- Magisk
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Apple iPhone 17e – mágnesek ereje
- Mégsem lesz Sony autó
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Megérkezett a Samsung Galaxy A37 és Galaxy A57
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Huawei Watch GT Runner 2 – óra a futóra?
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
Új hozzászólás Aktív témák
-
kelna91
senior tag
Sziasztok! Jacuzzival van itt tapasztalat? "Rendes", merevfalúra nem biztos, hogy beruháznék, de ezek a házilag összeszerelhetők árban nagyon tetszenek. Pl. egy ilyen szimpatikus lenne. Merevfalúnak hat, mert elemekből kell összerakni, de a belső része felfújható. Így a szállítás, telepítés jóval egyszerűbb, olcsóbb. Van azzal tapasztalata valakinek, hogy ezek mennyire jók a használatban?
-
bigrob
őstag
Kerestem abból ilyen puzzle szerűen összepattinthatót, de csak ilyen 5mm vastagot találtam..
Elég az vagy valami konkrétumot tudsz? -
bigrob
őstag
Tudnátok ajánlani medence alá szivacs alternatívát ami nincs aranyárban mint a puzzle szerűen összerakható példányok?

3,05m kör alakú medencéhez kéne. -
Szivattyút keresek medencefűtés építéséhez. Olyan kellene, aminek fokozatmentesen, vagy legalább 3-4 fokozatban szabályozható a vízszállítása és a maximális fokozatban a vízszállítás eléri az 1,8-2 köbm-t óránként.
Merre keressek elfogadható árú szivattyúkat?
-
válasz
luckyboi82
üzenetére
Eléggé belépő, de az akksis Bestway AquaTronix G100 is Csak 36e at Obiban.
-
föccer
nagyúr
válasz
luckyboi82
üzenetére
Nem kell, elég lassú.
-
luckyboi82
tag
Zx300 tulajoktol kérdezném,hogy mennyire gabalyodik a szivocső a porszívózás során? Nem kell ott állni mellette? Most egész olcsón beszerezhető, de érdemi időd szeretnék spórolni vele. Sarkokra rá kell menni külön a porszívóval kézzel? Köszönöm a válaszokat.

-
-
YAS-dude
őstag
válasz
Nerazim
üzenetére
NYY-J kábelt vegyél, az közvetlenül talajba fektethető, a keresztmetszet függ a távolságtól is. Dugaljba 2.5mm2-esnél vastagabbat nem tudsz bekötni, Ferike81 megoldása (egy érkeztető doboz és abból leágazni) jó lehet, ha mégis nagyobb keresztmetszet és/vagy több végpont kell. Én villanyszerelőként biztos tennék egy külön ÁVK-t erre a körre, akár egy 10mA érzékenységűt.
-
Ferike81
senior tag
válasz
Nerazim
üzenetére
Ha mindenképp földben szeretnéd vezetni, akkor tömör réz földkábel. Védőcső ajánlott, a kábel sérülések miatt. Én a villanyóránál tettem a medencének/jakuzzinak egy kmsz-t + fi relét. A keresztmetszet attól függ mit szeretnél róla üzemeltetni, de minimum 2,5. Én 3x4-es kábelt vittem, 45 méteren. A medencénél egy nagyobb kötődobozban leágaztattam 2,5-es vezetékekkel a dugaljakba. De ha megkérdezed a villanyász topikban, adnak tanácsot a szakik.
-
Nerazim
őstag
Udv!
Szeretnek egy kulteri dugaljt kialakitani a homokszuronek, de lenne par kerdesem elotte.
A foldkabel vedocsobe huzva menne a foldben egeszen a falig majd ott fel a falon vedocsoben es fel a padlasra egeszen a villanyora vonalaig majd le a villanyorahoz. Kerdesem, hogy ez a vezetek 1,5 vagy 2,5 -es legyen? Tomor vagy tobb szalbol allo? Illetve a dugaljhoz kell e pluszba kapcsolo vagy FI rele. Esetleg akinek van ezzel kapcsolatba tapasztalata vagy sajat megoldasa az johet ide is vagy privatba esetleg kepekkel.
-
Ferike81
senior tag
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Igen, ez az ami a képen van. Rézben gondolkodtam én is, de macerásabb, drágább, és a közvetlen lángot szerintem nem viseli jól. Az inoxról könnyebben leég a kátrány. Mert a nagy hőkülönbség miatt a kondenzvíz a hőcserélőn lecsapódik, és a füst miatt kátrányosodik. De leég róla szépen. Délután teszek be képet, ha eszembe jut.
Nekem van elég sok hulladék gallyfa, így a tűzelővel nincs baj. -
morfondőr
addikt
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Télen nem lesz jó a hőszivattyús fűtés, már +20 fok alatt is nagyon sokat romlik a hatásfoka, mínuszban meg simán lefagyna szerintem az egész. Nyáron viszont nagyon komfortos, mert a beállított hőmérsékleten tartja a medencét, komolyabbak még hűteni is tudnak ha a nap túlmelegítené a vizet.
-
válasz
Ferike81
üzenetére
Köszönöm a leírást

Építkezés után elég sok fenyő fűrészáru hulladék maradt, szalonnasütéshez, bográcsozáshoz nem szívesen használnám, vegyestüzelésű kazánunk nincs, szóval medencefűtéshez pont jó lenne
Eddig rézcsővel gondoltam megoldani, de ez a flexiblis rozsdamentes inox acélcső jobb megoldásnak tűnik 
Látom, hogy elég könnyen formára alakítható, de lehet kapni előregyártott hőcserélőket is.

-
Ferike81
senior tag
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Nem találtam én sem nagyon leírást, így csak kísérlet jelleggel indult. Vettem 8m DN16 néven futó inox csövet. Ezt egy 60x60cm-es perforált rostalemezre spirálban letekertem, és odarögzítettem simán dróttal. Ez nekem pont betolható a kinti fatüzelésű sütő tepsitartó sínre. Az előremenő cső felül, a visszatérő alul ki van vezetve a sütőből. A jakuzzi leeresztő csonkra tettem egy keringető szivattyút, azt egy ötrétegű csővel a visszatérő csőre. Az előremenő is egy ötrétegű csővel csak simán belelógatva a jakuzziba. Gallyfával tüzelek, óránként kb 5⁰C-ot emel a hőmérsékleten. Mínusz 10 ⁰C környékén 30-ról 40⁰C-ra kb 2 óra és olyan 2 M30-as rekesz gallyfa kell. Így nulla fok körül kicsit több mint 1 láda fa elég. December eleje óta megy, talán 4-5 napot nem fűtöttem kb 2 m³ fa ment el. Az áramfogyasztás (szivattyú plusz szűrés) meg december eleje óta 88 kWh volt szombaton. Tavaly 3 hét alatt elektromos fűtéssel 280kWh volt a fogyasztás.
-
válasz
Ferike81
üzenetére
Erről a fatüzeléses DIY vízmelegítőről írhatnál bővebben.
Nagyon sajnálnék 200-300 eFt-ot kiadni egy hőszivattyús fűtésre, asszony sajnos fázós, neki 33-34 foknál kezdődik a komfortos vízhőmérséklet.
Van egy 2 nm-es spirál napkollektorom, de azzal tavaly nyáron csak a legmelegebb napokon tudtam 34 fok fölé vinni a vízhőmérsékletet
-
nessh
tag
Sok 1,5-ös, félig töltött palackot tettem bele takarás előtt. Kb x alakban vannak benne, nagyjaból összefűztem őket. Akkor kicsit elkezdek megnyugodni
-
nessh
tag
Én a fémvázas medencém miatt aggódok most... Leengedtem a vizet arra szintre ami a "használatiban" van. Nem tudom mit fog tenni vele a jég...
-
-
Ferike81
senior tag
Igen, hagyni kell. Az áramló víz nem fagy könnyen. Nekem az elektromos fűtés még nem kapcsolt be, mert ha begyújtok akkor 2 óra alatt 10⁰C-ot tudok rajta fűteni és egy éjszaka csak 12-14⁰C-ot hűl. Délután simán visszafűtöm amit hűl, és estére még mindig csobbanunk egyet.
-
Ferike81
senior tag
-
nrg_52
addikt
Van esetleg tapasztalata valakinek, hogy bírja a lay-z spa jakuzzi a keményebb minuszokat? Még használatban van, 20 fok alá nem engedem a vizet. Érdemes lehet eltenni a gépészetet, vagy nem lesz baja? Szabadban van, egy vászon tető van fölötte.
-
föccer
nagyúr
Altalaj függő. Ha puha, humuszos a talaj, akkor vastagabb, 8-10 cem, ha szilárdabb, egyenletesebb tömörségű, akkor 6-8 cm elég. Alárendelt szerkezet, nem gond, ha nincs alatta kavicságy.
Ha tartósáan, hosszútávra szeretnéd építeni, akkor tükör kialakítása, altalaj tömörítése, homokos kavics terítés és tömörítés 15 cm vastagságban, fólia terítés, közép vonalba beágyazott hálóval 15 cm beton réteg.
-
nessh
tag
Amennyire megy az idő, inkabb most elkezdek kérdezősködni... 3,5m-es fémpalastos medencém van. Idén csak el volt egyengetve a föld és az oszlopok alá tettem beton lapokat. Idén tavasszal inkább alá betonoznék. Mármint az egész medence alá. Milyen vastag beton kéne? Beton alá kellene tennem kavics réteget?
Kellemes ünnepeket és BÚÉK!
-
Ferike81
senior tag
Sziasztok!
Nem medence, de nem találtam jakuzzi topikot.
Intex spa jakuzzi szűrőjének van valami normálisabb változata a gyárinál? Olyan kis béna, hogy ha naponta cserélem sem nagyon bírja tisztára szűrni a vizet. Kicsit opálos. Van valami jó megoldás erre? -
válasz
parkasz
üzenetére
Tartósság érdekében és a kabantartás minimalizálására én valami keményebb burkolatot raknél oda:
Pénztárca és igény függvényében:
-Térkő
-Beton placc
-Beton placc kültéri járólappal
-Járdalapok (sima beton, van van 1000féle mintás)A kényelem miatt szerintem a kemény felületre ajánlott a medence alá a szivacsos medencealátét, nagyon sokat dob a komfortérzeten.
-
parkasz
senior tag
Sziasztok!
Úgy tűnik véglegesen sikerült a kertben megtalálni a medence ((fém vázas, felállítható) helyét, így szeretném a helyét kialakítani.
Miután az év jelentős részében nincs medence, így a fű hűlt helyét bámuljuk, ezért normális burkolatot tennék oda.
Első körben valami fa terasz burkolatban gondolkodom. Van esetleg tapasztalata valakinek ilyen kialakításban?
A kérdésem az lenne, hogy alá érdemes lenne valami szigetelést tenni? Vagy a vizes környezet miatt értelmetlen?
Előre is kösz minden tanácsért!
-
föccer
nagyúr
Sziasztok!
Takarófóiának milyen vastagságú polyvát vegyek? 80/120/210 g/nm a választék. 5x8 méteres kell.
Köszi, FG
-
andrisms
aktív tag
Nekem a 4m3-eshez volt 5,8kW-os Fairland mini. Leírás alapján talán az is 25m3-ig van. Aztán lett 10m3-es medence, ahhoz már sokat kellett mennie, hogy hatásos legyen. Nem akartam, most cseréltem le egy 11,6kW-os Aquaforte(SC931)hőszivattyúra. Ez tud óránként(tegnap és ma például) 0,5-0,7fokot emelni kb, úgy, hogy a COP-ja majd 4x jobb mint a tiednek.
Bypass fél állásban kb jó, egy szolár takaróval minimális előrébb lennél, de a hőszivattyú biztosan kevés ahhoz.
A COP pedig ilyen időben már sokkal rosszabb is.
Plusz leszigeteltem a kültéri ki- és bemenő szakaszt is, a gépészetben is elkezdtem, és a gépház is körbe lesz még pluszban -
GoZoL
senior tag
Sziasztok!
Medencefűtéssel kapcsoltban lenne kérdésem.
Van egy 18 m3-es medencém amihez vásároltam egy pontaqua HSP 405 hőszivattyút, 5 kW-os és 2,2 m3/h az optimális átfolyású. A szezon végén többet használtam és sajnos azt tapasztaltam nem volt képes felfűteni 30 fokra a medence vizét 5-6 nap alatt sem. Szeptember közepe éjszaka 15 fok nappal pedig 28-30 fok is volt. Takarva volt a medence. Bypass szelepet használok mivel a homoszűrőm 5,6 m3/h így kb fél állásban használtam. Leírások szerint ez a hőszivattyú 25 m3-es medencéhez is használható de a gyakorlat szerint a kisebb medencét se képes felfűteni. A medence földfeletti, alulról beton, gumilemez és xps lap van. Fedés a gyári takarófóliával volt. Mi lehet a probléma? A hőszivattyú áteresztő képessége kevés a homokszűrőhöz ezért érdemesebb lenne olyat keresnem ami legalább 5 m3/h óra teljesítményű? Köszönöm! -
válasz
FireKeeper
üzenetére
Vannak direkt jakuzzihoz kapható vegyszerek.
Én az ilyen házi praktikákkal nem játszanék túlzottan, utána a forró vízben kitágult pórusokkal fogsz üldögélni, szóval nagyon nem mindegy milyen vegyszerekkel találkozik a bőröd. -
FireKeeper
nagyúr
sziasztok,
nemsokára költözök és a pecóban van egy jacuzzi kád beltérben. ennek a tisztításához kérnék tanácsokat, milyen tisztítószert érdemes használni? youtube-on már próbáltam utánakeresni, volt aki mosogatógép tisztítót javasolt, az jó lehet?
-
makos0078
tag
válasz
makos0078
üzenetére
Akkor már tudom, mire adták a medencéhez a gagyi csöveket.
Az ~5m3 víz kb. 40-50 perc alatt kisurrant belőle.
A tepsi a belerakott térkövekkel szépen ki is lapította a csövek végét, így kb. 2 centi víz maradt benne. Azt meg egy törölközővel bő 1 óra alatt kimeregettem belőle egyedül.
Tipp: amikor már kicsi a víz, nem szabad belenyúlni, mert a hullámok miatt levegőt szívhat a cső.
-
föccer
nagyúr
Mérni nem mértem, csak eltünt az a jelenség hogy ingadozik a pH. Hogy menniy ment bele összesen? Már nem tudom. 17 m3-es a medence és talán 4x kellett lehúznom a pH-t. Első 2 alkalommal 10 literrel, utána talán 8 és 5 liter-t raktam bele a 30%-osból. De lehet hogy volt még egy 8 literes etap. Most már hónapok óta nincs baj vele, nem megy fel a pH. Feltöltés után 1 hét alatt eldurrant. Ahogy kezeltem a sósavval, ez az 1 hetes időtartam szépen növekedett.
üdv, föccer
-
föccer
nagyúr
válasz
Nerazim
üzenetére
Sima búvárszivattyúval eresztettem le, amikor lyukadt a fólia. A maradékot amit 250-300 liter azt meg műanyag lapáttal vödörbe, vödör kiont. 1 óra sincs és kész.
Egyébként nem engedem le. 17-18 m3. Pont azon a határon van, amit ha nagyon akarnám akár le is engedném. 2 óra alatt kiszedi a szivattyú. Feltölteni mondjuk 2- 8 óra lassan a slagból. Viszont nálunk a csapvíznek magas a TA-ja és tök nagy szívás volt, mert mindig felment a ph a csába és hibáa ment a sóbóntó lealgásodott a fenébe. Volt vagy egy hónap, amire kapott annyi sósavat, hogy szépen beállt a TA is. Azóta nincs baj, stabil a pH, nincs alga, minden frankó. Klórt mondjuk magasan tartom alapból, de magas pH mellett az is mindegy lenne.
-
makos0078
tag
válasz
Nerazim
üzenetére
Slaggal kiszívni közlekedőedényes módszerrel?
Én úgy engedtem le a fémvázas 3 méterest.
Kb. 3 centi víz maradt az alján, azt váltva 2 törölközővel viszonylag hamar felitattuk párommal. Az egyik szívta magát vízzel, közben kicsavartuk a másikat.
Egy slaggal lassú volt a dolog (az egész medencét azzal engedtem le), úgyhogy a további fellelt darabokkal együtt végül össz. 5 slagon ment kifelé a víz. A lehető legnagyobb siker érdekében ikeás üvegtepsivel súlyoztam le a slag végeket a medence alján. Legalább azt is láttam, hogy nem nyomta össze őket. Slag külső átmérőig megy a dolog, amíg nem levegősödnek be a csövek.
Idén bevetem pluszban a medencéhez kapott vízforgató csöveit is, tavaly nem jutott eszembe.
(Lehet röhögni: megpróbáltam előtte magasnyomású mosóval kiszívatni, de borzalmasan lassú volt.) -
FőDudu
veterán
válasz
zeon.hu
üzenetére
En mindig a normal szivattyut hasznalom. Onfelszivos, nem gaz ha netan sziv kis levegot.
Rakok a medence ala par szeket egyik oldalrol, azokkal emelve a vizszintet a skimmer csonkjarol belogatott szivocso fele. Ha mar keves van, elkezdem lebontani a fem vazat is.Ugyesen csinalva kb fel vodornyi viz ha marad mire vegzek.
-
Nerazim
őstag
Udv!
Acelvazas lntex medenceben leengedtem a vizet a leeresztoig ami kb 10cmre van az aljatol. Elegge algas a viz raktam bele klort es algaolot. Nem akarom, hogy megfogja a ponyvat az alga ezert ki akarom porszivozni is. Jol gondolom, hogy ezt elszurtam, mert ilyen kis vizben nem fogok tudni porszivozni egy ilyen Intex porszivoval?
Új hozzászólás Aktív témák
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Új csodafegyverrel gyorsítaná CPU-it az Intel
- Autós topik
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Mini PC
- Milyen légtisztítót vegyek?
- További aktív témák...
- OPPO Find X9 Pro Titanium Charcoal 512GB használt karcmentes 6 hónap garancia
- Dell Optiplex/Precision MT/SFF 3430, 3050, 3060, 3070, 5060, 5070, 7070, 7060/7.-8.-9.gen/SZÁMLA-GAR
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Mini 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4426, 100% AKKSI
- Akció! Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I9 13900 / RTX 3090 24GB / 32GB RAM / 1TB SSD
- Lenovo ThinkPad L13 Gen 3 13,3" - i5 1235U, 16GB RAM, SSD, jó akku, magyar bill. - számla, 6 hó gar
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Eddig rézcsővel gondoltam megoldani, de ez a flexiblis rozsdamentes inox acélcső jobb megoldásnak tűnik 
Vesa