Hirdetés
-
Nem maradt sok titka a kétféle Galaxy A16-nak
ma A decemberi premiertipp közelgő startot és Android 14-es indítást vetít előre
-
SlavicPunk: Oldtimer - Jövő hónapban érkeznek a konzolos kiadások
gp Kicsivel több mint egy évvel a PC-s verzió után PlayStationön és Xbox-on is játszhatunk a programmal.
-
Digitális Állampolgárság Program
lo Talán láttátok utcán a hatalmas "legyél te is digitális állampolgár" reklámokat. Ugyanis született egy...
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
weri
senior tag
Hat en mielott lapot vettem, igazabol csak MSI-t lattam jo ar/ertekben. Asus-t azert nem vettem mert tobbet kell fizetni a neveert mint amit kapok sokszor, es utolag annak is orulok hogy nem szopom be azokat a bugokat amit sokan (bocsi akinek asus lapja van, nem sertesnek szantam).
Eddig az ABB es ABBA meg vegul a beta 1004-es biossal se volt bajom, es bugjaim se jelentkeztek szerencsere. Ettol fuggetlenul latok itt embereket akik ugyan azon problemakkal vagy hasonloakkal kuszkodnek mint pl. asusnal. Lehet pont olyan beallitast alkalmazok ami nem produkalja azokat a bugokat vagy csak szerencsem van megint :dNem hiszek a véletlenekben. Az események mögött - bárhogy fordulnak is - mindig van egy terv.
-
fudi2002
veterán
Ehhez nem kívánok mást hozzáfűzni, mint a Te magad általi nemrég tett hozzászólást:
(#9658) L4mie
*Viszon az all core boost órajel 4275-4300 körülről visszaesett 4125-re
A single core meg 4400+ ról 4325-re....pontszámban nem sok különbség van, VGA-m meghal a proci 30% alatt szóval ingame még nem érzem, de ha lesz erősebb VGA-m lehet jól jönne majd az a pár %Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
Pro!Petya
addikt
Persze ez tiszta sor. Megértem , nem jött be neki oké.
De basszus, alig 3 óra alatt így leírni egy lapot azért furcsa számomra.
Pl én az 1usmus féle energiasémát is több ideig kellett tesztelnem hogy lássam megéri e használni vagy sem. Bios csere? fél nap legalább ha kiváncsi vagyok a régi és az új közti difire.
Arról nem is beszélve hogy annyi opció van az advanced , extreme tweaker alatt hogy napok mire mindent kitesztel az ember, főleg ha teljesen más gyártó biosáról jön át. Nem beszélve a Tweakers Paradise , CBS, Oc fülekről.Biosokat sem próbálhatta végig hogy melyik jó melyik nem és ezek hogy mennek a különböző energiasémákkal mert erre ennyi idő csak setupolni sem elég, nem hogy kimérni a dolgokat.
Msi-nél ezt tudja fejből ,és volt ideje ki ismerni 4-5 hónap alatt.De ha csak egy gyors felületes tesztre lennék kiváncsi akkor default mindkét lapnak és mehetnek a mérések. Mert eddig csak Mhz-ek és feszek voltak említve semmi konkrétum mi alatt, meddig és az mit produkált.
(#9702) fudi2002 L4mie (#9700)
Gondolom akkor ezt te magad is tapasztaltad mert ennyi időbe belekellett férni 2 bios kitesztelésének is! Oh wait.....
Arról nem is beszélve nyílvánvalóan elírás az allcore 4300-ról 4125-re való csökkenésse, mivel cb20 alatt all core ~4200 amit bír tartani végig a 3600X.
A single turbo problémájára meg körbe kell nézni a biosban mert ha 7501 v 7403-ról jött akkor sem lehet ennyi a difi, ha csak nem valami régebbi 7201 környéki biosról ugrott 7601-re.[ Szerkesztve ]
-
fudi2002
veterán
válasz Pro!Petya #9703 üzenetére
"Arról nem is beszélve hogy annyi opció van az advanced , extreme tweaker alatt hogy napok mire mindent kitesztel az ember, főleg ha teljesen más gyártó biosáról jön át. Nem beszélve a Tweakers Paradise , CBS, Oc fülekről."
Leírom még egyszer, hátha nem értetted meg elsőre.Ugyanazon memória beállításokat alkalmaztam a lapnál, először ugyanazon fesz beállításokkal, elhasalt.
Ezután emeltem minden feszt, ami hozzá kapcsolódik, szintén elhasalt.
Docp és manualban is elhasalt.
Már ne haragudjunk, de ha már ehhez is a 8. menü végén levő 5 kapcsoló egyedi kombinációja kell, hogy működjön, akkor megette a fene.
Érdekes, egy fos 37.000-es lapon simán működik.És hogy konkrétumok? Mondok, figyelni szoktam, hogy cb20 allcore terhelés alatt milyen feszt kap, mivel kb egyezik a video újratömörítésemmel. MSI-n ez 4025 mhz /1.26v (nem használom a pbo motherboard limitet, ott feljebb menne itt is) Asus Docp- bekapcsolva 4100 körül mozgott, 1.4v-al!
Itt tudtam, hogy ez így nem lesz jó. Jött a pbo finomítása, nem lett jobb. Docp bekapcsolva, legnagyobb fesz 1.526v, no comment.
Docp kikapcs, akkor normalizálódott, kb ugyanaz lett a fesz, csak akkor nem volt hajlandó boostolni 4550 fölé. Winrar bench multi és singe-be szoktam nézni szintén a feszeket és frekiket. Namost a winrar 1 szálasnál msi: 4600-4575 közt ugrál, asus docp off-on 4550max, docp on 4591mhz, de 1.526v-os fesszel!
Játék alatt is néztem freki használatot, jó öreg kevésszálas játékomat vettem alapul amit eddig is, docp-al hozta amit kell, magas fesszel. docp nélkül kevesebb lett, mondjuk még hiba határon belül volt így is.
2 biost raktam, a boost ellenőrzése végett, 7601 és 7501, mindkettő docp nélkül 4550max.[ Szerkesztve ]
Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
totyak
aktív tag
Üdv! Némi segítségre lenne szükségem.
Adott egy Asrock B450m steel legend laplap, egy Ryzen 7 2700 és 2x8Gb PATRIOT Viper 4 Blackout 16 GB-os KIT DDR4 3200MHz CL16.
A gondom az, hogy a memóriákat nem tudom rábírni, hogy 3200MHz-en menjenek. Próbáltam segítséget kérni memóriás fórumban, de inkább ide irányítottak. (A vicc, hogy ott kértem korábban tanácsot, hogy milyen memóriát vegyek.)
Amire már nagyjából rájöttem:
- a processzor csak 2933MHz-ig támogat memóriákat
- az alaplap kézikönyv szerint szintén 2933-ig támogatja alapból, afelett OC, de a hivatalos oldalon már a 2933 is OC-nak van írva (fura)Jelenleg 2666MHz-en mennek a ramok, bármi mást állítok UEFI-ben, lehal a rendszer és szinte kínszenvedés életre kelteni. Alapból 2133-nak ismerte fel a memóriákat a gép, a 2666-ot már én állítottam, ezen még stabilnak tűnik.
UEFI beállításom:
[link]
[link]Ami furcsa számomra, hogy sehol nem látom, hogy dualban mennének a memóriák, talán ez számít valamit.
Ha minden igaz, csak annyit állítottam az UEFI-ben, hogy bekapcsoltam az XMP profile-t, illetve a Dram frequency-t feljebb vettem 2666-ra. Igazából fogalmam sincs mit kellene csinálni.Azt még meg is értem, ha 3200 nem megy, mert azt elvileg a processzor nem szereti, de 2933-at igen, azt a memória is bírná és elvileg a lap is (lehet csak OC-vel).
Segítsétek ki, kérlek szépen!
Köszönöm -
Pro!Petya
addikt
válasz fudi2002 #9704 üzenetére
Erre a +-25/50 Mhz-re annyit tudok mondani hogy pont az 1usmus féle séma tesztelésekor pilláztam mikor jöttek az eredmények.... azaz jöttek is csak nem olyanok mint amiket vár az ember.
Előzmény:
"Multi gaming:
Első blikkre ami feltűnt hogy az átlag freki megnőtt ilyen +25/50Mhz-el allcore light load alatt. low 4275 - avg 4300 - peak 4325 volt eddig több órás átlagolás után.
Most fél óra után (sry csak ennyi időm volt) low 4300 - avg 4325 - peak4350
Pálya töltések között mostmár rendre 4425 köré dob pár magot eddig ez 4375-4400 volt.
Holnap csinálok fps benchmarkokat hogy lássuk haszna is van-e az emelt frekinek, nem csak kozmetikázás."(A biosban az összes ezt érintő funkció beállítva a leírás szerint. Nem csak az 1usmus séma a winben)
Az összes tesztben rosszabbul teljesített a magasabb órajellel (+25/50Mhz), mint eddig a Ryzen H.P profillal. Játék benchekben (720p low) , szintetikus tesztekben egyaránt.
Lehetséges hogy ez csak a 3600X sajátossága és csak 3700X,3800X,3900X-on működik , de leírása alapján az összes Matisse-on mennie kéne.
Igazából működik mert valóban magasabbak a frekik nem dobálja a szálakat, de a teljesítmény az nem nőtt ellenben szinte minden esetben csökkent!
Mindegy, jó volt látni a magasabb frekiket mindenhol, de kitesztelés után szó nélkül ment vissza minden a biosban és a winben is.[ Szerkesztve ]
-
L4mie
veterán
válasz fudi2002 #9702 üzenetére
ööö én pont azt írtam, hogy ha neked nem jön be akkor szíved joga lecserélni, abszolúte no offense volt, de lehet túlzottan pártatlan akartam lenni és nem jött át.
Az én tapasztalatom meg a 7501 és a 7601 közötti állapotról szól, a 7601 kárára.
Speciel nem zavar, nem hajszolom, nem vittem vissza a boltba sikítva a lapot, hogy ilyen szart többet ne is lássak, hanem használom, ha majd zavar mer mint írtam, kell majd az erősebb VGA-hoz a HZ visszateszem a 7501-t..a hőfok emelkedés spec. jobban zavar, de az is max 74 fok volt ami egyáltalán nem para, csak több mint 7501.el.
propetya85:
Hát elég késő volt már amikor az első CB teszteket csináltam....ptrsc-t se csináltam közben szóval nem esküszöm meg a 4300-ra....
Most kikapcsoltam a PBO-t megnéztem mit okoz, nem számított semmit, ugyanúgy boostol.
Amúgy nincs nagy tapasztalatom alap bios állítgatáson kívül, egyenlőre élvezem ezt a felszínt kapargató mókolást.peace.
[ Szerkesztve ]
Dolgok amiket utálok: 1. fórumaláírások, 2. irónia, 3. listák
-
fudi2002
veterán
válasz Pro!Petya #9706 üzenetére
Nem írtam, de chipset drivert is újraraktam és amd balanceddel is próbáltam. Ez van, én sajnálom a legjobban, erre én sem számítottam.
(#9708) L4mie
"Az én tapasztalatom meg a 7501 és a 7601 közötti állapotról szó"
Pont ezért raktam fel a 7501-et mert emlékeztem, hogy írtad hogy nem boostol eléggé. Hát nekem azzal sem ment 4550 fölé. (docpal igen, de azt írtam hogy eszement feszek fent és lent is)[ Szerkesztve ]
Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
Alpi.
addikt
válasz Pro!Petya #9706 üzenetére
Dettó.. felraktam a sémát, azonnal láthatóan előrelépés volt ! Vagy 10 fok idle... oszt' akkó' jött az "easy come easy go"..
Az a bajod Neked is, mint nekem. Sose volt semmi bajod, csak javult, javult a cucc. Személy szerint sosem voltam még ennyire "Asus"-os, mint ahogy ezzel a lappal lettem. Lehet mondani, hogy ezért fizetjük a többletet vagy azért. Én utólag, egész hosszú együttélés után picit többet is adnék ezért.
[Van-e vagy nincs-e Pbo] témára. :)
Tudom, hogy nem releváns, de azért minimális kapcsolata van a valós felhasználáshoz, mégpedig a teljesítmény kapcsán, meg kell nézni, hogy Hwbot-ra még mindig mennyi Ryzenes eredmény érkezik nap mint nap Cr6H-val...https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
nagyúr
Megvan a PBO. Megtaláltam az Extreme-ben is. Amikor nézegettem a BIOS-t, hogy ki kivel van, még az R3 2200G APU volt benne.
Én meg vagyok elégedve, nekem híztak a pontok, meg az FPS-ek is.
A ventilátorok beállítása roppant sokrétű, elsőre kissé bonyolult volt, de 3, nekifutásra bekalibráltam őket rendesen (Asrock lapokban, Z 170 óta mindegy melyik, sokkal egyszerűbb BIOS-ban és a wines A-Tuning szoftverben is).
Az a fincsi az egészben, hogy auto-n hagytam végül is mindent, mert olybá tűnik, hogy így megy a legjobban, leszámítva a ramot, azt a D.O.C.P.-ban betöltöttem a 3600-as profilt, azt mene.
Nyilván, többet is ki lehetne hozni belőle, majd egyszer, most megy és örülök.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
fanti
addikt
Hozzászólnék az Asus C6H témához.
Van tapasztalatom is még az Inteles érában vele, egy Asus Maximus Hero VIII személyében (Z170) és egy I7-6700K-val.
Soha nem láttam még ahhoz fogható BIOS-t!!!
Minden állítható, legalább 250-300 változó összesen.
Egy teljes napomba került mire kezdtem kiismerni azt, hogy mi a logikája a BIOS-nak és mit hol találok meg benne. Utána egy hétig csak a topikokat bújtam, gyűjtöttem az infókat, véleményeket, tapasztalatokat.
És ezt követően kb. 3 hét volt a teljes finomhangolás....próbákkal, tesztekkel és megfigyelésekkel együtt. Mire mit reagál, mik kapcsolódnak egymáshoz, és milyen viszonyban vannak az egyes beállítások egymással, stabilitás, hő, teljesítmény szempontjából.Az Asus HERO, Maximus, Apex, Extreme BIOS-ok precíz és szakszerű beállítása szerintem külön tudomány.
Én ugyan nem vagyok a tudora, inkább csak ismerem annyira, hogy tisztában legyek azzal, hogy mennyire nem ismerem!!!És egy ilyen kaliberű lap, ha még nem volt valaki keze alatt ilyesmi BIOS....nem hogy három óra, de még három nap alatt sem kiismerhető....maximum annyi, hogy három nap után már konyít hozzá az ember.
-
fanti
addikt
Állíts a memória feszültséget 1.4 voltra, és úgy próbáld meg a 2933MHz-et!
Ha nem megy, akkor tovább:Állítsd a memória kezelést teljesen manuálisra, ne tölts be XMP-t! Minden Auto-n a memória időzítések tengerében!
Tegyél így egy próbát 2133-on. Utána csak a memória frekit vidd 2666-ra, próba, majd 2733-ra, 2800-ra, 2866-ra, 2933-ra, 3000-re.
Hátha....Ha nem oké, ismételd meg az előzőeket, de állítsd be a fő memória értékeket a memóriádnak megfelelőre (pl.: 16-18-18-36) de minden más Auto-n, és így is próba lépcsőnként.
[ Szerkesztve ]
-
szabessz
tag
Sziasztok.
Milyen lapot ajánlatok 3800x vagy 3900x-hez későbbi procikat jól el viszi majd?
Szeretném legyen rajta Type-c előlapi csatlakozó, 6sata?
Ez jó lehet X470 Strix-F?
pl:X570-E megéri felárat,továbbig jó mint X470 vagy B450?Ahogy olvasom X570-be ventis chip hűtés.
Ezt írták némelyik lapba hangos ez valóban így van?Akinek van Asus X570-E üresjárátba is megy ventilátor vagy már ezt megoldották?
Mert ha jól tudom Giga és Asrock-ba MSI nem megy venti idle módba.
Köszönöm. -
Alpi.
addikt
Ennyi ! És ami emögött van, az nagyjábol pont ennyire lényeges. Igen, nem a legegyszerübb, mert el lehet veszni a lehetőségekben, de ha beleraksz pici időt, energiát és az igazat megvallva ezt nem is az bios megértésére kell szánnod, hanem a platform működésének elsajátítására !! Ha ez megvan, onnan tudsz dolgozni vele és ez ami miatt nem cserélném le ezt a Crosshairt nagyjábol semmire, merthogy ezzel lehet dolgozni !! Logika, szabályok mentén. Nem a random hibábol az érthetetlen működésbe lépkedsz. Igen, olvasok sok forumot, látom, hogy hányan sírnak és néha tényleg olyan hibákkal, ami nagyon nem tűnik "user errornak", de !! Itt a forumon is vagyunk páran ezzel a lappal, akiknek még egyszerüen nem sikerült bugot, de igazán meglepő viselkedést sem észlelniúk. Uccso ABBA offi bios spec. nekem 3600-rol 3733-ra emelte a 24/7 ram órajelemet. Szinte azonos setuppal. Értem én, hogy 28 embernek szar, de nálam megint egyértelműen javult. Erre nagyon necces lenne bármi rosszat mondanom. Tényleg nem azért írtam ezt le, mert a szobám falán ott figyel az idősebb Asus plakát, de azért megilleti ezt a terméket (szerintem) egy ilyen irányú vélemény is, nem csak a "kidobott pénz a Rog". Egy pillanatig nem éreztem úgy, hogy kidobtam volna akárcsak egy fillért is a vételárbol. Mondom ezt, most már egy év után. R5 2600, Corsair ramokkal indulva, most R5 3600 és G.skilleken. Corsairek 3600-os rgb-k, most a Tridentek 3200c15-ösek spec alapján. Mindkettő Samsung bdie kit volt, de a Corsair az uccsó reves, A2, míg ez a TridentZ kit az elejéből való. Pont mindkettő ment úgy, ahogy épp kellett és szerettem volna. Hamarosan Öcsémnek is érkezik pár alkatrész egy új géphez, többek közt egy Aegis 3200c16-os kit. Remélem picit tudom tesztelni majd Crosshairben is nagyon kíváncsi vagyok ! :) Sajna nem igazán van újabb tapasztalatom másik gyártó, másik ic-jével pedig már egy ideje furdal a kíváncsiság.
https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
hokuszpk
nagyúr
-
szabessz
tag
válasz hokuszpk #9716 üzenetére
Köszönöm a választ.
Úgy gondolom ha már most veszek lapot akkor érdemes jó fajtát ami sokáig elég lesz.
Akkor ezzek szerint marad X570.
X570-ből melyiket érdemes,amelyiken van Type-c előlapi csatlakozó, 6sata?
Elsőre : Asus Strix X570-E szimpatikus.
Ha jól értem gyári oldal szerint ezzen van Type-c előlapi csatlakozó?Chip hűtés venti hangjával mik a tapasztalatok?
-
Alpi.
addikt
válasz hokuszpk #9716 üzenetére
Csodálkoznék ha kiesne egy teljes chipset család a támogatottság alol. Persze, nem is zárható ki, de ilyen téren, hogy b550 vagy x370 vagy mittomén nem hiszem, hogy tényleges limitációt eredményezhet. Tudom, láttunk már "kereskedelmi osztály által bemondott" tiltást, talán csak ilyent láttunk az elmúlt pár évben, de egyelőre Amd hozzáállása nem ilyen. Meglátjuk !
-
perfegor17
senior tag
MSI X570 Gaming Edge Wifi lett az új lap holnap érkezik meg
-
addikt
válasz perfegor17 #9719 üzenetére
Hát ez nem volt egy jó döntés szerintem. Nagyon gyenge a lap vrm-ben. Ez kb az abszolút nem ajánlott kategória az x570-ek közt. [link]
szerk.: mármint elvinni el fogja a 3700x-ed, de ennyi pénzért ez a lap nem éri meg szerintem.[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz perfegor17 #9721 üzenetére
Persze arra jó, de én már ha ennyi pénzt leperkáltam, akkor inkább olyat választottam volna, amivel nyugodtan lehet fejleszteni később.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz perfegor17 #9723 üzenetére
Na mind1 is, lehet csak én vagyok ilyen hülye felfogású, hogy inkább túlméretezem a dolgokat. Majd ha beszerelted azért írd meg a véleményed.
-
veterán
válasz fudi2002 #9709 üzenetére
en is probaltam az 1usmus fele semat ( 3600), ahogy kerte, pbo kikapcs, minden ugy beallit, ahogy kerte.
borderlands 3 alatt nezegettem.
mentest elohivtam, es nem mozdultam. kozben 1 percig logoltam az orajelet.1usmus pbo off 1.0.0.4 patch A 4150-4175 158fps
1usmus pbo on 1.0.0.4 patch A 4150-4200 160fps
ryzen balanced pbo 1.0.0.4 patch A 4175-4200 161fps
ryzen balanced pbo ABBA 4175-4225 162fpsnem neztem mas alatt, mert most ezzel jatszom, nem a cinebench-el XD
mint lathato, mind hibahataron belul van. XDviszont 1.0.0.4 patch A alatt gond nelkul megy 1900fclk hangbug nelkul. ABBA-nal 1800 felett hangbugos... ne kerdezzetek mi az osszefugges.
az en 3600am fos, 4150 allcoret nem tud 1.5Volttal se. Lattam olyat, ami 1.4el kent 4300at... valszeg az olyanok tovabb boostolnak... raadasul az enyem jo 10 fokkal melegebb is, mint az atlag.
Nézd meg a hirdetéseim. Finomságok!!!
-
Tibro5
senior tag
Van akinek MSI B450M Mortar Max lapja van és displayporton használja a 1440p monitorát?
A bios nekem néha furán jelenik meg, lelóg a képernyőről és az M-Flash bios flashelő alkalmazás meg egyáltalán meg sem jelenik, csak újraindul a gép.
Az csak nálam bug? Csak HDMI kábellel megy... -
-
hokuszpk
nagyúr
"Amd hozzáállása nem ilyen."
valoban, de kerdezd meg minden AMD hirek fotudorat ABU-t, o is azt fogja mondani, hogy +-1 generacio kompatibilitast igernek.
perpill elvileg ez az allapot [link]
az elso gen Ryzen hivatalosan mar nem mukodik X570 chipsetes lapban, a harmadig gen meg nemmegy az A320 -ban. Mondjuk utobbi talan ertheto, bar a 65W -s procikat huzas nelkul talan kiszolgalna az is.
es meg mindig ottvan, hogy jon a DDR5, PciE5 es ezzel az AM5 foglalat.Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
nagyúr
válasz hokuszpk #9731 üzenetére
Többek között ezért is vettem megy az X370-es Asus ROG CH6 Extreme-t. Ebben megy az összes jelenleg elérhető R3/5/7/9 CPU, és jelenleg R5 3600X van benne, ami bőven kiszolgál, pedig ez csak a jelen felhozatal közepe-alja... (más célokra használva ennél lényegesen gyengébb, mai szemmel nézve poén teljesítményű gép is szolgál, arra jó amire van használva, pl. a garázsgépben Core 2 Duo T9300 CPU + Asus IMISR-VM lap (s479) + 2*2 GB 800 MHZ DDR2 SO-DIMM RAM + 500 GB HDD van, W7 x64 Pro-val, böngészgetni, youtubeozni (max 720p!) emailozni, zenélni vidáman elég.
Szóval, nem tartottam érdemesnek túltolni az alaplap kérdést, és nálam be is jött. Ezzel a lappal (akciósan 58k volt újonnnan úgy 2 hete) az R5 3600X BIOS frissítés után (1.0.0.3. ABBA) + 2*8 GB 3600 CL17-es Patriot Viper Steel ramokkal "plug & play".RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
-FreaK-
veterán
válasz Create. #9735 üzenetére
Igen, ha ennyit szánok lapra, akkor én is inkább +10k-ért Giga X570 Elite-et vennék. Ha az árban sok, akkor meg inkább olcsóbban B450-es lapot.
Végül is az is megérheti egyébként, lehet hogy ugyan úgy sokáig fog kapni frissítéseket és ugyan olyan jól kezel minden ramot, mint egy X570-es, ha nincs gond vele akkor jó persze, csak ezt előre tudni... minimum bizonytalan.
-
Alpi.
addikt
válasz hokuszpk #9731 üzenetére
Ok, egyelőre hülyeség lenne igérgetni, aztán meg nem úgy csinálni, de amit eddig tudni lehet, a következő generáció nem hordoz magában olyan mködésbeni, felépítésbeni változást, ami különösebben indokolná, hogy komplett chipset családokat kizárjanak. Azt hiszem, így márjobban megáll a kijelentésem. Főleg, hogy itt egyáltalán nincs olyan tényező, ami miatt nem lenne képes működni bármelyik Ryzen hiszen jobbára minden igazán fontos dolog a cpuban van. Az, hogy egy low-end lapokba rakott low-end chipset mellett purutyka a vrm és kipattog bekapcsolásra, mint a pop-corn egy 3950X alatt, az ok, de ettől még a 300-as sorozat másik tagjában gond nélkül eléldegélhet. Ami biztos, hogy a socket marad és én nagyon bízom benne, és igencsak valószínűnek látom, hogy nem változik a jelenlegi kép, csak újabb típusokkal bővül.
-
nagyúr
válasz Create. #9735 üzenetére
Persze, kicsivel többért vehetsz már X570-es lapot, ami egy belépőszintű darab. (nem érdekel a pci-e 4.0... még a pci-e 3.0-át sem használja ki az user otthon, a legerősebb pár VGA-t leszámítva azoknak elég a 2.0 16 sávval vagy a 3.0 8 sávval.
Ettől függetlenül a kollega által példának felhozott Giga X570 Aorus Elite egy jó lap, de nekem kell a 8 SATA + 2 M2 egyszerre, és +10k akkor is.
Elit X470-es lap is többe kerül, combosabb X570-es lap meg nincs 100k alatt nagyon, 125k kb. a Giga Aorus Master amire azt mondom, hogy minden szempontból megfelelne (számomra), ami legalább így fel van szerelve (és most nem az RGB őrületre gondoltam. )
Azért én úgy gondolom, hogy persze van olcsó B450-es lap (nekem is van, jó lap, de megy úgy benne mint az x370-be), meg van a drága B450-es lap amiben ki lehet facsarni akár a 3800X-et is, de azért a tápáramkör részük nem hinném hogy versenyképes lenne, és azért egy elit B450-es lap is 40-50k, felszereltségben meg sehol nincsen.(#9736) RECSKA: A320-as lapba vissza lehet venni BIOS-ban a TDP-t ? R5 3600 esetében 65W-ról 45W-ra ?
Lesz belőle combos multimédiás/streamer gép.(#9740) gidalight : vááááá, jól látom ? ua CPU és RAM van kettőnk gépében ?
Dobhatnál pár mérést, ha szépen megkérlek, akár privátba is, mint pl. AIDA ram, CPU-Z, CB 15 és CB 20, Passmark 9.0 valamint Realbench.
Ahogy olvasom a fórumokat már jó ideje, talán nem is volt olyan lap, amelyiknél adott BIOS-al ne lett volna valami BUG.(#9741) Create: és mind a 8+2 portot tudod/tudnád használni egyszerre ?
[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
joysefke
veterán
de amit eddig tudni lehet, a következő generáció nem hordoz magában olyan mködésbeni, felépítésbeni változást, ami különösebben indokolná, hogy komplett chipset családokat kizárjanak.
Dehogynem. Már a RyZEN 3K bevezetése is nagy kavarodást okozott BIOS/ uCode update fronton a lapgyártók számára. Azt várni, hogy majd a RyZEN 4K biztosan futni fog a régi 300-as lapokban azért mert "platform szinten nincsen nagy változás" nagy naivitás.Az alaplapgyártóknak aligha éri meg lassan 4+ éves lapokat nem-biztonsági frissítésekkel támogatni úgy hogy azok már réges-régóta end of sales és lassan end of life kategóriában vannak.
Mégpedig ha nem éri meg, akkor még ha az AMD valahogyan kényszerítené is őket, legjobb esetben is csak esetleges és nyögvenyelős lesz a támogatás. Venni most egy B350-es lapot azzal a felkiáltással, hogy abban majd biztosan nagyobb kompromisszumok nélkül menni fog a RyZEN 4K elég merész ötlet.
-
-
szasanyi
félisten
Ryzen 3700X + MSI B450 Gaming Pro Carbon AC lapot használ még vki? Az új 7B85v1B2(Beta BIOS miatt érdekelne mik a tapasztalatok.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz solfilo #9745 üzenetére
az MSI mar deklaralta, hogy a 3xx support januarig tart, utana nem jonnek friss biosok ezekre a lapokra.
a 3xxx procik uj Agesa kodjai is eleg nyogvenyelosen jonnek toluk, kb. amikor mar az osszes 5xx, 4xx lapra kintvan, utana egy-ket hettel.[ Szerkesztve ]
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
nagyúr
Megoldották, hogy ne menjen... Pedig a v1 és a v2 között a BIOS microkód-ot leszámítva a lényegi különbség a CPU socketben kb. 4 pin (ezek moddolása szükséges v2-es CPU-nál v1-es foglalatba való működéséhez), meg annyi, hogy a v1 socketben nem volt kihasználva x db pin, ezeket most felhasználták a tápellátáshoz (VC és GND).
Ettől függetlenül az eredeti VC+GND pinekkel számolva is el tud látni táppal akár egy 5,5 GHZ-re húzott LN2-vel hűtőtt 9900k-t is vidáman egy jól felszerelt Z170/270-es lap...
Ha Intelnél is meglenne az AMD szintű átjárhatóság a CPU gen-ek között (régóta nincs meg!), akkor az i5-7600k helyére egy i5-9600 k került volna nálam az Asrock Z170 OC Formula lapban.
Igaz, akkor nem lehetnék elégedett RyZen felhasználó.(#9745) solfilo: igen, ezt én is megnéztem már. Ugyanakkor, tegyük a kezünket a szívünkre: a még nem is kapható legerősebb r9 3950X és a kapható R9 3900X mire nem elég jelenleg ? Én nem tudom, mi lesz 5 év múlva, nincs jósgömböm, egy dolgot biztosan tudok: A jelenlegi középkategória belép R5 3600X-e is vastagon jó számomra, amennyiben 2-3 év múlva nem lesz az, akkor még mindig van hová érdemben előrelépni egy R9 3900X-el, addigra a mostani ár felén pl.
Ezért is írtam korábban, hogy nincsenek aggályaim az X370-es lapommal kapcsolatban.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Napelem
- Milyen légkondit a lakásba?
- Házimozi belépő szinten
- Kerékpárosok, bringások ide!
- KATA (kisadózó vállalkozások tételes adója)
- Az irodákba kéri a dolgozóit a Dell, az Ubisoft is próbálkozik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen