- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Yettel topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Telekom mobilszolgáltatások
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Tokba kerülnek a Pixel 10 mágnesei
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Beárazták az projektoros Ulefone-t
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Janos250
őstag
Leírom a saját tapasztalatomat, bár az eléggé különbözik az ESP32 miatt.
Ha a jel hosszát elég jól lőttem be, akkor rövid szalaggal símán ment. Ha növeltem a ledek számát, akkor a tiédhez hasonló jelenséget tapasztaltam. Digitális analizátorral derült ki az ok:
Az ESP32 1 ms-enként megszakít, akkor adja át a vezérlést - ha szükséges - másik tasknek. Amíg a kevés led miatt a magot megkapott processz 1 ms-en belül el tudta végezni a dolgát, addig minden símán ment. Ha ezt meghaladta a ledre "feltöltési" idő, akkor ha közben megszakított egy jel közben, akkor a rövig jel helyett hosszú lett véletlenszerűen, és bolondságokat csinált. Ha éppen egy alacsony helyiértékű bit lett hibás, akkor éppen nagy gond nem volt, de ha egy magasabb helyiértékű bit szaladt túl, akkor az galibát okozott. Nem azt akarom mondani, hogy nálad is ez a gond, hanem csak azt, hogy nálam ez volt, vedd esetlegesen számításba az időzítési hibát is. Egy digitális analizátorral kéne megnézni.(Ja, még mielőtt az ESP32-t használók felkapják a fejüket, ez annál a verziónál volt, amikor nem hardverből vezéreltem a ledeket, hanem símán C++ programból. Az ESP32 ugyanis elég gyors ahhoz, hogy ezt meg lehessen csinálni. Az interruptok megfelelő tiltásával kezelhetővé vált a probléma. A hardveres vezérlésnél ilyen gond nem volt, mert ott van elég idő az egyik pufferbe töltéshez, amíg a másik puffert nyomja kifelé a hardver)
-
Janos250
őstag
Nekem gyanús ez a 3.3V ügy! Tudtommal az első led már "feldolgozva" adja tovább a következőnek, tehát az első kivételével - gyanítom - nem villoghatnának emiatt. Én egy éve körül sokat játszottam ezzel a leddel és ESP32-vel. Az volt a tapasztalatom, hogy az általad is leírt hibajelenség időzítési hiba volt. Ha túl rövid, vagy túl hosszú volt a jel, vagy a két pixel közötti idő túl nagy volt (8 us, vagy több) interrupt miatt, és elölről kezdte.
Persze lehet, hogy nálad egész más a gond. -
Tankblock
aktív tag
ESP.deepSleep(300*1000000);
Nálam csak ennyi van a ESP Wemos D1 miniben....
hagyhatod a loopban is.
projectemben saccra 10k ellanállat van a GPIO16 és a reset pin között.
mielőt elküldöd aludni egy delayt tehetsz bele.
Keress másik bootlodaert, (vagy ami az arduino ajánl és )töltsd rá azt.meg azt nézd meg h melyik ESP8266 csomagot használod, Emlékeim szerint a sima 2.4.0 bugos volt.
-
_q
addikt
Lehet hülyeség, de én amit láttam mintakódot, ott mindenhol setup()-ba volt az deep sleep küldés, én is úgy használom. Nem is nagyon van értelme loop-ba tenni, mert ha elmegy alvóba egyszer, mindig újra indul a setup(), szerintem a loop() bezavar, próbáld setup()-ba tenni az alvás indítást.
-
AcCEsS
senior tag
Van még egy ugyanilyen cuccom, ha lesz időm felforrasztom rá a lábakat és ki fogom próbálni azzal is.
Viszont az első ESP12 projektem révbe ért.
A múltkor linkelt fehér színű lapra forrasztottam rá, az aljára felment a HT7333 (köszönöm a korábban publikált mintát vargalex!) és jelentem működik!
Egyelőre csak egy breadboard-on van, de megy szépen a deep sleep - wake, meg minden amit eddig ki tudtam próbálni. Mondjuk a végleges összekötéseket (kábelek, ellenállások, csatlakozók stb.) nem tudom hogyan lehet kivitelezni breadboard nélkül... Ti hogyan csináljátok?
Most fedeztem fel, hogy létezik ESP-12S is, ami teljesen kompatibilis az E/F szériával, csak a wifin javítottak sokat: "Further improved antenna design, better signal performance". Az ára a szokásos... rendeltem is belőle...
-
Janos250
őstag
Pedig csak jó lenne valami módon kiolvasni, mit ír ki, mert ott vannak az infók benne:
https://github.com/espressif/esp-idf/blob/release/v3.0/components/esp32/include/rom/rtc.h#L80
Ha másként nem, akkor valami terminal programmal, valami put teletype szerűséggel (win: putty.exe) -
AcCEsS
senior tag
Ok, asszem közben megtaláltam a választ.
-
Tankblock
aktív tag
Krixkrax azért jelenhet meg mert a bootloader más baudraten kommunikál....
ESP32 single core ---> remélem nem hozza vissza a ESP8266 os furcsa megoldásokat...
Wifi kezelése itt 1 magra van bízva..... Not again.....Bluetooth meg már 5.0 jár a szabvány..... ez meg 4.2 szóval ha követni szeretném akkor Nordik chipjei maradnának.
-
_q
addikt
Egy sima LED villogtatós, soros porti kommunikációs kód esetében is ugyan ezt produkálja? Ki kellene zárni a deepsleep okozta probléma lehetőségét. Illetve, hogy tényleg deepsleep-ben van-e vagy csak egyik módban a 2 közül:
"The low-power architecture operates in three modes: active mode, sleep mode and Deepsleep mode. ESP8266EX consumes about 20 μA of power in Deep-sleep mode (with RTC clock still running) and less than 1.0 mA (DTIM=3) or less than 0.6 mA (DTIM=10) to stay connected to the access point."
-
Tankblock
aktív tag
Hello,
Mit reportol a fagyáskor?
Nekem sosem volt ilyen boardom, az ezen lévő komponensekkel szerintem nem lehet alacsony fogyasztást elérni. ESP12-E használok, ha ESP8266 ról van szó.Honnan kapja a Vcc-t? Ha az USB kábelről akkor az legyen jó minőségű pl valami jófajta mobil töltőkábele.
Nekem általában ezzel volt problémám. -
Az ábrán megadott feszültségosztó ellenállás értékek alapján 4,2V akkufeszültség esetén pont 3,3V lesz a bemeneten, ez így jó, kivéve, ha az akksi teljesen feltöltve 4,2V-ot meghaladja. Igaz, hogy a FET-en is esik valamennyi feszültség, talán annyi elég, hogy véletlenül se menjen 3,3V fölé. Igaz, hogy a digitális kimenetek 5V toleránsak, de tudtommal az ADC nem az, így arra nem kerülhet a tápnál magasabb feszültség. De fixme, ha tévedek!
Én részemről a 976k-t kicsit kisebbre venném, biztos, ami biztos, itt utána is számolhatsz. -
Janos250
őstag
"Panasonic NCR18650B"
Jó választás, tényleg tudja 3000 mAh feletti értéket. Mértem."BSS670S2L"
Majdhogynem bármilyen NPN FET-et használhatsz, aminek nem magas a "Gate threshold voltage" értéke. Ez az a küszöbfeszültség, ahol a FET elkezd nyitni.
Pl. IRL sorozat. A tokozás lehet gond, mert a nagy áramúak TO220, a kisebb áramúak (pl. BSS670S2L) többnyire SMD. Attól függ, Neked melyik a jobb.
Lehet, hogy egy olcsó BS170 is megfelelne, de abban nem vagyok biztos. -
_q
addikt
Én ebayről vagy aliexpress-ről rendelném. Esetleg lehet keresni hasonló paraméterekkel alternatívát. ID, VGS, VGS(th), rDS(on) ezeket figyelve.
A feszültség osztót úgy értettem, hogy ha mondjuk laptop aksikat használsz akkor lehet lesz 6 V-od is akár. A mikrovezérlő mondjuk ha 8266-ot használsz és bírja az 5V-ot, akkor úgy leosztani hogy az AD konverterre max 5 V kerüljön de inkább kevesebb. Ha ESP32-t akkor meg max 3 V körül. Ellenállásosztó képlettel kiszámolható, hogy Ube = 6 V esetén, pl. Uki = 4 V, hogy véletlen se érjük el a GPIO-ra kapcsolható max feszültséget, marad R1 és R2, R1-et tetszőlegesen megválasztva mondjuk 10k, akkor R2 kiszámolható a belinkelt képlet átrendezésével.Az, hogy a max GPIO-ra kapcsolható feszültséghez képest mennyit választasz nem számít szerintem most, mivel nem uV az amit mérni szeretnél (persze 0.5 V-ot nem biztos érdemes). Lényeg hogy a végén a feszültség számításakor vedd majd figyelembe. Tehát ha számolod a feszültséget alapból úgy kellene, hogy (6V-os aksi esetén) 6*mért érék/4095 (12 bites AD-nél). Viszont az AD nem fog 6 V-ot mérni mert az ESP tegyük fel 5 V toleráns, le lesz osztva feszültség osztóval. Ezért az előbbi számításban a 6 V helyett 4 V-al kell számolni (vagy amit szeretnél), mivel ez lett beállítva az osztón, majd arányosítani a 6 V-hoz, azaz 6/4 V -os viszonyszámmal vissza kell szorozni, így a mért értéket a 6 V-hoz képest kapod meg, tehát 4*6/4*mért érték/4095. Ez viszont ugyan azt adja vissza, mint ha 6 V-nak vennénk az AD által max mérhető feszültséget így ezt külön nem kell leprogramozni. Max könnyebb megérteni vagy jobban összezavar
Ha valakinek van kedve végigkövetni a logikát és nem jól írtam javítson ki
-
_q
addikt
Utánajártam, ez kellene:
BATT_EN-el vezérled. LOW nincs mérés HIGH méri a feszültséget. Ha kevesebb áramkörrel akarod akkor a Q1 és alsó 100k nem kell, ez esetben a Q2-100k között van a BATT_EN, ekkor fordított logika lesz. LOW esetben mér, HIGH esetben nem mér. Feszültség osztót pedig úgy érdemes megválasztani, hogy passzoljon az aksidhoz.
-
Janos250
őstag
Az én gyanúm:
rossz lábat használsz, mert a lábak elnevezése enyhe káosz.
Én elsőként megpróbálnék ugyanazon a lábon egy ledet villogtatni, aztán ha az megy, akkor meg megnézném a forgalmat
https://www.ebay.com/itm/24MHz-USB-Logic-Analyzer-24MHz-8-Channel-Compatible-to-Saleae-ARM-FPGA-M100/253558684848?hash=item3b09467cb0:g:uoQAAOSwHdVa5UkKVagy tennék be részeredmény kiíratást a 94-96 sorokhoz.
https://github.com/claws/BH1750/blob/master/BH1750.cpp -
Teasüti
nagyúr
Ez egy 4 MB-os ESP8266 usb csatlakozóval és ch340 vezérlővel? Hmm, tetszik.
Nem találok infót, hogy miben különbözik a V2 és V3. Nem feltételezem, hogy más lenne a lábkiosztás, de azért ellenőrizd, hogy az adatbusz ugyanúgy van-e bekötve! Van másik eszköz is az adatbuszon, vagy csak a hőmérő? A felhúzó ellenállásokban talán lehet eltérés, meg kéne nézni szkóppal milyen minőségű jelet ad az egyik és a másik. Ha programozható, akkor kikapcsolnám és csak a külső felhúzókat használnám. Ha több eszköz is lóg a buszon, akkor ott lehet, hogy túl feszesek a felhúzók így együtt. Vagy pont ellenkezőleg. Mérés nélkül nem fog kiderülni.
Esetleg próbáld meg 100 kHz-en járatni a buszt! -
Tankblock
aktív tag
Hello,
Nem, LiFePo akart az a LiPo lenni.
Annak a max feszültsége ha jól rémlik 3.6V ami még pont jó.
2.8 [V] a discharge és 3.6 [V] a full charge.
Az osztó a túlfesz ellen kellene, a p-MOSFET meg arra hogy ne merítse le az akksit, mert gondolom nem folyamatosan szeretéd mérni...
Az akkumulátor fennálló kapacításával kell jól gazdálkodni. A Barátod a deepsleep és a kikapcsolható részegységek lesznek. Nekem van szobai hőmérőm ami egy ~3000 [mAh] Lipo ról több mint fél évig üzemel töltés nélkül, 5 percenként mér és küld adatot. Lehetne hatékonyabbra is megcsinálni, de ez már több mint 1,5 éve üzemel és 3x töltöttem eddig utoljára Feb 15 én és 3729 [mV] van a feszültsége....
ezt engedem esni 3.0 [V] ig... -
Tankblock
aktív tag
[P-channel MOSFET Switch] lesd ezt meg. annyi a különbség, hogy RL ellenállást 2 sorbakötve fogja adni.
U 1 /U 2 = R 1 /R 2 lesz a képlet ahol U1+U2 = 4.25 [V] - Mosfet-en eső D-S feszültség...
I értéke meg minnél kisebb.
-
Az A0 port analóg feszültséget mér, 0 és a tápfesz közt, az akkumulátor feszültségét is meg tudja mérni 3,3V-ig, de afölött tönkremegy. Ezért két ellenállásból csinálsz feszültségosztót, ami leosztja az akku feszültségét, és azt méred meg az analóg porton.
A bekötési vázlat alapján akár 4,2V-ot is kaphat az A0 port teljes töltöttségnél, ez nem túl egészséges szerintem. Mint ahogy az sem, hogy 3,0-4,2V tápot adsz neki az 5V lábon. A belső konverteren kb 0.6V esik, tehát 3,6V akkufeszültségnél az esp 3,0V körüli tápot kaphat. Nem tudom mennyi a minimum tápfeszültség, aminél elindul, de ez nekem határesetnek tűnik. Inkább egy 3,3V boost-buck konverter kéne, és a 3,3V lábon megtáplálni. -
Tankblock
aktív tag
Sorosan kell bekötni. A címe kell hogy más legyen és kész.
Kódban egymás után szükséges a két eszközt parancsokat küldeni és fogadni.
A0 ra meg feszültségosztót tudsz rakni, 2 ellenállás sorba a közepén meg méred az arányos feszültséget.
Kalibrálás szükséges lesz. Én tennék bele egy MOSFET et is, hogy ki lehessen kapcsolni, mert az ellenállásokon keresztül pluszban fog a LiPo cella merülni, és nem szerencsés egy ilyen alkalmazás esetén.. -
Janos250
őstag
Én az SR501-ekből szereztem be még régebben, de még a ládikában várnak jobb sorsukra. Azért azt, mert úgy láttam, hogy azt használják leginkább. Mivel TTL a kimenete (low/high) ezért elvileg simán kell (ene) működni Arduinoval. Jumperrel, potival lehet állítani. Ez csak sejtés, nem tapasztalat.
Más:
Az okosotthonhoz valóban jól kiegészíthetik egymást az Arduino és a málna. A baj az, hogy hiába adja meg a gyártó az árat, ez a gyakorlatban nem annyi. Az angol cégek közül én régebben egyet találtam, ami szállított Magyarországra, de annak eleve drágább volt az ára, plusz még rájött a posta. Így már messze nem annyiba került, mint amennyiért hirdették. Ráadásul még várni is kellett rá jó sokat, mert nem volt raktáron (Zero). Nálunk meg minden drágább.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 42C4 - 42" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 55C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest