- Jövő héten érkezik a OnePlus Watch 3
- Nagyot mentek a Xiaomi tabletek 2024-ben
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Google Pixel topik
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Francia AI-t használ a világ egyik legnagyobb autógyártója
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
bagarol
junior tag
-
utp árnyékolt amúgy, nem erenként, de az. Kipróbálom a ferritet (hova tegyem? kijelzőhöz közel vagy ilnkább a boardhoz vagy hótmind1?), ha az nem segít, akkor átvariálom az egészet: relé + multiplexer marad ott ahol van és a kijelző + board + rtc megy közel egymáshol, max 20cm-s kábelen. -
válasz
kemcso #23405 üzenetére
Szerintem akkor csak az lehet, hogy a hosszabb kábel antennaként működik és összeszedi a kapcsoláskor a szikra keltette zavart... UTP kábel helyett mondjuk árnyékolt fülhallgató kábellel talán ki lehetne küszöbölni, de én a kisebb ellenállás irányába mozdulnék és közelebb vinném a kontrollert a kijelzőhöz...
Még valami beugrott: ferrit gyöngy mint zavarszűrő? A kijelző vezetékeit átfűzni rajta.
-
-
Adatlap nincs a forgalmazónál... [link] így néz ki lefényképezve, én nem látok lehetőséget máshol földelni, mint a bal oldali csatlakozó:
190cm magasan van minden és a kijelzőt tűnt egyszerűbbnek 1 utp kábelen előre hozni. 2x5 kábel jön fel a reléhez+multiplexethez, egy dobozba gondoltam mindent betenni: relé, multiplexer, rtc, board.
Meg tudom oldani, ha nagyon nincs más megoldás, csak be van már minden kötve (asztalon tesztelve tökéletesen ment, csak ott nem volt 240V a relén.). -
válasz
kemcso #23396 üzenetére
Lehet, hogy le lett már írva, csak sok a hozzászólás: a relé modulnál van olyan lehetőség, hogy csak az opto rész gnd-jét közösíted, a relé többi része független tápon marad? Nem láttam még azt a relé modult, jó lenne róla fotót, adatlapot látni.
Miért is nem tudod a kijelzőt a kontrollerhez közelebb tenni?
[ Szerkesztve ]
-
válasz
ViZion #23395 üzenetére
Kerestem spi over lvds modult de nem volt se a google a barátom se a Chatgpt, csak ic-ket találtam, ami az én hardveres képességeimet meghaladják
Van esetleg ötletetek hogy lehetne megoldani?
Illetve arra nincs vmi egyszerű megoldás, hogy a GND-n ne legyen olyan jel, ami megöli a SPI-s kijelzőt?
Néztem az I2c-t, azt írják, hogy nagyon lassú, 10mp is lehet, mire frissíti a kijelzőt.
-
-
-
I2c-t megpróbálom. Hardveresen nincs valami megoldás erre?
-
válasz
kemcso #23389 üzenetére
írtam korábban, spi-t másik protokollra rakni, majd visszaalakítani spi-re.
Vagy I2C kijelzőt megpróbálni.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
válasz
Janos250 #23385 üzenetére
Megvan úgy néz ki és igazad volt
:
Ha a relé-modul nem kap 240V-t akkor tökéletesen működik delay nélkül az egész. Amint megkapja a 240-et rögtön fehéredik a kijelző delay nélkül, ha egyszerre kapcsolnak.Most úgy van tápolva, hogy a kijelző, rtc, multiplexer saját tápról megy, a relé-modul és az esp32 egy másikról, a cél, hogy 1 táp elég legyen de ha nem megoldható kettőről is tudom intézni. A gnd közös, anélkül nem megy se a kijelző se a relé.
Mi lehet a megoldás?
-
válasz
Janos250 #23385 üzenetére
Nincs akksim ekkora itthon, az nem megoldás, ha külön tápról megy a kijelző? 5V-t tudok lopni bármilyen USB-s cuccról. Szkópom nincs, az egész hardver rész nekem erősen kínai
#23387bagarol: ment 5V-ről is, pont ugyanúgy hibázott, azért kap most 3.3-at, hogy külön legyen választva a relétől. Átteszem 5V-re.
2. megpróbálom.[ Szerkesztve ]
-
Janos250
őstag
válasz
kemcso #23379 üzenetére
Közben ugyanitt a hobby elektronika topicban találtam egy kapcs rajzot, ahol nem közös az opto utáni táp. Igaz, ez más, ez egy tápegység, ez a problémádhoz nem kapcsolódik, csak példaként írom, hogy nem törvényszerű, hogy az opto előtti/utáni rész közös GND-n legyen
[ Szerkesztve ]
Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
Janos250
őstag
válasz
kemcso #23379 üzenetére
Eszi fene az optoleválasztást, ha a föld közös a rendszer többi része, és a relék meghúzó tekercse között. Lásd Undoroid hozzászólását részletesebben.
"saját 5V-3A táp"
Az én tapasztalatom, hogy hiába "külön" a táp, a hálózaton keresztül valahogy mégis megy a zavar. Ahogy részletesebben látom, egyre kevésbé az adatvonalakban sejtem a problémát, hanem a tápfeszben. Én megpróbálnám a kijelzőt egy feltöltött (4 V körüli) lítium akkuval meghajtani úgy, hogy csak a negatív, GND lenne közös. Ha úgy rendesen megy/nem megy, az jóval több infót adna a továbblépéshez, hogy hol kell keresni a hibát.
"ahogy a kondik voltak? Két láb közé kötve?"
Igen. Az ellenálláson folyó nagyobb áram miatt csökken a zavarérzékenység. Mellesleg ezeknek a kapcsolóüzemű tápoknak gyakran van olyan problémájuk, hogy a HIRTELEN áramnövekedést nem tudják elég gyorsan követni. Ezt lett volna hivatott ellensúlyozni a kondi. A nagyobb teljesítményű tápok alacsony terhelésnél gyakran instabilak. Legalábbis az én kínai olcsó tápjaim.
"Távolság változott"
Nem csak a távolság, hanem a vezeték fajtája is UTP/DuPont.
Annak idején idősebb kollégám, akitől a mikrokontrolleres, Z80-as dolgokat tanultam (mellesleg ugyanúgy vegyész, mint én), előkapta a 20 kilós EMG szkópját, és azzal nézte a jeleket. Ott a VCC-n is látszott, ha tüske van valahol. Gondolom nincs olyan szkópod, amin ezt meg lehetne nézni. Bár ma már nem húsz, hanem fél kiló egy amatőr gyakorlatban jól használható digitális szkóp, de az ára viszont százezer fölött van Kínából is.Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
válasz
Undoroid #23382 üzenetére
elvileg optoleválasztós relémodul, a gnd közös, nem tudom, ott van-e valami védelem. Az is fura, h rövid kábellel működik.
esetleg spi kijelző helyett I2C? Az is megérne egy próbát, hátha kevésbé érzékeny.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Undoroid
őstag
válasz
ViZion #23381 üzenetére
Pont ezen gondolkozok Én is, hogy nem-e a relék lekapcsolásakor keletkező önindukciós 'tüske' zavarja meg az MCU-működését?! A gyári relépanelokról nem szokták lehagyni róla/róluk a betáp oldaluk felőli védődiódát, de nem követtem végig a hibaleírást és a felhasznált anyagok listáját sem! Előfordulhat (?) az is, hogy a relékkel kapcsolni kívánt áramok okozzák ezeket az anomáliákat?! Vagy már akkor is hibázik a kijelző, ha csak a relék dolgoznak?
Nem látom az egész kapcs. rajzát, ezért ötletként néhány filléres alkatrész hozzáadásával meg lehetne szűrni a betápok lehetséges ingadozását!
https://logout.hu/bejegyzes/ngabor2/nyugodj_bekeben_bordoi.html _ https://robo-venture.com -> Az ökotudatos, digitális közösségi alkotóműhely <-
-
válasz
kemcso #23379 üzenetére
Fordítsuk meg a dolgot...
A hibázó HW-re tölts fel egy EspEasy-t, állítsd be a kijelzőt, relét, stb. majd kapcsolgasd.
Ha ott nem jön elő a hiba, akkor a program résznél lehet valami.
De másik MCU-t is kipróbálnék, mert ennyire nem lehet ez bánatos.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
válasz
Janos250 #23377 üzenetére
Relé-panel nem megy közös föld nélkül, próbáltam teljesen leválasztani, de úgy nem csinált semmit. Ettől eltekintve próbáltam a teljes leválasztást: saját 5V-3A táp, az ESP -kijelző-stb pedig egy másik tápról ment. Uaz az eredmény így.
Távolság változott, amikor 25cm-s kábel volt, nem volt jelentősége.
Kapott a kijelző már 5V-t is, uaz (igaz, akkor közös tápról a relével, ezt még megpróbálom holnap).Tehát ezeket próbálom holnap ki:
- kijelző 5V, külön táp a relétől
- ".. reset lábát a kijelzőnek valamilyen (pl. 10k) ellenálláson keresztül a passzív állapotra (VCC?) kötném" ->ez azt jelenti, hogy RST kábel végére 10k amit az tápra kössek?
- "tennék a kijelző VCC-GND közé egy 1 k-s ellenállást. Nem sorosan az adatvonalra, hanem a GND-VCC közé." -> ahogy a kondik voltak? Két láb közé kötve?Én is a tápra tippeltem, de kvázi-leválasztva is uaz
Nem értem...
#23378bagarol:
tft.begin(8000000);
volt ez 2000000 is, uaz sajna...[ Szerkesztve ]
-
Janos250
őstag
válasz
kemcso #23376 üzenetére
Köszi!
Sajnos nem lett tőle szenzációs ihletem
Megpróbáltam utánanézni ennek a relés panelnak, de ezen a néven ez - úgy tűnik - csak Magyarországon szerepel.
Arra lettem volna kíváncsi, hogy a relé panel hogyan van leválasztva? Teljesen, vagy a föld közös?
"fogynak a libák", és jó ötletem nincs, csak azt tudom mondani, én hogyan próbálkoznék:
- Megpróbálnám a relé panelt próbára akkuról megtáplálni. Nekem ez korábban egy megoldhatatlannak tűnő zavarnál kiderítette a gubancot.
- Azt továbbra is fenntartom, hogy a reset lábát a kijelzőnek valamilyen (pl. 10k) ellenálláson keresztül a passzív állapotra (VCC?) kötném.
- Ha ez egyszerre több eszköz (relé) működésével függ össze, én gyanakodnék arra, hogy az ESP32 tápja nem elég stabil. Ha több relé kapcsol, az nagyon megrántja a tápot, és az ESP32 ettől még ugyan elmegy, de a kijelzőre jutó adatvonalakon a kijelzőhöz amúgy is viszonylag gyenge adatvonalakon hirtelen még kisebb feszültség lesz, és resetel. Mert a kijelző - úgy tudom - elvileg 5V TTL szint, de megy kisebbel is.
- Mégis megpróbálnám jobban megterhelni a tápot, azaz tennék a kijelző VCC-GND közé egy 1 k-s ellenállást. Nem sorosan az adatvonalra, hanem a GND-VCC közé.
További kérdés:
- Ha a kijelző, és a relé modul fizikai távolságát változtatod, változik-e valami?
Én hasonló problémáknál azt szoktam tenni, hogy előkapom a már itt is régebben többször linkelt 2000 Ft-os digitális analizátort, és megnézem, hogy a vonalakon TÉNYLEGESEN mi megy ki, de ez itt nem lenne eredményes, mert itt a szintekkel lehet valami baj.
Az, hogy ha két relé kapcsolás között nincs delay, akkor hibázik, abból mindenképpen azt gyanítanám, hogy a hirtelen nagyobb terhelés miatt feszültségszint probléma van valahol, de nem tudom, hol!Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
válasz
Janos250 #23375 üzenetére
Be tudnád linkelni a delay() környezetét? (Előtte néhány sor, és utána néhány.)
void digitalWriteLocal(int relay, int value) {
digitalWrite(relay, value);
delay(150);
}
Hogy mennek a madzagok?
DC 14
CS 10
MOSI 11
SCK 12
MISO 13
VCC +3.3
GND GND
LED +3.3
RST RSTRelék:
RELAY1 35
RELAY2 36
RELAY3 37
RELAY4 38
RELAY5 39
RELAY_DN 45Multiplexer:
SDA = 8
SCL = 9RTC:
IO = 41
SCLK = 42
CE = 40
Minden az UTP-n megy, a képernyő is, és a relék vezérlése is?
csak a kijelző utp, a többi 20cm-s színes vezetékből csinálva
Ahol az SPIClasst példányosítod, az hogyan néz ki (paraméterlista)?
A kijelző így van inicializálva, használva (loop csak példa):
#include <SPI.h>
#include <Adafruit_GFX.h>
#include <Adafruit_ILI9341.h>
#define TFT_CS 10 // Chip Select
#define TFT_DC 14 // Data/Command
Adafruit_ILI9341 tft = Adafruit_ILI9341(TFT_CS, TFT_DC);
void setup() {
Serial.begin(9600);
tft.begin(8000000);
tft.setRotation(3);
...
}
void loop() {
// Egyszerű animáció
for (int i = 0; i < 240; i += 10) {
tft.fillCircle(i, 120, 10, ILI9341_BLUE);
delay(50);
}
}
-
Janos250
őstag
válasz
kemcso #23374 üzenetére
Még pár kérdés:
Be tudnád linkelni a delay() környezetét? (Előtte néhány sor, és utána néhány.)
Hogy mennek a madzagok?
Minden az UTP-n megy, a képernyő is, és a relék vezérlése is?
A reset vonalat pl. egy 1, vagy akár 10 kilós ellenálláson passzív állapothoz kötni. Ez ugye a VCC a kijelzőn. Ha alapállapotba megy vissza, akkor nekem gyanús a reset.
Ahol az SPIClasst példányosítod, az hogyan néz ki (paraméterlista)?[ Szerkesztve ]
Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
Nincsenek most ellenállások, ha nem működött egy ötlet akkor eldobtam.
#23373Janos250:
- mi az, hogy hardveres spi?ChatGPT szerint hardveres (#include "SPI.h, #include "Adafruit_GFX.h, #include "Adafruit_ILI9341.h")
- nem, fogtam a két eret és összekötöttem (hardver az nem az én világom, nagyon tanulom még ezt...)
- mi az a nem túl nagy ellenállás?
- ha nincs relé akkor nincs hiba, akkor fehéredik el a kijelző, amikor egyszerre több relé kapcsol, függetlenül attól, hogy közös tápról megy vagy sem (kapott a relé egy 3A saját tápot, csak gnd volt közösítve, akkor is fehéredett)
- volt próba 25cm utp, 25cm utp+táp 0,75-ös, 50cm utp, 1m utp. Relé nélkül mind megy, relével egyik se. Most 50cm utp van, simán (1ér 1csatlakozó, 100 delay és nincs hiba) -
Janos250
őstag
válasz
kemcso #23371 üzenetére
Bennem felmerült pár kérdés, amire nem láttam a választ, de lehet, hogy csak elkerülte a figyelmem:
- Ha ESP32, akkor ugye hardver, és nem szoftver SPI-t használsz? A delay() miatt gyanús!
- Ha UTP kábelt használsz (duplán) akkor ugye úgy, hogy egy jelhez választasz egy vezeték PÁRt (!), és az egyik vezeték lesz a jel, a másik pedig a GND? És csak az egyik végén megy a GND-re ugye?
- Ha próbára "megnöveled a fogyasztást", azaz közvetlen a kijelzőnél a GND, és a VCC közé teszel egy nem túl nagy ellenállást, akkor is hibázik?
- Ha a jelvezetékeket egy ellenállással (10k, 1k, 100k amivel még megy ) a GND-hez kötöd, akkor is hiba?
- Ha a relé modul nincs rajta, akkor is hiba?
- A két kábel nem egyforma. Esetleg kipróbálni rövidebb UTP-vel, vagy hosszabb egyébbel (pl Dupont)?[ Szerkesztve ]
-
válasz
kemcso #23366 üzenetére
Mekkora kellene (chatgpt azt javasolta, hogy 100nF kerámia kondenzátor +1000µF – 2200µF elektrolit kondenzátor (low ESR, alacsony impedanciájú)) ?
Igen, az jó lesz. Az értéke nem kardinális kérdés, ekkora terhelés esetén szerintem a low ESR sem fontos. Ha a méret számít, keress 6V-osból 1000µF körülit, bár hobbielektronika boltok ritkán tartanak ilyet készleten.
-
válasz
ViZion #23365 üzenetére
Kondit nem próbáltam (nincs itthon
), ellenállások nem segítettek.
Szoftveresen módosítottam rajta, minden relé-kapcsolás után tettem egy delay(100)-at, így hiba nélkül megy kb 1 napja, a relé húzhatja meg a tápot (amit nem értek, volt olyan próbám is, ahol másik tápról ment a relé-modul). Erre a kondik megoldások? Mekkora kellene (chatgpt azt javasolta, hogy 100nF kerámia kondenzátor +1000µF – 2200µF elektrolit kondenzátor (low ESR, alacsony impedanciájú)) ?
Kijelző jó, ha megy folyamatosan, nyűgös lenne egy gombot lehozni, 2m magasan van.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
kemcso #23364 üzenetére
a kondi és az ellenállások viszonylag egyszerűen megoldható, de fentebb írtad, h nem segített.
reset sztem málnás, marad az átalakító.B terv, a kijelzőt nem szokták folyamatosan üzemeltetni, Te folyamatosan szeretnéd? Nálam az I2C kijelző gombnyomásra kapcsol be 7 sec-re
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
válasz
ViZion #23362 üzenetére
25cm a max úgy néz ki. Dupla éren is ugyanúgy elszállt, míg 25cm esetén szimpla éren is tökéletesen megy.
ChatGPT-t megkérdeztem, ezeket javasolta még:
- digitalWrite(RESET, HIGH);- 100Ω–220Ω-os soros ellenállást az SCK és MOSI vonalon
- Tegyél egy 100µF kondenzátort a kijelző tápellátására.
- LVDS átalakító
-
válasz
kemcso #23361 üzenetére
másik 50 cm kábel? Vagy amit Postas írt, h a 25 cm a max
nah, spi over lvds amit keresel, az meg kellene oldja a feladatot
[ Szerkesztve ]
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
válasz
ViZion #23358 üzenetére
Mai próbálkozások:
- SPI sebességének csökkentése ->semmit se ért
- 100ohmos ellenállások -> semmit se ért
- 25cm-es kábel (50cm helyett): tökéletesen megy minden.
Nem közös táppal is meghal a kijelző, az volt az első ötletem, hogy a relét külön táplálom, csak a GND közös. -
Tankblock
aktív tag
válasz
vargalex #23343 üzenetére
Arduino könyvtárak igaz? Szerintem nézz körül a includált forrásokban is...
lesz ott yield(),[link] ez a templatje a ESP8266WebServer.h hoz és van benne....
azóta eltelt még 6+ év is.
Ha jól látom annyi minden nem változott, de ki tudja....Nem állítom hogy nem lehet sokmindent megoldani, mert sokan megoldottak vele sokmindent [link] , ha tudod hogy mit csinálsz. Wifinél ha nem hagyod időnként lefutni a dolgait szétfagy...
Egy ideje nem használok Arduino könyvtárakat, csak akkor ha valami nagyon gyorsan kell.
Release the Beast....
-
válasz
kemcso #23357 üzenetére
A fesz ingadozásokra egy kis pufferkondi.
De ha optós a modul, akkor ehh...flyback miatt nem lehet, bár a táp az közös. A tápon ránt kicsit szerintem, pont annyit, h a vezeték ellenállásával együtt már leesik a fesz, de még nem resetel a kijelző, csak meghal.
-
válasz
ViZion #23355 üzenetére
"5V relé modul, 6 csatorna, optocsatolóval, vezérlő jel: aktív alacsony"
Milyen kondi? (a programozás része szakmába vág, de a hardver az full tapogatózás nekem). Megkérdezem a Hobbielektronika topik-ban is, köszönöm
szerk:
#23356Postas99 ó köszönöm, melyik lábakra tegyek 100ohomost?[ Szerkesztve ]
-
Postas99
senior tag
válasz
kemcso #23354 üzenetére
Lehet megtaláltam a választ.
Az SPI kábelhossz max 25cm lehet. Ha ennél hosszabbat szeretnél használni akkor az SPI sebességet kell csökkentened, és nem árt ha a vezérlő lába és a kábel közé teszel egy 100 ohm-os vagy 68 ohmos ellenállást is. -
válasz
kemcso #23354 üzenetére
mezei relék, vagy relé modulok, flyback vagy opto leválasztás esetleg van-e?
Kondi a kijelző elé a tápra?
Hobbielektronika topik lesz ez, ott erre adnak konkrét rajzot is.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
válasz
Postas99 #23351 üzenetére
Egész pontosan ez: [link]
Kipróbáltam a relé-kapcsolgatást: full random, van hogy az 1-esnél elpukkan a kijelző és van, hogy nem. Van, hogy a 3-asnál és van hogy nem.
Ha egyszerre kapcsol fel az összes akkor 100% a fehér kijelző. És mindez a 20cm-es kábellel tökéletesen megy... -
-
Postas99
senior tag
válasz
kemcso #23348 üzenetére
Olyan mintha beterhelne a tápnak.
Melyik panel van neked?
[EZ]
vagy
[EZ]Bár szerintem mindegy.
Azt megpróbálhatnád, hogy megnézed, hogy 1 relét bekapcsolsz, mellé egy másikat és elkezded felkapcsolgatni a többi relét is. Mindig csak 1 reléhez kapcsold hozzá a többit. Amelyiknél a kijelző lekapcsol azt válaszd ki alapnak a többi relé legyen lekapcsolva, és kezdd el kapcsolagni a többit hozzá. Lehet az az egy relé beteg. Csak tipp, de fura lenne ha 2 relé bekapcsolása után tápellátási gondok lennének. -
bagarol
junior tag
válasz
norbert1998 #23334 üzenetére
Mondom, hardveres pwm kell.
Összedobtam egyet, van I2C,delay, ki kell próbálni.
Késik 8 usecet, valszeg a kiíratás miatt. Serial.print(usec())
Később törölni kell.
/****************************************************************************************************************************
ISR_16_PWMs_Array.ino
For ESP8266 boards
Written by Khoi Hoang
Built by Khoi Hoang https://github.com/khoih-prog/ESP8266_PWM
Licensed under MIT license
The ESP8266 timers are badly designed, using only 23-bit counter along with maximum 256 prescaler. They're only better than UNO / Mega.
The ESP8266 has two hardware timers, but timer0 has been used for WiFi and it's not advisable to use. Only timer1 is available.
The timer1's 23-bit counter terribly can count only up to 8,388,607. So the timer1 maximum interval is very short.
Using 256 prescaler, maximum timer1 interval is only 26.843542 seconds !!!
Now with these new 16 ISR-based timers, the maximum interval is practically unlimited (limited only by unsigned long miliseconds)
The accuracy is nearly perfect compared to software timers. The most important feature is they're ISR-based timers
Therefore, their executions are not blocked by bad-behaving functions / tasks.
This important feature is absolutely necessary for mission-critical tasks.
*****************************************************************************************************************************/
#if !defined(ESP8266)
#error This code is designed to run on ESP8266 and ESP8266-based boards! Please check your Tools->Board setting.
#endif
// These define's must be placed at the beginning before #include "ESP8266_PWM.h"
// _PWM_LOGLEVEL_ from 0 to 4
// Don't define _PWM_LOGLEVEL_ > 0. Only for special ISR debugging only. Can hang the system.
#define _PWM_LOGLEVEL_ 3
#define USING_MICROS_RESOLUTION true //false
// Default is true, uncomment to false
//#define CHANGING_PWM_END_OF_CYCLE false
// Select a Timer Clock
#define USING_TIM_DIV1 true // for shortest and most accurate timer
#define USING_TIM_DIV16 false // for medium time and medium accurate timer
#define USING_TIM_DIV256 false // for longest timer but least accurate. Default
// To be included only in main(), .ino with setup() to avoid `Multiple Definitions` Linker Error
#include "ESP8266_PWM.h"
#include <Wire.h>
#include <Adafruit_GFX.h>
#include <Adafruit_SSD1306.h>
#define SCREEN_WIDTH 128 // OLED display width, in pixels
#define SCREEN_HEIGHT 64 // OLED display height, in pixels
#define OLED_RESET -1 // Reset pin # (or -1 if sharing Arduino reset pin)
#define SCREEN_ADDRESS 0x3D ///< See datasheet for Address; 0x3D for 128x64, 0x3C for 128x32
Adafruit_SSD1306 display(SCREEN_WIDTH, SCREEN_HEIGHT, &Wire, OLED_RESET);
#ifndef LED_BUILTIN
#define LED_BUILTIN 2
#endif
#define HW_TIMER_INTERVAL_US 20L
uint32_t startMicros = 0;
// Init ESP8266Timer
ESP8266Timer ITimer;
// Init ESP8266_ISR_PWM
ESP8266_PWM ISR_PWM;
void IRAM_ATTR TimerHandler()
{
ISR_PWM.run();
}
/////////////////////////////////////////////////
#define NUMBER_ISR_PWMS 1
//PIN_D0 can't be used for PWM/I2C
#define PIN_D0 16 // Pin D0 mapped to pin GPIO16/USER/WAKE of ESP8266. This pin is also used for Onboard-Blue LED. PIN_D0 = 0 => LED ON
#define PIN_D1 5 // Pin D1 mapped to pin GPIO5 of ESP8266
#define PIN_D2 4 // Pin D2 mapped to pin GPIO4 of ESP8266
#define PIN_D3 0 // Pin D3 mapped to pin GPIO0/FLASH of ESP8266
#define PIN_D4 2 // Pin D4 mapped to pin GPIO2/TXD1 of ESP8266
//#define PIN_LED 2 // Pin D4 mapped to pin GPIO2/TXD1 of ESP8266, NodeMCU and WeMoS, control on-board LED
#define PIN_D5 14 // Pin D5 mapped to pin GPIO14/HSCLK of ESP8266
#define PIN_D6 12 // Pin D6 mapped to pin GPIO12/HMISO of ESP8266
#define PIN_D7 13 // Pin D7 mapped to pin GPIO13/RXD2/HMOSI of ESP8266
#define PIN_D8 15 // Pin D8 mapped to pin GPIO15/TXD2/HCS of ESP8266
#define PIN_D9 3 // Pin D9 /RX mapped to pin GPIO3/RXD0 of ESP8266
#define PIN_D10 1 // Pin D10/TX mapped to pin GPIO1/TXD0 of ESP8266
//Don't use pins GPIO6 to GPIO11 as already connected to flash, etc. Use them can crash the program
//GPIO9(D11/SD2) and GPIO11 can be used only if flash in DIO mode ( not the default QIO mode)
#define PIN_D11 9 // Pin D11/SD2 mapped to pin GPIO9/SDD2 of ESP8266
#define PIN_D12 10 // Pin D12/SD3 mapped to pin GPIO10/SDD3 of ESP8266
//////////////////////////////////////////////////////
#define USING_PWM_FREQUENCY true
//////////////////////////////////////////////////////
// You can assign pins here. Be carefull to select good pin to use or crash
uint32_t PWM_Pin[] = {PIN_D1};
// You can assign any interval for any timer here, in microseconds
uint32_t PWM_Period[] = {28650};
// You can assign any interval for any timer here, in Hz
float PWM_Freq[] =
{
34.90401396160558
};
// You can assign any interval for any timer here, in Microseconds
float PWM_DutyCycle[] = {50};
typedef void (*irqCallback) ();
// In ESP8266, avoid doing something fancy in ISR, for example complex Serial.print with String() argument
// The pure simple Serial.prints here are just for demonstration and testing. Must be eliminate in working environment
// Or you can get this run-time error / crash
void doingSomething0()
{
Serial.println(micros());
}
/*
void doingSomething1()
{
}
void doingSomething2()
{
}
void doingSomething3()
{
}
void doingSomething4()
{
}
void doingSomething5()
{
}
void doingSomething6()
{
}
void doingSomething7()
{
}
*/
irqCallback irqCallbackStartFunc[] =
{
doingSomething0
};
////////////////////////////////////////////////
void setup()
{
pinMode(PIN_D1, OUTPUT);
Serial.begin(115200);
while (!Serial);
if(!display.begin(SSD1306_SWITCHCAPVCC, SCREEN_ADDRESS)) {
Serial.println(F("SSD1306 allocation failed"));
for(;;); // Don't proceed, loop forever
}
delay(2000);
Serial.print(F("\nStarting ISR_16_PWMs_Array on ")); Serial.println(ARDUINO_BOARD);
Serial.println(ESP8266_PWM_VERSION);
Serial.print(F("CPU Frequency = ")); Serial.print(F_CPU / 1000000); Serial.println(F(" MHz"));
// Interval in microsecs
if (ITimer.attachInterruptInterval(HW_TIMER_INTERVAL_US, TimerHandler))
{
startMicros = micros();
Serial.print(F("Starting ITimer OK, micros() = ")); Serial.println(startMicros);
}
else
Serial.println(F("Can't set ITimer. Select another freq. or timer"));
// Just to demonstrate, don't use too many ISR Timers if not absolutely necessary
// You can use up to 16 timer for each ISR_PWM
for (uint16_t i = 0; i < NUMBER_ISR_PWMS; i++)
{
//void setPWM(uint32_t pin, float frequency, float dutycycle
// , timer_callback_p StartCallback = nullptr, timer_callback_p StopCallback = nullptr)
#if USING_PWM_FREQUENCY
// You can use this with PWM_Freq in Hz
ISR_PWM.setPWM(PWM_Pin[i], PWM_Freq[i], PWM_DutyCycle[i], irqCallbackStartFunc[i]);
#else
#if USING_MICROS_RESOLUTION
// Or using period in microsecs resolution
ISR_PWM.setPWM_Period(PWM_Pin[i], PWM_Period[i], PWM_DutyCycle[i], irqCallbackStartFunc[i]);
#else
// Or using period in millisecs resolution
ISR_PWM.setPWM_Period(PWM_Pin[i], PWM_Period[i] / 1000, PWM_DutyCycle[i], irqCallbackStartFunc[i]);
#endif
#endif
}
}
void loop()
{
display.clearDisplay();
display.setTextSize(1); // Draw 2X-scale text
display.setTextColor(SSD1306_WHITE);
display.setCursor(0,1);
display.println(F(" ESP8266 PWM"));
delay(1000);
}[ Szerkesztve ]
-
válasz
kemcso #23344 üzenetére
I2C kijelző?
ESPEasy-ben van lehetőség a reset stuck I2C-re, ilyesmi kellene akkor szerintem.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
válasz
ViZion #23340 üzenetére
+Postas99: Sajnos az 5V sem oldotta meg. Addig megy a kijelző, amig el nem kezdenek a relék kapcsolni. Akkor elfehéredik és úgy is marad, a rendszer működik csak a kijelző hal meg (van egy webes felület, amin látok mindent).
Megvan az 5V a végén is (a tegnapi javaslat alapján arra váltottam).
-
vargalex
félisten
válasz
Tankblock #23341 üzenetére
A setupban a wifi connection-nél van
delay
:WiFi.begin(AP_SSID, AP_PASS);
while (WiFi.status() != WL_CONNECTED && connect_try_count < AP_CONNECT_MAX_TRY_COUNT) {
Serial.print(".");
delay(500);
connect_try_count++;
}Egyébként ezen kívül egy darab
delay
sincs a kódban (és természetesen ahogy írtam,yield
sincs):[gavarga@gavarga-5500 ~]$ cat Arduino/projects/esp8266_keringeto_vezerles/keringeto_webserver/keringeto_webserver.ino | grep -i "delay\|yield"
delay(500);
[gavarga@gavarga-5500 ~]$Ami még feladata és nem írtam: közben I2C-n egy Oled kijelzőt is hajt, folyamatosan frissítve az adatokat, valamint a webes felületen állíthatóak a relé (SSR) ki-, illetve bekapcsolási hőmérsékletei, amit SPIFFS-en tárol, hogy áramszünet, vagy újraindítás esetén használni is tudjon. A hőmérő DS18B20. Illetve természetesen soros porton logol is.
[ Szerkesztve ]
Alex
-
-
Tankblock
aktív tag
válasz
vargalex #23335 üzenetére
ugye delay() fv van benne?
próbáld meg terhelni picit terhelni paralel MQTT vel és érintő gomb gesture vezérlés figyelés delay nélkül.....teljes threadek vannak tele esp8266 vagy ESP8285 panic error al, ahol valahogy a megoldás a legtöbbször a delay() v yield() volt. Erre emlékszem, van még itthon 2-3 marék nem használt ESP12 őm... lehet már nem is lesznek soha se elhasználva....
A Tasmota project egy megváltás volt bár anno nem tudta a long presst és double press funkciót, nekem meg kellettek....
Release the Beast....
-
válasz
kemcso #23339 üzenetére
a hosszabb végén is megvan a 3.3VDC? lehet megtört, rossz krimpelés, etc.
-
válasz
kemcso #23337 üzenetére
Nincs a közelében más vezeték, ahonnan vmi zajt összeszedhet? Csak egy tesztre vmi combosabb vezetékkel összekötni? Legalább ki lehetne zárni a hibát.
-
Postas99
senior tag
válasz
kemcso #23332 üzenetére
Szia!
Ha nincs touch használva, akkor igazán 3 lábra koncentrálnék.
TFT_DC
TFT_CS
TFT_RST
Minden bizonnyal az RST láb lehet a ludas. Esetleg tudnál a 3 vezetékhez dupla madzagot tolni? És az sem lenne baj ha 5V-al táplálnád meg a kijelzőt. Nem lesz semmi baja sem az MCU-nak sem a kijelzőnek. -
vargalex
félisten
válasz
Tankblock #23330 üzenetére
Vannak esp8266 eszközeim hőmérésre, többek között a kazán előremenő csövénél is. Wifi-n csatlakozik az itthoni IOT hálózathoz, percenként mér, a hőmérséklet függvényében kapcsol egy relét. Mindeközben weben elérhető felülete van, plusz percenként hív be a szerverem rest API-n (szintén http egy másik végpont), ami json-ban adja vissza az aktuális adatokat. Sehol nem volt szükségem a yield-re, soha nem fagyott.
Alex
-
norbert1998
nagyúr
Azt fontos megemlíteni, hogy bár a programozás terén nem vagyok új, de nem Arduino IDE-ben űztem ezt, így a szakszavakkal lehetek bajban, ezen területen kezelhettek újként.
A kód a következő:
void handle_Home() {
String html = "<!DOCTYPE html><html>";
html += "<head><meta name=\"viewport\" content=\"width=device-width, initial-scale=1\">";
html += "<link rel=\"icon\" href=\"data:,\">";
html += "<style>html { font-family: Helvetica; text-align: center;}";
html += ".button { background-color: #195B6A; border: none; color: white; padding: 16px 40px;";
html += "text-decoration: none; font-size: 30px; cursor: pointer; }";
html += ".button2 { background-color: #77878A; }</style></head>";
html += "<body><h1>Star Tracker V0.1</h1>";
html += "<p>Motor state is " + EN_state_text + "</p>";
if (!EN_state) {
html += "<p><a href=\"/EN_on\"><button class=\"button\">ON</button></a></p>";
}
else {
html += "<p><a href=\"/EN_off\"><button class=\"button button2\">OFF</button></a></p>";
}
html += "<p>Direction state is " + DIR_state_text + "</p>";
if (DIR_state) {
html += "<p><a href=\"/DIR_track\"><button class=\"button\">TRACKING</button></a></p>";
} else {
html += "<p><a href=\"/DIR_backward\"><button class=\"button button2\">BACKWARD</button></a></p>"; }
html += "<p>LASER state is " + LSR_state_text + "</p>";
if (LSR_state) {
html += "<p><a href=\"/LSR_OFF\"><button class=\"button\">OFF</button></a></p>";
} else {
html += "<p><a href=\"/LSR_ON\"><button class=\"button button2\">ON</button></a></p>"; }
html += "</body></html>";
server.send(200, "text/html", html);
}
És akkor különböző handle alprogik vannak, pl:void handle_Enable() {
digitalWrite(EN, LOW); // Enable motor
EN_state_text = "enabled";
EN_state = true;
Serial.println("Motor ENABLED");
handle_Home(); // Show the main page again
}
Maga a "weblapkezelés" meg ilyen
// Define URL handlers
server.on("/", handle_Home);
server.on("/EN_on", handle_Enable);
server.on("/EN_off", handle_Disable);
server.on("/DIR_track", handle_track_dir);
server.on("/DIR_backward", handle_backward_dir);
server.on("/LSR_ON", handle_LSR_ON);
server.on("/LSR_OFF", handle_LSR_OFF);
server.begin();
-
JulianSinulf
senior tag
válasz
norbert1998 #23325 üzenetére
Szia!
Ezt nem nézted még?
Én egy Ardunio Mega-val hajtok egy TMC2209-et. Abból is elvileg a legutolsó BTT verziót, ami 1.3.
Semmit nem kell rajta forrasztani, hogy menjen az UART. -
Sziasztok,
adott egy ILI9341 2,8-as kijelző, ESP32_S3, 3.3v tápfeszültséggel, opto-reléket vezérelve többek között. 20cm-es kábellel minden ok, de ha a végleges 50cm-esre váltok (23AWG, CAT6 utp kábel, 0,5mm réz, szálanként duplán használva) időnként meghal (fehér lesz minden). Mi tudok tenni, hogy ne halljon meg? Felhúzó ellenállás (mekkora, melyik lábakra?)?
-
bagarol
junior tag
válasz
norbert1998 #23329 üzenetére
Hardveres pwm github. [link]
-
Tankblock
aktív tag
válasz
norbert1998 #23329 üzenetére
Anno az egész lakás kapcsolói ESP826X uC alapultak SonoFFtól, amiről a gyári FirmWare-t kiírtottam.
Amit nem szerettem benne, hogy
yield()
kellett sűrűn mert random tudott fagyni is ha a Wifi vezérlő nem kapta meg a tokent és ez random tudott jelentkezni.A weblapot hogy oldottad meg? Abban lévő kommunikáció is okozhat.
Release the Beast....
-
Tankblock
aktív tag
válasz
norbert1998 #23327 üzenetére
Szia
Mivel 1 db Core fut a Wifi, webserver és PWM generátorod mindig lesz zavar az erőben.
Ha teheted akkor külső HW-es PWM vezérlővel old meg mondjuk I2C-n keresztül.
Egyszerűbb kód biztos időzítés....
Release the Beast....
-
Janos250
őstag
válasz
norbert1998 #23325 üzenetére
Ha esetleg úgy döntesz, hogy átállsz ESP32-re, mert ma már gyakorlatilag az sem drágább, és vannak mini boardok is, akkor:
RMT: 12.5 ns felbontású, és elég pontos, mivel hardver.
Például az alap ESP32, az S2, S3, C3 verziókban van RMT, H2-ben nincs, a P4-et nem tudni, mert még kevés róla az info.
Ha nem, hanem maradsz a 8266-nál, akkor megpróbálnám a váltás környékén a megszakításokat letiltani.
Vagy megpróbálnám a TMC programot külön szálra tenni, és delay a szálon.Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
norbert1998
nagyúr
Sziasztok!
Van egy projektem, ahol egy TMC2209-et hajtanék egy ESP8266-tal. A szokásos, olcsó, egyszerű, WiFi board-os verzió.Van egy HTML kód mellé, telefonról tudom indítani és megállítani a motort.
28650 us időtartamonként kap egy impulzust a TMC, ezzel a kívánt átlagos 1,3089 ford/perc sebességet elvileg tartja - mondjuk olyan ~1,3-at biztos, az átlagos sebességgel nincs bajom. Csakhogy ezt átlagosan tartja, egyébkétn viszont inog! Nekem viszont nagyon kéne a stabil sebesség.Ugye jelenleg csak STEP/DIR/EN módban hajtom, valami nanoméretű SMD-t kell arrébb forrasszak, hogy megegye az UART-ot. Van értelme arra átállni? Vagy az alábbi kódnak működnie kéne?
Ami jelenleg van (munkahelyről, emlékezetből írom):
loop(){
if(firstLoop) then {
firstloop = FALSE;
startTime = micros();
}
if (micros()> ( startTime + delay) THEN {
digitalWrite(STEP, HIGH);
difitalWrite(STEP, LOW);
startTime = micros();
}
}
Nincs delay a STEP hi-lo váltása között, de nincs lépéskihagyás, így kihagytam. Nincs egyetlen delay sem a kódban, pörög körbe folyton, mint egy PLC. -
biker
nagyúr
válasz
Postas99 #23319 üzenetére
én jlc-t használok, és easyeda custom libraryben (amit a userek hízlalnak) vannak arduino meg esp meg mindenféle egyedi modulok mérettel lábkiosztással, aminek segítségével leteheted a pcb-re a fogadó tüskesorokat
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
Postas99
senior tag
válasz
angyalpc2 #23321 üzenetére
Próbálok röviden válaszolni
Már a kérdésedben is ott volt a válasz.
Ez a cucc olyan mint egy gépágyú.
Az Infineon, NEC, Renesas mind ipari gyártó. Ipari berendezésekbe vagy consumer eszközökbe kerülnek a gyártott chipjeik. Ok, hogy van olyan ami leszivárog a hobbista részekre is ilyen a fenti gyártó RA4M1 cucca is.
De az ipari felhasználású eszközei másfajta cuccokkal is fel vannak ruházva.
A kérdésedre a válasz pedig az, hogy a fenti programozó tartalmaz igazi debuggert is (kicsit olyan mint a segger). Ezeket olyan eszközök fejlesztéséhez használják amiknél fontos az on the fly szerű debugging Nem elég egy serial.println() kiiratni a soros porton hibakereséshez.
Javaslom, hogy kutakodj az EdaBoard-on és a sonsivri-n, lesz ott olyan anyag amit keresel. Ez a chip nem konkrétan automotive vagy energia ipari szektor cucca esetleg valamilyen kötöttpályás járműhöz valami embedded device-hoz való (vasút pl)?
Ezek olyan berendezések amik kicsit hétpecsétes titokként vannak kezelve. Ott szóba sem jöhet Microchip, Atmel és Expressif cucc, mert van egy halom IEC előirányzat aminek meg sem felelnek ezek a gyártók.
Emlékszem, hogy még a 90-es években a Microchip azzal küzdött, hogy a lábak mellett nem lehetett "nagyfeszültségű" részt használni mert elfelejtette hogy melyik lába a ki-be menet. Hiába volt jó az architektúra (Harvard). Látom ez a cucc is Harvard architektúra. Én például imádtam a Pic-eket, kevés utasítás a legtöbb 1 órajel ciklus alatt végrehajtódott, és rohadt könnyű volt ASM-ben kódot írni rá. -
angyalpc2
aktív tag
Tudom ez nem az a gyártó, de valaki programozott már Renesas IC-t rx-32-bit?
Mi annak az oka, hogy nagyon speciális programozó kell hozzá? pl PG-FP6 (laza 300e Ft)
Ami a legfurcsább, hogy az egész interneten kb csak a saját oldalán van. Csak
community.renesas.com oldalukon van bármiféle téma vagy beszélgetés
Feltettem a kérdést, egy régebbi hasonló kérdésre, hogy mi az oka vagy van e más lehetőség arra hogy programozni lehessen. Mint akármi másik MCU-t mint STM32 vagy Atmega PIC... Már jött a figyelmeztetés
Szóval van valakinek ötlete hol lehet erről infót gyűjteni kérdezni?
Köszi -
Postas99
senior tag
Segítséget szeretnék kérni!
Melyik PCB-s oldalt ajánljátok proto nyák készítéséhez?
jlcpcb vagy pcbway?
A másik, hogy még soha nem terveztem PCB-t az easyEDA-val, most letöltöttem.
Itt meglehet adni, hogy egy már kész arduino modult mint kapcsolási rajzot használjon a saját tervezett áramkörömben úgy, hogy azt bele építi, vagy nekem kell mindent újra rajzolni a teljes kapcsoláshoz?
A feladat egyszerű lenne, egy 4 modulos relé modul, egy LN298-as modul hozzá és egy ESP32-DOWD-V3 (Esp developer board) bedugós cuccra gondoltam + 1 db 2 sorkapcsos csati + 1 db HLK-5M05, +1db HLK-PM12 Ezeket szeretném egy nyákra összehordani, néhány forrszem a további eszközök bekötéséhez. Mindez kis méretben, vagy legalábbis akkorában amit egy ilyen modulokból össze lehet legózni egy kis területre. -
válasz
Postas99 #23317 üzenetére
A felső konyhaszekrény alá készül egy kis polc (már két hete... majd le is kell szidnom az asztalost
), ott lesz kapcsoló pár dolognak, oda tudtam volna eldugni ezt.
A fenti rendszer jelenleg úgy műxik, h ordítok a gyereknek, h hozzon má' egy kávét. De megnőttek, már csak max. szólnak az anyjuknak.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Postas99
senior tag
-
válasz
Postas99 #23315 üzenetére
jogos, a konyhába gondoltam, ahol elszívó meg minden is van egyébként, mint zajforrás. Időhiány miatt nem foglalkoztam vele, csak a modul link mentésig meg pár videóig jutottam. Elvileg Home Assistant -hoz is van már hangfelismerő, de arra se volt idő, csak a blogon láttam.
-
Postas99
senior tag
válasz
ViZion #23312 üzenetére
Lehet, ahogy nézem, de nem ez lenne a legnehezebb megoldás.
A kutya szerintem ott van elásva, hogy pontosan hová is helyezed el a mikrofont? Nappali, szoba,konyha,wc,fürdő,emelet? Mi van akkor ha csak 1 van és nem értelmezi jól a szöveget, valószínűeg fel kell emelned a hangodat, esetleg kicsit kiabálni is kell majd? Mi van ha kettő van, erősebb kutya alapon fog dönteni? Mi van akkor ha az egyik téveszt mert szarul értelmez mert távol van tőled?
Mekkora a vételérzékenysége a mikrofonnnak és annak milyen karakterisztikája van. Mert hogy ott a demo asztalon működik az egy jól látható dolog, de nem tudni, hogy egy 3 szobás lakásban, házban ha az egyik szobából kiabálsz meg fogja-e hallani a másik szobában. És ha emeletes ház, legyen csak 2 szintes. Akkor oda biztos 2 kell, mivel szeparált szint, szerintem ott működne akár 2 külön is.Ez tök jópofa játék szerintem.
De inkább valami társasjátékot tudnék ilyennel elképzelni.
Adott egy random terepasztal vagy legyen csak egy padló ahol a 2 csapat vagy csak 2 ember azzal szórakozik, hogy egy kis kerekes "távirányításos" autónál balra, jobbra,előre, hátra parancsokat -hang utasítás- ad ki. Nem önvezetés, hanem parancsok. Egy adott útvonalat kell minnél jobban teljesíteni ki áll a legközelebb hozzá és milyen gyorsan teszi meg az utat.
Nincs kontroller, ha a hangod. Szerintem eléggé vicces dolog sülhet ki belőle.[ Szerkesztve ]
-
[link]
Nem tudom, h lehet-e pl. HA-ba integrálni. Ha megoldanák, akkor az ütős lenne ennyiért.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Postas99
senior tag
Úgy gondolom, hogy lehet ilyet csinálni, de túrni kell a kódot.
A GitHub
linken van egy python féle mintakód, ez akár transcribe-ot is tud beszédből. Úgy, hogy itt a minta alapján a bemenet egy wav vagy mp3 fájlból csinál leírást. A visszajövő szöveget kellene a vezérléshez használni. Ugye ez majdnem fix kód tehát előre le kellene definiálni a szöveget és hozzátenni, hogy mit csináljon adott szövegek esetén. Szerintem ez babra meló. Viszont TUD magyarul.Vagy van az egyszerűbb, de picit drágább megoldás
És itt a másik szintén jó működő megoldás. Sajnos az utolsó kettő nem fog tudni csak angolul értelmezni utasításokat.
[ Szerkesztve ]
-
jah, ESP-re nem tudom, de van ilyen AI board hangvezérlésre.
-
Működik, még nem jutottam oda, h kipróbáljam. Az addonokat letöltöttem Home Assistant alatt.
-
tibi-d
tag
A probléma megoldódott. Kiderült, hogy az Eeprom library nem szereti a float konstansokat. Ha előszőr az értékeket beírom egy változóba, majd úgy hivatkozok rá írásnál, egyből veszi a lapot a DUE is. Csak azt nem értem, hogy a Megával mért volt jó úgy is.
Új hozzászólás Aktív témák
- Akai MPC Key 61 Zenei munkaállomás - Fekete ( Este teszek fel saját képet!)
- LGA1700, AM5 ... processzor foglalat JAVÍTÁS, CSERE
- Dell E7450 i7-5600 és Dell E7470 i7-6600 működő alkatrészek.
- AM4 Rysen Görbe LETÖRT LÁB, Processzor láb avítás
- Philips Fidelio L2 nyitott, vezetékes fejhallgató újszerű állapotban
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest