- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Nem őserejétől lesz hangos az Exynos 2500
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung topic
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
-
Mobilarena
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kovaax
őstag
válasz
Steve_Brown #134706 üzenetére
Az USA-nak van saját olaja, másoknak nincs, vagy valami hasonló.
-
Steve_Brown
senior tag
Miért szárnyal az S&P az iráni konfliktus hatására?
-
ArGab
őstag
válasz
ArGab #134309 üzenetére
A nyugdíjpénztár tájékoztatása szerint ez a pénztárak egységes jogértelmezése, hogy lakáscélú felvétel kizárólag a 2024 szeptember 30-i egyenleg terhére lehetséges, és az elszámolást is ehhez az időponthoz viszonyítva végzik, különválasztva először a szeptember 30-i egyenleg szerinti könyvelt tőkére visszamenőlegesen, majd a szeptember 30-i egyenleg szerinti könyvelt hozamra.
Nálam ez egyben azt jelenti, hogy még az eddig kalkuláltnál is sokkal rosszabbul járok. Ugyanis szerintük az áprilisi hozamfelvétellel - amikor is visszamenőlegesen pont sikerült olyan értéknappal elszámolniuk amikor a vámmizéria miatt 1m-ra csökkent a hozam - én már így szerintük felhasználtam a teljes 1,5m hozamkeretet az 1m hozamfelvétellel. Azóta ugyanis hiába emelkedett vissza az árfolyam és jelent meg 400e hozam a számlán, de ez szerintük így már "új" hozamnak számít, amit így nem lehet felvenni lakáscélra. Így én már csak a 2024 szeptember 30-i egyenleg tőkerészét, azaz 4m forintot használhatok lakáscélra, hiába lenne benne bőven a 1,5m hozamkeretben az áprilisi 1m kifizetéssel együtt is a most elérhető 400e hozam. Amennyiben nem értek egyet a jogértelmezésükkel, úgy jogi útra terelhetem a dolgot.
-
Hmmz
aktív tag
Hát úgynézki ismét érdemes lehet tartós tejet venni meg TBSZ számlát nyitni.
Trump mégiscsak keblére ölelte Iránt.. meg a világot..
Köszönjük hogy velünk voltatok,
Tartsatok velünk legközelebb is..
Megéri.
Jövőhéten a tervek szerint Kínával csapunk össze.... vagy legfőbb szövetségessé fogadjuk.. még eldől, időjárás függvényében..
(Esőnap esetén ingyenes bábelőadást biztosítunk a Fehérház nagytermében) -
BiP
nagyúr
válasz
PredatorZoli #134698 üzenetére
Ha jól szűrtem le a részleteket, valami lánykérés is van a háttérben, + esküvői költséget is említett, szóval lehet, hogy ehhez kötött a dátum. (Bár rugalmas, de eddig szeretné meglépni.)
Esetleg akkor jár le valami nem likvid lekötése. -
PredatorZoli
Topikgazda
Az a nagy baj, hogy a 4-5 év múlva vennék belőle ingatlant az szerintem tulajdonképpen a legrosszabb, mert nincs elég távol ahoz, hogy érdemi kockázatot lehessen vállalni a pénzzel, de túl távoli ahoz, hogy egy alacsony kockázatú befektetés (pl állampapír) ne lenne kockázatos, ugyanis ilyen távon igen jelentős ármozgások is tudnak lenni, ez egy fél ingatlanpiaci ciklus hossz. Én is azt mondanám, hogy a kockázat úgy csökkenthető legjobban, ha a vásárlást előrébb hozza, ha lehetséges.
Egyébként ez a 4-5 éves távú ingatlancél szerintem más miatt is problémás. Ha megkérdezel valakit akinek nincs ingatlana, hogy mikor tervez venni, akkor azt fogja mondani, hogy majd 5 év múlva. Ha 3 évvel később megmint megkérdezed, akkor a válasz ismét az lesz, hogy majd 5 év múlva. Ez egy olyan táv amit komfortos bemondani és nincs súlya.
A 4 éves távlat szerintem csak akkor oké, ha valami nagyon egzakt oka van neki, ami miatt ez egy olyan bebetonozott dátum ami tutira nem mozgatható valamilyen életesemény miatt, tehát nem kerül majd halasztásra.
Ha a 4 év onnan jön hogy még 4 évig akar rá spórolni mielőtt belevág, akkor mindenképp lebeszélném, nem lesz jó vége. Ez esetben mindenképp hitellel célszerű gondolkozni egy korábbi vásárlási dátummal. -
BiP
nagyúr
válasz
RangerFox #134688 üzenetére
Ha úgyis tudod, hogy ingatlant szeretnél, sőt, zt is mikor, nem célszerűbb akkor ezt a hirtelen jött pénz inkább ingatlanba fordítani, mármint most/közelebbi jövőben?
Esélyes, hogy állampapírkamatokkal is csak egyre távolabb kerül a cél, jó eséllyel az ingatlanok gyorsabban drágulnak. Legalábbis eddig ez volt a minta.(nagyon kevés kivétellel) -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
RangerFox #134688 üzenetére
Ha előre nem kalkulált összeg jött be, akkor ha tudod, inkább hozd előre a vásárlást. 4 év az annyira hosszú idő, hogy ilyen távon nem tudod megbecsülni sem az akkori ingatlanárakat, és addig csak szerény kamatokra számíthatsz hisz nem tudsz nagyobb kockázatot vállalni.
-
bigbuda
aktív tag
IBKR-en van esetleg valami HUF alapú befektetési eszköz ami kiszámítható hozammal rendelkezik?
Van még valamennyi nem befektetett pénzem ott, ami HUF-ba van és nem feltétlen szeretném még átváltani. (További Ft erősödésre spekulalva)Szóval a lényeg hogy addig is valami minél kisebb kockázattal de kiszámítható hozamot hozzon míg át nem valtom... Hasonlóan mint mondjuk EUR-nal a XEON...
Van ilyesmi?
-
Simia
junior tag
válasz
HussarF #134686 üzenetére
Igen. Volt is egy szankciós csomag bekészítve az orosz olajon lévő 60 USD-s ársapka 45 USD-re csökkentéséről, de az események fényében von der Leyen bejelentette hogy ez most "nem aktuális".
Azért a 60 USD-s sapka érvényben marad, legalábbis európában (a világ többi részére csak közvetve hat ki ez a szankció).Putin mindenesetre jobb helyzetben lesz ha emelkedik az olajár.
-
RangerFox
veterán
Sziasztok!
Egy nagyobb összeget örököltem (kétszeresét a jelenlegi megtakarításaimnak). 2029. első felében (4 éven belül) tervezek családi házat vásárolni, így TBSZ-ben nem gondolkozok most. Jelenlegi megtakarításaim többsége állampapírban van, 5% MÁP+, a 60% BMÁP, 30% FixMÁP és a maradék EUR kötvényben máshol.
Gondolkoztam, hogy az esküvőre szánt pénzt MÁP+-ba raknám, hogy kihasználjam az évenkénti díjmentes kivételt, mert annak az időpontjához kicsit rugalmasabban állok. A maradék részt pedig BMÁP-ba raknám, vagy esetleg érdemes megőrizni ezt a 2/3 1/3 arányt a Fix és BMÁP között? Vagy esetleg valami más ötlet? Köszi előre is!
-
Dare2Live
félisten
válasz
Simia #134685 üzenetére
Nem érzem hude jónak a hasonlatot de végülis. A gond, hogy nem az USA/Izrael gyerekét ejtik evvel túszul hanem Kína, India, EU, SzA, UAE... gyerekét.
Ráadásul bármelyik légierő vonalon összehasonlíthatatlanul erősebb mint Irán. Elég ha Kína/Izrael... ad intelt a többit elintézik és máris nyitva van Hormuz.
És végtelent mennyiségben szivatta Irán ezen arab monarchiákat... nekik ez nem csak "üzlet" hanem akár létkérdés.Adott terméket exportáló országoknak nagyon előnyös szokott lenni ha az adott termék ára elszáll. USA a világ 5-6 legnagyobb olaj/finomított olajtermék exportőre. Ilyen gondokat akarok EU/MOnak én is.
-
Simia
junior tag
válasz
Dare2Live #134684 üzenetére
Hormuz lezárása jelenleg elég kontrakproduktív.
Ez egy ilyen "túszejtés" nem?
Az EU és Kína mindenképpen megpróbálja majd megoldani ezt a helyzetet, mert immár majd nekik is nagyon fáj. Persze kicsit hazárdőrség is, mert a megoldás nem biztos hogy az lesz majd, amit Irán szeretne.Egyébként az USA hiába önellátó olajból, mint piacgazdaság az áringadozásoknak simán ki van téve. A magas olajár oda is begyűrűzik majd...
-
Dare2Live
félisten
válasz
Joe123 #134582 üzenetére
"Akkor száll be, ha gyors és könnyű sikert szagol."
Ledobtak ~16db gbu 57et. Ez egy US/USAF szempontjából 0 befektetés.
USnek, Izraelnek+környező arab államoknak... (de még Europának... is) 20éves fejfájás az Iráni atom. Ha csak 10évvel csúszik miatta az Iráni atomprogram már megérte...Az a scenario amúgy elég rémítő, hogy Iránnak nuki fegyvere lesz mert akkor minden másik arab monarchiának is kell és lesz atomfegyvere. Ezen érdemes picit elgondolkodni...
Hormuz lezárása jelenleg elég kontrakproduktív. USA olajból önellátó. Kínának, Indiának, EUnak ez viszont súlyos gondot okozna. És ez komoly légierővel rendelkező arab államoknak is létkérdés. Nem US hanem ezen államok vmilyen szövetsége érné azt így/úgy sanszosan légierővel azt el, hogy Hormuzon menne a teherforgalom tovább.
-
Hmmz
aktív tag
válasz
bigdady #134678 üzenetére
Ez azért spekulativabb buli mintha hosszabb távra index ETF.
Pl. a Xetra-Gold nem rossz, de ne tévesszen meg 0,00% a TER mutatója, elvileg a topikban visszakereshető hogy ez miért van.
Olajba meg van WTI-re/Brent-re, acc/dist ,a kisebbek meg alacsonyabb TER mutatóval is.
Eddig is jammelték már a GPS jeleket hogy a (tanker)hajók nehezebben navigáljanak a Hormuzi szorosban, de most jóváhagyta a parlament a lezárást is, főleg hogy Yemen is beszállt a háborúba.
Ha meg mégjobban megtolnád akkor lehet certifikát is, tőkeáttétellel, extra kockázattal
(Bár ennek elöbb illene utánanézni, hogy mi hol miért, ilyen extra fogalmakkal hogy maradványérték, határidős, rollover, kötési/korlát ár, stb, mielőtt elfüstölöd a lóvédat, mint egyesek)
-
G@ben
addikt
A BMÁP hány százalékon váltható vissza idő előtt? Illetve ki lehet venni csak egy részét is, vagy csak egyben az egészet? Ha ki lehet venni, akkor gondolom csak a kivett részre vonatkozik a büntetés.
-
Hmmz
aktív tag
válasz
repvez #134676 üzenetére
Egy "csavar" mindig van, bár lehet tökmind1... ha ezek a pojácák benézik odafent, mégcsúnyább vége lehet ennek, nem csak gazdasági
Még pénteken azé vettem egy kis olajat,Vlagyimir Putyin köréhez tartozó radikális politikusok és oligarchák dühödten reagáltak az amerikai bombázásokra, és katonai támogatást követelnek Irán számára – írja a Mirror, hangsúlyozva, hogy egyesek már világháborúra késztetik az orosz lakosságot.
-
repvez
addikt
köszi a leirást és utána számolva tényleg nem egyszerü a választás.
Mert ha kiveszem lejárat elött és átváltom fixmápba, akkor
Nem hoz addig annyit pluszban, mig a mostani lejárna 2028ban.
DE itt jon a csavar, hogy már megvan a következő éves kamat ami 5,2% ezzel a feltétellel igaz a fenti állitás, ha jövöre vagy azután csökken az inflácio akkor már jobban megéri a fixmáp .
Annál legalább elöre lehet tervezni és a gyakoribb kifizetések miatt vagy felhasználni vagy ujra befektetni lehet a kamatot .
illletve ha a most kifizetett kamatot hozzáteszek és ugy kötöm le fixmápba akkor kompenzálni tudja a veszteséget amit a kivét okoz. -
Mauzes
addikt
Érdekes, amit írsz, mert szerintem havonta egyszer fizetnek, 15-én. A számlák mellett (elvileg) mindig kell beküldeni egy igénybejelentőt is, ahol összesíted, mire kérsz kifizetést (és ezt alá is kell írni). Ez így viszonylag kényelmetlen.
A hiteltörleszőt valóban fizetik automatikusan, de 3 havonta kell küldeni hozzá az izgalást (banki kivonatot + szolgáltatás igénylő). -
Hmmz
aktív tag
válasz
Andris... #134672 üzenetére
Hát a kérdésre meglett jó a válasz.
Ez nem egy weboldal és nem copy/paste robot, hanem helyben generálja a válaszokat.
Kicsit olyan mint nálam/nálad a köszönés, van szia, meg hali, meg csá meg jónapot, eldöntheted mikor melyiket, de azért kb. ugyanazt jelenti
(Múltkor mutattam egy idősebb komának, beirtam neki elsőre hogy "Hello, mizu?", visszaírta, hogy "Semmi, csak lazulok")
-
Hmmz
aktív tag
válasz
repvez #134670 üzenetére
Na csak megvan a nyertes? Legközelebb érdemes ezzel nyitni a kérdést
PMÁP 2028/K olvasgass (Ez is infláció+ 1,5% kamatprémiumos papir)
(Nem máp+ és nem PMÁP plusz ahogy irtad(ilyen nincs is amúgy))
Nemmind1A transzfer semmiképp nem felesleges, megéri minden szempontból, de nincs 5 napos korlát.
(Igy nem futnád a banki kockázatot és ha esetleg visszaváltod kevesebbet számolnak fel)
Az, hogy mást vegyél e helyette, már nem ennyire teljesen egyértelmű.100,61% azért volt mert nem kibocsájtáskor vetted pontoson hanem 0,61%-al (x nappal) késöbb
Ezt a 0,61%-ot kifizettették veled, de egyúttal vissza is kaptad a következő kamatfizetésnél.
Mostani 98% meg a visszaváltási árad, ez 2% bukó ha visszaváltod ott ahol van, Ezt nem kapnád vissza ha visszaváltod.
(Kincstárnál csak 1% lenne)Hogy megéri e, ahhoz nézd meg EZT a videot, és dönthetsz
-
aAron_
őstag
válasz
repvez #134670 üzenetére
Tehát valóban a bruttó árfolyam változás -2.6%, ennek önmagában nincsen semmilyen jelentősége, adódhat a felhalmozott kamat csökkenéséből is kamatkifizetést követően.
"Az aktuális árfolyam 98,01%"
Ez alapján a nettó vételi árfolyam 98%, felhalmozott kamat 0.01%. Tehát az OTP a névértékhez képest 2%-kal kevesebbért veszi meg tőled. Szó sincs 2.6%-os "költségről".
MÁK-nál PMÁP-okra 99%-os a nettó vételi árfolyam jegyzés, tehát értékpapírtranszferrel költségek előtt 1%-ot nyersz névértékre vetítve.
-
repvez
addikt
válasz
aAron_ #134667 üzenetére
pedig ugy néz ki
A részleteknél nálam azt irja, hogy
2022ben a bekerülési árfolyam volt 100.61%
Az aktuális árfolyam 98,01%
A névérték ugye a 100%
ÉS igy jön most ki nekem a 2.58% minusz. ami ugye csak virtuális, mert a névértékbol fizeti a kamatot függetlenul az árfolyamtol.
Csak az nem mindegy, hogy ha idő elött felbontom akkor mennyi lesz az anyni és , hogy 5 napon belül ezt a hiányt visszakapom e és a névértéket kapom vissza vagy az aktuális értékét?Mert egy másik 2028K papirt áprilisba bontottam fel , ott nem figyeltem a kamatkifizetés idöpontjára és ott is ki kellett potolnom ,hogy ujra azt az értéket tudjam lekötni ami volt,mert ott is negativ volt a aktuális értéke a kamat kifizetés után .
-
axioma
veterán
Valoszinuleg nem a nevertekhez viszonyitva -2.6% hanem az eredeti befekteteshez, aminek egy resze a visszakapott kamat egy resze is.
-
aujjobba
addikt
válasz
aAron_ #134667 üzenetére
Lentebb linkeltem a felteteleiket, azt irja piaci viszonyoktol fuggoen az AKK arfolyama ala mehetnek maximum 350 bazisponttal.
Arfolyam-marzs.Ha valamit felreertettem mondjatok.
Az OTP Bank Nyrt. által, egyes kizárólag vagy elsősorban
lakossági ügyfeleknek forgalmazott értékpapírok saját számlás
vagy tőzsdei árképzésének szabályai -
aAron_
őstag
"A -2,6% meg azert mert ahogy mar írták az OTP ennyit von le."
Mégis miből? Meg ezt honnan veszed
Előtted írtam le, hogy honnan jöhet ki a -2.6%. Kizártnak tartom, hogy az OTP-nél 97.4% legyen a nettó vételi árfolyam jegyzés...
Nagy valószínűséggel teljesen feleslegesen akarjátok rábeszélni egy értékpapír transzferre.
-
Llew
senior tag
válasz
repvez #134664 üzenetére
Ha kicsit is hasonloan működik, mint a Mák, akkor megvolt a kamatfizetes, a kamat összege a "pénzszamlan" lesz, míg amit te -2,6%-al csökkent tőke összegnek nevezel az a tőkéd aktualis piaci ertéke. Ennyit ér ha most eladod es vissza valtod. Nem csökkent az erteke, csak a rendszerben azt latod mennyit kapnal erte most.
A -2,6% meg azert mert ahogy mar írták az OTP ennyit von le.
Nezd meg mennyi a transzfer költség, de szinge biztosan olcsobb.
Csinalj egy mak szamlat rakd át, ott valtsd at Fix-re.
Es mivel PMÁP igy az 5cnapos hataridő sem szorít. -
aAron_
őstag
válasz
repvez #134664 üzenetére
"De a kamatkifizetés után , most minuszba van a töke értéke -2.6%on ."
Nem tudom mit értesz "tőke értéke"' alatt. A hozamod biztos nem ennyi. Valószínűleg a bruttó árfolyam ennyivel kevesebb most, mint amennyiért vetted. OTP így számolhat, egy egyébként teljesen irreleváns "hozamot".
Bruttó árfolyam, nettó árfolyam, felhalmozott kamat, belső megtérülési ráta fogalmakat érdemes megérteni.
-
-
Hmmz
aktív tag
válasz
vnorbi #134661 üzenetére
Szavazzunk! Én máp+ ra szavazok ebben a mentális puzzle-ben
-
Hmmz
aktív tag
válasz
vnorbi #134657 üzenetére
Újra az idézet:
A kamatfizetést követő 5 munkanapos időintervallumban a forgalmazók nettó 100%-os árfolyamon (ami a névérték) plusz a visszavásárlás értéknapja szerinti felhalmozott kamaton jegyeznek vételi árat a Magyar Állampapír Plusz sorozatra és vásárolják vissza a befektetőktől.
Az Államapapir honlapjáról, lehet én értem félre.
De ez nem azt jelenti hogy kamatfizetést követő 5 munkanapon keresztül 100%-árfolyamon kötelesek visszaváltani a forgalmazók
(100%-on)
(Itt mint forgalmazó OTP)
(Vagyis hétfőtől)
Vagyis nem b@szhatnának rá ilyen %-okat 5 napig? -
Hmmz
aktív tag
válasz
aujjobba #134654 üzenetére
Aztarohatt
Nemúgy volt hogy az OTP-nél "valami" ingyenes a lakossági állampapirokhoz?
Talán elengedték a számlavezetési dijat?
Még nekem is volt OTP-nél (anno) TBSZ számlán, nekem még csak 2% rémlett kb. meg az állmakincstárnál is TBSZ számlán, de már ködösebbek az emlékek#repvez, ha traszfer lesz, akkor csak kapkodva, mert lekésed az 5 napos határidőt
-
repvez
addikt
válasz
aujjobba #134654 üzenetére
ha jol értem akkor ezt csak két ugyintézéssel tudom megodani, egyszer kell nyitnom egy kincstári számlát majd az otp nél át transferálni erre az uj számlára, mert gondolom az ugy nem járhato ut, hogy csak az egyik helyen meg lehessen csinálni a számlanyitást és a transfert is?
Illetve ha megvan a transfer , akkor utána egyből át is válthatom másik állampapirba? vagy összevonhatom másikkal? itt is be kell tartani a kamatfizetés plusz 5 napot? mert ha ma volt kamatfizetés akkor jövöhéten ezt meg kell lépni ha át akarom váltani 100%on.
-
aujjobba
addikt
válasz
repvez #134652 üzenetére
AKK arfolyam minusz max. 350 bazispont arfolyammarzsot alkalmaz az OTP.
Azt irja a marzs pontos merteke a piaci viszonyok fuggvenye
link
Tehat amikor a kincstar visszavenne toled 100%-on, az OTP lemehet akar 96.5%-ra is.Ahogy elottem is emlitettek, allampapirt az allamkincstarnal erdemes, esetleg egy transzfert is megerhet.
-
Begi
senior tag
válasz
Mauzes #134638 üzenetére
Régi Életút motoros vagyok. Szerencsére eddig nem volt velük gond, mindig fizetnek 1-2 héten belül és elég emailben elküldeni a számlákat. Mondjuk én aláírom digitálisan, de nem tudom, hogy az kell-e.
Lakáshitel törlesztőre meg minden hónapban a törlesztési napon jön a visszatérítés. -
Hmmz
aktív tag
válasz
repvez #134650 üzenetére
Azt az értéket mutatja, amit akkor kapnál ha visszaváltanád, most..
Ha nem váltod vissza időelött, akkor nem is vonják le belőle, úgymond ez csak virtuális, hogy lásd mi történne ha visszaváltanád.
A névérték kamatozik tovább(ra is)
2,6% kicsit soknak hangzik, melyik bróker ez?
Nekem is ma fizetett kamatot az egyik papirom, 99.0056% -ot mutat épp, webkincstáron keresztül.Máp+ nál van egy kis könnyítés:
A kamatfizetést követő 5 munkanapos időintervallumban a forgalmazók nettó 100%-os árfolyamon (ami a névérték) plusz a visszavásárlás értéknapja szerinti felhalmozott kamaton jegyeznek vételi árat a Magyar Állampapír Plusz sorozatra és vásárolják vissza a befektetőktől. Az ezen kívüli időszakban a Forgalmazók meghatározott feltételek mellett napi vételi árfolyamot jegyeznek a Magyar Állampapír Plusz sorozataira, így azok a lejáratot megelőzően a Forgalmazók üzletszabályzatában leírtak szerint eladhatóak.
De érdemes elolvasni a papírod nyilvános ajánlattételét is.
-
repvez
addikt
Az ok, hogy 1-2 % ot felszámolnak ha ido elott visszaváltom, de most a kamat kifizetés után 2,6% minusban van a pmáp pluszom.
Arra számitottam, hogy az alap tökéhez nem nyulnak ha nem váltom vissza .
Mivel a kamatot a teljes egyenlegből számitották, igy gondoltam, hogy kamatkifizetés után vissaz áll 0 %-ra vagyis a kezdeti töke értékére és nem megy minuszba.Mert igy akkor most a névértéken számolják tovább a kamatot vagy az aktuális értéken ? mert akkor elöbb le kell dolgozni 2,6% -t hogy egyáltalán nullán legyek.
-
Hmmz
aktív tag
válasz
repvez #134648 üzenetére
Ha idő elött visszaváltod az AKK-nál akkor -1% ennek a költsége.
Ha máshol váltod vissza lehet 1,5-2% is. (Érdemes lehet transzferálni a Mák-hoz amúgy is.)
Az állam arra vállal (tőke)garanciát hogy lejáratkor egyösszegben kifizeti (uccsó kamattal együt).
De az állam megbízza/felhatalmazza az AKK-t hogy intézze a bulit, így az már az AKK "dolga" hogy lejárat elött is hajlandó visszaváltani (nemugyanaz)
Idő elötti visszaváltásra nem vonatkozik az állami garancia, csak amolyan megegyezés féle, az AKK részéről.
Ezért az 1% bármikor növekedhet is, nincs kőbevésve, más kérdés hogy nemigen lenne célszerű emelniük, de jogukban állna. (Vagy akár meg is szüntethetik a visszaváltást)
-
repvez
addikt
ÉS hamár Állampapir.
A tökegrancia az csak a lejárat végén vonatkozik ? ugy értem, hogy amit betettem a lejáratkor minimum annyit kell visszakapnom, akkor is ha a névérték nem éri el a 100%ot?
Vagy ha lejárat közben kiveszed akkor is a névértéket vissza kéne kapni ?
Csak mert most lejárt a Máp pluszom kamatperiodusa, de még van pár év a lejáratig és most csak 98%os a névérték, és a kamat kifizetés után kevesebb a tökém mint amikor betettem és negativ a kamat is most.
Elvileg van egy év , hogy vissza tornássza magát .
De ha váltaqnék, mondjuk fix mápra, ahol 6.5% ot kapnék évente, ott hosszu távon talán többet hozna, mint a inflácio követövel, márha meg tudják tartani az igért szinten .
DE ha meg felbontom és nem a névértéket adják vissza akkor elbukok egy jo adag tökét , ahhoz, hogy ujra tudjam kötni másba.Pedig a fix máp kamatábol terveztem finanszirozni pár dolgot, mert negyed évente fizetett volna .
-
Hmmz
aktív tag
válasz
Andris... #134640 üzenetére
Há van akire pikkelnek a gépek
Engem mondjuk szeretnekDe ha te is odaírsz mégegy "T" betűt ahova kell, mindjá jobb lesz.
Ha még az ékezetet is lehagyod (mint én) akkor meg mégjobbÉn nem ekézném az AI-mert visszaüthet
~100 féle emberi nyelven beszél ebből vagy 30 félét (köztük a magyart) igenjól.
Ezenfelül még vagy 50 féle másikat (Programozási/Braille/Morze stb)
Mindezt neked ingyé, vagy nyócféle cégtől.
Egy embernek meddig tart csak a magyar nyelvet ilyen szinten elsajátítani? 10 év?
Plusz még a tudás, az mégennyi..
Ráadásul ez még csak fapados verzió (se)
Meglásd ráb@szunk ha simán megugorja Stewen Hawking IQ-ját -
Ha már egészségpénztárak a téma: [Eltörlik a 180 napos korlátot]
-
Menotti
aktív tag
Sziasztok
A Hbada székekről nem nagyon találok véleményt sehol...Egy ilyen gondolkodom:
[link]
(194 cm,103 kg)
Vélemény? -
Andris...
tag
bmáp-ra kerestem, pmáp-ra válaszolt, és még azt is rosszul [kép]
-
-
Mauzes
addikt
válasz
tototos #134620 üzenetére
A számlák befogadása érdekes téma. Van aki befogadja digitális másolatban (email, feltöltve), van aki meg azt mondja, hogy törvényi előírás alapján a számlákat és nyugtákat eredeti példányban kell befogadniuk, ha nem elektronikus formátum.
Na most akkor az előbbi jár el pongyolán, csak a szabályozó leszarja, vagy az utóbbi túlbiztosítja magát, szívatva az ügyfeleket?
Erről van bárkinek infója? Vagy tapasztalat, hogy csinálja az ő biztosítója.
-
Hmmz
aktív tag
válasz
Joe123 #134582 üzenetére
Csak kéne még venni még egy kis aranyat meg olajat..
Nagyon szarul állnak együtt a csillagok, lassan már csak a piac lesz az egyedüli, aki nem akarja az esést, azonkivül minden arrafele mutat...
De ha ez a tökéletlen megadja hozzá a turbo-katalizátort.. ehh
Mostanság megin dunát lehetne rekeszteni az új pánikolos videokkal
De most inkább legyen egy "viszonylag" pozitiv video a változatosság kedvéért -
tototos
addikt
Teljesen jó az új pillér. Fapad a netes felület és emailben kell küldeni a számlákat. Mobilapp nincs.
-
BiP
nagyúr
válasz
D1Rect #134612 üzenetére
Összehasonlítva a többivel, tényleg kb. egyik legolcsóbb. És szolgáltatásban ennek ellenére az egyik legjobban értékelt.
https://egeszsegpenztarak.hu/egeszsegpenztar/
https://penztarinfo.hu/egeszsegpenztarak-osszehasonlitasa/
https://www.szamveto.hu/egeszsegpenztar/
https://egeszsegpenztarak.hu/egeszsegpenztarak-osszehasonlitasa/szerk: a linkek nem konkrétan neked, hanem úgy en bloc hasznos lehet EP keresőknek.
-
net91
senior tag
+1 a Prémiumra
-
BiP
nagyúr
válasz
Stylewars_kp #134602 üzenetére
Dettó. Nekem is prémium van. Régebb óta (>10év, Medicover vagy mi volt) , de idéntől használom aktívan.
Eddig nagyon bevált.OTP-től soha, semmit.
Ez a Vasutas meg elég B kategóriásan hangzik. -
Mauzes
addikt
válasz
Szevam #134605 üzenetére
Én az Életutat választottam, mert ők vonnak le a legkevesebb díjat. Pár kényelmi feature nincs náluk, meg biztosítás sincs.
Amúgy jó lenne, ha tudnám az összes gyakorlati különbséget. Egyszer már át akartam menni a Premiumhoz, de akkor olvastam csomó negatív véleményt, hogy visszadobtak számlákat, aztán elengedtem. De amúgy szimpatikus a biztosításuk. -
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A látszat ellenére helyesen működik az NVIDIA-féle Resizable BAR implementáció
- PlayStation 5
- Milyen házat vegyek?
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Gyúrósok ide!
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- További aktív témák...
- Belépő GAMER PC! i3-13100 / RX 6600 XT / 16GB DDR4 / 512GB NVMe / 600w!
- Asus ROG 17" Gaming Laptop! RTX 4080 12GB / Ryzen 9 7945HX / 32GB DDR5 / G-sync 240Hz! BeszámítOK
- GAMER PC! Ryzen 5800X / RTX 3080 / B550 Aorus / 32GB DDR4 / 512GB NVMe / 750w! BeszámítOK
- WD Black SN850P 4TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, bordás, PS5 - 7300-6600 MBs - Eladó!
- Crucial T705 2TB M.2 NVME PCI-E 5.0 x4 - Új - 14.400-12.700 MBs - Eladó!
- DELL PowerEdge R630 rack szerver barebone - 2xSocket 2011v4 , 24x DDR4 DIMM, H330 RAID, 39369Ft+ÁFA
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 64GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA CM 750W
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B460M i5 10400 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA TT 500W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest