- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- One mobilszolgáltatások
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Google Pixel topik
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Sz4bolcs #21321 üzenetére
Én is lesz@rtam a Mugen hangját, nem is azért váltottam. A Mugent tartom az egyik legjobb hűtőnek ár/értékben. 7 éven keresztül használtam a különböző változatait. Csendes, közel olyan hűtési teljesítménye van, mint egy NH-D15-nek vagy Thermalright Grand Macho-nak, és fele annyiba kerül.
Amúgy engem a procui hőfok ugrásai sem zavarnak, a venti profilt is azért lőttem csak be, hogy feleslegesen ne ugráltassa a ventillátorokat, nem a zaj miatt. -
Nagytoll
senior tag
válasz
Sz4bolcs #18774 üzenetére
Nálam is tomahawk max-ban van egy 3900x körülbelül 2 hete. Stock coolerrel (high módba kapcsolva) idle-ben 34-48 fok között ingázik. Játék közben eddig csak Minecraft és Witcher 3-al tudtam tesztelni. Maximum 78 fok volt amit láttam és egyszer 4.485 GHz volt a freki. Átlagban olyan 4.2-4.3-at megy. Jövő héten jön a dark rock pro 4, kíváncsi vagyok azzal boostol-e majd a dobozra írt 4.6Ghz-ig.
Minden alap beállításon van még, de ha bent lesz az új hűtő akkor neki akarok ülni finomhangolni a beállításokat. Ilyen szinten még nem tuningoltam sose, úgyhogy lehet lesznek béna kérdéseim. Amit tudok, hogy mindent biosból fogok csinálni mert Linuxra nincsen ryzen master. -
-
Brekkk
őstag
válasz
Sz4bolcs #17456 üzenetére
Valahol hallottam, hogy alapból túlfeszeli a CPU-t a lapok többsége.
Intel H67 és 3770-ről jövök, nekem még a BIOS-t is tanulni kell majd.
I7-nél nálam minden alapon vagy AUTO-n volt, offset-tel levettem a CPU feszt és ennyi.
3, 4 fokkal hűvösebb lett a proci és ment minden. Most is ennyi az igényem nem több. Hűvös legyen és halk, ezért is vettem erősebb VRM-mel megáldott lapot. (meg az esetleges későbbi fejlesztés miatt).
Tuningolni egyenlőre nem szeretnék.
Mire kellene figyelni? -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Sz4bolcs #16453 üzenetére
mert rosszat nezel.
ezt irta :
"Az ott kiírt cpu clock alapján ítélem meg, eddig nagyon bejött. "vagyis azt kell nezni milyen frekit ir az Aida a cpura.
*elbaszigete, de itthagyom az utokornak, kozben tovabb olvastam, es megtalaltam a "a proci meg 4,65ghz..," stringet is.
-
fudi2002
nagyúr
válasz
Sz4bolcs #16431 üzenetére
Ugyanaz a véleményem mint a rutinos kollégáknak akik írtak, soc fesz szivat sztem.
Tudom, nagyonparaszt megoldás, de a soc feszt a következőképpen szoktam belőni. Elindulok 1.1v-ról. 3600mhz if esetén lefelé indulok először. És most jön a a furcsaság. Friss windows indítás után aida64->Gyorsítótár és memória mérés, megvárom míg betölt rendesen a win, majd indít. Az ott kiírt cpu clock alapján ítélem meg, eddig nagyon bejött. Nálam 4600 a legjobb amit ír. Ha csökkentem a feszt megyek lefelé cpu pl: 4300-ig, s jön a csavar, ha tovább csökkentem akkor a mem olvasás írás stb értékek kezdenek csökkenni. Tehát magyarul addig megyek lefelé, míg tisztaindítás esetén 4600mhz marad. Így még sosem lőttem mellé. 3600mhz+ nál nyilván valszeg felfelé kell indulni. Persze ebbe finoman belejátszik, hogy a vddg-t is nézem folyamat hozzá. Tapasztalatom szerint 3600-ig elég a 0.995v felette (3900x esetén, többinél nem tudom) pedig 1.05 is elkelhet. Hozzáteszem ez ugye ballistix esetén, ami kevésbé terheli az imc-t. Nálad ez magasabb is lehet ami kell hozzá, mivel a bdie terheli. -
Lukitomi
aktív tag
válasz
Sz4bolcs #16426 üzenetére
Nekem 1.025V SOC-val stabbil volt a 3800X. Cseréltem egy 3900X-re és random újraindulások jöttek random időközönként, de főleg nagyobb terhelés közben és nem tudtam mitől. Közben memót is cseréltem és még a korábbi 3733MHz sem akart menni, így lejjebb kellett mennem 3600MHz-re a ramokkal, de sokkal alacsonyabb időzítésekkel. De így is voltak random újraindulások, próbaképp feljebb vettem az SOC feszt 1.037V-ra, így már ritkábban voltak az újraindulások, úgyhogy még feljebb vettem és most 1.05V-al stabil hetek óta.
3 hete megy a Folding, közben videókonvertálás Handbrake-el, ha éppen nem konvertálok, akkor a cpu is Foldingol. Valószínű az SOC emelése megoldja a problémádat, korábban több hónapot teszteltem memória-proci beállításokat, már a legelején is, amikor megvettem az első legerősebb procimat az 1800X-et, random leállás-újraindulás hibára utal az alacsony SOC feszültség. Első-második generációnál a túlzott proci alulfeszelés is okozott ilyen hibákat, de a harmadik generáció "csak" teljesítmény csökkenéssel reagál az alulfeszelésre bizonyos határokon belül. -
válasz
Sz4bolcs #16398 üzenetére
Nekem akkor csinálta ezt a 3600-am, amikor PBO mellé állítottam negatív offset-et. Szerintem önmagától is visszaveszi idle-ben, néha túl jól sikerül, és akkor már sok neki a mínuszos offset. Ha offsetelsz, vegyél vissza belőle kicsit, ha nem, akkor meg adj rá egy keveset pluszban, de egy lépcsőt nyomnék csak be kezdetnek.
A fenti témához: mégis mi a fenétől károsodna mondjuk egy 1.25 alatti setuppal, amikor mind a fogyasztás, mind a vcore, mind a hőmérséklet alul marad attól, mint amit PBO mellett kap? Az egyedüli különbség, hogy itt nincs idle alatt mondjuk 0.9 vcore, de ennyi, minden más tekintetben kisebb érték az említett 1.25. Akármennyire is okos jószág ez a chip, a fizikát nem tudja meghágni, márpedig egy áramkör a fizika szerint akkor károsodhat (bár nem vagyok villamos mérnök), ha túlterhelik watt (fogyasztás cáfolja), feszültség (beállítás cáfolja), vagy áramerősség (na, itt nincs fix, itt lehetnek gondok, de ezt meg a hőmérséklet indikálná) szempontjából. Hova tovább, ha ez mégis így van, miért biztosít rá a gyártó egyáltalán lehetőséget? Megoldhatná, mint Intelnél a non-K egységekben: nincs b@szakodás, nincs fájdalom, viszlát. Amekkora hűtőt veszel, úgy megy, end of the story.
-
válasz
Sz4bolcs #16010 üzenetére
Minden attól függ, hogy kínai barátaink mikor érik utól magukat, és milyen lesz az ellátottság.
Ugyanis VGA fronton tényleg siralmas a helyzet, mert 6 nagykerbe van 15 féle kártya összesen a 2070 / 2070S kártyákat tekintve ebből meg ki is vehetünk kapásból 6db-ot mert az mind Asus, ami mint minden termék esetén kb a legdrágább.
De nézd meg csak a bestmarktot elég beszédes az alábbi kép: -
-
jokeph
nagyúr
válasz
Sz4bolcs #11819 üzenetére
Visszaraktam auto-ra, mert 4,3-on buktam az egymagos teljesítményen, nekem az meg nagyon fontos. 4,4-en kiváló volt, de sajna az SMT OFF meg azzal jár, hogy nincs sleep (S3 state), és az is fontos nekem.
Tökéletesen jól fut auto-n is, még ha lesz kedvem, kipróbálok egy offset minusz Vcore-t.
Csak a ramokat lőttem be XMP-vel (Asus lapoknál D.O.C.P.). -
jokeph
nagyúr
válasz
Sz4bolcs #9576 üzenetére
Üdv !
fudi2002 fórumtárs rendelt egy ilyen lapot és neki R9 3900X van, kíváncsian várom az eredményeit.
CPU-ból már most is mindent támogat:És mint nemrég kiderítettük, megvan a PBO is (B350-ben is).
(#9577) SzlobiG:
2. napja hajtom a cuccost (aláírásomban), én nem cserélném el egy kommersz X570-es lapra.Főleg, hogy ez is új.
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz
Sz4bolcs #8723 üzenetére
Akkor a linkelt helyen keress valami ujabbat.
Pont ilyeneket irogatnak emberek hoy ezzel tompabb azzal elesebb, dinamikusabb ahogy az ujak jonnek ki. 6.0.8816.1 van most nekem fenn, Aorus M lapon az ALC892 az FF00 kategoria. Jol szol fülessel btw.
https://github.com/alanfox2000/realtek-hda-release/releases
A forumban van egy script ami megmondja milyen FFxx driver kell hozza vagy az UAD.
-
válasz
Sz4bolcs #8307 üzenetére
Na mondjuk ez pont jó, hogy te ilyenről cseréltél. Lehet akkor hagyom inkább ezt a ház és hűtő cserét, a jelenlegi házam jóval szellősebb, mint a h510 lenne. Inkább megpróbálom kihozni ebből a maxot valahogy és nem költök el 70-75ezret csak azért, hogy jobban nézzen ki.
-
Pro!Petya
addikt
válasz
Sz4bolcs #7473 üzenetére
Természetesen CB15 alatt nem boostol fel összes magon 4400-ra , de azért ilyen 4200-4225 körül azért várható a freki, mivel nem igazán egy olyan program ami leterheli teljesen.
(hiába 100% a usage)Viszont Prime95 small fft alatt már egy idő után nekem is beesik 4100-4125re.
Itt a hőfok és a fogyasztás is elszáll már. -
-
válasz
Sz4bolcs #7220 üzenetére
Próbálnék kölcsönözni egy DisplayPort - VGA átalakítót, vagy HDMI - VGA átalakítót, és VGA-val használnám egy ideig. Ezek az újabb szabványok annyiból rosszabbak, hogy aktív kommunikáció van a gép és a monitor között, a régi VGA ilyesmit nem tud. Esetleg, ha a monitorodban van hangszóró is, tiltanám eszközkezelőben a hangeszközök között. De ezek csak tippek, viszont láttam már PS2-es rossz billentyűzet miatt nem működő második monitort IRL, ami teljes mértékben a "nanebassz" kategória, azóta mindenre IS gondolok, ha ennyire makacs hibába futok.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Házimozi belépő szinten
- Path of Exile (ARPG)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- XIV. Leó pápa szerint a politikusoknak kezdeniük kell valamit az AI-veszélyekkel
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Apple MacBook
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi A3 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Új Apple iPhone 16 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- Apple iPad Air 4 64GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Apple iMac Pro (2017) 5K - Xeon W-2140B 64GB DDR4 RAM 1TB SSD Radeon PRO Vega 56 8GB
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest