Hirdetés
- iPhone topik
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Új belépő a Honornál
- Poco F8 Ultra – forrónaci
- Íme az új Android Auto!
- Fotók, videók mobillal
- Microsoft Rewards
Új hozzászólás Aktív témák
-
sakal83
addikt
válasz
Dareiosss
üzenetére
Rosszul latod illetve nem pontosan. Ha a hitelkamat 4% lesz, akkor az allampapir kamat alatta, fuggetlen a hitelkamat nagysagatol. Ez azert fontos, mert eltunik az arbitrazs.
Ez egy fontos valtozas. Ezt minden iparag megerzi.Az elmult 12 evunk gondolatvilaga tunhet el, ha bekovetkezik.
Ez egy regi uj vilag lehet. Utoljara ilyen 2008 elott volt. A sztorit ismerjuk, csak akkor a toke valtozhatott. Most az fix, mert Ft alapú, igy a kockazat az ingatlanaraban jelenhet meg.
Olasz es spanyolorszagban 5% feletti az allampapir kamat, a gorog volt 10% feletti is pedig eur ovezet. Nem garantalt a 3-4% mert nyugat fele megyunk sajnos.
-
360xbox360
tag
válasz
fpatrik17
üzenetére
1. Realis
2. Igen, meg babavarobol 30%ot, plusz ha vesztek fel piacit abbol is elengednek 1M-et valami rendelet alapjan, amire a kozjegyzo hivta fel a figyelmunket (amit siman erdemes felvenni min 5evig, fixmap/map+ kamat > jelzalog kamat).
3. Masik topikban ajanlottak Gabort, nekunk is o intezte par honapja eleg hasonlo igenyekkel.
4. Dobokocka
-
fpatrik17
senior tag
Üdv!
Friss házasokként családi ház vásárlását és családalapítást tervezünk a Dél-Alföldön. A jelenlegi támogatási rendszer útvesztőiben (CSOK Plusz, Babaváró, OSP, stb.) keresünk kapaszkodót és egy olyan valóban felkészült szakembert, aki átlátja a teljes folyamatot.
A kiinduló helyzetünk:
- Ingatlan célár: ~75-85 M Ft (családi ház).
- Ingatlan hátttér: Jelenleg egy 1/1 tulajdonú lakásban élünk (férj különvagyona), a feleségnek még nem volt tulajdonrésze semmilyen ingatlanban.
- Jövedelem: Együttes havi nettó 1,3 M Ft (alkalmazotti jogviszony, feleség a közszférában).Tervezett finanszírozási struktúra:
- Önerő (összesen ~20 M Ft):
o Saját megtakarítás: 11 M Ft
o Babaváró kölcsön: 8 M Ft (tudjuk, hogy jelzáloghitellel egyidejű igénylésnél a 11 M Ft 75%-a számít önerőnek, ha 90 napon belül vesszük fel).
o Otthontámogatási program (feleség után): 1 M Ft- Hiteligény:
o CSOK Plusz (1 vállalt gyermekre): 15 M Ft
o Otthon Start Program: 40-50 M FtKérdéseim:
1. Kivitelezhetőség: Mennyire tűnik reálisnak ez a konstrukció a banki gyakorlatban? Láttok-e olyan buktatót (pl. OSP és CSOK Plusz összeférhetősége, terhelési szintek), ami felett esetleg elsiklottunk?
2. Technikai kérdés hiteltermékkel kapcsolatban:
o Esetleges 2. gyermek esetén a CSOK Pluszból 10 millió Ft tőketartozás elengedésre kerül akkor is, ha mi csak 1 gyereket vállaltunk?
3. Szakértő ajánlás: Eddig két banknál és egy független közvetítőnél jártunk, de nem kaptunk mindenre kiterjedő, magabiztos választ. Olyan független szakembert vagy céget keresünk, aki rutinosan mozog a közszolgálati kedvezmények és az állami támogatások kombinálásában, és nem okoz neki gondot egy ilyen összetettebb portfólió menedzselése.
4. Különvagyon hasznosítása vs. befektetési stratégia: A jelenlegi lakásom (~27-30 M Ft piaci érték) a házasságtól független különvagyonom, amit szeretnék optimálisan kezelni. A bérbeadási hozam alacsony (~90-100 e Ft/hó), és a következő évekre ingatlanpiaci stagnálást vagy korrekciót várok, így az eladás felé hajlok.
o Amennyiben az értékesítés mellett döntünk, a felszabaduló tőkét 20 M Ft értékben TBSZ számlán (diverzifikált portfólió), a maradék ~7-10 M Ft-ot pedig likvidebb állampapírban (FixMÁP, MÁP+) tartanám biztonsági tartalékként.
o Szakmai szempontból ti hogyan döntenétek az ingatlan megtartása vagy eladása mellett ebben a piaci környezetben? Mennyire látjátok életképesnek a vázolt alternatív portfóliót? -
Pfiucska
senior tag
Klima kulteri egysegnek milyen messze kell lennie a telekhatartol? 2m-re van a hazfal, oda van tervezve a kulteri, max 2 db, mitsubishi vagy daikin, de a szomszed mar most aggodik, h hangos lesz. Szerk.: csak a hutesi szezon erdekes.
-
axioma
Topikgazda
válasz
FerNandor
üzenetére
Piaci lakashitellel valoban varnek... legalabb amig az orszagkockazati felar csokkenese belecsorog.
Amugy meg az a nemnormalis, hogy 3%-os van, nem az hogy minden mas annyi amennyi (jo, ha a bank [lakas]hitelkihelyezese piacin kene csak menjen akkor ott akciozna, ha nem lenne a 3%-os amivel degeszre keresi magat, szoval azert a jelenlegi piacinal jobb kamatok lennenek). -
FerNandor
őstag
válasz
axioma
üzenetére
Köszi szépen a választ! Mivel nem vagyok benne ebben a témában, így egy-két dolgot nem értettem, de közben még utánaolvastam és ki is estünk innen, mert nekem is és a feleségemnek is van 50%--nál nagyobb tulajdonjogunk ingatlanban.
Más hitel meg nem nagyon van akkor, ami hasonlóan jó feltételekkel rendelkezik. -
axioma
Topikgazda
válasz
FerNandor
üzenetére
fix kiveve a szerzodesszegest
nincs jobb
euro bevezetesnel minden (megtakaritas, hitel) azzal atszamitodik amit rogzitenek, mondjuk a kamatok miatt lehet a 3% nem lesz mar kiemelkedo, de ugyis kivalthato (a hitelfelvevo ilyen szempontbol jobb helyzetben van, mint a bank, maradhat csak addig benne, amig megeri, a bankot meg koti a szerzodes)
jelzalog nyilvan kerul ra mint fedezet, es eladhato, de csak a hitel visszafizetesevel, ill. 5 even belul a tamogatast is (azt nem akarod,=addig kvazi kotelezo tartani)
Felejtsd el a kulonbozo idopontokban esedekes osszegek nominalis osszeadasat jelenertekesites nelkul, az a szam konkretan nem letezik!!!
Thm meg nagyon jo...
Nalad a rugalmassag, lasd fent, inkabb azt nezd hogy mennyire aludnal rosszul.... ha igen, mind1 a matek, nem neked valo; ha bizol a sajat rugalmassagodban, akkor meg egy feladat lesz egy ilyen szituban a legjobb megoldast megtalalni -
FerNandor
őstag
Sziasztok!
A jövőre gondolás/befektetés/gyerekek részére gondolkodom lakásvásárlásban, lakáshitelekkel még nem volt dolgom, ezért alapból az lenne a kérdésem, hogy hol érdemes ezeknek utánanézni, ahol érthetően elmagyarázzák a dolgokat, podcast, youtube, blog akármi?Olyan kérdések merülnek fel bennem mondjuk a 3%-os hitellel kapcsolatban, hogy:
- ténylegesen fix-e a teljes futamidőre a törlesztő részlet
- van-e ettől "jobb"
- mi van, ha közben eurót vezetnek be? mert azért itt kb 25 éves távlatokról beszélünk minimum
- nyilván lehet, hogy 3-5 év múlva a 230 ezres törlesztő kevesebbet fog érni..
- el lehet-e adni a hitel alatt, kerül-e rá jelzálog, akármi, mi történik ilyen esetben
- lehet-e előtörleszteni
- jónak számít-e, hogy mondjuk 50 millióra 71-et fizet végül vissza az ember
- nyilván, amíg saját részre nem lenne használatban, addig ki lehetne adni albérletbe
- mennyire rizikós vajon a mai világban egy ilyen hosszú lejáratú hitel? ki tudja mi lesz 5-10 év múlva, pl az IT-ban milyen pozíciók szűnnek meg akár az AI fejlődésével stb. Ez inkább ilyen filozofálgatás, de lehet vannak konkrétumok a témában.. -
kerxy
őstag
válasz
FireKeeper
üzenetére
Online simán át lehet jelentkezni, nem kell együtt menni sehova.
-
whited
addikt
Sziasztok
Szeretném a lakásom, ami 1/1 a saját tulajdonom kiadni hivatalos formában a testvérem számára.
Leírná nekem valaki mi ennek a pontos és hivatalos menete?
Szeretne be is jelentkezni ideiglenes lakcímmel a parkolás végett.Mit kell vele kitölteni ?
Hol kell ezt jelezni, és adózni utána ?
Önkormányzatba is kell menni, és mivel ?Nagyon köszi !

-
axioma
Topikgazda
válasz
Directors
üzenetére
Sajnos nem tudom, de 1. kerdezd meg lehet-e elektronikusan, az tuti gyorsabb (attol me'g ha akarjak, lehet rajta hitelesites) 2. ha mar kerdezel, megmondjak a papirost is hogy mennyi ido...
El se tudom kepzelni (pedig jopar informatikai eredetu hibat lehet logikusan levezetni, jellemzoen ket edge case talalkozasa nincs kitesztelve), hogy itt mi csuszhatott felre. Esetleg elektronkkus az a tullap, nincs a 2 es a 7 kozott extra szokoz? Bar a 27 me'g csak nem is extrem hulye szam, harom harmadolas... ilyen nem egy lehet a rendszerben. -
Directors
senior tag
válasz
axioma
üzenetére
Igen, arra az ingatlanra mondja a Lechner az 50%-nál nagyobb tulajdoni hányadot ami tényleg a nevemen van,pedig igazából 5/27-ed részem van.
Én nem kértem még le ilyen igazolást. A bank kérte le, én nem is láttam.
Kérjek le esetleg akkor én is egyet a Lechnertől ?
Ha nem elsőbbségivel kérem, akkor hány napon belül szokták megküldeni ? -
axioma
Topikgazda
válasz
Directors
üzenetére
Sok otletem nincs, de konkretan a Lechner igazolasa az adott ingatlanra mondta, hogy 50%-nal nagyobb? Nem tudom, hogy nez ki egy ilyen papir. Nekem raadasul van, csak a nem szamit kategorias, ezt is kene tudja kezelni amit kiadnak.
Biztos az lenne az elso hogy a regi megreklamalasa mellett (nem beszelni veluk, hanem a hivatalos elerhetosegen irasban) elindittatnek egy uj lekerest. -
Directors
senior tag
Sziasztok!
Gondoltam írok egy kis érdekességet.
Kinéztem magamnak egy ingatlant amit OSP-re és 10% önerőre szeretnék megvenni.
A hitelügyintézővel be lett adva minden papír a banknak.
Van egy ingatlan a nevemen ami 5/27-ed részben az enyém. Az-az nincs 50% feletti tulajdonom benne, így nem lenne kizáró tényező.
Ám a banknak kötelező lekérni a Lechner központból az igazolást hogy van e 50% feletti tulajdonom.
A Lechner pedig azt küldte a banknak hogy van, pedig nincs. Elküldtem a banknak is a tulajdoni lapot. Feketén fehéren rajta van hogy 5/27-ed részem van csak. A bank is értetlenül áll a dolgok előtt hogy ezt még is hogy.Azt tanácsolták keressem fel a Lechner központot. Beszéltem két ügyintézővel is a Lechnerből, egyik sem tudott segíteni. Azt mondták ők a földhivatal adataiból dolgoznak.
Hiába mondtam, hogy itt van a kezemben a hiteles tulajdoni lap, amin rajta van hogy 5/27-ed részem van csak az ingatlanban.
Azt mondták a földhivatalt keressem.
Most ha bemegyek a földhivatalba, ott meg majd azt fogják mondani hogy hát itt van a hivalatos tuladjoni lap. Rajta hogy 5/27-ed, nem értik a Lechnert.
Még is mit tudnák én most tenni, csinálni ?
Esetleg valaki járt már így vagy hasonlóan ? -
axioma
Topikgazda
Hozzam az jutott el, hogy a benne levok leghamarabb oszi vagy ev vegi valtoztatast gondolnak. Az en jozan paraszti eszem szerint nem elsosorban a program user oldalat, hanem a banki oldalat kene megreformalni (=kisebb tamogatasi kulonbozet), ami legfeljebb annyit valtoztat hogy a banknak nem lesz annyira kiemelkedoen jo, hogy versenyeznenek erte jobban, mint a piaciert.
-
eladocuccaim
tag
Az elso kerdesre szerintem hamar valaszt kapsz ha felhivod oket. A masodikra: nincs semmilyen bizonytalansag, ameddig senki nem szolt hogy valtoztatni szeretne ezen, es nincs semmilyen valtoztatas, addig a bankok is valtozatlan feltetelekkel tudjak/kell folyositani. Ezen nincs mit izgulni, jol jarnak vele, nagyon is.
-
Ka999
tag
Sziasztok!
Raiffeisen banknál lehet kérni előminősítést Otthon Start hitelre?
Az Otthon Start hitelek elbírálását befolyásolja/befolyásolta a választási eredmény? Gondolok arra, hogy a bizonytalanság miatt esetleg elnyújtják az elbírálását vagy szigorítanak? (Nem szeretnék politikai vitát indítania. Szimplán gyakorlati tapasztalatokra vagyok kíváncsi) -
szabop27
tag
válasz
licetlagin
üzenetére
Én a birtokbaadásival bementem az ügyfélszolgálatra (a 11. kerületin senki nem volt rajtam kívül), ott a kezembe nyomták a formanyomtatványukat, hogy töltsem ki. Értelemszerűen az eladó nem tudta aláírni, így is rendben volt, 3 nap múlva megkaptam a szerződést.
-
robag93
aktív tag
válasz
licetlagin
üzenetére
Keresd fel, aki átadta és írja alá az MVM-es formanyomtatványt, különben sokáig elhúzódhat.
-
licetlagin
újonc
Villanyóra átírásnak mi a legegyszerűbb módja, ha az eladó külföldön tartózkodott, ezért meghatalmazott adta birtokba? Korábbi számla nincs, amivel eltudnék indulni az ebejelentőn, se az MVM saját formanyomtatványa nem lett kitöltve amit az MVM oldalán írnak... egy sima birtokbaadási jegyzőkönyv lett írva az óraállásokkal.
Társasházi lakás esetén a mellékvízmérőt be kell jelenteni a vízműnek vagy elég a közös képviselőnek? -
abw6291
tag
Sziasztok
Biztosításnál, ha a biztosítási összeg/fedezet rendben van és megfelelően tükrözi a ház valós értékét, akkor amellett a pontos alapterület/négyzetméter mennyire fontos?
-
pit stop
addikt
válasz
allein
üzenetére
Kérdés melyikből milyen állapotút kapsz.
Mindkettőnek van előnye és hátránya ha ugyanolyan is az állapota. Panelba körbefűtenek, de a felújítások egy részéről nem te döntesz, csak a lakáson belül - de ha a ház nem akar költeni magára a fejed tetejére is állhatsz.
Házra meg kell költeni de azt pedig te befolyásolod teljesen. -
axioma
Topikgazda
válasz
mokus1
üzenetére
bocs, annyi tla (three letter acronym) van mar, hogy tolem lehetett volna valami uj... akkor siman aktualis toketartozas fele (az annuitasos torleszto az pont errol a kettorol hires: 1. linearis (ara'nyos) a tartozassal [futamidoben meg forditottan sem!] 2. barmely idopillanatban az aktualis maradekra ujraszamolva ugyanazt adja
Ebbol mar latszik, hogy most a fennallodbol inditott roviditett kihozna' ugyanazt a torlesztot, mig a fennallod fele meg ugyanannyi idore a felet. -
sakal83
addikt
Sziasztok
Jtm problema lepett fel nalam ezert elo kell torlesztenem.
Van egy 6 eve fizetett 20 eves lakashitelem fox torlesztovel. Ha a felet akarom tovabb torleszteni, akkor az eredeti felvett osszeg felet kell elotorlesztenem vagy a fennallo tartozas felet?
Köszönöm
-
allein
addikt
Sziasztok, lakás vásárlásban gondolkodom, 3% otthon start. Helyileg XV, érdekelne a véleményetek. A 3% megjelenése óta nagyon felmentek az ingatlan árak, kihasználnám a max 50M amire meg rájön az önerő. Miben érdemes gondolkodni, nézem a 35nm2 lakás árakat, sajnos horror, viszont lehet már ennyi pénzért érdemesebb házban is gondolkodni? Nyílván a panel lakásnak kevés havi költsége van, ezzel szemben egy háznak mindig magsabb költségei lesznek.
-
Directors
senior tag
válasz
pit stop
üzenetére
Támogatott hitel.
Akkor türelmesen várakozok.
Bár csak nálam is ilyen gyors lenne.
Adásvételi nálam is a banknál van már, földhivatali papírokkal együtt. Átutalásról is a bizonylat.
Így már tényleg csak azt várnám hogy mennyire hitelezik meg az ingatlant.
Pest megye amúgy. -
CorsairS
csendes tag
válasz
Directors
üzenetére
Nekem most volt pont K&H-s OSP-s zuglói lakásra, az így nézett ki:
02.10 fiókban hitelkérelem beadás
02.13 értékbecslő megnézte a lakást (előző nap este küldték a számlát, amit rögtön kifizettem)
02.20 pozitív hitelbírálatról értesítettek
(Itt az ügyvéd töketlenkedése miatt volt pár nap semmittevés)
03.02 önrész kifizetése igazolva a bank felé, földhivatalos bejegyzéses papírral együtt
03.04 folyósított a bank
Nálam mondjuk nem volt kérdés, hogy mennyit szeretnék, már beadásnál tisztáztuk, hogy a vételár 35%-a lesz az önrész.
Egyébként nekem asszem 12 munkanapot mondtak, hogy annyi idő alatt kell elbírálniuk. -
bandus
veterán
válasz
TrollBalint
üzenetére
sajna ezek 95-ös bejegyzések, de a ház valamikor az 50-es évek végén, 60-as évek elején/közepén épült.
-
Directors
senior tag
Sziasztok!
Mostanában mennyire vannak leterhelve a bankok ?
Minden papír leadásra került a bankhoz. Értékbecslés megvolt.
Várnám a bank ajánlatát hogy elbírálja mennyi hitelt és hogy adna.
Ennek mennyi lehet az átfutási ideje ? K&H banknál. -
TrollBalint
addikt
válasz
bandus
üzenetére
Úgy tudom nem kell pontos évszám, elég nagyjából (80'-as évek). És szerintem azért (sem) releváns, mert egy társasházban a lakásbiztosítás a lakásra vonatkozik (leázás, benne lévő ingóságok). Ha kívül történik valami, magával a társasházzal, azt a társasház biztosítása fedezi. Például eső miatti beázás.
Ha van valami közös képviselő, tőle meg lehet kérdezni mikor épült a ház, vagy mi szerepel a ház biztosításában.Esetleg betippeled a tulajdoni lap alapján, hogy mikor volt a legelső bejegyzés

Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Androidos fejegységek
- PlayStation 5
- Sorozatok
- Linux haladóknak
- Saját hszek?
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Ha Darwinra hallgat az AI, nehéz lesz megállítani
- További aktív témák...
- MacBook Neo 512GB Indigó (3év Garancia) - Bontatlan
- Honor 200 Pro 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Kingston FURY Beast 64GB (2x32GB) DDR4 3200MHz KF432C16BBK2/64 RAM
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone SE (2016), Apple iPhone SE2 (2020), Apple iPhone SE3 (2022)
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Más hitel meg nem nagyon van akkor, ami hasonlóan jó feltételekkel rendelkezik.

igazából csak annyi közöm van az ingatlanhoz, hogy az enyém, de többetn nem nagyon tudok róla.