- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Magisk
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Janos250 #10630 üzenetére
"Tehát van egy mozgó kocsi, aminek infókat akarsz küldeni IR-en. Ez alapján akkor a vevőnek a kocsin kell lenni."
Igen, és az adónak is! Így beszélgetnének egymással. Minden kocsin 1 vagy 2 LED az adó, és 3-4 vevő. A ledek fényét pedig valamilyen kerek, fényvisszaverő felülettel szórnám, hogy 360°-ban le tudjam fedni a környezetét.
"Ahhoz, hogy elfogadható pontosságot kapj, muszáj lesz (szerintem) a vevőt egy pincurka servo- vagy léptetőmotorral az adó, azaz a maximális jel erősség irányába állítani"
Ez biztosan nem így lesz, vagy 3db vevő lesz körben az autón, egymással kb 120°-os szögben, vagy ha ennek túl nagy lenne a holt tere, ami elég valószínű, akkor 4 vevő, 90° szögben. A háromszögelés pedig 1 adó + két vevő között történne.
"b.) Egyszerre akarod a kódot is és a távolságot is megkapni. Akkor jön a vér izzadása, hogy mindenféle szűrésekkel megold."
Ezt akarom.A vért pedig már izzadom vagy 3 hete.
-
válasz
Janos250 #10622 üzenetére
" a jel erőssége nem csak a távolságtól függ, hanem pl. attól is, milyen szöget zár be a vevő és az adó."
Ez tény, sajnos nem tudok vele mit kezdeni. Max annyit, hogy a LED fényét nem direkt módon irányítom kifelé, hanem szétszórom, tükör vagy fényvisszaverő felület segítségével."Az IR-rel a távolságmérést nem a jel erőssége, hanem a visszavert jel visszaérkezési idejéből számítják."
Na ezt majdnem biztosan állítom, hogy ebben a formában nem igaz, a sharp távolság szenzornál a beesési szögből számolják, CCD érzékelő segítségével. Sima ir tranzisztorral pedig a fény intenzitásából, itt van olyan variáció, ahol egy 555-ös IC-vel szaggatják a fényt, a vevő oldalon pedig felüláteresztő szűrővel szűrik ki a jelet a környezeti fényből, ezt akarom én is, csak szoftveresen.
Aminek a visszaérkezési idejéből számítják a távolságot, amit írtál, szerintem az a lézeres mérő, de annak már igazán nem hobbista az árszabása... -
válasz
Janos250 #10616 üzenetére
Én nem analóg jelet akarok átküldeni, hanem digitális információt. Emellett a küldő oldal jelerőssége alapján szeretnék hozzávetőleges távolságmérést csinálni. Tudom, hogy nem ördögtől való az ötlet, mert árulnak arduino-hoz való ir távolságszenzort, ami egy egyszerű reflektív optokapuból + némi elektronikából áll, ahol az ir led fényét frekvenciamodulálják, hogy ne zavarja a környezeti fény.
-
tvamos
nagyúr
válasz
Janos250 #10607 üzenetére
15 éve LT Spice-ot használok. Ingyen van, és jó.
A TINA-TI is jó, de az LT Spice-nak jobbak a leításai, többen használjuk.(A többi vagy pénzes, vagy játék a magánvéleményem szerint.)
(#10604) aryes válasza aryes (#10603) üzenetére
Nem tudom, hogy jött ki, hogy R1<R2-nél. Nem gondolom azt jó ötletnek. -
válasz
Janos250 #10597 üzenetére
Az impulzushosszt hogy érted pontosan? Az analóg jelet úgy értem, hogy az adó és a vevő távolságát akarom megbecsülni a fogott infra jel erősségéből, miközben ugyanezzel a jellel adatot is akarok átvinni.
A receiver belső elektronikája mindent elkövet, hogy a bejövő analóg jelből tökéletes digitális jelet csináljon, és nagyon jól végzi a dolgát
, mert semmilyen anomáliát sem sikerül keresztül vinnem rajta, sem a négyszögjel kitöltési tényezője, se a vivőfrekvencia elhangolása nem okoz semmilyen elváltozást a kimeneten. Az impulzushossz (mármint a soros átvitel bitjeinek hossza) a jel erősségétől nagyjából függetlenül csak átviteli hibákat okoz, 500us-nál rövidebb impulzus (kb. 18 periódusnyi négyszögjel 38kHz-en) nem megy át, 2-3ms viszont már gondot okoz, ha nem küldök közben szünetet, túl hosszú neki. A kettő közt meg sima négyszögjel jön ki belőle.
Jelen pillanatban azon töröm a fejem, hogy sima ir tranzisztorral veszem a jelet, ami elé teszek egy high pass filtert, de az istennek sem találok kész rajzot hozzá, nekem kellene terveznem úgy, hogy láma vagyok az analóg elektronikához, segítséget meg nem nagyon kapok hozzá, pedig biztos lenne itt valaki, aki 5 perc alatt tudna rajzolni egyet...
Ha ez összejön, akkor vagy ez veszi a digitális jelet (vagy nem veszi, ha távol van az adó, ez lenne a cél), vagy csak simán analóg jelerősséget mérek rajta, miközben az adatot magát a vs1838 vevővel veszem. És amíg van új ötletem, addig nem adom fel. -
válasz
Janos250 #10591 üzenetére
Ez nem ide vágó dolog, akkor lenne érdekes, ha nem csak 8+2 bit hosszan kellene tartani a szinkront, de itt byte-onként újra történik a szinkronizálás (minden küldött byte start bittel kezdődik, ami megszakítást generál), szóval a hiba tuti nem itt jön be. Már csak azért sem, mert teszteltem az átvitelt még 38kHz moduláció nélkül, sima ir tranzisztorral, és 4800baud sebességgel simán működött. A gond azután kezdődött, hogy bejött a képbe a VS1838 ir receiver, mert nem jöttek át rajta a bitek úgy, mint vártam. A túl rövid és a túl hosszú jel is zavarja, az elsőt még csak értem, de az nem tiszta, hogy miért zavarja, ha több 0 bit érkezik egymás után szünet nélkül, mert a dekódolásban semmi szerepe, a bitek dekódolását én végzem a fogadó oldalon, csak közvetítő szerepe van.
-
tvamos
nagyúr
válasz
Janos250 #10581 üzenetére
Nem feltetlen jobb, de tetszik a szine.
[link]
Van egy-ket kellemetlen tulajdonsaga, de en most azokon tullepek.
Az a tulajdonsaga viszont tetszik, hogy olcsobb, mint az olommentes HASL.
(Marmint ugy ertem, hogy ennel a gyartonal ez ingyen van, a lead-free HASL meg extra penz.)
Persze, rendelhetnem a JLCPCB-tol, de ott dragabb a fekete.(#10583) Gergosz2 válasza tvamos (#10580) üzenetére
Koszonom! Megnezem azt is.(#10584) aryes válasza tvamos (#10578) üzenetére
Nem tudom... biztos, hogy szivni akarsz ezzel? -
válasz
Janos250 #10539 üzenetére
Annyi minden alkatrész van már itthon, amit megvettem az évek során, de még nem használtam fel, hogy elsősorban azokból szeretném összehozni a dolgot.
Van pl. két wemos d1 mini-m, ami arra vár, hogy kikerüljön a dobozból. Van hozzájuk i2c motor shield is.
Már ott tartok a dologban, hogy nem az ir remote protokollt fogom használni, mert nem praktikus, és ram-pocsékolás is lenne, hanem software serial-t, egy kis módosítással:
ebben a kódban a megfelelő helyeken kicserélem adigitalWrite(m_txPin, LOW );
sorokat erre:analogWrite(m_txPin, 512);
Előtte pedig valahová beszúrok egy ilyet:
analogWriteFreq(38000);
Jól gondolom, hogy ez úgy fog működni, ahogy én szeretném?
Azt meg tudod modani, hogy ha az analogWriteFreq-el módosítom a PWM frekcenciát, és egyébként nem használok PWM-et, el tud az állítódni magától (vagy nem magától, hanem valamelyik gyári lib-től)?
(#10535) tvamos: Köszi a szoftveres ötletet, ez jócskán leegyszerűsíti az elektronika részét a projektnek.
-
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #10325 üzenetére
Egy ilyen zárt rendszerre jó lehet még a BLE is. Tulajdonképpen ilyen jellegű kommunikációra találták ki.
ÉsESP_PWR_LVL_P9
max. teljesítményen elvileg 100 méteres hatótávolsága van ESP32-nek nyílt terepen. (Gyakorlatilag meg 30 métert ért el a fórumozó egy garázsajtón/falon keresztül.)
Persze ha ki akarja vinni a netre az ember, akkor kell a hálózatba egy AP is, ami fordít a BLE és a TCP-IP közt. -
gyapo11
őstag
válasz
Janos250 #10325 üzenetére
Csak hw szinten nézve, én nem bízok eléggé a wifiben ahhoz, hogy pl. a riasztó szenzorait rábízzam. Néha a telefonok nem tudnak kapcsolódni a routerre, ilyenkor pc-n routerbe belép, wifi off, wifi on ls megint jó napokig/hetekig. Tlink router dd-wrt-vel. Egy fényforrást bekapcsolni OK, max nem kapcsol be, de egy vízaknában vízszint figyelő szenzor, egy füstjelző, vagy más kritikusabb szenzor jelét már nem akarnám, csak vezetéken. Egyik ismerősömnek befulladt több tízezer szál virágja a fóliába, mert kisütött a nap, és a megbízott lányka elfelejtette kinyitni a szellőzőnyílásokat. Ezt sem bíznám wifire pl.
Nekem nagyon tetszik az RS-485 hibatűrése, igénytelensége, képessége a távolságra és eszközszámra, egyszerű használhatósága arduinoval és pc-vel egyaránt.
Sokféle protokoll elképzelhető, szerintem alapnak jó a pollozás, amikor a központi egység lekérdezi ciklikusan a perifériákat akár olvassa akár írja őket, de lehet olyat is, hogy a periféria jelez egy plusz vezetéken, és akkor kérdezi le a központ, hogy ki volt az és mit akar, meg még sokféle elképzelhető. A lényeg, hogy az adat biztonságosan elérjen egyik pontról a másikra.
A földhurokra meg a trafós táp biztos megoldás, a kis kapcsolóüzeműekről se tudom elképzelni, hogy galvanikus kapcsolatban lenne a kimenetük a 230 V-os hálózattal. Pc már érdekesebb, mert abba sokféle madzag megy. -
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #10276 üzenetére
Hogy kell privát repohoz linket gyártani? Csak olvasóként ismerem az oldalt.
Hagyjuk, így egyszerűbb!
Prioritások:
Vhol azt olvastam, hogy 18 fölött vannak az RTOS taskok. Bár nem vagyok meggyőződve róla.
Amúgy kell némi mozgástér. 6-7 task még csak egy kis része a to-do listámnak. -
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #10253 üzenetére
Valamint tőled kérdezném még, mint ESP32 gurutól, hogy találkoztál-e már olyan hibával, hogy pánikol a CPU 1 a sok task miatt, viszont olyan 5-6 reset után végül csak képes elindulni a oprendszer?
Jelenleg 6-7 taskom van, amit szétszórtam a két mag közt (0. magon a gyors függvények, 1. magon a hosszabb programok), prioritásnak alacsony 10 alattiakat adtam meg és mindegyik task-nak eltérőt.
Ha csökkentem a taskok számát, akkor nem pánikol a proci. Van erre vmi ötleted mi lehet?
Minden task-ot szabályosan írtam meg: végtelen ciklusban futnak valamennyi delay()-jel a végükön. -
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #10253 üzenetére
Mi a f...
Hát ez elég komplikált.
PWM-mel ez ennyi:#define PWM_CHANNEL_1 1
#define PWM_TIMER_12_BIT 12
uint_16t speed_freq = 100;
void setup() {
ledcSetup(PWM_CHANNEL_1, speed_freq, PWM_TIMER_12_BIT);
ledcAttachPin(PinNumber, PWM_CHANNEL_1);
}
void loop() {
ledcWriteTone(PWM_CHANNEL_1, speed_freq); //Min 5Hz 12 biten. Ledc driverben a Tone függvény alapból 10 biten dolgozik.
delay(100);
} -
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #10200 üzenetére
Olyan túl sok mondanivalóm nincs a PCNT-vel kapcsolatban. Működik a példa alapján.
Inkább matematikai fejtörést okoz a frekvencia mérése. Ugye másodperc az alapegysége, viszont nekem ennél gyakoribb frissítés kellene. Mondjuk olyan 200 ms-os frissítés már elfogadható. Ez viszont azt jelenti, hogy fel kell szoroznom a mért értéket ha SI mértékegységet szeretnék látni. Ez meg precizitás csökkenéssel jár, így már csak a(z 5-ös) szorzó többszörösét kaphatom eredményül. Ráadásul így az 5 Hz a legkisebb mérhető egység, ez alatt inkonzisztens eredményt ad nulla és öt között váltakozva. Ezt így egyelőre csak szűréssel tudom áthidalni.
Nincs vmi jobb matematikai módszer a gyakoribb frissítésre? Kíváncsi lennék vajon egy hall szenzoros jeladóból hogy számol pontos értékeket gyors frissítéssel egy km óra?Hogyne használtad volna a PWM-et, vagy sose írtál még be egyetlen ledcWrite() parancsot se?
RMT-t meg én nem használtam még direktben sose, csak könyvtárból. RMT-vel hogy csinálnál mondjuk 100 Hz 50% PWM jelet?
RMT bemenetként is érdekelne, állítólag azzal periódusidőt is lehet mérni vhogy. Na ha vmi, akkor az precíz és gyors lenne!Meg most láttam a Technical Reference doksiban, hogy vannak natív Motor Control funkciók is a PWM perifériában ESP32-ben.
Na erről nem is tudtam. Van benne egy Capture Unit is, ami meg beérkező PWM jelet tud mérni, vagy mi a szösz. Ezt megtartom harmadik lehetőségnek, ha a PCNT és az RMT nem válna be. -
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #10198 üzenetére
Igen.
Hardveres számlálás és szoftveres kiolvasás. Nekem ennyi bőven elég.
Közben átnyálaztam a PCNT driver-t is, hogy milyen függvényeket használ.
A rotary encoderes példa csont nélkül betalált (bár a srác eredeti szándéka szerint nem tudom a rotary encodernél mi az elképzelés a control pin használatára). Összeraktam a saját példámat ez alapján (copy & paste) és kipróbáltam egy PWM csatornára kötve. Szuperül működik.
Azt még nem tudom, a PCNT és az RMT az ugyanaz a hardver vajon, vagy csak a véletlen műve, hogy mindkettőben 8 csatorna van? Azért, mert legalább 6 csatornát használni kívánok az RMT-ből, de lehet mind a nyolcat idővel.Ha már szóba hoztad az RMT-t, akkor kérdeznék:
Szerinted azzal célszerűbb volna frekvencia modulált jelet létrehozni, mint a PWM vezérlővel?
Jelenleg a ledcpwm-et használom erre 50% kitöltéssel és a frekvenciát váltogatom (illetve szeretném váltogatni, de még nem jutottam el a próbáig). Viszont az előzetes tesztjeim szerint a ledcpwm nem igazán működik 0 Hz közelében. Úgy kb 10 Hz volt a minimum, ami jól működött. Nekem meg 0-2000 Hz között kellene PFM jelet csiholnom.szerk: olvastam az a technical reference manual-t. (Ez régen is megvolt már? Asszem most láttam először ezt a doksit.) De nem látom a kapcsolatot a driver-ben használt függvények és a regiszter nevek közt. Mondjuk a pcnt.h fájlnál nem mentem lejjebb, vmelyik include biztos hardver közelibb kódot rejt.
(#10187) ecaddsell
Amúgy köszi a biztatást! Végül csak IDF függvényekkel lett megoldva! -
tvamos
nagyúr
válasz
Janos250 #10062 üzenetére
Eloszor pofazott a framework, hogy nem talalja a join()-t, aztan elvesztettem a fonalat...
Mostmeg mar igy van, es mivel megy, orulok neki. Meg az is van, hogy igy mar tudom a taskot parameterezve inditani, ami megint tok jo, es ennek is orulok. Meg csiszolgatom a progit, mert szeretnek bele jog funkciot, meg atirom a Left/Right-ot Pan/Track-re es akkor kesznek nyilvanitom. A kollegam meg csinalhatja hozza a mechanikat.Koszonom a segitsegeget nektek!
-
-
XP NINJA
őstag
válasz
Janos250 #9916 üzenetére
Amit linkeltél 5Voltos, nem is találtam 3.3-ast. Ahogy olvasgatok akkor ahoz hogy egy ESP32-vel használhassam, kell egy Logic Level Converter?
-
fpeter84
senior tag
válasz
Janos250 #9828 üzenetére
Annyira nem csúcs ajánlat, ebayen meg alin ennél olcsóbb a picit nagyobb tudású LOLIN32...
@(#9829) csubuka: ESP-WROOM-32 modullal elvileg ugyanannak kell lennie, különbségek ott akadnak inkább hogy pl a LOLIN-en Li-Ion töltő is van, illetve léteznek olyan ESP32-k amelyek mellé több/kevesebb flash-t társítanak, de a WROOM-os elvileg mind 4MB-os
-
-
sad_Vamp
őstag
válasz
Janos250 #9794 üzenetére
Köszönöm a könyveket, belenézek mindenképp!
Viszont őszintén bevallva, nem akarok megtanulni komplett programozni, csak 1 LEDstrip miatt.... ha sima analóg RGB-ben létezne 144LED/m sűrűségű strip -tudtommal nincs- akkor nem is gondolkodnék az egészen.Nekem erre az 1 dologra lenne szükségem.... esetlegesen a színek változnának (meg az LEDek száma és elhelyezkedésre). Semmi mélyebbet nem szeretnék kihozni a dologból.
-
tvamos
nagyúr
válasz
Janos250 #9781 üzenetére
Hello!
Ma egy olyan problemaba utkoztem, hogy ujra kellett telepitenem az Arduino frameworkot, es a ESP32 OLED V2.0 TTGO modulomon szetesett a kep. Ugy ertem, hogy eddig kiirtam a kijelzore az IP-t, meg hogy mit szereten a szamitogep tole, de most nincs kep rajta.
Nem tudja valaki a megoldast? Mit rontottam el? Minden lefordul hiba nelkul. -
csubuka
addikt
válasz
Janos250 #9725 üzenetére
Köszönöm szépen a részletes választ!
"A régi Siemens telefonok jók voltak erre, én is használtam, még Microchip PIC-kel.
Manapság háromezer Ft környékén árulják a használt régieket, éppen ilyen céllal.
Viszont annyiért már egy mostani okosabb GSM modul is kapható, ami arduinóval simán megy."Ejj, ha ezt tudom. Egy pár hónapja hajítottuk ki elektronikai hulladékba az ilyen nem-színes Siemensek utolsó két példányát, ami a padláson kóborolt
Kellemetlen, akkor mégsem voltak hulladékok. Az információhiány ugye.
"Ennél olcsóbban már kész, komplett GSM riasztót lehet kapni. EDM szállítással rendelve Eu-ban adják fel a postára, így nincs rajta semmi extra költség:"
Ezt jó tudni, hogy akkor immár lényegesen jobb árak vannak :-)
"Igen, de ha kibontod, látod, hogy nem éppen bonyolult."
Belenézek majd, rendben.
"Ezt a relét a szirénával párhuzamosan is bekötheted. Ha szól a sziréna, zár a relé."
Itt rosszul fogalmaztam. Arra gondoltam, hogy a risztónak alapból van-e olyan kimenete, ami esetleg egy szimpla relé és a riasztás pillanatnyi állapotától függ az állapota. De azt kapizsgálom, hogy a sonoff relével lehetne távolról elnémítani a szirénát akár. Bár annak gondolom, csak akkor lenne jelentősége, ha lennének kameráink és akár meggyőződne az ember azokkal távolról, hogy téves a riasztás.
(#9727) fpeter84:
Köszönöm szépen a választ Neked is!
"Szimpla SMS küldésre teljesen alkalmas egy régi telefon - de itt tényleg a régiekről, a nem színes kijelzős őscuccokról beszélünk."
Sajnos ez a vonat elment és kidobtuk nemrég az ilyen telefonokat.
Jobb lett volna pedig nem szemetet csinálni belőlük.
"Az olyan modulok mint a SIM900, M590E, AiThinker A6/A7 stb modulok általában ennél sokkal többet tudnak"
Akkor lehet mégsem akkor gond.
Bár nekem főképp itt a SIP-klienssel való SMS küldés lenne a top amit meg kell valósítani, ahhoz meg lehet egyik GSM modul sem segítség.
"Az OpenWrt kérdéshez leírhatnád hogy mid van"
Ami erre leginkább szóba jöhet, az egy MR-3220 V2. Az USB-jén keresztül lehetne akár persze mobilnettel is bővíteni, de egy funkciókban gazdag OpenWRT-hez elvileg az USB portját pendive-os tárhely bővítésre kéne használni, szóval az gond.
"Annyira elhanyagolható áram folyhat a riasztó és a szirénája között, hogy szerintem azt aligha tudod megbízhatóan érzékelni az ACS712-vel!"
Ejha, pedig jónak tűnt így elsőre. Tök büszke voltam magamban az ötletre
"1-3-5e-ért komplett modulokat lehet kapni"
Ránézek majd akkor a listázott típusokra.
-
PHM
addikt
válasz
Janos250 #9668 üzenetére
"Kár, hogy a mélykisülés ellen nem védettek, de hát a nagy áramot bírók ilyenek."
Az összes ilyen, amin nincs elektronikus védelem.
Ráadásul a védelem valamelyest növeli a belső ellenállást,
+ ugyan nagyon keveset, de az is fogyaszt.
Kis odafigyeléssel nincs gond a védetlen cellákkal sem. -
-
gyapo11
őstag
válasz
Janos250 #9620 üzenetére
Már írtam korábban, hogy ha küld valaki cikket bármilyen arduinós témában, szívesen beszerkesztem weboldalba és kiteszem a netre. Lehetőleg olyat, amit ő próbált, tesztelt, és saját tapasztalatai vannak. Elvileg linkeket is lehet, de azok eltűnhetnek, esetleg nem örül a tulaj stb., sajáttal nincs gond.
-
fpeter84
senior tag
válasz
Janos250 #9620 üzenetére
Igazából az lenne az igazi megoldás ha javítanák a fejlesztők a dolgot, és akkor másnak nem kéne hibavadásznia a jövőben
Megpróbálok utánanézni a bugreportnak hogy hogyan is működik... Mindenesetre ha valaki nagyon unatkozik és van due-ja és digit szkópja vagy saleae logic-ja, akkor megnézné hogy nála is reprodukálódik e a hiba?
Serial3.begin(9600);
Serial3.write(0x32);
Serial3.end();
pinMode(14, OUTPUT);
digitalWrite(14,LOW);
delay(100);
digitalWrite(14,HIGH);
delay(100);
Serial3.begin(9600);
//REG_PIOD_PDR = (REG_PIOD_PSR & 0x00000030);
Serial3.write(0x33);A reg piszkálás nélkül nálam nincsen második byte küldés...
-
_q
addikt
válasz
Janos250 #9620 üzenetére
Topic elejere topic osszefoglalo/info ahova be szoktak irogatni mas topicba hasznos informaciokat es linkeket berakni. Ha nem sajat pl google drive meghajto akkor sajnos esely van ra hogy egyszer torlik, de opcio es annal jobb mint ha semmi sincs belinkelve, osszegyujtve.
Ilyet lehetne az elso oldalra hasznosabb linkekkel osszegyujtve. Elvileg az nem olyan mint wgy hozzaszolas, hogy nem szerkesztheto, hanem a topic felelos kesobb is szerkesztheti, illetve minden oldal tetejen osszecsukva megjelenik. Itt a forumon pl HDD topic-ba lattam mar.: Milyen HDD-t vegyek topic jo pelda ra.
-
Csabesz666
aktív tag
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #9518 üzenetére
Az egyik eszköz órajele megy át zavarként a másik eszközre? Jól értem?
Igen, ez volna a lényeg. Én csak a ferrit gyűrűkről olvasgatva találtam megemlítve egy cikkben, de végülis logikus. A processzor tápigénye is ingadozik attól függően, ahogy kapcsolhatja mondjuk a perifériákat. Ez végső soron egy tápszaggatásban nyilvánulhat meg - még ha mV-os nagyságrendben is -, a processzor órajelével megegyező frekvencián. Ez zavarként jelentkezhet az áramkörben.
Aztán ha elképzelünk egy komplexebb alaplapot, akkor már érthető miért van szanaszét szűrve ezernyi kondival. -
válasz
Janos250 #9558 üzenetére
A videóban olcsóbbnak mondják (9$), mint a sonoff.
Ezt nem tudtam a reflinkekről, de most, hogy megtudtam, most sem sajnálom tőlük ezt a bevételt, és nem is értem, mi ezzel a gond (persze ameddig nem kezdi valaki ezzel floodolni a fórumot) azon túl, hogy kijátssza a reklámozás tilalmát (majd ha ez az üzemeltetőket zavarja, akkor kitiltják a reflinkeket a fórumról, nem féltem én őket egy pillanatra sem
). Ugyanakkor bosszant, hogy nem nekem jutott ez előbb eszembe.
-
_q
addikt
válasz
Janos250 #9528 üzenetére
Úgy értettem, hogy a kapcsoló üzemű táp ki van hagyva és csak aksiról vagy elemről megy akkor nem szabad elő jöjjön. Ha van a rendszerben kapcsoló üzemű táp onnantól mindegy hogy a kapcsoló üzemű tápot mivel táplálod meg. Az általa okozott zaj, ami a kapcsolgatásból jön be fog zavarni érzékeny méréseknél. Ha megoldható a táp kihagyása direktből aksiról működtetve lenne jó kipróbálni, mert szerintem így működne már. Érzékeny gyorsulás érzékelő esetén ez volt a tapasztalat, illetve egy szintén uV-os IR led mérésnél. Kapcsoló üzemű tápnál elmászott a jel, elemről/aksiról meg hibátlan volt.
-
tvamos
nagyúr
válasz
Janos250 #9524 üzenetére
Régebben SPI buszos ADC-t használtam. Azt gyors optokkal le tudtam választani a proci buszáról. Akkor fél fokon belül volt a rendszer. (Muszály voltam mindent nagyon leválasztani, mert nagyon bezavart az eprom emulátor. Késôbb úgy maradt a rendszer, mert jó volt.)
Most is ezt csinálnám, mert bevált.
Nagyon régen saját gyártás flybacket csináltam tápnak, de az utóbbi 10 évben DCPA10505-öt. -
-
robohw
aktív tag
válasz
Janos250 #9497 üzenetére
"Mikor rájöttek, akkor már késő volt, de egy ügyes húzással mégis taroltak: megcsinálták a TELJESEN NYITOTT IBM PC-t. Olyan szinten nyitott volt, hogy a BIOS ASM forrásnyelvű programját is közzétették, a hardverről is teljesen részletes leírást adtak ki.
Eredmény: taroltak."Nem volt késő. A lehető legjobbkor léptek, amikor a kicsik már kitaposták számukra az ösvényt, megteremtették a személyi számítógépek piacát.
A teljesen nyitott PC annyit jelentett, hogy készítettek egy open source gépet, azt gondolván, hogy mások majd utángyártják (így nekik nem kell majd garanciával, gyártással, értékesítési csatornákkal, szervizháttérrel bajlódniuk) viszont a ROM BIOS nem volt ingyenes (!), ahhoz PC-nként 50 USD-ért lehetett hozzájutni, ráadásul csak a tartalomhoz, nem egy beégetett, PC-be rakható EPROM-hoz.
Csak hát, néhány gyártó viszonylag hamar megírta a saját, IBM PC kompatibilis BIOS-át, de még így is jelentős bevételt hozott az eredeti, IBM által fejlesztett BIOS.Akkoriban egyébként az volt a divat, hogy az eladott hardver és szoftver teljesen nyílt volt, pl. az apple I-hez is hozzáférhetővé tették a kapcsolási rajzot, de ez nem jelentette egyben, hogy bárki megépíthette azt.
-
válasz
Janos250 #9508 üzenetére
Az elkónál a feltekert fegyverzet miatt van induktivitás is, a tantál kondenzátornál nincs ilyen, szóval oda nem kell kiegészítő kerámia kondenzátor.
(#9509) xboy89: a dupla szabályzást mindenképpen elkerülném a rossz hatásfok miatt, tényleg érdemesebb lenne inkább más akkutípust használni What is the Ideal Battery Technology to Power 3.3V Devices
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #9505 üzenetére
Ezt mire szeretnéd? A modulon a kupak alatt elvileg ott vannak a tápszűrő kondik, ha amiatt kérdezed.
Amúgy max feszültség szerint elvileg jó. Viszont ha a fesz. stab elszáll és megkapja a nagyobb feszültséget, akkor szikrafelhő lehet belőle.
Amúgy vajon mennyire fontos, hogy tantál legyen? Én pl kizárólag kerámia kondikkal szereltem az összes PCB-t. Tudom elvileg a tantál kicsit hatékonyabban szűr adott frekvenciákon, de a gyakorlatban ez vajon fontos különbség? -
_q
addikt
válasz
Janos250 #9494 üzenetére
Köszi, a tekercs ezen az utóbbin kicsit komolyabbnak tűnik. Remélem beválik amit ajánlottatok.
Mindig rájövök milyen jó az arduino könyvtárrendszere az előforduló problémák ellenére is. Most egy ADS1115-öt teszteltem. összekötözgetéssel, tesztel együtt nem volt több mint 30 perc, hogy használatra kész legyen. Lassan talán elkészülök a projekttel.
-
_q
addikt
válasz
Janos250 #9492 üzenetére
Volt 1.19 GBP ~ 1.5 USD-ért is. Szintén ebayről berendeltem. Már késő, de azért belinkelem: [link]
(#9491) Tankblock
Tehát nem csinálsz külön ennek is helyet a nyákon. Persze fejlesztés alatt próbapanelen csinálom én is. Viszont utána nyákot tervezek hozzá. Az lett volna szép, ha mindent alkatrészenként rá tudok tenni a nyákra, helyette most úgy néz ki, hogy lesz rajta 2-3 rész, amit modul formájában teszek rá, tehát tüskesoros megoldással, ahogy írod. Így sokkal praktikusabb, habár esztétikailag kicsit zavar. Lesz egy másik nyák, szerencsére ott meg tudom oldani modul nélkül is, az alkatrészeket direktbe rátéve. -
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #9468 üzenetére
Adatlap 1.4.3 bekezdésében szerepel, valamint az 1.6 bekezdésben lévő blokk diagramban. Viszont nem tárgyalja sehol az adatlapon.
Valamint van egy szép hosszú topik az Espressif oldalán róla.
Ezen kívül neten találni hozzá lib-et is és egy-két példát is. -
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #9445 üzenetére
Nyomtattam. Venni nem könnyű saját logóval a tetején.
De még elég kiforratlan a dolog, nem túl jó minőségű.
(#9444) xboy89
0805 méretben rendeltem mindent szinte.
De ahogy elnéztem a gyakorló nyákon, a 0603 sem akkora nagy kihívás. Alap páka heggyel is ment.
Viszont nem nyerek vele sok helyet a 0805-höz képest, ezért nem is erőltettem.
Ha reflow kemencés gépi beültetés lenne és SMD clearance távolságra lehetne elhelyezni őket (egymástól kb 8 mil) csökkentett footprint-en, akkor azt mondom oké, de hobbi szinten még a footprint-ben sincs nagy különbség. -
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #9398 üzenetére
Komolyan? Pedig Arduino IDE-ben is ez az alapértelmezett. Nekem sose volt gondom vele még, pedig nem Juicebit kábellel programozom.
Amúgy tudtátok, hogy bekerült az alaplapkezelőbe az ESP32 Arduino core? Már nem kell kézzel telepíteni, elég csak hozzáadni a Github repo linkjét az IDE-hez.
-
_q
addikt
válasz
Janos250 #9398 üzenetére
Driver asszem az, amit még te linkeltél korábban. Ha tapasztalok hasonlót megpróbálom más baud rate-el. Köszi a tippet.
Amúgy az új driver mitől lehet rossz, ha pl. silabs, tehát a gyártó honlapjáról töltöm le a legfrissebbet a CP2102-höz. Gyárilag miért adnának ki nem megfelelőt?
-
válasz
Janos250 #9382 üzenetére
Köszi! És miben tudhat ez kevesebbet egy komolyabb készüléknél? Azt látom az adatlapján, hogy 200kHz-ig mér, ami azért már egy fokkal jobb, mintha vmi hangkártyára kötött barkács megoldással próbálkoznék, de azért már arduino-nál is ütközhetek korlátokba vele. Digitális jeleket lehet amúgy ezekkel analizálni (láttam olyan videót, ahol a protokollt is felismerte, és kiírta az átvitt adatokat is hexa kóddal), vagy ehhez már céleszköz kell?
-
Vladi
nagyúr
válasz
Janos250 #9374 üzenetére
2. ha nem jóval drágább, akkor hasznos, mert nem 6 hét mire ideér. Mondjuk ebayen a cucc 600 forint, ő meg árulja 850-ért. Ezeket én inkább szeretem, mert hamar megvan a cucc. Ezt kereskedelemnek hívják, semmi kivetni való nincs benne...
Az én problémám sokszor az, hogy nem tudom melyik a jó márka.
Annyi sok kínai szar van már, hogy nem tud az ember jót kifogni.
Ezt a többi szerszámra is értem. Pl: behajtót milyet vegyek? Black and decker, Bosh, Makita. Mind jó márka, de mind made in china!!!!Jó a boshba van magyarba gyártott.
Más szerszámos cégek meg sokszor olyan néven árulnak, amit földi halandó még sose hallott: pl sok Reca-s szerszámunk van a cégbe, de annak az üzletkötője mindig jön és próbál valamit rám sózni.
Bárki hallott már erről a márkáról? Na ez pl: osztrák. De nem olyan ott kötött ki a kínai hajó osztrák, hanem tényleg. Brutál drága, de tényleg nagygon jó szerszámaik vannak. Pl: egy induló satu, 120-as, forgó talppal 140+áfa.
Multiméterből már 2-t kinyírtam. Az egyik nem mér elleneálálst, csak néha és össze vissza.
ezt lehet javítható. A másikkal meg mértem, aztán egyszercsak seholse volt áramkör. wtf.
A mérőhegyből kiesett a drót....
Oké ez kínai piacos.
-
tvamos
nagyúr
válasz
Janos250 #9374 üzenetére
azt csinálja, amit én akarok, a weller meg amit ő akar
Gondolom magneses kattogos wellered van. A weller sem olyan mar, az egy nagyon regi eszkoz. Nem is ertem, miert hozzatok fel folyton, es hasonlitgatjatok azt a haboru elotti megoldast egy modern, allithato hofokszabalyozos pakahoz. Ez nem fair!
Amugy meg a weller holegfuvojarol beszeltem. Az nem olyan bumfordi, mint ezek a videon. Sokkal jobb. Ossze sem lehet hasonlitani, mennyivel ugyesebb.A "vaterás megoldások"
Oda is irtam, hogy en nem vaterazok, nincs is felhasznalom, nem vasarolok onnan. Amit a halozatba kell dugni, csak olyan boltbol veszem, ahol van jotallas, masnak is ezt javaslom. -
tvamos
nagyúr
válasz
Janos250 #9372 üzenetére
Vajon ez is ugyanolyan, csak más a neve?
Nem tudom, mennyit számít, hogy a copy-copy-jának melyik copy-ját veszed. De ez csak magán vélemény, nincs mindből darabom, egy aoyue van, ami megy, meg egy weller. Nem vagyok nagy weller fan, de ez tényleg jó. Én nem szívesen veszek ilyesmit e-bay-en. (Nem, az aoyue nem e-bay, és nem kínai webshop.)
Ha megnézed a hozzászólásokat, ott valami vaterás megoldást javasol valaki. -
RAiN91
őstag
válasz
Janos250 #9366 üzenetére
Sajna nagyon kezdő vagyok, így sokat nem mond amit írtál. Előtte egy NodeMCU-t használtam, de GSM modul nélkül, egy telefon nyomógombjait nyomkodtam GPIO-n keresztül. Most a telefont váltanám le erre a GSM modul-ra.
Mit jelent, hogy "gyalog" küldöd a dolgokat? Csak annyit szeretnék, hogy ha egy adott feltétel igaz, akkor hívja az adott számot.
-
válasz
Janos250 #9311 üzenetére
Köszi! Ez hatalmas. Mondjuk a galván hiánya kevésbé zavaró, de maga az hogy minőségi nyák ennyiért, ez nagyon kész.
Tényleg érdekes technológia lehet, ha nem kell hozzá semmi (nem lehet, hogy a 3D nyomtatáshoz hasonlóan nyomtatják?)@Teasüti : Nekem nem is szoktak nagyobbak kelleni.
-
_q
addikt
válasz
Janos250 #9299 üzenetére
Köszi, sajnos ez se oldotta meg. Neten github és még pár oldalon elég sokan foglalkoznak a témával. Van aki vett 5 db ESP32 doit panelt, 3 működik boot gomb nélkül, 2-nél muszáj nyomni program letöltés közben a boot gombot. Sajnos megoldást nem találtam ami működne.
(#9290) xboy89
Eddig nem omlott még össze az i2c,úgy hogy Core 1-re pakoltam a összes (4 db) taskot, core 0-á nem futtatok semmit. Még tesztelem azért pár napig.
Amit tapasztaltam és várható volt, hogy a webserver-t nem mindig lehet elérni. Ez a következőből adódhat:
1) Fut a hőmérséklet kiolvasás ami 150 db elemű tömbbe pakolja az adatot, ha megtelik akkor 1-el mindig eltolja a tömb indexét és ezt for ciklusban oldottam meg. Ez lehet annyi idő, hogy ha pont akkor akarom megnyitni a weblapot, akkor nem tud még futni az a task.
2) A webserver-t String-es megoldással rakom össze. Ez azt jelenti, hogy 150 db elemét a tömbnek for ciklussal rakom bele a webserver kódba, ráadásul 2 ilyen for ciklus is van ami hőmérséklet és aksi mért értékeit pakolja a szerverhez. Itt a for ciklusban a 20 adat belepakolása után kap egy 15 ms delayt (különben watchdog problémázna), majd folytatja. Viszont a 15 ms alatt másik task kap futási időt, pl.: hőmérséklet olvasás/adat pakolós task, ami lehet 15 ms alatt nem végez, a webserver nem tudja folytatni a weblap összerakását -> nem tölt be a honlap.Ha jó időpontba nyitom meg a weblapot, akkor betölt. Erre van valakinek ötlete? Lehet többek között ezért is raspberry-t használnak ilyen esetekben? Jó lenne az esp32-vel megoldani.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #9283 üzenetére
Pedig nekem Uno-n is volt gondom a Wire könyvtárral, gyakorlatilag ugyanazt produkálta, mint itt ebben az esetben: egy idő után egyszerűen leállt a busz működése. Csak a reset segített rajta.
3rd party I2C könyvtárral zökkenőmentesen működött ugyanaz a kód.
Ez úgy két éve volt, azóta úgy vettem észre javítottak a Wire-n.
Egy ESP implementációnál meg ki tudja mit rontottak el és hol.Ezért kéne ránézni a buszra, amikor ezt produkálja.
Ha csak a nagy csend van akkor tudjuk, hogy kód hiba. -
Tankblock
aktív tag
válasz
Janos250 #9283 üzenetére
Hmm,
most h van nálam gép is:
Datasheet:
RHCT Conversion Time(7)
8 bit resolution 2.50 ms
11 bit resolution 3.85 ms
14 bit resolution 6.50 msilletve
TEMPERATURE SENSOR
TEMPACC Accuracy(7) 5°C < TA< 60°C ±0.2 ±0.4 °C
TEMPREP Repeatability(7) 14 bit resolution ±0.1 °C
TEMPCT Conversion Time(7) 11 bit accuracy 3.65 ms
14 bit accuracy 6.35 mslássuk a könyvtárat:
double ClosedCube_HDC1080::readTemperature() {
uint16_t rawT = readData(HDC1080_TEMPERATURE);
return (rawT / pow(2, 16)) * 165.0 - 40.0;
}
uint16_t ClosedCube_HDC1080::readData(uint8_t pointer) {
Wire.beginTransmission(_address);
Wire.write(pointer);
Wire.endTransmission();
delay(9);
Wire.requestFrom(_address, (uint8_t)2);
byte msb = Wire.read();
byte lsb = Wire.read();
return msb << 8 | lsb;
}szóval ha itt minden ok --> cserélném a delayt:
delayMicroseconds(9000);
akkor még lehet akár HW issue is. A felhúzó ellenállások megvannak? Feszültség megvan? Milyen hosszú a vezeték? ...
-
_q
addikt
válasz
Janos250 #9283 üzenetére
Lehet, hogy tényleg jó a wire könyvtár, mert az, hogy véletlenszerűen történik az összeakadása a programnak az fura. Ha rossz lenne, akkor nem szabadna 1000-2000 lekérdezésig jó lennie, majd ha rossz, akkor egy esp reset után ismét jól mér. Most biztos ami biztos alapon átraktam mindent core1-re és újrahúztam az egész esp könyvtárat.
-
quint
aktív tag
válasz
Janos250 #9267 üzenetére
Tökéletes cucc, és kábé mindenhol lehet kapni.
-
nope
tag
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Futás, futópályák
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- iPhone topik
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Gurulunk, WAZE?!
- Házimozi belépő szinten
- Háztartási gépek
- További aktív témák...
- HP EliteBook x360 830 G8 Core i5 1145G7 2.6GHz/16GB RAM/512GB
- UF Lenovo Yoga 9i x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 14" -60% i7-1360P 16/1TB Iris Xe 2,8K OLED 90Hz
- Lenovo Yoga 9i x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 14" -60% i7-1260P 16/512 Iris Xe 2,8K OLED 90Hz
- Új DELL Inspiron 16 Fémházas Multimédiás Laptop 16" -40% Ryzen 7 8840U 8mag 16/1TB FHD+ IPS
- Új DELL Inspiron 16 Fémházas Multimédiás Laptop 16" -40% Ryzen 7 8840U 8mag 16/1TB FHD+ IPS
- Lenovo ThinkPad dokkolók: USB-C 40A9/ 40AY/ 40AS/ Thunderbolt 3 40AC/ Hybrid USB-C DisplayLink 40AF
- AKCIÓ! HP Victus 16-R1002NF Gamer notebook - i7 14700HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB WIN11
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad T14 Gen 3 üzleti notebook - i5 1245U 16GB RAM 512GB SSD Intel Iris XeW11
- PS3 Játékok 1500Ft/db - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W10 I Cam I Gari!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged