Hirdetés
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pro!Petya
addikt
válasz RECSKA #12152 üzenetére
Az ilyen és hasonló degeneráltak miatt életképesek ezek a reddites szálak mert összemossák Stilt megjelenéskori szopá$ával és tádámm itt a világvége mindmeghalunk jóslatok.
[link]
(És az ilyen képes redditre felmenni sírni)
pöcsömöccse CB15 és BFV ből rájött hogy 4 hónap alatt degradálódótt a cpu-ja 1,325v -tól .... No comment.[ Szerkesztve ]
-
boogie84
veterán
válasz Qtya123 #12120 üzenetére
Már tudom miért Heat az az NFS.
Proci sztem 78 fokra csak épp felugrott, mert amikor sasolom akk 70 alatt van mindig.Lehet fikázni a Noctua D15-öt, de akármit csinálok nem tudom lejjebb hűteni. Új házban még mérek egyet, ha akkor sem hűvösebb, akkor sajna negatív offset jön. Bár nem gondolnám h a 70 fok magas lenne. (i5-2500K@4,4GHz is volt 60 fok játékok alatt)
A sütiknek is szükségük van szeretetre.
-
tag
válasz Pro!Petya #12151 üzenetére
A linkben van pár user a nyitó postban, leírják elég jól.
Nyilvánvaló, hogy a legtöbb ember itt nem extrém módon terheli a CPU-t. Semelyik game nem extrém terhelés, de pl több hét prime95-szerű load (avx az összes szálon) már igen. Extrém load mellett jön elő a degradáció.
Nyilván nálad nincs ilyenről szó, meg a többi gamer esetén sem.[ Szerkesztve ]
-
chopin42
addikt
1.325...
Üdv! ryzen 3600-al 4.2g/1.325 úgy néz ki, meglett
Ibt max lement hiba nélkül:
Majd kb 26 óra prime 95 small fft:
Gyors tesztelés után mindenben jobb, mint a stock/-0.0125uv, pbo, pbo off. Fogyasztás 90w helyett max 100w ibt alatt.Szóval szerintem marad így![ Szerkesztve ]
Szakmai kérdések csak a fórumban...
-
Qtya123
őstag
-
veterán
válasz stfreddy #12157 üzenetére
ez olyan, mint amikor a furmarkkal toltak regen a vga stress tesztet 2-3 napig, es csodalkoztak, hogy leolvadt a kartya... ezeket egyszeruen nem arra terveztek...
mint amikor banyasztak a vgakkal moddolt bios nelkul 7/24ben, oszt rinyaltak, hogy beszart fel ev alatt...
intel sem hiaba lotte be az avx terheles alatti minuszos offset szorzot... ha valakinek extrem terheles alatti stresstestre all fel, az nyomja ki a pbot, oszt csa.... sok idiota...[ Szerkesztve ]
Nézd meg a hirdetéseim. Finomságok!!!
-
tusi_
addikt
Bekapcsoltam a PBO-t meg az LLC-t, kicsit huvosebb lett igy, viszont a boost marha jo lett. R20 alatt 4125-50, de jatek alatt 4400-50 re boostol, a 4400 at hozza eleg stabilan
Ez biztos all core, mert a 2700 3475-ig ment ugyanott stock allapotban.
Time Spy alatt nott 200 pontot csak ettol.[ Szerkesztve ]
eat, sleep, play, replay
-
Freddy S
tag
Érdemes lgalább 2db ot venni ezekből a procikból, mert nagy különbségek vannak. Az egyik 3600X, alapból pont ugyanannyi R15 pontot tudott, mint a korábbi antituningos 3600-asom, de tuningban 4150mhz-ig tudtam küldeni stabilan 1,3V mellett. Aztán betettem a második 3600x-et, ez el sem indult. Bármit csináltam, ki-be raktam, bios reset, akkor sem akart indulni. Éppen gariztatni akartam, mikor AMD oldalán olvastam jól meg kell győződni, hogy tényleg rossz-e, más alaplapban kipróbálni. Észrevettem végre kijött egy új bios Asrock x470 hez (nyár óta először) és azzal elindult egyből a proci. Vagyis valószínűleg egy új stepping, hogy legfrisebb bios kellett neki. Ezzel tuning nélkül több pontot kapok R15 ben, de tuningot is jobban veszi mert 4250MHz-nél járok 1,3V mellett. Most sajnos hűtés elégtelensége gondolok, mert terhelés hatására 40fokról rögtön 80fokra ugrik a proci, szerintem új hűtőm, nem illeszkedik rendesen, amúgy tovább is tudnék menni tuningban.
LGB - Lets go Brandon ugyanazt jelenti mint FJB csak takartabban. FJB pedig F - Csúnya szó, J - Joe, B - kitalálhatod!
-
Paxker315
addikt
ha már előjött a tartósság-élettartam és LLC is: hallottam olyan nézőpontot, miszerint a túl agresszív LLC ténylegesen negatívan befolyásolja a cpu várható élettartamát (agresszív: terhelés alatt még túl is lő a nyugalmi V-n)
Ezzel kapcsolatban vélemények? MSI deszkákon 8 szinten van LLC, az 1-2-es a legagresszívabb, a 3-4-es szokott "ajánlott" lenni, 5-6 meg kíméletes.
legyen üres
-
nagyúr
válasz vtomi2 #12141 üzenetére
No ez jó kérdés. Ugyanaz a lapunk és ramunk van, a lapon legújabb BIOS nálam is, csak R5 3600X CPU-val. Nálam nincsenek ilyen anomáliák. D.O.C.P. bekapcs, ram megy 3600-on és jó.
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
-
Pro!Petya
addikt
válasz Paxker315 #12165 üzenetére
"ha már előjött a tartósság-élettartam"
Nem kell túlmisztifikálni a dolgot!
OC mellett ahol már emeltünk a Vmax & Fmax-on ott nem ajánlatos Pmax-on járatni huzamosabban, főleg ha Tmax is az egekben van.
Ilyen esetben a vártnál gyorsabb a degradáció , de ez az összes cpu-ra vonatkozik.Voltagemax - Freqmax - FIT érték
Powermax- gyári maximum
Thermalmax - ----//---- -
gaben88
őstag
Ha mar LLC, Giga x570-en ki, hogy hasznalja? Nekem eddig auton volt...
iPhone 13 Mini, PS5, PC, iPad (10th gen.), Switch OLED, Steam Deck, Quest 2
-
Omli85
őstag
válasz Paxker315 #12165 üzenetére
Azért szerintem erősen túl van tolva ez a degradáció kérdés. Mindennapi használatban nem eszetlen OC-val előbb fogod cserélni a procit mintsem a tuning miatt degradáció lépne fel. Jelenleg kb ugyan az van mint 1 gen startnál a problémák forrása a nem kiforrot bios a szériához. Én kivétel nélkül OC-val használtam az összes AMD procimat többnyire asus lapban LLC 3-4 értékekkel. 5+ év után is ugyan azt tudta az FX is anno meg cirka 3 év alatt az 1700 se romlott semmit pedig egyiket se kíméltem és nálam nem a játék volt a fő többnyire h264, h265 encode akárt 10+ órás időtartamokban.
Ha ésszel csinálja az ember akkor nem hinném hogy bármi mértékű teljesítmény vesztés lenne főleg pár éves távlatokban.
[ Szerkesztve ]
ASUS TUF GAMING X570-PLUS, AMD Ryzen 7 5700X , RX Vega 56@64, CRUCIAL 16GB Ballistix Sport LT DDR4 3200MHz CL16, Seasonic PRIME 1200W
-
Freddy S
tag
válasz Freddy S #12162 üzenetére
Szóval ez a másik 3600x érezhetően jobb, 4200MHz-et 1,25V mellett stabilan, Aida Raytrace 64 tesztet akárhányszor lenyomja, illetve már egyel kisebb feszen is, de ráhagytam egy kicsit. Ez már jónak számít, vagy vannak még jobb 3600x -ek?
LGB - Lets go Brandon ugyanazt jelenti mint FJB csak takartabban. FJB pedig F - Csúnya szó, J - Joe, B - kitalálhatod!
-
Alpi.
addikt
válasz Pro!Petya #12153 üzenetére
Kabaré... A 2 felhozott bizonyító eset :
1. :
" went through the Fmax & Pmax testing and sometimes exceeded Tjmax (95°C)"2. :
" Would you say that 1.28vcore would be safe. Power draw during IBT with Linpack maxes out at 198watt and temps around 78 to 79C max. I have the option of running it at 4.29Ghz about 25mhz less but only using 1.25vcore."Mit mondjak erre... Ha olvasták volna, amit 3 hónapja írtam, nem jártak volna így : [#6992]
Nem mondom, hogy tényleg degradált nekik, mert továbbra is azt gondolom, annyira nem egyszerű kárt tenni ezekben, de ha igen, akkor is user error 100%-ban, nem a chip hibája.
Ha teljesen ellenkező irányba megyünk az összes beállítással, mint amiben működne magától, belerakunk sok 100 óra prime-ot az első hónapban, lehet sikerül végül kárt okozni.
Még mindig inkább sikertörténetek ezek nálam, mint óvatosságra intő példák.[ Szerkesztve ]
https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
weri
senior tag
" went through the Fmax & Pmax testing and sometimes exceeded Tjmax (95°C)"
Javits ki ha tevedek, de tudtommal 80°C folott mar szepen faradnak a kondik elfele. Aztan ha igy degradalodott akkor az mar inkabb sztem juzer fail mint cpu fesz :dNem hiszek a véletlenekben. Az események mögött - bárhogy fordulnak is - mindig van egy terv.
-
Alpi.
addikt
Persze, hogy az ! Emeli 95 fokra a max-ot, manual setup, hogy nehogy tudjon reagálni a szerencsétlen a magas hőfokra, majd végigvereti egy jó hosszú, full Avx teszten....
"The original limits for Ryzen 3000 SKUs were:
- 3600 = 4100MHz (80-95°C) / 4200MHz (< 80°C)
- 3600X = 4200MHz (80-95°C) / 4400MHz (< 80°C)
- 3700X = 4200MHz (80-95°C) / 4400MHz (< 80°C)
- 3800X = 4300MHz (80-95°C) / 4550MHz (< 80°C)
- 3900X = 4400MHz (80-95°C) / 4650MHz (< 80°C)Since then, the HighTemperature limit has been reduced further to 75°C (from 80°C)."
Ez a boost algoritmus max hőfoka. Tehát, akkor enged el egyetlen egy magot csak max. boostra, ha 75 fok alatt van. 80-95 fok közt még az 1 szálas boostot is nagyságrendekkel csökkenti. És ez alapból nem is történik meg "high current load" mellett, csak ha "low current" van, ha magas a terhelés már jóval alacsonyabb órajelek közül válogat. Viszont ha ideálisak a körülmények, 1,45-1,5V vcore-t is kap, hogy elérje azt a 4,5 - 4,6 ghz-es csúcsokat. Ez a hivatalos működési séma a boost algoritmusnál. Most aki ebből képes egy fix (ezred V-okig lol), pontosított értéket mondani, ami még biztonságos, az mennyire lehet egzakt szerintetek.... Én nem akarok itt minősítgetni senkit, azt sem tudom cáfolni, hogy degradált a procija, de ha csak picit igaz lenne az 1,3V -os határ fölötti károsodás (minden mástól függetlenül, mint ahogy állítják), már bokáig járnánk megkotlott Ryzen procikban, mivel ennél mindegyik, akár több tizeddel is magasabbat kap auto-n hagyott beállításokkal. Nagy többségük így van használva.
Továbbra is tartom, hogy degradációhoz egyszerre kell a magas fesz, belső ellenállás (cpu load és órajel) és magas hőfok. Így esély nyílik, hogy képesek legyünk kárt okozni benne. Amennyiben tényleg történt degradáció a Reddit-es esetekben, az ennek a módszernek és a jól végzett munkának köszönhető saját leírásuk alapján megtették az összes lépést.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
Sziasztok!
Következő hetekben tervezek venni egy ASRock B450M Steel Legend lapot és bele egy 3700x/3800x-et, majd még eldöntöm utóbbit.
Utóbbi napokban olvasgatom itt a hozzászólásokat és persze ez egy szakmai topik, de ha én kinőttem már a mókolgatásból (maximum az XMP profilt állítom be BIOS-ban), nem akarok feszültségeket állítgatni meg ilyen dolgok, akkor attól még működni fog a cucc? Viccen kívül.. van olyan beállítás, amit erősen ajánlott ennek ellenére elvégezni?
"Less but better" - Dieter Rams
-
tomsolo
őstag
válasz xEon1337 #12180 üzenetére
nehéz ügy erre válaszolni amikor úgy kezdik az emberek hogy 3700X/3800X-et venne OC nélkül...
kb az egész zen platform erről szól hogy piszkálgasd(nem véletlen jönnek ki az alaplapok default pbo-val ami lényegében ilyen gyári OC) nem véletlen van a nevükben az az X
ha másért nem azért biztos hogy piszkálni fogod, hogy fixen,hűvösebben menjen (alufesz, fix frek etc)
a tudomány egyébként már ott tart, hogy nem a biosban mókolunk hanem az erre rendszeresített szoftverből állítjuk realtime.
Uplay: tom.solo | Steam: tomsolo | Hivatásos zsákbamacska-nyerészkedő
-
Alpi.
addikt
[Csináltam egy gyors videot] , hagytam, hadd mutassa meg Ő, hogy működik. Tisztán látszik, mik azok az esetek, amiket elkerül, mikor mi a prioritás ! Ha úgy gondoljuk, jobban tudjuk, nem gond, de ha így gondoljuk, viszont nem tudjuk jobban, az problémákhoz vezethet.
-
fudi2002
veterán
No, meglesve a videód akkor kérdeznék. Ezt tökre értem, hogyan működik, a miért is világos.
Már csak egy kérdés:
Miért nem féltek többen a 1.3v+tól? A videód is tökéletesen megmutatja a végén, hogy a feszt letolja 1.3v-alá nagy terheléskor. Namost Ti dobálóztok itt 1.35v-okkal vagy felette kicsit, allcore (nem pont Te). Azt már ne is ragozzam, hogy nálad is kitolt pbo vagy asus csodaautotuningdocpszipiszupi alapból még rá is tol, így lett a videód végén 1.306v. Ha kikapcsolod azt, illetve a pbo-t alapra rakod, akkor látni fogod, hogy igaziból az amd úgy teremtette eme jószágot, hogy nagy terheléskor 1.26v körülre lemegy, allcore vhol 4ghz illetve picit akár alatta. Ezek fényében értetlenül állok a megnyugtató posztok olvasásakor.
Pl Te mekkora fix feszt javasolsz, ezek fényében allcore (vagy auto, de pbo buzerálással)?Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
Alpi.
addikt
válasz fudi2002 #12184 üzenetére
Én már megszoktam a félelmet !
Amugy pl. fosnék tolni egy 6 órás prime-ot mondjuk 4400mhz-en 1,35V-al.
Én ha valamit mernék javasolni, amit aztán később be is vállalok, az az, hogy ne használjunk fix értékeket ha teljes biztonságot szeretnénk. Ahhoz, hogy konkrét értékekről egyáltalán sejtésem lehessen, már 20 procit tönkre kellett volna tennem, addig meg bármit is mondanék, úgyse érne semmit kb.https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
fudi2002
veterán
Na látod, ezért örülök, hogy itt vagy nekünk Te.
"Amugy pl. fosnék tolni egy 6 órás prime-ot mondjuk 4400mhz-en 1,35V-al."
Tökéletesen egyetértek, de már nem akarok írni ilyesmiket, mert mindenki magabiztosan lemarház...
A gondom amúgy ezzel, hogy ha 2db h265-ös kódolás megy párhuzamosan , márpedig azt szoktam, "majdnem", hogy olyan terhelésnek számít mint egy prime. (kicsit lazább csak). Namost ezek mennek mondjuk 10-16 órát, mikor hogy. Sztem hamar a valagára vernék ennek a procinak így...[ Szerkesztve ]
Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
mozso
senior tag
A Cinebench multi core teszt nem számít nagyon magas terhelésnek. Szerintem a probléma ott jön elő, hogy a per CCX overclockingnál fixen beállítják sokan az 1.32x-1.35x voltot alapértelmezettnek és ha törik, ha szakad azon megy a CPU. Majd eltúlzott ideig tesztelik ezeket AVX meg mindenféle brutál teszt alatt, hogy stabil-e. Per CCX mellett általában ki van kapcsolva minden automatikus downclock + undervolt.
Ezzel szemben a PBO amikor a Cinebench multi core tesztnél komolyabb terhelést kap a CPU, mint pl. Prime 95 small FFT, Y-Cruncher, IBT, AIDA stress test, stb. Akkor visszavesz az órajelből (akár 4GHz alá és 1.28 volt körül / alá, attól függően mit mérnek a szenzorai).
Van olyan ASUS X570 fórumos gyerek, aki per CCX overclockingol, és azért kapcsolta ki a 95 celsius foknál a gépet lekapcsoló biztonsági mechnanizmust a BIOS-ban, mert boot közben is túlhevült a CPU-ja (ekkor nem megy még a fejlett energia gazdálkodás). Mondván Windows-ban mindig 91-92 celsius a max hőfok nála, akármit is futtat. -
Alpi.
addikt
válasz fudi2002 #12186 üzenetére
"A gondom amúgy ezzel, hogy ha 2db h265-ös kódolás megy párhuzamosan , márpedig azt szoktam, "majdnem", hogy olyan terhelésnek számít mint egy prime. (kicsit lazább csak)."
Így van ! És, mint az alap működésből látni, oda akár egy 4.300 mhz @ 1,35 V is kívül van az Amd által preferált zónán. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ott már a seggére is versz a cpunak, mert ennyire nincs kihegyezve az alap-működés. Viszont vannak szerencsétlen esetek. Lehet, hogy épp egy érzékenyebb cpu, nem mindegy a hőfok. Apróságok dönthetnek. Lehet, hogy ha közben 65 fokos a proci, a világ végéig elmegy, de ha 85 akkor meg már károsodik. Az biztos, hogy a fentebb említett " if I may ask seen that I only overclock manually. Power draw during IBT with Linpack maxes out at 198watt and temps around 78 to 79C max." mutatja, hogy mennyire könnyen megugrik a fogyi ! 4,350 Mhz körül Így alakul Avx-el. Emmellé még bejön egy magas hőfok és át is billenhet a határon. A videon is látni, hogy Cinebench alatt mutatott 4,150 - 4,175 Mhz-en mennyit vissza kell vennie, mikor Y-cruncher megy. Még 4 ghz-ek is befigyelnek, ahogy dolgozik azon, hogy ne emelkedjen tovább a hőfok vagy a fogyi. Nyílván ez egy nagyon biztonsági működés, ahogy alapbol megy, de mutatja, hogy milyen dolgok-ra kell figyelni ha tuningoljuk. Vagyis, hogy mik ne teljesüljenek egyszerre. Nem azt mondom, hogy ne tuningoljuk, mert érdemes, sőt egy negatív offsetelés mindenben csak javít, ami majdhogynem hülyeség, ha nem léped meg. Kissebb, fogyi => jobb órajel, jobb hőfok. Érdemes mindenképp összeismerkedni a chip-ünkkel, ha már egy helyen lakunk jó ideig !https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
Puma K
veterán
válasz tomsolo #12182 üzenetére
Az AMD ezzel a Ryzen szériával hozta be azt, hogy már gyárilag a lehető legnagyobb stabilitás mellett kihozza automatikusan a CPU-ból egy jó hűtő és szellőzés mellett a maximumot az alaplap.
Tehát az esetek 99%-ban avagy a nagy átlag számára felesleges piszkálni a CPU-t ahogy a topik gazda is írja: [link]
Mert ezt már csak össze kell pattintatni és hagyni automatán a fő beállításokat és csak XMP-t meg ventilátorprofilt kell állítani.Az X-nek meg azért van előnye, mert alapból-gyárilag garantált a magasabb órajel az azonos számozású sima procihoz képest.
Ez pedig van ahol és van akinek számít, hogy 100%-os stabilitás mellett magasabb órajelen ketyeg bármiféle hozzányúlás nélkül.Ahol meg nincs sima variáns csak X-esek azok a procik a felső-közép vagy felsőbb kategóriába tartoznak és adja magát az X-es jelölés.
Máskülönben marketing szempontjából hülyén adná ki magát ha lehagynák a nagyobb procik mellől ezt a jelölést-megkülönböztetést az ezek alatt lévő kategóriákba tartozó prociknál meg viszont ott virít az X.Az Intel van még azon a maradi szinten, hogy a CPU-iban hagy még valamennyi órajelet amivel extra teljesítmény érhető el... (nálam pl ha stabilizálni tudnám 5400 MHz-cen a procimat akkor a 24/7-ben használt 5100 MHz-hez képest 6% extra teljesítményt érnék el) és ezt érdemes a felhasználóknak maguk előbányászni... majd ha ezek is képesek lesznek szintet lépni, akkor nagy eséllyel a Turbo Boost valamelyik következő verziója fogja tudni azt amit az AMD már egy ideje kínál a procijaival.
Részemről azért építettem vízhűtést tavaly júniusban, mert vártam a Ryzen 3000 szériát és ha arra esett volna a választásom amikor platformot cseréltem ősszel, akkor egy olyan gépet akartam ami AMD esetén kifutja automatikusan magát ha ott a kellő hűtési teljesítmény bármiféle hozzányúlás és esetleges instabilitás nélkül.
De részemről szeptemberben az akkor elérhető alaplapok döntötték el a kérdést, hogy egy akkor ~67.000 Ft-os alaplap tudta azt amit akkor AMD vonalon X470 esetén ~100.000 Ft X570 esetén pedig ~140.000 Ft-ért tudtak volna hozni.
A mostani procim használtan ~2.5 év garanciával az átlagtól jobb tuningpotenciállal és így magabiztosan az elérhető legjobb teljesítménnyel játékokban pedig annyiba került mint egy új 3800X boltból. Szeptemberben.
Ha jön a Ryzen 4000 széria és hozza azt amire számítok akkor lehet nem fog sokáig maradni a mostani alaplap+proci duó.
[ Szerkesztve ]
"Cuccok: csattogós lepke és tiki-taki" └[ʘヘʘ]┘
-
Alpi.
addikt
És még mindig megy a procija ! Ez mutatja, mennyire sérülékeny a cucc !
Olyan, mint a Csernobil sorozat uccsó részébe, mikor elmondja, mik vezettek a robbanáshoz. Én teljesen megnyugodtam pl. ! Ba@ott biztonságos dolgok ezek, igencsak nem egyszerű robbanásra bírni ! Zsinórba meg kellett lépni egy csomó "mit ne tegyünk soha egy atom-erőműben" lépést és ezen kívül még mindig szükség volt külső tényezőre is. Valami ilyesmi van itt is sztem, szóval nem kell tartani, hogy bármi gond lenne a termékkel ezen a téren.https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
addikt
Nekem a 3600 4.2ghz-n van extreme llc mellett a vid 1.1v ez van 210mv-tal +offsetelve 1.310v-ra. Játék alatt max 60fok, erős stresszteszt alatt max 79fok. Nálam pbo+auto oc mellett a 4ghz-t se éri el és hőfokban még több is erős stresszteszt alatt. Nem tudom meddig fog maradni ez a proci, lehet cserélek majd kövi gennél, addig biztos így fog maradni. Majd ha degradálódik megírom, de szerintem nem fog.
-
snecy20
nagyúr
válasz Puma K #12189 üzenetére
Akkor viszont már majd a leendő AM5 és Ryzen 5xxx, egyértelmű.
Még 2020-ban lesz egy dobás AM4-re, aztán csúnya szóval mondva át lesz adva ez a platform is a múltnak. Az életciklusának legvégén beszállni egy platformba...lehet hogy megbánná az ember.Az Oroszországnak küldött iráni drónszállítmányok csak elnyújtják a háborút.
-
mozso
senior tag
AIDA, Y-Cruncher, CPU-Z @ 3900X PBO, Scalar 1X, 0Mhz OC. Nagyon konzervatív PBO beállításokkal.
AIDA tüskeszerűen, pillanatokra jobban felfűti, vcore ugrál 1.306-1.288 között
Y-Cruncher picit alacsonyabb hőfok, de konstans magasabb terhelés, vcore ugrál 1.288-1.224 között
CPU-Z még kisebb terhelés, vcore fix 1.320Az új vízhűtés hozott nekem 7-8 celsius csökkenést, mióta ezeket a programokat utóljűra néztem. Korábban az AIDA azért bement 90 - 91 celsius közé is pillanatokra, most 80-83 volt a max. Szerintem jól látszik, hogy terhelésfüggően adja a vCore-t PBO-nál.
-
tomsolo
őstag
válasz Puma K #12189 üzenetére
"Az AMD ezzel a Ryzen szériával hozta be azt, hogy már gyárilag a lehető legnagyobb stabilitás mellett kihozza automatikusan a CPU-ból egy jó hűtő és szellőzés mellett a maximumot az alaplap."
Ja idle-ben, netezés közben nagyon kell a maximum, ezért fűti magát ha kell, ha nem.
Uplay: tom.solo | Steam: tomsolo | Hivatásos zsákbamacska-nyerészkedő
-
-
Puma K
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- (nem csak) AMD FX / Ryzen tulajok OFF topikja
- MárkaLánc
- Asszociációs játék. :)
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Samsung Galaxy A15 5G - válts belépőt!
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Windows 11
- Magisk
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen