Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Még hogy a Macintosh nem tartja az árát [link] :P
    A Mikro magazinban olvastam róla, láttam egyet élőben valamelyik BNV-n. Asszem akkoriban volt egy Primo pavilon is ...

• Friczy
    senior tag

Az eredeti cel az volt, hogy az IP szabad tarhelyet noveljem, mert alig volt mar rajta hely.
    Erre a legegyszerubb megoldas, ha at move-olom a kepeket, videokat valahova, akarhova, nyilvan gepre es nem cloudba. Az nem opcio, hogy a telorol maaajd valamikor eltunik a mar nem oda valo kep, video.
    Tehat akkor normalis megoldas nincs, csak ez a baxakodas a clouddal :(
    Megoldhatnak mar vegre, hogy a telot teljes mertekben lathassa a gep...Nyilvan nem fogjak...Alapvetoen jo lett volna ez a kepletolto vagymi, ha mukodik...

[link]
    Ezt letöltheted ingyen a GitHubról vagy némi pénzért az AppStore-ból, és exportál bármit, amit kérsz, kijelölheted, és exportálás után akár törölheted is az iCloudból, így nem foglalja ott sem a helyet.

• Ha tudnék programozni, lehet kitudtam volna javítani, de nem tudok. Nem 1x koncepcionális problémába futottam bele, pl. a Telepítő nem ajánlotta fel a belső meghajtót, ha a gépre volt egy külső (USB) meghajtó is rádugva. [link]
    Vagy hogy milyen összefüggés van a kódekek engedélyezése és a secureboot között. Márpedig a telepítő szövegében/beállításaiban ok-okozati összefüggést állítanak fel.[link]

Meglepően gyorsan reagáltak:

Azokat a visszajelzéseket, amelyek trágár vagy egyéb sértő kifejezéseket tartalmaznak, nem bíráljuk el, hanem azonnal lezárjuk.
    Többszöri bejelentés esetén előfordulhat, hogy letiltjuk az új visszajelzések benyújtását, vagy kizárjuk a programból.

• Opensourcenal pont te vagy az, aki javitod a hibat, ez az egesznek a lenyege. A sajat buildkornyezetemben benne lesz a javitas addig, amig az upstream be nem emeli, vagy el nem tunik a bug, mert pl kiveszik azt a reszt/ujrairjak azt a reszt/stb. Ott pont folosleges varni. En kuldtem be igy javitasokat sok mindenhez amibe belefutottam. Volt amit beraktak, volt amit nem, mert nem volt osszeegyeztetheto a projekttel es volt aminel olyan valtoztatast kertek a patch mukodesevel kapcsolatban, ami nekem nem erte meg, azt meg elengedtem.

Ha tudnék programozni, lehet kitudtam volna javítani, de nem tudok. Nem 1x koncepcionális problémába futottam bele, pl. a Telepítő nem ajánlotta fel a belső meghajtót, ha a gépre volt egy külső (USB) meghajtó is rádugva. [link]
    Vagy hogy milyen összefüggés van a kódekek engedélyezése és a secureboot között. Márpedig a telepítő szövegében/beállításaiban ok-okozati összefüggést állítanak fel.[link]

• Czo
    addikt

Sajnos opensource világában is ütköztem hasonló falakba, és nem javították ki a hibát. Megvárták míg lejár a támogatás időszak, majd úgy zárták a hibajegyet, hogy az adott verzió támogatása megszűnt.

Ja és most így működik a csere:
    NEW_DB="$HOME/Library/Application Support/com.apple.wallpaper/Store/Index.sqlite"
    if [[ -f "$NEW_DB" ]]; then
    # Az új adatbázisban frissítjük a háttérkép útvonalát
    sqlite3 "$NEW_DB" "UPDATE Asset SET url = 'file://$WALLPAPER_PATH_NORMALIZED';" 2>/dev/null

# Újraindítjuk az új Háttérkép szolgáltatást
    killall WallpaperAgent 2>/dev/null

echo "Háttérkép sikeresen frissítve az új rendszereken."
    else
    # Ha az új SQLite sem létezik, a macOS a Defaults / Plist rendszert használja:
    defaults write com.apple.wallpaper Wallpapers "{}"
    fi

Nem tudom ez a mindennapos killall WallpaperAgent hosszútávon okoz-e bármilyen problémát.

Opensourcenal pont te vagy az, aki javitod a hibat, ez az egesznek a lenyege. A sajat buildkornyezetemben benne lesz a javitas addig, amig az upstream be nem emeli, vagy el nem tunik a bug, mert pl kiveszik azt a reszt/ujrairjak azt a reszt/stb. Ott pont folosleges varni. En kuldtem be igy javitasokat sok mindenhez amibe belefutottam. Volt amit beraktak, volt amit nem, mert nem volt osszeegyeztetheto a projekttel es volt aminel olyan valtoztatast kertek a patch mukodesevel kapcsolatban, ami nekem nem erte meg, azt meg elengedtem.

• A rendszereknel szokott lenni kulsoleg es belsoleg elerheto API keszlet es ehhez megfeleloen dokumentacio. Nem minden belul elerheto dologbol lesz kifele publikalt, elerheto API es igy dokumentacio. Az opensource vilagban ralatsz a belsore is es te tudod eldonteni, hogy hasznalod-e, vagy maradsz a publikusank definialt interfacenal. Nyilvan, ha a belsot hasznalod, az valszeg, surubben fog torni, de mivel opensource, mindent latsz. Peldaul hivatalosan iOS 4 ota van multitasking es azota is csak a jolmeghatarozott feladatokra, mig iOS 4 elott, az Apple siman hasznalt mutitaskot, hiszen ment a zenelejatszas mikozben bongeszted a MobileSafarival a netet. A Jailbreakkel rakhato tweakek pont a letezo nem publikus API keszletnek koszonhetoen tudtak multitaskot varazsolni az iOS-re.

A haterkepes resz, nem lett nyiltnak tervezve, igy nincs kifele kommunikalt, publikus API es ennek megfelelo dokumentacio (sem a mukodeserol, sem arrol, hogy hogyan tudsz fejleszteni hozza). Ennek oka vegtelen sok lehet, kezdve attol, hogy "nem is gondoltak, hogy ezt publikalni kene" egeszen a spektrum masik oldalaig, miszerint "soha nem is akartuk ezt publikalni". Felvetodott az otlet, hogy legyen ilyen, leimplementaltak es lett. Ha nincs tomeges siras a kulso fejlesztok reszerol, hogy ehhez hozzaferjenek, akkor ehhez nem is lesz kivulrol hasznalhato API es dokumentacio. Tehat, minden olyan fejleszto, akinek erre igenye van, annak celszeru felvenni a kapcsoaltot egy Apple mernokkel (a developer fiokkal eleve jar ilyen lehetoseg is, en is beszeltem mernokkel, mikor a hwklaxont csinaltam) majd a vele tortent egyeztetes utan celszeru nyitni egy ticketet, mert a mernok hiaba tud arrol, hogy te szeretnel ilyet, ez nem egy szammal merheto igeny lesz. A megnyitott ticketet pedig, ofkorsz, minden egyes rendszerupdate megjelenese utan frissited, hogy neked erre lenne szukseged es ebben a verzioban sem latod a release notesnal hogy levodott volna ilyen. Ha eleg sokan tesztek igy, akkor elerhetitek a kritikus tomeget, amivel foglalkozni fognak. Ha te gyorsabban akarsz megoldast, akkor marad az, hogy darabokra szeded a rendszert, es megkeresed visszafejtve, hogy milyen belso API lehet az, amit pl a rendszerbeallitasok app meghiv es leimplementalod azt. App Storeon kivul tudsz terjeszteni barmilyen appot, ami nem publikus interfacet hasznal, App Storeban viszont van szuro es igy nem mennek at azok az appok, amelyek belso interfaceket hasznalnak/hivogatnak. A hwklaxonban en is rengeteg, nem zart, de nem kelloen dokumentalt featuret hasznalok, hogy kinyerjem az osszes infot.

Szoval, a hibabejelenteseknek el kell ernie egy kritikus szamot, hogy szamitson. Ha te kersz tolem valamit es egyedul vagy, en se feltetlen fogom azt leimplementalni. De, ha 50-en keritek, akkor megfontolom, hogy meg kene csinalni.

Ha "csak" a funkctio torik, de a kod lefordul, akkor amig azt valaki tenylegesen ki nem probalja, nem biztos, hogy kiderul, hogy a funkcionalitas torott. Minnel regebbi resz torik igy el, annal valoszinubb, hogy arra meg teszteset sem keszult, hiszen ez a wallpaperbeallito fuggveny, siman velunk lehet 1989 ota.

Sajnos opensource világában is ütköztem hasonló falakba, és nem javították ki a hibát. Megvárták míg lejár a támogatás időszak, majd úgy zárták a hibajegyet, hogy az adott verzió támogatása megszűnt.

Ja és most így működik a csere:
    NEW_DB="$HOME/Library/Application Support/com.apple.wallpaper/Store/Index.sqlite"
    if [[ -f "$NEW_DB" ]]; then
    # Az új adatbázisban frissítjük a háttérkép útvonalát
    sqlite3 "$NEW_DB" "UPDATE Asset SET url = 'file://$WALLPAPER_PATH_NORMALIZED';" 2>/dev/null

# Újraindítjuk az új Háttérkép szolgáltatást

echo "Háttérkép sikeresen frissítve az új rendszereken."
    else
    # Ha az új SQLite sem létezik, a macOS a Defaults / Plist rendszert használja:
    defaults write com.apple.wallpaper Wallpapers "{}"
    fi

Nem tudom ez a mindennapos killall WallpaperAgent hosszútávon okoz-e bármilyen problémát.

• Czo
    addikt

onallo extensionbe kerult. Ehhez nem kell dokumentacio.
    :F Nem pont az lenne a dokumentáció célja, hogy naprakész állapotot közöljön adott funkció működéséről, megvalósításáról? Honnan tudná meg bárki, hogy A funkció megszűnt működni, és B helyen kell keresni a megoldást? (Vagy éppen nincs helyette semmi, mert megszűntették)

Az eltores itt nem funkciobeli eltores
    Hanem mi?!
    setDesktopImageURL(_:for:options:)
    Sets the desktop image for the given screen to the image at the specified URL.
    Beállítja az adott képernyő háttérképét a megadott URL-címen található képre.
    Bár lefut, és nem ad vissza hibát, azt gyakorlatilag nem teszi meg, mert nem egy adatbázisban szereplő bejegyzést cserél le, hanem csak egy képet(képre mutató URL-t) módosít a rendszer mélyén. Ez nem funkcióbeli eltörés? Pár régebbi OS-en működik, de mi a helyzet az újabbakkal?! Ne mond már hogy aki kitalálta, hogy tegyük be egy adatbázisba, az nem tudott arról, hogy eddig hogyan működött, és az új megoldáshoz át kell írni azoknak az API hívásoknak a kódját, amik a háttérképet birizgálják. Én, aki nem vagyok se mérnök, se programozó, jobban átlátom, mint a meetingekre járó juppik? Oké tegyük fel nem értenek hozzá, és ez senkinek nem tűnik fel. Mi van a hibabejelentésekkel? Nem jutottak el egyetlen kompetenshez sem?
    Írtam is hogy fejlesztők, akik háttérkép csereberélő programokat írtak már régen jelezték ezt a fajta hibát az Apple-nek. Pl. Itt ez a 2024-es(!) bejegyezés:
    Regisztrált Apple-fejlesztő vagyok, ezért felvetettem ezt a kérdést a fejlesztői fórumon is. Választ kaptam, de a legjobb segítség, amit kaptam, az a javaslat volt, hogy nyújtsak be fejlesztési kérést, amit meg is tettem.

Tehát nem igaz, hogy nem tudnak róla, csak tojnak bele.

Jó, nem fej belövik, csak szólnak neki, hogy haljon meg. Vesszek meg ha ez a szabályos módja a háttérképcsere jelzésének.

A rendszereknel szokott lenni kulsoleg es belsoleg elerheto API keszlet es ehhez megfeleloen dokumentacio. Nem minden belul elerheto dologbol lesz kifele publikalt, elerheto API es igy dokumentacio. Az opensource vilagban ralatsz a belsore is es te tudod eldonteni, hogy hasznalod-e, vagy maradsz a publikusank definialt interfacenal. Nyilvan, ha a belsot hasznalod, az valszeg, surubben fog torni, de mivel opensource, mindent latsz. Peldaul hivatalosan iOS 4 ota van multitasking es azota is csak a jolmeghatarozott feladatokra, mig iOS 4 elott, az Apple siman hasznalt mutitaskot, hiszen ment a zenelejatszas mikozben bongeszted a MobileSafarival a netet. A Jailbreakkel rakhato tweakek pont a letezo nem publikus API keszletnek koszonhetoen tudtak multitaskot varazsolni az iOS-re.

A haterkepes resz, nem lett nyiltnak tervezve, igy nincs kifele kommunikalt, publikus API es ennek megfelelo dokumentacio (sem a mukodeserol, sem arrol, hogy hogyan tudsz fejleszteni hozza). Ennek oka vegtelen sok lehet, kezdve attol, hogy "nem is gondoltak, hogy ezt publikalni kene" egeszen a spektrum masik oldalaig, miszerint "soha nem is akartuk ezt publikalni". Felvetodott az otlet, hogy legyen ilyen, leimplementaltak es lett. Ha nincs tomeges siras a kulso fejlesztok reszerol, hogy ehhez hozzaferjenek, akkor ehhez nem is lesz kivulrol hasznalhato API es dokumentacio. Tehat, minden olyan fejleszto, akinek erre igenye van, annak celszeru felvenni a kapcsoaltot egy Apple mernokkel (a developer fiokkal eleve jar ilyen lehetoseg is, en is beszeltem mernokkel, mikor a hwklaxont csinaltam) majd a vele tortent egyeztetes utan celszeru nyitni egy ticketet, mert a mernok hiaba tud arrol, hogy te szeretnel ilyet, ez nem egy szammal merheto igeny lesz. A megnyitott ticketet pedig, ofkorsz, minden egyes rendszerupdate megjelenese utan frissited, hogy neked erre lenne szukseged es ebben a verzioban sem latod a release notesnal hogy levodott volna ilyen. Ha eleg sokan tesztek igy, akkor elerhetitek a kritikus tomeget, amivel foglalkozni fognak. Ha te gyorsabban akarsz megoldast, akkor marad az, hogy darabokra szeded a rendszert, es megkeresed visszafejtve, hogy milyen belso API lehet az, amit pl a rendszerbeallitasok app meghiv es leimplementalod azt. App Storeon kivul tudsz terjeszteni barmilyen appot, ami nem publikus interfacet hasznal, App Storeban viszont van szuro es igy nem mennek at azok az appok, amelyek belso interfaceket hasznalnak/hivogatnak. A hwklaxonban en is rengeteg, nem zart, de nem kelloen dokumentalt featuret hasznalok, hogy kinyerjem az osszes infot.

Szoval, a hibabejelenteseknek el kell ernie egy kritikus szamot, hogy szamitson. Ha te kersz tolem valamit es egyedul vagy, en se feltetlen fogom azt leimplementalni. De, ha 50-en keritek, akkor megfontolom, hogy meg kene csinalni.

Ha "csak" a funkctio torik, de a kod lefordul, akkor amig azt valaki tenylegesen ki nem probalja, nem biztos, hogy kiderul, hogy a funkcionalitas torott. Minnel regebbi resz torik igy el, annal valoszinubb, hogy arra meg teszteset sem keszult, hiszen ez a wallpaperbeallito fuggveny, siman velunk lehet 1989 ota.

• Szerinted, miert irtam le sokszor, hogy szerintem, az a kod sincs updatelve, meg azt is, hogy kikerult a Dock (System Events) hataskorebol a wallpaper es onallo extensionbe kerult. Ehhez nem kell dokumentacio. A dokumentacio pedig azert nincs updatelve, mert senki sem vette eszre, hogy kellene es senki sem reklamalt, hogy hasznalja. Amikor modositod a kodot, ami eltorik, azt megjavitod, ahhoz utannahuzza majd valaki a dokumentaciot, de ezek a reszek valoszinu nem tortek el, emiatt a kutya se nezte meg oket. Az eltores itt nem funkciobeli eltorest, hanem compile time eltorest jelent.

A killall az nagyon nem fejbeloves. Ha nem adsz meg neki signalt, akkor az "csak" TERM-et ad, ami a szabvanyos leallasra valo kerelem, amire egy rendes jolnevelt szoftver teljesen tokeletesen es peldaertekuen leall. Ha KILL lenne kuldve, na az lenne a fejbeloves (a rendszerek shutdown folyamata is eloszor TERM mindenkinek, majd X ido mulva, aki marad, az kapja a vegzetes KILL-t). A launchagent meg ugy van megirva, hogy ha megall, induljon el ujra. Nem nezted, hogy a szokasos modon, nem lehet ravenni refreshre? HUP/USR1/USR2? Persze, siman lehet, hogy aki alkotta, az nem az UNIX-os vilag felol jott, es a signalok kezeleset nem fejlesztette le.

onallo extensionbe kerult. Ehhez nem kell dokumentacio.
    :F Nem pont az lenne a dokumentáció célja, hogy naprakész állapotot közöljön adott funkció működéséről, megvalósításáról? Honnan tudná meg bárki, hogy A funkció megszűnt működni, és B helyen kell keresni a megoldást? (Vagy éppen nincs helyette semmi, mert megszűntették)

Az eltores itt nem funkciobeli eltores
    Hanem mi?!
    setDesktopImageURL(_:for:options:)
    Sets the desktop image for the given screen to the image at the specified URL.
    Beállítja az adott képernyő háttérképét a megadott URL-címen található képre.
    Bár lefut, és nem ad vissza hibát, azt gyakorlatilag nem teszi meg, mert nem egy adatbázisban szereplő bejegyzést cserél le, hanem csak egy képet(képre mutató URL-t) módosít a rendszer mélyén. Ez nem funkcióbeli eltörés? Pár régebbi OS-en működik, de mi a helyzet az újabbakkal?! Ne mond már hogy aki kitalálta, hogy tegyük be egy adatbázisba, az nem tudott arról, hogy eddig hogyan működött, és az új megoldáshoz át kell írni azoknak az API hívásoknak a kódját, amik a háttérképet birizgálják. Én, aki nem vagyok se mérnök, se programozó, jobban átlátom, mint a meetingekre járó juppik? Oké tegyük fel nem értenek hozzá, és ez senkinek nem tűnik fel. Mi van a hibabejelentésekkel? Nem jutottak el egyetlen kompetenshez sem?
    Írtam is hogy fejlesztők, akik háttérkép csereberélő programokat írtak már régen jelezték ezt a fajta hibát az Apple-nek. Pl. Itt ez a 2024-es(!) bejegyezés:
    Regisztrált Apple-fejlesztő vagyok, ezért felvetettem ezt a kérdést a fejlesztői fórumon is. Választ kaptam, de a legjobb segítség, amit kaptam, az a javaslat volt, hogy nyújtsak be fejlesztési kérést, amit meg is tettem.

Tehát nem igaz, hogy nem tudnak róla, csak tojnak bele.

Jó, nem fej belövik, csak szólnak neki, hogy haljon meg. Vesszek meg ha ez a szabályos módja a háttérképcsere jelzésének.

• Czo
    addikt

Rohadjon meg az összes Apple dokumentációt író/ellenörző karbantartó! Miért nem tudnak odabiggyeszteni egy (deprecated) megjegyzést?
    Miért kell nekem kitalálnom, eldugott fórumbejegyzésekből, kikövetkeztetni, hogy az NSWorkspace és az osascript elavult IPC üzeneteket használ, amiket a macOS új háttérkép kezelője, ignorál, és hibaüzenet nélkül lenyeli. Ha már beleforgatják a régi kódot, miért nem végzi el a műveletet az új rendszernek megfelelő módon? Mi a tököm az hogy elnyeli? Most csak azért tartják bent a kódot, hogy ne hibára fusson, hanem ne történjen semmi? Az mennyivel jobb, kompatibilisebb?
    Miért nem írják le, hogy ez meg az, átkerült máshova, másképpen kell ezentúl kezelned. Soha nem fogják nekem megmagyarázni hogy ez egy logikus értelmes jövőbemutató döntés volt, ahogy azt sem, hogy a
    paranccsal kell "értesíteni", hogy olvassa újra az SQL adatbázis rá vonatkozó új értékeit. Mert ez nem az újraolvasásra utasítja, hanem nemes egyszerűséggel fej belövi, hogy újrainduljon.

"a macOS Sonoma/Sequoia óta az AppKit ezen része dokumentálatlanul törött (bugos) lett.
    Az Apple átállt a SystemUIOverlay és com.apple.wallpaper architektúrára, de elfelejtette megfelelően bekötni a régi AppKit NSWorkspace értesítéseit az új belső motorba. A fejlesztők (például a népszerű nyílt forráskódú háttérkép-váltók készítői) számtalan bugreportot küldtek az Apple-nek (Feedback Assistant), de amíg az Apple nem javítja a belső API-t, a közösség kénytelen volt megkerülő megoldásokat (SQLite / process kill) használni."

Persze szines szaros emoji készlet az van... Mindjárt felrobbanok!!!!

Vajon Jobs engedte volna így kiadni a rendszerét? Vagy a régi kiadások is egy tákolt szarkupacra hasonlítottak?

Szerinted, miert irtam le sokszor, hogy szerintem, az a kod sincs updatelve, meg azt is, hogy kikerult a Dock (System Events) hataskorebol a wallpaper es onallo extensionbe kerult. Ehhez nem kell dokumentacio. A dokumentacio pedig azert nincs updatelve, mert senki sem vette eszre, hogy kellene es senki sem reklamalt, hogy hasznalja. Amikor modositod a kodot, ami eltorik, azt megjavitod, ahhoz utannahuzza majd valaki a dokumentaciot, de ezek a reszek valoszinu nem tortek el, emiatt a kutya se nezte meg oket. Az eltores itt nem funkciobeli eltorest, hanem compile time eltorest jelent.

A killall az nagyon nem fejbeloves. Ha nem adsz meg neki signalt, akkor az "csak" TERM-et ad, ami a szabvanyos leallasra valo kerelem, amire egy rendes jolnevelt szoftver teljesen tokeletesen es peldaertekuen leall. Ha KILL lenne kuldve, na az lenne a fejbeloves (a rendszerek shutdown folyamata is eloszor TERM mindenkinek, majd X ido mulva, aki marad, az kapja a vegzetes KILL-t). A launchagent meg ugy van megirva, hogy ha megall, induljon el ujra. Nem nezted, hogy a szokasos modon, nem lehet ravenni refreshre? HUP/USR1/USR2? Persze, siman lehet, hogy aki alkotta, az nem az UNIX-os vilag felol jott, es a signalok kezeleset nem fejlesztette le.

• titi12
    senior tag

Rohadjon meg az összes Apple dokumentációt író/ellenörző karbantartó! Miért nem tudnak odabiggyeszteni egy (deprecated) megjegyzést?
    Miért kell nekem kitalálnom, eldugott fórumbejegyzésekből, kikövetkeztetni, hogy az NSWorkspace és az osascript elavult IPC üzeneteket használ, amiket a macOS új háttérkép kezelője, ignorál, és hibaüzenet nélkül lenyeli. Ha már beleforgatják a régi kódot, miért nem végzi el a műveletet az új rendszernek megfelelő módon? Mi a tököm az hogy elnyeli? Most csak azért tartják bent a kódot, hogy ne hibára fusson, hanem ne történjen semmi? Az mennyivel jobb, kompatibilisebb?
    Miért nem írják le, hogy ez meg az, átkerült máshova, másképpen kell ezentúl kezelned. Soha nem fogják nekem megmagyarázni hogy ez egy logikus értelmes jövőbemutató döntés volt, ahogy azt sem, hogy a
    paranccsal kell "értesíteni", hogy olvassa újra az SQL adatbázis rá vonatkozó új értékeit. Mert ez nem az újraolvasásra utasítja, hanem nemes egyszerűséggel fej belövi, hogy újrainduljon.

"a macOS Sonoma/Sequoia óta az AppKit ezen része dokumentálatlanul törött (bugos) lett.
    Az Apple átállt a SystemUIOverlay és com.apple.wallpaper architektúrára, de elfelejtette megfelelően bekötni a régi AppKit NSWorkspace értesítéseit az új belső motorba. A fejlesztők (például a népszerű nyílt forráskódú háttérkép-váltók készítői) számtalan bugreportot küldtek az Apple-nek (Feedback Assistant), de amíg az Apple nem javítja a belső API-t, a közösség kénytelen volt megkerülő megoldásokat (SQLite / process kill) használni."

Vajon Jobs engedte volna így kiadni a rendszerét? Vagy a régi kiadások is egy tákolt szarkupacra hasonlítottak?

„Hány éves vagy, királyfi?” :))

• MasterMark
    titán

Ez most az iparági trend sajnos.

• Rohadjon meg az összes Apple dokumentációt író/ellenörző karbantartó! Miért nem tudnak odabiggyeszteni egy (deprecated) megjegyzést?

• vadkörte
    addikt

Ha nem gondolkodik Silicon-ban, vagy az Intel-es Mini a nyakán maradt (ócóé megkapta) akár az is. Persze a macOS menne róla.

• Czo
    addikt

Nem a jelenlegi 26 az utolsó? A 27-ben már nem lesz rosetta. (Ezért nem tervezem a rendszer frissítését)

Van a 27-ben Rosetta, az az utolso, amiben lesz.

• Czo
    addikt

A Rosetta2-t is kivezetik lassan, a 27 lesz az utolsó. Van olyan program ami a lefordított programot kimenti, hogy később, Rosetta nélkül is lehessen futtatni az M-es procira átfordított programot?

Nem lehetetlen ilyesmit kesziteni, de nem ilyen egyszeru. Eleve kiesnek azok az appok, amiket JIT fordit a Rosetta, plussz, a Rosetta tamaszkodik az OS-ben levo dolgokra. Most az OS tartalmaz egy csomo "hacket" hogy ha talalkozik egy-egy regi binarissal, akkor az is mukodjon. Peldaul, a 2009-ben megjelent ClipMenu is mukodik, amiben egy csomo olyan dolog van, ami azota deprecated, de a runtime az OS-ben tartalmazza a kompatibilitas miatt. En ugy gondiolom, hogy minden repulni fog az OS-bol, ami 11.0 elotti szoftverek futtatasahoz szukseges, igy azok a szoftverek lesznek rosettazhatoak, amiknel a minimum OS target 11.0. Viszont, ahol a minimum target 11.0, ott kaktuszba kell huzni a developert, ha nem volt bepipalva az Xcodeban, hogy tegyen bele AArch64 targetet is.

• Syl
    nagyúr

A Rosetta2-t is kivezetik lassan, a 27 lesz az utolsó. Van olyan program ami a lefordított programot kimenti, hogy később, Rosetta nélkül is lehessen futtatni az M-es procira átfordított programot?

Nem a jelenlegi 26 az utolsó? A 27-ben már nem lesz rosetta. (Ezért nem tervezem a rendszer frissítését)

• A Rosetta2-t is kivezetik lassan, a 27 lesz az utolsó. Van olyan program ami a lefordított programot kimenti, hogy később, Rosetta nélkül is lehessen futtatni az M-es procira átfordított programot?

• Ha megnezed a doksit, akkor az latszik, hogy nem latsz benne semmi emlitest, se arra, hogy leteznek spacek, se arra, hogy letezne wallpaper extension. Innen logikus, hogy az a kod, boven a sequoja 2024 juniusi elso betaja elott (wallpaper extension) sott, valoszinuleg boven a leopard 2006 augusztusi elso previewja elott (spaces) szuletett.

Azaz valoszinuleg, lesz mellekhatasa, ha olyan kornyezetben hasznalod, ahol barmelyik elofordul.

Sajna, ilyen ez a filmes szakma. A vilag tele van quirksekkel es workaroundokkal. A bugreporotddal tortenhet az, hogy nem fogja oket erdekelni, mert 2006 ota te vagy az elso. De lehet az is, hogy 2006 ota te vagy a 1001. reportolo, ezert ezzel majd a kovetkezo macOS elso betajanal foglalkoznak (tehat, ebben az esetben, lehet javitva lesz macOS 28ban), de az is lehet, hogy rabiggyesztik az API-ra, hogy deprecated es soha tobbet nem lesz megvaltoztatva.

Hát de ettől megőrül a normál halandó... Ezért (sem) lettem programozó.
    Amúgy is vicces a developer oldal. A keresőbe beírtam, hogy spaces, mire kidobta, hogy Unable to generate an answer.

Köszi a segedelmet!

---
    Pont tegnap jött szembe egy hasonlóan agymanót hergelő hír z Excell-ről.

• Czo
    addikt

Hát de a setDesktopImageURL doksijában nem láttam megjegyzést, hogy ilyen hatása van a Spaces-re. Aztán mégis. Persze simán lehet, hogy (a swift(?)) egy teljesen másik oldalán van róla szó.

az oascript-nek nem azért nincs visszatérési értéke, mert az általa futtatott parancs eredményét adja vissza? pl. a tell application hibával tér vissza (pl. execution error: System Events got an error: ...) kiíródik a hibacsatornára, amit a 2>&1 átirányítás miatt az AS_OUT változó fog eltárolni.

Ha megnezed a doksit, akkor az latszik, hogy nem latsz benne semmi emlitest, se arra, hogy leteznek spacek, se arra, hogy letezne wallpaper extension. Innen logikus, hogy az a kod, boven a sequoja 2024 juniusi elso betaja elott (wallpaper extension) sott, valoszinuleg boven a leopard 2006 augusztusi elso previewja elott (spaces) szuletett.

Azaz valoszinuleg, lesz mellekhatasa, ha olyan kornyezetben hasznalod, ahol barmelyik elofordul.

Sajna, ilyen ez a filmes szakma. A vilag tele van quirksekkel es workaroundokkal. A bugreporotddal tortenhet az, hogy nem fogja oket erdekelni, mert 2006 ota te vagy az elso. De lehet az is, hogy 2006 ota te vagy a 1001. reportolo, ezert ezzel majd a kovetkezo macOS elso betajanal foglalkoznak (tehat, ebben az esetben, lehet javitva lesz macOS 28ban), de az is lehet, hogy rabiggyesztik az API-ra, hogy deprecated es soha tobbet nem lesz megvaltoztatva.

• Tudom, hogy mit jelent a $?. Viszont a manja az osascriptnek nem irja, hogy allitana be visszateresi erteket. Tudod, ha nem programozod le, hogy allitson be visszateresi erteket, akkor nem fog beallitani. Ezert irtam, hogy ha nincs irva a doksiban, hogy csinalna ilyet, akkor valoszinuleg nem csinal ilyet, hiszen, ha csinalna, akkor valaki beleirta volna a doksiba valoszinuleg.

Amikor fejlesztessz valamit, ez kb rendeltetesszeru, hogy neha eltornek dolgok. Ha pedig senki sem sir amiatt, hogy eltort valami, akkor senki sem fog rola tudni, hogy az eltort. Ha valaki random forumon sir, az meg nem siras, az nem latszik. A fejelszto adjon fel egy ticketet a feedback assistantet hasznalva es akkor esetleg elokerul oda valaki, aki ehhez ert..

Szerk: igen, mivel ha megnezed annak a doksijat, az sem irja azt, hogy tamogatna Spacekat... Szoval, valoszinuleg, az a resze "torott", amiota megjelent a Leopard es lettek spacek. Regen a Dock csinalta a hatteret, igy ha atirtad a .db konfigallomanyban (meg mielott massziv cachinget kapott volt az NSUserDefaults), majd kinyirtad a Dockot, akkor a watchdog visszainditotta es minden jo volt, mert kicserelodott a kep. De ugye a Dock funkcionalitasabol is kikerult ez. (A Dock egyebkent, maga a System Events).

Hát de a setDesktopImageURL doksijában nem láttam megjegyzést, hogy ilyen hatása van a Spaces-re. Aztán mégis. Persze simán lehet, hogy (a swift(?)) egy teljesen másik oldalán van róla szó.

az oascript-nek nem azért nincs visszatérési értéke, mert az általa futtatott parancs eredményét adja vissza? pl. a tell application hibával tér vissza (pl. execution error: System Events got an error: ...) kiíródik a hibacsatornára, amit a 2>&1 átirányítás miatt az AS_OUT változó fog eltárolni.

• Czo
    addikt

Közvetlenül az osascript lefutása után a $? változó megkapja a folyamat által visszaadott számszerű kódot(mindegy, hogy bash, zsh, bármi a shell, ez elméletileg POSIX szabvány). Vagyis ha a kapott érték nem 0, akkor valami hiba történt a futása során.

El nem mondhatom mennyire felháborít, hogy így félbehagynak kódokat, úgy hogy a mai napig elérhetőek az éles rendszerekben, és még az automata hibakeresők sem dobják ki, hogy ez egy eltört nem működő hibás hívás.

Kicseréltem az általad is javasolt setDesktopImageURL hívásra, aztán majd meglátjuk, hogy ez hogyan válik be.

swift - <<EOF
    import AppKit
    let imageURL = URL(fileURLWithPath: "$WALLPAPER_PATH_NORMALIZED")
    // Végigmegyünk az összes kijelzőn
    for screen in NSScreen.screens {
       do {
            try NSWorkspace.shared.setDesktopImageURL(imageURL, for: screen, options: [:])
            print("Sikeres beállítás ezen a kijelzőn: \(screen)")
        } catch {
            print("Hiba a kijelzőnél: \(error)")
        }
    }
    EOF
    SWIFT_RC=$?

Ez megcsinálja, cserébe kikacsolja a "Megjelenítés az összes Spaces-íróasztalon" kapcsolót.
    A "Visszajelzés asszisztens"en keresztül küldtem képet, videót, leírást. Kíváncsi vagyok lesz-e bármi reakció.

Tudom, hogy mit jelent a $?. Viszont a manja az osascriptnek nem irja, hogy allitana be visszateresi erteket. Tudod, ha nem programozod le, hogy allitson be visszateresi erteket, akkor nem fog beallitani. Ezert irtam, hogy ha nincs irva a doksiban, hogy csinalna ilyet, akkor valoszinuleg nem csinal ilyet, hiszen, ha csinalna, akkor valaki beleirta volna a doksiba valoszinuleg.

Amikor fejlesztessz valamit, ez kb rendeltetesszeru, hogy neha eltornek dolgok. Ha pedig senki sem sir amiatt, hogy eltort valami, akkor senki sem fog rola tudni, hogy az eltort. Ha valaki random forumon sir, az meg nem siras, az nem latszik. A fejelszto adjon fel egy ticketet a feedback assistantet hasznalva es akkor esetleg elokerul oda valaki, aki ehhez ert..

Szerk: igen, mivel ha megnezed annak a doksijat, az sem irja azt, hogy tamogatna Spacekat... Szoval, valoszinuleg, az a resze "torott", amiota megjelent a Leopard es lettek spacek. Regen a Dock csinalta a hatteret, igy ha atirtad a .db konfigallomanyban (meg mielott massziv cachinget kapott volt az NSUserDefaults), majd kinyirtad a Dockot, akkor a watchdog visszainditotta es minden jo volt, mert kicserelodott a kep. De ugye a Dock funkcionalitasabol is kikerult ez. (A Dock egyebkent, maga a System Events).

• Mit ertessz hiba alatt? A $? -t? A "man osascript" egy arva szoval nem irja, hogy az errorlevel erteket beallitana, ezek alapjan miert feltetelezed, hogy a $? tartalmaz barmit, ami nem 0? A man kimondottan azt irja, hogy minden error a standard errorra megy, kiveve ha kulon jelzed az osascriptnek, hogy ne oda, hanem az outputra menjen.

A masik gondom itt, meg mindig a set picture of every desktop. Ez szerintem Leopard ota nem mukodik megfeleloen, amikor bejottek a Spacek (mert, nem lett updatelve a kodja), igy ezzel, ne feltetlen akarj szerintem hatterkepet allitani. Tovabbi bonyolitas, hogy Sequoia ota nem a Dock/System Events kezeli a hatterkepet, hanem lettek ra extensionok, igy valszeg ez a resz, ehhez sem lett updatelve. Probald ki Tigeren, ott szerintem, meg hibatalnul fog menni, azota pedig ehhez nem nyultak, igy szerintem semmilyen modern featuret nem tamogat.

En megneznem a nativ API-s reszt, hatha az megy, de lehet az sem megy megbizhatoan, mert az NSWorkspace az meg Next-bol jon, benne volt az elso OSX-ben is, igy lehet, hogy oda sincs belevezetve a multiple space kezelese. Ha megnezed annak a doksijat amit linkeltem, ott sincs semmi irva a 10.5-ben erkezett spacekrol, illetve a 15-ben erkezett wallpaper extensionokrol sem. Szoval, siman lehet, hogy az sem mukodik megbizhatoan, sott, siman lehet, hogy az AppleScirpt is ugyonezt hivja belul. Amiota hatterkep extensionok vannak, legalabb arra kellene fuggveny, hogy megmondja az ember, melyik hatterkep extension legyen hasznalva, majd az adott extensionnek kello dolgokat kellene, immaron annak az extensionnek celozva megmondani.

Ilyenkor celszeru nyitni egy ticketet, vagy erre elloni a developer program regisztraciojaban szereplo beszelhetsz Apple mernokkel szabadkartyat, hogy kideritse az ember, hogy egyaltalan van-e mod erre. Mert, sokszor "csak" annyi a baj, hogy senki sem hianyolta ezeknek a komponenseknek az updatejat, igy senki sem updatelte a kodokat, igy kiderulhet, hogy meg sem lehet csinalni azt, amit akarnal.

Közvetlenül az osascript lefutása után a $? változó megkapja a folyamat által visszaadott számszerű kódot(mindegy, hogy bash, zsh, bármi a shell, ez elméletileg POSIX szabvány). Vagyis ha a kapott érték nem 0, akkor valami hiba történt a futása során.

El nem mondhatom mennyire felháborít, hogy így félbehagynak kódokat, úgy hogy a mai napig elérhetőek az éles rendszerekben, és még az automata hibakeresők sem dobják ki, hogy ez egy eltört nem működő hibás hívás.

Kicseréltem az általad is javasolt setDesktopImageURL hívásra, aztán majd meglátjuk, hogy ez hogyan válik be.

swift - <<EOF
    import AppKit
    let imageURL = URL(fileURLWithPath: "$WALLPAPER_PATH_NORMALIZED")
    // Végigmegyünk az összes kijelzőn
    for screen in NSScreen.screens {
       do {
            try NSWorkspace.shared.setDesktopImageURL(imageURL, for: screen, options: [:])
            print("Sikeres beállítás ezen a kijelzőn: \(screen)")
        } catch {
            print("Hiba a kijelzőnél: \(error)")
        }
    }
    EOF
    SWIFT_RC=$?

Ez megcsinálja, cserébe kikacsolja a "Megjelenítés az összes Spaces-íróasztalon" kapcsolót.
    A "Visszajelzés asszisztens"en keresztül küldtem képet, videót, leírást. Kíváncsi vagyok lesz-e bármi reakció.

• Czo
    addikt

Pont nem érdekelnek a belső gyorsírótárazási mechanizmus. Még a beállításokban is látszik, hogy megváltozott a kép tartalma. Legyen már olyan kedves, hogy ne csak mutassa, hanem cserélje is le. Egységesen, mind a két monitoron. Pláne úgy, hogy egy ki/be jelentkezés utáni is teljesen mást mutat az egyik monitoron, mínt a másikon.
    Biztos jó dolog a gyorsírótározás, ha jól működik. Ez jól láthatóan szarul működik. Akár kézzel állítom be, akár programból.
    Nem csak a fájlt cserélem le, meg is kérem, hogy cserélje le a háttérképet:

AS_CMD="tell application \"System Events\" to set picture of every desktop to (POSIX file \"$WALLPAPER_PATH_NORMALIZED\")"
    AS_OUT=$(osascript -e "$AS_CMD" 2>&1)
    AS_RC=$?

Amúgy ha bármi gondja baja lenne az új háttérkép beállításával, akkor miért 0-át ad vissza "hibának"?! Rossza a futás eredményének lekérdezése?

Mit ertessz hiba alatt? A $? -t? A "man osascript" egy arva szoval nem irja, hogy az errorlevel erteket beallitana, ezek alapjan miert feltetelezed, hogy a $? tartalmaz barmit, ami nem 0? A man kimondottan azt irja, hogy minden error a standard errorra megy, kiveve ha kulon jelzed az osascriptnek, hogy ne oda, hanem az outputra menjen.

A masik gondom itt, meg mindig a set picture of every desktop. Ez szerintem Leopard ota nem mukodik megfeleloen, amikor bejottek a Spacek (mert, nem lett updatelve a kodja), igy ezzel, ne feltetlen akarj szerintem hatterkepet allitani. Tovabbi bonyolitas, hogy Sequoia ota nem a Dock/System Events kezeli a hatterkepet, hanem lettek ra extensionok, igy valszeg ez a resz, ehhez sem lett updatelve. Probald ki Tigeren, ott szerintem, meg hibatalnul fog menni, azota pedig ehhez nem nyultak, igy szerintem semmilyen modern featuret nem tamogat.

En megneznem a nativ API-s reszt, hatha az megy, de lehet az sem megy megbizhatoan, mert az NSWorkspace az meg Next-bol jon, benne volt az elso OSX-ben is, igy lehet, hogy oda sincs belevezetve a multiple space kezelese. Ha megnezed annak a doksijat amit linkeltem, ott sincs semmi irva a 10.5-ben erkezett spacekrol, illetve a 15-ben erkezett wallpaper extensionokrol sem. Szoval, siman lehet, hogy az sem mukodik megbizhatoan, sott, siman lehet, hogy az AppleScirpt is ugyonezt hivja belul. Amiota hatterkep extensionok vannak, legalabb arra kellene fuggveny, hogy megmondja az ember, melyik hatterkep extension legyen hasznalva, majd az adott extensionnek kello dolgokat kellene, immaron annak az extensionnek celozva megmondani.

Ilyenkor celszeru nyitni egy ticketet, vagy erre elloni a developer program regisztraciojaban szereplo beszelhetsz Apple mernokkel szabadkartyat, hogy kideritse az ember, hogy egyaltalan van-e mod erre. Mert, sokszor "csak" annyi a baj, hogy senki sem hianyolta ezeknek a komponenseknek az updatejat, igy senki sem updatelte a kodokat, igy kiderulhet, hogy meg sem lehet csinalni azt, amit akarnal.

• Nem feltetlen bug, hiszen mindenfele cachek vannak mindenhol, ha te csak random fileokat cserelgetsz, akkor siman lehet, hogy bamban nez rad a rendszer. Szoval, szerintem, tedd le az uj filet valahova, es hivd meg a setDesktopImageURL-t, majd ha meghivtad, azutan torolheted az elozo filet. De, ki kell probalni, lehet temyleg az is eleg, ha lecsereled a filet es egyszeruen meghivod a fuggvenyt. Sott, azt is kinezem a rendszerbol, hogy ha a C API-val masolod a filet, akkor az rossz lesz (mint most), mig ha a FileManager classt hasznalod, akkor ott lehet vegigpropagalodik a cacheken is ha lecserelsz egy filet es lehet a fuggvenyt se kell meghivni, mert magatol reagal ra a rendszer. Egyszeruen, minden ossze-vissza cachelve van, csak magadat szurod tokon az ilyen partizanakciokkal.

Pont nem érdekelnek a belső gyorsírótárazási mechanizmus. Még a beállításokban is látszik, hogy megváltozott a kép tartalma. Legyen már olyan kedves, hogy ne csak mutassa, hanem cserélje is le. Egységesen, mind a két monitoron. Pláne úgy, hogy egy ki/be jelentkezés utáni is teljesen mást mutat az egyik monitoron, mínt a másikon.
    Biztos jó dolog a gyorsírótározás, ha jól működik. Ez jól láthatóan szarul működik. Akár kézzel állítom be, akár programból.
    Nem csak a fájlt cserélem le, meg is kérem, hogy cserélje le a háttérképet:

AS_CMD="tell application \"System Events\" to set picture of every desktop to (POSIX file \"$WALLPAPER_PATH_NORMALIZED\")"
    AS_OUT=$(osascript -e "$AS_CMD" 2>&1)
    AS_RC=$?

Amúgy ha bármi gondja baja lenne az új háttérkép beállításával, akkor miért 0-át ad vissza "hibának"?! Rossza a futás eredményének lekérdezése?

• Czo
    addikt

Ja és kijelentkezés, visszalépés után a "legszebb":
    Ha ez nem bug, akkor nem tudom mi az.

Nem feltetlen bug, hiszen mindenfele cachek vannak mindenhol, ha te csak random fileokat cserelgetsz, akkor siman lehet, hogy bamban nez rad a rendszer. Szoval, szerintem, tedd le az uj filet valahova, es hivd meg a setDesktopImageURL-t, majd ha meghivtad, azutan torolheted az elozo filet. De, ki kell probalni, lehet temyleg az is eleg, ha lecsereled a filet es egyszeruen meghivod a fuggvenyt. Sott, azt is kinezem a rendszerbol, hogy ha a C API-val masolod a filet, akkor az rossz lesz (mint most), mig ha a FileManager classt hasznalod, akkor ott lehet vegigpropagalodik a cacheken is ha lecserelsz egy filet es lehet a fuggvenyt se kell meghivni, mert magatol reagal ra a rendszer. Egyszeruen, minden ossze-vissza cachelve van, csak magadat szurod tokon az ilyen partizanakciokkal.

• Még mindég a háttérkép cserével küzdök. Hiába cserélem le a beállított fájlt nap mint nap, a háttérkép nem követi le. Pedig a beállításokban is látszik, hogy megváltozott a mai napon is. De a valóságban nem cseréli le az újra. Nézd meg a videót még1x, hogy közben figyeled a háttérkép változásit. Amikor a gólyára kattintok, egy teljesen másik napokkal ezelőtti beragadt képre állítja át.

Ja és kijelentkezés, visszalépés után a "legszebb":
    Ha ez nem bug, akkor nem tudom mi az.

• Valtsd at masra a hatterkepet, torold le a filet es hozd letre ujra, kozbe meg ne legyen nyitva a beallitas app. Mivel kuzdessz egyebkent? Egyre inkabb nem ertem a problemadat.

Még mindég a háttérkép cserével küzdök. Hiába cserélem le a beállított fájlt nap mint nap, a háttérkép nem követi le. Pedig a beállításokban is látszik, hogy megváltozott a mai napon is. De a valóságban nem cseréli le az újra. Nézd meg a videót még1x, hogy közben figyeled a háttérkép változásit. Amikor a gólyára kattintok, egy teljesen másik napokkal ezelőtti beragadt képre állítja át.

• Czo
    addikt

Hát hogy nem a gólyát állítja be háttérképnek. Nem, nem csak a thumbnail a gólya, a képben is az van.
    A gyári témát azonnal lecseréli, de ha a képre kattintok, egy régi már nem létező képet mutat a gólya helyett. Az igaz, hogy a fájl neve ugyanaz, szóval lehet, hogy valamelyik gyorsírótár mélyén beragadt, de akkor a beállításokban miért a kép valódi tartalmát mutatja? Valahol megakad, hibás a képcsere folyamata.
    Ja és a módosítás dátuma is változik, mai:

Szóval ha a gyorsírótárban ragadt be, akkor hibás a gyorsítótár frissítő algoritmusa.

Valtsd at masra a hatterkepet, torold le a filet es hozd letre ujra, kozbe meg ne legyen nyitva a beallitas app. Mivel kuzdessz egyebkent? Egyre inkabb nem ertem a problemadat.

• Anelkul nehez barmit kitalalni, ha nem arulod el, hogy mi a hiba a kepen. Tippelni tudom, hogy a thumbnail, de az lehet szandekosan is ilyen, ha peldaul nem ugyonazt a kepet rakod bele thumbnailkent a kepallomanyba, mint ami eredendoen benne van, de olyan ugy is lehet, ha menetkozben csereled ki a filet, mikozben a rendszer mar becachelte a thumbnaileket.

Szoval, mi a hiba?

Hát hogy nem a gólyát állítja be háttérképnek. Nem, nem csak a thumbnail a gólya, a képben is az van.
    A gyári témát azonnal lecseréli, de ha a képre kattintok, egy régi már nem létező képet mutat a gólya helyett. Az igaz, hogy a fájl neve ugyanaz, szóval lehet, hogy valamelyik gyorsírótár mélyén beragadt, de akkor a beállításokban miért a kép valódi tartalmát mutatja? Valahol megakad, hibás a képcsere folyamata.
    Ja és a módosítás dátuma is változik, mai:

Szóval ha a gyorsírótárban ragadt be, akkor hibás a gyorsítótár frissítő algoritmusa.

• Czo
    addikt

Van erre valami tudományos magyarázat?

Anelkul nehez barmit kitalalni, ha nem arulod el, hogy mi a hiba a kepen. Tippelni tudom, hogy a thumbnail, de az lehet szandekosan is ilyen, ha peldaul nem ugyonazt a kepet rakod bele thumbnailkent a kepallomanyba, mint ami eredendoen benne van, de olyan ugy is lehet, ha menetkozben csereled ki a filet, mikozben a rendszer mar becachelte a thumbnaileket.

Szoval, mi a hiba?

• titi12
    senior tag

Várható volt.
    Viszont egy jóféle Intel-es macBook(Pro)/iMac alternatív OS-rel még élég sokáig élhető marad

…és egy mini??? :K

• vadkörte
    addikt

Egy újabb szög az Inteles gépek koporsójába:
    Az Apple ma tájékoztatta a fejlesztőket, hogy azok az univerzális Mac App Store-alkalmazások, amelyekhez macOS 13 vagy újabb verzió szükséges, megszüntethetik az Intel-alapú Mac-számítógépek támogatását. [link]

Várható volt.
    Viszont egy jóféle Intel-es macBook(Pro)/iMac alternatív OS-rel még élég sokáig élhető marad

• Egy újabb szög az Inteles gépek koporsójába:
    Az Apple ma tájékoztatta a fejlesztőket, hogy azok az univerzális Mac App Store-alkalmazások, amelyekhez macOS 13 vagy újabb verzió szükséges, megszüntethetik az Intel-alapú Mac-számítógépek támogatását. [link]

• Értsd meg, kérlek. Semmit nem rontottál el sem te, sem a gép, sem az operációs rendszer. Maximum kimaradt 1-2 lényegtelen, utólag pótolható lépés. Hónapok óta ezen rágod magad, ha bajt csináltál volna, már lenne valamilyen tünete. Nyugi, minden rendben van! :)

Köszönöm szépen Mindenkinek a segítséget.

• consono
    nagyúr

Köszi szépen a tanácsot :R
    Akkor is lehet értelme resetelni, ha a MacOS 15 már le lett frissítve MacOS 26-ra vagy ez már elronthatta a MacOS 26-ot?

Értsd meg, kérlek. Semmit nem rontottál el sem te, sem a gép, sem az operációs rendszer. Maximum kimaradt 1-2 lényegtelen, utólag pótolható lépés. Hónapok óta ezen rágod magad, ha bajt csináltál volna, már lenne valamilyen tünete. Nyugi, minden rendben van! :)

• Köszi szépen a tanácsot :R
    Akkor is lehet értelme resetelni, ha a MacOS 15 már le lett frissítve MacOS 26-ra vagy ez már elronthatta a MacOS 26-ot?

Mégis mit tudna "elrontani"? Eddig hány gépet tett tönkre?
    Egyet sem!
    Ne gondold túl, csak használd.

• Tényleg feleslegesen aggódsz emiatt, de lehet „reset”-elni (mint eladás előtt) és újrakezdeni.

Köszi szépen a tanácsot :R

• Semmit sem rontottál el, a telepítés vagy az első használatba vétel folyamata ott folytatódik, ahol abbahagytad.

Sajnos nekem nem folytatódott ott, hanem, amikor újból bekapcsoltam, akkor már kihagyta a beállításokat :(

• vadkörte
    addikt

Tudtok nekem ebben segíteni?
    Sajnos eléggé elkeseredtem emiatt, hogy esetleg elrontottam a Mac-em operációs rendszerét.

Engedd már el!!! Semmit nem rontottál el!
    Ha nem bízol a beállításban, mentsd le a cuccaid és csinálj egy teljes eladás előtti visszaállítást, vagy tiszta telepítést!

• titi12
    senior tag

Sajnos eléggé elkeseredtem emiatt, hogy esetleg elrontottam a Mac-em operációs rendszerét.

Tényleg feleslegesen aggódsz emiatt, de lehet „reset”-elni (mint eladás előtt) és újrakezdeni.

• SharpSA
    veterán

Semmit sem rontottál el, a telepítés vagy az első használatba vétel folyamata ott folytatódik, ahol abbahagytad.

• Köszi szépen a segítséget.
    Akkor a beépített védelem rendesen működhet?
    Akkor nem ronthatott el semmit a gépemen lévő MacOS rendszerben a Hello képernyő beállításoknál a gép lekapcsolása?
    Köszönöm a segítségeteket :R

• Koszonom mindenkinek!

Van ajánlott thunderbolt eszköz amit érdemes lenne beszerezni (A mostani 1TB ssd-m re nem bíznék ilyen feladatot) ? 1 esetleg 2TB ami érdekelne.. CCC? - az mi?

Sokminden megy a gépen, ezen futtatom az üzletet kb :D Amúgy AI agent naivan fut rajta és sok helyi projekt. Most pl Polymarket chain vizsgálata és meg sorolhatnám. Van 1TB SSD de pl frissiteseknel nem tudom egyből az SSD-re küldeni a backup filet és akkor ez a cumi fogad:

Elég lenne csak a Dokumentumok mappából egy külső meghajtóra pakolni az adatokat.

• noorbertt
    őstag

Koszonom mindenkinek!

Van ajánlott thunderbolt eszköz amit érdemes lenne beszerezni (A mostani 1TB ssd-m re nem bíznék ilyen feladatot) ? 1 esetleg 2TB ami érdekelne.. CCC? - az mi?

Sokminden megy a gépen, ezen futtatom az üzletet kb :D Amúgy AI agent naivan fut rajta és sok helyi projekt. Most pl Polymarket chain vizsgálata és meg sorolhatnám. Van 1TB SSD de pl frissiteseknel nem tudom egyből az SSD-re küldeni a backup filet és akkor ez a cumi fogad:

• Carbon Copy Cloner (CCC)

• noorbertt
    őstag

Kicsit részletezd a belső tárhely problémát. Mert nem mindegy, hogy iCloudDrive, OneDrive stb eszi meg a helyet, vagy a letöltött 4K pornó.
    Külső meghajtóról ne futtasd az egész rendszert, mert a már említett ApplePay mellett nincs Siri/Ai és nincs update sem. (Legalábbis nálam az update soha semmit nem talált, amíg a rendszer külső meghajtóról futott)
    A külső home folder problémamentes.
    Persze ne egyszerű USB drive-ra költözted, hanem thunderbolt fiókra. Meglévő, belakott home környezetet akarod "kirakni", ahhoz CCC kell, mert a Finder Copy nem megy.

Koszonom mindenkinek!

• Tárhelyest szeretnél?

Nem feltétlen. Most van egy 1TB-os WD TM-nek, és adatoknak szétpartícionálva.
    Ugyanakkor plusz egy dobozzal kevesebb lenne, ha (később)benne lenne az SSD. Persze van az a pénz amiért elengedem :B
    Első sorban USB-k miatt kellene. A telefon/óra töltő álvány, az asztali láma, a billentyűzet/egér, a külső lemez,... Szóval mint egy karácsonyfa, zsinór zsinór hátán. Plusz így elég lenne 1 hálózati adapter. Az 5 poros HUB-on már nem tud annyi kakaót kiadni, hogy a telót is töltse.

• titi12
    senior tag

A Sonnettech Echo 13-hoz hasonlatos külső tápos HUB-ot keresek, csak olcsóbban. Esetleg létezik TB4-es tesz olcsóbban?

Tárhelyest szeretnél?

Új hozzászólás Aktív témák