Hirdetés
- Elképesztő robotok, kutyatelefon, Waymo, kártya méretű tracker... CES
- Turbo fokozatra kapcsolt a OnePlus
- Crackberry Kevin telefonja, óriási Dreame stand autóval a közepén - CES
- Áprilisban már szaggathatja a kínai aszfaltot a Xiaomi SU7 új verziója
- CES 2026: Új összehajtható 3 az 1-ben töltő az Ankertől
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- iPhone topik
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Poco F7 – bajnokesélyes
- Azonnali mobilos kérdések órája
- One mobilszolgáltatások
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Telekom mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Motoros topik

Hirdetni a Hardveraprón lehet, nem a topikban!
Országos motoros rendezvények
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Én még sosem voltam az alpokban. Tegnap csajommal megterveztük a motoros túrát és lefoglaltuk a szállásokat. Augusztusban megyünk, 7 éjszaka lesz és 5 szálláson szállunk meg.
Nagy vonalakban:
Maribor környéke - Rovinj-i szex strand (itt 2 éjszaka) - Bled (2 éjszaka) - aztán bele az osztrák alpokba.Kérdésem az alpok kapcsán: augusztusban mennyire lesz erre hideg? Csizmát vagy cipőt vinnétek inkább?
-
tboldi
nagyúr
válasz
Somatom
üzenetére
Éppen ma akadtam össze egy német csapattal Móváron. Oké, hogy szeretnének együtt maradni, meg törvényenkívüliek vagy mittomén, de a főútvonalon haladó forgalom megállítása egy kereszteződésben miért elfogadott? Nem a magyar hatóság emberei.
Kicsit arrébb meg egy másik konvoj a balos kanyarodósávból előzte az egyenesen haladó sort, ebben gurultam én is, de nem tudtam miattuk szabályosan átsorolni. -
Somatom
veterán
Ügyintéző kört gurultam a városban. Budapestből Sturgis lett. Margithíd fellobogózva, csapatokban érkeznek minden irányból, körúti kajáldák, hotelek előtt HD -k sorakoznak. Tecccik.

-
3800+
őstag
válasz
norbert1998
üzenetére
Pipa! Én a holnapi zsámbékira is megyek. Oda fogunk kozmálni...
-
etnies
senior tag
Van-e valami hátránya titán csavarok alkalmazásának a fékrendszeren az árán kívül?
-
norbert1998
nagyúr
Zalaegerszegen motoros képzés Július 8-án. [link]

Regisztrálni a linken tudtok, 10 ezer forint a részvételi díj. Nekem ez lesz a harmadik alkalom, eddig mindig tetszett. Ha érdekel valakit, az 1. csoportban leszek én
-
norbert1998
nagyúr
válasz
macilaci78
üzenetére
Kinyomtatom én neked, azon ne múljon
Vagy bárki. Egy ilyen tappancsért öt számjegyű számokat kérnek el. Kinyomtatni meg max 1-2 ezer forint. Nem kell ezen méltatlankodnod 
Rendes cipő. Ha akarod, még modellezek is neked
-
Somatom
veterán
válasz
macilaci78
üzenetére
A talis topikban reagáltál Mr.Csizmás hsz. -ére. Nézd meg az aláírását!

-
Laraxior
titán
válasz
-Mosquito-
üzenetére
Az az ami az akkunál van? Azt éppen hajtogattam, hogy bemenjen a helyére
Ránézek, köszi.
Nem lenne gondom a szervízzel, ha a saját lábán megy
-
Somatom
veterán
válasz
macilaci78
üzenetére
Fékbetét vasat vágattam vízzel úgy, hogy megadtam az anyagvastagságot és elküldtem mélben a tervet .dwg kiterjesztésben. Aztán mentem a kész cuccért. Sztem a 3D nyomtatás is működik így.
-
Laraxior
titán
Sziasztok.
Nem volt kulonosebb gond eddig a motorommal, 600RR, PC37, 2006. Par hetet allt most kint, gondoltam kiveszem az akkut ma es feltoltom. Fel is toltottem, motor beindult, de ahogy forditottam a kormanyon egybol leallt.
Ha abban a szogben hagyom akkor nem is reagal. Mintha valami teljesen áramtalanítaná. Ha mozgatom a kormányt akkor hallok kattogást a burkolat mögül. Gondolom valami relé lehet?
Valakinek volt mar hasonlo? 
Még szervizbe se tudok igy elmenni vele
-
macilaci78
nagyúr
válasz
norbert1998
üzenetére
Oké, akkor megyek, megkérdezem, hol lehet 3D nyomtatót venni...
-
norbert1998
nagyúr
válasz
macilaci78
üzenetére
Én például találtam 3D modellt hozzá thingiverse-n, kinyomtattam ABS-ből tömören.
-
macilaci78
nagyúr
Oldaltámasz végére azt a kis cipőcskét hol lehet kapni? Picit karcos már a talp alja és a minak is greslapra kellett letámasztanom, amin meglátszott a nyoma. Tennék rá valamit, ami picivel jobban néz ki, mint a gumislag.

Középtámaszra mit lehet tenni? -
macilaci78
nagyúr
válasz
yodamastah
üzenetére
Természetes, hogy az anyagon és a szolgáltatáson is akar keresni.
Az autón nekem is téli, nyári garnitúra van, külön felnin, de még a pótkerék is külön felnin van. Gumishoz csak gumizáskor és defekt javításkor megyek, amit megvettem szerszámot, már bőven behozta az árát. Az autóval azért megyek pályán is, érzem is annyira, ha valami van, észre vegyem. -
norbert1998
nagyúr
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
A csapágy külső gyűrűje és a görgők együtt vannak, szerintem akkor félreértettelek az előbb.
Tehát a belső "gyűrű", avagy persely az, amit nem adnak hozzá, ami amúgy fényes, szép állapotú és 1 századnyi tojás van benne.Mire gondolsz a kis lánckeréknél?

Közben a rajz alapján összeállt a fejemben, hogy hogy is van ez. A véz szélességének semmi köze ahhoz, hogy lötyög-e a lengőkar oldalirányban, hanem ahogy mondtad, a vállas perselytávtartó és a köztük lévő távtartó hüvely az, ami túl hosszú. Most hogy ez amiatt van, mert a lengőkar elkopott, vagy csak meghízott a 3 persely egyike, nem tudom. Mindenesetre, érdekes.
Vettem most meg még féket is
Aztán tavaszig egy szót se, motor! ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
yodamastah
őstag
válasz
macilaci78
üzenetére
Én elég sokat gumizok. Ketten használjuk a gsx-rt, használt slickekkel, amiket forgatunk is. Egy ideig próbáltam a különböző gumisokkal lefedni ezt az igényt, de kb agyrém. Nem részletezem. Kézenfekvő hogy magunk szerelünk.
Kékhold korrekt, jártam oda egy ideig. De meg is kérik az árát. Pár hete cseréltem a tmaxon gumit. Akkora felára volt a kékholdnál a szerelésnek (20e a szerelés, de ha én hozom a gumit akkor 40e), hogy inkább megcsináltam magamnak. Persze ha ott vettem volna meg a gumit, akkor meg 20ezerrel a gumi lett volna drágább

-
törölt tag
Cipő témában: ma eljutottam a stunter storeba és felpróbáltam az ottani kínálatot. Van valami francia márkából egy csomó cipőjük, azokból egy se volt kényelmes. Az Alpinestar Faster 3 kényelmes volt, de 72k-ért árulják, és csak 1 színben volt (ami nem is tetszett). Most rendeltem xlmoto.eu-ról 142 euróért (52k)...
-
Topiccsendőr
addikt
válasz
norbert1998
üzenetére
Ha nem csereled ki a csapagy kulsogyuruket, akkor nincs ertelme a felujitasnak. A megrohadt tugorgok viszik magukkal. Nemreg rendeltem csapagyakat lengovillaba, en teljes csapagyat kaptam. Mert igy van ertelme.
Igy mar ertem miert probalod megfejteni hogy mennyivel volt lehuzva, oke. Azt hittem megint vmi agymenes, mint legutobb a kislanckereknel.

Ha szet volt szedve, eddigi tapasztalataim alapjan, az csak vmi nagy baj miatt lehetett, pl baleset.
A hezagolo anyaval lehet nem is feszitettek meg, hanem vmi mas miatt tul nagy a hezag. (Pl baleset)
Ilyeneket nem szednek csak ugy szet, es mint lathattuk, nem is volt megkenve, felujitva, tehat az en tippem hogy puffos volt.
Ami nem stimmel, az az, hogy a ket oldalon levo vallas tavtarto+a kozottuk levo huvely merete fix. Ezekbe rakod bele a tengelyt. Azon nem fog ide-oda mozogni axialis iranyban a lengovilla, mivel a meretuk megmarad, akarhogyan feszited szet a vazat. Es ket oldalt ott a vall.
Vagy a lengovilla merete mas, vagy a vallas tavtarto+huvely meretevel van vmi. -
Micsurin
nagyúr
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Vagy vesz 2 komponensű fémragasztót és gyárt rá körmöt amit bereszel megfelelően, utána az életben többet nem fog letörni.

-
MMiklos86
csendes tag
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Igazad van. Ebbe én is belefutottam, bundle-ként megkaptam a menőn kinéző aftermarket könnyű kományvégsúlyt, aztán az első kör után ment vissza a gyári.
A kolléga a gyártót kérdezte, magát a terméket nem is néztem.
-
Topiccsendőr
addikt
válasz
MMiklos86
üzenetére
Nem gagyi, csakhogy csinalnak aluminiumbol egy konnyebb kormanyvegsulyt dragan, ami a kisebb sulya miatt nem fog mukodni.
Ugyan ez van a rizoma kiegeszitokkel is. Veszel egy valag penzert vmi szart, (pl fekfolyadektartalyt) ami nehezebb, mint a gyari, sokszor idoigenyes a konkret motorhoz ajanlott allitolagosan plug&play alkatresz beszerelese, es van hogy szarabbul is mukodik.
Szoval ha egy ceg gyart egy ertelmetlen kiegeszitot, az a nev nagysagatol fuggetlen.
Pont a fogalmatlan emberek lehuzasara szakosodtak ezekkel a kiegeszitokkel. -
törölt tag
válasz
lumpy92
üzenetére
Az igen durva.
Nagyon elore kell tervezni veluk. Nekem ma elkezdtek csinalni a gepet, rendeltek bele legszurot es fekbetetet is, amik penteken erkeznek. Ha idoben elkezdik, a heten kesz lettek volna vele, de igy ugy nez ki nem. Szoval a vasarnapi kakucs nekem offnak nez ki.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
yodamastah
üzenetére
Gumisnak a Kék Holdat tudom ajánlani. A robogómat ott gumiztattam 6 éve. Adtak egy időpontot, nekem közbe jött valami, amiről egy héttel korábban tudtam. Egyeztettünk másik időpontot, megjelentem kb negyed órával előbb, az adminisztrátorral egyeztettünk még egyet.
Bejött valaki egy Harley-val, hogy neki most azonnal kell gumicsere, nem ér rá kivárni a sorát. Kifizeti a díj dupláját, de neki most azonnal kell. Kedvesen, de határozottan elmagyarázták neki, hogy a gép értékére és a felajánlott plusz pénz mértékére tekintet nélkül nem hajlandóak felrúgni a munkanaptárat. Nekem nagyon szimpatikus volt a hozzállás. -
MMiklos86
csendes tag
válasz
macilaci78
üzenetére
Ez a tanulási folyamat része. Ha van hozzá időd és kedved, szerintem érdemes belevágni, mert a legtöbb dolgot csak egyszer kell megtanulni, aztán egyrészt egyre összetettebb dolgokat is meg tudsz csinálni, másrészt jó érzés olyan motoron ülni, amit "belsőségesen" ismersz.
-
Topiccsendőr
addikt
-
A horneten a gazra huzva bemozdul az inditogombos kontroll pakk is, egyben. Ezen lehet valahogy segiteni?
A muanyag haz ossze van fogva rendesen, de 3-3 mm holtjatek van igy az egeszben, ahogy huzom/elengedem a gazt.
2001-es cb600s -
palfitom
félisten
Sziasztok,
Motorkerékpár rögzítéshez milyen spanifert ajánlotok, milyet keressek?
Motorszállító utánfutón lenne, amin van motorszállító sín és elöl kerékbefogó ív. -
kriszti21
csendes tag
válasz
norbert1998
üzenetére
Lehet a féktárcsád "kopog", nem a telód. (Ha jól értem féket behúzva hintáztattad és akkor volt.) Támaszd be a motor a falhoz első kerékkel és fékezés nélkül próbáld ki, ha akkor is csinálja a teló/kormánycsapágy a ludas, ha nem akkor a féktárcsád.
-
Predator2
addikt
válasz
yodamastah
üzenetére
Nagyon, még a jelenlegivel is.
"Vedd le a súlyt, motorozz vele egyet."
1, Nem metrikus csavar van benne.
2, Szereztem inch-es imbuszt, de azzal sem bírtam lelazítani
"(olcsó megoldás: rozsdamaró + fekete rally festék
)"Középen a csavar rozsdásodik elsősorban.
-
yodamastah
őstag
válasz
Predator2
üzenetére
Kérdés mennyire veszi át a blokk vibrációját a kormány Mt07-en. Vedd le a súlyt, motorozz vele egyet. Ha rezeg mint állat, akkor ne rakj fel aluminium súlyt, mert lehet hogy nem csillapít a rezonancián eleget. Hosszabb motorozás alatt le fog zsibbadni a kezed. A gyári súly vasból van, jó nehéz, sokat csillapít, de rozsdásodik.
(olcsó megoldás: rozsdamaró + fekete rally festék
) -
yodamastah
őstag
válasz
tboy93
üzenetére
Most alap időszakos szervizekről beszélek. Olajcsere, szűrő(k) csere, fékbetét csere. Emiatt szervizbe vinni egy motort, szerintem sokkal nagyobb időpocsékolás, mint megcsinálni fél óra alatt.
Ennél csak egyel nehezebb feladat pl a kerekeket leszerelni és elvinni autóval egy gumishoz. Igen pár cucc kell hozzá. Egyszer megveszed 20 év múlva is jó lesz.
De oké igazad van, a normális hozzáállás az, hogy szerelje a motort az akinek ez a szakmája.
Aztán majd ha eltelik még 15-20 motoros szezon, és tucatszor szét szivattak már a szervizek, meg a gumisok, te is rájössz hogy jobb ha minél több dolgot meg tudsz csinálni magadnak.
-
Predator2
addikt
Helló
Köszönöm a kabátos kérdésre érkezett válaszotokat.
Adott a 2020-as Yamaha MT07-es motorom, aminek rozsdásodik a kormányvég súly. Engem zavar.
Szeretném lecserélni, de a Kínai vackoktól ódzkodom.
Erről a gyártóról mi a véleményetek? Megszabad venni? [link]THX
-
válasz
yodamastah
üzenetére
Ha az ember szeret szerelni, meg van rá ideje, akkor ez is egy opció. Aztán vannak az olyanok mint én, akinek szökő évente van ideje motorozni, kevés a szabadideje és ezt nem szereléssel akarja tölteni

-
norbert1998
nagyúr
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Nem kapom egybe a belső kosarat, még gyárilag sem. Csak külön, és mint mondtam, darabja 13 ezer forint csak a távvtartónak. Illetve mondam azt is, hogy szerintem ez szét votl szedve korábban már előttem, valamint a lazítási nyomaték 2/3-ára tippeltem a meghúzásit. Abban biztos vagyok, hogy nem 15-tel volt lehúzva, akár 20 éve volt, akár nem, ennyire nem szorulhat meg, ha rozsdamentes a felület és nincs ragasztva. Oké, galvanikus korrozió etc, de akkor is 90%-ra mondom, hogy nem 15 Nm volt a meghúzás előttem, még nagyjából sem.
Robbantott ábrát asszem ígértem most délelőttre, közben csongi már küldött egyet privátban, így keresnem sem kell, tehát a képet köszi neki:

Itt az egész szerelés látható, amiről beszélek.
Tehát. A tengely, amely átmegy az egészen, a jobb végén menetes, van benne egy 19-es belső kulcsnyílás, külsején egy talán 32-es vagy 36-os finom csavarmenet, bal végén pedig egy 24-es hatlap távolságú önzáró anya, a tengelyen a hozzá tartozó menettel.Az összeszerelés úgy néz ki, hogy a tengelyt bedugod a vázba jobbról, és a tengelyen lévő finommenetet behajtod a vázba, amely finommenet anyamenete megtalálható a váz jobb oldalán. Ezt kell meghúzni 15 (és akkor ezekszerint nem 20) Nm-rel, mindeközbe tippelem, hogy sokkal többre húzták, ezzel szétnyomva a vázat, akár csak először, aztán rájöttek, hogy ez sok és visszavettek, nem tudom. Csak feltételezek.
Második lépésként rákerül a 100 Nm-rel meghuzandó önzáró anya a tengely bal végére, majd utolsó lépésként a spéci szerszámot igénylő spéci anya a tengely jobb végére, amely összekontrázza a váz jobb oldalát az anyával, ugyanazon 32-es vagy 36-os környéki méretű (nem mértem meg
) menettel, amelyet a váz jobb oldalába is be kellett hajtani.Ebből kifolyólag hézagot nem lehet állítani, hiszen az fix, a váz jobb és bal oldala közötti távolság határozza meg. A vázzal a persely, amelyen a tűgörgős csapágy is fut, ahová az A jelű kenés ikonok is mutatnak, valamint a két persely közötti távtartó fixre van úzva, nem lötyög. Ami lötyög, az a lengőkar a két persely két válla között. Annak hézagát szerintem nem lehet állítani, sőt, szerintem csak úgy, ha a perselyek közti távtartó hosszából leveszünk.
-
törölt tag
válasz
yodamastah
üzenetére
Se helyen, se időm, se eszközöm erre. Majd ha nyugdíjas leszek és lesz műhelyem, szánok rá időt.
-
MMiklos86
csendes tag
válasz
üzenetére
1. Aláöltöző. Én általában egy "technikai" pólót viszek és a szálláson minden este kiöblítem, vagy szappanos vízzel mosom. Megszárad egy óra, de legfeljebb egy éjszaka alatt.
2. Motoros farmer. Én nadrág alá nem veszek külön aláöltözőt. A nadrág vagy véd, vagy szellőzik, mert éppen a kritikus pontokon - segg, térd, csípő - kell a vastag kevlár, illetve protektor. Izzadás ellen jó, ha időnként felállsz a nyeregből aztán hűt a szél.
3. Nekem Alpinstars Faster 2-m (vagy 1-em... nem is tudom) van és ugyanaz a tapasztalatom, mint a kollégáknak: nem szellőzik nagyon, viszont rohadt kényelmes. Aztán a Dolomitokban béna voltam és a bal oldalit végighúztam az aszfalton, kilyukadt, illetve a jobb oldalt elkezdett lejönni a szélső gumi protektor, nos a két lyukon át már remekül szellőzik. Ha fontos a szellőzés, vagy a 4 éven túli tartósság, nem ajánlom. Vettem helyette Daytona csizmát (Fokt Motor), amit maximálisan ajánlok, de nem ugyanaz az árkategória.
Néztem anno a Serpentize-t és képek alapján nem tetszik, hogy semmi sem takarja a fűzőt. Kellemetlen, ha menet közben beleakad a motoron valamibe, az Alpinestarson egy nagy tépőzár akadályozza ezt meg. Persze élőben kell megnézni, hogy van-e rá esély.
4. Megint csak zsebbenyúlós téma, de légzsákos kabáton nem gondolkodtál? Nekem Helite Vented van. A nagy hálós paneleknek hála jól szellőzik, a kontakt felületeken bőr és lv2 protektor van, no meg maga a légzsák, ami eséskor védi a gerinced, bordád, stabilizálja a nyakad stb.
-
duni84
aktív tag
válasz
üzenetére
1, ha hamar "büdös lesz" a nyári aláöltöző is, akkor érdemes beáztatni 4-5 órát és/vagy szag semlegesítővel befújni (rossmann/dm-ben kapsz
), aztán megint több napig is jó lesz.2, a motoros farmerba iszonyat bele lehet főzni a golyókat
a textil nyári (bélés nélküli) biztos, hogy szellősebb lesz, habár nem fogsz örülni, ha valamelyik reggel 5-8 fokban indulsz útnak3, én minden intelem ellenére motoros cipőben jártam túrázni, de ez is max egy rövidebb sétára lesz kényelmes, mert ha tényleg véd is a bakancs/cipő, akkor érezhetően merevebb és nehezebb lesz, mint pl egy sportcipő.
4, még nem sikerült olyan gerincprotektorral találkoznom, ami alá nem izzadok be 30 fok fölött
azt tényleg csak elfogadni lehet, hogy bele fogsz izzadni még úgy is, hogy a fehér nyári sokat segít
-
Micsurin
nagyúr
válasz
lumpy92
üzenetére
Kozma Tomi nagyon alapos

~1,5-2 éve vadászott karbit és nagyon szépen összekanalazta a CB-t. Megvan már a szokásos 50+os tipikus szaki dumája de tényleg türelmesen alaposan nézi végig a dolgokat.
Az ER5-öt is Ő rántotta végül egybe miután 2x befolyás következtében erősen gondolkoztam a gyufa kanna kombón már.

-
Topiccsendőr
addikt
válasz
norbert1998
üzenetére
A belso kosarat egybe kapod az uj csapaggyal, azt is ki kell cserelni, egyben az egesz csapagyat.
Errol szokj le, hogy ha vmit lazitasz, abbol akarod megallapitani vminek a 20 evvel ezelotti lehuzasi nyomatekat. Ezt nem lehet igy megallapitani, es nem erdemes nezni. Ahhoz senki soha nem nyult, amiota a gyarban lehuztak.
A tobbi reszet a hsznek egyaltalan nem ertem, meg kellene neznem a robbantot abrat, de valoszinuleg a hezagolast ellato anyara gondolhatsz?
Esetleg robbantott abrat beraknal? Mert nem nagyon lesz idom mostanaban ezeket elokeresni. -
pepucs
tag
válasz
üzenetére
Korábban írtam már róluk itt, azóta kiegészült pár infóval.. tl;dr: időpontot ők adtak, 3 napig hívogattam (kolléga épp tesztkörön, mindenki kipróbálja a motorod stb) őket az olajcsere + kuplung állítás miatt, amikor a motorért mentem akkor végeztek vele épp. Számlát nem kaptam csak egy számla méretű papírt "munkalap" néven.
Szerelőmnél említettem őket mert itt vannak 15percre, erre előjött a ptsd-je és kaptam pár extra infot: A saját és ismerősök motorjait mindig előre veszik. Több korábbi tákolást is neki kellett javítani utánuk, majd mutatott egy vasat ami ott állt. Nem forgott X fölé és h keresik a hibát meg alkatrészre várnak stb. Félév várakozás után került át hozzá és megbontás után kiderült hogy a szinte semmire kértek egy halom pénzt.
Inkább szenvedek Solymárvölgyre kijutással a megbízható szerelőhöz
Ha esetleg a közelben sikerült találnod valakit, egy elérhetőséget elkérnék majd
-
-
norbert1998
nagyúr
válasz
csongi
üzenetére
Igen igen, 20 Nm a tengely meghúzása, ezt követi a bal oldali anya 100 Nm-rel, majd a jobb oldali kontraanya 90 Nm-rel.
Így összerakva lóg 0,9 mm-t. Viszont akkor is lóg, amikor laza. Tehát ha csak nem nyúltak meg mágikusan a perselyek vagy távtartók a lengőkarban, akkor a vázat nyomatták szét szerintem, alapesetben ekkora lógás nem kéne, hogy legyen. Holnap majd átnyálazom a több száz oldalas, nem kereshető pdf service manualt.
Meglazitott tengely eseten, ha szet van nyomva a vaz, nem lesz hezag.
Ezt viszont nem értem. Ha a tengely laza., akkor megy össze a váz, ha a tengelyt erősen behajtom, akkor feszíti szétfele a vázat.0.9mm egyenesfutast kozuton nem veszel eszre, nem fog befolyasolni.
Én is ebben bízom. Szerintem msot is csak annyi történik, hogy kanyar közben kottyan arrébb 0,9 mm-t a lengőkar és azt azért érezni.A radiális és egytengelyűségre utaló lógást a csapágycsere megoldja szerintem, az amúgy sem volt jelentős, de a csapágyak csúnyák voltak.
További érdekesség: A tengelyen kotyog a persely, amely a belső kosara a tűgörgős csapágynak, elég jelentősen. Ha össze van feszítve, mint állat, ez nyilván nem mozog, de 20 Nm-rel szerintem még akár ez is tud kopogást előidézni. És biztos, hogy egyik sincs megkopva ilyen értelemben

Aaah

micsurin:
Rosszul fogalmaztam. A belső száron lévő perselyre és a külső csőre gondoltam, ugye azok csúsznak egymáson, és az a reményem, hogy csak a persely szar, a külső cső nem. -
csongi
veterán
válasz
norbert1998
üzenetére
Ezt a folyamatot jol leirja a manual.
A csavar meghuzott nyomatekat lazitasnal nem lehet jol megallpitani.
A tengely csavar 100Nm korul lehet.
Meglazitott tengely eseten, ha szet van nyomva a vaz, nem lesz hezag. Ekkora diferenciat utan lehet allitani.
0.9mm egyenesfutast kozuton nem veszel eszre, nem fog befolyasolni.
A keresztbe allo kerekek mar igen. -
Micsurin
nagyúr
~4 éves HJC nem volt még ózonozva mert teljesen szagtalan, egyszer mostam ki kézzel langyos vízben az arcpárnát aztán annyi.
Igaz ha ~4-5mm-től hosszabb a hajam az már zavar sisakban.

norbert extrém lenne ha a krómszár kopott volna és nem a perselyek rajta. A CB-ben biztosan jelentősen több van de még ott is elég lett volna a persely szett csere a gyári szárakon.
-
Xero
nagyúr
Na most lehet en vagyok furan bekotve vagy nem tudom, de a 2.5 eves sisakomat meg egyszer sem mostam meg belul es kivaloan semleges illata van mind a mai napig.
Az is igaz, hogy ha nincsen +10 fok, akkor a sibakancsbol is ugy szallok ki 8 ora utan, hogy coccolino illata van a zoknitol, de hogy havonta mosni a sisakot.Urak, mostok ti hajat/fejet neha-neha, vagy csak tenyleg en vagyok ilyen szerencses?
-
macilaci78
nagyúr
válasz
üzenetére
Egyszer már kimostam, de legalább havonta kellene. Azt nem bírja az anyag, vagy a tömés.
Becsukod a szobát, 30 perc a felezési ideje, ha végig tolod az órát, az akkor 60g, még egy 10 m2-es szobában is kb 2,5 g/m3. 10 óra elteltével csak 0,0025 g/m3 lesz a szobában, kiszellőztetsz. 10 óra meg egy munkanap, vagy egy kiadós alvás.
Nem fújok semmit a sisakba, mégiscsak a fejemre húzom...
-
törölt tag
Én ma vittem reggel időpontra a motort szervizbe. Átvizsgálás és karbantartás lenne. Egész nap rá se néztek, "kollégának el kellett menni". Persze az időpontot ők adták 2 hete. Ha holnap délelőtt nem hívnak fel hogy pontosan mit fognak rajta csinálni, megyek és elviszem egy megbízhatóbb helyre.
Motorrad Serviceről van szó.
Környéken ismer valaki megbízható szervizt?
-
norbert1998
nagyúr
Ezek után további infó:
Felkerült a kormány magasító, tök jó így ülni a motoron, tolni viszont szerintem nehezebb, hogy magasabbon van a kormány.Felkerültek az új gumik is, nyilván úgy, hogy a futómű szinte semmit sem javult a kerékcsapágyakon kíül, nem túl pontos még, de azt elmondhatom, hogy így is teljesen más érzés vele menni, sokkal fektethetőbb, azonban főleg körforgalomban érzek egy kis beesési megindulást. Az a reményem, hogy ez a lengőkar kottyanása lesz, nem pedig a gumi hozadéka.
Egész jót motoroztam tegnap vele így is.
A gumik Mitas E07+ standard verziók.
-
norbert1998
nagyúr
A fentiekben az a szomrú, hogy ha a lengőkar a himbarendszerrel össze van csatolva, nagyon nehéz előidézni, valamint ha a kerék, lánc, fék bent van, szinte lehetetlen. Ellenben ha a lengőkar csak a pivot point-on csatlakozik, akkor simán előidézhető a felettébb hangos kotyogás.
Továbbá: Mikor már biztos voltam abban, hogy a kopogást hátulról hallom, elengedtem az elejének nyomozását, összeraktam a motort, míg az alkatrészre várunk, tolattam ki a műhelyből, s hallottam, hogy az első teló kopog, ahogy a fékkel előre hátra himbázom a motort.
Ez azt jelenti, hogy az első teló csúszó része is szét van kopva, löttyen a teleszkóp is.
Mi a tapasztalat ezzel, elegendő a belső csövön lévő csúszó perselyt cserélni, vagy a szár is annyira kopott már, hogy nem elegendő, akár felújítás, akár szár csere, akár túlméretes persely szükségeltetik? -
norbert1998
nagyúr
Tegnap összeraktuk a V-Strom-ot.
Nincs még kész, alkatrészre várunk, valahonnan hollandiából jön, nekik is két hetes beszerzéssel.
Holnap megyek a lengővilla csapágyért, munkahelyem tudott segíteni a rendelésben, egész olcsók. A hozzá tartozó persely, ami egyben a tűgörgős csapágy "belső kosara" is, kissé meg van tojásodva: mikrométerrel mérve abból az irányból, ahonnan nem látszik a kopás, 24,99 mm vastag, ahol pedig látszik a kopás, ott 24,98 mm vastag. 13 ezer forint darabja, én nem rendeltem másikat ebből.
Azonban ez a persely még ezen kívül hosszanti méretében is illeszt, de ott is ilyen egész mm, vagy max egy századdal kisebb. Ez alapján azt gondolom, ő jó. A két persely között van egy távtartó cső is a lengőkar belsejében, amely a két perselyt távtartja. Namost (Főként a mélyen tisztelt Topiccsnedőr úr), ha valaki találkozottt már ilyen lengőkar szereléssel, akkor sejtheti, hogy a motor jobb oldalából be van hatjtva egy tengely a vázba, amely átmegy a lengőkaron, ez lesz a lengőkar forgásának tengelye. A jobb oldali vázrész menetes, arról van felspanolva a bal oldalra. Majd a bal oldalon anyával meghúzva a tengely, ezzel a tengelyben lévő feszültség szétfelé feszíti a vázat, összefele nyomja a lengőkar perselyeit, a cső távtartót és a bal oldali vázrészt az anya alatt. A jobb oldali vázrészhez a tengely hozzá van kontrázva egy anyával, amihez csináltam a spéci szerszámot.Namost, ez a tengely meg volt húzva minimum 150 Nm-re (érzésre a nyomatékkulcsos kerékcserék alapján, valamint a lazító nyomaték volt ennyi, de gyanús, hogy nem gyári összerakás volt már ez), holott 20 Nm-re kéne csak húzni. Namost emellett a lengőkar 0,9 mm-t kotyot oldalirányban a tengelyen!!
A probléma ezzel az, hogy ha jól sejtem, és kérlek erősítsetek meg ebben a sejtésben a véleményetekkel, ez a 0,9 mm-es lógás (amit amúgy mérőórával próbáltuk megmérni, de stabilitási problémákból kifolyólag nem merek nagyobb pontosságot írni, mint tizedes) azért van, mert az előzőleg szerelő szakbarbár szétfeszítette a tengellyel a vázat annyira, hogy eltorzult "szétfelé". Úgy gondolom, hogy ha egy durva 36-os, finommenetes dolgot meghúzol cirka 120 Nm-rel, akkor azért az már elég bitang axiális erőt képes kifejteni, bár most nincs kedvem előkeresni a számításhoz való képletet.Itt két opciót látok:
1. Kevésbé érzem sikerre vezetőnek, azonban talán közelebb kerülünk a gyári geometriához azzal, hogyha megpróbáljuk ugyanezen szétfeszítés ellentettjét megpóbálni, azaz a furatok mentén összefelé húzni a vázon. Ez törhet, ez rossz irányba hajlíthat, ez sokminden szart okozhat. De ha sikeres lenne, ez lenne a legjobb.
2. Leesztergálni a távtartó tengelyből mondjuk 0,7 mm-t, hogy ne feszítse össze a lengőkart, de mégis jelentősen csökkentse a lógást. Ez szerintem eltolhatja a kerék futási síkját balra, nagyjából 0,35 mm-rel, vagy kitudja.
+1 ráadás: Két darab 0,4 mm-es vastagságú "alátétet" betenni a perselyek és a váz közé.
-
Apophis
őstag
A gyári szivacs semmire sem jó, azért rakják bele, hogy legyen ott valami mutatóba, normális kabátban nincs is, mert az ember vesz bele egy rendes protektort, vagy külön gerincvédőt használ. Szerintem dobd ki.
-
Predator2
addikt
Helló
Van egy kabátom amiben van egy "szivacsdarab" level1 protector, és van külön egy gerincvédőm is amit felveszek alá. Ebben az esetben hagyjam a kabátban a gyári szivacsot, vagy vegyem ki? Nem akarom, hogy kiröhögjenek, hogy gerincvédőm és level1-es protektort is hordok egyszerre, ha az amúgy felesleges.
THX
-
pepucs
tag
-
törölt tag
válasz
macilaci78
üzenetére
Sisakbélést szoktatok mosni? Én még csak cipőszagtalanítóval kezeltem, de lehet lassan ideje egyet mosnom rajta. Ózongenerálás nekem annyira nem opció itt a lakásban.
-
dellfanboy
őstag
válasz
macilaci78
üzenetére
IKEA műanyag dobozba fogom belökni a sisakot az apróságokkal, hogy ne az egész helyiséget gázosítsam el
nekem van erre mar 1 szekrenyem, amig nem volt egy 100 v 120 l muanyagzsakot hasnzaltam -
macilaci78
nagyúr
válasz
üzenetére
Ez alkatfüggő, én is izzadós vagyok. Egyszer rámizzad a póló, megszárad, nincs gond, de ha másodjára is rámizzad, száradás után már büdös. A sisak is 1-2 hét után (napi 2×10 km város) már szagos. 1-2 hónap alatt már akarnom kell, hogy körbeölelje a fejem.
Vettem egy ózongenerátort, a kijövő levegő elé tettem a felnyitott sisakot, mellé a kesztűket, a szék háttámlára a kabátot és ment egy órán át a kb 7 m2-es tárolóban a 60g-os ózongenerátor. Azóta elmentem kb 400-500 km-t a saját robogómmal, meg ami az A kategória jogsihoz kell és most kezd megint igény mutatkozni a kezelésre.Egy IKEA műanyag dobozba fogom belökni a sisakot az apróságokkal, hogy ne az egész helyiséget gázosítsam el. Kipróbálom, hátha beválik.
-
törölt tag
-
-
bacus
őstag
Érdekes ez a téma, hogy melyik ruha lesz büdös v. nem, mert a ruha csak egy részét adja ennek. Van aki büdös és még csak nem is motorozik.

Én sok folyadékot iszom, nagyon sokat, aminek nagy részét ki is izzadom, de ez az izzadtság nem büdös, vagy nem annyira, hogy mondjuk ha nem kifejezetten a levett pólót nyomod az orrodhoz, akkor érezni lehetne. Én magamon érzem akkor póló csere akár nap közben is, mindig van nálam egy váltó póló, de inkább azért, hogy ne vizes pólóba legyek utána. Hálós kabátom van, felállok a motoron a menetszél plusz nedves póló még fázni is lehet, hamar megszárad a póló. Addig tart amíg nem áll az ember a napon pár percet/mp-t.
Ha nem motorozom, egy pólót akár 2 v. 3 nap is tudnék hordani. Szóval nem vagyunk egyformák. Hazamegyek leveszem a pólóm, ha nem vizes/izzadt akkor a nejem ránézésre (szaglásra) nem biztos, hogy meg tudja mondani, hogy volt rajtam v. nem.
-
törölt tag
válasz
Micsurin
üzenetére
"Alpinet hiába magasztalod itt a márkája miatt"
Már másodjára jössz nekem márkával és marketinggel.
Tévedsz, engem nem érdekel egyik márka se, nem mondanak nekem semmit, és nem érdekel a marketingjük se.
Olyat látsz bele a hsz-embe ami nincs ott. Magasztalom a márkája miatt...
Az alapján válogattam most, amit a webshopokban láttam. Alpina jobban néz ki a szememnek.Nem érzem a cipő kérdést ennyire sarkalatosnak, a motoros bakancsomnál bármilyen szellős cipő mérföldekkel jobb lesz, az biztos.
Ettől még köszönöm a tippet, amiket tudok a felsoroltakból, fel fogok próbálni.
-
pepucs
tag
válasz
yodamastah
üzenetére
Volt lent egy turbós Tmax
arról beszélünk? -
Micsurin
nagyúr
válasz
üzenetére
Alpinet hiába magasztalod itt a márkája miatt ha még annyi perforáció sincs rajta mint a csizmámon

Néztem az említett cipőt, semmi extra kb mint a Genesis de utóbbit kézbevéve is masszívabbnak éreztem boka védelemre.
Edit.: felül fog szellőzni de ami oldalt van az leginkább dizájn mert nincs rendesen átlyuggatva, rávan varva a teli bőrre a perforàlt réteg.

pepucs Genesist néztük mi is végül mindkettem a Stingerre szavaztunk a full perforált nyelv és felsőrész miatt, azóta melóba is abban járok annyira begyere. Pedig a héten nem viszik túlzásba a klímát ha még nem voltál bent szerintem maradj is HO…
Lévai várat is kellemesen végig trappoltam benne. 
-
-
gonger
senior tag
válasz
üzenetére
Alpinestar biztos jó. Amivel én még szemezek, (Forma, csúszóstalpú, szskadt cipőcskémet leváltandó) az a Shima Edge Vented. Szerintem jobb védelme van, mint az Faster 3-nak. Van belőle WP is, próbálva baromi kényelmes volt, nyilván lábfüggő. A fűző helyett ez a drótos rendszer nagyon gyors fel és levételt eredményez. Lengyel gyártó, Stunertsore forgalmazza, saját elmondásuk szerint akik eddig vitték, szeretik. Hátránya, hogy tényleg kevés felhasználói visszajelzést lehet találni.
-
Micsurin
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
Rokon topikok:
• Robogó, kismotor
• Nagyrobogósok baráti topikja
• Elektromos autók - motorok
- Milyen notebookot vegyek?
- Milyen széket vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Samsung kuponkunyeráló
- Okos Otthon / Smart Home
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Apple asztali gépek
- Path of Exile 2
- Milyen egeret válasszak?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 256GB Black-1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3626, 100% Akkumulátor
- LG 32GS94UX - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Keresünk Galaxy S24/24+/S24 Ultra/S24 FE
- BESZÁMÍTÁS! Asus Z170M i7 6700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070 Ti 8GB Rampage SHIVA ZALMAN 500W
- Új FULL HD webkamera + Számla
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Valakinek volt mar hasonlo?
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Nagyon elore kell tervezni veluk. Nekem ma elkezdtek csinalni a gepet, rendeltek bele legszurot es fekbetetet is, amik penteken erkeznek. Ha idoben elkezdik, a heten kesz lettek volna vele, de igy ugy nez ki nem.

) menettel, amelyet a váz jobb oldalába is be kellett hajtani.