Hirdetés
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Két új Poco C-széria mobil érkezett
- Samsung Galaxy A57 - kecses test, lusta lélek
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Milyen okostelefont vegyek?
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- MIUI / HyperOS topik
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Megint Samsung-gyártott Snapdragonról pletykálnak
- iPhone topik
-
Mobilarena
Motoros topik

Hirdetni a Hardveraprón lehet, nem a topikban!
Országos motoros rendezvények
Új hozzászólás Aktív témák
-
Topiccsendőr
addikt
válasz
csongi
üzenetére
Tehat ha van egy modelled, abbol ket kulonbozo evjaratu peldany, ami ugyanugy nez ki, de az egyik prizmaval lett homologizalva (ahogy te irod "gyarilag van") a masik nem, akkor az, amelyik ugy lett homologizalva, azon kell, a masikon viszont nem kell.
Epp ezert irtam, hogy ez a donto, barmilyen hulyen hangzik. -
Topiccsendőr
addikt
-
GTVili
tag
válasz
csongi
üzenetére
Hozzáteszem, hogy évekig én is nagyon szkeptikus voltam (vagyok...).
Ha pár évvel ezelőtt beírtad a google képkeresőbe, hogy "li-ion motorcycle battery" akkor az első néhány képen mindig összeégett motor+szétolvadt akku volt....

Mostanában azért már jobb a híre ezeknek.
-
gimis
tag
válasz
csongi
üzenetére
Üdv Mindenkinek!
Most kezdem A2 rutin vezetést és vettem egy MT stinger 2 bukot. L méretű. A fejemet ott mértük 59cm volt . Az arcomat nagyon erősen nyomja. Lehet xl méret kellett volna? Az is volt a fejemen persze az már nem is szorított .
Tanácstalan vagyok. Valami tanács?
-
Topiccsendőr
addikt
válasz
csongi
üzenetére
Halozat? Can bus rendszerre erted? Barmilyen eu normat kiszolgal, kommersz chipekkel, az eu norma fejlodese nincs erre hatassal, tobb szenzor kell. Tovabbra is meg lehet oldani nem csucstechnologias chipekkel.
A nyersanyaghiany a chip szektorban- amennyire en tudom- a hatalmi atrendezodesek miatt van, amerikai- kinai gazdasagi haboru miatti ritkafoldfemek exportkorlatozasa.
Ezek a technologiak globalizaciot igenyelnek. Egyedul egyetlen orszag nem kepes gyartani ezeket, rengeteg beszallitoval kell egyutt dolgozni, orszagok egyuttmukodesevel.
Ez nem a kapitalizmus vergodese, ez a deglobalizacio.A kapitalizmus vergodese az, hogy elhetetlen kornyezetet teremt a gazdasag es az elit az embereknek, ami miatt a termekenysegi rata folyamatosan csokken. A kornyezetszennyezes miatti sterilizacio melle a letbizonytalansag es mas faktorok is kozrejatszanak, plusz. Az allando novekedes-amibol a hiteleket kellene kitermelni- irracionalis, foleg az ipar ilyen co2 kibocsajtasa mellett. Ehhez jon az elit megalvadt, protekcionista, kontraszelektalo strukturaja, amely sajat magat fel fogja zabalni, mivel minden jel erre mutat, hogy fenntarthatatlan palyan mozgunk.
Ez nem a mobilitason van leverve. Ha olyan technologiat kell beepits a termekedbe, ami globalizaciot igenyel, es deglobalizacio van, akkor ez nem direkt azon a szektoron van leverve, hanem az van erintve ezzel a problemaval.
Europanak kicsi a geopolitikai befolyasa, es nagy a fuggosege. -
-MarhaRépa-
tag
válasz
csongi
üzenetére
Ne ilyen komplex dolgokra gondolj, mint egy AI chip, azokból pont kevés van egy autóban.
Egyszerű és robosztus mikrokontrollerekről, kommunikációs IC-kről, feszültségszabályozókról, ilyesmikről van szó, egy autóban konkrétan ezernyi ilyen van. Már egy vacak ülésállító szervóban vagy ablakemelőben is van, nem beszélve a komplexebb cuccokról, motorvezérlőkről, ilyenekrők.
Nálunk legutóbb az NXP válság miatt például a motorvezérlő miatt volt stressz, amiben van mondjuk 4-500 chip, és abból három volt érintett, azt nem szállították a kínai blokád miatt.
Nyilván van a piacon még ilyen tudású chip, de azokat előbb integrálni kell, tesztelni, logisztikai utakat definiálni, szerződéseket aláírni, meg még ezer dolog, ez nem megy egyik napról a másikra.Egy modern motorkerékpárban is rengeteg ilyen chip van, ott van mindjárt a motorvezérlő, ABS modul, elektronikus gázkar, digitális műszerfal, szabályozható futómű, világítás, kulcsnélküli indítás, lehet estig sorolni.
-
-
Topiccsendőr
addikt
válasz
csongi
üzenetére
Nemely uj motorbol magyarorszag nem kap eleget, mert marginalis piac. Ezert az uj modelleket a nagyobb piacokra viszik, hogy ott ne legyen varakozasi ido. Igy van ez a honda gb 350 el is pl.
Nem a kornyezo problemak miatt nincs eleg, hanem a piacon elfoglalt pozicionk miatt. -
NYPD
senior tag
válasz
csongi
üzenetére
OK, persze túloztam kicsit, de egyelőre még nem buli, hogy mindent fact checkelni kell, akkor már egyszerűbb ha egyből feltúrom a netet, kb. ugyanott vagyok. Fordítani mondjuk jobban tud mint a mezei google translate, arra szoktam még használni. Jogi területen azonban csúfosan elvérzik.
-
-
kelly416
veterán
válasz
csongi
üzenetére
Én részben azokon az utakon "nőttel fel". Lehet, megszoktam őket, de jeleznek előre ha mérnek. Ez itthon szinte nem létező dolog. Igaz, majdnem minden másban gáz ahogy közlekednek, de legalább nem a "dögöljön meg a szomszéd tehene is" politikát tolják, "csak simán" kultúrálatlanok.
-
válasz
csongi
üzenetére
Románia : kb transzalpina -transzofgaras jó a többi nekem nem nagy szám talán még Békás szoros.
Bulgária : Egyik srác elesett szvl az egész országról nem tudok nyilatkozni mivel nem sikerült befejezni a túrát, de a hegyekbe az aszfalt ilyen bütykös szar csúszkál .Én nem mertem úgy menni mint mondjuk transzfogarason pl mint ami a csövön kifér. De tele van fasza kanyarokkal és nem zsúfolt.
Osztrákok nekem zsúfolt és szabályzott és nagypapis ... és idegesített ,hogy sorba kell állni ,hogy pl feljuthass pl Grossglocknerre. Nekem nagyon nem jön be az ország (ha motorozásról beszélünk)
Görögök hát nemtom mondjuk én kb csak felét motoroztam körbe ,de a válaszom "háááát nem tudom
." Meg hát koszosak a görögök.Németek franciák arra fele nem jártam motorral(majd egyszer nyugger koromba)
Bosznia: nekem az a best több száz km csak kanyar ami a csövön kifér nemzeti parkon keresztül "gagyi" vízesésekkel és lényegében üres utak elvétve egy két autó imádom. Basztatás rendőr kb csak falvak előtt után és belül ami jogos ne menny át 100 al. Kb ennyi.
pl:
ÉS amiket nem említettél ott van
Szlovénia: ott vannak kanyarok motorozni is lehet d,e közel sem lehet olyat csapatni mint Romániába vagy Boszniába. Inkább rohadt szép egy jó motorozáshoz és hát van forgalom pl:

Montenegro:
Szerintem brutál jó hely és csapatni is lehet sok kanyar jó utak szép táj nemzeti park stb.:
Albánia nekem sittes szar ,de vannak akik elájulnak tőle az biztos ,hogy kedves emberek vannak ott és látsz egyfajta kultúrát (még ha tőlem távol is áll)
Szlovákia : Mivel én BP-n lakok ,ha nem akarok messzire menni az közel van ,de szerintem az utak szarok .
Horváthország: mindenki a 8 as úttól el van ájulva én annyit voltam kocsival meg mototorral feleségemmel lenyomtunk ott 3000km et hogy én már unom. De aki nem látta vagy keveset volt röviden jó hely.
Olaszország:
Nekem bejön ,de zsúfolt viszont szeretem mert van hangulata pl amikor megszálltunk a Garda-tó melletti szállodába és beállt még mellénk egy rakat motor és tele lett a szálloda elképesztő hangulatot teremtett. (de jót motorozni nem ide mennék )

Lengyelország:
Egyszer voltam és hát szakadt az eső és hát mondjuk úgy ,hogy nem voltak kedvesek nekem nem volt jó élményem. Nem vágyom vissza. -
chubii
senior tag
válasz
csongi
üzenetére
Korzika? Bár az út kalandos lehet a komp miatt. 5 nap alatt egyszer láttunk rendőrt egy forgalmas parkoló mellett, de akkor se tűnt úgy, hogy a szobrozáson kívül bármit csináltak volna. A nagyobb városokat kerültük, de leginkább a forgalom miatt. Elég volt Bastiából kikeveredni megérkezéskor.
A 3 számos utakat járva pedig még emberrel se nagyon találkoztunk
-
Topiccsendőr
addikt
válasz
csongi
üzenetére
Olaszok talan meg jok, a trafik le vannak fujva festekkel, de ott is vannak furcsasagok, egy evvel a gyorshajtasod utan kikuldhetnek neked buntit, hogy fizess be egy nagyobb osszeget, szoval ok is lehuzosak, olyan magyar szeru burokraciaval.
Szardinia meg jo, jo utak, sok kanyar, keves ellenorzes, az motoros paradicsom. -
Picco
addikt
válasz
csongi
üzenetére
Honda VFR1200F, gyari dobozokkal.
"Meg nem hallotam rola, hogy angol rendszamos motort ezzel csesztettek volna"
Allitolag francia rendorok specialitasa, de engem nem erint, direkt csekkoltam.
"Szerintem a fobb utvonalkon, autopalyan nem fognak mericskelni. A motorosok altal kedvelt, nagy motoros forgalmu utakakon viszont mar konnyu beleszaladni egy meresi pontba."
gyulolom az autopalyat, ott kerulom ahol tudom.
itt UKben, sok autopalya meglehetosen rossz utminoseg, rengeteg figyelmetlen ember es a kovetesi tavolsagrol eletukbe nem hallottak, amint belassul elottem valaki 5mph-val, mar 5 a fenekedben is vannak.
nameg atlag sebesseg kamera rengeteg helyen.VFR annyira nem hangos azokban a fordulatszam regiokban ahol mernek, de 9-11k fordulat folott meg szokott jonni a hangero is. jobban utanajarok es korbekerdezek svajci ismerostol, meg Mosquito -t megkerdezem, amikor mar jobban osszealltak a fejembe a dolgok.
koszonom a tanacsokat

#155882Topiccsendőr
koszonom a felvilagositast, sokat segitettel
#155890Steven
Igazabol csak svajctol feltem, de mostmar ausztriatol is tartok kicsit
viszonylag kulturaltan szoktam kozlekedni, 270 kilos VFR nem huligan motor. -
Picco
addikt
válasz
csongi
üzenetére
koszonom a valaszt

nincs forgalmi nalunk(UK) es TUV papirt se kaptam.
"E4" jel van rajta ha ez ugyanaz amirol beszelunk, de gondolom hogy az a hozzaadott baffle-el ervenyes(ami szinten nem kaptam meg, de szivesen beszereznem ha erne valamit).
irok egy emailt leo vince-nek, hatha van baffle es utolag kuldenenek e tuv papirt...ha nem akkor gyari kipu visssza az europai utra, nem akarok ezen parazni...mar magaba az is eleg paras ha jobban belegondolok h 5-6k km-es korbe egyedul akarok belevagni...masik ami eszembejutott az a fenyszoro, de elvileg szimmetrikus es katalogusban sem lattam orszagonkenti verziot.
-
-
-
Topiccsendőr
addikt
válasz
csongi
üzenetére
A ktm nagyon reg a piacon van, kozuti motorozasban is. kultusza is van, nem az idovel van baj, kultuszt reklammal epitesz, nem feltetlen a jo minoseggel, es idovel. Ezert invesztalnak a superbike-ba, motogpbe a gyartok.
Minden markanak van kultusza.
A harleynek epp most halnak ki a vasarloi. Egyre kevesebben veszik, epp a hagyomanyai olik meg.Az erteknovekedes nehez kerdes, mert a realerteket kellene nezni, tehat az inflaciomentes erteket, es nem lehet osszehasonlitani a technikai szinvonal miatt sem, mert 2000 ben nem volt 6 tengelyes imu.
erteknovekedes hogy egy euro3 as motor sokkal egyszerubb, mint egy euro5+, ennek megfeleloen olcsobb uzemeltetni, nem annyira erzekeny. kis penzbol ezeket lehet megvenni, ezzel pedig novekszik az aruk.
a nosztalgiafaktor is emel, pl egy rc30 as vfr manapsag 45e€ nal tart. 10 evvel ezelott 15e€ volt. Ez egeszen addig lesz igy, amig ki nem halnak azok az emberek, akiket ez a tipus emlekeztet egyaltalan valamire. A fiatalkorukra pl. Miutan eleg regi lesz, az ara is le fog menni, mert nem fog jelenenteni senkinek szinte semmit. (Pl Harley)
Egyetemesen jellemzo az osszes markara, hogy egyre tobb az autoipari megoldas, amit csak lehet, muanyagbol oldanak meg. Akar fogaskerekeket is. Minden a profitrol szol, a sporolasrol. Amit idomok takarnak el, azok a megoldasok olcsoak, rondak. ami latszik, ott pedig ertelmetlen feature-ok, vagy giccses, funkcio nelkuli dolgok vannak. Egyertelmu minosegcsokkenes.
Nyersanyagarak az egekben a 2000 es evekhez kepest, mindenhol sporolni kell.Es ami egy ilyen ceg vezetesenel tortenik, megdobbennel, mennyire amator hibak miatt, vagy milyen emberi tulajdonsagok miatt jon el a csod.
-
kelly416
veterán
válasz
csongi
üzenetére
Nem tudom, mit tud a Triumph, de jól csinálja. VN800 Drifter után kíváncsiságból vettem egy SprintRS-t, amivel minden bajom volt/van. Eladni nem tudom meg nem is akarom így, úgyhogy vettem egy Victory Kingpin-t mellé. Mégis, amikor felülök az RS-re és megy is, akkor minden ellenszenvemet elfeledteti azonnal.
Zárójelben hozzá tenném, a Drifter és a Kingpin is olyan állapotban volt/van mint bármilyen más járművem, bármikor elindulnék akármelyikkel külföldre is. A Triump jó, ha 100km-en nem szivat, de most télen azért alakul. Jövőre már jó lesz.
-
Topiccsendőr
addikt
válasz
csongi
üzenetére
en inkabb markaszervizbe vinnem, mert fuggetlen szerviz nem hiszem hogy rendelkezik a megfelelo szoftverrel.
Fuggetlenbe akkor vinnem, ha a megfelelo szoftvert kifizette, ami evente olyan 1000€ kornyeke a texa-nal (amit en ismerek)Melyik fuggetlen szerviz fektet be egyetlen kiolvasoba ennyi penzt? Es hogy lesz fuggetlen, ha csak egyetlen markanak a szoftvere kerul ennyibe, es akkor a tobbihez is kellene vasarolni ilyesmit.
-
Topiccsendőr
addikt
válasz
csongi
üzenetére
Sajnos befektetesnek ezek nem jok. ezek kommersz modellek.
Csak a csucsmodellek jok valamennyire , de az is inkabb viszi a penzt, csak nem annyira, ha utanaszamol az ember.
Abban az esetben kifizeti a vele toltott munkat, ha helyrehozom es eladom, de az ugye nem profit, hanem munka -
hdanesz
őstag
válasz
csongi
üzenetére
Kicsit másképp gondolkozom. De értem amit írsz.
Használt motorral is be lehet fürödni. Ha nem 2-3-4-5 éves motort veszek, már sok minden előfordulhat vele amivel foglalkozni kell. Vagy csereérett.Valamiért tartok tőlük, mivel szerelőt nem ismerek a környéken, és a motorokhoz sem értek.

Kezdőként valószínű nem ez lesz az utolsó motorom. Lesz benne sok útkeresés. Autóból is volt már 16...gondolom hasonló lesz a helyzet ezzel is. Az újonnan vásárolt motort - akár 1 szezon használat után - véleményem szerint jobban el lehet majd adni mint egy 8-10 éves motort. Adtam el használt autót óriási buktával és újonnan vett autót 3 hónapos korában többért mint ahogy vettem. Lehet tévedek. Majd kiderül.
A próba természetesen sokat jelent majd, de nem mindent. Egy 15-30 perces út során úgysem tudja az ember úgy kipróbálni/megtapasztalni a motort mint ha hetekig/hónapokig használja. Mivel kezdő vagyok/leszek...
örülök majd ha tudok menni rendesen a motorokkal. A tapasztalattal együtt alakul majd ki, hogy mit is keresek egy motorban, mi az ami nekem kényelmes, eléggé erős...stb.Épp ezért fordultam hozzátok, akiknek van tapasztalata és már tudtok nekem irányt mutatni, melyik motor az ami kezdőnek való, könnyebben kezelhető, 'jóindulatú' ahogy néhány tesztben mondják.
Ahogy a Becsületesnepper mondja: először a szem eszik. Most még első lépésben esztétika, kinézet alapján válogatok. + a ti tanácsaitok alapján. -
MMiklos86
csendes tag
válasz
csongi
üzenetére
Ezért szeretem a saját motoromban, hogy alapjáraton és a közelében csendes, de 5-6 ezres fordulattól már igen hangos (2021 Suzuki GSX1300R). Elég rondák a gyári csövek, de nem cserélném le őket pont e miatt. Sorok között szigorúan egyesben azért meghallanak az autók, de sem a szomszédokat otthon, sem magamat szabályos autópályatempónál nem zavarom.
-
kelly416
veterán
válasz
csongi
üzenetére
Én a nyitott cső felett ülök, hallok mindent. Igen, hangos, de jó hangos. Van benne mély, nem visít. És lehet vele értelmesen "halkan" közlekedni meg hangoskodni is.
De beszerzés alatt van két VN900 vagy hasonló végdob, mert szerintem is oaraszt hangos.
Az ETV az mi? ATV (all terran vehicle) még meg volna, de a barátom (a mugli, akarom mondani, gugli) sem tudja.
Biztos ez is valami banális lesz amitől majd ütöm a fejem... -
vlevi
nagyúr
válasz
csongi
üzenetére
"Plexi tarto mechanika tarto ereje."
Ehhez még egy adalék. Amikor az LS2 sisakomat vettem, akkor a boltban próbálkozáskor nem tűnt fel, hogy csak a két végállása van a plexinek. Vagy teljesen felnyitom, vagy teljesen lezárom úgy, hogy bekattanjon a helyére. Korábbi sisakjaimon mindegyiken volt 2-3 olyan helyzet, ahol megakadt, így nyitva tudtam hagyni kb 1 centire, amin bejött a levegő.
Sajnos ezen ilyen nincs
Annyi, hogy, ha nem kattintom be lezárásnál, akkor egy minimál rés marad, de azon nem sok levegő jön be.
Szóval legközelebb erre is oda kell majd figyelnem."Legyen 20 percet a fejeden"
Volt valahol egy leírás, hogy miket érdemes kipróbálni egy sisakon, de most nem találom (pl. körbe forog a fejeden, akkor az túl nagy, meg ilyenek)
LS2-ből próbáltam vagy 4 féle sisakot, hiába ugyanaz a gyártó, de 3 kiesett, mert itt nyomott, ott nem volt jó, satöbbi. A felnyithatónak pl. az eleje azonnal nyomta a homlokomat, szóval 1 perc után le is tettem. -
KnightDave
tag
válasz
csongi
üzenetére
En megneznem meg az FZ6 N, valamint XJ6 N-t. CB600 F (2007+) Esetleg ER6 N (2011+ utolso faceliftes peldanyokat).
A Bandit jo motor, de velemenyem szerint nehez mint a ko, lassu manoverezesnel erezni a tomeget.Valamint ha nem ragaszkodsz az A2 sav tetejere eso tipusokhoz, a 600-as nem szupersport sor 4 pl. kifejezetten kezes, nem ideges termeszetu gepeket rejt. Sajat magad megnyugtatasara ABS-szel szerelteket erdemes nezni.
Karburatorosakat kerulnem, kezdokent az injektor jobb baratod lesz, ha csak valamennyire nem rendelkezel muszaki jartassaggal. -
mattheus
őstag
válasz
csongi
üzenetére
Igen, igazad van, mert ez egy igazi útkeresés.
Most sajnos azt érzem, hogy nem lesz arra elegendő időm, se lelkierőm, hogy minden motort kipróbálbva hozzak egy megalapozottnak vélt döntést, ami persze azzal is jár, hogy könnyű lesz rossz döntést hozni......
Jelenlegi tapasztalatommal nem tudom megmondani, hogy milyen erős szenvedély fog kialakulni bennem. Még azt sem tudom megmondani, hogy mi az a kategória, ami tetszik nekem (csak azt, hogy A1 helyett kellene egy kicsivel több dinamika).
Formára naked, praktikusságra viszont inkább túraendúró, de ahhoz, hogy biztosabb lehessek benne, biztos kelleni fog mindkét kategóriából több ezer kilométer, mire ez kiderül, ha addig eljutok.
Így valószínűleg egy használt motor vásárlás lenne a jobb, mert akkor az ember talán kevesebbet "bukik", viszont ahhoz (ehhez a szakmához) én meg nem értek. Ismerőseim vannak, de azokat nem pumpolhatom a végtelenségig, hogy segítsenek, ráadásul szinte minden esetben vételár kifizetése mellett próbálhatja ki az ember a motort..... szóval az is "macera", de az eladó szemszőgéből érthető az ehhez való ragaszkodás.
Bérelhetek átvizsgálót is, de 10 motor esetében, meg azért az is szemmel látható összegre duzzad

Számok alapján (pl. ülésmagasság) igazatok van! Viszont azt is hozzá kell tennem, hogy a jelenlegi CB125 sem lesz zavaró számomra fél óra után (kb. olyan 1 és másfél óra után érzem ezt). Ráülve kényelmesebb volt a Hornet abban az 5 percben, mint a jelenlegi CB125R, de mivel nem mentem, meg egyébként is fáradt voltam, így referenciának nem tekinthetem ezt az "élményt"
-
macilaci78
nagyúr
válasz
csongi
üzenetére
Amikor haverhoz mentem vidékre hétvégére, befért volna a motyó a hátsó dobozba, de inkább táska gumipókkal az ülésre. Minél előrébb, minél lejjebb. Ha az utasnak jó helye van az ülésen, akkor a csomagnak is.
De ugyanúgy 4 keréken. Teljesen máshogy vezetek koppra pakolt kombit, kistehert, mint üresen. Máshogy gyorsítok, más követési távolságot tartok, máshogy engedem be a kanyarba, stb. Az utazási időn nemigen látszik meg, mert így is, úgy is q megengedettel megyek.
-
Topiccsendőr
addikt
válasz
csongi
üzenetére
Kormanygatlo nem epp erre valo.
Erre a flexibilis dobozfelfogatas lett kitalalva, a kormanygatlo ezt nem fogja megakadalyozni, mert a doboz okozza, nem egy egyszer fellepo erohatas (egy utborda, amin az elkonnyult elso kerek egy bizonyos szogben fog leerkezni es egy lengorendszert allit elo).Motorra dobozt rakni egyszeruen nem jo. En mindenaron elkerulnem, mert mindent agyonvag, amirol a motorozas szol.
De ha nincs mas lehetoseg, akkor a leheto legkevesebb sulyt kell vinni, kompromisszumos vezetestechnikaval. -
Topiccsendőr
addikt
válasz
csongi
üzenetére
En ugy gondolom, hogy az olajzas hianya nem lett megszuntetve, tehat a kovetkezo 30 000 utan ugyanigy fog kinezni.
Az ugyfelek nyomasara lett visszahivas, eleg nagy elegedetlenseg kiserte ezt a jelenseget. de a ktm el akarta sunnyogni. A visszahivas soran masik hengerfejet kapsz, amiben az olajzofurat teljesen mas, es egy szurot is betettek. Az esetszam a 390 esek eseteben nem tudom mekkora, de a nagyoknal eleg sok. Emelle a ktm nemgreg csodbe ment, pont leszartak az ugyfel igenyeket.
Mivel a teljes hengerfej csere mellett dontottek, ez nekem egyertelmuen tervezesi hiba.Ez az olajcsere pedig vajakolas. Ha nem tudja az ember, mi a hiba, nem az a megoldas, hogy 2x annyiszor cserel olajat. Tudom, hogy ennyi, amit a hetkoznapi ember tenni tud az ugy erdekeben, de ha nincs meg a hiba, en nem szeretnek penzt feleslegesen olajra kiadni, es kornyezetet szennyezni.
A kle egy 90 es evek beli motor. Az 50 000 kmt kibirta, akkoriban nem volt visszahivas egyaltalan, es nem volt igeny 100e km es futasteljesitmenyre sem, mert a kulturaban a 80 as evek beli motorok emleke meg mindig megvolt amik nem voltak jok. Meg a japanok sem.
-
Zsírkrétamen
senior tag
válasz
csongi
üzenetére
Te honnan szeded ezeket?!

790-890-nél tervezési hiba van, a ktm azt ismerte el, hogy a 19-20 közötti modelleknél anyagminőség beli hiba van, amit mi felhasználók tudunk hogy nem, mert az új, javitott veztengely is meg tud kopni. Ugye később kapott még egy olaj szűrőt, hogy ha baj van, akkor ezek a levált kis fém részecskék ne tegyék teljesen tönkre a blokkot, így van akinél csak tengely csere van, van akinél meg komplett blokk (mint nálam).
Mikor beleástam magam ebbe, akkor szembesültem vele, hogy fel van fújva a dolog, 19-20 közötti modellek 1/3-át érintette maximum ez a dolog, azóta még ritkább. Mintha én is olvastam volna 1-2 690-est aminél úgyszintén megkopott a veztengely, de mivel bizonyitani nem tudnám, így urban legend….
Viszont 390-esről soha nem hallottam ilyet. Az tuti, hogy az országban ez az egyetlen ilyen, de világszinten se lehet sok belőle.
Ezekre a hol gyártják meg hogyan járattad be dolgokra nem is reagálnék, nettó hülyeség. Ahogy ha utána olvastál, a 790 szériánál teljesen mindegy, hogy 10 ezrenként cseréltél olajat, vagy 5 ezrenként, mindegy hogy pályáztál, terepeztél vagy nagypapásan vezetted. 19-20 közötti modelleknél ha fenáll a hiba garancia idő alatt cserélik, vagy ha végig márkaszerviz által volt szervizelve, akkor utána is. Hivatalosan a 30 ezres szelephézag állitáskor lesnek rá hogy hogy néz ki a veztengely (ami szerintem azért gáz, mert az esetek 95%-ban ha meghibásodás van, akkor az 30k km alatt volt.)
2db 390-em volt, az egyikkel a blokkon kivül szinte mindent besz*ptam, ebbe majd 20k km-t tettem, a másikat pedig használtan vettem, pályafutásának a felét az itthoni pályákon töltötte, a másik felét meg nálam, hóba-fagyba kínozva. Ezt közel 30k km-el adtam el, vissza vitték pályázni.Topiccsendör: Kollégád ezt hogy a viharba nem vette észre? 790 miatt tudom, hogy ami már igy néz ki, annak már szar hangja van, és jelentős teljesítménycsökkenés is van. Itt vagy az van, hogy szerviz periódusok között megette a motor az olajat (azért az olaj csipegetés jellemző ekkora futásnál ezekre a modellekre használattól függően) és nem figyelt oda hogy van-e olaj a motorban, vagy megadta magát az olajpumpa és ezt nem vette észre. Minden esetre remélhetőleg megúszta a nagyobb bajt, 790-nél ez olyan 300k-1.5m közötti hibát tud okozni, attól függően hogy mikor kapják el a hibát.
-
Topiccsendőr
addikt
válasz
csongi
üzenetére
Epp azt irtam, hogy azt feltetelezem, nem anyaghiba, mivel csak a legszelen levo butyok kopott, ami azt jelenti, hogy oda mar nem jutott eleg olaj.
korabban azt irtam, h a 790 890 901 blokkoknal rosszul van a hengerfej megtervezve es egy olajzofurat szokott eltomodni, barhol van gyartva a blokk. Nem tudom h a 390 esnel ez-e a problema, annyira magabiztosan valaszoltal a hszre, azt hittem tudod a konkret bajt...
-
Mentolka
senior tag
válasz
csongi
üzenetére
Már nem látom, mit keresel, de öcsém eladná:
[Triumph GT 1050] -
norbert1998
nagyúr
válasz
csongi
üzenetére
Ahogy nézem az árakat, 1,3-ért már szépeket kapsz, de rengeteg kilométerrel és/vagy csupaszon. Szeritnem az 1,3-1,5 közötti ár nem akkora elvetemültség a részemről.
Ehhez képest Tiger, Crossrunner, Multistrada 1x00S DS a terv, ezek egy része 1M körül, egy része 2-höz közeledve kapható. Vagy a sure bet a DL1000
-
Topiccsendőr
addikt
válasz
csongi
üzenetére
Csongi. Irtam korabban, hogy gerincvelobol reagalsz arra, ha megcsuszik a motorod. Ez tudomanyos teny. Nem ertem, miert ragaszkodsz tovabbra is a velemenyedhez (ami nem teny) olvass utana, hogyan mukodik az emberi idegrendszer. Ezt nem fogod kitalalni otthon, hogy minek mi a sorrendje, egyszeruen nezz utana mik a tenyek, vagy errol felesleges igy beszelgetnunk.
-
-
yodamastah
őstag
válasz
csongi
üzenetére
"Rohadt nagy rutin kell, hogy a csúszásban lévőt érezze az ember, és csúszás közben csináljon valami korrekciót."
Lehet ezt gyakorolni.
A spanyol motorversenyző sulikban alap gyakorlat relatív lassú tempóban körbe motorozás lapon úgy, hogy folyamatosan csúszkál alattad a motor eleje hátulja. Valami szar gumi és poros aszfalt segít
Az agyad megtanulja hogy mozdulj (vagy ne mozdulj) bele a csúszásokba, és amikor van tempó pályán, reflexből korrigálsz, nem is gondolkodsz rajta mit kéne csinálni.Kakucson van hátul egy nagy placc, a fiatal motorversenyző srácok rendszeresen ezeket a gyakorlatokat csinálják.
Példa: Acosta 600rr-el [link]
Persze közúton amikor rámész egy nagyobb olajfoltra az más. Ott el fogsz esni akármi van. De a pályamotorozás azért ad rutint egy közepes megcsúszásra hogy reagálj. Persze ehhez az kell, hogy legyen olyan pálya tempód hogy csúszkálj, és ebben benne van az is hogy néha nem fogod meg. Kell egy dobálós motor erre sajnos
-
Rush77
aktív tag
válasz
csongi
üzenetére
A megcsúszást átlagosan a vissza tapadás pillanatában érezzük meg. Aztán feldolgozzuk, majd leizzadunk

Vagy barnára festjük az ülést
Nem tudom milyen motorral megcsúszni és nyílván eljutok majd egy olyan szintre (remélhetőleg) amikor már ne annyira a befosok érzés és a hideg veríték kapjon el de ahhoz rengeteget kell még tapasztalnom, gyakorolnom, tanulnom.Amúgy tényleg olyanok a hazai utak. Nem mondom, hogy a rothadó nyugaton bezzeg, de tavaly voltunk olaszországban kocsival és mindaddig eszünkbe sem jutott mi az, hogy kátyú/gödör amíg át nem léptük a határt hazafelé. A határ után kb 30 méterrel sikerült telibeverni egyet ami nem is nagyon látszott mert pont úgy volt árnyékban. Mondanom sem kell, hogy másnap mentem futóműveshez állítatni.
-
Rush77
aktív tag
válasz
csongi
üzenetére
Értem amit mondasz és igazad van. De a gumival mindig úgy voltam (autónál is), hogy a lehetőségekhez képest a jót rakatom fel. Elvégre ugye ez találkozik az aszfalttal. Autónál simán éreztem, hogy azonos kategórián belül az egyikkel “butábban mozgott kanyarban” mint a másikkal. Kezdő motorosként ezt meg nem fogom tudni megmondani mert nincs összehasonlítási alap, de ha van egy jó gumi kezdésként akkor következőre lesz mihez viszonyítani. És itt jön a képbe a többi motoros véleménye hogy lehet, hogy próbálták mindkettőt ugyanazon a gépen.
És mindenkinek köszönöm a tanácsokat és tippeket
-
Topiccsendőr
addikt
válasz
csongi
üzenetére
Nekem ne mondd, en 10 eves rosso corsakat meg supercorsakat hasznalok nemetorszagban, gyakran lapon, sosem csuszott meg.

Magyarorszagon viszont a michelin pp 2ct furan viselkedik. Egy regi m7rr is jobb nala, kigyorsitason, nem kanyarodva az nem csuszik meg, mig a pp megcsuszik. Szoval van ertelme a masik guminak a szar utakon. -
-
Topiccsendőr
addikt
válasz
csongi
üzenetére
Azert van, hogy magadra allitsd, de te a hatso rugostagot beultetni, az elejet pedig elofesziteni akarod, azert, hogy hatul a feked nagyobb legyen.
Ez, a motor nem rendeltetesszeru hasznalata.A sulyodhoz a rugot tudod allitani (cserevel leginkabb), az olaj az a csillapitasert felel. A pegaso egy kvazi soft enduro szeruseg, nagyobb rugouttal, az sosem lesz feszes. A hatso fek erosseget egy felujitott rugostag nem fogja befolyasolni, amint fel van ujitva, azt inkabb rontani kellene ugyanolyan beallitasnal, mert a helyreallitott nitrogen elofeszites miatt feljebb lenne a nyugvopontja, azaz tobb suly es tapadas van elol vele.
-
Topiccsendőr
addikt
válasz
csongi
üzenetére
Ertem, de ezzel pl egy kanyarban tapadast vesztesz elolrol, ami nagyon nem jo.
Lehet akarhany eves a telod, a nitrogen elofeszitesen kivul, ami az evek alatt elmegy, semmilyen kulonbseg nem lesz fekhatasban, a geometria miatt. Azt nem a regi gatlo okozza, a motor ilyen.
En lebeszelnelek errol, hogy a geometriat azert megvaltoztasd, hogy hatul nagyobb feked legyen. Neked kell a motorhoz alkalmazkodnod, neked kell megtanulnod motort vezetni, nem forditva. -
Topiccsendőr
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Rokon topikok:
• Robogó, kismotor
• Nagyrobogósok baráti topikja
• Elektromos autók - motorok
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Apple MacBook
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- CADA, Polymobil, és más építőkockák
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- World of Tanks - MMO
- AliExpress tapasztalatok
- BestBuy topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- 267 - Lenovo ThinkBook 16 (G6 ABP) - AMD Ryzen 5 7530U, no GPU
- Gamer PC - Számítógép Ryzen 7 9800X3D // RX 9800XT 16GB // 64GB DDR5 // Számla // Garancia //
- Apple iPhone 15 Pro 256GB Új akku 12hó jótállás!
- Lenovo T470s 14" FHD, i5 6300U, 8GB RAM, 256GB SSD, 2db akku, számla, 6 hó gar
- Hp ProDesk/ EliteDesk SFF/MT G4/ G5/ G6 / i5 8-9-10.gen /Win11- Számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Annyi, hogy, ha nem kattintom be lezárásnál, akkor egy minimál rés marad, de azon nem sok levegő jön be.