Hirdetés
- Mobilhasználat külföldön
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- Yettel topik
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iPhone topik
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
-
Mobilarena
Motoros topik

Hirdetni a Hardveraprón lehet, nem a topikban!
Országos motoros rendezvények
Új hozzászólás Aktív témák
-
tboldi
nagyúr
Oké, autó, nem motorkerékpár, de az aktuális Civic Type R-nek, ami turbós is, 0W20 a gyári előírása. Ott is van meleg bőven, mégis bírja, a Honda mérnökei annyira azért nem hülyék.

Persu! Csak azért írtam én is, mert az egyszeri ember ebben az esetben is azt hinné, hogy túl vékony a gyárilag előírt olaj, és vastagabbat szeretne belerakni.
Jól tudom, hogy nem kis különbség van a két járműfajta között, de a kedves user szándéka lehet hasonló ebben a kérdésben. -
Micsurin
nagyúr
válasz
HoaryFox
üzenetére
Ez ilyen benne volt félre érted nem rád gondolok most, hogy miért nem szóltál vagy tudtál róla nekem az fura, hogy ilyen jellegű kopásokra a szerelő nem hívta fel a figyelmet, lásd veztengelyek és kompresszió veszteség. Mivel tudnia kellett végtére is valamihez állította a karbit...

Mindegy, Kozma egybe rántja apumat meg már kiszolgálja ha nagy a gebasz max hüvelyeztetjük úgyis hüvelyesek az Ernők vagy bontott blokk ha később valami miatt megáll a történet.
---
Inkább csak bedobtam mint történés mivel gyakorlatilag topikban maradt motor
Kozma egybe fogja rántani ez a lényeg, az összeg meg lesz annyi amennyi. Gitárra - erősítőre úgyis jóval többet b*tam el a héten mint motorra szóval ez ilyen.
-
Topiccsendőr
addikt
válasz
tboy93
üzenetére
Az autokat nem erdemes motorokkal osszehasonlitani.
A viszkozitas meghatarozasa tudtommal csapagyhezag fuggo, es amugy is, egy auto teljesen masra van kitalalva, mint altalaban a motorok, mas fordulatszam, mas lendtomeggel, mas karosanyag kibocsajtasi normakkal. Nem tudod semmiben osszehasonlitani a ket jarmufajtat. Bar ez sokszor sikerul itt a topicban. -
Xero
nagyúr
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Koszonom szepen, akkor ehhez tartom magamat!

-
Topiccsendőr
addikt
Ha nagyon gyepalod, inkabb a teljesitmenyszinttel mennek feljebb, peldaul 300V-t raknek bele, 5w40 et, (30 nincs) az higabb a 10w40 nel, melegen is, hiaba ugyanaz a melegoldali viszkozitasuk.
Bar nem gondolnam, hogy a 30 assal bajod lenne barmilyen helyzetben. 50 est biztos nem raknek bele, az hideg allapotban sokkal surubb, mint a belevalo 30 as. -
Xero
nagyúr
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Tudom... mondtam, hogy ne harapj.

-
Xero
nagyúr
Olaj kerdes... persu ne harapj!

Szoval ideny elejen itthon szepen ledobom szurovel egyutt a kb 10-11 honapos olajat. DE! Nagy meglepetesemre 10W30-as olaj az ajanlott a gepkonyv szerint es semmi mas. Na most en inkabb melegben hajtom es foleg szerpentin illetve palyanapok vannak idenre betervezve. Regi emlekeim szerint ilyenkor 10W40 vagy 50 dukalna.50-t nem is akartam beletenni, de 40 van mar a kosarkamban. Kicsit tartok tole, hogy az olasz nyari hoseg, es a palyanapok melege nem fog kesztyus kezzel banni a 30-as olajjal, ha uvegelve van a vas.
Ilyenkor mit a francot csinaljak? Gepkonyvtol nem szeretnek elterni, de hetszentseg hogy lesz hajtva 35+ fokban is.
-
vendingo
veterán
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Eladáskor semmi baja nem volt. Úgy adtam el, hogy 40 km volt benne mióta utoljára szerelőnél volt, olajcsere, átnézés...
-
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
A sikeres eladás megszépíti az emlékeket

-
-
HoaryFox
őstag
Csak, hogy hozzászóljak Micsurin történetéhez, lévén az enyém volt a motor.
Igen, lehetséges, hogy volt pörgetve az órája a motornak, de amíg nálam volt a motor, csak kétszer kellett karbihoz nyúlni, egymás után folytak be. Ezen kívül csak a szokásos kopó-fogyó dolgok cseréje volt, rendes olajjal (Motul 5100 10W40), nem szoktam sajnálni a lóvét a dolgaimra.
Tartottam minden km szervizet, nem húztam-halasztottam a dolgokat.
Természetesen nem jelentek hidegen, ezekre is kényesen figyelek, nem megölni akarom a dolgaimat, hanem rendeltetésszerűen használni.
Szóval sajnálom, hogy ez lett belőle
-
Topiccsendőr
addikt
válasz
bajnokpityu
üzenetére
Ha nem allitottak, akkor a turesen belul kellett lennie. Ha allitottak, akkor turesen kivul volt. Ami azt jelenti hogy a szelepek es a szelepulek ennyire verodik el. Tehat kopik.
Nem. A hianyos olajnyomas, amikor nincs nyomas.
Nem megfelelo viszkozitas mondjuk egy 20 as es 60 as melegoldali viszkozitas, a 40 es helyett. Melegen a 20 as nagyon hamar lesz vizfolyos, a nyomas lecsokken ezzel, viszont az aramlas novekszik, es a kenes az nem a nyomas, hanem a ket felulet kozotti aramlas. Amennyiben alapjaraton is megvan a szukseges 1.5 bar, a csapagyaknak ez elonyosebb, a melegebb reszeknek, pl henger gyuru... talan rosszabb. Egy 60 as olajjal pont forditva, a nyomas nagyobb, viszont az aramlas kisebb.
Viszont nagyon sokan mindig surubb olajat tesznek motorokba, hogy a tulzott hoterhelestol megvedjek a blokkot. Ami nem igy mukodik, mert 100 fok felett, mondjuk 150 foknal mar alig van kulonbseg a 20 as es 60 as olaj kozott. Tehat ha alapjaraton is megvan a megfelelo nyomas, olyan higat nem tudsz belerakni ami miatt hirtelen elromlana. A tul surutol pedig hideg allapotaban lesz joval kisebb az aramlas. Kiprobalni meg nem probalta a kornyezetemben senki, hogy milyen hatassal van a hosszutavu mukodesre az olaj viszkozitasa, de ez nem ennyire egyszeru kerdes. -
bajnokpityu
félisten
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
nem azt mondtam, h nem állitottak, csak hogy még a tűrésen belül volt.
és nem én mértem
az nem hiányos olajnyomás, hogy nem megfelelő viszkozitás?
hát, tényleg nem volt egy raketta 6000alatt. ezért sem értem a haverod panaszát, hogy az f4 rezeg 5500nél. naés.oké, MZ is állítólag nyomatékos volt. ja 5500-6500között.

-
Xero
nagyúr
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Lehet de minek.

-
Topiccsendőr
addikt
válasz
bajnokpityu
üzenetére
Tobb f4 et csinaltam mar. aki porgeti, annal mar 30e kmnel hezagot kell allitani.
Olyan nincs, hogy hianyos olajnyomas. Azonnal megragad a csapagy egy sornegyben. Minden birja a forgatast- egy ideig.
Azert ezeken meg mindig beszarok, hogy egy japan sornegyet 6000 alatt nem lehet hasznalni :DDD -
Topiccsendőr
addikt
válasz
Micsurin
üzenetére
Igen, abba az iranyba megyunk, hogy ha valamit nyelezel, akkor kesobb kopik el. :D
Nem.
Az elozo gazda hasznalati szokasaira celoztam, illetve megjegyezte, hogy nala ilyen jelensegek egyaltalan nem voltak, ha visszaolvasol.
Mivel kulfoldi, valszeg meg lett tekerve az ora. Ha csak az egyik karbi folyt be allandoan, es epp abban a hengerben kisebb a kompot, amiket nem szeleptomitetlenseg okoz, akkor talan ebbol vmilyen kovetkeztetest le lehet vonni, hogy nagyon sokaig igy volt hasznalva. Talan. -
csongi
veterán
válasz
Micsurin
üzenetére
Ez melyik evjarat?
KLE ugyan ezt a blokkot kapta ha jol tudom.
93 ig voltak anyag problemak, ezert a veztengelyt felulet kezeleset modositottak.
Veszteseget kell merni, a kompresszio meres toredek infor ad csak.Sztem nem halott a dolog.
Ezekhez viszonylag olcson van minden.
Bontott cuccok is.
Egy hemgerfej kisebb reparalas nem egy halalos osszeg.
Nem lesz ettol perfekt. De Apud hasznalatat birna.
Sztem a szerelesi es gepi munka tobbe lenne mint az alkatresz. -
dellfanboy
őstag
válasz
bajnokpityu
üzenetére
hat szvsz ez mar le lett irva parszor itt, hogy ez az autopalyas favagas soran nem kap olyan nagy terhelest a blokk, megha 100at raksz bele se.
a sebesseget meg szeretik a riderek felfele kerekiteni... -
bajnokpityu
félisten
válasz
tboy93
üzenetére
hidegen hajtással durván jobban kopik minden. vagy egy nem hozzávaló olajjal, esetleg időnként hiányos olajnyomással. sztem meleg motor, jó olajjal használva azért birja a forgatást. F4it se nagyon lehetett 6000alatt használni, és ismerős német-magyar 180+os utazásokra használva 3-4 évesen 100e km-el gyakorlatilag vissza lehetett volna tenni a hézagoló lapkákat.
-
Micsurin
nagyúr
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Aha tehát megyünk abba az irányba, hogy egy Er5 a 90-120-as használat miatt kopott meg vagy épp folyt be mert apum nem rángatja?
Had ne kelljen engedélyt kérnem pü-t fotózni volt javítva befolyással már.Az a motor a haza úton (70km), és utána kb 500km-en át volt használható eddig a köztes időben állandó szervizt igényelt és immáron 3x szállítást.
-
Topiccsendőr
addikt
Hmmm...
#131535 -
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
:'D
-
zgospel
őstag
válasz
bajnokpityu
üzenetére
"sokkal-sokkal több baj van a behozott kocsikkal"
Ennek kapcsán - mivel egyébként is rengeteg a pénzügyi analfabéta - általában azt nem szokták felismerni, hogy külföldről a kínálat alját éri meg behozni. Amikor egy random típus külföldről behozva 2 millió és a hazai is 2 millió, akkor a külföldiben benne van az útiköltség, papírmunka, tréler, árfolyamkockázat, rezsi, az autó kiglancolása, és még a haszon is. Gondolhatod azt kint mennyibe került eredetileg...
A jó állapot kint is drága, nehezen éri meg hazahozni, mert nem lesz versenyképes ára. -
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
honda is elkopik 60 ezer utan
ezzel most nagyon elszomoritottal
-
Topiccsendőr
addikt
válasz
tboy93
üzenetére
Olyan forumokban, topicokban, ahol az emberek tobbsege nem ismer fel hibakat, es hibanak vel olyan dolgokat, amik nem azok.
tobb 100 ezret sem megy el. Es ez attol fugg, hogyan hasznalod. Ha valaki vegig uvegeli, akkor a honda is elkopik 60 ezer utan. A kulfoldrol behozott motorok meg vannak tekerve, ez igaz, de tobb 100 ezret ezek csak gyokkettovel mennek el.
Es ezt soha nem fogod megtudni, hogy elotted hogyan volt hasznalva. -
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
ER5 csoportokat nem figyelem, de cb/cbf/cb500f csoportokat igen, kulfoldieket is, hondanal biztosan nem jellemzo az 50-60e km-nel motor problema 2 hengeres fronton. Nincs vele tele a net, pedig minden szir szar problemat megir mindenki. Postas motornak mondjak az er5-ot is a gs500-al egyetemben, ne legyen mar normalis a 60e km-nel szetkopo motor
-
Topiccsendőr
addikt
válasz
Micsurin
üzenetére
Beallni? Nem. Ez nem ongyogyito organizmus.
Ez 10.5 marad. A hengerek kozott lehet elteres, csak nem ennyi. Emlekeim szerint 1.5 bar, talan 2 de manualban benne van.Nezz meg nehany gorbet 50 000 es hasznaltteszt utan. Alul a nyomatekgorbe beesik kompressziocsokkenes utan, fent pedig minden a regi. Termeszetesen csokken valamelyst a teljesitmeny, de ilyen merteku kopasnal szerintem nem azt fogod erezni. Amit mondani akartam, hogy semmilyen valtozast nem fogsz erezni magas fordulaton egy hozzaallitott karbi utan. magas fordulaton nem fog semmi egyhengerezni, akarmilyen szar a kompresszio.
Egyertelmuen karbantartas? Es az hogy? Az egyik hengerben mindig lecserelted az olajat, a masikban nem? :D
Nem tudom mitol lehet, meg azt sem tudom, hol megy el a kompresszio. Szelep, vagy henger? Megis hogy lehet erre barmilyen konkret valaszt adni. Fogadd el, hogy vannak kerdesek, amikre nem lehet valaszolni. De legyen karbantartas. Mondjuk nem csereltek rendesen olajat, mert az emesztheto mindenki szamara. Ha odafigyelsz erre, veled ez nem tortenhet meg. :DDDHa valakit mindenkepp hibaztatnod kell, nekem mindegy, ez a resze nem erdekel, kinyomozhatatlan.
-
Micsurin
nagyúr
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Tehát azt mondod egy karbi, gyújtása, hézag, etc etc után az a 10,5 még akár be is állhat értelmezhető mértékre?
Hogy hogy a kompresszió nem számít magas fordulaton? Ezt most, hogy értelmezzem?
Akkor a kopás miképp befolyásolja a motor karakterisztikáját/dinamikáját?Ne hibáztassam a szerelőt? Egyértelműen karbantartás szagú a dolog egy 2002/2003-as motornál 😅 főleg ekkora különbséggrl nem? Befolyással egyébként volt szervizelve ez a Kawa azt konkrétan tudom. Nos nem igazán sikeresen mert a Tourmax tűszelepek nálunk befolytak, az új Keihinek megoldották csak volt mellé egy gyújtás probléma is amit nem észleltünk.(nem voltam körültekintő ezt elfogadom
)De kizárt, hogy ezek augusztus és október közt abban a kb 1500-2000km-ben alakultak ki mind, főleg mert már szeptember végén valahogy problémás volt a gyújtás emlékszel? Kérdeztem is anno egy hengerezés miatt. Majd jött megint a befolyás etc etc.
-
Topiccsendőr
addikt
válasz
tboy93
üzenetére
De ezt te honnan tudod? Hogy lehet ennyire konkretan ezt kijelenteni a tavolbol? En, aki ezzel foglalkozik, nem mernek ilyet leirni. Vagy ilyeneket, amiket itt olvasni szoktam.
Hogy hany 100 ezerrol???:D
nem tudom, hogy nem akarjatok a valosagot elfogadni, hogy minden elkopik, vagy csak mindenhonnan az extremitasokat jegyzitek meg.Micsurin
egy motoron nem nagyon tudsz mit karbantartani a kompresszioval kapcsolatban. csak olajat cserelsz, meg hajtod. Meg kicsereled azt ami kopik. Ezert mondtam neked korabban, hogy forumrol eselytelen barmit mondani a kawaval kapcsolatban. Lehet pickup szenzor baja, vagy barmi mas is a karbin kivul.
Nem feltetlenul van a sirban fel labbal.
A kompresszio veszteseg vagy tomitetlen szelep miatt lehet, vagy elkopott henger miatt.
A szeleptomitetlenseg gyakrabban fordul elo, ha nincs megmerve, fel sem tunik, csak mar nagyon alacsony erteknel.
A szelepeket be lehet csiszolni, akkor mar az ember ralat a szelepvezetore is, hogy mi es mennyire van kopva.
Nem ismerem a tipust, nem tudom, hogy nikaszilos-e a henger, de honoltatni, uj gyurut es dugattyut lehet venni. Kerdes, hogy mennyi penz ez az egesz.
Az elozo szerelot hibaztatni szerintem nem lehet, mivel a topictagnal hibatlanul mukodott, sosem folyt belole barmi, es volt alapjarat mindig. Csak akkor lehet mutogatni a szerelore, ha ezek a karbi es gyujtashibak fennaltak, de a topictag nem ismerte fel a hibakat, ami nem a topictag hibaja. Az emberek tulnyomo tobbsege nem kepes felismerni a hibakat egy motoron, nem tudja mi hiba es mi nem, es ezzel semmi baj nincs, mert nem ez a szakmaja.A kompresszio veszteseg csak alacsony fordulaton jelentkezik erezhetoen, magas fordulaton semmit nem erzel. tehat hogy az erno mit csinalt vegsebesseg kozeleben az nem ettol van, vagyis ott mar ezt nem igazan erzed. Az elcsalni azt jelenti, hogy normalis alapjarata legyen. Ne egyhengerezzen, stb. Bar az olyan 8 barnal kezd elojonni, szoval a 10 bar-t en annyira dramainak nem latom. Nem jo, de kidobni nem kene.
-
válasz
bajnokpityu
üzenetére
sokkal-sokkal több baj van a behozott kocsikkal
Szerintem egész egyszerűen azért, mert szét vannak tekerve a külföldi autók. Azt még lehet, itthon meg már rizikósabb a JSZP miatt. Aztán hasonlítgatjuk az óra szerint 150 ezret futott (valójában meg 500 ezret) autókat az itthoni 150 ezret futott autókkal.
Motor fronton ugyanez megy. Érdekes módon minden külföldi motor km órája megáll 50e km körül

-
Micsurin
nagyúr
válasz
tboy93
üzenetére
Én is kíváncsi lennék de szerintem ez inkább karbantartás? (Persu?) Mert nagyon nagyok az eltérések a hengerek közt

----
Editedre:
Jaja... remélem Kozma nem fog "elkurvlni" mint némely autó szerelő az évek során, a CB a karbit leszámítva egyben van egyetem végéig (max 3 optimális esetben 2 év de majd az Architektúrák tanár eldönti
) örülnék ha kényelmesen ebben az állapotban motorozható maradna.Karbi amúgy száma alapján osztrák CB-ről való de a vázszám alapján ez német vagy olasz lesz szóval ez érdekes sztori lehetne.

----
Kozma annyit jelzett ami problémás az a nyomás, "elcsalhatja karbival" de attól még sosem lesz igazán jó a motor de közlekedhető lesz. Ez magyarázza miért volt lomhább érezhetően mint a CB egyébként. CB óra szerint 170-nél még mászik az Ernő azt mondja ennyi...
-
válasz
Micsurin
üzenetére
Ezek alapján elég kamu szagú az a 60e km, kíváncsi lennék hány 100e km-el lett visszatekerve. Azért ezek a soros 2 hengeresek tök jól szokták bírni.
"Ezek mind nem egy hét alatt megjelent dolgok ha ezt a motort folyamatosan ugyan az a személy végezte ne szórakozzunk már.."
Kurva nehéz jó szerelőt találni
Az enyém tök normális, bármit lát a motoron már előre szól, hogy mikor kell vele foglalkozni. -
Micsurin
nagyúr
válasz
dellfanboy
üzenetére
Nyáron vettem, topikból, elvileg folyamatosan szervizelt és óra szerint 61 vagy 62k van benne. (Haza esek egyetemről keresek képet fater telefonjában) Valaha behozott volt de ez nem feltétlenül probléma szerintem, itthon is lehet venni szart meg lehet behozva kifogni jót is.
Edit.: tboy az az, csak nem akar összeállni. Nem tudom akartam-e én, hogy Kozma csutkára átnézze.
Az előző szerelővel szívesen dumálnék egy sort, hogy mennyire nézte palinak a tulajt. Ezek mind nem egy hét alatt megjelent dolgok ha ezt a motort folyamatosan ugyan az a személy végezte ne szórakozzunk már....

-
válasz
dellfanboy
üzenetére
ER5 az szerintem.
-
Micsurin
nagyúr
válasz
Micsurin
üzenetére
Hát... a Kawa mellbe vágott minket illetveamit Kozma talált...

Nem a tűszelep a fő gondja, Kozma szerint az újak zárnak ellenben gyújtása ha van kedve a mocinak hol van hol nincs többnyire nincs újabban már.
A vezérműtengelyek ki vannak pattogva, a nyomások meg kegyetlen nagy szórást mutatnak. Balos henger 13,8 a jobbos ellenben 10,5 bar ez a motor gyakorlatilag jól értelmezem fél lábbal a sírban? Az öregnek úgy kellett magyarázkodni, hogy rzt mi nem rég kb nyár végén vettük és mentünk vele 2000km-ert....

A Honda egyszerűbb történet ott egy bontott karbi** + felújítással megússzuk a történetet de ez a Kawa így ütött most.

Az öreg szerint úgy ahogy eddig de elfog közlekedni üzembiztosan "de 100%-os ez már sosem lesz épeszű ráköltéssel", ahogy kivettem a szavaiból erősen utolsó szezonjait rúgja szagú a sztori.
**A CB szép a hengernyomásokban minimális a veszteség (2-4 tized 13 felett mindkettő jóval) ami érdekes saccra ez nem az eredeti karbija lehet (tippelem) mert a karbiban ellenben a súbertű fészke meg van kopva erősen, 140k lesz a sum: vezlánc, bontott karbi (szinkron, tömítések), szelepházag-ra. Nagyon korrekt ajánlat.
zgospel Köszi, hogy anno ajánlottad zseniálisan alapos az öreg, mióta az új helyre költözött azóta megközelíteni is jobb. Sokkolt a sebessége kedden levettük nála a mocikat a platoról szerdán már hívott mi van a Hondaval. Egyedül a lapos TRW kormányra szólt be, "eh nem gyári".
-
Micsurin
nagyúr
Na mocik leadva Kozmának... CB sima ügy lesz az Er5-re volt azért szájhúzás, hogy furcsán áll az az első villa meg kell majd igazítani. Húzni nem húzott nem tűnt fel pedig de, hogy az öreg mutatta valóban... Karbi saccra 2-ből lesz egy ha az sem akkor jön majd egy 3. ...

CB annyi megszólást kapott nem gyári a kormány. Mégis mi ez a lapos majom vas trw sbk cső.
Azt leszámítva első blikkre szépnek lett találva. Kíváncsi leszek melyik mennyibe fog megállni... a vezláncra már most megkaptam saccra a patron tuti cserés és annak sosem volt szimpi árazása.
Jöhetnének már vissza...

-
norbert1998
nagyúr
válasz
bajnokpityu
üzenetére
Nagybátyám vitte még a Jetta-t a szintén TSI gyártó csoport markaszervizebe. Vitte az olajat is stb. Hát a kannát a maradék olajjal "nem tudták visszaadni, mert elkeveredett".
Ismerős mesélte, ugyanez a szerviz. Olaj csere alatt, gondolta, úgy sincs dolga, az autóban telefonozik, míg az autó be nem kerül a műhelybe, aztán addig majd kint vár. Telefonozik szépen, egyszer csak csörög a telefon, hogy kész az olaj csere, lehet jönni.
Nem markaszerviz, de hasonló tuskó agyú barmok vannak ott is:
Haver összetörte az autóját. Átment az elején egy kamion. Elvitte az anyja cége által babusgatott szervizbe. A motorháztetőt felvágása helyett a feszegetest választották, így a két hibátlan első sárvédő mind kuka lett. A srác egy éve nem talál rá sárvédőt. megmondták neki, hogy minimum egymillió, de ők nem vállalják, ez totalkar, elment a nyúlvány, felejtse el. Elhozta hozzám, két hónap alatt összeállt az autó, durva fél millióból. (ez egy, a baleset előtt egy hónappal 1.5-ert vásárolt elsőautó)
Ugyanez a szerviz nagybátyám következő autóján vezérlés csere, 189 ezer (hogy mi? Az anyag költség durva 30 ezer, egy vezérműtengelyes motorka, szijas szett, otthon kicserelem szinte). Nem baj, legalább ki van cserélve.
Múlt héten vitte hozzájuk rugót meg szilenteket cserélni. Az árát meg se kérdeztem. Hazafelé ráz az autó 90 felett, mint az állat. (az ember bőven 90 felett szokott járni, ismeri az autót). Hát biztos centirozni kell, hozza vissza holnap. Centiroztak neki. Ugyanaz.Na ezért szerelem a saját automat, motoromat. Agyalok már a vezérlés rögzítő készleten is. Egyszerűen nem bízom meg a szervizben. Egyikben sem. Alkatrészt cserélni a hülye is tud, nem kell hozzá szakma meg számla. Csak egy affinitás meg néhány szerszám. Pl Megane 2 és hasonló korú Renault. Mindenki be van fosva, hogy a hátsó tárcsa a hátsó kerekcsapaggyal együtt cserélhető csak. Jaja. Mert a szerelő lusta máshogy, és ezen több a haszna, sokkal gyorsabban. Az üres tárcsa darabja 9 ezer, a csapágyas darabja olyan 20. A csapágy meg kb 3 ezer a csapágy boltban, de bőven túléli a tárcsát. Én visszaraktam a régi csapágyat az új tárcsába. Csak tudni kell, hogy lehet szabad kinyomni, meg be nyomni. A másik az abs gyűrű. Jaj hát az sérülékeny, olyat kell venni amin rajta van. Hallod, oda mész, meg fogod kézzel, és át rakod a másikra, mintha egy étel hordó doboz teteje lenne. És akkor a sok megmondó ember jött a csoportban, hogy 500 km múlva meg majd sír a csapágy mert osszeverted te idióta fsz. Eltelt 30 ezer és köszöni jól van a csapágy.
134003) persuader
Azért ez nem törvényszerű szerintem. Van nem egy olyan motor, ami a kínzást is bírja akár a száz ezren túl is. Nincs is más opció, mint kínozni őket, mert elindulni is nehéz. Pl Cbr250rr, xl125v. Végig nyélen mennek mindkettővel, 100-150 ezer a garantált bontás nélkül. A varadero-ban akkor jön el a vezérlés csere, a cbr-ben erre nincs is szükség.
-
vlevi
nagyúr
válasz
lazatt
üzenetére
Nolan N87-nél nekem nem volt bajom a napszemcsivel.
1 ujjnyi hézag marad a napszemüveg alja és a sisak bélés pereme között,
amikor felveszem, akkor az szinte semmi,nekem még nem volt olyan problémám vele, hogy ott bevilágított volna a nap.
Ez persze nem jelenti azt, hogy rohanjon mindenki N87-t venni, mert ez egy teljesen átlagosnak mondható műanyag túrasisak, csak azt akartam mondani, hogy nekem ez a része (sem) okozott problémát. -
lazatt
csendes tag
válasz
vik0717
üzenetére
Az a baj h nincs összehasonlítási alapom mert az elmúlt 15 évben ezt az egy sisakot használtam, de a tapasztalataimat leírom hátha segít.
2019-ben vettem HJC Rpha 70-et. Azóta kb 14 000 km mentem vele.
Az egyetlen meghibásodás ami most van kialakulóban az a plexi záró szerkezetből meginduló repedés a plexin. Ezt már más is említette HJC sisakkal kapcsolatban itt a fórumon.
A beépített szemüveg ebben sem megy le szerintem elég alacsonyra, de ahogy olvasom ez más sisakokban is így van.
A belseje még most is szerintem oké pedig én eléggé izzadok maszkot se nagyon hordok, borostám is mindig van de még nincs kibolyhosodva. Minimálisan laposabbak már a párnák újkorában szorosabb volt, de még nem laza nem tervezem cserélni.
Két dolog van ami nem tetszik benne.
Az plexi nyitott állapotban nagyon gyengén áll. Teljesen kinyitott állapotban sem marad nyitva 50 fölött pedig ott jobban tart, a köztes állásokban pedig szinte bármilyen tempónál lezáródik.
Az áll részén két szellőző van. Az amelyik belülről nyitható és a szád elé vezetné a levegőt kb semmit nem ér. Kb 10 fok alatt motorozva érezni h kerül oda egy kis levegő. Ami kívülről nyitható az a plexi belső oldalára van terelve az se túl hatékony hűtés szempontjából. A fejtetőn lévő az hatékony.
A szellőzéi probléma nem kizárt h a motoromon lévő nagy plexi miatt van ami kb szemmagasságig ér. Keveset ültem másik motoron ahol erre nem figyeltem.
A zajszint is pont a magas plexi miatt rossz mert pont az arcomba kavarja a levegőt. Ktm 690 dukon a szélzaj kisebb volt az feltűnt.
A kezdő motoros felszerelésem azon egyik ritka darabja amit nem bánom h megvettem. A következő sisakom biztos nem ilyen lesz de csak a kíváncsiság miatt fogok váltani nem elégedettlenségből. -
Xero
nagyúr
válasz
bajnokpityu
üzenetére
-
Topiccsendőr
addikt
válasz
vlevi
üzenetére
A yamaha blokkja szerintem eleg jol nez ki, mivel a 8 es 24 oras versenyeken szinte utcai kozeli blokkot hasznalnak.
Esetleg ha erdekel, ha emlekem nem csal, Niccolo Canepa tett fel osszehasonlito videot, a wsbk es a yart 8h motorrol. koridoben eleg nagy a kulonbseg.Itt a problema az, hogy minel tovabb porgeted a blokkot, annal nagyobb lesz a tehetetlensege mindennek, tehat egy 250 grammos dugattyubol tonna lesz. Es ezt a tonnat ugyanannak hajtorudnak kell visszahuznia, azzal a fotengellyel, azon az olajfilmen minden egyes fotengelyfordulatnal, megis mekkora terheles ez mindennek, gondolj bele. Nincs ez maskepp az utcai motoroknal sem.
-
Topiccsendőr
addikt
válasz
hroberto
üzenetére
Igen. Tisztaban vagyok dolgokkal, bar nem ezzel, amit te modasz. most en akkor nem ebben a stilusban folytatom tovabb, pedig magas labda. :D
Kizarolag palyan. Meg autopalyan is. Digolfing-nel a bmw gyar mellett 250 nel refiznek a bmw-k hogy huzzal a kulsobe...
Ennel karosabb a motornak nincs, amikor 6. ban a menetellenallas miatt nem tudsz tovabb gyorsulni.
Es ez legalis, sokan csinaljak.
Hat... de. 600 nal ritka a 100e km es futasteljesitmeny, mert aki ilyet vesz, az altalaban nem turazik vele. Es lehet 100 ezret abba is rakni- 80 al. :D
Reszemrol kezd unalmas lenni a tema.
Ha eddig nem ment at, amit mondani akartam, akkor mar nem is fog sosem. -
Xero
nagyúr
válasz
zgospel
üzenetére
Pontosan leirtad a problemat.
A masodik felet picit pontositom, mert valoban rosszul fogalmaztam. Inkabb azt mondom, hogy hulyen tori a fenyt, igy a meredeken erkezo sugaraktol sokszor olyan mintha zsiros lenne a lencse, holott patika tiszta, es kicsit kodos hatasu lesz minden. Tehat szuri az UV-t azzal nincs gond, csak szar a fenytorese.
En pontosan ezert nem is hasznalom, max evente 1-2x ha eppen nem a fekete plexi van fent es pont van nalam napszemuveg.
Most pont ezert gondban is vagyok, hogy el merjek-e indulni nagy turara fekete plexivel. Szurkuletben ez mar kb kuka. Persze ugy tervezzuk, hogy nem megyunk ilyenkor de barmikor bejohet valami. Na most vagy benyelem es megyek tiszta plexivel plusz napszemuveg, vagy berakom valahova a csomagba a tiszta plexit. Esetleg veszek valami ezust/arany plexit ami igy kb atmenet lenne, de kb tuti, hogy e melle is kellene napszemuveg Alpokban es a tengerparton julius elejen.
-
zgospel
őstag
"nem jon le elegge a napszemuveg es nem is szur tokeletesen szerintem"
A konkrét sisakot nem próbáltam, de az egy valós probléma (AGV K5-nél ugyanez volt nekem), hogy alul marad egy sáv ahol nem sötétít a beépített napszemüveg. A pupilláid kitágulnak, hiszen a napszemüvegen néznek keresztül, de alul a perifériából folyamatosan érkezik az erős fény a tág pupillákba. Nekem kb 1 óra használat után mindig erős fejfájás jelentkezett, úgyhogy inkább nem is használtam az első szezonom után ezt a featuret.A szűréssel kapcsolatban, elvileg kizárt hogy ne szűrjön jól, mert polikarbonátból vannak, ami önmagában szűri az UV sugarakat bármiféle extra kezelés nélkül. Legalábbis nekem egy optikus magyarázta egyszer részletesen, amire nyilván nem emlékszem, csak ez a kulcsmondat ragadt meg.
A valódi üvegnél adódik ezekből probléma, mert az üveg csak az egyik típusú UV-t szűri (nem emlékszem hogy az A vagy B de mindegy is). De valódi üveg meg nem kerül a bukósisakba, úgyhogy ez a része rendben van
-
Xero
nagyúr
válasz
vik0717
üzenetére
Cimboraknak HJC nekem Scorpion van:
Scorpion:
- zajos
- nem jon le elegge a napszemuveg es nem is szur tokeletesen szerintem
- nem tul jo a szellozes, igazan melegben jol bele lehet foni
+ jobb a belso kialakitas
+ masszivabbnak tunik
+ erzesre piciket konnyebb, de nagyon kozel vannak (nem neztem adatokat)
szerk: Neztem adatokat es valoban kb 70g van a javaraHJC:
+ Csendesebb
+ Ertelmesebb a napszemuvegIgazandibol szerintem nagyon egyformak. Ha fuldugozol ugyis, akkor azt mondom, hogy amelyik design jobban tetszik es amelyik kenyelmesebb. Ha nem, akkor viszont HJC.
-
vik0717
tag
@zgospel
Igen, mind a kettő jónak tűnik, kényelmes, nem érzetem egy 10-15 perces hordás után sehol se nyomás pontot... -
vik0717
tag
Sziasztok,
Két bukósisak között nem tudok döntetni. Az egyik a Scorpion exo 1400, a másik a HJC rpha 70, esetleg tudnátok mondani pro kontra érveket valamelyik ellen vagy mellett?
Előre is köszi a segítséget
!!! -
hroberto
veterán
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Nos, gondolom azzal tisztában vagy, hogy egy motor közel maximális erejét kizárólag pályán lehet kihasználni, és azért motorozni is tudni kell ehhez, főleg ha egy ezresről beszélünk.
Ezzel csak azt akarom mondani, hogy az utcai motorok döntő többsége nagyon ritkán van nyélen használva.
És ezért nem ritka a 100 ezres futásteljesítmény még a 600-as sportmotorok között sem.
Viszont a normális szervizelés, elengedhetetlen ahhoz, hogy ez kilométer összejöjjön. -
bacus
őstag
"en meg pont ezt elvezem, hogy lehet vinnyogtatni"
Még mindig a motorozásról beszélünk? Mert a ferde szemű, sárga pornókban van vinnyogás, de én az se tudom hallgatni sokáig

Ott is hasonló a helyzet mint a motoroknál, nem lehet elsőre eldönteni, hogy ez most fáj neki vagy ennyire élvezi, de pont mint a motoroknál aki ezt a vinnyogást szereti, az ezt le is szarja
Egyébként úgy vagyok vele, ha valakivel nem tudom könnyedén tartani a lépést, akkor azzal nem is akarom tartani.., menjen előre, aztán majd talizunk egyszer csak.
-
vlevi
nagyúr
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Persze, ezért lehet az, hogy a BMW GS, RT az elmegy ennyit. Mert azt gyakrabban használják az általad említett módon.
De pl hogy néz ki egy Yamaha R1 blokkja a Bold'or 24 órás futam után? :) -
Xero
nagyúr
válasz
zgospel
üzenetére
Nyilvan, csak ugye ez igy altalanossagban kerult szoba, hogy ki hogyan is hasznalja es ez milyen hatast gyakorolhat az elettartamra. Az 1000-esek kb 5000-rol lepnek akkorat mint az enyem vinnyogtatva, pont ezert is mondtam, hogy erosen vasfuggo is lehet az ember felhasznalasi modja. Ha ugyan azt az "elmenyt" akarom elerni, akkor fixen dupla fordulat kell kb.

-
Topiccsendőr
addikt
válasz
bacus
üzenetére
Ez igy van, es nincs baj ezzel, hogy ki mit szeret.
Amit szeretnek elfogadtatni az emberekkel es nem erre a hszre a valasz, az az, hogy 200-400-700e kmt bontatlan blokkal ugy lehet elerni, ami hetkoznapi embernek kenyelmetlen lassu tempo, es 500 km kent 2x van hasznalva a kuplung, max sebesseg 80.
Az, hogy ilyen extremitasok leteznek, az sajnos nem azt jelenti, hogy mindegyik motor, amellyel ez megtortent, ennyit fog futni.
Tudom, hogy jo ezt a gondolatot dedelgetni, hogy ha rendesen cserelsz olajat es torodsz vele, akkor baja nem lesz, es vehetsz nyugodtan motort 100e km-el, de minden el fog kopni, meg ha lefelezed az olajcsere periodust akkor is. -
zgospel
őstag
Jó, de a tiéd 650 köbcenti. Az ezres CB vagy egy MT-10 az minden fordulatról megy olyat hogy összeszarod magad az első pár gázadásra.
Nem értem hogy egy 1200-1300 köbcentis akármilyen felépítésű motort miért a hatszázasokhoz hasonlítgatjuk.
#134018 Somatom amikor magyarázni kell valakinek egy poént az már rég rossz
-
Digital
addikt
Sziasztok!
Használt 2019 és utáni évjáratú CB500X-nél mire kell figyelni vásárláskor?
Típushibák...stb -
Somatom
veterán
válasz
dellfanboy
üzenetére
Úgy tudom, hogy bármelyik hsz. -re szabad reagálni, nem csak arra, amiben kérdés van.

Vagy, vmi bántót írtam, hogy ennyire a lelkedre vetted?
-
-
Somatom
veterán
válasz
dellfanboy
üzenetére
Az a CBX inkább 40 éves (82-86).
-
válasz
tonermagus
üzenetére
Az normális, hogy hidegen valamivel tovább tart mire beindul.
-
Horvi
őstag
válasz
tonermagus
üzenetére
Sok balesetmenteset vele. Jó kis gép az

Hát ha kimérted a két másodpercet és úgy köszörül addig az már annyira nem az igazi szerintem. Melegen normális, hogy pöccre indul.
Ahogy persu írta a lamellákat kéne megnézni. Amúgy lehet hülye kérdés de azért gázt ugye adsz neki egy kicsit amikor a kuplunggal játszol?
-
bacus
őstag
válasz
Steven
üzenetére
"A motort nyelezi tiltásig mindig tépi a száját élvezi a motorozás élményét."
Na nee, mert az A csoport nem élvezi, mert nem nyelez? Nem gondoltam volna, hogy az nyújt csak élményt, hogy tiltásig forgatod..Persze egy boxerral a seggem alatt, ami egyébként nem is forog sztem 10e sem, viszont már 2000-es fordulatszámtól tol, 3000-8000 fordulatig "nyomaték egyenes" van, nem is látom értelmét a nyelezésnek.
A gázkar állása átlagosan 10-12%, de ezzel már igen sportosan lehet közlekedni !
Én pont ezt szeretem egyébként a motoromban, sokkal közelebb áll hozzám a 2-7e fordulatszám tartomány, mint a 7-14e. Sosem vennék sor 4-t, pont elég volt amit rajta ültem, nem szerettem. A v2 is jobb volt, de azért a dl650 is 6e től kezdett el igazán élni.
A japán gyorsuló autó és az amerikai izom autó közül is az utóbbit választanám. Aki még nem vezetett 5,7 L-es motort, lehet nem is érti miről beszélek..
-
Persu arról beszél , hogy adott két csoport aki betartja a szerviz követelményeket:
A csoport
A motort úgy használja mint egy autót elváltja hamar a sebességeket nem forgatja , akkor a motor bármeddig elmegy.
B csoport
A motort nyelezi tiltásig mindig tépi a száját élvezi a motorozás élményét.Én főleg az A csoporttal találkozom
"Mikor kölcsön adtak egy GSR 600 at és kérdezte tulaj szerintem milyen , mondom neki 13 ezernél egész megjön az ereje. "
Válasz:
ÚRISTEN 13 e!!! 7 ezernél tovább sose húztam neki
Szvl Persu ebből indul ki
-
Topiccsendőr
addikt
válasz
bajnokpityu
üzenetére
Elolvasnad azt, amit irtam? :D
-
Topiccsendőr
addikt
válasz
tonermagus
üzenetére
Ha nem tudod a kuplungot csusztatni finoman, es nem kezelesi hiba, amit innen en nem tudok, akkor a lamellak vannak megvetemedve a kuplungban, ami altalaban forszirozott hasznalat utan jelentkezik.
-
tonermagus
aktív tag
Sziasztok!
Megvettem a Z750-et. Eddig nagyon tetszik. Nincs kóros motorhang, nem csörög-zörög. A lánc nincs kinyúlva, feszessége még állítható.
1. Hidegen nem pöccre, hanem, 1-2 másodperc önindítózásra indul. Melegen pöccre. Ez így normális?
2. 1-es fokozatban borzasztó nehéz vele araszolgatni. Nagyon rángat, nem tudok vele szépen simán gurulni a kuplunggal játszogatva. Ez hiba lehet, vagy egyszerű motorkezelési probléma? -
bajnokpityu
félisten
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
sztem leggondosabb tulaj voltam, vagyok a gépeimnek minimum 20 éve. ebben a legfontosabb előnyöm az átlaghoz képest az volt, hogy ránéztem a szervizekre.
innentől az én statisztikám szerint sokkal fontosabb a tulaj hozzááállása, mint a szerviz. akár a szerviz megléténél is...
-
csongi
veterán
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Igy a reggeli olvasatban mar mas, valoban. :D.
Viszont a 125 hasonlat nekem kodos.
Mert igy eljutunk a biciklihez, mert mindent is tul vigyazna.
Ha pedig meg van az a teljesitmeny ami kielegiti a motorost, akkor kisebb motorral mar nyelezne. Akkor pedig az lesz szetforgatva, es nem jut el a sok szazezer km-ig.
De ertem mire gondoltal ettol fuggetlenul. :)Vegulis ha lehetne a fordulat szamat es az uzemelesi fordulatot rogziteni, melle a homersekletet, akkor lehetne pontosabb egy motor teherbirasat megallapitani. A Km szamlalo informacioja, tul sok tenyezobol tevodik ossze, amik tulajdonkepen 'ismeretlenek.'
-
Topiccsendőr
addikt
válasz
csongi
üzenetére
Nem valasztottam el. Ertsd jol, amit irtam.
Az emberek altalaban azt hiszik, ha valami 100e alatt beszarik, az az elhanyagolt szerviz miatt van. Mindenhol ezt hallod.
A normalis szervizeleshez hozzatennem, ha egy ilyen, extrem kimeletes modon hasznalt motorban az eloirt mondjuk 12e km es olajcsere intervallum helyett 16 ezrenkent csereled, akkor sem lesz semmi baja.
-
csongi
veterán
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Sztem, nem szabad a kettot elvalasztani.
Kell a normalis szervizeles, es kimelo hasznalat.
Barmelyik kiesik akkor hamarabb lesz a motor az elmulase. -
Topiccsendőr
addikt
válasz
bajnokpityu
üzenetére
Nem ertem ez a hsz minek a valasza akar lenni.
-
Topiccsendőr
addikt
válasz
hroberto
üzenetére
Ertsd jol, amit mondok.
Teljesen mindegy, mennyire tokeletesen szervizelsz egy motort, ha tenyleg, valojaban kiforgatod, es hasznalod az osszes erejet
Hiaba van szervizelve, hamar el fog kopni.
Az, hogy 200-400ezret megy valaki egy motorral, az azt jelenti, hogy extrem modon vigyazott ra, es tulajdonkepp egy 125 ccm es motort is vehetett volna, mert az egesz elettartama alatt a motorbol kb annyi erot vett ki. -
bajnokpityu
félisten
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
figy, nekem nem a szintig, hanem addig töltötte a robeszt olajjal, amig kifolyt a betöltőn. aztán karteren keresztül nyomta a hátsó gumira a motorolajat...
vagy visszakaptam a gépet, és 5km-re túlmelegedés led, nem volt hűtőviz a hengerfejnél. nemtom hogy... szerencsére nem lett hengerfejes, de ez is márkaszerviz...
olajra érzékeny 1.8 TSInél meg 50ezernél 4 évesen a gyári olajszűrő hogy néz ki? 4 olajcserén volt túl
pecsét szerint. nem csak ilyenek vannak nyilván, de a kevéssé körömrenéző tulajokat durván átvágják itthon.ez mind saját merités, nemtom mi lehet az országos átlag, ahol a tulaj nem jön rá ezekre/nem néz körmükre. és ezek mindegyike új jármű, márkaszerviz, nem ócsójánosok, akiknek nincs pénze banánra.
-
törölt tag
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Az biztos, hogy marha nagy lutri a használtmotor vásárlás. Én fázok tőle rendesen, engem simán átvágnának.

Új hozzászólás Aktív témák
Rokon topikok:
• Robogó, kismotor
• Nagyrobogósok baráti topikja
• Elektromos autók - motorok
- Arc Raiders
- Gaming notebook topik
- Ezek voltak az év játékai 2025-ben szerintetek
- Exkluzív órák
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Okos Otthon / Smart Home
- Milyen videókártyát?
- laskr99: DFI és DFI Lanparty gyűjteményem
- VGA kibeszélő offtopik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB Blue Titanium -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3893
- í kilenc! AKCIÓS PRECÍZIÓS KÉSZÜLÉK! 7670 i9-12950HX 64GB RAM 1TB SSD Nvidia RTX A3000 12GB 1 év gar
- LG 27MR400 - 27" IPS LED - 1920x1080 FHD - 100hz 5ms - AMD FreeSync - Villódzásmentes
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i5 11500 16GB DDR4 512GB SSD RX 7600 8GB Zalman T4 Plus be quiet! 600W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Akkor a kopás miképp befolyásolja a motor karakterisztikáját/dinamikáját?
)