Hirdetés
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Yettel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Fotók, videók mobillal
- VoLTE/VoWiFi
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Fényképeken az újra lilába boruló Xperia 1 VII
- Korábban érkezhetnek az új hajlítható Samsungok
-
Mobilarena
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
osonte
őstag
Úgy látom olvasási sebességben kb ugyanaz a Mac Mini M4 256/512GB - 3000MB/s.
Írásban a 256-os 2000MB/s és az 512-es 3500MB/s. Kár, hogy az olvasás nem gyorsabb.
Lenovo laptopban alapból egy 512-es SSD 7000MB/s felett olvas és 5000MB/s az írás.A laptop helyett egy mini M4-et szeretnék 16/512-est, gondolom van annyira optimalizálva a rendszer, hogy minden villámgyors? A monitor FullHd lesz 24"-on és 100Hz, remélem azon kényelmes méretű lesz minden (nem túl kicsi)? Direkt nem akartam nagyobb felbontást, inkább nagyobb színteret. Nem még volt MacOS-em soha. A telefont és órát már megszoktam 2-3 hónap alatt.
-
zacci
aktív tag
válasz
kleinguru #44892 üzenetére
Jo kerdes. Az ssd cserelheto. Ha pedig elpukkan ( nem fog) a gep az apple majd jol rafogja az ssd-re ( miert ne tenne, elvegre apple). Szerintem nem kell elkapkodni ezt a belso ssd cseret. Amig garis a gep kulso ssd-vel siman elvagy, raadasul gyorsabb is mint a belso
Ha lejart a gari utana mar nyugodt szivvel jatszhatsz a belso ssd cserevel, maximum mukodni fog -
Krethx
aktív tag
A garancia szerintem is megszűnik mikor szétszedjük. Viszont a gyári SSD akkor is használható lesz ha a 3rd party SSD-re telepítjük később a 16-ot. Mivel a macOS bármikor visszatehető arra amivel az Apple előtelepítette. Jelenesetben a M4 mini-nél a 15. Ha esetleg mégsem menne akkor restore-olni kell a firmware-t. Mint a 3rd party SSD-nél. Ha pedig cserélve volt akkor szerintem annak nyoma is lesz szoftveresen. Tehát az Apple látni fogja.
A mini M4 Pro-hoz már jöhetne az SSD vagy a panel. De még senkinél nincs készen. Már várom.
-
Czo
addikt
válasz
kleinguru #44892 üzenetére
Hivatalosan szeirntem, megszunik, mert nincs user szervizelheto alkatresz a gephazban. De ugy gondolom, hogy ha eszevetlenul szeded szet es csereled ki, akkor hiba eseten, ha visszarakod a gyarit, es a hiba ugy is eloall, akkor alapvetoen tul nagy problemanak nem kellene lennie.
Mondjuk a kerdes az reszemrol, hogy ha megveszed a gepet, most macOS 15-vel, majd pl kiveszed a gyari SSD-t es kicsereled egy ujra, majd valamikor rakerul a macOS 16, akkor bootolhato marad-e a gep, ha visszarakod a regi SSD-t. Tehat, lehet-e kulso nyoma annak barhol szoftveresen, hogy nem azzal az SSD-vel van/volt hasznalva, ami most eppen benne van. Illetve, ha van is ilyen nyom, akkor ezt a nyomot atnezik-e pl. a szervizben.
-
NavySeal
senior tag
-
zacci
aktív tag
válasz
NavySeal #44852 üzenetére
Hali!
Nekem magyar magic keyboardom van. Érdemes körbenézni a hasznaltalma-hu-n mert ott néha van jó árban billentyű. Én is onnan vettem és pattent
Ha "picit" többet tudsz rá költeni, akkor inkább a ram legyen nagyobb, mert azt később nem tudod majd bővíteni. Nekem is 24/256-os gépem van és nem bántam meg. A 16GB is egész jó, de szerintem időtállóbb a 24GB-os verzió. Külső SSD-vel meg pláne jól működik és jóval olcsóbb így, mint a gyári
A gyári apple SSD bővítés nettó lehúzás. Még a ram is, de azt meg nem tudod másképpen megoldani/bővíteni. Arra készülj, hogy ha pl. a 24GB-os verziót választod, akkor lehet többet kell rá várnod, mert egyedileg készül a konfig. Nálam kb. 2 hónap volt, mire megérkezett. -
Noxy
veterán
M4 Mac Mini SSD bővítés: 1TB or 2TB of storage for less than half the price of Apple’s SSD [link]
We Finally Beat Apple’s M4 SSD – Faster, Bigger, Cheaper!
Viszik mint a cukrot. Pill.. készlethiány. -
Noxy
veterán
Backup iPhone and iPad to External Drive! save internal SSD space .
32 GB szabad helyet sikerült így mentenem (2 telo + iPad) az amúgy sem nagy (256GB) SSD-ről, egy NTFS f.rendszerű NVMe M2 SSD-re.
(nem kell másolgatnom meg törölni backup után)
Videóban nem ajánlja még az ExFAT-t sem, de ezek szerint az NTFS sem probléma. -
Én meg állandóan nyomkodom az FN helyén levő billentyűt és a nyilakat, ha véletlenül más géphez kerülök. Bejön a kisebb méretű billentyűzet, nem hiányzik a numpad sem, csak megszokás kérdése. Szerencsére még elérhető mindkettő. Így legalább asztalin és noteszen is teljesen ugyanaz a kiosztás van előttem.
-
Syl
nagyúr
válasz
titi12 #44877 üzenetére
Egyesek képtelenek elfogadni, hogy lehetnek a világban más igényű userek is
Például nekem 30+ éve is a bal alsó sarokban volt a Ctrl, legyen most is ott. Ugyanígy nekem kellenek a különálló kurzorgombok, pgup/pgdwn/home/end, és természetesen a numerikus blokk. Nem véletlen vettem extended keyboardot az Air-hez is.
-
Czo
addikt
válasz
scdlsc #44875 üzenetére
Ah, a 2000-es evek elejen torteno Mac-ra valtas ota csak 1x kellett toluk orias meretu keyboardot venni, szerencsere hamar eszheztertek es kiadtak a normal kis meretu alu keyboardot.
Es igen, vegre rendbe raktak az "fn" gombot, mert az uj Touch ID-s verzion a helyere kerult, a "ctrl"-tol balra, ahol minden mas keyboardon van, mig a korabbi keyboardjaikon (az en 25 eves keyboardjaimon is) ez a gomb a kurzor gombok feletti 6-os blokkban van. Ha megnezed a nem Touch ID-s keyboardot, amit meg mindig arul, az meg mindig ilyen elrontott kiosztasu. En konkretan megorultem, amikor az "fn" nem a helyen volt es ugy kellett nyomkodni a funkciogombokhoz.
Szerk: mert ami a powerbook sajat keyboardjan, vagy most az MBP es a kis meretu keyboardokon 1 kezes gombkombinacio (fn+F1 pl.), az a regi nagy meretu kiosztasnal mindenkeppen ket kezes kombo volt.
-
consono
nagyúr
válasz
Aszpirin #44871 üzenetére
Én is használom az emojikat, de erre elcseszni az évtizedeken át megszokott kiosztást, hát izé. 30 éven keresztül nem kellett ehhez külön gomb, ott van most is minden, ami kell: (, ), :, ;, stb. Az OS updatek feature listjeiben is csak röhögni meg sírni tudok, hogy pár emoji a nagy újdonság...
-
válasz
consono #44867 üzenetére
MeglepŒdnél, ha megtudnád, mennyien használják az emojikat. N-em véletlen, hogy egyetlen új emojit is képesek felvenni a feature-listába, és hogy azúj emojik még a keynote-okon is "szerepelnek".
Még csak annyit, hogy az valójában nem kifejezetten emoji gomb (hanem szimbólum- és speciáliskarakte- választó) rezért sem egy emoji-szimbólum, inkább egy földgömb-szimbólum van rajta), de alapból az emojik jönnek fel, mert azt használják a legtöbben. de van abban a felugró ablakban még kismillió egyéb is (- pl. válaszd ki egyszer a "latin" kategóriát, és akkor azontúl mindig a speciális ékezetes karakterek választüója jön fel ennek a gombnak a megnyomására)... -
Czo
addikt
Sott, ahogy nezem, ez az Fn/Globe opcio meg kihat a 2008-as alu keyboardra is. Viszont nem emlekszem, hogy ez miota van benne a macOS-ben. Az Apple eltuntette az osszes regi doksit, de a Big Sur-os 11-es verzioban mar tuti, hogy benne volt: https://support.apple.com/en-au/guide/imac/apd0e7983e19/2021/mac/11.3
-
Czo
addikt
válasz
scdlsc #44868 üzenetére
Melyik az emoji gomb? Nekem Globe es/vagy Fn keyem van a keyboardokon a bal also sarokban. A 2023-as MBP M3 Pro-n rajta van a Globe jel es az fn is (es ez rajta van a Lightningos TouchID-s keyboardon is), a most megjelent C-s TouchID-s keyboardon csak a Globe van felfestve, a korabiakon (2015-os Magic, illetve a korabbi elemes alu wirelessek) pedig csak az fn. Ebben a fizikai pozicioban soha nem volt Ctrl:
Elokerestem a fotot az utolso PC-s keyboardomrol, ott is az Fn-nek megfelelo "Ez" volt a sarokban:
Sott, ha megnezem a regi PC-s notebookjaimat (Thinkpad 560, vagy egy kukaban talalt Athlon XP-s laptop), ott is Fn van a sarokban. De ugyonugy Fn volt ott mar a PowerBookon es az alu, elso generacios Inteles MacBook Pro-n is.
A Globe gomb a system settingsben visszakapcsolhato Fn-nek, ha Do Nothingra teszed, ugy pedig minden ugyonolyan lesz, mint az elmult 30 evben volt:
-
Nekem meg még tölthető elemes a trackpad és a billentyűzet. Gagyi akkuval relatíve gyakran kell cserélni (2-hetente), ezt leszámítva legjobb. 2013-óta megvan, azóta használom. Soha ilyen jó billentyűzetem nem volt még, mint ez. Sajnálom is ha majd le kell cserélnem egy újra.
-
Syl
nagyúr
válasz
predakon #44860 üzenetére
Munkára nem tudom használni, de minden másra jobb, mint a MasterCard
Az Apple legzseniálisabb eszköze szerintem. Főleg BetterTouchTool-lal!
Jó pár kilométert beletekertem. Egy baja van, ez még lightning-es.
A telefon, a régebbi billentyűzet és a trackpad lightning, az ipad, az új billentyűzet és az egér pedig type-c.Vettem ilyen combo tyúkbelet, mert kikészített.
-
Syl
nagyúr
válasz
NavySeal #44858 üzenetére
Ezekre pár évig még bőven elég lesz a 16 giga. Szerintem.
Kiegészítés az előzőhöz.
Egér.
Természetesen, ahogy a billentyűzetet, úgy az egeret is hoztam magammal a pécéről. MS IntelliMouse. (Jót mutatott az Mac Mini előtt az MS billentyű és MS egér)
Az Apple billentyűzet mellé Magic Trackpad-et is vettem (munkára meg Logitech MX Master 3-at), persze megtámogatva BetterTouchTool alkalmazással. -
Syl
nagyúr
válasz
Nem írtad milyen felhasználásra lenne a gép.
Én a privát dolgaimra egy 8/256-os M1 Air-t használok. 32-es, 4K monitorra kötve megy rajta a böngészés, szövegszerkesztés, táblázatkezelés, Youtube stb. - bőven elég rá a 8 giga.
25 év pécézés után nekem természetes volt, hogy Mac-re váltva továbbra is a jól bevált pécés billentyűzetemet használom, akkor éppen egy magyar kiosztású MS billentyűzetet. (Van a Mac-hez ehhez megfelelő keyboard kiosztás fájl, amin minden ott van, mint Windowson, pl. a @ az Alt+v billentyűn) Pár év után viszont vettem Apple (extended) billentyűzetet. -
vadkörte
addikt
válasz
- milyen billenytűzetet érdemes vásárolni hozzá? A magic keyboard nagyon borsos árban van sajnos. Magyar billentyűzetből nincs is talán pl az Mx keys mini sem. (itt lehet el tudom engedni a magyar billenyűt US-re)
Bármilyen USB-s/Bt/wireless billentyűzet és egér használható nem csak a gyári. Igen, a Windows-os is, nem nem kényelmetlen (csak meg kell szokni, hogy Ctrl/Win/Alt helyett Coltrol/Command/Option van)- ahogy írtam a jelenlegi felhasználási szokások alapján egy külső SSD elegendő és a 16GB-os RAM is. RAM tekintetében érdemes nagyobbat venni és így talán kevesebbet swap-ol a gép és így talán az SSD élettartama is (256GB) hosszabb, vagy picivel többért célszerű a belső SSD-t felbővíteni és akkor meg mindegy? 8GB RAM +100k-ért nem olcsó...
Egyrészt RAM-ból sosem elég - macOS-en sem... - másrészt az adatokat nem feltétlenül kell a belső SSD-tn tárolni. Lelkiismeret furdalás nélkül tarthatod külső drive-o(oko)n, azok meg lényegesen olcsóbbak, mint amiért a belsőt akár gyárilag, akár utólag bővítheted. -
NavySeal
senior tag
Sziasztok,
mac mini m4 vásárlásán gondolkodom. Win felhasználó vagyok, bár iPhone és IPad-em van.
Igazából ahogy nézegettem a videokat, olvastam a teszteket az alap 16/256-os elegendő lenne egy külső SSD-vel.
Kérdéseim:
- milyen billenytűzetet érdemes vásárolni hozzá? A magic keyboard nagyon borsos árban van sajnos. Magyar billentyűzetből nincs is talán pl az Mx keys mini sem. (itt lehet el tudom engedni a magyar billenyűt US-re)
- az ExpandMacMini-n (de van máshol is már) 320$-ért kínálnak 2TB-os belső SSD-t. Valaki próbálta már cserélni és így bővíteni a gépét?
- ahogy írtam a jelenlegi felhasználási szokások alapján egy külső SSD elegendő és a 16GB-os RAM is. RAM tekintetében érdemes nagyobbat venni és így talán kevesebbet swap-ol a gép és így talán az SSD élettartama is (256GB) hosszabb, vagy picivel többért célszerű a belső SSD-t felbővíteni és akkor meg mindegy? 8GB RAM +100k-ért nem olcsó...
Köszönöm! -
vadkörte
addikt
Próbáltam az összes USB Type-A és Type-C porton, HUB-on, a Dell dokkolón. Sehol sem működik. A Mini nem ismeri fel, még régen Ventura alatt 1x sikerült nagy nehezen, Sonoma óta se kép se hang.
A Mini-nek sima borotva tápcsatlakozója van és gyanús volt, hogy a ház csatlakozáskor szikrázott egy nagyot az USB csatlakozó. Bármilyen asztali PC-vel, laptoppal és a munkahelyi külső tápos HP minigéppel is gyönyörűen működik (backup HDD-nek használom a munkahelyemen).
Azóta kiderítettem, hogy a ház konstrukciós hibás típus a tápköre induláskor impulzusszerűen kiengedi a 12V-ot az USB kapura. Kimértem multiméterrel és valóban van egy 12V-os tüske induláskor.Még jó, hogy a Mini-nek nem lett baja. Mire ez kiderült lejárt a garancia. Tavaly év végén lecseréltem egy ilyen Acasis-ra. Ez egy leheletnyit lassabb és a ventilátora is zajosabb kicsit (Az Acasis-ban 4cm, RaidSonic-ban 6cm van) de mivel nem 24/7-ben megy, egy 5400-as és egy 7200-as 3,5"-os SATA3-as HDD van benne és ezek alapból sem lángoló farkú gepárdok, ez kb. lényegtelen.
-
-
TpS
őstag
Próbáltátok már a marta 2 paneles fájlkezelőt? [link]
Még csak nézegetem, de tetszik. 0.8.2-es, így csak óvatosan érdemes próbálgatni. -
Syl
nagyúr
válasz
consono #44835 üzenetére
Nem tudom. Belehúztam a Betűtárba, látszólag fel is rakta (mind ott volt a ~/Library/Fonts mappában) de továbbra is üres volt a program ablaka. És az alkalmazásaim sem látták a betűket. (Igaz, az Adobe fontokkal nem volt gond, azokat a Creative Cloud intézi, de az ügyfelektől összehalmozott vackokkal nem boldogultam)
Külső SSD-ről való bootolásnál nincs ilyen gond. (Ezzel állítólag az AI nem megy - annak meg külön örülök, valamint az Apple Pay, de az meg a laptopon van beállítva)
-
Syl
nagyúr
válasz
consono #44828 üzenetére
Kellemetlen, hogy a forkliftben nem látszott az aktuális mappa elérési útvonala (itt a kék sáv üres volt [kép] )
Katasztrófális, hogy nem tudtam betűtípust telepíteni. Hiába másoltam be a fontokat, egyik program sem tudta használni. Mivel kiadványszerkesztéssel foglalkozom, így ez a probléma nálam kizáró ok. -
válasz
vadkörte #44830 üzenetére
Valamivel kevered a StudioDisplay-t mert az nem 2,7Mft, "csak" 700ezer körül van
, és a Minit ugyanúgy rá tudod kötni, mint a Mac Studio-t (nem is beszéltem Mac Studio-ról egyáltalán).
De talán nem értetted meg, hogy épp erről beszélek: rá vagy kényszerítve erre a választásra. Vagy "szőrösfos", ahogy írod, vagy csilliók a monitorért. Épp ez az, amiben a Windows sokkal jobb, ugyanis ott nem "szőrösfos" a kép 1920x1200-ban sem. Miközben a macOS-nek (olletve akkor még OSX-nek) is volt "nemszőrosfos" korszaka, de ugye most mégis "szőrösfos" kell legyen, hogy retina monitorokat, lehetőleg StudioDisplay-t vegyél. Egy amúgy ár-érték bajnok minihez is. -
vadkörte
addikt
Ha már külső ház.
Ugyanezt (ugyanilyen?) a RaidSonic 2,5"-os házat használok adattárolásra, csak tükör nélkül. Tökéletes! Ezt a fajta RaidSonic 2,5/3,5"-os házat kerüljétek, mint ördög a tömjénfüstöt! A tápköre konstrukciós hibás! PC-n korrektül működik, Mac-en nem.
Az Acasis-nek vannak nagyon jó 2,5"/3,5"-os házai. Sosem hallottam a gyártóról, blikkre vettem 1-1 2,5" és 3,5"-ost. Mindegyikkel teljes mértékben elégedett vagyok.
#44823 cigam
Megnyugodtam, hogy nem bennem van a hiba. (de ugyanígy vagyok az Option/Win párossal is)
#44824 Aszpirin
Ha választanom kell, hogy nézzem a 3x 1920x1200-as 24"-os monitorom "szőrösfos" képét vagy elverjek ~2,7MFt-ot StudioDisplay-re és cseréljem az M2 Mini-t Studio-ra, hogy ne kelljen dokkolóznom (~1MFt-ot ASUS ProArt-ra), akkor inkább nézem a "szőrösfos"t. Ronda? Az. Vállalhatatlan? Nem. Zavar? Szo-szo...
#44827 Syl
Ha kellően sokat dolgozok otthon a Mac-en majd visszaülök a munkahelyi Win-es gép elé vannak izgalmas pillanatok... -
Syl
nagyúr
Én egy Studiora kötöttem, abból meg úgyis kismillió tyúkbél lóg, plusz egy már nem oszt-nem szoroz.
Előbb egy "external Home folder" módszert próbáltam, de azt gyorsan elvetettem, pár számomra kellemetlen mellékhatás miatt.
Ezért klónoztam a meglévő rendszert a külső SSD-re és napok óta arról használom a gépet. Feltűnt volna a lassulás, lecsatlakozás - de szerencsére semmi ilyen nem volt. Egyelőre megbízhatónak (és gyorsnak) tűnik. -
Gyakran jelölnék ki egy file-t space-szel, mint TC-ben
Zseniális a macos abban az értelemben, hogy ökoszisztéma. Adminisztratív munkámból is jelentős mennyiség van mostanában és felbecsülhetetlen érték számomra, ahogy a telefon és a "desktop" gép működik együtt. Továbbá óriási előnye számomra, hogy natívan tudja "olvasni" képfile-ról a szövegtartalmakat (szinte hiba nélkül, még az olyanokat is, amik ferdén vannak).
Minden alkalommal le szoktam írni, hogy rettentően zavar, ha bekapcsoláskor gépelem be a VPN jelszót és a jelszónak a fele már egy másik éppen töltődő fókuszba került appban van. Az is nagyon zavaró, hogy nem elég egy éppen futó előtérbe lévő program gombjára rákattintani, hanem kétszer kell, mert az első kattintás "csak" a fókusz átadás, majd a gombra nyomás művelet csak a 2. kattintás lesz. Nagyon szokatlan évek távlatából is, hogy ha bezárok egy appot, akkor nem az előtte használt applikáció kapja meg automatikusan a fókuszt.
Korábban az ablakkezelés is elmaradt a windows-tól, mára már kiegészítő programmal sokkal jobb lett. Már már windows szintű (tudom, van már natív is, de azt alapból nem tudtam számomra rendesen konfigurálni).
A szöveg megjelenítés valóban nem túl szép windowshoz képest, de ez megszokható.
Párhuzamosan használom a két OS-t, általában mindkettőt arra, amelyikben jobban teljesítenek (és vagy általam jobban ismert a funkciója). Ennek okán azt tudom mondani, hogy mind a kettőt nagyon szeretem, csak másért, mint a másikat. Utaláni hasonló módon lehet mindkettőben dolgokat.
-
Én is dolgozok 2 darab 24-es 1920x1200-as monitoron (lényegében FHD, a monitor csak a monitor méretaránya 16:10-es a 16:9 helyett), és mellette van egy Studio Display is. Nem vagyok benne biztos, hogy a screenshot-ok hozzák a különbséget, amit ordítani lehetne (SZERINTEM). De én is megszoktam, hogy ilyen és kész. Maradjunk annyiban, hogy meg lehet szokni, de amint ugyanazokra a monitorokra windows-os gépet dugok, olyan lesz az élmény, mint amikor először vettem szemüveget, és feltettem. Addig is azt hittem, hogy jól látok, aztán hirtelen minden éles és kontrasztos lett... Na ilyen élmény a Mac után windowsos gépet dugni a 24'' FHD-re. És ez nem volt mindig így, már korábban leírta valaki, hogy volt szép képe a macOS-nek is FHD-n, én is emlékszem rá.
Mindig kihangsúlyoztam, hogy nem használhatatlan, csak szerintem (!) nagyon ronda, és nem értem, hogy ez miért kell így legyen, mikor volt már szép is, és a Windows még mindig szép.
Egyébként próbáld meg ezt az összehasonlítást a fullscreen-es Mail-lel is, én ott látom a legnagyobb elmaradást (sötét módban).UX-ben egyéb téren is nagyon nyögvenyelős a macOS, a több képernyő kezelése hogyismondjam.... maradjunk annyiban, hogy nagyon szeretnék egy oprendszert, ami a Windows felületét és felhasználói élményét ötvözi a macOS erőforráskezelésével (utóbbiban a macOS veri magasan a Windowst szerintem). A hardverekről nem is beszélve, mondjuk egy MacBook Pro tapipadja és képernyője egyszerűen utolérhetetlenül jó. Jelenleg egy HP Zbook Fury 16 G11-et használok Win11 Professional-lal, 14. generációs i7-tel, 32GB RAM-mal, 2,5TB beépített SSD-vel... meg lehet nézni, a notebook.hu-n egy hasonló konfig 1,4 millió forint. De ha rendesen elkezdek dolgozni vele, helyből felszáll és a szobában már nem is kell egyébbel fűteni
Ehhez képest a "csak" 1,25 millióba került M2Pro MacBook Pro-m (16GB/1TB) gyorsabb is, összehasonlíthatatlanul halkabb is, SOKKAL könnyebb, és tovább bírja akkun... meg amúgy mindenben de mindenben jobb: kamera, hangszórók, stb stb. Ja, az 1,4 milliós HP-t nem lehet USB-C-ről (TB4 asszem) táplálni, egyszerűen nem elég neki a nafta, muszáj neki a saját adaptere, a HP dokkolók a munkahelyen eleve adapter-drótot is tartalmatznak
És mindezek mellett NEM értek egyet azzal, hogy a Windows egy fos. Valamikor, még Steve Ballmer idejében valóban az volt. De a Win 10-zel ez nagyon megváltozott, az már egy igazán modern, megbízható oprendszer (ami nem igazán tehet róla, hogy csillió wattokat fogyasztó ósdi CPU-kon kell fusson az esetek 90%-ában 2025-ben is - sajnos). És ott van pl. a WSL2 - mekkora oprendszer-ficsör már a magamfajta fejlesztőknek!!!! -
-
Czo
addikt
Nekem sajna nincs tapasztalatom ezekkel. Az MBP-be 2 TB tarhelyet vettem, kulso tarhelynek meg levedlett, szerver SSD-ket hasznalok (most kb mindenemben 4TB-s Intel DataCenter SSD van: SSDSC2KB038T8), ezekhez pedig mindenfele SATA hazam. Pl. a Time Machine alatt egy RAID mirror kepes Raidsonic van, ami RAID0-ban tudja 900-1000 MByte/s irni az SSD-ket, de a maradek SSD-hez "csak" 5 Gbps kepes sima alzabol vett Axagon cuccom van, amihez 3D terveztem es nyomtattam egy tokot, mert igy volt a legyorsabb beszerezni.
Alapvetoen utalom az external storageokat, mert tul sokszor sikerult olyat venni, ami random disconnecteket/ejecteket okozott. Most ezt sem a Raidsonic, se ez az Axagon nem produkalja. De a napokban forwardoltam a szemetesbe ketto UGREEN-t, mert azok vackok voltak.
-
Czo
addikt
válasz
lancia75 #44816 üzenetére
Ezt nem ertem. Az USB-C -ben is van USB3. USB3-t hasznalva 10Gbps sebesseged lehet, Thunderbolt atvitelt hasznalva 40 Gbps. Egy darab SATA SSD kb 6 Gbps elmeleti maximum sebessegre kepes, tehat ahhzo boven eleg lehet egy USB 3.0 atvitelt hasznalo haz, mig egy jobbfajta NVME SSD siman meg fogja tudni ugrani a nagyobb sebesseget, oda Thunderbolt csatlakozos haz kell/kellhet. Itt zacci valamiert nem akarja leirni ide a Thunderboltos kulso haznak a tipusat amit ajanl, de valszeg, azzal jarsz a legjobban.
Az viszont biztos, hogy en, mar egy forintot sem koltenek erre a gepre.
-
lancia75
tag
Sziasztok. Adott egy21.5 2017-es imac. Még a gyári 1 terrás hdd van benne. Milyen módon tudnám felgyorsítani a használatot, bontás nélkül?
Egy külső ssd, vagy pendrive használatával. Érdemes az usb-c csatlakozást használni?
Vagy elég az usb3 is?
Köszönöm. -
válasz
koxkids #44810 üzenetére
1 éve léptem be a mac világba egy m3 air notebookal, előtte melóra stb 500k plusszos dell gépeim voltak. Abszólut megéri ha azt keresed amit írsz, gyorsan instant működő gépet hosszú üzemidővel. Az anyagiakról annyit, hogy nem kell egy összegben megvenni, én a notebook.hutól vettem 0%thm-el 10 hónapra. Best deal főleg mostanában.
-
consono
nagyúr
Megy itt a vita, hogy melyik OS a rosszabb, de szerintem egy pár hetes belakási idő után már mindkét rendszer ugyan olyan jól használható. No de nem is ez a lényeg, mert a többség nem oprendszert akar használni, hanem alkalmazásokat. Ha Logicot akarsz használni nincs választásod, MacOS KELL. Ha MS irodai alkalmazásokat használsz hardcore szinten, akkor jobban jársz a Win 11-el. Stb...
-
válasz
koxkids #44810 üzenetére
nem lesz a legszebb a kép
Vagy észre se veszed. 2db 24"fHD van rákötve és semmi baja. Napi szinten használok Windows, de nem látok difit, nem rémlik hogy annyira borzasztó lenne bármelyik:
Most is csak azért látod a difit, mert egymás mellé tettem őket, A betűk vastagságán kívül mi a difi? -
válasz
Aszpirin #44781 üzenetére
Kicsit lehet túltoltam, ennyire azért nem rossz a W11 mint te írtad kisarkítva.
Nincsen gondom a megjelenéssel, csak sokszor zavar, hogy gyorsan el akarok valamit intézni, de frissítget, izzik, zúg a gép miközben nem megy semmi (bár ez lehet Lenovo specialitás is).Én csak használni akarom gondtalanul, és tegyd a dolgát gyorsan.
Meg a másik ok az itthoni Apple öko, főleg a jelszavak kezelése ami nehézkes, nyilván fotók és egyéb dolgok csak plusz lenne a Mac javára. Sajnos a Win iCloud appal valahogy nem békültem ki.
Többször előjött hogy veszek egy MacBook-t, de egyrészről drágák, másrészről nem biztos hogy kell a hordozhatóság iPad mellett. Így jött képbe a sima Mini, kellően jó áron. 5-600k-t nem akarok kiadni Macbookra pl.
FHD monitor kapcsán most oké, nem lesz a legszebb a kép, de most ez van, ha kell másik és lesz jó vétel is, akkor veszek egy 24” 4K vagy 27” 5k monitort, ahogy nézem egyre több gyártónak van ilyen modellje. -
Sajnos legjobban a double commander hasonlít a TC-re. Nekem csak az volt vele a bajom, hogy a Synology Drive-on létrehozott ékezetes mappa nevekben a gyorskereső nem működött. Bejelentettem hibára, még nem javította senki.
Korábbi témához (nem kimondottan neked): A TC amúgy azért “kell” mindenkinek, mert aki telepítette a gépét annak kellett. Biztosan nem használja ki mindenki a tudását, de azért van aki igyekszik
-
zacci
aktív tag
válasz
vadkörte #44800 üzenetére
Annyira priorizált, hogy nem csak a frissítés letöltése állt meg, hanem a double commander is lehasalt. Még a hálózati drive könyvtárait sem volt képes listázni.
Ez nem biztos, hogy a rendszer hibája, lehet a double commanderé, mert leküldtem a fájl másolást (nem tudom hogy hívják a funkciót, de a tc-ben is van), hogy közben matassak a hálózati driveon, miközben másol, de ez már sok volt neki. Utána vettem észre, hogy még a frissítések letöltése is megállt.
Majd tesztelem Commander One-al, ha lehet külön ablaxba küldeni a fájl másolást oszt kiderül...Pont itt a baj a rendszerrel. A linux soha nem volt sem felhasználóbarát sem pedig jól működő gui-val megáldva. A Macos is szenved tőle, de hozzáteszem azért jobb, mint sok linux disztri.
"Jééézus ereje...
"
Nem, ez a hw ereje
Egyébként nagyon nehezedre esne azokat a rohat ÉKEZETEKET használni? Fájdalom a hsz-aid olvasni.Tessék a Te kedvedért, mert húsvét van
-
-
zacci
aktív tag
Igaz oles leptekkel haladunk a fele, de egyelore ma meg mukodik m.o-ban a szabad velemenynyilvanitas. Igy az engedelyed sem kell, hogy a leirjam a velemenyem, barmennyire tetszik vagy nem tetszik neked. Max. nem olvasod el.
A TC kis tulzassal isten (vagy akarki) ajandeka. Szamos olyan funkcioja van, ami a winfos intezoben nincs meg es gyakran hasznalom es merfoldekkel hatekonyabb, mint az intezo. Lehet, hogy van benne hiba (biztos) de legalabb az alap funkciokkal nincs gondja, nem ugy mint a double commandernek. Biztos jo az intezo is. Egysegsugaru usereknek nem is ajanlok mast, mert ertelmetlen. Alap feladatokra jo az is. Minden masra ott a mastercard...
Az Outlook-nak mi koze az exchange szerverhez ? kb. semmi, azon kivul h mindket termek MS. -
zacci
aktív tag
válasz
vadkörte #44800 üzenetére
Pont a double commanderrel szivtam egy hatalmasat minap. Ekkora fhost reg lattam, pedig biztam benne h ez vegre jo lesz. Masolok halozatra es gigabit helyett csak kb. 500mbit-el tolja. Hat mondom jo, de legalabb mukodik. Erre megszakad a masolas es utana meg winfos alol sem lehetett torolni a felmasolt fajlt. Irany a truenas putty es onnansikerult torolnom. Erdekes mert ugyan ez a masolasi manover finderbol latszolag gyorsabb volt, de legalabbis rendben megcsinalta a feladatot. Win alatt tc alol sincs semmi problema a halozati masolassal. Csak a double commander muvel ilyesmit. Es mar nem igazan erdekel a miertje. Dobom ki a picsbe az olyan programot, ami ilyen faxsagokat muvel, pedig biztam benne…
Most jon a commander one, hatha az kepes alap feladatok elvegzesere. -
Ez a sajat velemenyem.
Kár hogy senki nem kérdezte!
A TC is egy olyan fura varázsszó, mert mindenkinek kell, de senki nem tudja miért. F5, F6, F8 Erre kár kiadni tizen párezer forintot. Nem mellesleg sorolhatnám ennek a "csodálatos" agyonajnározott programnak a hibáit, de ez nem ennek a topiknak témája. Napi szinten használom (nyertem, nem vettem!), van tapasztalatom vele bőven. Mégis sokszor csodálkozom miért ájulnak el tőle az emberek. Miért kell nekik mikor kb a 30%át se használják. Tipikus példája annak, hogy aki levelezni akar annak Outlook kell (pedig nincs is Exchange szerverünk). Az ímél címbe mégis ékezetes karaktereket ír, és panaszkodik, hogy nem egy a fontos levele (hiszen ő fontos ember, amit küld(ene) az is fontos). Ugyanez él a Word-re is. ENTER-el, és szóközökkel formáz, mint az írógépen, de vérig sértődik, amikor megkérdem mindek neki egy Word arra, hogy teleírjon egy fél A4-es oldalt.
Évtizedek óta megvagyok 2 ablakos fájlkezelő nélkül. Melóban, a Windows-on is bőven elég az Intéző erre a pár feladatra. -
zacci
aktív tag
Nyilvan hasznaljak par millioan nagy megelegedettseggel az apple rendszeret. Mindenki azt a rendszert hasznalja, ami szamara megfelel, vagy nem ismer jobb alternativat.
Sajnos winfos utan sok szempontbol nehez lealacsonyodni a macos rendszer szintjere.
Az a sok allando korlat, amibe belefutsz es talan csak egy 3rd party progival tudod orvosolni (ha egyaltalan) nem vet tul jo fenyt a rendszerre. De nem akarom ezt tovabb ragozni, mert aztan jonnek a hitteritok es nem akarom oket megbantani vagy ilyesmi.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen videókártyát?
- Melyik tápegységet vegyem?
- Spórolós topik
- Saját márkás HDD-ket követel meg az egyes NAS-okhoz a Synology
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- sziku69: Szólánc.
- PlayStation 5
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- World of Tanks - MMO
- Riasztó topik
- További aktív témák...
- HP EliteDesk 800 G1 USDT i5-4590s 8gb ram 120gb ssd wifi gigabit minigép eladó olcsón
- Eladó Silverstone Rack szekrény sínek!
- Core i7 Gamer PC: -8Gb Videokártya -16GB RAM -RGB ház -6 hó garancia
- DELL PowerEdge R620 10xSFF 128GB ECC RAM
- 27% számla! Ryzen 7700X / RTX 4070 Ti Super / 32GB DDR5 / 1TB NVMe / 800w GOLD! BeszámítOK
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix OC RTX 3070 8GB GDDR6 Videokártya!
- TAVASZI RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
- DELL PowerEdge R730xd 26SFF rack szerver - 2xE5-2680v3 (24c/48t, 2.5/3.3GHz), 64GB RAM, 10G, H730p
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest