Új hozzászólás Aktív témák

• totyak

aktív tag

Üdv! Némi segítségre lenne szükségem.

Adott egy Asrock B450m steel legend laplap, egy Ryzen 7 2700 és 2x8Gb PATRIOT Viper 4 Blackout 16 GB-os KIT DDR4 3200MHz CL16.

A gondom az, hogy a memóriákat nem tudom rábírni, hogy 3200MHz-en menjenek. Próbáltam segítséget kérni memóriás fórumban, de inkább ide irányítottak. (A vicc, hogy ott kértem korábban tanácsot, hogy milyen memóriát vegyek.)

Amire már nagyjából rájöttem:
    - a processzor csak 2933MHz-ig támogat memóriákat
    - az alaplap kézikönyv szerint szintén 2933-ig támogatja alapból, afelett OC, de a hivatalos oldalon már a 2933 is OC-nak van írva (fura)

Jelenleg 2666MHz-en mennek a ramok, bármi mást állítok UEFI-ben, lehal a rendszer és szinte kínszenvedés életre kelteni. Alapból 2133-nak ismerte fel a memóriákat a gép, a 2666-ot már én állítottam, ezen még stabilnak tűnik.

UEFI beállításom:
    [link]
    [link]

Ami furcsa számomra, hogy sehol nem látom, hogy dualban mennének a memóriák, talán ez számít valamit.
    Ha minden igaz, csak annyit állítottam az UEFI-ben, hogy bekapcsoltam az XMP profile-t, illetve a Dram frequency-t feljebb vettem 2666-ra. Igazából fogalmam sincs mit kellene csinálni.

Azt még meg is értem, ha 3200 nem megy, mert azt elvileg a processzor nem szereti, de 2933-at igen, azt a memória is bírná és elvileg a lap is (lehet csak OC-vel).

Segítsétek ki, kérlek szépen!
    Köszönöm

Új hozzászólás Aktív témák