Hirdetés
- Google Pixel topik
- Akkor most mekkora lesz az az akku?
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- MWC 2026: Bajnoki címre pályázik a Xiaomi Watch 5
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Apple Watch
- Samsung Galaxy Watch8 és Watch8 Classic – lelkes hiperaktivitás
-
Mobilarena
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
biga
őstag
válasz
Multibit
üzenetére
Ne kezdjük ujra meg ujra. A mirroring-nak van jol definialt célja, és többek között az adatmentés elsö (de nem egyetlen!) vonala (a rendelkezésre allas mellett). De semmiképpen nem tekinthtö ugy altalaban helypazarlasnak. Ha szamodra az, akkor ne hasznald, de ne terjessz hülyeséget.
-
ugyes
senior tag
válasz
Garsza
üzenetére
Igen.
A kérdés az, hogy mit szeretnél szinkronizálni a telefonra/ról? Csak fényképeket és videókat? Akkor arra ott a photosync app, mind iOS, mind Androidra. Néhány ezer forintért megveheted, és egészen jól működik többféle protokollal, akár távolról is.
Ha mást is szeretnél, arra ott a Syncthing. Ez utóbbi ingyenes, kivéve iOS-re, mert arra nincs közössi alkalmazás, csak fizetős.
B) verzió, hogy Ubuntu-t teszel fel, és akkor több megoldást tudsz feltenni.
C) verzió, hogy Windows alá felteszed a WSL2-t és a Docker desktopot, amelyekkel docker konténereket futtathatsz a gépeden. Így ha olyan alkalmazást találsz, amelynek nincs natív Windows verziója, akkor is feltelepítheted azt. -
-
Garsza
veterán
válasz
jerry311
üzenetére
Én is erősen gondolkodom a windowson. Mert ez a truenas tömény szenvedés számomra. 3 nap alatt addig jutottam el hogy felramtam a plexet.
Most felcsatoltam a routeremen lévő hállózati meghajtót, egy file browsert telepítettem de nem bírok belépni a webes felületre mert nem tudom a jelszót. Át akarom másolni a routerről az adatokat. De nem múgy hogy közben egy 3. gép is fut.
A Windows -t telepítenék akkor azon tud futni plex szerver, és telfon adat szinchronizáló program? -
jerry311
nagyúr
válasz
Garsza
üzenetére
Akkor NVMe-re mehet az OS, meg valami adat, a 4 SATA-ra meg a RAID.
Ez így működőképes.
Nálam van egy 500 GB NVMe, azon van a Windows, és van 4x 8TB RAID azon van minden más.
Miért így? Mert nekem csak SMB kell, meg Jellyfin. Teljesen jól elvan egy Win 11 IOT-n. Lehetne valami Linux is, vagy valamelyik NAS OS (mondjuk az megint Linux). -
-
Garsza
veterán
válasz
jerry311
üzenetére
NVMe -re is tervesztem nagyobb tárolót. Csak a fontos adataimnak akarok mirrort. A torretnek és filmeknek amiket bármikor letöltök netről csak simá tárolót akarok. Egy MSI Pro H610M-E DDR4 lap van i3-13100 cpu 16GB ram. Négy sata egy nvme lehetőség van. Max valami pci sata vagy nvme bővítőt tehetek bele később. De nem akartam egy adat tároló helyet sem elpazarolni 30gb tárolóra.
-
jerry311
nagyúr
válasz
Borisz76
üzenetére
Tipikus garbage in - garbage out.
Inkább azt kellett volna kérdezned tőle, hogy otthon épített PC-re milyen NAS OS-t javasol, vagy mik a legkedveltebbek. Nem mondott volna olyanokat, hogy tegyél rá Synology-t, ami ugyan nem lehetetlen, de szerintem messze van a jó megoldástól.
Egy jobban megfogalmazott kérdésre jobb válaszok érkeznek...
1. TrueNAS SCALE
2. Unraid
3. OpenMediaVault (OMV)
4. Alternatívák speciális igényekre:
XigmaNAS
Proxmox VE
Xpenology -
Garsza
veterán
A Gemini nekem a Truenas scalet javasolta. Fel is raktam. De gondjaim vannak azzal hogy befoglalja az egész 500GB SSD -t.
Abból lehet hátrány hátrány ha egy pendrivra rakom a rendszert esetleg.
Nem akarok a rendszernek elpazarolni SATA portot csak 4 van a lapon. -
Borisz76
nagyúr
válasz
Garsza
üzenetére
Szia.
AI válasz :A NAS (Network Attached Storage) operációs rendszerek speciális, hálózati adattárolásra optimalizált szoftverek, amelyek központi fájlkezelést, mentést és médiaelosztást tesznek lehetővé. A legnépszerűbbek a gyártóspecifikus, felhasználóbarát rendszerek (Synology DSM, QNAP QTS), illetve az DIY (csináld magad) megoldások (TrueNAS, Unraid, OpenMediaVault), amelyek régi PC ket is NAS-szá alakíthatnak.
Legnépszerűbb NAS operációs rendszerek:
Synology DSM (DiskStation Manager): A piacvezető, kiemelkedően felhasználóbarát, grafikus felületű rendszer, amely gazdag alkalmazásbolttal rendelkezik.
QNAP QTS / QuTS hero: Erős hardveres támogatottság, széleskörű funkciók és virtualizációs lehetőségek jellemzik.
TrueNAS (CORE/SCALE): Nyílt forráskódú, professzionális szintű rendszer ZFS fájlrendszerrel, amely brutálisan stabil és adatbiztonságra fókuszál.
Unraid: Fizetős, rugalmas megoldás, amely ideális otthoni média szerverekhez (Plex) és konténeres alkalmazásokhoz (Docker), mivel könnyen bővíthető különböző méretű lemezekkel.
OpenMediaVault (OMV): Debian Linux alapú, ingyenes, könnyűsúlyú rendszer, amely alacsony hardverigényű, így tökéletes Raspberry Pi-re vagy régi gépekre.
Nekem Synology NAS-om van , DSM-el.
Szeretem , megszoktam. Mást sosem használtam.Épített gépre általában OMV-t és TrueNAS-t szoktak ajánlani de ezekkel nincs tapasztalatom.
-
Garsza
veterán
Összeraktam egy PC -t nas -nak. Adat tárolásra telók szinchronizálása torrentre és plex -re.
Milyen oprendszert javasolnátok rá?
Lehetőleg olyat amit nem parancssorból kell beállítgatni. -
bteebi
veterán
válasz
jerry311
üzenetére
Köszi szépen a linket!

Hát ebből szerintem egy 4800 vagy 4800 Plus lesz, az 220 vagy 250k - még viszonylag baráti, pláne ha a hardvert is hozzávesszük. 6 HDD-vel mondjuk jobb lenne (bár úgy már sajnos SOKKAL drágább), de igazából brutál tárhely építhető már 4-gyel is... és valószínűleg maradok a RAID 1-nél.
Köszi neked is dro0py!

-
bteebi
veterán
válasz
dro0py
üzenetére
Hasznos infó, köszi.
Milyen a HDD kompatibilitása? A QNAP meg a Synology eléggé kötött (bár a QNAP talán csak elvben, a Synologyt nem tudom), ezt is szerettem az ASUSTOR-omban. Pont NAS vásárlás előtt állok, és egy 4-8 lemezes lenne jó. Nézegettem az Ugreeneket is, hardveresen tényleg erősek! -
biga
őstag
válasz
bteebi
üzenetére
Ja, én abszolut latom az elönyeit a ZFS-nek, eleve ez volt az egyik szempont amikor vettem. A gondolat eleve ugy merült fel, hogy max idölegesen allnék at. De én is pont azért nem tettem még meg, mert hat azért a fajlrendszer , meg oda a deduplikacio, tömörités, stb ...
.
Egyelöre csak 4 HDD meg 4 (2-2) SSD van benne. Az SSD-k fele r/ZIL cache (2x512) meg egy PCIe bövitöben még 2x2TB SSD a rendszernek + appoknak. A HDD-ken (RAID 6) csak adat van, bar elöbb utobb ide is lehet tennem kell VM-et is, ha kinövi az SSD-t. Bar lehet, hogy ott is varialok annyit, hogy leallitom a cache-t (korabban intenzivebb volt az elérés, mostanaban mar nem annyira, szerintem mostanra mar amugy sem ad sokat hozza) és inkabb oda teszek még VM-et.
Igazabol munka miatt vettem (magancélra mondhatni tul erös vas lenne
) , eleinte sokan és sokat dolgoztunk vele, mostanara kicsit kezd overkill lenni, bar remélem még kellhet hamarosan megint a teljesitménye 
-
dro0py
tag
1 hete kértem tanácsot, hogy mire cseréljem a Synology NAS-omat, azóta megvettem az Ugreen DXP2800-ast.
Óriási ugrás az adott árkategóriájú Synology-hoz képest, aki NAS-t keres, annak csak pár dolog:
- Adott pénzért sokkal nagyobb hardveres teljesítmény, minden villámgyorsan fut.
- Fényévekkel jobb androidos applikáció (már eleve, hogy rendesen és stabilan működik, az felüdülés a Synology után, az pedig, hogy mindent tud, amit a webes admin felület, az meg profi).
- A DSM után meg kellett szokni, hogy egyes alkalmazások telepítése időigényesebb, viszont óriási a választék és miután kiismertem a dockert, bármit könnyen fel lehet tenni, ráadásul a neten rengeteg leírás van. Tailscale, torrent, frigate... és ha kiismerted, akkor már jobban testreszabható a rendszer és az app-ok is, mint a Synologynál. -
bteebi
veterán
Szerintem ez nem kérdés. Maradj a ZFS-nél.

Ha már izmos 8 rekeszes NAS, az HDD-kkel együtt valószínűleg egy ~2 millás rendszer (persze lehetett kevesebb is, de jóval több is). Ahhoz képest egy 64 gigás Kingston kit meg 280k, ami a teljes rendszerhez mérve nem annyira drága, még ha fájó is. (Bár az is lehet, hogy az még nem ECC volt; a Google nem bír rendes találatokat adni!
Folyton úgy kell mazsolázni, hogy vajon jó terméket ajánlott-e - és gyakran nem.) Ha meg eladod a 32 gigádat, akkor még kevesebből megúszod a cserét. (Max. szólj, ha eladod, még az is lehet, hogy megveszem.
)A migráció ráadásul macerás és hosszadalmas, és önmagában sem kockázatmentes. És azért vannak előnyei a ZFS-nek. Nekem mostanában kezd leesni, hogy valószínűleg elég sok file-om vált már a bit rot áldozatává, és nem mindent lehet (sőt!) utólag javítani. És ez még csak egy dolog a ZFS számos előnye közül.
-
biga
őstag
válasz
bteebi
üzenetére
siman
Bevallom, én pont most gondolkodok azon, hogy ne engedjem-e el - egyelöre - a ZFS-t, és ne csinaljak egy full resetet QTS-re, mert hat a RAM elég huzos aru manapsag, és a jelenlegi 32GB a NAS-ban éppen csak elég a VM-ekhez + ZFS+rendszer, jo lenne böviteni mondjuk 64-re és akkor sokaig nem kellene hozzanyulni. A ZFS nélkül viszont egy ideig elég lenne a 32 is.
Nem döntöttem még, mert azért a ZFS-nek is van jocskan elönye, de minden esetre a mai RAM arak mellett kérdéses, hogy melyik a fontosabb. -
bteebi
veterán
-
Az mitől lehet , hogy egy csomó torrentet hirtelen nem seedel a NASom (Ugreen -beépített torrent kliens app ) ? Régen néztem rá, de akkor rendben volt. Mi történt ,és hogy tudom újra elindítani a seedet ? ( NAS reset megvolt már )
-
Multibit
nagyúr
válasz
Barcelona95
üzenetére
Ezekre a feladatokra tökéletesen megfelel a DS124. A kintről történő videó lejátszással lehet gond, de azt nem a NAS okozza.
-
Barcelona95
tag
Sziasztok!
Egy kedves ismerősöm számára szeretnék egy NAS-t összeállítani, hogy amikor külföldön dolgozik, tudja a családi képeket és videókat nézni telefonról, illetve esetleg otthon tv-ről is lehessen nézni róla filmeket. Sajnos elég vakon vagyok, sose foglalkoztam NAS-sal, látatlanban a DS124-es Synologyt néztem ki, a merevlemez 1 vagy 2 TB-os lesz, az ő felhasználásával a kisebb se telne be kb soha.
A kérdésem, hogy erre a felhasználásra a DS124 megfelelő lehet-e, illetve milyen más gyártó és termék jöhet szóba?
A keret nagyon max 200k lenne a NAS-ra és a HDD-re együtt. -
biga
őstag
válasz
bteebi
üzenetére
En egy TVS-h874-et hasznalok, bar nalam fontos volt a több VM miatt az erös proci és sok RAM is, ezért valasztottam ezt - az egyébként méregdraga - modellt.
QuTS hero-val, tehat ZFS fajlrendszeren. Igen, valoban elég RAM igényes, bar le tudod korlatozni, azért annak örül, ha a rendelkezésre allo RAM olyan 60%-a elérhetö neki, amikor kell.
Az elérésnek nem sok köze van ahhoz, hogy milyen fajlrendszert hasznalsz a NAS-on, ha win-röl fogod elérni, akkor gondolom SMB-n fogod tallozni a fajlokat, nem érdekes, mi van a masik oldalon, gond nélkül fog menni.A RAM-os kérdésedre: még nem fejlesztettem (bar kellene), de utananéztem, van több nem QNAP markas RAM, ami hivatalosan is tamogatott - marmint nem a QNAP, hanem a masik gyarto tamogatja a QNAP NAS-t (pl én Kingston-t néztem ki) ami azért joval olcsobb, mint a QNAP sajat markas megoldasa. Szerintem menne massal is, bar én ragaszkodnék olyanhoz, ami azért biztosan tamogatott, ha fontos az adatbiztonsag.
-
L4D1K
őstag
Nem volt még előtte NAS-om, szóval nincs referencia.
Az OS szerintem windows / mac-hez szokott embereknek egyszerű. Alap dolgokra tök jó appok vannak, minden másra meg ott a docker.
Tény, a dockerhez kell minimális proaktivitas. De gemini 99% - ban elvégzi a munkát.
Összess .arr felrakva és működik + tailscale.
-
bteebi
veterán
Sziasztok!
6 vagy 8 lemezes NAS-t szeretnék venni, ráadásul lehetőleg olyat, ami ZFS-t is támogat. Korábban úgy olvastam, hogy a ZFS natívban nem elérhető Windows alól (LAN-on) SMB-vel, de olyat is láttam már, hogy de. Ez egy kritikus kérdés, mert 2-3 windowsos PC-vel lenne leginkább használva, és szintén SMB-n keresztül TV-kkel is (elsősorban videolejátszásra). Ez vajon működne így natívban, vagy max. némi egyszerűbb gányolással (ingyenes köztes program)?
Alapjaiban véve egyébként QNAP-ban gondolkodtam, leginkább a TS-673A-ban és a 873A-ban. Mindkettőben RyzenV1500B processzor van. Ha jól tudom, akkor a ZFS miatt (QuTS Hero) minimum 16 GB RAM-ra lenne szükség. Ugye elvben (a látszat ellenére) gyakorlatilag mindenféle DDR4 ECC SODIMM-mel kompatibilisek a QNAP-ok? Mert a QNAP 120 ezer körül kínálja a "saját" moduljait, de amúgy már 70k körül elérhető 8 GB (emésszük meg ezt is).
Valószínűleg simán ZFS Mirror módban használnám (ha jól tudom, az a RAID1 ZFS megfelelője), mivel akárhány HDD is lesz használva, azok valószínűleg 10 TB-nál nagyobb kapacitásúak lesznek.
Összességében (a ZFS-t leszámítva) nem kapna túl nagy terhelést, valószínűleg max. 3 stream menne róla egyszerre. A sebesség annyira nem kritikus, a megbízhatóság és az adatbiztonság viszont nagyon fontos lenne (valószínűleg amúgy egy másik, talán "offsite" NAS-ra vagy PC-re menne a legfontosabb adatokról backup).
Jól gondolom, hogy az elképzeléseimhez jó lenne a fenti 2 NAS? Esetleg ajánlanátok valami alternatívát? Működne más márkájú (DDR4 SODIMM ECC) RAM-mal is? Előre is köszönöm a válaszokat!

-
dro0py
tag
Sziasztok!
Egy régi Synology DS-t cserélnék le, mert már elég lassú, ehhez kérnék segítséget. 2 HDD-s eszközre van szükség.
A sima file megosztáson túl torrent klienst, tailscale-t használunk és rtsp protokollon keresztül a LAN-on levő kameraképek mentését végzi még a NAS.
Néztem a Synology DS225+ modelljét és az Ugreen DXP2800-ast. Az Asustor-t is láttam, ami márkaként szimpatikus, mivel Asus eszközökkel van kiépítve a teljes hálózat és nagyon elégedettek vagyunk, de az Asustor termékeket nem ismerem.
Fontos, hogy nem szeretnénk előfizetéses megoldást a fenti szolgáltatásokra.
Ezek közül melyik legalkalmasabb a fenti feladatokra?
Köszönöm a válaszokat!
-
-
Magnat
veterán
válasz
Graphics
üzenetére
Szia,
ha csak közös filemegosztás a cél, akkor ahhoz még nas sem igazán kell, elég egy linux vagy akár Windows alapú gép, egy vpn szerver és kész is (meg ha nincs fix ip-d akkor kellhet vmi ddns a használt vpn függvényében) ... de tovább megyek, ha nem sok az adat és nincs igény a lokális adattárolásra, akkor egy Google Drive vagy más felhős szolgáltatás is megteszi. NAS-ból erre sztem kb bármelyik jó.
-
biga
őstag
Igazabol a legtöbb valami DDNS szolgaltatast ad, tehat a sajat, valamilyen authentikalo szerverén éred el a NAS-t, dinamikus külsö ip mögött is. Azért ezt én nem irnam le ugy, hogy "nem log a neten". De, ott log, csak be van téve elé egy szerver, amin keresztül lépsz be. A gond az, hogy mi van, ha ezt a szervert tamadjak? Marpedig szoktak, sajnos...
Ennél egy fokkal jobb megoldas, ha te magad sajat VPN halozaton lépsz be a szerverre, mert ilyenkor kihagyod ezt a tamadasi pontot is (aka. a gyartoi authentikacios DDNS szerverét). Viszont ehhez meg praktikusan jol jön a külsö fix ip legalabb, idealis esetben a NAS elött a VPN szerver, bar ha maga a NAS a VPN szerver, az sem nagy gaz. Ez utobbira meg a legtöbb alkalmas egyébként. Ilyenkor elég egyetlen port forwarding, aVPN szerver portja felé. Pl egy jol konfiguralt wireguard/openvpn kapcsolatnal ez még a tavoli elérés internet kapcsolatat sem korlatozza, csak beteszi oda a NAS elérést (tehat nem kell, hogy a kliens teljes netforgalma atmenjen a VPN-en, csak a fajlelérés kerül be a klien halozataba. Egyébként a korabban emlitett Tailscale is ezt csinalja)
-
Noxy
veterán
válasz
instantwater
üzenetére
Az összes NAS, a gyári app-l is így működik a NAS-hoz kötött fiókkal.
Nem lóg a nyílt interneten. -
-
válasz
instantwater
üzenetére
Köszi, ennek a setupjához kell majd valami leírás nekem.
-
-
Borisz76
nagyúr
-
Sziasztok!
Teljesen szűz vagyok a témában, na jó nem, mert OMV van itthon de a következő kérdésem lenne.
Egy ismerősöm kisvállalkozásában felmerült a távoli elérés és a NAS jutott az eszembe.
Ketten vannak a cégben, és jó lenne nekik egy NAS, ahova a közös fájlokat mappákat rendezni tudnák és távolról bármikor el tudnák érni.
Valószínűleg nincs mennyiségű adat, tehát két kisebb HDD is kiszolgálja őket.
Kérdésem melyik NAS-rendszer a legalkalmasabb ezt beállítani.
Őszintén nekem nincs tapasztalatom ezzel ( port forwarding? ) hogy kintről is elérjem a motyót.
Segítséget, tanácsot, leb.szást elfogadok

( DSM-demo-t most nézegetem a kérdés közbne
) -
L4D1K
őstag
Mostmár mindent is összeolvastam mindenhonnan.
Amellett h persze ne főzzük meg a hdd-t, majdnem mindenhonnan visszaköszönt a stabil hőfok. Szóval lehet 40 vagy 45 is, csak legyen mindig annyi
Kicsit off. Nyomtattam a ugreen 2800 hoz kis clipeket, ami segít csökkenti a vinyók vergődését. Van 2 pár plusz ha vkinek kéne
-
Nálam a NAS-ban a 18 terás Exos-ok 40 fok alatt vannak nyáron is ugye aktív hűtéssel, télen 30-hoz közelebb van némelyik, de szerintem ez totál oké hőmérséklet.
45 fölött kezdenék el gondolkodni, hogy valamit tennem kellene, de azt is csak a magam megnyugtatására.
A HDD-k ott is szerintem még jól érzik magukat. -
L4D1K
őstag
Jó de a töltőfej meg tudja. Nem nasról megy most.
Töltőfej tud 5v, 9v meg 12v is. Gondolom PD handshake az akasa 5v - > 12v átalakítóval.
De ha jól olvasom van a dobozában 7v meg 5v folyto. Majd azzal is megnézem.
Amúgy így, hogy zárt (jó azért van rajta minimális nyitott rész), HDD hőmérséklet megállt 42-48 fokon.
55 fok alatt gondolom nem teszem őket tönkre.
-
L4D1K
őstag
Megjött az usb-s dc 12v átalakító.
10éves huawei töltő fej is vígan elvitte a be 120mm-es BQ silent wing-et. Ha y split kábellel kettőt kötöttem rá akkor is. Szóval ezzzel nem lesz gond. Az más kérdés h ez már vállalhatatlanul hangos (meg luxi) szóval megy bele egy kisebb és halkabb venti. Arra a kemény 0.20-25m3-re nem hiszem h több kéne.
-
-
Rick4
félisten
Nekem egy régi hajlított üveges tv szekrény lett a nas, switch, hosszabbítók és minden más szekrénye, igaz ez a dupla sarokasztal alatt van, de a fő cél a kábelrengeteg elrejtése volt, a hátuljába belefúrtam 4db 80mm-es lyukat, így minden polcon van egy kiszívó venti, mivel egy gosund p1-es okos hosszabbító is bent van, amivel távolról ki-be tudom kapcsolni külön az eszközöket, és van még két kapcsolható usb aljzat is, a 4 venti kábelét ide kötöttem be, 5v-ról szépen elteker, és a netről is tudom kapcsolni, ha akarom. A nasról is kell nyomni, de ha zárlat van, akkor a nas alaplapja kapja az ívet, szerintem ha lesz bent áram, tegyél be egy régi 1ft-os telefontöltőt, amin van usb, az tökéletes, de ha csak egy sima töltő van, amin elvágod a vezeéket, és kiméred, melyik az 5V, ráteszel egy molex aljzatot, oda meg egy átalakítót a 3 tüskés venti csatival, azzal nem csinálsz rosszat. Ez is tökéletes erre a célra: [link]
A normál légáramlással egyező irányban, ahogy te is írtad, jó lesz, felülre egy kifelé szívót, alulra csak két lyuk. -
L4D1K
őstag
Sziasztok!
Lassan megjön minden amire gondoltam.
Ugreen dxp2800
Wd blue sn570 TV (app / docker)
Ironwolf 4tb
Ironwolf 8tbEgy dologgal nem számoltam, hűtés.
A nas egy zárt előszoba szekrénybe kerül. A szekrény teteje és a plafon között van egy pár centis rés.
A tervem az lenne, hogy belülre tennék 1-1 ventit ami szívná ki a meleg levegőt. Lent meg lenne pár szellőző nyílás ahol jöhetne be a friss levegő.
Arra gondoltam, hogy a ventiket a 2 usb 2.0 - ről látnám el 5V-al.
Mennyire életszerű megoldás a két ventit a nas-ról üzemeltetni?
Köszi
-
Borisz76
nagyúr
válasz
mathgery
üzenetére
Vegyél még egy 4Tb-s lemezt.
Azt szereld be a Syno NAS-ba.
Majd a DSM telepítése , beállítása , kötet és megosztott mappa létrehozása után másolhatod rá az adatokat.
- Ha megvan még a Zyxel326 , akkor hálózaton át is mehet.
- Ha már nincs meg, akkor egy külső usb-s házba téve a lemezt és rádugva a NAS-ra....majd a File Station-al lehet másolgatni. -
Borisz76
nagyúr
válasz
mathgery
üzenetére
A 4 TBost valahogy bele tudom tenni a NASba adatvesztés nélkül?
Igen....ha előtte Synology NAS-ban volt használva.
Bár ez sem 100%-ig biztos....mert modell és DSM függő is a dolog.
Migrációnak ( költöztetés ) nevezik azt a folyamatot , amikor egy Synology NAS modellből a kiszerelt lemezt áthelyezed egy másik , újabb Synology NAS modellbe.
Régebbi írásom a témában , a lap alján lesz :
[link]
Ha a lemezt előtte mondjuk PC-ben használtad és úgy vannak rajta adatok.....akkor mentés után szereld be mert formázni fogja !!! -
Rick4
félisten
-
Multibit
nagyúr
Megfelel. Bármilyen PC-t lehet NAS-nak konfigurálni. A tárhely igény az, ami erősen befolyásolja a költségeket. Minél nagyobb kapacitású az SSD, annál drágább. Ha lehet, vegyél egy használt, MLC NAND-os típust a HA-ról

Nem lesz egy erőmű, de okosan beállítva a szálakat/sebességet kiszolgál majd téged.
Nálam is volt egy rövid időszak, mikor egy NAS-nak konfigurált mini PC volt a dedikált torrentező eszköz. -
somé
őstag
Sziasztok, csak és kizárólag torrent kezeléshez megfelel egy ASRock Mars 4205U mini PC mint NAS? (RAM, SSD-m van.)
Az Asus routert (RT-AX1800U) egy 250GB-os pendrive-al használom erre a célra, mert semmi mást nem hajlandó felismerni, de egyrészt a Download Manager-rel csak a gond van, a másik hogy marha lassú az egész.
Köszönöm, ha kiokosítatok. -
-
makoss
veterán
Üdv!
Mennyire / miben lenne visszalépés egy Synology BeeStation Plus egy például Synology DS225+ -hoz képest?
-
Borisz76
nagyúr
Szerintem :
- SMR HDD :
ESETLEG pc-be vagy NAS-ba , önálló lemezként :
Nagy méretű fájlok tárolására , amiket nem sűrűn irkál az ember.
( FHD , 4K filmek gyűjteménye....vagy hasonlóra )
De inkább kerülni kell ha lehet.
- CMR HDD :
Mehet PC-be és NAS-ba is.
Akár több lemez egy kötetben is.
Itt nem fenyeget az "átfedés" és a cache elfogyás miatti lassulás.
Ebben az esetben a Gigabites LAN csatlakozás lehet a szűk keresztmetszet.
- SSD-t :
PC-be évek óta alap egy rendszermeghajtó számára !
Lehet nagyobb méretű is ha sok a program, játék.
NAS-ban már megfontolandó mert ott a tárhely mérete is szempont.
Ha pénz nem számít, akkor persze....mehet.
Halk , gyors ....viszont vannak modellek , amik szeretnek melegedni.
Naggyából ezek az alap infók, ami alapján már könnyebb dönteni, hogy mely tipust miben lehet / ajánlott / érdemes használni. -
Hurkafej
aktív tag
Köszönöm a válaszokat, külön single disk-ként kezelném őket. A HDD-k megvannak már, a PC-mből veszek ki őket, a felhozatal amiből választani tudok 8tb seagte smr, 6 tb toshiba smr, 4 tb wd purple cmr.
Elgondolkoztam azon is, hogy a megbízhatóság miatt az 1es helyre a wd purple kerüljön, a 2-es lemeghez pedig a 8tb segate, csak ez esetbe a tárhely kihasználás nem az igazi.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bitcoin topic
- Nem tetszik a PC-gyártóknak az Xbox új iránya?
- Mikrotik routerek
- Milyen TV-t vegyek?
- Google Pixel topik
- Gumi és felni topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- 8 millió felett jár a Clair Obscur: Expedition 33, egy év alatt ért a csúcsra
- Felégeti készpénztartalékait a Tesla
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- Apple Watch Ultra 2 GPS + Cellular, 49 mm újszerű titán zöld-szürke BKNTATLAN terep pánt! Akku 99%!
- XFX RX 9070 XT 16GB GDDR6 SWIFT Triple Fan Gaming Edition - Új, 2 év gari - Eladó!
- MacBook Pro 14" M3 Pro /11C/14C/18GB/1024GB/ 100% Akku / 2027.12-ig garancia
- Honor Magic 8 Pro 512GB Black Karcmentes! Ajándék 100 Wattos SuperCharge töltő!
- iPad 9th gen 64GB space grey
- Eredeti Lenovo 90W szögletes (téglalap) notebook táp + kerek átalakító egyben eladó
- 220 - Lenovo LOQ (15ARP9) - AMD Ryzen 7 7435HS, RTX 4070
- Magyarország piacvezető szoftver webáruháza
- Garmin Forerunner 405 GPS óra
- LG UltraGear 45GS95QX-B OLED Monitor! 45" 3440x1440 / 240Hz / 0.03ms / G-Sync / FreeSync! BeszámítOK
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Folyton úgy kell mazsolázni, hogy vajon jó terméket ajánlott-e - és gyakran nem.) Ha meg eladod a 32 gigádat, akkor még kevesebből megúszod a cserét. (Max. szólj, ha eladod, még az is lehet, hogy megveszem.
)
A lényeg viszont az első körben, hogy akkor működne Windows-zal és SMB-vel.
Amellett h persze ne főzzük meg a hdd-t, majdnem mindenhonnan visszaköszönt a stabil hőfok. Szóval lehet 40 vagy 45 is, csak legyen mindig annyi