- Google Pixel topik
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- One mobilszolgáltatások
- Magyarított Android alkalmazások
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
gyapo11
őstag
válasz
Tankblock #16934 üzenetére
Ha 12 V-ról mennek a ledek, akkor már a közvetlen pinről kapcsolás nem OK.
Párhuzamosan kötve a ledeket nem jó? Nincsenek olyan közel a nyitófeszültségek? És akkor egy ellenállással 5-ször akkora áramot adni nekik. Vagy akkorát, hogy a legnagyobb áramot felvevő led se olvadjon el. -
gyapo11
őstag
válasz
tonermagus #16925 üzenetére
Az analogwrite egy szerencsétlen névadás, ez kavart meg mindent, semmi analóg jel nincs ott, csak 0 vagy 1 megfelelő kitöltési tényezővel. Jobb lett volna pl. a pwmwrite név. És még akkor sem analóg, hanem diszkrét lépcsőkben állítható a kitöltési tényező.
Ezzel szemben az analogread az valóban analóg jelet olvas, pl. egy potméterről és a beépített A/D átalakítóval alakítja számmá.A #16922 rajzhoz még annyit, hogy csak akkor jó, ha a fogyasztó 12 V-on egy adott áramnál nem vesz föl többet, pl. ledszalag, ami tartalmazza a soros ellenállást is. Egy led magában elég szűk feszültségtartományban működtethető, alatta nem világít, fölötte meg gyorsan elfüstöl, és elég esélyes, hogy nem pont 12 V-on érzi jól magát.
-
gyapo11
őstag
válasz
tonermagus #16912 üzenetére
Jó a fet, csak nem jól érted a pwm-et. A pwm-nek nem a mérete szabályoz, hogy nagyobb vagy kisebb a fesz, hanem a pulzus szélességével. Egységnyi időből mennyit van földön vagy tápon a kimenet. Led vezérléshez ez pont jó, mert a szemünk integrálja a bekapcsolt és kikapcsolt állapotot, és kijön belőle egy a pwm %-ával arányos fényerő.
János250 rajzán ott van a kapcsolás, processzor kimenete a fet gate-jére, source a földre, a drainre meg mehet a led a megfelelő tápra kötve és áramgenerátorral vagy ellenállással sorbakötve. -
gyapo11
őstag
válasz
tonermagus #16885 üzenetére
Logikai állapot analizátorral. Csak rá kell bírni hogy adni akarjon.
-
gyapo11
őstag
válasz
Janos250 #16813 üzenetére
Jaja, itt is jó a teleírás, bár a page write nem tudom hogy szól ebbe bele, de parciális írást is emleget az adatlap. Szukcesszív approximációval nagyon gyorsan meg lehet találni a szabad hely kezdetét.
És 1 M írásciklus. Még azzal is lehet rövidíteni a kiírandót, hogy minden olyan percben, ami nem egész óra csak a percet írnám ki meg ehhez egy jelzőbitet, amiből lehet tudni, hogy az óra változatlan. Aztán a hatvanadiknál megint kiírnám az órát is. Végig kell gondolni, hogy az órák az elején többet foglalnak mint a percek, a végén viszont a percek foglalnak többet.
Vagy 17408 óráig el lehet számolni úgy, hogy egy byte-ot inkrementálni minden percben, 255 perc után a következő byte-ot kezdeni. Áramszünet után megkeresni az eddig használt byte-okat, egy szorzással megvan a percek száma. Használat előtt 00-át kell írni minden byte-ba, minden használt byte-ban van legalább egy 1-es. Ha a 0-zással 256 írás egy kör, akkor 3906 kört bír a chip, ami 68 millió óra, csak valahova föl kell írni a körök számát is. -
gyapo11
őstag
válasz
gyulank #16673 üzenetére
Sose programoztam picet, de gyűjtöttem hozzá anyagot, ha van rá kapacitásod 326 megát letölteni, akkor fölteszem a serverre, a listát itt találod.
Látok benne basic stampet, mikrobasicet, micropascalt, let-pic-basicet, pic basic pro-t, picpascalt meg még sok mindent, jó része dosos 20 évvel ezelőtti. -
gyapo11
őstag
válasz
razorbenke92 #16666 üzenetére
Én is ali-bg, aliról standard shipping és saver shipping, bg-ról banggood express.
-
gyapo11
őstag
válasz
Tankblock #16583 üzenetére
30 éve volt, nehezen tudnám megmondani. Van még másik két OFF példám, a biblia és Marx A tőke című könyve. Kb. mindkettőből 10 oldalt tudtam elolvasni, számomra emészthetetlenek. A C könyvnél valószínűleg nem értettem meg valamit amire később épített, és így nem tudtam benne tovább haladni, a Turbopascal 4.0 könyvben nem volt ilyen, értettem mindent. Akkor még nem volt internet, kevés olyan ember is volt, aki ilyesmit tanult, nehéz volt segítséget kapni. Pechhem volt, hogy az író magyarázatát nem értettem meg.
A legjobb ilyen szempontból az assembly, mert ott a lagalapabb byte mozgatások és műveletek vannak, nagyon könnyű megérteni, ott inkább a programozáskor van több munka. -
gyapo11
őstag
A rajzolás balról jobbra megy, aztán ha követni akarja a kurzort, akkor a görbe jobbról balra halad. Persze a szkóp alapból fűrész jellel megy, vagyis amikor a jobb szélére ér a képernyőnek, akkor átugrik a bal szélre és újrakezdi a rajzolást. Ez a görgetés már inkább vizuális adatfolyam megjelenítés mint szkóp.
-
gyapo11
őstag
Lehet, nekem kevés összahasonlítási alapom van, és az is turbopascal és turboc. Volt olyan eset még a dosos időkben, hogy file-ban kerestem talán valamilyen karaktereket, megírtam turbopascalban és lassú volt. Vegyük hozzá, hogy akkoriban 386-os gépem volt. Kerestem valami filekezelő turboc mintaprogramot, és átírtam, kb. olyan lett mint a pascal méretre, sorok számára nézve, viszont kétszer olyan gyorsan futott.
Purebasicben írtam lottószám sorsolót, ott is minta, hogy kell kiírni valamit, hogy kell a billentyűnyomást érzékelni, és így sikerült.
Arduinot is így programozok, példaprogram, ha nem értek egy utasítást megkeresem, semmi objektum orientáltság, azt is próbálták nekem tanítani de sajnos eredménytelenül.
Leginkább az assembly vált be, abból tanultam z80-at, motorola 6510-et, intel 286, 386-ot, ezekben tudtam írni kisebb programocskákat, amik iszonyú gyorsan futottak az akkori magasabb szintű nyelvekhez pl. basichez, turbopascalhoz képest.
Csak annyit akartam ebből kihozni, hogy ha valaki működő programot szeretne írni, nem feltétlenül kell a legmodernebb magas szintű nyelv megtanulásába éveket fektetni, lehet úgy is, hogy annyit tanulok belőle amennyi éppen az adott feladathoz kell, így is összegyűlik lassan a tudás, csak sokkal élvezetesebb módon. -
gyapo11
őstag
válasz
Tankblock #16558 üzenetére
Ezt a Ritchie könyvet próbáltam, nagyon nem ment. Előtte a Turbopascal 4.0 könyvből kb. egy hétvége alatt megvoltak az alapok, tudtam programokat írni. De a C-t nem értettem, ma sem tudom, mintákból próbáltam pár programot alakítani, több-kevesebb sikerrel.
Angollal egyetértek, csak nem videó kellene beszélve, hanem weboldal képernyőfotókkal és írásban, az sokkal könnyebben megérthető és a google translate is segíteni tud copy-paste-tel. -
gyapo11
őstag
A tranzisztor állapotait egy szelephez hasonlíthatjuk: nyitva van, ha áram folyik rajta, és zárva, ha nem folyik az áram.
OK, én is így használtam mindig.
Így van. Még annyit magyarázatként, hogy amikor egy relé tekercsén áram folyik át, akkor felépül egy mágneses tér, pont ez húzza be a relé mágnesezhető részeit. Viszont ha megszűnik az áram, akkor a mágneses tér is megszűnik. A megszűnés változás, és változó mágneses térben a vezetékekben feszültség indukálódik. Mégpedig olyan irányú, ami ellentétes a létrehozó árammal, vagyis mivel az egyik pontja testen van, a másik pontja fog negatív irányba ugrani, így jön létre az induktív tüske. Ami ha elég nagy, akkor a kapcsoló tranyót olyan nagy feszültségnek teheti ki, amitől az tönkremegy, a C-E feszültség túllépheti a megengedettet, mivel az egyik láb a tápon van, ezt akadályozza meg a dióda, ami a testhez képest csak -0.7 V-ig engedi a tüskét.
-
gyapo11
őstag
válasz
Janos250 #16548 üzenetére
Vám 150 EUR fölött van ha nem Európából jön a csomag. A kisebb értékű küldeményeken áfa van és ha a posta vámkezeli, akkor még valamennyi. A BG az áfát vásárláskor beszedi, ezt később átutalja a navnak, Európába behozza valahogy és innen mint európai csomag érkezik az országba, ezért semmi további költség nincs, mivel áfa fizetve, EU-ból érkező csomagra pedig nincs vámkezelés.
-
gyapo11
őstag
válasz
Dißnäëß #16523 üzenetére
A pwm jel szűrése lesz egy kicsit problémás, illetve kellő nagyságú kondival nem az, de akkor meg lassú lesz a jel változása.
Próbálkozhatsz shift regiszterrel és d/a átalakítóval, ekkor bármilyen bithosszúság (finomság) használható és a kimeneti jel azonnal beáll fixen, ahogy a bináris számot kiírtad. -
gyapo11
őstag
Pnp tranzisztor is jó felhúzó ellenállással. Ha a pin lebeg vagy inputra van állítva, akkor ott magas szint lesz, a tranyó nyitott állapotban van, nem vezet. A relé tekercsének egyik pólus a testen, a másik a tranyón. Amikor a pin kimenetté válik és alacsonyra vált, akkor a tranyó zár és a relén átfolyik az áram, a relé zár.
Kicsit keveredős ez a zár-nyit, de itt azt mondtátok, hogy zár amikor vezet, nyit amikor nem vezet valami.
-
gyapo11
őstag
-
gyapo11
őstag
Olyanra gondolok, hogy az oszcillátor eltérése kegyen +-10 % vagy 20 ppm. Előbbi elég laza, nevezzük rossz minőségű követelménynek, lehet, hogy a működésben zavarok lesznek időtúllépés vagy túl korai jel miatt, míg a 20 ppm egy szűk tűrés, pontos órajellel járnak az eszközök, jó lesz a szinkron, jó lesz a végeredmény.
-
gyapo11
őstag
válasz
tonermagus #16286 üzenetére
Amerikában sem véletlenül tapossák egymást az emberek, hanem tényleg vannak olcsó cuccok. Kínaiak ezt már átdolgozták. Most meg figyelni kell nem csak a dollár árat, hanem a Ft-$ váltószámot is, ma reggeli hírlevélben láttam 315 Ft-ot.
-
gyapo11
őstag
válasz
Janos250 #16257 üzenetére
Az közismert, hogy alkatrészeiből összerakni valamit sokkal drágább lesz, mint készen megvenni, lehet az autó, telefon, tv vagy hasonló. Ilyesmi hatás érvényesül akkor is, amikor valaki 1 db-ot vesz vagy 1 milliót, utóbbi sokkal olcsóbb lesz 1 darabra számítva. Ezért tud bosszantó lenni, hogy tudjuk az 1 milliós (és egyéb mennyiségi kedvezményes) árat, az alibabán bárki megnézheti, és a 30 $-os 1 db-os ár és a 23 $-os kedvezményes ár ellenére itthon az 1 db 50 $. Ha adná 30 $-nak megfelelő Ft-ért akkor mindeki tőle venné itthon, és a 7 $-ból lenne haszna a költségeken és a garancián túl. Így viszont az emberek veszik Kínából. Én is azt mondom, hogy ha pár kattintás Kínából venni és beleszámítom, hogy bizonytalan a garancia, akkor megfontolom és lehet hogy Kínából veszem.
-
gyapo11
őstag
válasz
BestofJAVA #16244 üzenetére
Igen, az egyik a driver ahhoz a chiphez, ami az arduino boardon van. A másik az usb, nálam hubok vannak, azokat időnként ki kell húzni, vissza, és megint jó. Ha lenne több port, akkor az első hogy másik portba dugni.
De mivel nálad csak egy van, ezért az usbdeview-val lehet próbálkozni, mindent törölni, illetve az eszközkezelőben letiltani/törölni/frissíteni nem tudom a win10-ben milyen lehetőségek vannak. -
gyapo11
őstag
Az abs is a forgást figyeli nem a megtett utat. A gps-szel meg az a baj, hogy két mérés között nem lehet tudni mi történt, és nagyobb sebességeknél az 1 másodperc alatt megtett út már nem lényegtelen, lehet kanyarodás, a gps meg két pontot ad, közte semmit.
Szerintem jó kompromisszum a motor/féltengely/kardántengely fordulatszámának mérése. Ehhez le kell mérni az egy kerékfordulat alatt megtett utat. Nem lesz extra pontos, az állókerekes fékezést, broadside-ot, kerék kipörgést nem tudja mérni, a kerék nyomása nagyon sokat nem változik. -
gyapo11
őstag
válasz
tonermagus #16117 üzenetére
Ónozást nem javaslom, kontakthibás lesz. Még az ezüst sem elég ellenálló, az arany az jó, csak kicsit mérgező vegyszerek kellenek hozzá.
Ha nem férnek el a tüskék, akkor vidd el a doboz egy másik pontjára vezetékekkel. Csak nem tudom hogyan lehet rögzíteni. -
gyapo11
őstag
2.5V TÓL 3.5V-ig tartó jelből 0-5V jelet alakítani
A műveleti erősítők jók erre a célra. Van neki egy + meg egy - bemenete. A kettő közötti feszültséget erősíti a negatív visszacsatolástól függő mértékben. A visszacsatolás ötszörös erősítéshez 1/5-öd méretű jel. A feszültséget eltolni meg Zener diódával lehet egyszerűen, jelen esetben 2.5 V-os kell hozzá.
-
gyapo11
őstag
Hát miben szeretnéd, ha nem C-ben?
Pl.: Hé ardu! Új program. Ha belépek a nappaliba kapcsold föl a villanyt, ha kimegyek, akkor várj 10 másodpercet és kapcsold le ha nem lépett be addig senki.
Régebben törpöltem rajta, hogy lehetne megoldani, hogy abszolút képzetlen emberek is tudjanak programot írni. Nekem a futásidejű értelmező ugrott be, de jó lehet a pc-n fordítás is. A lényeg, hogy a program emberközeli módon legyen írható, egy elektromos ember összeállítja a hw-t, legyen egy hozzárendelő táblázat, ami a hw elemeknek nevet ad (csengő, lámpa-nappali, lámpa-konyha stb.), ezekhez a megfelelő portok legyenek hozzárendelve, és ezután a user írhatja a programot, mikor mi kapcsoljon be vagy ki és milyen feltételek együttállása esetén. Ebből aztán vagy a pc-n futó fordító állít elő futtatható kódot, vagy az arduinon futó értelmező hajtja végre az utasításokat.
Az elektronikát is lehetne valami modulos módszerrel egyszerűsíteni, házilag összerakhatóvá tenni, csak a hozzárendelések lennének az átlagembernek bonyolultak. -
gyapo11
őstag
válasz
Janos250 #15941 üzenetére
Banggood szerintem most szakít ezzel a futáros postázással. Más európai országok is most álltak át júliusban az áfás témára, bár lehet normálisan is meg tudták oldani, mert ami itt megy a postán az párját ritkítja.
Én is csak BG-ról vásárolok azóta. Egyes alis csomagküldések is futárral jönnek, de nem lehet tudni előre, hogy futár lesz vagy posta. Elég borzasztó, hogy egy ország fönntart egy csomagszállító céget, milliárdokért ráfejleszt az áfás mókára, és kerülni kell mint az ördögöt, ha nem akarja az ember kitépni a maradék haját.
-
gyapo11
őstag
válasz
rita7107 #15874 üzenetére
Érdekes, én akkor tippelnék a bootloaderre, ha egyébként mint usb-s soros port rendben látszik. Habár nem tudom mit ír ki, ha az usb-soros konverter ic fekszik meg. Windows dudál az új usb eszköz megjelenésekor? Eszközkezelőben látszik az uno, hogy valamilyen soros port hozzá van rendelve?
-
gyapo11
őstag
Amikor bármit telepítek a gépre, akkor előtte-utána total uninstaller, és megvannak azok a file-ok amiket föltett, törölt vagy változtak. Ha új drivert tesz föl a telepítő, akkor az új file lesz, és a total uninstaller törli ha el akarom távolítani, valamint még visszaírja a registrybe a törölt vagy módosított sorokat, és törli az új sorokat. Ha nem engedi a win, akkor pendrive-ról kell bootolni oprendszert, azt a betűt rendelni a win partícióhoz ami alapban is van, és így már nem tudja akadályozni. Így lehet egész jól visszaállítani a telepítés előtti állapotot. Még jobb a teljes partíció mentése, és szükség esetén azt visszatölteni és úgy bootolni. A telepítés mindig kockázat, nem tudni mit hova tesz be, mit módosít, és a win uninstallja sok szemetet fönt hagy, így tud a win használhatatlanná hízni, és jöhet az új install.
-
gyapo11
őstag
Esetleg a fw-rel azonos nagyságú tesztprogramot futtatni, ami végiglépked és ír mindent serialra? Hátha flash hiba, ramhiba, eepromhiba, szóval valami időnkénti hw hiba. Ha igen, akkor akár egy másik arduino, beletöltve a fw, és már jó is. Ha az egyéb részekben van hiba, akkor persze ez nem segít.
-
gyapo11
őstag
A temp folderben keresd, nálam e:\temp, abban létrehozott egy arduino_build_658014 nevű foldert, és ott megtalálod. Elég ha az ellenőrzésre kattintasz, már ekkor létrejön a bináris. Minden sketch más kódot kap arduino_build_ után. 1.8.9 verzióval teszteltem.
A feltöltésnek itt lehet utánanézni. -
gyapo11
őstag
válasz
tonermagus #15456 üzenetére
Simán lehet tápvezetéken adatot átvinni. A lényeg a frekvenciafüggő impedancia. A táp egyen szokott lenni, vagyis 0 Hz, a jel meg mondjuk 9.6 kBaud, ami persze négyszög, de a lényeg érthető. A tápot sorbakötött induktivitáson kell átvinni, aminek 0 Hz-en 0 az impedanciája, tehát semmit nem zavar az eszköz tápellátásában, 9.6 kHz-en viszont 2*pi*f*L, vagyis L=1 mH-vel számolva 60 Ω, azon már szépen át lehet vinni az adatokat.
-
gyapo11
őstag
válasz
Janos250 #15355 üzenetére
Illetve ha az adóban és a vevőben véletlen karakterekből álló azonos kód van és azzal vannak xorolva az adatok, akkor a hw-t el kell lopniuk és ki kell olvasni belőle a kódot. És elég mondjuk 32 karakter 0-9, a-z, A-Z, ez 2e93 variáció, egy darabig el lehet vele molyolni és a xor elég egyszerű művelet még egy arduinonak is, leprogramozni sem nehéz. Ha meg mondjuk ilyen kódokból van egy 1 MB-os flashben 32768 db kód, akkor lehet ugrókódossá is fejleszteni.
-
gyapo11
őstag
válasz
Dißnäëß #15344 üzenetére
Ide tettem.
Digitális jelekre simán lehet egy arduinot használni megfelelő port kiterjesztéssel, pl. shift regiszterrel. Ha beleírod a linkelt programba az összes adat egy kérésre küldését, akkor még lassú sem lesz, mert a shiftregiszterrel beolvasás gyors, az egész adatcsomag átküldése gyors, a központnak szét kell bontania, de az egy arduinonál gyorsabb gép, pl. rpi. -
gyapo11
őstag
válasz
Dißnäëß #15342 üzenetére
Vezetékes kommunikációra az rs485 ugrik be, de ez sem mindig problémamentes, egyis ismerős is éppen nem régen kínlódott. Asztalon tökéletes, a falban levő vezetékeket használva már nem. Szóval elvileg sodrott érpár kell neki és azonos földpotenciál az összes ponton, szabályos lezárás, amúgy 1200 m és 32 eszköz. Én lehet hogy még szerkesztenék is hozzá mondjuk +-12 vagy +-24 V-os szinteket, ebbe zavarjon bele akármi is, hacsak nem Pakson át megy a vezeték. A pc-k soros portja is azt hiszem +-12 V volt hajdanán, és nem volt vele probléma, igaz általában irodai környezetben mentek a gépek.
Van egy ardionora írt program, egy másik listán tette közzé valaki épület automatizálás témakörben, szívesen közreadom. Pár byte-os parancsokkal kell lekérdezni az eszközöket egyesével amik arduinok, és a szenzorok, beavatkozó szervek adatait küldik/kapják ha őket címezte meg a központ. Ötletadónak mindenképpen jó lehet. -
gyapo11
őstag
-
gyapo11
őstag
válasz
WinZol #15172 üzenetére
Kijelzőre ötlet a régebbi Nokiák közül valamelyiknek a kijelzője. Nem túl nagy és fekete-fehér, de legalább olcsó ha sikerül találni. Hogy pontosan melyik azt nem tudom, de google biztos segít.
Amúgy esp-hez a web felület jó, amit János250 szokott ajánlani, és akkor bármivel nézheted, amin fut egy böngésző. -
gyapo11
őstag
Lemaradtál a Palm korszakról? Meg pocket windowsos pda-król? Nekem van mindkettőből, használtam is, megszokás kérdése. Teljesen jó a rezisztív is, ha nem ujjbeggyel akarod használni, hanem a pda-khoz adott pálcikával, amit nem véletlenül adtak hozzá, mert a rezisztív képernyőt meg kell nyomni, és minél kisebb ponton nyomom, annál jobban veszi a behatást. Esetleg körömmel is lehet, ha nem rágja az ember a körmét tövig.
-
gyapo11
őstag
válasz
Tomika86 #15162 üzenetére
Egyszer csináltam hasonlót, csak nem arduino volt hanem pc, és nem c hanem assembly. Pénztárgép fekete doboza volt, epromba írt. Már nem tudom mi volt az elválasztó jel, de valami olyan, ami biztosan nincs a kiírt adatokban. Ha csak számokat vagy betűket írsz ki, akkor jó a % vagy # meg ilyenek. Én nem használtam pointert, hanem bekapcsoláskor addig olvastam az epromot, míg az utolsó elválasztójelet megtaláltam, ez után jöhetett a következő írás. Így akármilyen változó hosszúságú adatot írhatsz, az elválasztójel egyértelműen meghatározza, hogy hol a vége és a következőnek az eleje. Ez egyben a wear levelinget is megoldja, mert teleírod az összes byte-ot, utána persze törölni kell, ha akarsz bele írni.
-
gyapo11
őstag
Lehet hogy nem, attól függ mekkora áramot képes felvenni az a valami. Lehet, hogy 5 A-t, lehet hogy 10-et, és akkor a stabilizátor mégsem tudja tartani a feszültséget, de egy megfelelően kis belső ellenállású elkó meg igen.
Az elkó megfekteti bekapcsoláskor, ez igaz. Azonban ez még mindig jobb, ha fél másodperccel később indul az arduino, mint ha menet közben resetel. De ha nincs ilyen nagy áramimpulzust előállító fogyasztó az arduino tápján, akkor nem kell az elkó, elviszi a cuccot a stabkocka. -
gyapo11
őstag
válasz
Tomika86 #15104 üzenetére
Ha a stabilizátor közel van az arduinohoz, akkor csak előtte kell az impulzusokat szűrni, és utána a nagy elkóval minél közelebb az arduino betáp pontjához. Rövid vezetéken nem tud tüske keletkezni, mert nincs induktivitása mint egy antennának. Az akkufesztől lesz egy vezeték az első stabilizátorhoz, ha az hosszabb, akkor ott már lehet tüske, a stab előttre kell a 100 nF és a puffer. A stab után már ne tegyél elkót, vagy ha mégis, akkor kell egy dióda párhuzamosan a stabbal fordított irányban, hogy ha a stab betápja megszűnik, akkor a kimenete ne kerüljön magasabb szintre mint a bemenete, azt nem szereti. Ha az arduino szed össze impulzusokat, akkor fémdobozba kell tenni és testelni, a táp maradhat kívül, hogy ne fűtse.
-
gyapo11
őstag
Nem tudom, gondolom katalógusokban lehet erre is adatot találni, de ha elég gyors az impulzus felfutása, akkor megelőzheti a lavina effektus kialakulását valamennyire. A szupresszor diódákat nem véletlenül alkalmazzák zéner helyett túlfeszültség ellen, pl. villámacsapás miatti impulzus ellen. A kondenzátor viszont annál kisebb ellenállású minél gyorsabb az impulzus, szóval mindenképpen jobb mint a zéner. Együtt a kettő jó csapat.
-
gyapo11
őstag
-
gyapo11
őstag
válasz
Tomika86 #15081 üzenetére
Az elkó az elektrolit kondenzátor, az meg elég nagy induktivitással szokott rendelkezni, tehát impulzus szűrésre nem annyira alkalmas. Inkább valami induktivitásszegény kondi kell oda, tantál vagy kerámia. A zéner egy dióda, ami fordított irányban elvileg kinyit egy adott feszültség fölött, pontosabban a letörési feszültséget tartja. Itt is az a kérdés, hogy milyen gyorsan tudja ezt tenni. Szerintem kezdj egy 100 nF kerámiakondival, aztán meglátod kell-e még más védekezés is.
-
gyapo11
őstag
válasz
Tomika86 #15079 üzenetére
Autóban arra kell készülni, hogy nagy impulzusok lesznek, amik megzavarhatják a processzort, szóval kondizni kell rendesen.
A MΩ-ot nem értem, minél nagyobbak az ellenállások, annál könnyebben szedik össze a zavarjeleket.
10 kΩ már jobb, arra is lehet hogy kell még kondi. -
gyapo11
őstag
válasz
Tomika86 #15021 üzenetére
Állíts össze egy áramkört emulátorban meg a valóságban. Sokszor előfordul, hogy egy egyszerű kapcsolás milliószor gyorsabban fut a valóságban, mert az alkatrészek ismerik a fizikát és realtime történik a legbonyolultabb folyamat is, az emulátorban meg percekig tart az első tizedmásodperc kiszámolása.
De van fordított eset is, pl. ha egy c64 emulátort futtatunk egy mai korszerű processzoron, akkor lehet 10-100-szoros is a sebesség, sok játékot nem is lehet játszani, ha olyan időzítéseket használ, ami a sebesség miatt lerövidül. -
gyapo11
őstag
Egy bemeneten is elég jól lehet játszani az idővel. Amikor ezt teszteltem, 3 vagy 4 beállítást is tudtam egy mikrokapcsolóval működtetni, 0.5 s alatt, 0.5-1 s között, 1-1.5 s között és fölötte. Kell hozzá egy kis ritmusérzék, de simán ment. És akkor még mehet a dupla kattintás, a tripla kattintás és így tovább, és ezeket nem túl nehéz leprogramozni. Elemlámpáktól lehet ötletet meríteni, mert ott is egy gomb van, és sok funkciót kell beállítani esetenként, és nagyon sok emberen van tesztelve a milliárdnyi lámpa révén.
-
gyapo11
őstag
válasz
Janos250 #14977 üzenetére
Ezért mondták sok éve a fibernet szerelői, hogy xp-t simán a netre téve 10 perc lesz az élettartama. Én a 21-es portot irányítottam a gépemre a routerben és elindítottam az ftp server programot. Nemsokára pár másodpercenként próbált valaki belépni, persze sikertelenül, anonymous letiltva. Szóval oda kell figyelni, mert állandóan pásztáznak.
-
gyapo11
őstag
válasz
RAiN91 #14972 üzenetére
Ha a nagy impedancia a probléma, akkor 20 mA-ben kellene gondlkodni, ami 3.3 V-on 165 Ω, tehát jóval kisebb, mint amiről beszélgettek. Vagyis a hosszú vezeték egyik végén a nyomógomb, a másik végén az esp, a D7 közelébe forrasztott 165-200 Ω-os ellenállás a pozitívra és esetleg párhuzamosan egy kondi, de szerintem 20 mA nagyságrendű jelet nem fog egy 4 m-es drót összeszedni, de ha mégis, akkor a kondi azt megeszi, ezzel kicsit lassítva a H szint megjelenését a bemeneten.
-
gyapo11
őstag
Azért oda kell figyelni, mert kipróbáltam pár szokásos kódolással, és az ékezetes karakterek nagyon érdekesen néznek ki az IDE-ben ami nem utf-8-cal van mentve. Próbáltam ansi1252, iso-8859-1 és windows 1252-t, egyik se jó, szóval úgy tűnik az IDE ragaszkodik az utf-8 megjelenítéshez. Ki kell próbálni, hogy a nem utf-8 ékezetes üzenetek pl. serial monitoron olvashatók-e.
-
gyapo11
őstag
-
gyapo11
őstag
válasz
Janos250 #14867 üzenetére
A böngésző mint program viselkedését a konfigurálás határozza meg, a html kezelésére lehet hatással a css, ezek elkülönülnek egymástól. Az sem ritkaság, hogy egy szolgáltatás használatának részét képező programnál vannak kikötések, pl. a használható böngésző vagy annak valamilyen verziója. Azt írtad chrome-mal jó, akkor írd elő, hogy azzal kell használni. Van portable verzió, bemásolja, használja, nem kell ettől átállnia a firefoxról, azt használhatja tovább minden másra. Tkp. a kütyühöz adod a chrome-ot mint frontendet.
-
gyapo11
őstag
válasz
Janos250 #14848 üzenetére
Ez nem olyan, mintha a mobiltelefon szolgáltató nem adná ide a PUK kódokat, és csak pénzért lenne hajlandó feloldani a sim-zárat 3 sikertelen próbálkozás után? Vagy a tv/beltéri egység boltban nem adnák ide az akármilyen kódot és pénzért ki kellene hívni őket ha szükség van rá. Nekem időközönként rebootolni kell a beltérit, és ahhoz is kell a kód.
Vagy a router admin jelszavát, és akárhányszor változtatni akarok valamit a routerben, akkor pénzért kijönnek és majd ők belépnek.
Megveszek valamit és azért nem tudom használni valamilyen szolgáltatását az eszköznek, mert nem adták ide a hozzá szükséges jelszót. Nem tudom ez szabályos-e, van-e joguk hozzá. -
gyapo11
őstag
-
gyapo11
őstag
Valaki mérte már a delayMicroseconds() függvényt, hogy valójában mekkorát késleltet? Mert amikor én egy ciklust pörgettem, kb. 100 kHz jött ki, ami 10 μs a 3 sorra, szóval érdekelne, hogy olyan 20-30 μs alatti értékeknél mekkora a valódi késleltetési idő.
-
gyapo11
őstag
Ha már elhajlott az érintkező, az azt jelzi, hogy nem elég erős anyagból készült, a visszahajlítgatás nagyon esetleges eredményű lesz.
Meg lehet próbálni erősebb áramra tervezett kábelt venni közepesen nevet szerzett kínai gyártóktól, mint pl. Ugreen, Baseus, és nyilván olyat, aminek az adat érintkezői is be vannak kötve. -
gyapo11
őstag
-
gyapo11
őstag
Nyomógombbal szeretnék bekapcsolni egy 230 V-os lámpát, amit az arduino vezérel, és idő után lekapcsol. Mindezt kikapcsolt állapotban minimális fogyasztással.
A legkézenfekvőbb a relé, nyomógomb egy pillanatra áthidalja, tartó áramkör vagy az arduino meghúzva tartja, idő után lekapcsolja.
Működik ez optocsatolóval és triakkal is? Tudtok mutatni ilyen rajzot? -
gyapo11
őstag
rendszerbe kotott ablaknyitas-erzekelo
Még azt is el tudom képzelni, hogy az embert bevonom a rendszerbe, és odateszek egy nyomógombot az ablak mellé. Mert ha szép tavaszi idő van, és mondjuk 1 fokkal hűvösebb kint mint bent, akkor simán kinyitom az ablakot a friss tavaszi levegő miatt, és nem akarnám, hogy a kazán beröffenjen. Nálam pl. konvektor van az ablak alatt, és ha kinyitom, azonnal éri a levegő a szenzort és indul a konvektor fölöslegesen, szóval előtte letekerem, bosszantana ha fűtené az utcát.
-
gyapo11
őstag
A fűtés kimenő és visszatérő ága közti hőmérsékletkülönbségből ki lehet számolni a szoba hőmérsékletét
Ezzel az a baj, hogy ha valami változik, akkor lehet megint számolni, míg egy hőmérő mindig az aktuális hőfokot jelzi, függetlenül attól, hogy föltettünk egy szőnyeget a falra, vagy csináltunk egy álmennyezetet. A hőmérővel is vannak gondok, egyrészt hogy hol van, másrészt hogy megzavarhatja akár a szellőztetés is, ezt könnyebb kezelni, de bármiféle hőváltozás, pl. infrasugárzó bekapcsolása, légáramlás akár porszívózás miatt, több ember megjelenése/mozgása pl. házibuli miatt. Ahhoz pedig, hogy ezeket a vezérlés le tudja kezelni, elég komoly AI kell, amire az arduino már kevés, szerintem még a raspi is. Magából a hőfok változásból nem mindig lehet kitalálni, hogy mi okozta.
-
gyapo11
őstag
válasz
kesztió #14602 üzenetére
Kereskedelmi termékbe nehézkes, de ha én ilyet csinálnék, először lemérném a házat a fűtéssel. Kinti hőfok, benti hőfok, ráküldöm a fűtést és mérem a hőfokot a helyiségben, leállítom a fűtést és mérem tovább, hogy mennyivel szalad túl. Ugyanezt a hűléssel is, és ezután ha 20 fokra állítom, akkor az nem fog lengeni, mert előbb kapcsolom be és előbb kapcsolom ki. A termosztátnak az a baja, hogy akkor jelez, amikor már elérte a hőfok a beállítottat+hiszterézis. Kell tudnom a kinti és benti hőfokot, az elvárt hőfokot, és erre nagyon szépen rá lehet állítani lengésmentesre, ha meg még tanulni is tud, akkor pár év alatt mindenféle hőfokra tudni fogja hogy mikor és mennyit kell odapörkölni.
Tehát igazából nem is termosztát kell csak hőmérők, és a központi vezérlő fogja eldönteni, hogy mikor kell be- és kikapcsolni a kazánt, állítgatni a szobákba menő fűtést. -
gyapo11
őstag
válasz
onagyi #14543 üzenetére
Az ESP-NOW lenne a wifi direct? Nem tudom az esp32 támogatja-e.
Vagy ha minden termosztáthoz megy vezeték, akkor lehetne azon kommunikálni.
-
gyapo11
őstag
Megvenni hozzá mindent könnyű. Van esély rá, hogy egy valahonnan letöltött kóddal működik is. De van esély arra is, hogy nem fog működni, és akkor meg vagy lőve, meg az is valószínű, hogy változtatni akarsz valamit a letöltött kódon, mint ezzel a kétsoros kijelzéssel, és akkor megint meg vagy lőve. Szóval én azt mondanám, hogy az arduino inkább azoknak fekszik, akik kicsit programozni is tudnak, kicsit az elektronikához is értenek.
De ne add föl, csak legyen türelmed ha valami gubanc van. -
gyapo11
őstag
Az az érdekes ebben, hogy én is 0-ról kezdtem, a példaprogramokat próbálgattam, és sose volt gondom a serial kommunikációval arduino és pc között. Viszont nem volt sose szükségem két soros portra, mert nem használtam olyan modult, ami soros porton kommunikál az arduinoval. I2c is ment egyből felhúzó ellenállással. Talán ezért jó ha led villogtatással kezdi valaki, és lépésenként halad, mert ha egy kicsit bonyolultabb cuccot rak össze és nem megy, akkor nem tud mihez nyúlni, nincsenek működő példái.
Itt is legalább két részre bontanám a problémát, először menjen az arduino-pc soros port kapcsolat, utána gps-pc kapcsolat, amihez persze kellene 3.3 V meg a jelekhez szintáttevés, és ha mindkettő jó, akkor már rá lehetne tenni az arduinora és mennie kell. Start-stop bitekről volt már szó? Összeföldelés, baudrate, start-stop bitek, rx a tx-re és viszont. -
gyapo11
őstag
válasz
repvez #14313 üzenetére
Jó kis MacGyveres feladat, nincs semmink, de kell egy bombát eszkábálni.
Szerintem ott a 13-as porton a beépített led, villogtasd ki vele a gps-től kapott string valamelyik értelmezhető szakaszát, valamelyik koordinátát, ott nincs baudrate probléma. Egy fokkal követhetőbb lenne a csipogó valamelyik kimenetre. -
gyapo11
őstag
válasz
cidalain #14309 üzenetére
Még meg lehet nézni a https://www.w3schools.com/-ot, sok példa van és meg is mutatja rögtön, párszor találni a kódban az egyes böngészőkre vonatkozó eltérő kódot, ezekből is lehet tanulni.
-
gyapo11
őstag
Csak a partszélről kérdezem, hogy nem lehet, hogy a servereken futó php nem pont ugyanazt küldi a böngészőnek, mint a soronként beírt html forrás? Olyasmire gondolok, hogy bináris header, ami nem olvasható szövegként, és a böngésző tudja értelmezni. Persze az esp is küldhet ilyet, nem tudom.
-
gyapo11
őstag
válasz
Drótszamár #14240 üzenetére
Elektronikák védelmére a kiöntés szokásos, epoxigyanta vagy szilikonkaucsuk. Utóbbiból nem az ecetszagú tubusos, hanem kétkomponenses, ami nem bántja a rezet meg egyéb anyagokat.
-
gyapo11
őstag
válasz
Drótszamár #14232 üzenetére
Kikapcsolhat. Olvastam olyanról is, aminek a gombját kétszer megnyomva már nem kapcsol ki. De talán még biztosabb egy kis tápmodul meg akku és egy kapcsoló, az tuti addig megy amíg van töltés az akkuban.
-
gyapo11
őstag
válasz
nepszter1 #14220 üzenetére
Nekem nincs és nem is volt ékszletem, mindig azt vettem, amit használni szerettem volna. Ezt a megközelítést ajánlom, nano teljesen jó, és pár szenzor, gyakorolni kell a libek beillesztését, a programozást. Ami eszembe jut: csipogó, potméter, pár led, hozzá ellenállások, relé, hozzá tranzisztor vagy fet, fotodióda vagy fototranzisztor sötétedéskapcsolónak, passzív infra szenzor mozgásra kapcsolónak, mikrofonos szenzor hangkapcsolónak, kapacitív szenzor érintőkapcsolónak, feszültség szenzor, rs485 modul soros port kezeléshez, hőmérséklet szenzor.
Nem írtad, hogy a full nullában benne van-e az elektronika is, vagy csak az arduino és programozása. Ha benne, akkor a kimenő dolgokat nem is írom, mert az elektronikai ismereteket is igényel, főleg a 20 mA-nél nagyobb áramoknál.
Kicsit majd tanulni kell a programozást is, de az nem a hw résszel függ össze, ezért most nem írok róla. -
gyapo11
őstag
Nem tudom árban milyen viszonyban vannak ezek a ledszalagok, esetleg lyukanként egy nano, ami vezérli a szalagot, és egy központi arduino küldözgeti a parancsokat rs232-őn. 1-2 $ között szoktam látni akcióban nanot. Ebayen most 1.5 $ free shippinggel, alin is van 2 $ alatt. Voltak itt problémák a ws2812-vel, vagy János250-et kell megkérni, neki hibátlanul megy.
-
gyapo11
őstag
Színes, de rgb. Úgy értelmeztem a feladat leírásban, hogy változik a szín de nem szükséges ledenként, hanem a lyuk körül egységes lesz a szín. De persze lehet pulzáltatni, színeket váltogatni is, szóval a 3 színen kívül azért még van lehetőség a kijelzést variálni. 3 pwm kimenetre a 3 szín és hajrá.
-
gyapo11
őstag
12 V-os ledszalag elmegy 3 celláról direktben. Felsőmaróval marnék egy árkot a lyukak köré és abba süllyeszteném a szalagot, hogy a ledekre közvetlenül rá lehessen látni, napsütésben máshogy nem lennének láthatók. Az árok meg megvédi a labdától.
Szenzornak eszembe jutott még az ultrahang. 2-400 centi között mér, fény nem zavarja, a labda csattanásai sem. A mérés gyakoriságát és sebességét kellene megtudni, hogy alkalmas-e egy csont nélkül átszáguldó labda érzékelésére.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Trollok komolyan
- Google Pixel topik
- Fűnyíró topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Fujifilm X
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- További aktív témák...
- Apple iPhone 13Pro 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Garmin Fenix 8 Amoled 51mm Sapphire Carbon Gray DLC - Használt, karcmentes
- Nitro ANV15-51 15.6" FHD IPS i5-13420H RTX 4050 16GB 512GB NVMe magyar vbill ujjlolv gar
- Apple iPhone SE 2020 64GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- iPad Pro 11 gen 2 + magic keyboard magyar makulátlan új állapot
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép játékra! I5 14400F / RX 6900 XT 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Telefon felvásárlás!! Honor Magic6 Lite, Honor Magic6 Pro, Honor Magic7 Lite, Honor Magic7 Pro
- LG 48GQ900-B - 48" OLED - 4K 3840x2160 - 138Hz & 0.1ms - G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest