy Ulanzi PB008-am, esőálló és 1 MILC váz + 2 objektív (egyik rárakva vázra) cipelésére alkalmas, de leginkább csak kisebb városi sétákra viszem (csereobjektív nélkül). Minden ami ennél pakolósabb, elképesztően egészségtelenül terheli a gerincet.
Ulanzinak vannak nagyobb oldaltáskái, ott is körülnéznék.
-
Ébri
senior tag
Használ valaki oldaltáskát még? Hama, kb. a Pheonix 170-nek megfelelő (ennél picit kisebb) oldaltáskám kezd szétesni, s gondoltam lecserélem, rendeltem egy Lowepro Nova 200-at, hát ez ugyan csak 4-5 centivel szélesebb és pár centivel vastababb, de érzetre iszonyatosan nagy, tehát mint túl nagy visszavittem és kértem az egyel kisebb 180-ast, az egyel kisebb méret már 10 centivel kevésbé széles és bár a leírás szerint beleférhet 3-4 objektív, hát a 70-300+10-24 mellé már nehéz plusz objektívet tenni, ha nem a 23 vagy 50/2. Végignézve a választékot azt látom, hogy 40 centi szélesség körül van választék, de kisebb méretben már 30 centi szélesség alá ugrunk, tehát olyan amiben szépen elfér 4 obi a vázon lévő obi mellett nem találok. Tudtok ilyenről?
(Adódhat a kérdés, ha méretben minimálisan nagyobb a Phoenix 170 miért nem azt választom, azért, mert a mostaniban rengeteg kis pakoló hely van, amit úgy tűnik az idő előrehaladtával kiszedtek.)Utoljára kb. 10-15 éve nézegettem a piacot mikor a fenti táskát vettem, akkor kb. tobzódtak a jobbnál jobb hasonló táskák, most úgy látom messengerek vannak normálisan, de azok helyett a legkisebb táskám vinném, amiben úgy fér el váz+obi+2 obi hogy nem batár nagy.
-
benedekco
addikt
-
ULPIUS
őstag
Igen, íratlan filmes szabály, hogy szűkebb optikára (85mm+) már csak max 1/4 de inkább 1/8-os lágyítószűrőt raknak vagy semmit. (szűk optikával nagyobbak a csúcsfények, jobban kivehető egy arc bőrtónusa, kisebb a mélységélesség stb így az erősebb szűrő már nem tesz jót)
50mm alatt mehet még a 1/2 , de annál erősebbet nagyon ritkán használnak, hiába létezik.
Ettől függetlenül az optika típusától/rajzától/jellegétől is függhet, hogy hogyan viselkedik a szűrő, így operatőri megítélés alapján a fent említett szabálytól néha eltérenek.
Tehát egy eleve lágy de 50mm alatti optikára nem raknak feltétlen feles pl. pro mist-et csak mondjuk negyedest. -
benedekco
addikt
-
Plazmacucci
félisten
-
kovsol
titán
-
gorgo
őstag
Black mist szűrőből ki mit használ? 1/1, 1/2 vagy 1/4? Gondolom legenyhébb az 1/4, azt még esetleg én is el tudnám képzelni. Nekem azzal van bajom, hogy míg régen kb. a legtöbb obim 62-es átm. volt, most alig van két egyforma...

Tököm fog még szűrőmenet átalakítókkal szórakozni. -
Plazmacucci
félisten
-
benedekco
addikt
Mi a kettő között a különbség?
re: kovsol
Ja arra gondoltam, hogy kipróbálok valami olcsóbbat, aztán ha bevállik akkor költök rá többet, nézek valami jobbat, az is lehet egyelőre egy 49-eset veszek ha az van használtan olcsóbban, aztán ha beválik akkor beszerzek egy nagyobb átmérőjűt. -
kovsol
titán
-
Plazmacucci
félisten
-
benedekco
addikt
Utomunkát szeretném teljesen elkerülni ha lehet. Magamnak fotózok szóval az sem egy világégés ha elcseszem az adott képet vagy sorozatot egy rosszul beállított recepttel és nem tudok rajta változtani már

Köszi a válaszokat. Én is nézegettem K&F-eket de nem tudtam mit lehet várni tőlük, így akkor megmarad mint opció, nem félek hogy ne lennének jó, ha nektek profi/profi .
Azon viszont csodálkozom, hogy itt nem használtok ilyen diffuser/mist szűrőket. Lehet beszerzek valami régi vackot, csak hogy megtanuljam használni és egyáltalán kitaláljam, hogy kell-e ez nekem vagy sem. Aztán ha bejön a dolog akkor veszek egy normálisabbat. Reméltem itt sok tapasztalat lesz velük és akkor lesz egy vagy két darab ami különösen ajánlott. De ez nem baj egyáltalán.
-
Stauffenberg
nagyúr
"Köszi. A Clarity-n én is gondolkodtam, de baromi sok idő mire vissza kapom a gépet."
Félreértesz, nem gépen belül kell játszani a Clarity-vel, hanem utómunkában, ami egy kis glow effektet ad, de szerintem csak az enyhébb "mist effekthez" elegendő, ha túltolod, annál nyilvánvalóbb lesz, hogy csak digitális maszlag.

"Ez azt jelenti, hogy K&F szűrők általában jók, vagy inkább azt, hogy ez a konkrét szűrő jó tőlük?"
Szerintem jók, de nyilván vannak a nagyon hitvány Temus filléres vackok, meg a profibb szériák is. De a nyugati/japán márkákhoz képest olcsóbbak és jók. Az én VND szűrőm még csak drága sem volt, de például az hiányosság benne, hogy nincs a végeken akasztó, így túl tudod tekerni, amitől csúnya X-esedés jelenhet meg. A komolyabb K&F szűrőknek a tartója is profibb, ennek egy polisztirollal kitömött műanyag tok, nem az a műbőr cucc, amiből egy kis nyelvecskével húzod ki a szűrőt. Sokkal kulturáltabb, amikor fel-le rakosgatod és még a gépeddel is egyensúlyozni kell. De már nem tudom én sem követni hányféle szint van a termékeikben.
-
benedekco
addikt
-
Ear001
addikt
A polár szűrő milyensége szerintem alapvetően az alapanyagon múlik. Egy régi csúcs üveg most sem rossz. Nekem van egy 52 mm-es Sigma polárom, az ugyanabba az irányban viszi el a képet, mint amit a Sigma obim csinál. Van egy 72mm-es Marumim a felsőbb kategóriájukból, na az már kezd tényleg semmit sem csinálni, vagy ha igen, azt nagyon-nagyon finoman teszi. A polárok nagyjából egy blendényit szoktak levenni, de olyan nincs, hogy nem szűr állás.
-
benedekco
addikt
Jaaa, oké, akkor a PC-re másolásnál, ha nem felhőzöm, akkor marad kábel/kártyázás. Talán egyszer ha lesz gempa akkor egy NAS-al meg tudom oldani én is egyszerűen.
Nekem van fent egy NISI UV szűrő, olyan amire fel lehet tenni a gyári lencse védő kupakot. A cél az volt, hogy időjárás álló legyen de ne legyen batár mérete. Marha jó lenne ha találnék ilyen kiszerelésben egy mist/diffusor szűrőt, majd túrom a netet a kaja szünetemben
hátha van ilyen.re: #43535 Stauffenberg
Köszi. A Clarity-n én is gondolkodtam, de baromi sok idő mire vissza kapom a gépet. Illetve ahogy néztem, nem feltétlenül csinálna glow effektet éjszaka. Igaz, még nem próbáltam. Perpill sok mindenre nincs időm, csak munkában itt viszont nem tudnék a fotógéppel foglalkozni. Netezni még hagyján, de a fotózással való próálbkozás más. Illetve sorozat lövésnél, sem működne a dolog valószínűleg. Illetve amúgy is zavaró, mikor gyorsan mozgó dolgokat fotózom, pl gyerek, macska, kutya bármilyen mozgó jármű.
Ezért gondolkodtam a mist/diffuzor szűrőben, fixen fent lenne azt jónapot.
VND-n én is agyaltam egy időben, de igazából lerekeszelve és a beépített ND szűrővel eddig mindent meg tudtam oldani, eddig jól elvoltam így (nem is vagyok jó fotós). Persze rekeszelve nincs az a jó mélység élesség, de eddig ez nem is kellett, mert általában a következőre használom az ND-t: utcakép, vízesés, felhők, tó, ilyenekre meg nem kell tágra nyílt pupilla úgysem. Te mire használod? Vagy mivel X-T3-omban nincs beépített ND ezért kell az optikai?
Ez azt jelenti, hogy K&F szűrők általában jók, vagy inkább azt, hogy ez a konkrét szűrő jó tőlük?Perpill van rajta egy átalakító (asszem 49-53-as?!) amire ezt az ezer éves Hoya polárt tekertem fel, ez picit nagyobb, szóval azzal sem lenne gond, ráadásul gondolom ha a polár elé felcsavarnék még egy szűrőt akkor aztán pláne nem árt a nagyobb méret. Csak az a gond vele, hogy így már túl nagy és a napellenző már nem fér rá. Igaz, polárral amúgy is kb használhatatlan mert nem érsz oda hoyg eltekerd. Ellenben találtam egy olyan polár+mist szűrőt ami x100-ra van tervezve és a szűrő van elől és azon a napellenző. Nem olcsó, de talán találok alternatívát vagy használtan valahol.
Macro átalakítón is agyaltam, de nem tudom van-e értelme.
-
Plazmacucci
félisten
Á, inkább elengedem ezzel. Kicsit komolyabb felvételt kértek tőlem, mint, hogy ül a lányom a homokozóban. Ráadásul nekem is csak a kit obi az amiben van stabilizátor, és az sem jó nagyon túl sok mindenre. Álló témánák viszont jó eredményeket értem már el, legalábbis nekem megfelelt, még az öreg 35mm 1.4 obival is kézből.
-
Stauffenberg
nagyúr
Veszek egy mély levegőt mielőtt válaszolok.

Nos...
Ez a szett képes nagyon szépen témán tartani az élességet és szinte tökéletes finomsággal működtetni a fókuszt. De!
Van egy csomó de!
Az AF-C folyamatos konfigurálást igényel a témától függően.
Tracking sensitivity: Ezzel állítod mennyire tapadjon a témára, itt a logika az, hogy mikor kezdjen el beavatkozni, ha a téma kimozgott az élesség síkjából. Ha túl hamar, akkor folyamatosan huntolni fog a legapróbb izgés-mozgás hatására is, ha túl későn, akkor meg elhagyja a mozgó témát.
Speed tracking sensitivity: Lényegében azt állítod, mennyire gyorsan kövesse a témát, ha túl gyors, akkor nem lesz szép és ráadásul hajlamos "túlszaladni", ami huntolást okoz mire rázár a témára, ha túl alacsony, akkor meg sosem találja meg az élesség síkjából kimozgó témát.
Akkor jó a kettő kombinációja, amikor a gép kicsit hagyja kimozogni a témát az élességből, de nem hagyja el, ekkor a kézi focus pullra emlékeztetően szépen fogja követni és öröm nézni amikor jól csinálja (de ha nem...)
Egy tipp: Mindig éles felvétel közben ellenőrizd a beállításokat, mert ami a sima live view-n pocsék szarnak érződik, az kisimulhat éles felvétel alatt. Ne kérdezd mért, tipikus Fuji hardver rejtély. Én az első gimbalos munkám előestéjén majdnem agyvérzést kaptam amikor teszteltem a beállításokat, aztán benyomtam a Rec gombot és hirtelen minden a helyére került.
Még egy tipp: Nekem gimbalon használva van egy nagy középső "buta" AF mező és abban tartom a témát vagy ha kell, kicsit odébb rakom a mezőt, de kézzel kell célozni, nem szabad a gépre ráhagyni gyakorlatilag az égvilágon semmit.
Még egy újabb tipp: Ha nagyon eltéved az AF, kézzel azonnal segíts rá a fókuszgyűrűvel, különben csak a szerencsétlenkedést fogod látni tőle.
Szóval mint látszik, meg lehet oldani vele, de folyamatos babysitteléssel jár, ami fárasztó tud lenni, ráadásul ha több dologra kell egyszerre figyelni, akkor szerintem a Fujifilm AF rendszere túl sok figyelmet köt le a modernebb rendszerekhez képest. Hiába egy ősrégi X-T3-ról beszélünk, amikor az újabb modelleket fikázzák, akkor látom azt, hogy valószínűleg hibás beállításokkal videóznak és/vagy túlságosan bízni akarnak a gépben. Nem szabad. Ez nem felmentés a részemről a Fuji számára, pont inkább kritika. Szoktam Sony FX30-al is videózni és ott tényleg rá tudod bízni a feladatot és nem kéri közben, hogy minden idegszáladdal ellenőrizd, hogy jól csinálja-e.
A sötét pedig relatív dolog, ha nincs elég kontraszt a témán, akkor valószínűleg nem fogja tudni lekövetni.
-
Plazmacucci
félisten
Mennyire alkalmas a képen látható felszerelés olyan videó forgatására ahol az alanyok kevés fénynél mozgásban vannak? Ugyan ez a cuccom van, de sosem próbáltam
-
Stauffenberg
nagyúr
A mai modern szűrők sokkal jobban bírják a becsillanásokat (teszteket érdemes erről nézni, sokféle bevonat létezik). Nekem videóhoz van egy relatíve olcsó K&F VND szűrőm, ami technikai értelemben két egymásba fordított CPL szűrő, így tudod szabályozni az áteresztést. Abban elég ügyes, hogy konstans színeket ad a teljes tartományban (és ebben megveri az ötször annyiba kerülő PolarPro-kat is), de ha közvetlenül éri erős fény, akkor tud fátyolosodni (ebben viszont bénább).

A diffusion filterek adnak egy kis 70-es 80-as évek hangulatot, ebből is rengeteg féle van és kicsit eltérően viselkednek (black vs white mist és ezek erősségei tört számok formájában). Én bevallom lusta vagyok és utólag szimulálom ha kell (negatívba húzod szerkesztésnél a clarity csúszkát, akár maszkolással célzottan csak a csúcsfényekre), de a legszebb eredményt a fizikai filter adja.
Tipp: Vegyél kicsit nagyobbat, mint az objektívedre való és egy szűkítő adapterrel tedd fel, így kevésbé (vagy egyáltalán nem) fog vignettálni a szűrőd (azt mindig tudsz utólag is). Ez ilyen általános tipp, nem okvetlenül a mist szűrőre értve.
-
lugosi
MODERÁTOR
Én telefonra másolom, és onnan megy fel a felhőbe. Onnan szinkronizál le nálam a gépre is a Fotók alkalmazásba.
Én szűrőt nem használok egy ideje semmilyet. Régen a dslr korszakban minden objektívemen volt uv szűrő a védelem miatt, de az utóbbi 10+ évben semmilyen szűrőt nem használok már.
-
benedekco
addikt
Várjatok, PC-re másoljátok át wifi-n? Valamiről lemaradtam, ez valami amit az X100V is tud? Telefonos app megvan, az oké, de PC-re is?
Más:
Ti milyen feltekerhető (fizikai, lencse) szűrőket használtok? Az x100V-re gondoltam egy szűrőt, láttam képeket ilyen diffusor-ral. Perpill van egy nagyon régi vagy 20 éves polár szűrőm. Szerintetek egy mai polár az mennyivel tud tobbet mint egy 20 éves? Van értelme kiadni egy újra? Ez egy valami sima Hoya szűrő.
Néztem van olyan ami polár és diffusor egyben, illetve van a poláron egy ilyen bütyök, illetve a végpontokon van ütköző, így könnyű kiismerni hogy melyik állásban mi van, nem kell annyit tekergetni. Amúgy polár szűrők mikor a nem szűr állásban vannak, akkor kb mennyire veszik le a fényerőt? -
Stauffenberg
nagyúr
-
Atomizer
tag
-
hemaka
Topikgazda
-
mikrofon
veterán
-
vakablak93
őstag
Sokan ugranak bele, aztán a gép a polcon reked. Telefon gyorsabb.
A saját környezetemben is van számos ilyen.
Lattják, hogy hétvégén ha buli van miket kattinatok, kedvet kapnak rá.
Vásárlás után viszont rájönnek, hogy izé a gépen a gombot megnyomni is fárasztó nekik hát még lementeni a képeket.1 hét múlva alábbhagy az érdeklődés a gép pedig a polcon marad.
1 év múlva eszükbe jut, hogy felesleges volt es megpróbálja eladni. -
hemaka
Topikgazda
Ezen is dolgozhatna akkor meg a Fuji, de jelenleg eleg sok minden mas is van, amit javitaniuk kellene az uj T vazzal. Meglatjuk mi sul ki belole, rohadt nagy bukta lesz, ha az af hasonlo szinten marad, mint most.
Plazmacucci
Megveszi, aztan meg alig hasznalja, csak all a taskaban hetekig. Utana rajon, hogy csak all benne a penz, eladja.
En is jartam mar igy geppel. 😂 -
kovsol
titán
Esetleg elektronikus zárral volt használva. Azokat a képeket nem számolja.
-
Plazmacucci
félisten
Az miért van, hogy minden eladó váznak az expo száma ezer alatt van, vagy max pár ezer? Ilyen 5-6 éves gépeknek is. Ez az új visszatekert kilométeróra? Én egy hónap lövök ennyit.
-
mikrofon
veterán
A szomorú az hogy az x-h2s csak a markolattal tudja ezt illetve az xapp alkalmazással, így laptopra muszáj kábel vagy kártya kivétel....
Volt korábban az Fujinak az autosync alkalmazás, az legalább használható volt. Csak bekapcsoltad a fényképezőgépet és a laptopot egy wifi hálózaton ezután már mentek is a fájlok. Ugyan lassú volt de működött. Ez már nem támogatja a h2s-t..... -
Ear001
addikt
-
lugosi
MODERÁTOR
Én is 90%-ban wifin másolom át a képeket még gépközelben is, igaz az én gépem még csak 2.4 ghz-es wifit és jpg átvitelt támogat, de a rawokat úgyis csak pár hetente másolom át a gépre, ha eszembe jut. Mondjuk egy 5 ghz-es wifinek és a vele járó gyorsabb másolásnak örülnék, de majd a következő vázamban gondolom.
-
Stauffenberg
nagyúr
Az up-to-date Wi-Fi szabványok (Wi-Fi 7 + 5 Ghz már bőven a gigabites tartományban mozog) és a normális hálózati transzfer opciók támogatása egy jó út lehetne amikor már csak otthon, nyugiban kell elvégezni a fájlátvitelt.
Én évek óta nem próbáltam a Fuji megoldását, még amikor Windowst használtam, akkor rápróbáltam, de a szoftver botrányosan buta volt, ráadásul a Wi-Fi átvitel lehetetlenül lassú is volt (sajnos ez egy visszatérő gond szerintem a mai napig is, hogy odáig terjed a gyártók mérnöki gondoskodása, hogy a Wi-Fi éppencsak elég legyen 5-6 fotó átdobására a telefonra/tabletre, aztán kalap-kabát, az már nem érdekes, hogy 60-100-120 GB mennyi idő alatt megy át).
-
hemaka
Topikgazda
En meg kabelt sem hasznalok, gep benne a taskaban, ipaddel racsatlakozok feleleszti, 5ghz-es wifivel a preview fotokat instant betolti az osszeset, levalogatom mar ott, csak azt toltom le ami kell is, igy nem foglalja feleslegesen a helyet a szervereken.
A problema mar ott kezdodik, hogy sok gyartonak normalis appja sincs erre. A fuji egesz jo volt legutobb amikor hasznaltam, nem tudom azota reszeltek-e rajta hogy meg jobb legyen. De a nagy gyartoknal semmi hajlandosag nem mutatkozik erre.
-
Stauffenberg
nagyúr
Tedd bele a gépedbe az SD/CF kártyát, ne nyisd ki többé a fedelét és másold számítógépre USB-C-vel a fájlokat, ha az a fontos, hogy ne kelljen kártyákat kivenned az adatmozgatáshoz.

Amúgy nekem nem fájna ha SSD-t raknának a hobbi gépekbe (sőt a profikba sem), csak indokolatlan áremelő tényezőnek tekintem. A CFexpress sem azért drága, mert nagyban különbözne egy SSD-től, hanem mert egy szűk szakmai/hobbi rétegnek szól. Ahogy a fényképezőgépek is. Naivitás lenne azt gondolni, hogy a piacon kapható SSD-k árát lőcsölnék rá az új gépekre. A Fujifilm W235 akku esetén is tudni lehet, hogy kettő darab olyan Panasonic ipari cella van benne, amit kb 3500 Ft / db áron veszel meg (a gyártó, importőr és a magyar kiskereskedő profitjával és Áfával együtt), mégis 30k a boltban a W235.
Nekem viszont fontos a kivehető adattároló, mert megtelt meghajtó esetén csak berakok egy másikat és nem arra várok, hogy felmásoljam madzagon a fájlokat valahova (pláne ha nincs is nálam a laptopom).
-
vakablak93
őstag
Rendben.
Ha azt mondod használhatósági szempontból, nektek profiknak hasznos, mi több egyenesen fontos, hogy ilyen kis kártyaformában, tokozva, védve legyen, elfogadom.
A ti igényeitekkel nem vitatkozom, sehol nem vagyok én ahhoz.De nem látom be hobbira minek ki/-be rakosgatni. Simán lehúzom type-C kábellel a képeket a gépről. Itt siman jobb lenne nekem kapásból.
Jó eséllyel, a gép megvásárlásakor beletenném, mint egy laptopba és többet nem nyúlnék hozzá.Innen nézve, hobbira szimpla szivatás egy ilyen drága szabványhoz kötni a sebességet.
Én belemennék egy olyan kompromisszumba, hogy komoly gépekbe nektek cserélhetőben ott a cf express, hobbira meg integrálhatják az ssdt.
kovsol: nem feltétlen az írásra gondoltam, ott még megvagyok UHS II-vel is.l, 4 fps sorozatnál nekem nem kell gyorsabb, nincs türelmem annyit szelektálni.
De tudod a fuji raf+jpg duettel, a végén már a kártyán a mappa megnyitása is lassú, pláne pcre másolás, ha sok a kép.
Egyszerűen lassú dolog az sd kártya ma már, igen, az olvasásinsebesség is lehet irritáló. -
Plazmacucci
félisten
Ezt a receptet akartam múltkor megmutatni. Régebbi gépeken is megy. [link]
-
Stauffenberg
nagyúr
CFexpress foglalat van már ma szinte minden kicsit is komolyabb gépben (legtöbbször SD-vel kombinált foglalat formában).
Egy kivehető 2230-as SSD támogatása nagyjából olyan elvárás, mint az ipari 18650-es akku cella, papíron tök jó lenne, meg olcsóbb, de közben körülményesebb a használata és sérülékenyebb, ha a cél az, hogy a user ezt naponta ki-be rakosgassa.
Akkor már milyen praktikus lenne, ha ezt az SSD-t beletennénk egy műanyag tokba, protokollnak legyen NVMe és nevezzük el... na várjunk csak... mondjuk CFexpressnek.
Olyannyira, hogy konkrétan akinek van kedve barkácsolni, bele tudja tenni a CFexpress tokba a saját 2230-as SSD-jét. 
Btw a modern kamera akkuk is gyakran nem többek két betokozott ipari cellánál, egy vezérlőnél és rögtön megy rá a vaskos szorzó az árra.
-
kovsol
titán
Egy clarity feldolgozása nem megy neki instant inkamera, akkor szerinted a SoC ami benne van egy PCI-Express interface-t támogat?
Amúgy meg azért nem terjed el, mert ha nem valami 20-30-120 stb FPS sorozatokat lősz kutyát nem érdekel a kártya irási sebessége.Én többre értékelném ha bekapcsolható lenne a gombokon egy háttérvilágitás
-
vakablak93
őstag
Az jó ha az olvasó integrálható a meglevővel közösen. Ez egy pont.
Az is oké, hogy gyorsak.De valahogy mégsem terjednek, talán mert minden nemű ssd áremelkedés ellenére ezek kb. 4-6X drágábbak mint egy 2230-as ssd még mindig.
Tényleg ne haragudj, de az a szabávány akkora költség, hogy még viccnek is rossz.
Pont az ilyen csenevész kis darabszám miatt, pofátlanul drága mikroszabványoktól kéne megszabadulni, mikor van olcsóbb tömegtermék.
-
Ijk
nagyúr
Sigma tett a BF-be és egyszerűen kidobta a kártyafoglalatot. Számomra nagyon innovatív az a gép, teljesen leegyszerűsített, elektronikus gombokkal amelyeknek van haptikus visszajelzése. Csak túlságosan divatgépnek szabták, jó drágán. Kicsit jobb ergonómia, EVF, meg persze emészthető ár és egy jó gép lenne szerintem hobbifotósoknak, akik telefontól többre vágynak. Ettől függetlenül egyszer lehet szerzek egy használtat valamelyik Sigma kis fixszel.
-
kovsol
titán
cfexpress type a / b kártyák igazából már SSD sebességet tudnak. Olvasó integráltahó az SD kártyaolvasóval közösen is. Mérete még kisebb is, mint egy SD kártyának. Örült áttervezés kellene, hogy egy standard SSD belemenjen.

-
vakablak93
őstag
Egy kis ajtót tenni a gép alljára, és mondjuk egy pici 2230-as foglalatot tenni a gépbe az nem lenne nagy kunszt.
Te vennéd meg magadnak.A sebesség/tárhely kérdésben nagy ugrás lenne, és akkor nem kellene beleintegráltként neked fizetni az arát sem.
A puffereken meg utána tudna spórolni a gyártó annyival gyorsabb egy nwme.
Méretileg sem lenne akkora plusz
Miközben még jelenleg is olcsóbbak az UHS II kártyáknál, amik meg minden korban pofálanul drágák voltak a lassúságuk ellenére.
Egy kártyaolvasótól alig nagyobb külső házba is át tudod tenni ha máshogy akarod olvasni stb..
Szerintem ez így értelmes kompromisszum lehetne.
-
Stauffenberg
nagyúr
Pláne a mai SSD árak mellett. Sajnos a szenzor piacot is rendesen megtépi amikor éppen feje tetejére áll a félvezető piac, nem kell még +1 olyan alkatrész ami kiszolgáltatja egy-egy vázgeneráció nyereségességét külső körülményeknek (luxus márkáknál van annyi tartalék az árazásban, hogy ezt kimozogják, az más terep).
Azt is végignéztük, hogy a mobilpiac pár éve úgy felszívott minden CMOS szenzorgyártó kapacitást, hogy a fényképezőgép gyártók teljesen félre lettek tolva a tárgyalóasztalnál.
Meg amúgy én nem látom annyira a beépített SSD-nek a praktikumát, ha megtelik nem olyan egyszerű leüríteni, mint amikor kikapod a kártyát és egy másikat pattintasz a helyére és a számítógépedre adatmozgatásban sem látom, hogy mitől jobb egy madzagon átvinni, mint egy kártyaolvasóval. Ráadásul elég komoly hőt is tudnak termelni írás közben, szóval egy aktív hűtés nélküli MILC-ben rémálom lenne.
-
hemaka
Topikgazda
-
Ijk
nagyúr
Nem lesz, legfeljebb drága gépekben, egyrészt mert drága, másrészt egy plusz meghibásodási lehetőség aminek javításához szét kell bontani a gépet, ami nem olyan nagy gond ha a típusból elmegy pár ezer darab, de ha pár tízezer-százezer akkor igen és nehezebb egy félmilliós váz költéségbe belenyomni mint egy hárommillióséba (pl. Hasselblad).
-
hemaka
Topikgazda
Tipik hiba a sandisk kartya tores, de mar evek ota. Kezdhetnenek valamit vele, mert mas gyartonal nem hallottam rola. Mondjuk nem is hasznalom emiatt a kartyaikat.
A beepitett ssd-nek mar full alapnak kellene lennie 2026-ban, max backupra egy slot. -
lugosi
MODERÁTOR
Köszi! Gariidőn belül voltál még?
-
randras_83
addikt
közvetlenül a Sandisk supportnak, cserét kértem. A weboldalon keresztül, bekérték a képeket, a számlát, aztán elküldtem a sérült kártyát - ehhez intézték a csomagküldést -, majd jött a levél, hogy cserélik. Ebből én arra következtetek, hogy nem egyedi eset (látva a te példád is) hiszen különösebben magyarázkodni sem kellett, leírtam mi történt és kész. Elég gyorsan át is ment rajtuk.
Regisztrálni kell - https://support-en.sandisk.com/
-
vakablak93
őstag
-
lugosi
MODERÁTOR
Pont így. Azaz inkább ebbe az irányba haladok. A középső képen látható módon nyílt szét pontosan, csak - még - nem esett szét. Tudnál abban segíteni, hogy hova írtál?
-
lugosi
MODERÁTOR
Új hozzászólás Aktív témák
-
43569 - 43501
43569 - 43501 43500 - 43401 43400 - 43301 43300 - 43201 43200 - 43101 43100 - 43001 43000 - 42901 42900 - 42801 42800 - 42701 42700 - 42601 42600 - 42501 42500 - 42401 42400 - 42301 42300 - 42201 42200 - 42101 42100 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- Digitális fényképezés
- Fujifilm X
- (kiemelt téma)
- Melyik tápegységet vegyem?
- Automata kávégépek
- Ne késd le a határidőt! (Secure Boot 2026)
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Megújult mobilos felület, fórumos ráncfelvarrás a PROHARDVER! lapcsaládon
- TCL LCD és LED TV-k
- Yettel topik
- Xbox tulajok OFF topicja
- Parfüm topik
- Nyolcmagos CPU-val és 32 GB RAM-mal is munkára fogható az MSI egykártyás gépe
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 9 285K 32/64GB RAM RTX 5070 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- M5! KÉSZLETKISÖPRÉSI ULTRAAKCIÓ!!! SPACE BLACK MacBook Pro 14" M5!!! 10C/10G 16GB 512GB Gar!
- Bomba ár! Dell Latitude 3500 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" HD I Cam I W11 I Gar!
- iPhone 11 Pro Max 64GB Midnight Green -2 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4377
- REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock 230W G2 with combo cable (3TR87AA)
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

X-E5 tulajdonosok olvassák el: