Hirdetés
- Huawei Mate 40 Pro - a csúcson kell abbahagyni?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Elfújta a szél a Meizu 22 Airt
- EarFun Air Pro 4+ – érdemi plusz
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Lesz is reklám a Nothing telefonjainak zárképernyőjén, meg nem is
- Milyen okostelefont vegyek?
- Poco F8 Ultra – forrónaci
-
Mobilarena
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tigerclaw
nagyúr
válasz
abridabri
üzenetére
Ha az extra routerekben csak a LAN portokat használod azok kvázi switchként üzemelnek. Ha viszont a WAN porton csatlakoznak a szolgáltatói router LAN portjaira, akkor előfordulhat olyan routing, hogy mindkét alrouter látja a saját alhálózatát, de nem látják egymáséit. Mind látja az Internetet, sőt a szolgáltatói alhálózatot, így nem feltétlenűl derül ki, hogy nem teljes az átjárás.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
abridabri
üzenetére
Lehet, hogy a saját eszközeid router módban vannak ?
Mert , akkor külön alhálózat és nem látják egymást az eszközök.
Megoldás : AP módba tenni a saját eszközöket.
Így csak a szolgáltatói eszköz lesz ami a router funkciót adja.A switch megoldás is jó ....ha a saját eszközeid nem kellenek a wifi miatt....csak a LAN portok miatt tetted be.
-
Vetten egy NAS-t (ugreen dh2300) . [https://find.ugnas.com/#/] látja is, de ha rámegyek a connectre , akkor nem sikerül neki csatlakozni hozzá /nem tölti be a webes felületet.
Létezik ,hogy azért nem ,mert nem egy routerbe van dugva fizikailag a nas és a pc ?
Hálózat így néz ki :
Telekom iptv box mind a 4 lan portja foglalt . Abba van dugva 2db router > egyiken a sztgépek , másikon a TV /házimozi meg most a nas.
Vegyek egy 16os switchet ,dobjam ki a 2 routert és menjen minden a switchre ? -
Doky1988
senior tag
válasz
Tigerclaw
üzenetére
Nekem így nézki a composeom:
services:jellyfin:container_name: Jellyfin-HTimage: jellyfin/jellyfin:latestnetwork_mode: hostrestart: unless-stoppeduser: 0:0ports:# - 1900:1900/udp # DLNA / SSDP discovery# - 7359:7359/udp # Local network discovery# - 8920:8920 # HTTPS WebUI (opcionális, saját cert)- 8096:8096 # HTTP WebUIgroup_add:- 105environment:TZ: Europe/Budapestvolumes:- /volume2/docker/Jellyfin-HT/config:/config:rw- /volume2/docker/Jellyfin-HT/cache:/cache:rw- /volume2/docker/Jellyfin-HT/logs:/logs:rw- /volume1/Filmek:/Filmek:rw- /volume1/Mesek:/Mesek:rw- /volume1/Sorozatok:/Sorozatok:rwdevices:- /dev/dri/renderD128:/dev/dri/renderD128- /dev/dri/card0:/dev/dri/card0- /dev/dri:/dev/dri -
Tigerclaw
nagyúr
válasz
Tigerclaw
üzenetére
Ok, megtaláltam. Installálás előtt a "resource" könyvtár az gyakorlatilag a média főkönyvtár és csak azt éri el installálás után, kvázi beégetve fixen. Ha valami változik, újra kell telepíteni. Persze mondhatná valaki, hogy a név "resource" adja magát, de miért nem lehet beírni egyértelműen, zárójelben három szóban elmagyarázva... vagy mondjuk resource név helyett media nevet adva neki...
-
Tigerclaw
nagyúr
Bocs ha kicsit offlopik:
Ugreen NAS-nál (lehet más NAS-nál is hasonló a felállás) telepítettem a Jellyfin-t, amit docker konténerben futtat. Elkezdeném hozzáadni a könyvtárat amiben a filmjeim vannak, de úgy néz ki, hogy csak a konténerben futó, talán alpine linux könyvtárait látja. Szóval annak ellenére, hogy a Ugreen saját telepítőjével tettem, fel láthatóan elfelejtették beparaméterezni a külső könyvtárak elérését bentről. Most állítsam le a futó konténert és valahogy kezdjem el szerkeszteni a paramétereket?Megtaláltam a compose file-t de nem szerkeszthető, illetve alul van egy megjegyzés: "This project was installed through the “App Center” and does not support redeployment."
Itt a volume rész:
volumes:
- ./config:/config
- ./cache:/cache
- /home/valami/JellyfinRes:/data
- /home/valami/JellyFinPlugin:/config/pluginsTelepitéskor ne csak a két alsó könyvtárat kéri, de nem mondja hogy valamelyik legyen a media könyvtára, sőt irja is, hogy oda ne rakjak semmilyen mediat, mert a Jellyfin törli, törölheti induláskor azokat.
-
Genius007
őstag
Végül egy QNAP NAS TS-464-4G (8GB) (4HDD) mellett döntöttem, remélem nem bánom meg, ha minden igaz holnap délután el is tudok érte ugrani a boltba, este pedig be is izzitom

-
ugyes
senior tag
válasz
Magnat
üzenetére
Kivéve, ha a hangformátumot nem kezeli a tv vagy speciális (pl. vobsub) a felirat fájlformátuma.
@Genius007: ha csak olyan gyűjteményed van és lesz, amelyet a tv-d kezelni képes mind kép-, mind hangformátumban, akkor mehet az AMD-s NAS. Minden más esetben érhetnek meglepetések helyi hálózaton is.
-
Genius007
őstag
válasz
jerry311
üzenetére
Igen tudom, tervben van az is, csak még nem most akartam erre költeni

#34868AiRLAC
Hmm, az mondjuk nem lenne rossz, bár lehet jobb lenne egy 10TB-s HDD-t vennem és akkor a mostaniakat újraparticionálni és egy "frisset" megkezdeni ha már amúgy is másik NAS lesz, a fene tudja.
#34867cigam
Köszi megnézem, a 425+ -al már szemezgettem, csak hallottam hogy a Synology mostanság eléggé korlátozza a HDD-ket hogy miket lehet használni, nem tudom hogy erre is igaz vagy nem, de mintha a DS 7.3-ból kivették volna ezt a korlátozást
(fél szemmel olvastam csak, lehet tévedek).
NAS QNAP TS-464-8G -al is szemezgettem, ár/teljesitménybe elég bestnek tűnik, erről mi a véleményetek? Plusz magáról az egész QNAP-os rendszerről hosszútávon, megbizhatóság, software update, korlátozások, stb.
A ChatGPT ugy hasonlitotta össze nekem mint a
Synology olyan mint egy iOS, zárt, egyszerü, letiszult, a QNAP meg mint az Android, szabadabb de bonyolultabb kicsit.
-
cigam
titán
válasz
Genius007
üzenetére
Vagy Synology, vagy ár / teljesitménybe jó
Kontradikció
Amúgy nézd meg a Synology DS425+, vagy a Synology DS425+ 6GB -
Genius007
őstag
Sziasztok!
Van egy HP irodai gépem 8gb rammal amin xpenology - synology ds 6.3 (talán) fut ..
3-4 éve már biztosan megy, anno egyszer megcsináltam és azóta mondhatni tökéletesen teszi a dolgát, 3db 4TB WD Red Nas vinyo van benne.Gondolkodom egy gyári synology vásárlásán a kényelmi funkciók miatt (automata backup, telefon app használata, stb stb)
Cél:
- Torrent kliens futtatása
- Képek automatikus szinkronizálása
- Vpn futtatás
- Esetleg Plex vagy ilyesmi ha mehet vele az is szuper
- és adattárolás : D
Kérdésem az volna hogy:
- milyen synologyt ajánlanátok 250k környékén
- minimum 3db hdd férjen bele
- ár / teljesitménybe jó legyen és még hosszútávon jöjjön hozzá update: )
- és ami a fő .. a mostani adatokat áttudom vinni úgy hogy mondhatni csak átrakom a 3db vinyót? Nincs más ahova addig kitudnám menteni a dolgokat, ez miatt meg egy 6-10TB hdd-t nem akarok most venni
Mire célszerü még odafigyelnem vásárláskor?
Segitségetek előre is köszönöm!
-
Azoktól kérdezném akik Truenast használnak itt a topikban:
Natívan vagy Proxmoxban javasolt futtatni? -
Borisz76
nagyúr
válasz
stickyfinger
üzenetére
Az exDigi optikája 1000/300
A T-nél pedig 1000/1000
Ha nálad van és elérhető , akkor a feltöltési sebesség miatt a T-t javaslom. -
cigam
titán
válasz
stickyfinger
üzenetére
Ezt miért itt kérded? Azt se írtad meg helyileg merre vagy? Miért nem gyüjtöd be Te az ajánlatokat a nálad elérhető szolgáltatóktól?
Amúgy ha nincs optika behúzva csak coax, nem nagyon lesz jobb ajánlat. -
stickyfinger
csendes tag
Sziasztok! Ti melyik internetszolgáltatót ajánljátok és melyik csomagot, ha családdal szeretném a NAS-t megosztani? Jelenleg 1000-res one-on vagyok, de a feltöltés nem olyan gyors. Köszi
-
batagy
őstag
Sziasztok!
A DXP2800/4800 -ban a vinyók szoftveresen leállíthatók benne, anélkül, hogy ki húznám őket? (Feltéve, hogy az OS az SSD-re van telepítve)
-
Az év végi frissítés hozott pár finomsagot a UGreen NAS-t használóknak: lett natív qbittorrent, Online office, natív file sync app (telefonhoz, PC-hez), fájl verzió kezelés, stb...
Ezzel lassan de biztosan, mondhatni egy Plex-nyire kerültek funkcionalitásban a nagy nevű gyártóktól - szerintem.
-
ugyes
senior tag
válasz
smallmer
üzenetére
Pedig az Intel N100/N150-en alapuló megoldások lehetnek számodra a megfelelők.
A magam részéről ASUSTOR NIMBUSTOR 4 Gen2 AS5404T a felsoroltak közül. A felsorolt funkciókat mind tudja. Nem túl bonyolult a felülete, kezelése, szerintem.
Az N5105 gyengébb transzkódolási képességben, mint az N100/N150 pl. De ezt csak 4K HDR/DV + TrueHD + felirat kombóból legalább 2 megléte esetén érzékeled, ha bekapcsolod a tone mappingot Plex-en.
Ha ilyet tapasztalsz és mindenképpen kell a transzkódolás, akkor veszel egy mini pc-t és arra telepíted a Plex-et, meghagyva az adatokat a NAS-on. Ez kb. ugyanaz, mintha lecserélnéd a lejátszódat másra (kivéve, ha a sávszélesség hiánya miatt kell a transzkód, mert akkor mindegy mi van és mit tud). -
Borisz76
nagyúr
válasz
smallmer
üzenetére
Szia !
A kinézett feladatra Synology-ból a " + " -os modelleket javaslom.
A 4 fiók pedig a későbbi bővítést könnyíti meg.
Bár érdemes 1 lemezt beáldozni a folyamatos adatelérés miatt !
Az egyik verzióm az, hogy a NAS szolgálja ki a fent említett feladatokat (ekkor intel processzoros NAS szükséges, mert a hardveres transzkódolás csak azzal megy jól).
Ezt el kell felejteni.....azzal sem megy jól.
Egy 4K-s 60-80 GB-s méretű anyagot "röptében" átkódolni csak azért mert mondjuk mobilon 720p-ben akarod nézni....
Filmet amúgy sem, teló, tableten néz az ember....rendes esetben.Rendes lejátszó kell....vagy ha a TV lenne a lejátszó, akkor olyan anyagot kell letölteni, amit a lejátszó képes dekódolni.
Ennyi a titka. -
smallmer
őstag
Sziasztok!
Év végén nem volt időm már foglalkozni a NAS kérdéssel, ezért újra felmerült a kérdés, hogy milyen NAS-t vásároljak.
Alapvetően három feladatot kellene ellátnom itthon úgy gondolom:- Torrent kliens futtatás
- Plex Server futtatás
- Képek szinkronizálása telefonrólAmi fontos, hogy kínai terméket nem szeretnék (ennek meg van az oka).
Ha ezeket nem vesszük figyelembe, akkor kb. az alábbi gyártók maradtak:
Synology, QNAP, Asustor, UbiquitiSynology-nál volt a HDD, SSD mizéria és ki tudja, hogy megint mit fognak kitalálni, ezért ez van leghátul most a listámon, feltéve ha nem beszéltek rá

Alapvetően QNAP-ból ezeket néztem:
- QNAP TS-453E
- QNAP TS-AI642-8GAsustor felhozatalból ezt:
- ASUSTOR NIMBUSTOR 4 Gen2 AS5404T
- ASUSTOR AS6704T v2Az egyik verzióm az, hogy a NAS szolgálja ki a fent említett feladatokat (ekkor intel processzoros NAS szükséges, mert a hardveres transzkódolás csak azzal megy jól).
A másik verzió az, hogy veszek valami MiniPC-t (rendes pc építése volt tervben, de ilyen memória, ssd árak mellett elvetettem) és egy NAS/DAS-t és a kettőt együtt használom.
Alapveteőn 400-500 ezer forintból szeretnék maximum kijönni egyelőre 1 HDD-vel (Ami 6TB lesz valószínűleg)
Az szerintem jó lenne, ha 4 lemezt tudna fogadni, bár lehet a kettő is elég.
Mit gondoltok mi lenne jó megoldás?
Köszönöm!
-
válasz
Doky1988
üzenetére
A DXP2800/4800-ban ezt a kihallatszó zajt szerintem nem fogod tudni jelentősen csökkenteni.
A fiókok közötti résen távozik a hátulról befújt levegő, így azt nem ildomos betömni, de attól tartok, hogy a HDD kerregésén ez nem sokat tompítana.Nekem az segített sokat az alapzaj csökkentésében, hogy a saját lábai - túl kemény és kicsi gumidarabok, amik tökéletesen átadták a rezgést és búgást a keményfa szekrénynek - alá helyeztem egy ~3cm vastag méhsejtes karton lapot, így izolálva el a NAS-t.
Gondolom monitor (hangfal) talpnak szánt rezgéscsillapító gumi, vagy egyéb hasonló 1+ centis anyag is megteszi. -
És működik wow . Routerbe usb , TV látja gond nélkül . Lehet megspóroltál egy NAS-t nekem , ha rájövök hogy tudok rámásolni filmeket
Mert egyelőre csak a rajta levő cuccokat látja a TV / PC és kész, hozzámásolni/ rátorrentezni nem tudok.
Szerk
rájöttem ,hogy kell böngészni a fileokat :
futtatás parancssorba :\\tplinkwifi.net\. -
Doky1988
senior tag
válasz
Multibit
üzenetére
Egyelőre a HDD seek csökkentésére írtam a 3 konténeremre leállító scriptet crontabra:
# =========================================
# 🔴⏹️ ESTI LEÁLLÍTÁS – minden nap 20:00
0 20 * * * /usr/bin/docker stop Jellyfin-HT qBittorrent Syncthing >/dev/null 2>&1
# 🟢▶️ REGGELI INDÍTÁS – HÉTKÖZNAP (H-P) 08:00
0 8 * * 1-5 /usr/bin/docker start Jellyfin-HT qBittorrent Syncthing >/dev/null 2>&1
# 🟢▶️ REGGELI INDÍTÁS – HÉTVÉGE (Szo–V) 08:30
30 8 * * 6,0 /usr/bin/docker start Jellyfin-HT qBittorrent Syncthing >/dev/null 2>&1 -
Doky1988
senior tag
válasz
Dareiosss
üzenetére
Szia!
Utólagosan, mivel szobában van a NAS, én azt mondom az elmúlt kb 2 hetes tapasztalat alapján, hogy az előző NASom ami volt a Synology DS218play, sokkal jobban szigetelt, közel sem lehetett ennyire hallani a HDD seek hangját, simán aludtam mellette este úgy, hogy levettem Download Stationbe 1kb/sec -re éjszakára a torrent sebességét, hogy ne legyen egész éjszaka folyamatos seek hang. Az SSD-ket nem vettem még meg hozzá, tervben van 2db WD SN700 1TB majd RAID1 -be Volumeként, erre mennek majd rá a konténerek, hogy ne legyen folyamatos írási hang éjjel. Mivel párom nagyon zavarja, így éjjelre leszoktam állítani a konténereket, így elviselhetőbb, kevesebb seek hang van.
Ezt crontab -al oldottam meg időzítve..
Egyébként maga a NAS tetszik, jó, gyors, szépen muzsikál így docker konténerekkel kb minden is megoldható, de zártabb volt sokkal a Synom, ott nem hallottam ennyire ki a seek hangot én sem. 2db WD60EFPX van benne.
Úgyhogy lényegében 2db 4TB SSD jobb verzió volna bele itthonra, de az SSD -k horror árban vannak, az SN700 majd 300.000ft a 4TB..
UGREENekre sokan panaszkodtak zörgésre, zúgásra, ilyet nem tapasztaltam, de mivel a 2 első racknél ahol betolod a HDD-t, van köztük rés, így simán átjön a HDD hang. Próbálok majd valamit kezdeni vele. Valami 2 oldalú akármit ragasztani alá, ami elnyelné kicsit a hdd hangot. -
válasz
Zsombe
üzenetére
Ezekre vagy a Synology, vagy egy miniPC, mert a felsoroltak nagy része konténerben fut/futtatható, ahhoz a legegyszerűbb egy x86-os CPU. Synology lesz a legkiforrottabb szoftveresen, pl. a +-os modellekkel kapod ingyen az Active Backup for Business-t.
Weboldalt (hacsak nem extrém kicsi loadra saját használatra) ne otthonról NAS-on hosztolj. -
ugyes
senior tag
válasz
abridabri
üzenetére
A routereden van USB csatlakozó? Ha igen, lehet kipróbálnám, hogy onnan hogyan tudod elérni a pendrive-ot a tvről és a PC-ről. Ha onnan jól működik, akkor egy külső 3,5" HDD házba tenném azt a 4TB-s HDD-t és nem vennék NAS-t.
Ha nincs USB vagy ha nem látja a routerre dugott pendrive-ot, akkor marad a NAS és csak erre az igényre a cigam által felsoroltak bőven elegek. Nézhetsz használt NAS-okat is (az általános 10 év támogatást figyelembe véve válassz majd /azaz 2016-os modelleket már ne, szerintem/). -
Zsombe
senior tag
Azt hiszem túl sokat agyalok ezen a NAS témán.
De sajnos továbbra sem tudok dönteni, hogy Ugreen DXP2800 vagy Synology DS725+ legyen.Ugreen hardverben erősebb és olcsóbb. Ugyanakkor szoftveresen nem olyan kiforrott, ettől tartok kicsit és a másik aggasztó, hogy kínai. Ezzel kapcsolatban olvastam Redditen kissé gyanakvásra okot adó dolgokat.
Synology régi nagy név a NAS piacon, talán OS és szoftveres ellátottságban a legjobb (legalábbis ahogy olvasom). Ami leginkább zavar az ár/érték aránya, gyengébb CPU, kevesebb RAM (ami csak arany áron bővíthető) és a GPU hiánya, bár ez kevésbé fáj, mert transzkódolásra nem lesz szükség (4k TV-n 4k vagy fullHD tartalmak nézése).
Szóval továbbra is segítséget kérek melyik lenne a jobb választás? Mert egyre inkább nem tudok dönteni.
Használat:
- biztonsági mentések (android, macOS, windows)
- fotók mentése (Ente vagy Immich)
- média streaming helyi hálón TV-re (Jellyfin)
- torrent
- FreshRSS szerver
- Joplin szerver
- Vaultvarden
- Uptime Kuma
- IRC bot (eggdrop) és bnc (znc)
- statikus oldal hosztolása (Hugo, de lehet később WordPress-re váltok)Egyet tudok: bármi is lesz a választás, az vélhetően jobb lesz, mint a mostani Raspberry Pi3 B+.
-
cigam
titán
válasz
abridabri
üzenetére
Olvasd el az összefoglalót! Ott találsz okosságokat, pl. kipróbálhatod, hogy melyik gyártónak milyen a felülete. Eldöntheted melyik tetszik, melyik a szimpatikusabb, melyik követi jobban a logikádat.
Alap dolgokat mindenképpen állítgatni kell.
Amúgy meg az egylemezes belépők bőven tudják azt amit szeretnél.
QNAP TS-133
Synology DiskStation DS124
Sajna az Asustor nem gyárt egyfiókos NAS-t, de a ASUS AS1102TL még beleférhet a keretbe. Ez azért is praktikus, mert ha elfogy hely, csak beledugsz egy új merevlemezt az üres fiókba, és már kész is a kapacitásbővítés. -
Sziasztok !
Előre leszögezem ,semmit nem tudok a NASokról , úgyhogy ennek tudatában kérek ajánlatokat. 1db 4TB HDD WD purple hdd menne bele. Később sem tervezek több lemezt . Nem tudok /akarok semmit állítgatni. Tehát olyan nast keresek aminek pofnegyszerű felülete van gyárilag is.
Annyi az igényem, hogy a TVn (TCL C8K) szerenték filmezni ,tökéletes a beépített a TV media playere nekem -feliratokat le lehet vinni a fekete sávba a film alá . Szeretném kiváltani a jelenlegi usb pendriveot egy hálózati lejátszóval .
Tehát egy NAS-t gondoltam , amit rákötök a routerre , amin a PC + TV is van .
Gondolom ; akkor a PCről közvetlen tudok a NAS-ra másolni / tölteni és a TV meg egyből -látni fogja . Árban az olcsó megoldások érdekelnek elsősorban (max 70-80k) ,mivel az igényeim is minimálisak , nem hinném hogy filmezni egy drága nas kellene.
Esetleg egy UGREEN DH2300 jó lenne ? Jó tapasztalataim vannak a márkával . KWM switchet meg kábeleket használok tőlük megelégedéssel. -
ugyes
senior tag
válasz
Zsombe
üzenetére
pl. mysoft-nál 130eFt az Ugreen, azaz ~80eFt-tal olcsóbb, mint a 725+. (igaz, 2 hét mire kiszállítják)
Mindkettő jó. Ha jobban megbízol a Synology-ban, akkor vedd azt. Egy gyenge pontja van, már ismered, ha véletlenül médialejátszás átalakítás kell, akkor az nem megy majd rajta, ahhoz kell majd egy kiegészítő eszköz (pl. mini pc, laptop, stb.). -
Zsombe
senior tag
Jelenleg egy Raspberry Pi 3 Model B+ látja el a feladatát (Jellyfin médiaszerver, AdGuard Home, FreshRSS szerver, Uptime Kuma és még pár alkalmazás fut). Azt hiszem bármit is válasszak az nagy előrelépés lenne. Sajnos ez a jelenlegi setup már nagyon lassú és öreg és a backup szolgáltatást is nehézkesen lehet vele megoldani.
Akár az AMD Ryzen R1600 is sokkal erősebb lenne, mint a mostani Cortex A53.Ha Alzánál olcsóbb lenne az Ugreen DXP2800, akkor nem hezitálnék, de egy DS725+-hoz képest "csak" 20%-kal olcsóbb, ezért vacilálok mi legyen. Synology csak megbízhatóbb (legalábbis azt gondolom) és az alkalmazás kínálata is jobb. Ugyanakkor Ugreen erősebb és dockerből sok mindent meg lehet oldani, csak az idő és energia....
-
ugyes
senior tag
válasz
Zsombe
üzenetére
Ahogy Borisz76 is írta, nem feltétlenül. Csak tudnod kell, hogy mire képes a lejátszód, mind kép és hangformátumban és ennek megfelelően kell előállítanod az anyagokat. Ha ez nehézség, akkor vagy veszel pl. egy Intel N97/100/150/200-as mini pc-t médiaszervernek, hogy kezelje ezeket az eseteket, vagy egy másik NAS-t választasz (pl. az Ugreen), ahol ez működhet magától.
Azt azért lásd, hogy az ilyen szintű NAS-okban nem túl erős processzorok vannak, így "elfáradhatnak" a médiekezelésben (pl. az én J4125-öm, ami a 4K, TrueHD, DoVi, feliratos verziókat nem kedveli). -
Borisz76
nagyúr
Nem a NAS-on múlik a lejátszás.
Nem is kell a transzkódolás.....
Egy rendes lejátszó kell , ami mindent visz.
Ennyi a titok.
Csak sokan a TV saját lejátszóját akarják DLNA-n keresztül használni....ott meg annyi a titok, hogy megfelelő anyagot kell "kölcsönözni"....és akkor vinni fogja a TV is. -
cigam
titán
válasz
Borisz76
üzenetére
Vicces, vagy inkább siralmas, de mostanában a többi gyártó árazása utolérte, vagy meg is haladta a Synology merevlemezek árait. pl.
WD Red Pro 3.5 8TB (WD8005FFBX) 94 790 Ft-tól
Synology 3.5 8TB SATA (HAT3310-8T) 103 040 Ft-tól
Toshiba N300 8TB (MN10ADA800S) 105 900 Ft-tólHa innen nézem, már mindegy is. Semmivel nem drágább a felmatricázott meghajtó, mint a többi.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Zsombe
üzenetére
Eredetileg az volt a Synology terve, hogy csak saját márkás HDD-vel mennjenek az új 2025-s modellek....de visszatáncoltak a népharag miatt.
Tehát mennek nem Syno lemezekkel is : [link]
Igaz van egy megjegyzés is mellé :
A kompatibilitási listán nem szereplő meghajtók esetén a Synology csak korlátozott támogatást tud nyújtani a rendszer hardverére, szoftverére és konfigurációjára vonatkozóan. A támogatás nem terjed ki a meghajtó vagy annak firmware-je által okozott problémákra. -
Zsombe
senior tag
Sziasztok!
Próbáltam utánajárni a kérdésnek, de a DS725+ és DS225+ modellek valóban csak és kizárólag Synology HDD-kel használható? Ez nagyon ház.
Pedig elgondolkodtam rajta, hogy Ugreen helyett inkább fizetnek többet egy DS725+ Synologyért, de akkor mégsem ezt fogom választani, mert már van egy WD Red HDD-m, amit szeretnék az új NAS-ban is használni. Vagy van már megoldás arra, hogy külső gyártó HDD-jét is lehessen használni korlátok nélkül Synology NAS-ban? -
Zsombe
senior tag
Dedikált NAS-om még nem volt, de 7+ éve futtatok RPi 3-ast hasonló feladatokra, csak már eléggé "kinőttem". Ezért gondoltam, hogy céleszközre váltok.
Akkor ezek szerint Synology 225+ esetében is lehet pl. WD vagy Seagate HDD-t rakni? Mert jelenleg van egy WD Red-em, amit nem szeretnék beáldozni.
-
-
cigam
titán
válasz
Zsombe
üzenetére
Fogas kérdés. Pl. Mennyire értesz a NAS-okhoz, konténerekhez? Volt már valamilyen NAS-od (tapasztalat)?
Ezeket mindegyik NAS tudja, vagy utólag telepíthető rá.
Már Synology-ba is tető más gyártó háttértára.
Még a NAT-on keresztül is elérhetőek, mert általában a gyártó szerverére kapcsolódik a NAS, így a gyártón keresztül mindig elérhető. pl. zsombe.synology.me Ehhez még portot sem kell nyitni a routeren. Ugreen-el nincs tapasztalatom. Olvass vissza, van itt aki bevállalta és írt róla tapasztalásokat. -
Zsombe
senior tag
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni, hogy melyik NAS-t válasszam. A két kiszemelt: Ugreen DXP2800 és Synology DS225+.
Az alábbiakra használnám:
- (cloud) backup (android, macOS és Windows kliensek)
- fotók mentése android eszközökről
- torrentezés
- Jellyfin média szerver (fullHD, de olykor 4K filmek streamelése helyi hálón okosTV-n)
- RSS szerver
- (statikus) web szerver
- IRC bot és bncÁr és hardver tekintetében az Ugreen sokkal szimpatikusabb. Illetve nem tudom, hogy DS225+ esetében lehetséges-e nem Synology disk-et használni.
+1 kérdés: akár Ugreen akár Synology esetében el fogom érni külső hálózatról a NAS-t? Sajnos NAT-olt háló mögött lenne a gép (Yettel).
-
ugyes
senior tag
válasz
Doky1988
üzenetére
Torrent nálam is SSD-re megy, így e miatt csendes. Szóval, ha úgy gondolod, akkor mehet.
De ne feledd, hogy a NAS a normál köteteteken is végez különböző feladatokat, azaz HDD-k ettől még tekeregni fognak. Így Multibit javaslata az egyetlen megoldás, ha nem tudod vagy akarod elköltöztetni a NAS-t a jelenlegi helyéről. -
Dareiosss
senior tag
válasz
Doky1988
üzenetére
Még szerencséd is van, a 6tbsok nem olyan hangosak, bezzeg a 10 terra felettiek. Nekem is amikor még albiban laktunk a nappaliban voltak egy qnapban. Na éjszakára le kellett kapcsolni, különben esélytelen volt aludni. Szerencsére már egy olyan helységben ahonnan esélytelen, hogy hallatszódjon. Nem tudod betenni valahova máshova?
De most, hogy az ugreenben vannak sztem egy kicsit hallkabbak, de lehet csak placebo.
-
Doky1988
senior tag
válasz
RockFonok
üzenetére
Tudok neked segíteni, 1 hete van meg a DXP2800 -m, szerintem életem legjobb döntése volt! Én csak jót tudok mondani róla! Ha olyan helyre eltudod helyezni ahol nem zavar a HDD folyamatos seek hangja, akkor semmi gondod nem lesz vele. Dockerbe azt csinálsz amit akarsz belőle kb, ha nem értesz hozzá se ijjedj meg, nem nagy ördöngőség és kíváló cucc Nekem jelenleg 6 kontainerem fut.
-
Doky1988
senior tag
Sziasztok!
1 hete már hogy megvettem a kis Ugreen DXP2800 NAS szerverem ami egy Synology DS218playt váltott.
Nagyságrendileg majdnem mondhatnám hogy maximálisan elégedett vagyok vele, konténerek szépen futnak Dockerben, a nas tökéletes gyors, UGOS Debian alapú (tökéletes), NASom belső szolgáltatásait Tailscalen keresztül gyönyörűen elérem, tényleg szoftveresen maximálisan mindent kilehet hozni.
Ami viszont zavar:
- Van benne 2db WD60EFRX -em RAID1 -be, és ha töltögetek le, eléggé lehet hallani azt a tipikus "töltős hangot"...
De ha estére kilövöm a konténereimet, akkor is van percenkénr legalább egy-egy pillanatnyi hangja.Hálószobában van a NAS, egyelőre nemtudom máshová tenni, így ez az 1 opció van per pill.
Hogy tudnám ezt kiküszöbölni?
Rendeltem hozzá még 2db WD SN700 1TB M.2 SSD-t, egyiket SSD Cachera, másikat Appok/Konténerek futtatására.Amennyire lehet próbálnám tehermentesíteni a HDD-ket.
Ezt külföldi fórumokon olvasgattam, egyéb tippek?
-
Borisz76
nagyúr
válasz
RockFonok
üzenetére
Téves ....elavult infó.
A Synology NAS-okba bármilyen lemezt tehetsz.
A hangjukban és a hőmérsékletükben lesz különbség.A 2025-ben megjelent modelleknél volt egy olyan "elképzelése" a cégnek, hogy csak saját márkás lemezzel lesznek használhatóak.
De olyan erős tiltakozást , nemtetszést váltott ki , hogy inkább visszatáncolt a cég.A Saját NAS-omban is olyan lemezeket használok , amik a kompatibilitási listán nem is szerepelnek......lassan 10 éve működnek....
Az pedig, hogy egy modell mikor jelet meg a tipusszámából egyből látható , pl. :
DS124 - 1 fiókos , 2024-s modell
DS223 - 2 fiókos , 2023-s modell
DS225+ - 2 fiókos , 2025-s modell
DS425+ - 4 fiókos , 2025-s modell
DS918+ - 4 fiókos + 5 fiókos bővítő , 2018-s modell
vagy a sajátom :
DS2415+ - 12 fiókos + 12 fiókos bővítő - 2015-s modellA megjelenés évétől számítva jár a támogatás :
- 10 év teljes körű , rendszer és biztonsági frissítések.
- Ezután 3 év csak biztonsági frissítések.
Új hozzászólás Aktív témák
- Windows 11
- SONY LCD és LED TV-k
- Huawei Mate 40 Pro - a csúcson kell abbahagyni?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Elfújta a szél a Meizu 22 Airt
- Gumi és felni topik
- Amit látnod kell 80’ – 90’ évek, egész estét betöltő mozi filmjei.
- Reklámblokkolók topikja
- További aktív témák...
- HP EliteBook 645 G10 14" AMD Ryzen 5 PRO-7530U 4,5Ghz 16GB DDR4-3200Mhz 512GB Nvme Magyar Bill.
- Bomba ár! Dynabook Portege X30-L - i5-11G I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Sérült I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Dynabook Portege X30-L - i5-1135G7 I 8-16GB I 256SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Dynabook Portege X30-F - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD I BillSér I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Dynabook Portege X30-F - i5-8265U I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 64GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3858
- Keresünk S24/S24+/24 Ultra/S24 FE
- Akció! Bontatlan Sandisk SSD Plus 2TB
- Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 32UQ85V-W / 32" Nano IPS / 4K 3840x2160 / Gyárilag Kalibrált / HDR 400 / USB Type-C 90W
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
)

Kontradikció
Hol ?