Hirdetés
- IFA 2024: Prémium órával jelentkezett a Withings
- iPhone topik
- Android szakmai topik
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Google Pixel topik
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Magisk
Hirdetés
-
GreedFall 2: The Dying World - Középpontban Fausta karaktere
gp A PC-s korai kiadás a tervek szerint a hónap végén indul.
-
IFA 2024: hordozható Acer gépek alternatív triója
ph A két Copilot+ PC plecsnis notesz egyike ARM architektúrán alapul, míg a másikon tobzódik a szénszál, és egy tablet is tiszteletét tette Berlinben.
-
IFA 2024: Kamerás fűnyírót hozott a Dreame
ma Az A2 pont ott javít, ahol az A1 gyenge volt. És amúgy lett A1 Pro is.
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Floyd80
addikt
Nem tudom volt-e már ez, szóval az oc azért érdekes a 3600-nál. A leak képeken mintha csak 1.3V lett volna. "Our R9 3900X could do 4.3GHz all-core at 1.34V to 1.35V, the R7 3700X could hold similar voltages, but the R5 3600 required 1.43V for 4.3GHz all-core. We were able to push 4.4GHz on the 3900X with SMT disabled, shown in our 3900X review that’s still rendering at time of writing this, but we could not reach 4.4GHz on any chip under 1.46V. We stopped at 1.46V as we encountered issues with, predictably, thermals on a reasonable 280mm CLC. We’ll push harder with liquid nitrogen later in the week."
Illetve a computerbase.de-s cikkben azt írják, hogy a PBO-nak kb. semmi haszna. Mondjuk a mostaninál is kikapcsoltam.
"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."
-
Floyd80
addikt
Itt van még egy lengyel review 3600-ról, google tök jól lefordítja. Hőmérséklet, fogyasztás és OC, amitől nincsenek elájulva.
-
Floyd80
addikt
Pedig gondolkoztam, hogy a 2600x helyett benevezek erre, de úgy néz ki a 3600-os Ryzenekkel valami nem oké, legalább három teszt van már ahol a hőmérséklet magas, a foiyasztás sem lett jobb, sőt, az AMD által reklámozott 4.4 Ghz sem megy.
Ezen a videón már delidelték is, azt mondja, hogy magoktól függetlenül 4.2 4.3 a végük.
"Was das tatsächliche Overclocking-Potenzial angeht, landen laut Hartung alle CPUs im Bereich zwischen 4,2 und 4,3 GHz auf allen Kernen. Die Anzahl der Kerne spielt keine Rolle."
A 3600x-et meg egyelőre sehol nem szedték még szét részletesen, csak néhány videós benchmark van, hátha azok jobban sikerültek.
A teljesítmény ugrás az végülis szép lett, de 2600x után csak kevesebb fogyasztással, hőmérséklettel érdekelne ez a többlet kraft, persze van akit ez nem zavar. Ja meg akkor a 3000-es memóriám sem a legideálisabb hozzá, úgyhogy egyelőre jegelem az upgrade-t.
-
Floyd80
addikt
válasz SECTORnooB #347 üzenetére
Már meg is küldte az Alza?
-
Floyd80
addikt
válasz SECTORnooB #356 üzenetére
Akkor estére itt lesz a full review gondolom a végén egy deliddel.
-
Floyd80
addikt
válasz S_x96x_S #364 üzenetére
Is-is. Kicsit csalódtam, de majd lehet elmúlik. Csak így elterveztem, hogy ha ez 65W (ami persze csak egy szám, de mégse 95) és jobb mint a 2600X akkor csere, de egyelőre azt látom, hogy ez is inkább 95W és a hőmérséklet valamiért nem oké.
Persze, a nexus review-ban is írták, hogy valami nem kerek, úgyhogy igaz, nem kell kp-nak venni ezeket még. "Most realistically, the R5 CPUs probably aren’t binned as aggressively as the 12-core part, which would need lower voltages for thermal reasons, and (2) the samples AMD shipped had paste left over on them and they were pretested. We don’t suspect they were binned by AMD for reviewers, though we did want to point it out. With a sample size of one each, we can’t draw conclusions -- maybe it’s luck or maybe R5 just runs with a higher voltage. "
A videóban van 4.4 Ghz 4.55-nél, de azt valóban 3600X-ra írta.
-
Floyd80
addikt
ájponba szépen beárazták a 3600-ot
-
-
Floyd80
addikt
válasz Cingáriusz #789 üzenetére
Ha a 65 is 60 körüli, szerintem inkább az reálisabb, ne legyen igazam, de szerintem egy ideig nem lesz itt komoly árcsökkentés, tavaly a 2600-nak piacot kellett szerezni, ez már Intel alternatíva (a tavalyi is az volt persze, de még más volt a környezet). A 3600x meg 90-nel nyit, ezt se gondoltam volna.
-
Floyd80
addikt
Végre írásos review:
-
Floyd80
addikt
3600 vs 3600x
-
Floyd80
addikt
-
Floyd80
addikt
válasz Cingáriusz #1822 üzenetére
Többe kerül egy 4770 is. A K-t 45-ért vitték el áprilisban vagy mikor. Ha vártam volna, akkor most +6 ezeért lett volna 3600-om, 68 volt az új Alza ár, 62 volt a 2600X, de hát minek várni, rengeteg stresszelt járt amúgy is a platformváltás.
-
Floyd80
addikt
Na én is bevállaltam egy 3600-ot a 2600X helyett, vártam volna idáig (áprilisi a 2600X), akkor már 3700X is lehetne, de mindegy most már. Pár percig gondolkodott a lap, hogy elinduljon, de megy, MS Office szemmel láthatóan gyorsabban tölt be. Egyelőre Kingdom Come-ban néztem, ahol a 2600X kicsit "döglődött" városi jelenetekben, ott most jobbak az értékek. Nem nyúltam még semmihez, ilyen 4100-4075 körül ment folyamatosan.
-
Floyd80
addikt
-
Floyd80
addikt
válasz nyulnyulu #6805 üzenetére
Tegnap előtt raktam be a 2600X helyett a 3600-ot csak PRO lap, F41a BIOS, egy ideig gondokodott (kb- 3-4X újraindult magától), mindkét piros led égett, de aztán leresetelte magát és belépett a BIOS-ba, azóta működik. Vagy eddig törölte a PCIGEN4-et vagy nem tetszett neki, hogy a 2600X fesz. normal-ra volt állítva, illetve a RAM XMP-t sem engedte (ezt 2600-tal is csinálta), azt manuálisan beállítottam 3000-re.
-
Floyd80
addikt
válasz wwenigma #6832 üzenetére
OK, köszi. Lehet, hogy nyulnyulunál akkor a RAM nem tetszik neki.
Amúgy ezek az új BIOS-ok mérnököknek készülnek vagy ehhez adnak valami kézikönyvet is?
A 2600-nál még eligazodtam valahogy, de a felét nem értettem ott se a CBS résznél, a 3600-nál már van új menű az AMD CBS alatt AMD overclock néven, az alatt még 10 féle almenü 100 féle beállítással, komolyan, ez kinek szól?
-
Floyd80
addikt
válasz wwenigma #6844 üzenetére
Note:
1. Before updating BIOS to this new version, you MUST follow the steps as BIOS F40 Note's description in advanced
2. GIGABYTE do not recommend to update the BIOS unless it is necessary...vajon miért."Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."
-
Floyd80
addikt
Az ABBA Agesa stabil, tegnap game alatt 4050-4075, most benézett 4100 fölé, de persze nem sokáig. .:) Ami nem tetszik, főleg ekkora radival, hogy ez durván melegszik a 2600X-hez képest, az idle sem oké, ugrál össze-vissza persze, de most is 41-55 között van, nyilván az 1.45-ös fesztől. Ez a 75 fok ez gondolom csak egy ugrás volt, de itt elvileg nem is lehetne ilyen 10 fokos eltérés, mint a korábbiaknál volt, ugye? A 2600X 1.3V all-core 4Ghz-re volt állítva és kb 55 fok volt max game alatt, ezt hogy lehetne belőni?
-
Floyd80
addikt
válasz Pro!Petya #6856 üzenetére
Mindkettő X62, a proci van felül, de nem akarom visszatenni előlre, mert a VGA volt a lényeg, hogy hűvős legyen, 47 fok a korábbi 70 helyett push-pull-ban. (De ha nem tudok mit tenni a 3600 hőmérsékletével, akkor vissza kell raknom, mert front radi az 10 fok mínuszt jelent...)
Az 500 RPM a VGA 4 ventije, a procié az alaplapra van kötve, az ment kb. 1000-en, a pumpa meg 2700-en, ami már hangos.
-
Floyd80
addikt
Bocs, ha volt már kérdés, ha valami miatt a B450 BIOS visszatenné magát 3X update előtti gyári állapotra, akkor csak régi procival indulna újra vagy erre kitaláltak valamit? Vagy a backup bios-ba is az új kerül?
-
Floyd80
addikt
Tegnapelőtt próbálkoztam a 3600 beállításával "normális" hőmérsékletre, játék alatt 69 fok ugyanazzal a setup-pal, amiben a 2600X futott. Persze tesztekben is írták, hogy forróbb fejűek, meg itt is, de ez így meglepően sok, főleg, hogy direkt a 65W-s procit vettem a X-es helyett és a hűtés se olyan rossz.
2600X: 1.3V, all core 4Ghz, top radi, silent fan (500 RPM) és silent pumpa: ez olyan 55-58 fok volt átlagban, benézett a tüskék miatt 60 fölé is, de mindig visszaállt. Auto feszen is hasonló volt, a 2600X-re idle-n 1.4 feletti v-ket küldött rá, de játék alatt beállt 1.35-re. 2600X-nél a normal és auto fesz között volt különbség. 3600-nál semmi. Szóval itt volt egy hűvős konfig, 47 fokos VGA és 55 CPU, silenten minden venti, pumpa.
3600: először is kérdés, ennek az 1.3 az nem undervolt? Meddig lehet lemmeni 4Ghz-nél? Mert se 1.35, se 1.3V 4Ghz allcore-nál nem csökkent semmit a hőmérséklet és elmászott 69-ig, viszont a Cinebench R15 értékek nőttek az auto beállításhoz képest. Ha auto-n hagyom játék alatt is 1.4V-vel megy vagy többel. Benchmarkok nagyon nem érdekelnek, de 80 fok fölé megy mindig.
Szóval most szétkaptam a gépet, megy előre a proci radi, de így meg ugrik a 48 fokos VGA, remélem 60 fok alatt marad fenn. Most még azon gondolkodom, hogy a paszta lehet rossz helyen volt, mert mikor leszedtem, a mag közepétől kicsit arrébb volt, (elvileg középre tettem egy pöttyöt), de lehet elmértem. Ti hogy pasztáztátok a 3-as szériát?
Front radival biztos jobb lesz, de emiatt szétbontani amit nagy nehezen belőttem az előző konfiggal...
-
Floyd80
addikt
válasz Pro!Petya #7099 üzenetére
Ráadásul push-pullon van (volt) a VGA radi, de ez silent beállítás, tehát 2000-es pumpa rpm és 500-as venti. Egy kis alulfesz még pár fokot lehozna ebből, mert 0.9 v-vel is simán elmegy az RTX. Nem tudom miért ilyen forró fejű ez a kártya (200w sincs a TDP), mások egy kis H55-tel tartották 50 fok körül, nálam azzal is "megfőtt", el is adtam gyorsan.
----------------
Tegnap meg volt az átszerelés, hát két 280-as radit átpakolni, lemértem 19 kg majdnem a ház, emelgetni, újrakábelezni, soha többet vizet..Egy pár perces játék tesztet tudtam csinálni, egyelőre ígéretes a front radi + CPU kettős, ahogy a 2600X-nél is, csökkent a hőmérséklet a hűvösebb radival. Itt is beugrik 60 fölé, mint az idle járati tüskék, de vissza is áll utána 51-53-ra, úgy látszik nem reked meg a levegő, mint fenn. Szóval ha ez így maradna, akkor azt már elfogadom. A 2600X-nél 50 fok alatt volt ez a front radis dolog, de nem akkor a különsbég mint a top radinál. (top: 2600X: 55-60 /3600: 69 és front: 2600X 48-50, 3600: 51-53 egyelőre.
A VGA fenn 4-5 fokot veszített.
Ami ebben a videóban van a radik elhelyezésről, az kb. megfelel a valóságnak, tehát a ház meleg levegőjével átfújni nem a legjobb, csak sok házban nincs más lehetőség. [link]
-
Floyd80
addikt
-
Floyd80
addikt
válasz Pro!Petya #7125 üzenetére
Front radi push-pull (silent) és 3600 (minden auto), Giga ABBA Bios.
játék: F12018, Kingdom Come, BFV kb. 15 perc: 50-53 fok, össze-vissza ugrál a hőmérséklet, de főként ebben a határban mozog, a képen látszanak a tüskék, felmegy 60-ra, majd vissza 50-53 közé. A VGA top radival a várható kb. 5-6 fokot bukta, a liquid felment 43 fokra, elől csak 32.
CPU teszt: Aida ray-tracing tolta fel 80-ra, Cinebench, CPU-z, más Aida tesztek 70 körül.
3D Mark CPU tesztje 66 fokon ment. Utóbbi a képen.
Szóval ebben a H700-as házban a fenti radi nem bírt a 3600-tal vmiért, ami érdekes mert front esetében hasonlóak az értékek a 2600X-hez, elől a tüskék után visszahűl, fent meg a tüske értékén maradt a proci.
-
Floyd80
addikt
Hát ha egy ilyen sima lapban mint az enyém támogatott a 3900X, akkor simán. Nyilván számít mire használod, az egyik cikkben volt egy jó meglátás erről. Ebben pont az Aorust tesztelték, hogy melegszik a VRM rész durván és megéri-e egy drágább procival használni.
To give a break on this criticism, we do not recommend pairing a 330 USD MRSP processor with a mid-120 USD MSRP motherboard for 24/7 heavy workloads in a professional or semi-professional use. There is a big difference on stress on the components when using only for games, gaming + streaming and low impact CPU tasks versus these kind of heavy scenarios.
[ Szerkesztve ]
-
Floyd80
addikt
válasz SECTORnooB #7181 üzenetére
Itt csak messziről nézi a 4.2-őt az ABBÁ-s Bios. BFV-ben PBO-val 4175-4125, nélküle 4075-4125 között. Alaplap vagy a 2600-osnál tapasztalt gyengébb eresztés?
-
Floyd80
addikt
válasz Scarletiel #7193 üzenetére
Még 2600x alatt volt ugyanilyen jelenség, Metro Exodusban pl., de F12018-ban még élvezetesebb volt, elvileg utorrent háttérben csinálhat ilyet, nálam legalábbis ez akkor megoldotta. De az is lehet, hogy VGA driver volt, pl. energiagazdálkodásban lehet, hogy visszavehet, ha geforce-od van. Loggolni kellene, hogy a szaggatásnál mennyi az órajel.
RTX 2060 topicból: "A GPU-Z logjában az látszik, hogy 96-97%-on a GPU, egy mp-re leugrik pl. 65-re (Addig össze is "töröd" a kocsit), majd vissza 97-re."
[ Szerkesztve ]
-
Floyd80
addikt
Sztem ezek voltak akkor is fenn elsőnek a keresőn a 3600, 3600x-szel, mikor a 3000-es széria még sehol nem volt itthon. A címűkön 658 vállalkozás működik, tehát székhelyszolgáltatónál van. 2005-ben alakult, egy viszonylag jól működő gépjárműkölcsönző volt, de tavaly már nem volt árbevétele, az új tulaj 23 éves, szóval a szokásos megszabadultunk a cégtől.
[ Szerkesztve ]
-
Floyd80
addikt
-
Floyd80
addikt
válasz fudi2002 #7362 üzenetére
Megpróbálom, de már a BIOS update után sem volt meg a 4.2, az új chipset meg múlt héten jött. Gondolom nem számít, hogy BIOS update után nincs újrahúzva az egész rendszer.
Lehet a Giga BIOS így sikerült vagy Gianni selejtes 3600-ot adott.
[ Szerkesztve ]
-
Floyd80
addikt
válasz fudi2002 #7362 üzenetére
Revision Number1.9.27.1033File Size50 MBRelease Date9/27/2019
Amúgy ebben sztem nincs is új driver, mert mikor felraktam, az eszközkezelőben lévő driverek ugyenezek voltak, amit a telepítő is kiírt. Lehet csak ezt: Contains desktop idle optimizations for 3rd Gen AMD Ryzen™ Processors.
-
Floyd80
addikt
válasz Malibutomi #7370 üzenetére
Ki kell kapcsolni a gear down mode-ot.
-
Floyd80
addikt
válasz csucsbicep #7515 üzenetére
Office, Adobe termékek pl. kicsit gyorsabban indulnak a 3600-nál 2600X után, de a laptopban lévő i7300 ugyanezt hozza vagy gyorsabb is. Volt itt nálam idén 4770k, 2600X most 3600, átlag userként nehéz különbséget találni, játékban látom az extrát, mondjuk gyorsabb volt a videókódolás is pl., de bootolás valóban lassabb, eleve a BIOS kezdőképernyőig 10 mp amíg a ramokkal játszik vagy mit csinál.
[ Szerkesztve ]
-
Floyd80
addikt
válasz csucsbicep #7520 üzenetére
Nem sokba raktak 1220-at: https://www.anandtech.com/show/13091/analyzing-b450-for-amd-ryzen-a-quick-look-at-all-the-motherboards/22
-
Floyd80
addikt
válasz alázógyík #7538 üzenetére
2600x-et cseréltem, még éppen elment 42-ért (tavasszal a 4470K 45-ért ment el...), a másik meg 63, nincs sok értelme várni sztem. Illetve játékban mintha jobban kihajtaná a VGA-t. Van egy-két game, ahol 2600X alatt a VGA csak 60-70%-on ment egy-egy helyszínen, ott most ezek az értékek jobbak lettek. Főleg kevésbé optmailzált játékok.
-
Floyd80
addikt
Köszi, ezek addig parttalan viták, amíg nem látjuk a gépet, mi honnan kap levegőt, milyen ventik stb. Most így pár hét után azt mondanám, hogy a 3600 kb. öt fokkal melegebb a 2600X-nél, de hát nem volt fix tesztkörnyezet, hogy alá is tudjam támasztani, csak így a napi használatban ezt látom.
-
Floyd80
addikt
Egyetértek, ezt a lapot használom én is, meg GB-t úgy 10 éve és, ezt is több hét után választottam ki, Asrock, MSI Tomahawk is képben volt persze, de audio, LAN minősége, csatlakozók száma, VRM hűtés miatt ez lett befutó.
A VRM része az árához mérten került kialakításra (először volt ivalami balhé, hogy a Giga kamu VRM specifikációt adott meg 8+3 fázissal hirdették, valójában 4+3), a tesztekben heavy workload-ok esetén írták, hogy ha már egy felső kategóriás procink van, akkor a lap is legyen az, mert ott a VRM tényleg gyenge láncszem lehet. De a Guru normál tesztjében pl. "Above a thermal image of the VRM Area and corresponding temperatures - this is under full CPU load and measured after 5 minutes in default conditions. M2 is the VRM heatsink under it, the MOSFETs, M1 are the solid chokes and capacitors. There's nothing worrying to see here."
Itt pedig ahiol komolyabban megizzasztották:
"OCCT AVX workload showed us that the mosfets did reach VRM throttling temperatures (122 °C). On the bright side, the mosfets do have OTP (Over Temperature Protection).
To give a break on this criticism, we do not recommend pairing a 330 USD MRSP processor with a mid-120 USD MSRP motherboard for 24/7 heavy workloads in a professional or semi-professional use. There is a big difference on stress on the components when using only for games, gaming + streaming and low impact CPU tasks versus these kind of heavy scenarios.
Nonetheless, we reached 97 degrees Celsius on our Blender stress test (16 °C ambient) using the 2700X under stock settings, which is not very terrible, but far from ideal.
This model can be used with a 2700X for productivity, but we do not suggest it. There is a saying: “Even though you can, does not mean you should”.A BIOS mondjuk nem teljesen kiforrott, pl. nem egyértelmű, hogy az AMD CBS és Overclock menüben miért vannak ugyanazok a beállítások, miért nem törlik az egyiket. Illetve nálam a 3600 ABBA Bios nem hozza a 4200-őt, hogy ez a lap vagy Ryzen miatt, nem tudni.
-
Floyd80
addikt
válasz Capricornus #7585 üzenetére
A RAM-ra gyanakodnék én is, hogy valami van az XMP profillal. A 8 pin az egy 300W- procinak is elég kraftot ad, ez sztem elmegy 4-gyel is, de majd kiderül.
-
Floyd80
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Xbox Series X|S
- Essejó: MultiCooker avagy az elektromos kukta. Ötletek, tippek, tanácsok, receptek.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- E-book olvasók
- Milyen notebookot vegyek?
- IFA 2024: Prémium órával jelentkezett a Withings
- Filmvilág
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen