Hirdetés
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
JulianSinulf
őstag
válasz
szoke12 #23468 üzenetére
De ez már nagyon egyszerű.
Eleve nem állandó figyelésre és mozgatásra csinálod.
Csak akkor mozog, ha nyomsz egy gombot. Így mindegy, hogy rápakolsz vagy sem, ha nem akarod mozgatni. Ha meg akarod, akkor lepakolsz róla, amíg mér. Aztán megint fölé pakolhatsz, vagy alá.Esetleg tesztelheted a sebességét. Ha állandó, akkor időtartam alapján is mozgathatod a kívánt pozícióba.
-
vargalex
félisten
válasz
szoke12 #23458 üzenetére
Anno csak teszt céllal próbáltam, így friss emlékeim nincsenek, de a legkevesebb barkácsolással talán az asztal lábára szerelt ultrahangos (vagy lézeres) távolságmérővel (ami nyilván az asztal lap aljára néz) is érdemes lehet próbálkozni (persze jól be kell kalibrálni), ha biztosan nem lesz semmi útban.
-
Postas99
senior tag
válasz
szoke12 #23458 üzenetére
Szia!
Ha nem enkóderes a motor utólag nem könnyű bármilyen enkódert is rá applikálni. Ezeket készen lehet kapni, pont azért hogy ne barkácsolj vele többet.
Nem lebeszélni akarlak róla, de lehet nem ártana ha dobnál egy képet róla, mert lehet marad a HALL szenzoros megoldás, ott pedig mondjuk negyed fordulatokat számolsz ha 4 darabot teszel fel. -
szoke12
őstag
Igen, ezen is gondolkodtam, meg a zsinórós encoder is felötlött bennem, de sajnos a lábakat jobban nem tudom megbontani, csak a hajtáshoz férek hozzá.
Ha csak lehet, a lábakra kívülről nem szerelnék semmit.Sőt, arra gondoltam, hogy még programozok bele olyan opciót, hogy ha valamelyik gombot hosszan nyomom, akkor frissíti a beállított magasság-értéket.
-
-
szoke12
őstag
Sziasztok!
elöljáróban annyit, hogy korábban 1x arduinoztam, de nagy tapasztalatom nincs.Viszont kitaláltam magamnak egy projektet:
Van egy állítható magasságú asztalom, amin van egy föl-le kezelőpanel. A lábakban található motorok egy-egy menetes szárat forgatnak, az állítja a lábak magasságát. Eddig nincs is gond.
Home office-ban van hogy napjában többször is váltok magasságot annak függvényében, hogy meetingem van, vagy fejlesztek és ehhez szeretnék valahogy definiálni 2 fix magasságot, amikre 1-1 gomb megnyomásával automatikusan beáll.És akkor a terv:
Elvileg a motorhoz tudok applikálni valamilyen encodert, amivel számolni tudom az elfordulást. Úgy gondolom, abból ki tudnám számolni, hogy hol jár, mivel a motornak nem lehet túlfutása.
Ezek után egy arduino nano-val figyelném, hogy érkezik-e állítási parancs, ha igen, attól függően, hogy az asztal annál lejjebb vagy feljebb van most, meghúzna egy relét, ami elindítja az asztalt. Ha valami miatt megakad a motor (mozgási parancs van, de az elfordulás nem változik), akkor 1,5 mp után elengedi a relét.
Minden ponton szükséges lenne menteni, hogy mi az aktuális elfordulás-szám, hogy áramtalanításnál se felejtse el.Kérdéseim:
Van-e értelme annak, amit felvázoltam?
Megoldható egy nano-val? MIlyen encoder megoldás jó ehhez?
Elég 1 encoder és figyeljem a manuális gombok működését vagy jobb, ha 2 encoder van, amik megadják, hogy a motor merre forog? -
válasz
Postas99 #23455 üzenetére
asszonynak szoktam rajzoltatni vele, pl. karácsonyos-elfes kép, ilyesmi. Arra jó. Próbáltam statisztikai számításokra rábeszélni, erre ajánlott programot -fizetőset- amivel oldjam meg.
Pont az lett volna a lényeg, h ne én szívjak vele, ha azt akartam volna, akkor megoldom excelben...
Biztosan lesz ezekből valami, de még nagyongyerekcipőbenbébi rugdalózóban jár.Adatgyűjtésre is nagyon jó, de azt is a meglévőkből ollózza ki. Ha a githubon marhaság van, akkor azt kapod. Szal. nálam egyelőre csak egy plussz a gugli és a fórumok mellett, de nem váltja ki azt. És jobban is bízom pl. az "itt lakók" véleményében/tapasztalatában, mint amit az AI kidob.
-
Postas99
senior tag
válasz
ViZion #23454 üzenetére
Köszönöm.Az elképzelés az volt valójában, hogy az elkészült tervekből szeretnék ihletet meríteni. Nem konkrétan megvalósítani akarom, hanem ha van több fajta ötlet akkor mindenhonnan összecsipegetve a jó ötelteket megvalósítom a sajátomat. Illetve legyen róla egy majdnem fotorealisztikus kép is.
Amúgy tegnap ezen a bénaságon jól eljátszottam, terveztettem vele madárházat. Elméletben jól csinált mindent, leírta hogy mik a kritériumok és mit hogyan kell megvalósítani, ezzel szemben a lerajzolt megvalósítás siralmas volt, kimaradt az itató helye, semmi sem stimmelt csak nagyjából.
Kis programkódokhoz viszonylag jól áll hozzá, de ott is a körmére kell nézni, mert hibázik. A többi dologban nem tudok igazán nyilatkozni. Assembly nyelvet még nem próbáltattam vele.
[ Szerkesztve ]
-
-
Postas99
senior tag
Fel nem tudom fogni, hogy miért is kérnek el pénzt valójában. Mert ez amit csinál egy hulladék, semmire sem való igénytelen szemét.
Nulla pontos igény követés még lefektetett szabályok alapján sem, csak ami random a vacak kódból kiesik. Semmi több.
-
válasz
Postas99 #23448 üzenetére
ennél még konkrétabb kell és jobb, ha angolul beszélsz neki.
3d Printable box technical drawing
specifications:
box dimensions: 15×15×20 cm
box front side: 4 pieces of Schuko EU socket in 2 row and 2 column
box top side: 2.8 inch TFT display and a rotary encoder
box back side: ventillation holes
ez egy random ingyenes bármi volt. Nem tökéletes, de nah... -
Postas99
senior tag
Kérdés azokhoz akik már (Ki)próbálták ezt a funkciót is a chatgpt-ben. (hozzáteszem fizetős, nem az ingyenes) Tényleg kezd egyre gagyibb lenni?
Feladat a legegyszerűbb volt. Tervezz egy 3D nyomtatható 4db 220V-os csapófedeles aljzattal rendelkező dobozt amiben van egy 2.8-as TFT kijelző meg egy Rotary kapcsoló.
Próbáltam teljesen konkrétumokra szorítkozni.
Sajnos az eredmény elkeserítő lett.
Tanulságként az elkészült képek:
[2]
[3]
[4]
[5]
[6]
[7]
[8]
[9]Kedvencem a 9-es kép. Itt már sírtam a röhögéstől. De elengedem.
Nem mondom, hogy nem használtam a chatgpg-t eleget, tényleg sokmindent rátoltam már de hogy a színvonal szerintem egy ideje egyre gyengébb és ez valahogy most már szembe tűnő.
[ Szerkesztve ]
-
vargalex
félisten
válasz
Undoroid #23446 üzenetére
Igen, ez a másik lehetőség. Csak valamiért nekem az volt a fejemben, hogy olyan kábellel próbálkozol, amivel másik mikrokontrollert már tudtál programozni... Eszembe nem jutott, hogy mindegyik kábel csak töltésre való. (Valóban vannak olyan eszközök, amikhez csak olyan kábelt adnak, amiben csak a GND és VCC van bekötve.)
-
Undoroid
őstag
válasz
vargalex #23444 üzenetére
Pont ezért jutottam arra, amiért az adatkábelemet gondoltam hibásnak! Szóval a másik négy kábelem adatkábelként nem használható csak töltésre!
Így teljesen világos lett számomra, hogy az egyik miért nem akarta az adatokat továbbítani a régebbi tabomra?! ...és miért volt csak töltésre jó?! Arra is nehézkesen...azt hittem, hogy a foglalat nyekkent meg a tabon és nem a kábel lett rossz! Mindjárt ki is próbálom erre a célra ezt az újat!
-
Undoroid
őstag
válasz
Postas99 #23443 üzenetére
Szia!
Igen, ezzel is próbálkoztam tegnap!
Driver telepítések és újraindítások megvoltak, de semmi reakció nem volt! Tegnap este még ezt is megpróbáltam: kép
Létrejött egy újabb oszlop a programozható cuccok között, de nem láttam semmi változást...este gondoltam egy nagyot és másnap vettem egy teljesen új adatkábelt! Azzal viszont életre kelt a Wemos és végre fel is tudtam programozni! Úgy tűnik, hogy az esetemben kipróbált mind a négy adatkábel lehetett a rossz! Azokkal semmi nem ment, de ezzel az új tyúkbéllel pöccre indult!Mindenkinek köszönöm a sok, jó ötletet és a rám fordított idejét!
* * *
Igen, de csak átfutottam, mert ott 2102-ről írtál!
Persze ez pont ugyanabba a 'családba' tartozik, mint a 2104, de annyira csak a 2104-re koncentráltam, hogy erre már nem is gondoltam...
-
Postas99
senior tag
válasz
Undoroid #23436 üzenetére
Szia!
A Silabs féle cuccokat hamisítják. Ezért gyártó adott ki friss drivert amivel a hamisított IC-k nem működnek már. Ezért tért át mindenki a CH340 és hasonlókra. Azokkal nincs gond. Ha meg régi típusú hamisított cucc van a board-on akkor javaslom ezt, kirpóbálásra.
Vissza kell butítani a drivert egy régebbi működőképes verzióra.:
[https://www.silabs.com/documents/public/software/CP210x_Windows_Drivers.zip][ Szerkesztve ]
-
Azóta is minden szép, minden jó, köszönöm mindenkinek a segítséget, ötleteket
Annyit próbálkoztam még, és akkor "elromlott" és fehéredett, hogy nem az usb-n tápoltam a lapot, hanem közösen az 5V-ről minden egyébbel. Így nem volt jó.
-
válasz
daninet #23440 üzenetére
Nem csak azokat érinti, még a régebbi Wemosoknál is sok leírásban ott volt, hogy a wifi powert nem szabad maxra tolni, mert hibát okozhat. Voltak nem ajánlott típusok abból is.
Egyelőre én ezekkel nem tapasztaltam a problémát, de majd este ránézek, h milyeneket vettem, lehet ott más a design. -
daninet
veterán
Egy kis közérdekű, ez az aliexpressen vehető legolcsóbb c3-mini modulokat érinti, sajnos nekem is van pár. TLDR;: A 40Mhz kristály a wifi antenna mellett van, a többit kitaláljátok
-
Tankblock
aktív tag
válasz
Szia
Mérd meg kérlek hogy a 3V3 IO lábon mi jön ki....
Ha meg tudod nézni hogy a USB és a 2104 között van e kapcsolat? Nincsenek e az USB-n a lábak összeforradva....majd utána
külső UART kösd rá utána a TX-RX lábakra hogy tudsz-e vele kommunikálni/SW tölteni....
legrosszabb esetben leszeded a hamis 2104 IC-t[ Szerkesztve ]
-
válasz
Két dologgal trükköznek a klónoknál: tápellátás és az USB IC... A BG-n meg kifejezetten sok a gagyi klón, nem ajánlott. Alin vannak megbízható boltok, ha nem is olyant adnak, mint az eredeti, de használhatók. De ezeknél sem szabad a modulokat a board-ról tápolni, mert nem tudja azt az áramot, amit adatlap szerint kellene.
-
Undoroid
őstag
válasz
Janos250 #23431 üzenetére
Semmi életjelet nem tapasztalok csatlakoztatáskor vagy kihúzáskor! Normál esetben ilyenkor hangjelzés is szokott lenni! Az eszközkezelőben sem jelenik meg semmi, ezért is próbáltam meg több adatkábellel is! Mindnél csak annyit tapasztaltam, hogy egy pillanatra felvillant a Wemos alaplapján a kék SMD-Led és tovább semmi...ennél több 'életjelet' nem tapasztaltam!
" Vigyázz, ha kigooglezod, a GYÁRTÓ SAJÁT oldaláról töltsd le a drivert, mert ha mindenféle egyéb, drivereket kínáló oldalról töltöd le, akkor kapsz vele egy vírust is! " Igen, erre figyelni szoktam! Nem szokásom 'névtelen' oldalakról letölteni semmit sem!
Jobban megnéztem az alaplapi alkatrészeket és nem CP2104 van beágyazva, hanem Sil2104 (a képen is látszik!) Tehát ezen SiliconLabs-os driver kellene?! Egyszer láttam a keresésre erre utalást (így is jelent meg az eszközök felsorolásai között, mint Siliconlabs Wemos!) de túl sok tab volt már nyitva és valószínű, hogy elkavarodott a találataim!
Ami tovább erősítette bennem azt, hogy ez valami klón lehet, az az volt, hogy az alaplapi panel szitázása nem stimmelt a bemeneti tápkörnél! Eredetileg az alsó sorban 5V és GND jönne bal oldalról, de ennél a GND jelölés helyett már csak 0-jel van...jó, a lényegen nem sokat változtat, de nem szokás változtatni ezeken a jelöléseken csak úgy.
Köszönöm az ötleteiteket!
-
Undoroid
őstag
válasz
vargalex #23430 üzenetére
Nem rossz ötlet a Linux! Van is kéznél egy még nem belakott RPi3+, amit kiokosíthatok a célra a feltöltésig! Azután nem lesz 'útban' rajta az a driver!
Volt már alkalom arra, hogy drivert kellett keresni egy spéci eszközhöz, mert a gyári telepítőlemez és a leírások alapján sem lehetett életet lehelni egy vatta új SDR-be! Már akkor is azt hittem, hogy gyárilag halott példányt fogtam ki, de Linux alól simán életre kelt és gyönyörűen muzsikált!
-
Undoroid
őstag
-
Undoroid
őstag
válasz
its_grandpa #23428 üzenetére
Igen, azt a drivert telepítettem és így, ebben a formában nálam is megvolt...
-
Janos250
őstag
válasz
Undoroid #23426 üzenetére
Windows alatt:
Ha kihúzod/bedugod akkor ami pluszként megjelenik az eszközkezelőben:
eszközkezelő -> Egyéb eszközök(sárga) -> valami soros port kijejölés -> jobb egér gomb tulajdonságok -> Részletek -> Tulajdonság listában Hardverazonosítók
Valami ilyesmit ír ki, mint pl: USB\VID_1A86&PID_55D3&REV_0445
Ezt írd be vagy ide, vagy a Googlebe!
Vigyázz, ha kigooglezod, a GYÁRTÓ SAJÁT oldaláról töltsd le a drivert, mert ha mindenféle egyéb, drivereket kínáló oldalról töltöd le, akkor kapsz vele egy vírust is!
Ha nem a sárga listaában, hanem a portok között jelenik meg, akkor talált drivert, de akkor is meg lehet nézni, mi az, és ha nem a gyártóét tette fel, akkor csere.
Volt persze pár évvel ezelőtt, hogy az akkor gyártott hamis IC-ket a gyártó drivere hibásan kezelte.[ Szerkesztve ]
-
vargalex
félisten
válasz
Az, hogy milyen board-ot tudsz kiválasztani az Arduino IDE-ben teljesen független attól, hogy valójában milyen lapot csatlakoztatsz a géphez. A lényeg az, amit a kolléga is ír: soros portként látszania kell az eszközödnek, amíg ez nincs így, semmit nem tudsz feltölteni rá. Ahhoz, hogy megjelenjen, megfelelő driver kell. Én sajna ebben nem tudok segíteni, mert nem használok Windows-t. Ennek megfelelően én megnézném Linux alatt...
[ Szerkesztve ]
-
its_grandpa
tag
válasz
Megnéztem az 1.8-as Arduinómban, amiben az alábbi alaplapkezelők vannak (az arduino-s is httpS):
https://raw.githubusercontent.com/espressif/arduino-esp32/gh-pages/package_esp32_index.json,
https://arduino.esp8266.com/stable/package_esp8266com_index.json,
https://raw.githubusercontent.com/espressif/arduino-esp32/gh-pages/package_esp32_dev_index.json
És meg is találtam.
Ezt a VCP drivert telepítetted ? [link]
-
Undoroid
őstag
Sziasztok!
Egy érdekes kérdéssel fordulnék hozzátok: Wemos D1 Mini Pro
Nem tudok csatlakozni hozzá (portot sem tudom kiválasztani) és az alaplapok listájában nem egészen úgy találom meg, mint ahogy néhány példában láttam... (Nem találom meg úgy, hogy Siliconlab Wemos D1 Mini Pro) Amivel megtalálom, azzal nem reagál csak annyit, hogy egyszer felvillan az alaplapi kék SmD LED, ha csatlakoztatom az adatkábelt!
Sok oldalon láttam a jellemzőit és mindenhol a CH340G-t mutatják, mint USB-illesztőt, pedig nem az van rajta, hanem CP2104! Valami klónt sikerült beszereznem? Az enyém így néz ki: Előről, hátulról
Amit már próbáltam:
- több adatkábelt is (4 !!! db-ot is, mind nem lehet rossz)
- feltelepítettem a CP210x Windows Driver
- feltelepítettem a CP210x VCP Driver
- feltelepítettem a CP210x Universal Driver
- az alaplapkezelőben beállítottam a " http://arduino.esp8266.com/stable/package_esp8266com_index.json "
- kiegészítettem a címsort " https://arduino.esp8266.com/stable/package_esp8266com_index.json " -re is
- frissítési próbák után kezdem feladni a dolgot és kezdem azt hinni, hogy rossz a frissen bontott lapom!Az egyik ismerőmmel végül arra jutottunk, hogy próbáljuk meg a programot egy UNO segítségével feltölteni a Wemosra, de nem vagyok biztos benne, hogy meg tudom csinálni!
Rendelkezek másik, bontatlan Wemos-al, de az CH340G-s csatolású és nem PRO-változat.
Kérdés: Hogyan tudom hozzáadni ezt az alaplapot a listába? Egyszerűen nem szerepel a programozóm felsorolásában!
-
Undoroid
őstag
válasz
kemcso #23423 üzenetére
Szia!
Keresgéltem pár dolgot az interneten és ráakadtam erre az oldalra: Starduino
Megnyitottam az egyik leírását és szinte pont ezt a jelenséget próbálta meg a szerző kiszűrni az egyik projektjénél: ITT találhatod az írását és a hibajelenség megoldását!
Elég részletesen leír mindent és a javításaira irányuló változások tapasztalatait, ami sokat tud segíteni! Ráadásul mindezt érthetően és ráadásul Magyar nyelven!
A kódjait végig kommenteli, hogy jobban érthető legyen!
A kezdő oldal legvégén -az utolsó mondatokban- minden szerzői jogáról lemond, de legalább "csillagozással" lehet minősíteni az írást! Részemről minden elolvasott cikk után ezt megteszem! Hátha tovább fog folytatódni az eddigi hosszú lista!
Ha lehetne, akkor kitetetném a linkjét az első hozzászólásba is! Másoknak is hasznos lenne!Szerk: Már ott van![ Szerkesztve ]
-
dew28
aktív tag
-
válasz
kemcso #23419 üzenetére
Most azt próbáltam, hogy a kijelző tápját az MCU-ra kötöm (miután a 20cm-es kábelen is fehéredett): hiba nélkül megy. Eddig a VCC+LED és a GND külső tápról ment, 5V-ról, együtt a RTC-vel és multiplexerrel, mert azt tudtam, hogy nem jó, ha az MCU tápol... Ráadásul ez csak 3.3. Mégis jó. Miért????
-
válasz
ViZion #23418 üzenetére
Napi 12 órát mennek, ki be kapcsolva (az izzó melegít és a beállított hőfok elérésekor kikapcsol, ha 2 fokot visszaesik bekapcsol. Terrárium fűtését végzi).
Ha egyszerre egy relé kapcsol akkor 98%-osan gond nélkül működik, de ha egyszerre több, akkor azonnal fehér lesz a kijelző. Minden relé-kapcsolás után a delay(150) szoftveresen megoldja, hogy egymástól elcsússzanak időben a kapcsolások. Van másik, de ugyanilyen relé-modul, kipróbálom azt is (pont ma cseréltem ki az MCU alatti boardot, de nem javította meg a dolgot mindenből kettő van, mert 2 terrárium-vezérlés lesz, de a másodikat csak akkor csinálom meg, ha ez full stabilan megy)
-
válasz
kemcso #23417 üzenetére
Attól függően lehet jó, h hány Amperrel és mennyi ideig terheled. A Fotek és klónjai között van 25 A feletti terhelhetőségű is.
Hmmm... szal ha nincs a relén a 230 V, akkor jó. És ha rajta van, akkor csak a kapcsolásig jó? Nincs másik modulod, vagy csupasz reléd, amit próbálhatnál? Mert azt sem tartom kizártnak, h valami a relé modulon rossz, az üt vissza valahogy. Mert ennyire ez nem szokott bánatos lenni.
-
válasz
ViZion #23416 üzenetére
ESP32 S3 van már,. 20W-os izzókat kapcsolgat. SSR-t olvastam én is valahol, hogy az esetleg jó lehet. Felveszem a listára, ez jó lehet? [link] Vagy miért jobb ennél a Fotek-klón? (azért lett a kattógos modul, mert opto-s, és gondoltam nem hozzáértő fejemmel, hogy ott nincs kapcsolat a 230V és a kisfeszültség között)
A 230V nincs közvetlenül a többi alkatrész mellett, de persze bármi is lehet, ehhez sem értek. Viszont ferritből perpill 1db van itthon, de ha rendelésre kerül a sor azt is beledobok
Én írtam a progit, megnézem az EspEasy-t, hátha, bár amíg nincs a relén 230V gyönyörűen, hiba nélkül megy minden, de amint megkapja rögtön halálozik, nekem ez inkább vmi hardveres gondnak tűnik.
Nem próbáltam kézzel kapcsolgatni a reléket, kipróbálom azt is.
-
válasz
kemcso #23415 üzenetére
Visszaolvastam... Android Uno-t használsz? Próbáltad lecserélni vmi újabb cuccra?
Ha jól emléXem nem nagy amperokat kapcsolsz... kattogós relék cserélni SSR-re? Elég az is, ha csak a modulon, de új kapcsolást is csinálhatsz. Fotek-klón SSR 1000 Ft alatt van aliról és legalább olyan jó, mint a kattogós kínai.Kérdeztem már azt is, h a progit Te írtad, vagy valami keretrendszerben van? Mert érdemes lenne egy EspEasy-t feldobni és megnézni, h ott is van-e ez a jelenség.
Ferrit gyűrű/henger a 230 V-re: szintén segíthet, ha vmi olyan frekin keletkezik zaj kapcsoláskor. Nekem egy Wemos D1 mini GPIO ment tönkre, mert a bemenő adatkanóc 1 m-en a 230 V vezeték mellett futott. Szal. ezek az elektromágneses terek mindenre IS képesek.
Azt is jó lenne megtudni, h a zaj hol jut vissza az MCU-ra. Próbáltad úgy, hogy a relé panelt nem az MCU kapcsolja (azt kikötöd) és ott a táp vagy a GND-vel adod a high vagy low-t a kapcsoláshoz? Akkor is berottyol a kijelző?
-
-
Janos250
őstag
válasz
kemcso #23413 üzenetére
Ha már ennyire bonyolulttá vált, akkor már tényleg egyszerűbb lenne ez a másfajta megoldás:
ESP32 valahol, ahol gyűjti az adatokat birizgálja a reléket, stb. Rajta egy WiFi szerver.
BÁRHOL máshol egy régi, kiszuperált Androidos telefon, vagy egy tablet.
Semmi nem kell, hogy menjen rajta - mert a régi Androidon már szinte semmi se megy - mint egy böngésző. A Chrome az az ősökön is elmegy, megjeleníti a honlapot. A WiFit is be lehet állítani, hogy belépjen az ESP32-re.
Böngészőben - egyszer - megnyitod az ESP32 WEB lapját, és az megy amíg áram van.
Arra írhatod a dolgokat. Ha tabletet használsz, elég nagy is lesz, jól olvasható.
Jobb, és olcsóbb minden egyéb megoldásnál. Semmi nem kell neki, csak áram.
Amik csak 3G-t tudnak, azok 1, max 5 ezerért megvehetők, mert a telefon 4G hiánya miatt szinte eladhatatlanok.
Én mostanában ezekkel próbálkozom. Olcsó, és jó. -
válasz
bagarol #23412 üzenetére
Kicsi a 4x16, 7 sornyi adatot akarok megjeleníteni (5 terrárium hő és páraadatai, idő, , megy-e a fűtés, stb.) ehhez kell a 2,8".
Ez nem rossz ötlet, van pár Leonardo-m elfekvőben, a sebesség nem számít, nem változik olyan gyorsan semmi.
#23411ViZion: 6x 2eres 0,75-ös megy a relétől, olyan ferritem nincs, amibe beleférne az összes egyszerre, probaképp
[ Szerkesztve ]
-
bagarol
junior tag
válasz
kemcso #23410 üzenetére
Nem tudom, mit csinálsz, de egy 2x16-os vagy egy 4x20 karakter-kijelző nem elég?
Vagy az nem olyan szép?
Egyébként amit csinálok, most egy Uno van slave-ként. Nem bonyolult, a mester
most nem a tft-re hanem az I2C-re küldi a parancsot.
Pl. a,x,y , az Uno megkapja, if in=(a,x,y) then glcd.setPixel(x,y);
Persze, nem gyors, de nem videót akarok nézni rajta, ahol viszonylag ritkábban
változnak az adatok, pl. hőmérő, stb. oda jó. -
-
Ferrit-gyűrű semmit se ért, távolabb tevés se, de féllábas a dolog még, a relé-modul kapott hosszú vezetéket de a kijelzőét nem cseréltem még rovidre. Ma az fog következni.
#23409bagarol ez IC-vel megy és te gyártottál hozzá mindent is vagy van vmi panel, ami készen kapható és "csak" vezetékezni kell (kb itt áll meg a tudásom jelenleg, ViZion spi over lvds javaslatát is azért nem próbáltam ki, mert nincs panel csak IC, amihez nekem kéne gyártani nyákot...)?
-
bagarol
junior tag
-
utp árnyékolt amúgy, nem erenként, de az. Kipróbálom a ferritet (hova tegyem? kijelzőhöz közel vagy ilnkább a boardhoz vagy hótmind1?), ha az nem segít, akkor átvariálom az egészet: relé + multiplexer marad ott ahol van és a kijelző + board + rtc megy közel egymáshol, max 20cm-s kábelen. -
válasz
kemcso #23405 üzenetére
Szerintem akkor csak az lehet, hogy a hosszabb kábel antennaként működik és összeszedi a kapcsoláskor a szikra keltette zavart... UTP kábel helyett mondjuk árnyékolt fülhallgató kábellel talán ki lehetne küszöbölni, de én a kisebb ellenállás irányába mozdulnék és közelebb vinném a kontrollert a kijelzőhöz...
Még valami beugrott: ferrit gyöngy mint zavarszűrő? A kijelző vezetékeit átfűzni rajta.
-
Új hozzászólás Aktív témák
- SSD kibeszélő
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Assetto Corsa EVO
- Almás felhangokat pendít meg a Cougar legújabb, E-ATX-es háza
- Szólánc.
- Unihertz 8849 Tank 3 Pro - ezzel lehet vetíteni
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- OTP Bank topic
- OLED TV topic
- További aktív témák...
- Pár hónapos Apple iPhone XR eladó, független, 94%-kos gyári akksival!
- LG 21:9 UltraWide IPS ívelt monitor, 144 Hz, 34 hüvelyk, AMD FreeSync,szép állapot!
- EZ IGEN! Sony PS5 Fat BONTATLAN Final Fantasy Bundle + Cover + Joystick ÚJ
- JBL PartyBox Club 120 - 2év MediaMarkt Garancia
- Sony PS5 CF1216 God of War Ragnarök Bundle eladó God of War Ragnarök játékkal együtt!