- Qualcomm lapkával és nagyobb teleppel várható a CMF Phone 3 Pro
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Apple Watch
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Milyen okostelefont vegyek?
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lord Myn
őstag
válasz
DarthSun
üzenetére
Pedig DOS alatt (igen, '93-ban még Win 3.1 volt, elsődlegesen DOS-t használtunk).
Az alaplapom nem volt egy nagyszám akkoriban, VLB-s OPTI495SLC volt, AM386-40-es volt benne 387 koprocival és 4MB memóriával.
#128657arn: volt pár játék, aminek GUS-ra is optimalizáltak MIDI zenéjét, de általában véve az FM után még a roland emu-s játékok is messze jobban szóltak (AWE32 még nem létezett ekkortájt). Igen, egyébként az általad említett hwmix-re írtam (az interpoláció miatt), hogy sokkal tisztább volt, mint mondjuk az SB16-nál.
Minden gus tudott hwmixet az elejetol...
Én a hardveres analóg mixerre gondoltam azt csak v3.7-es revíziótól kezdve tudott, az én első generációsom még nem.Amikor a gus megjelent, meg az sb16 sem volt piacon
Nálunk már javában volt (mindkettő '92-es megjelenésű, ha jól emlékszem), mert sokáig vaciláltam a két kártya között, hogy melyik legyen (aztán a GUS MIDI hangja meggyőzött). -
arn
félisten
válasz
Lord Myn
üzenetére
Minden gus tudott hwmixet az elejetol, es dos ala nem kellenek drvek, a program tamogatja kozvetlenul (ha nem, akkor kellett az emulacio).
A midije ugy szolt, ahogy hasznaltak… pl a midi demok fantasztikusak, de ilyen szintu kihasznalas jatekokra nagyon nem volt jellemzo. Pl az awe32 ugyancsak szegenyes romjat volt hogy jobban hasznaltak, mert hallatszott, hogy azon ki is probaltak.
A hwmix azert hallattszott az elejen jobbnak, mert volt rajta hwes interpolacio free… ez a par khzes mintaknal nagy elony volt, amugy ennyi a csoda. Ahogy fejlodtek a procik, a swmix jobb hangu lett, es nem limitaltak a gus beepitett hwes korlatai. Hwesen (marmint dac, etc), kutyakozonseges volt, hasonlo szintu, mint a kortarsake, nem jobb, rosszabb.
-
arn
félisten
válasz
hobizoli
üzenetére
Egy hullamtablas midi ugy szol, ahogy megirjak… itt nem a kartya fogja eldonteni, hanem hogy melyikre forditottak idot hogy az adott hangszerkeszletet rendesen kihasznaljak, vagy keszitsenek egy sajatot.
Digi oldalrol addig volt elony, amig a gus hwmixe jobb volt, mint a swmix… az elejen igen, utana mar nem. Hwmixet par jatek hasznalt lenyegeben.
Amikor a gus megjelent, meg az sb16 sem volt piacon.
-
-
-
Lord Myn
őstag
válasz
DarthSun
üzenetére
Fizikailag nem szólt az SB és a GUS sem #7 feletti IRQ esetén, efelett esetleg a profin megírt Doom, a többi az rosált...há' ez van...
Ez nem igaz... Nekem '93-ban lett meg az első GUS kártyám és 11-es IRQ-n volt az 16-bit audio (ez volt az alapértelmezett) és minden szólt rajta rendben (OPTi 495SLC alaplapom volt), pont, hogy a DOOM nem szólt rajta akkoriban, ott kellett 7-es átrakni, persze későbbi verziókon ezt orvosolták és akkor már maradhatott a DOOM-nál is 11-en. -
válasz
DarthSun
üzenetére
Nade, ezert erekelnenek a konkret, DOS alatti tapasztalataid. Olyan cimek, esetleg linkelt infok, readmek, ahol kerek perec leirjak, hogy a GUS hasznalo, az hasznaljon 11 alatti IRQ-t es ne azt a defaultot, amit alapbol konfigural az utility.
Nem erdekel az emulacio. Nem kell tobbet leirni.
-
Technikai adatokkal nem tudok dobálózni, csak DOS alatti tapasztalatokkal. #9 IRQ felett minden bizonytalanná vált. Tegye fel a kezét, aki nem így gondolja, és ott volt a kezdeteknél is.
Fizikailag nem szólt az SB és a GUS sem #7 feletti IRQ esetén, efelett esetleg a profin megírt Doom, a többi az rosált...há' ez van...De hát kárpótol ma már bennünket a modern madness DOS. A modern alaplapi hangkártya lehet esetleg #15 cascade akármennyin is, a VSBHDASF megszólaltat mindent is. SB32/Awe32/Live/Audigy/XFi/HDA alaplapi támogatva...mi kell még...
Korábban a linkeket, forrásokat, binárisokat is linkeltem, +néhány általános DOS set sorral is + komplett lementett imagekkel is, melyek CD-DVD-pendriveről is bootolhatók. Ki kell próbálni, és nem is kell megtartani a drága retró kártyákat, nyugiban el lehet adni a mai magas gyűjtői áron. A modern DOS/Win98 driverekkel a modern gépek kompletten ugyanazt tudják, mint a ma már drága, régi cuccok.
-
hobizoli
nagyúr
amikor ne kezdtem az itthoni PC-vel 1996 januar kozepe-vege fele, a Win95 mar par honapja kint volt, sokat nem is kellett DOS alatt sem keccsolni vele, mert szerencsere akkor relativ jo, es megfelelo tamogatottsagu, kevesbe egzotikum hardverekbol volt a elso PC-m is osszedobalva, szoval azzal ment minden IS flottul
ezt meg a PC-s bolt rakta igy ossze anno
volt egy par default konfigjuk, akkor meg 2-3 fele DX2-DX4 486-s meg ket Pentium-s, es kisebbik 75MHz-s Pentium-st valasztva abba kertunk ket felaras "extra"-t, a 850MB helyett 1,3GB HDD-t meg a 1MB-s S3 Trio VGA helyett Miro Video20SD-t 2MB VRAM-l
amugy mast nem is nagyon lehetett, mert nem volt sok alaplap (se) akkoriban
...de ment mindene rendesen
talan meg a SB2.0 vagy vmi SB16 volt ott listan, de akkor nem is volt ra ammo sem, meg ugy is voltunk vele, hogy azt kesobb is bele lehet rakni
az eger meg a CPU kuler februarban, a 8->16MB EDO RAM bovites aprilisban, a 2,4x CDROM meg a SB 32AWE csak nyaron kerultek bele
azokat mar egy ismeros szervalta, aki PC-s boltban dolgozott -
válasz
hobizoli
üzenetére
Ami hivatalosan lehetseges, azt en nem hivnam trukkozesnek. DOS alatt, ha egy HW-t nem hasznaltal, akkor "szabad volt" az IRQ, amit elfoglalt. Technikailag nem foglalta el, mert nem volt hasznalva, ez DOS
. A PnP valtoztatott ezen annyit, hogy PnP kartyakra csak olyan eroforrast osztott alapbol a BIOS, amirol ugy tudta, hogy nincs hasznalva, azaz, amit nem foglalt el masik PnP vagy mas (pl. PCI eszkoz). Ha ilyen kornyezetben, letiltottad a pl. az LPT1-et, akkor felszabadult az alap 7-es IRQ, amire a BIOS ra tudta osztani pl. a PnP-s SB16-ot, vagy a GUS PnP-t. Az IO-APIC hozta be a 15 feletti IRQ-kat, talan az ACPI reszekent. Windows 98-tol van ennek supportja, talan az SE-tol. DOS alatt ez nem nagyon szamit.
-
hobizoli
nagyúr
volt vmi oylan trukkozes is, hogy a nem hasznalt LPT meg a COM2 portot le lehetett tiltani es akkor felszabadult 1-1 IRQ, amit ezek hasznaltak
de lehet ez mar a Win98/WinXP alatt mukodott csak igy...bar ha jol emlexem, a WinXP mar 0-23 kozott hasznalt "virtualis" IRQ-kat is, persze ahhoz olyan deszka is kellett
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Ezt megint nem ertem.
"93- ban még nem is létezett olyan lap, mely 11- re tudta volna pakolni a GUS"
Az ISA kartay, 16 bites reszen vannak rajta a cascadeolt IRQ-k. Az IBM AT-val erkeztek, a 80-as evek kozepen. Ezt tamogatja minden, 16 bites slottal rendelkezo alaplap. Semmilyen alaplap nem pakol semmit sehova. MInden ott van, amit beallitassz."meg driver/program sem, úgyhogy gondolom csak rosszul emlékszel":
Rakd fel, a korabeli GUS utiljait es lass csodat. Tokeletesen menni fog. Miert ne menne? Az a default a kartyan, amikor elinditod az utilcsomag telepitojet. A fejlesztok a gyartoi SDK-t kovettek, ott pedig, ez kiemelten fontosnak volt irva, mert a nem cascadeolt IRQ-k kezeleshez kepest, cascadeolas eseten kulon kellett foglalkozni a 2. megszakitasvezerlovel.Mar ezerszer leirtam, hogy nem erdekel az emulacio semmilyen hardwaren, az a hardware erdekel, ami anno is volt.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
Lord Myn
üzenetére
pont ez az, hogy juzereknek a SB szo szerint plug'n play volt, nem akartak keccsolgetni a bealitasokkal, IRQ-kal
hanem DOS alatt is csak kivalasztod a game-ben, hogy SB32AWE es egybol van hangja
ennyit kellett volna megcsinalni a GUS-l is: rendes driver koritest rakni melle, ami SB-k melle mindig adott volt
ezt evek alatt sem tudtak/akartak megcsinalni hozza, azert is ment a levesbe az egesz vegul, hiaba volt hardverileg jobbabb
ahogy nezem most maga ceg is megszunt 1997-ben, pedig akkorra ezek a zsugak meg csak par evesek voltak
...eccercsak ott maradt az egesz driver szupport nelkul
1997-ben meg csak Win95OSR2.x volt -
'93 karacsonyan, a BBS-rol lekuzdott Doom 0.99 megszolalt a 11-es IRQ-ra allitott GUS eseten
Elhiszem vagy nem Neked, de az nagyon régen volt, és nem is tudnám kontrollálni, mert akkoriban nekem egy GUS irdatlan összeg lett volna, az első GUS retróként...talán 2010 körül érkezett.11- esen ???? 93- ban még nem is létezett olyan lap, mely 11- re tudta volna pakolni a GUSt, meg driver/program sem, úgyhogy gondolom csak rosszul emlékszel...
Sőt még az SS7, P2, P-III korszakban sem lehetett 11- re lőni DOS alatt, abszurd kizárt. Meg ha lehetett volna, akkor is csak egy game, esetleg a Doom szólhatott 11- en...Nem erdekel az emulacio, valodi hardwaren erdekelnek a dolgok, a DOSBoxot is azert raktam fel most, mert mas lehetosegem nincs arra, hogy valos idoben, azonnal kiprobaljam.
DOSBox ugye eleve nem natív hardver, szóval az az alatti próba semmit nem bizonyít.
PCEm sokkal közelebb van a tényleges vashoz, reálisabb.
Bár én a madness modern driverekkel támogatást preferálom, ez sokkal gyorsabb is, és megfelelően skálázható is, a modern DOS driverekkel. -
Szoftvert mutatni ? Most így hirtelen nem, a blogjaimban épp eleget foglalkoztam evvel, be lehet keresni. Próbapadon éppen az FX...,evvel foglalkozom most, kizárt hogy minden hozzászólás esetén cserélgessem a gépeket, továbbiak majd...
A túró tudja hogy a GUS mikor és hogyan is szól/szólnia kéne, a retró címeimben ott volt, de most pihennek, lehet hogy állásukban meg is kotlottak
Pár retró címben odavág, de pld Tyrian alatt kezdetben torz hang, viszont javítható lett.Cascadelt IRQ, 9 felett ahogy illik rosál, avagy nincs hang/fagyás.
Tegye fel a kezét, aki IRQ9 felett sikeresen használt DOS alatt hangkártyát....nem jelentkezik senki...gondoltam.
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Az szamit, hogy amit elinditassz binaris, az hol varja az IRQ megerkezeset. Ha cascadeolt IRQ-n, akkor ha nem ott jon, akkor nem fog a szoftver tovabbmenni. Fagyast fogsz tapasztalni. A DOSBox forrasat megnezve, nem tartalmaz jatek binarisokhoz patcheket, hogy atirja a szoftvert, igy ebbol a szempontbol, mind1, hogy PCem-en vagy DOSboxon emulalod.
Tehat, ha '93 karacsonyan, a BBS-rol lekuzdott Doom 0.99 megszolalt a 11-es IRQ-ra allitott GUS eseten, akkor az ma is meg fog szolalni, ha ujra letoltod es erre konfiguralsz egy PC-t. Ezen nincs mit ragozni, mert ez mukodott.
Ha nem vizsgaltad, akkor honnan tudod, hogy a GUS-t tamogato szoftverek nem szolnak cascadeolt IRQ eseten?
Nem erdekel az emulacio, valodi hardwaren erdekelnek a dolgok, a DOSBoxot is azert raktam fel most, mert mas lehetosegem nincs arra, hogy valos idoben, azonnal kiprobaljam.
-
Lord Myn
őstag
válasz
hobizoli
üzenetére
Azért nem hallottad ki a szebb hangját, mert nem multi csatornás audio-t hallgattál rajta (pl. demókat). Nekem volt sok GUS-om (első generációs - még hw mixer nélküli - sima, MAX, PnP). A driverei és az emuláció híresen sz*r volt, de ha valami 100%-osan támogatta, akkor mérföldeket vert szinte minden korabeli konzumer kártyára. Nem kellett hozzá semmi hifi cucc, hogy halld a különbséget.
Igazából a GUS azoknak volt jó, akik szerettek hackelgetni, próbálgatni, 3rd party szoftverezni, akiknek out-of-the-box kártya kellett, azokat mindig lebeszéltem és SB irányba tereltem. Egyébként sok mindent tudtak a GUS kártyák, amik nem is voltak promótálva (pl. a PnP effekt processzora paraméterezhető volt, erre tök véletlenül jöttem rá, sehol nem dokumentálták).
-
hobizoli
nagyúr
GUS-nak az volt a baja, hogy sw-sen sosem volt igazan jo
nekem az SB32AWE volt, a fullos, gyarilag hangcsippes, RAM bovitos verzio, az barmivel barmikor mukodott csont nelkul
havernak a GUS-a volt, mondjuk kulonosebben nem hallottam ki azt a sokkal szebbnek tartott hangjat, ha egyatalan...., mert a korabeli PC-s hangszorok meg fejhallgatok sem voltak vmi nagy eresztesek ugy enbloc egyebkent sem, de hogy allandoan vmivel keccsolnie kellett, arra 1000% emlexem
lehet vmi csitti hazimozi erositon kijott volna a diffi, de az pont nem volt egyikunknel sem ehhez -
11- en már nem viszi, kizárt.
DOSBox : az egy gagyi emulátor, ilyet soha nem használtam, ott előfordulhat hogy még megy 11- en, mivel a gazdagép azt jelenti az emulált hardvernek, és konvertálja.
PCEm : na ez már jó, rendesen BIOStól kezdve emulál, tök mindegy hogy a gazdagépben ki hol is áll éppen.Mutass kerlek olyan szoftvert, aminel van GUS support, de a default, 11-es IRQ nem valaszthato ki.
Nem vizsgáltam, gőzöm nincs, nekem a lényeg hogy az adott retró konfigban éppen mi hogy is fut, és az IRQ11 itt nagyon messze van...érdektelen DOS alatt.
Madness alatt akár a 30. IRQ is ott van(low 15 alatti átlapolással, IRQ holderrel), ezért jobb a legmodernebb gép is ma retróra, mint a valaha is létezett legjobb retró gép.
Komolyan mondom a grafika/hang/skálázhatóság(sebesség), minden is jobb mint egy naptárazóson. Ráadásul a naptárazósból több gépet is kell tartani. Madnessből elegendő egy, pld a Zen2 - XT- től a máig ok. -
válasz
DarthSun
üzenetére
Dehat, te nem akarsz szoftvert mutatni, ahol implementalta a fejleszto a GUS supportot, majd kulon figyelt arra, hogy a default cascadeolt IRQ-t ne tamogassa, aminek a fontossgat az SDK is kifejti. En, ilyennel, a maga idejeben egyetlen egy szoftverrel se talalkoztam.
Sott, a Creative oldalan az SB Pro is elhozta a cascadeolt IRQ tamogatast, igy egy SB Prot tamogato szoftver, mar tamogathaja a 10-es IRQ-t (pl. kesei szoftverek kozul, nezdd meg a jazz jackrabbit setup programjat. Ha sima SB-t valasztassz, akkor nincsenek cascadeolt IRQ-k, ha a Pro-t, akkor pedig lesz. A DOSBox emulacio alapjan, mukodni is fog.). Nyilvan, ezzel nem sokra mesz, ha olyan szoftvert akarsz hasznalni, ami nem SB Pro kompatibilis, csak sima SB, mert ott nem volt meg erre az opciora lehetoseg, ezert nem fog megszolalni a kartya. SB 16-tol megtobb cascadeolt IRQ hasznalhato.
-
Nem azt irtam, hogy egymsara kell pakolni, csak azt, hogy DOS alatt ilyen lehet, ha nem hasznalod egyszerre. A Windows egyik dolga amit elvett, az pont ez. Hiaba tudtam, hogy a kezi scanner es a modem SOHA nem lesz egyszerre hasznalva (hiszen, miert pocsekolnam a perceket scannelessel), Windows alatt megsem lehetett ISA eseten egymasra pakolni az IRQ-kat. Ezt csak a PCI hozta el.
-
válasz
DarthSun
üzenetére
A Doom tokeletesen viszi a 11-es IRQ-t GUS-t hasznalva, vitte anno is, viszi ma is (meg a 0.99-es, BBS-rol toltott shareware is, tudom, probaltam, igy hasznaltam). Minden GUS nativ szoftvernek vinnie kell a 11-es IRQ-t, mert ez a kartya default konfigja, az SDK is kulon kiter erre.
DOSBox alatt most megneztem (ott iss 11-en van a GUS, hiszen, miert lenne mashol?) is szol a 0.99-es Doom.
Mutass kerlek olyan szoftvert, aminel van GUS support, de a default, 11-es IRQ nem valaszthato ki.
-
Ha megnezed a GUS SDK-t, akkor az elejen, '93 korul, meg az lett mondva, hogy a MIDI-vel kapcsolatos esemenyekhez, az Emulation/MIDI IRQ-t hasznalja a fejelszto, a digi hanghoz kapcsolatos esemenyekhez pedig, a "sima" IRQ-t. Ez pedig, magaval vonzza az, hogy ne legyen ugyonaz, mert azzal kulon dolga van/lehet a fejlesztonek (ezt, en sose probaltam ki!). Ezert, nekem meg se fordult a fejemben, hogy egy IRQ-t valasszak ra, hiszen ami a doksiban van, az van. A kesobbi SDK-ban, a 94-95 okrul, mar az volt, hogy mindent lehet egy IRQ-n hasznalni, de fontos, hogy ha akarsz SB emulaciot, akkor kell a kartyahoz rendelni egy nem cascadeolt IRQ-t, mert az SB, amit a GUS emulalt, ott fizikailag nem leteztek a cascadeolt IRQ-k (hiszen, azok csak a 16bites ISA reszen vannak ott, az emulalt kartya meg 8 bites volt).
Az, hogy lesz-e kartyautkozes, az attol fugg, hogy utkozore konfiguralod-e. Leirtam, hogy lehet a GUS es az SB is ugyonazon az IRQ-n, ha nem hasznalod oket egyszerre. Sott, az LPT es a GUS es az SB is lehet ugyonazon, ha nem hasznalod oket egyszerre. Nekem a 7-es az LPT volt, azon logott egy HDD, emiatt minden olyn jatekot hexeditorral kellett baszogatni, ami nem tette lehetove, hogy masik IRQ-t valassz, vagy leszarta azt, hogy mi van a BLASTER-ben. Erre irtam, hogy ha hexeditor kell a GUS-hoz es hexeditor kell az SB-hez is, akkor tok mind1, hogy melyik kartyaja van az embernek.
-
Nem, a 11- esen akkoriban semmi nem is ismerte fel a hangkártyát, még a brutálisan jó, és profi Doom sem, max 9- ig...
A GUSt meg a sima 5/7 IRQ- n is csak szűkebb lista, hát sok program sem... néhány pld a saját listámból természetesen szólt.Nagy énekes vagy hogy kiállsz a közösség elé evvel a hanggal, 11- es IRQ annó DOS alatt
, na ne röhögtessél már, aki annó benne volt, vagy akár később retróként próbálta ki, mindenki tudja hogy ez lehetetlen. -
arn
félisten
En kezdetektol egy dmat es irqt hasznaltam gushoz. Ez csak egy sima kartyaazonositasra hasznalt id volt az adott liben belul, annyira nem foglalkoztak mar akkoriban a gus supporttal, hogy ez sem tunt fel nekik.
Sose volt gond a kartyautkozes, se regen, se most. Hangkartyakhoz irq 5,7 dma 1,3,5, portok meg 220,240,330 - ezekkel minden megy.
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Az elso hangkartyamtol, kb 93 elejetol egeszen addig, amig volt ISA slot a gepben, a GUS a 11-es IRQ-n volt. Nem volt ezzel baj.
Itt megint irtal valamit, miszerint "DOS korszakban senki nem is írt a 11- hez detektálást". A cascadeolt IRQ-k az AT-val jottek, a 80-as evek kozepen. Szeles koru tamogatottsaga volt.
-
OFF - politika fórumra kerestem rá, nem találtam - van a PH- n ilyen ? Pici postom lenne, ami itt ugye nem rentábilis...
-
IRQ 11 : már kifejtettem...mi is nem érthető ezen ?, DOS korszakban senki nem is írt a 11- hez detektálást, nem is volt értelmezhető annó. Ma már persze 1-2 modern cím fejlesztve lett rá - ahogy pl fentebb is írtam a Q2DOS pld.
Hát de ez annó urbanlegend, modern DOS, Win98 esetén működik/működhet, a maga korában viszont minimum divide error/védelmi hiba/kék halál, meg még mittomén emlékeznem milyen hibák.
Mondjuk modern madness gépek esetén ezek már nemigen jelentenek problémát, a lelkes retró programozók kb a problémák 99.9%- át megoldották mára, persze ezen szint csak madness gépek esetén működik. Naptárazós retró esetén továbbra is problémák vannak, ezért is érdemes ma már modern gépet használni a retróhoz is, kevesebb gond, kevesebb viszki/nyugtató kell az agyvérzés elhárításához.
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Akkor kezdjuk elorol, pontrol, pontra.
Mit jelent az, hogy "rosal az IRQ 11"?
Ha egy adott fejleszto megirja a tamogatast a cascadeolt IRQ-hoz, akkor a cascadeolt IRQ-k valaszthatoak lesznek a szoftverben es mukodni fognak. Ha nem irja meg, akkor ezeket ertelemszeruen ki sem fogod tudni valasztani a szoftverben, hiszen nem lett leprogramozva. Nem tud elofordulni olyan, hogy 1 IRQ nem megy, mig a tobbi, az mukodik.
-
Végigolvastam, nemigen érthető. --- úgy mint pld a PCIe to PCI konverternél is hasonlóan félreértetted a dolgokat, több hsz váltás után sem értetted az adott konverter hardveres felépítését, a mostani esetben meg már a szoftveres dolgokkal sem vagy tisztában.
Amit leírtam az az érvényes, PONT.
Hát ahogy fentebb is jeleztem, sokkal okosabb vagy nálam, de az IQ, bizonyos spec dolgokban nem feltétlenül előny, egy butább ember is jobban tudhatja. -
válasz
DarthSun
üzenetére
Mit jelent az, hogy rosal az IRQ 11? Azok a szoftrverek, amik kezelnek cascadeolt IRQ-t (tehat, ugy irta meg a fejlesztoje, hogy ezt kezeli, hiszen DOS eseten, a szoftver kezeli ezt), ok kzeleik ezt, ami nem kezeli, ott be se tudod allitani a cascadeolt IRQ-kat. Ugyonez igaz a cascadeolt DMA csatornakra is. Nincs olyan, hogy egy adott IRQ nem megy. Volt egy bugos kiadasu DOS4GW, ami crashelt, ha cascadeolt IRQ volt hasznalva a programbol. De, ez tok mind1, hogy mi volt. Akkor is crashelt, ha GUS, akkor is ha az egy SB16, de akkor is, ha az egy DOS-os CD iro szoftver volt, es a SCSI kartya volt ilyen IRQ-ra rakva.
Nem ertem amit irsz, nem ertem, hogy hogyan kapcsolodik ide. Nem ertem a szavakat a kontextusban.
Az IRQ es a DMA az egy csomo vezetek az ISA kartya csatlakozojan. Ha ez az osszes vezetek be van kotve a kartyan a chipbe/vezerlobe/barmibe, akkor az adott kartyan szoftver tudja konfiguralni az IRQ-t es a DMA-t (az I/O cim is hasonlo, de egy kicst mas a mukodese, de esetunkben, az mind1). Ha a chipen nincs eleg lab, akkor tulajdonkeppen a jumperrel, fizikailag kototted ossze a csatlakozon levo adott sorszamu IRQ vonalat, a kartyan levo chippel. A szoftveres konfiguracio mehetett PnP segitsegevel de mehetett akar a kartyahoz levo sajat szoftver segitsegevel is. Ez ennyi, itt nincs mit varazsolni.
Voltak itt egyebkent "hybrid" megoldasok is, pl. az ESS ES1688, az egy nem PnP kartya, ezekre a kartyakra a PnP miatt kerult egy ES968, ami PnP kepesse tette az ES1688-at, illetve tartalmazott pl CD-ROM vezerlot es MP401-et is. Az ESS ES1968 az tulajdonkeppen egy ESS ES1688 es egy ES968 egybe integralva.
DOS alatt "nehez" utkozest csinalni, mert, amit nem hasznalsz, az nem utkozhet. Tehat, ha pl fogsz egy SB Pro-t, es azt a 7-es IRQ-ra konfiguralod jumperekkel, majd fogsz egy GUS-t es azt is a 7-es IRQ-ra konfiguralod, akkor meg semmilyen rosszat nem kovettel el. Ezutan ha van a programod, ami felprogramozza az SB-t, DE (es ez fontos) nem nyul a GUS-hoz, akkor a szoftver amikor megszakitast kap, akkor biztos lehet benne, hogy ez, az SB-tol erkezik. Ha pedig, a szoftvered felkonfiguralja a GUS-t es nem nyul az SB-hez, majd ha kap egy megszakitast, akkor itt is biztos lehet benne, hogy az a GUS volt. A baj akkor van, amikor pl. MIDI-re a GUS-t es digi hangra pl. az SB-t hasznalod, mert akkor mind a ketto kartya be lesz allitva, majd amikor megerkezik a megszakitas, akkor meg fog dermedni a szoftver, ha a fejleszto ezt nem kezelte le (es ezt nem szoktak lekezelni). Nos, a HDD, az LPT porton azert okozhat gondot, ha be van toltve a driver a CONFIG.SYS-ben, mert ilyenkor ha ugyonerre a vonalra rakod a hangkartyat is, majd a hangkartya meghuzza az IRQ vonalat, akkor erre reagalni fog a driver is majd szepen megdermed az egesz, hiszen a megszakitas nem neki szolt.
Ahogy irtam, az ISA kartyaknal nincs sorrend, minden slot egyforma, 1 slotot tetszolegesen tobb slotra oszthatsz.
-
válasz
envagyok
üzenetére
Annyiba kerülne, hogy inkább veszek egy új tápot. A kondicserét szerintem én is meg tudnám csinálni, már korábban 1-1 kondit kicseréltem tápban is meg alaplapon is, működött minden tovább. Egyszerűen nem éri meg ilyen régi tápra költeni.
Szerk.: bocsánat, nem jól fogalmaztam. Régi is, meg egy nagyon belépőszintű táp. Ha valami régi patinás darab lenne, akkor megérné. -
-
Hopp, alapból nálam az ilyen szintű lapokon az LPT tiltott(nem kell), soros1 enable esetleg, de az sem fontos, mert itt már megy az USB egér Win alatt, néha DOS alatt is, PS2 meg mindíg.
GUS/11 IRQ : korábbi DOS címek alatt rosál, Q2DOS alatt tippre jó lehet, de ezt modern hangkártyákkal próbáltam, modern gépen, modern DOS driverekkel. Win alatt pedig az említett modern WDM driverrel már nincs gond.
A DOS alatti szabadon cserélgetést fenntartom a két hangkártya között, 3 gépben is próbáltam, és teljesen mindegy hogy PnP vagy jumperesek, megfelelő beállítással teljesen rugalmas hogy az SB avagy a GUS az első IRQ szerint, és azt is kb lexarják melyik-melyik ISA slotban van, a fent említett beállítások határozzák meg a működésüket.
Tudom hogy rendszerszinten kb sokmindenhez jobban értesz mint én...de ez most nem az a terület... -
válasz
DarthSun
üzenetére
Dehat, irtam, hogy a 7-es IRQ az LPT port IRQ-ja, amin rajta volt a kulso merevlemez. Ha be volt irva a drivere a CONFIG.SYS-be, akkor nem allithattad a GUS-t is a 7-es IRQ-ra, mert crash volt a vege. Ezert, ment a GUS a 11-es IRQ-ra, mert az emulation IRQ volt az 5-oson. Mert ha meg is oldod menuvel, hogy ne mindig legyen betoltve a driver (beepitett menu tamogatas eleve csak 6-os DOS-tol van, elotte kulso szoftver kellett ehhez is), teljesen ertelmetlen megoldas lett volna az, hogy van 1 setup IRQ 11-et hasznalva es van egy masik IRQ 7-et, hiszen a szoftvereket is folyton allitgatni kellett volna.
Ha a kartya nem PnP vagy nem olyan kartya, ami tudja ezt szoftveresen allitgatni, akkor nem tudsz nem jumperelni semmit, hiszen a jumpernek valahol allnia kell. Ha egymasra allitod vagy te vagy a PnP BIOS, akkor nyilvan utkozni fog, de azert van a BIOS-ban mod arra, hogy megmagyarazd a PnP BIOS-nak, hogy ne hasznaljon bizonyos eroforrasokat, illetve, a DOS alol inditott PnP enumeratorok (pl a CTCU/CTCM) pedig olyan IRQ-ra konfigoltak a kartyakat, amit megadtal neki.
De pl. PnP-nel, ha nagyon nem akartal szivni, akkor sok kartyan van egy kis EEPROM, ami a PnP konfiguraciot tarolja, pl az elfogadott konfiguracios settingeket. Ezeket en siman atirogattam, igy pl be lehetett fixalni egy PnP SB16-ot a 7-es IRQ-ra ugy, hogy sehol, semmit sem kellett kezzel alltani, mindig csak es kizarolag a 7-es IRQ-n jelent meg a kartya, hiszen ezt az egyetlen IRQ-t hagytam meg az EEPROM-ban arra, hogy hasznalhassa. Ez egyebkent remekul dokuemntalt feature a PnP specifikacioban, tehat szeles korben alkalmazhato volt. En meg szeretem azokat a megoldasokat, ahol valamit ugy alakitassz at, hogy "piszkalasmentes" legyen a kesobbiekben es igy a PnP legnagyobb problemajatol is megszabadult az ember egyszer es orokre.
-
GUS/SB : ezen pozíciókat már szemtelenül fiatal koromban begyakoroltam, 50 évesen. Az egyedülálló SB- t meg már gyerekkoromban...30 évesen - nyilván a várható 120 éves(nagyképű megjegyzés, nem kell elhinni) életkoromhoz képest a 30 év, gyereknek számít.
Base/IRQ/lowDMA/highDMA : 220/5-1-5 vagy 240/7-3-7. Szabadon setelhető, nem PnP kártyákkal jumperekkel, PnP esetén alapból a GUS telepítő + SB esetén a CTCU/CTCM párossal...szóval rugalmas melyik is van elöl : IRQ5 vagy 7 kiindulópont.
DOS default : ha semmit nem jumperelünk, PnP állítunk, épp ami kijön, de hát ütközhet a kettő ekkor.
-
válasz
envagyok
üzenetére
Azert, az AI elotti informatika elegge egyszeru es determinisztikus mukodesu. DOS alatt siman tudtad piszkalni a binarisokat a gyarilag, a DOS telepitovel felkerult debug.exe-vel, mas rendszereken pedig, vagy van reszletes log, vagy hozzafersz a forraskodhoz. Pl. legutobb azzal tosztam el tobb napot, hogy rajojjek, hogy hogyan tudok hardvermodositasdefiniciot "injektalni" egy linuxba ugy, hogy nem akarom egyaltalan megmodositani a futo disztribucio semelyik reszet (mert nyilvan, ha atirom a forrast es leforditom, az mukodik es egyszeru, de nem akartam egyaltalan modositani azon, ami gyari) es a disztribucio elindulasanak elso pillanatatol elnie kellett ennnek a modositasnak, az nem volt megoldas, hogy boot utan definialom a hardwarevaltozast.
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Mit jelent az, hogy a GUS elol vagy az SB elole? Az ISA slotoknal nincs sorrend, barmi lehet, barhol, az osszes slot, es az osszes sloton levo osszes csatlakozolab egyenerteku, egy ISA slotra siman parhuzamosan rahuzalozhatsz tobb slotot, mukodni fog.
Azt sem tudom ertelmezni, hogy mit jelent az, hogy DOS default.
-
envagyok
veterán
Milyen szerencsés voltam, hogy nekem kimaradt kb. a 1985-1998 korszak "fejlődése"
C64-et kb 92-ig aktívan használtam, ott szerencsére semmivel se kellett küszködni
Utána meg már soundblaster live-al maximum a szarabb driverek szivatták az embert, de messze nem Gravis szinten.
Így utólag már szerencsés az ember, mert minden problémára talál a neten bejáratott megoldást, vagy egy frappáns választ Geminitől, és pillanatok alatt talál megoldást, ami IT doktori diploma nélkül régen hetekig vagy örökké tarthatott. -
A lehetőség ma is megvan, ahogy fentebb jeleztem, modern gépen is:
- >madness + VSBHDASF + betölteni egy GUS.sf2- őt< !!
SB32-Awe-Live-Audigy-XFi-legmodernebb alaplapi hangkártyákat támogat.
Sokat hallgattam a 3 féle GUSt, ez ugyanazt a fellinget adja vissza, és minimalizálódott a kompatibilitási gond is... -
+1, DOS alatt csak az 5/7 IRQ a bizti. Pár progi felismeri a 9/10/11- et, de az ritka. Pld a def Doom1-2, de hát azt még hozzáértő programozó írta, Carmack.
A Q2DOS meg védett üzemmódban a 15 fölé láncolt megszakítást is, modern gépen FHD- ben, de gondolom azt is amiatt tudták implementálni, mert az eredeti forráskódot szintén a mester írta. -
A 7-es kellett a nyomtatoportnak, meg az arra dugott kulso merevlemeznek, igy a GUS ment a 11-re es 5-re az emulation/MIDI IRQ, a bugokat meg meg kellett szerelni (azt pl nem '93-ban, hanem a PnP-vel erkezve tudtam meg, mert annak a leirasaban szerepelt, hogy a ketto IRQ-t allithatom ugyonarra, igy a 11-es IRQ+DOS4GW hiba javithato lett volna, ha mind a ketto IRQ-t az 5-osre teszem...
de ezt anno nem tudtam, a kiprobalas gondolata meg fel se merult bennem). Milest hasznal pl a simcity 2k is emlekeim szerint, de nekem ezekkel sem volt soha gond, vagy, ha megoldando feladat volt, akkor azt megoldottam. Nem volt vele tobb hajciho, mint ami van ma generikusan az eszkozokkel. Cim alatt mit ertessz, pl az I/O cimet? Nekem mindig 0x220-on volt a GUS. Most van 0x240-en, mert 0x220-on az ESS van. Egyebkent, szerintem, technikailag tok mind1, hogy GUS-hoz hexeditalod a jatekot egy DOS4GW cserehez, vagy SB-hez hexeditalod, mert leszarja a BLASTER valtozot es IRQ7-en akarja a kartyat, amikor neked az 5-on van.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
. A PnP valtoztatott ezen annyit, hogy PnP kartyakra csak olyan eroforrast osztott alapbol a BIOS, amirol ugy tudta, hogy nincs hasznalva, azaz, amit nem foglalt el masik PnP vagy mas (pl. PCI eszkoz). Ha ilyen kornyezetben, letiltottad a pl. az LPT1-et, akkor felszabadult az alap 7-es IRQ, amire a BIOS ra tudta osztani pl. a PnP-s SB16-ot, vagy a GUS PnP-t.
, na ne röhögtessél már, aki annó benne volt, vagy akár később retróként próbálta ki, mindenki tudja hogy ez lehetetlen.