- iPhone topik
- Fotók, videók mobillal
- Megérkeztek a Xiaomi 15T sorozatának telefonjai Magyarországra
- Nagyon erős ajánlat lett az Apple Watch SE 3
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Xiaomi Mi 11 - értékesített büntető
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Google Pixel topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Kézbe fogható paradoxon lett az iPhone Air
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sebiferi
tag
válasz
rednifegnar #23853 üzenetére
Én LittleFS-t használok és semmi bajom vele.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Wolfram #23838 üzenetére
lehet veszek sd olvaso cuccot aztan kuzdom vele kicsit.
ez a simple ftp is kicsit izgat mert ha az esp-n fut akkor milyen tarhelyet lehet ott latni? az esp-n lat egy fajlrendszert? neki kene futnom ezenek, csak most meg a tobbi resszel birkozom de biztos hogy valami ilyesmire szukseg lesz. ez egy kijelzo szeruseg es arra a szovegeket fel kell varazsolni es jo volna nem programkodban tarolni (most tombokben tartom de ez csak probakhoz elegendo). -
ViZion
félisten
válasz
Reset Elek #23849 üzenetére
ez esetleg? [link]
Ahogy írja, egy halom dologgal ütközhet, lehet, h ez van most Nálad. -
Reset Elek
aktív tag
válasz
Gergosz2 #23846 üzenetére
Nem változót definiál, hanem létrehoz egy uart blokkot, méghozzá az uart2-t, ezt jelenti (2), és elnevezi StepSerial-nak, innentől kezdve ezen a néven lehet rá hivatkozni.
Az esp-hal-t meg a harwareserial-t nem annyira látom át, de arduino környezetben ez standard metódus.
NodeMCU ESP32 boardon működik hibátlanul, netes példák kb. 90%-a is ezt hozza, csak az S3-as boardon van valami.
A sima StepSerial biztos nem jo, nem fogja tudni, melyik uart blokkot rendelje hozzá.
A tömb definiálása.... Hááááát, ez is elég vad ötletnek hangzik. Mi lenne a tömb két eleme? -
Reset Elek
aktív tag
válasz
Wolfram #23847 üzenetére
A board hasán van, a két tüskesor között, elég kevés a hely, egy fotó alapján nem hiszem, hogy átlátod. De nyugi, a forrasztások jok, jo helyről jo helyre mennek a madzagok, az oldszkúl ólmos forraszanyag is teszi a dolgát.
Valahogy szoftveresen van megmakkanva a dolog, méghozzá valami ESP32 - ESP32S3 vonalon. -
Wolfram
aktív tag
válasz
Reset Elek #23844 üzenetére
Azt látod hogy a PIN17 és 18 hol van? Dobjál már egy képet a forrasztásról.
-
Gergosz2
veterán
válasz
Reset Elek #23845 üzenetére
Ránézésre egy változót definiálsz egy függvény hívással.
Így már több értelme lenne :
HardwareSerial StepSerial2;
Vagy ha tömböt akarsz belőle akkor meg ez :
HardwareSerial StepSerial[2];
-
Reset Elek
aktív tag
válasz
Wolfram #23841 üzenetére
Bedugós próbanyákon kezdte a karrierjét a projekt, de a kontakthibákat kiszűrendő az uart és a földelés külön forrasztott vezetékezést kapott.
Azért kell kettő mert az ESP32 uart0-ja fixen be van drótozva egy usb konverterbe, amivel a pc-vel tud kommunikálni és flash-elésnél is ezt használja. Ha valami külső eszközzel akarsz kommunikálni ahhoz az uart1-et és az uart2-t érdemes használni. -
Gergosz2
veterán
válasz
Reset Elek #23842 üzenetére
Szerintem ez nem jó :
HardwareSerial StepSerial(2);
-
Reset Elek
aktív tag
válasz
Postas99 #23840 üzenetére
Ez lenne qz init, vagyis egy része, pár dolgot már kiszedtem belőle, így is hosszú
#include <TMC2209.h>
#include <HardwareSerial.h>
#include <ESP_FlexyStepper.h>#define SER_BUFF_SIZE 1024
HardwareSerial StepSerial(2);
#define RX_PIN 18
#define TX_PIN 17const long SERIAL_BAUD_RATE = 115200;
const long SERIAL_BAUD_RATE_2 = 640000;TMC2209 stepper_driver_0;
const TMC2209::SerialAddress SERIAL_ADDRESS_0 = TMC2209::SERIAL_ADDRESS_0;
TMC2209 stepper_driver_1;
const TMC2209::SerialAddress SERIAL_ADDRESS_1 = TMC2209::SERIAL_ADDRESS_1;
const uint8_t REPLY_DELAY_0 = 2;
const uint8_t REPLY_DELAY_1 = 2;ESP_FlexyStepper stepper_0;
void setup()
{
Serial.begin(SERIAL_BAUD_RATE);StepSerial.setRxBufferSize(SER_BUFF_SIZE);
StepSerial.begin(SERIAL_BAUD_RATE_2, SERIAL_8N1, RX_PIN, TX_PIN);stepper_driver_0.setup(StepSerial, SERIAL_BAUD_RATE_2, SERIAL_ADDRESS_0);
stepper_driver_0.setReplyDelay(REPLY_DELAY_0);stepper_driver_1.setup(StepSerial, SERIAL_BAUD_RATE_2, SERIAL_ADDRESS_1);
stepper_driver_1.setReplyDelay(REPLY_DELAY_1);delay(100);
if (stepper_driver_0.isSetupAndCommunicating())
{
Serial.println("Stepper driver _0 setup and communicating!");
}
else
{
Serial.println("Stepper driver _0 NOT setup and communicating!");
}Hardware serialt használok, de az esp valamiért nem szereti, ha Serial2-nek van elnevezve.
Ez a kód működik kifogástalanul NodeMCU ESP32-n, de meg sem nyikkan S3-on. Különbség meg csak az RX pinben van.
Próbáltam uart1-et meg uart2-it, semmi eredmény.
StepSerial baud rate-je 9600 és 960000 között bármi lehetne TMC2209-en, ESP32-n megy is bármi, S3-on meg semmi, se 9600, se 115200, se 800000. -
Wolfram
aktív tag
válasz
Reset Elek #23839 üzenetére
Mindent beforrasztva nincs sok opciód, esetleg egy hőlégfúvó.
De komolyra fordítva a szót: miért uart2? Egyszerre több fut? Lehet hogy van valami extra szabály több uart párhuzamos kezelésénél? -
Postas99
őstag
válasz
Reset Elek #23839 üzenetére
Software vagy hardware serial amit használsz? Esetleg az initet ide bemásolhatnád.
-
Wolfram
aktív tag
válasz
rednifegnar #23836 üzenetére
Hosszú távú megoldásnak inkább SD kártya, vagy netes elérés.
SD kártya olvasó illesztéséről van millió cikk a neten, de a http webszerveres megoldás sem túl bonyolult. -
bagarol
tag
válasz
rednifegnar #23836 üzenetére
esp32 simpleFTPserver, az esp-n fut.
-
rednifegnar
senior tag
-
Wolfram
aktív tag
válasz
Reset Elek #23832 üzenetére
"látszólag nem megy"..
Elég nehéz elszúrni, mivel az összes pin uart képes:
Javítsd ki a kódban megadott PIN értékeket. Gondolom a NodeMCU pin kiosztását próbálod használni a zero-n, azért nem megy. -
bagarol
tag
válasz
rednifegnar #23831 üzenetére
Próbálkoztam littlefs-el,spiffs-el, nem jött be, maradt a fat.
Felraktam a simpleFtp-t, TC-n keresztül elérem, egyesével lehet módosítani a fájlokat. -
Wolfram
aktív tag
válasz
rednifegnar #23831 üzenetére
Legegyszerűbb egy PC-n futtatott mini webszerver? 🧐
Persze csak akkor ha van wifi hálózat/router a közelben. -
Reset Elek
aktív tag
Kedves Fórumtarsak!
Van köztetek olyan, aki egy ESP32-S3 második-harmadik UART portját hasznalta már?
Van egy projektem, eddig egy ESP32 NodeMCU darabon futott, egy TMC2209 motorvezérlőt kezel.
A TMC2209-et egy one-wire-UART megoldással össze lehet kötni a mikrokontrollerrel, amit ugyan kínszenvedés volt kitalalni, de azóta stabilan működik.
Most valtanák ESP32-S3-ra, konkrétan egy Zero darabra, de az UART látszólag nem megy.
A lapok forrasztva vannak összeföldelve, forrasztva van az UART madzagozása is.
Arduino IDE 2.3.2 a környezet, ESP IDF 2.1.7 asszem az esp verziója.
Az S3 Zero amúgy működik, Serial0 kommunikál a laptoppal soros porton, van rajta egy WS2812 led, az is működik, a program pedig csak pár száz soros.
Valakinek valami ötlet esetleg, merre érdemes indulni? -
rednifegnar
senior tag
hi, teljesen verszemet kaptam.
adott: esp32-s3 r8n16, kisebb 2kbyteos bitterkepeket kellene tarolnom, sokat.
eddig azt csinaltam hogy beleforditottam a kodba tombokbe. bizonyara nem szep megoldas, de mukodik.
van e lehetoseg masra igy esp kartyan belul? pl valahogy tarhelykent elerni a rajta levo flasht? fajlrendszerkent vagy nem tudom. mikrochipnel volt ilyen de pc-rol azt nem tudtam irogatni, foleg nem fajlrendszerkent.masik amire gondoltam, hogy valami sd kartyan tartani es akkor kb vegtelen mennyiseget lehetne tarolni.
probalt mar valaki sd kartyas olvasast csinalni? a tartalmat pc-rol irnam ra, csak olvasni kellene a fajlokat az esp-nek. nem tudom mire erdemes figyelni, milyen sd modult erdemes venni (vagy mindegy?), milyen kartyat, mekkorat es mire kell formazni?
talaltam leirast a neten de hatha van valakinek gyakorlati tapasztalta vele. -
válasz
Postas99 #23826 üzenetére
Szerintem is. A sima kör mozgás is tudja azt a
szinusz görbét
biztosítani a szék mozgásához, amiben benne van a lassulás a két végpontnál, ha jól van beállítva a 0 pont.
A motort nem tudod a szék alá rögzíteni? Mi lenne, ha nem a széket húzkodná a motor, hanem egy excentrikus súlyt forgatna alul? 🤔 (A motor tengelye függőlegesen állna, lefelé, a súly pedig az ülő lappal párhuzamosan forogna) Vajon mekkora súlyt bír el a tengely? -
Postas99
őstag
Valószínűleg az is megoldás lehet, hogy a hajtókart pontosan milyen állásban teszem fel és a széket mennyire döntöm meg a hajtókarhoz.
A motor le van rögzítve egy falapra a szék hátuljára fel van téve egy műanyag 11-es cső és csak tőlem függ, hogy mennyire döntöm meg a széket amikor összekötöm a "rudazattal" a motor hajtókarjához, és a hajtókart is milyen pozicióban rögzítem.
-
válasz
Postas99 #23823 üzenetére
Szerintem hall szenzor nélkül is meg lehet oldani, csak a hátsó mozgató mechanikát kellene úgy átalakítani hogy az a rúd, ami a széket mozgatja, ne kör, hanem elliptikus pályán mozogjon.
Amúgy csak a hátsó végállás fura, amikor előre billen, az nekem jónak tűnik. Lehet elég csak egy picit rövidebb vagy hosszabb rúd.
-
Undoroid
őstag
válasz
ViZion #23819 üzenetére
Igen, már úton is van egy teljesen üres, ESP01S, ami vélhetően pontosan olyan lesz! Volt itthon egy másik, de azt már piszkáltam, úgyhogy azt nem másolgatom tovább! Aryes linkjét fogom követni, ha megérkezik az új lapka!
Köszönöm, hogy foglalkoztatok a problémámmal!
* * *
Postas99:
Mindkét végálláshoz kelleni fog hall generátor és mágnes! Mindkét helyzetben kelleni fog egy pici lassulás, mert ha csak egy helyre teszed, akkor még furábban fog kinézni! -
Postas99
őstag
válasz
ekkold #23821 üzenetére
Az nem megvalósítható, hogy ha másképp nem akkor innen (WLED) csinálsz a komplett firmware upgrade-et? Itt van fent driver is az oldalon.
Undoroid:
Köszönöm. Kell hozzá hall szenzor és mágnes, mert ezt nem terveztem bele, de köszönöm az ötletet. Igazad van egy kicsit "természetellenes a mozgás.", nem tudtam hogy igazán mi hiányzik, miért olyan mű. -
-
ekkold
Topikgazda
Sziasztok. Van itthon 5db wemos d1 mini (esp8266) modulom. Sajnos az 5-db közül, 4db-ot nem tudok programozni, olyasmi üzenetet küld, hogy nem sikerült a soros port beállítása. Mindegyiken CH340 az USB illesztő, és mindegyiknél meg is jelenik az eszközkezelőben a CH340 mint soros port.
Nem tudom eldönteni, hogy vajon a CH340-el nem stimmel valami, vagy az ESP modulok hibásak, esetleg szoftveres hiba lehet? Találkozott már valaki ilyen hibával?
Ha pl. biztosan a CH340-el lenne a gond, akkor esetleg leszedném a panelról, és a lábait kivezetve, talán lehetne usb-soros átalakítóra kötve programozni a modult. Bár amilyen olcsók ezek a modulok, lehet, hogy nem éri meg időt pazarolni rá, és egyszerűbb másikat venni...? -
Undoroid
őstag
Sziasztok Szakik!
Egy furcsaságba futottam bele és szeretném kijavítani! Tudom, hogy nem egy nagy pénz egy új ára, de már csak kíváncsiságból is szeretnék magyarázatot találni erre...
Szóval kísérletezgettem egy ESP01S-es lapkával és végül egy teljesen más programot töltöttem fel rá és mivel nem működött rendesen, ránéztem a programozóval a soros porton keresztül! Az a lapka továbbra is a régi projektben szereplő szonda hiányát jelezte, miközben már egészen más feladatra van programozva! Mielőtt még jönne a kérdés: igen! Tudom, hogy programozáskor adni kell neki egy rövidzárat a megfelelő helyre, hogy át tudjon lépni programozási módba! Többször is próbáltam újraprogramozni, de nem volt változás! A legutóbb feltöltött kód valószínűleg felülírta benne a FW-t, ezért lehet ez a zűrzavar?
Kérdés: hogyan lehet 'viszatenni' rá az eredeti FW-t? Remélem nem kérdeztem túl nagy marhaságot?
A programozó szerintem biztosan működik, ha olvasni tudta a lapka kimeneti jeleit!
* * *
Ügyes, jól néz ki! Szerintem arra azért figyelj, hogy a végleges hintázásnál a két véghelyzetnél kicsit lassuljon le a mozgás! Így nagyon "mű" hatása van a mozgásnak! Tudom, hogy ez csak egy próba, de inkább jeleztem!
Kíváncsian várom a végeredményt, amin hang is van...valami jó, 'száraz' nyikorgás!
-
Postas99
őstag
válasz
ekkold #23813 üzenetére
Kerestem BluePill-t
Elkészült a demo hintaszék. Ez még csak egy egyszerű pwm vezérelt bizbasz, nem ESP-s cucc hanggal együtt.
Még nyáron vettem kemény 4000 Ft-ért jól le van harcolva de nekem pont ilyen kellett.
Még le lesz fröcskölve valamilyen vérrel és uv fénnyel lesz megvilágítva, azt is kaptam fillérekért az aliról szerencsére. -
ViZion
félisten
válasz
Wolfram #23812 üzenetére
Nem ez volt, S3 és a nodeMCU méret. Az volt a bajom, h a kivezetett pinek nagy része gombra vagy inputra került, de a program írta, h az X GPIO boot alatt high vagy low kell legyen, szal. ha van input azon boot alatt, akkor lehet,h nem indul vagy akármi. Nekem meg bolondbiztos kell, ha a polgár leönti a gombokat és minden mindennel zár, akkor is induljon. Analóg be sem mind használható, ha van wifi, meg ilyesmik. Megoldható, csak újra kellett vezetékelni párszor... A mindenes GPIO-ból a 44 db (Vin és GND, meg 3.3 VDC-vel együtt) így már nem is sok.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Postas99 #23808 üzenetére
Szerintem már írtam WeAct Studio - mindegyik boardjuk saját tervezés.
A bolt értékelése 4.9, de elég ha a termékeiket megnézed. Egyszerűen üditő ránézni.
Az általuk készített boardok legtöbbje még GitHub-os linket is kap.
Ha STM chipekben gondolkodsz, ők nem használnak fake chipeket és erre büszkék is, hogy minden eredeti STM chip, és felhívják a vevők figyelmét is, hogy ha máshol látnak másolt design-t akkor a vevők jelezzék nekik, mert erre is kényesek.
Hát én ránéztem az oldalon a BluePill modulokra.
Olyat találtam csak, hogy BluePill+, és mindenféle procival van (kivéve az STM-et....):
WeAct
- CH32V203C8T6
- CH32V203
- CH32V2
- APM32
RISC-V Low-Power Core Board Demo BoardNem tudom honnan származik, de magyar webshop-ból vettem CH32 procival ilyesmit, és hát egyértelműen nem STM32, szerencsére visszavették, ill. becserélték más panelre amin STM van (legalábbis a felirata szerint). Persze lehet, hogy ez is klón, de a gyakorlatban sokkal közelebb áll az STM procihoz, mint a CH32....
[link]
Mondjuk ha az árát nézem, még így is megéri...
szerk: Találtam STM procival is: [link] -
válasz
Postas99 #23808 üzenetére
ha máshol látnak másolt design-t akkor a vevők jelezzék nekik, mert erre is kényesek.
Ez tök aranyos, a kínai gyártó, aki kényes a terméke másolására
Egyszer vettem tőlük eddig boardot, véletlenül, mert amúgy csak az árat/postaköltséget és az értékelést szoktam nézni, de mostantól figyelem őket is. -
Postas99
őstag
válasz
ViZion #23805 üzenetére
Ennek a vételérzékenysége csapnivaló 2m távolságból Rssi -80 dBi!!
WeAct vs Másik, érdemes a szitanyomatot is megnézni, feliratozások és pinek száma.
Nekem ez az etalon.
Ok néha elcsábulok és veszek akciós Esp32-S3-at a 2100Ft-os choice akcióban az ehhez a panelhez képest batárnagy. -
Postas99
őstag
válasz
ViZion #23805 üzenetére
Szerintem már írtam WeAct Studio - mindegyik boardjuk saját tervezés.
A bolt értékelése 4.9, de elég ha a termékeiket megnézed. Egyszerűen üditő ránézni.
Az általuk készített boardok legtöbbje még GitHub-os linket is kap.
Ha STM chipekben gondolkodsz, ők nem használnak fake chipeket és erre büszkék is, hogy minden eredeti STM chip, és felhívják a vevők figyelmét is, hogy ha máshol látnak másolt design-t akkor a vevők jelezzék nekik, mert erre is kényesek.Én már csak Esp32-D0WD-V3 -ot használok ezt szoktam venni, mert nem csak 4Mbit flash hanem 8Mbit flash-el is árulják. Abba már sok minden belefér. Progmemnek kiváló.
TYPE-C CH340K és a vételi érzékenysége hitetlelen jó. Mellesleg a sárga tüskék jól mutatnak a panelen.Nyáron volt egy projektem, egy halom vas közé kellett beszerelni 40db ESP32-t távolság 60m mindegyik egy wifin lógott. WLED vezérlés volt a feladat. Azok amik máshonnan lettek beszerezve a fő műsor előtt néhány órával kidöltek. Gyenge vételérzékenység végett. Mindegyik fém lámpabúrába lett beszerelve. Azonnal cserélni kellett őket.
-
ViZion
félisten
válasz
Postas99 #23804 üzenetére
Hááát, nekem kínai ESP32 c3 és s3 van, érdekes jószágok...
S3-nál ott a halom láb, majd mikor kötözgetném és nézem, h bootstrap, legyen boot alat low/high, ne használd erre vagy arra, ha van wifi, vagy használod az ADC-t, stb... mi a bánatos ehh...
Szal. bolondbiztos pin alig van. c3 onewire, 3-4 pinre írta, h csökkentsem a pull-up értékét, mert így túl lassú... Kicsi probléma, h nem volt pull-up, internal se kapcsoltam be és nem is modul, hanem csak a szenzor volt.
Szal. a minőség az hullámzó. Tenstar robot vagy ilyesmi az ali bolt, onnan szoktam venni. Ha van jobb helyed, akkor megoszthatnád. -
Postas99
őstag
Az nem lenne "megoldás", hogy egy példát megnyitsz és megnézed, hogy mit művel? Esetleg ha van spare device-od, megnézheted azzal is.
Most szívtam azzal, hogy egy ESP32-nek mondott board rohadul nem akart kommunikálni i2c-n. Board kidob, másikra kód feltölt, jé működik. A két board töb másképp néz ki de ugyanazt a board-ot kell kiválasztani mindekettőhöz. Az egyik hestore cucc volt - ami nem működött a másik a kedvenc alis boltomból - ők saját maguk csináltak hozzá layout-ot, és nem drágább mint a többi bolt.
-
jippa
aktív tag
válasz
Reset Elek #23801 üzenetére
A müszski leírás szerint 5v is oké neki. Köszi, hogy foglalkozol velem.
-
válasz
Reset Elek #23800 üzenetére
A blutek is jó, de a LED fogyasztását nem csökkenti.
Mondjuk a kapcsolási rajz alapján 5,1k ellenállás van a LED előtt, ami ha jól számoltam 0.4mA fogyasztást eredményez, ami akkus táplálás esetén nem jó, de nem is tragikus. -
Reset Elek
aktív tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3310
- SzinteÚJ! HP Elitebook 860 G9 i7-1255U 16GB 1000GB 16" FHD+ Gar.: 1 év
- REFURBISHED - HP USB-C Universal Dock G1 docking station (DisplayLink)
- Bomba ár! HP ProBook 6570B - i5-3GEN I 4GB I 320GB I 15,6" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest