- Megérkezett Európába a Moto G55 5G és Moto G35 5G
- Külföldi SIM-ek itthon
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Yettel topik
- Motorola Edge 50 Ultra - szépen kifaragták
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Garmin topik
- Azonnali mobilos kérdések órája
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Janos250
őstag
Nem értem, miért csak a
Use cout 1! -et
írja ki, a
Use cout 2!-t
meg nem ESP32-n?
Nem az a kérdés, hogy hogyan kerüljem meg, hanem szeretném megfejteni a titkot, hogy ott miért nem használható cout, ha korábban igen?using namespace std;
#include <iostream>
#include <fstream> // ofstream
// ESP32
void setup() {
Serial.begin(115200); // set baudrate
Serial.printf("\nUse Serial.printf\n");
cout << "\nUse cout 1! \n" ;
FILE* filePointer ;
filePointer = fopen ("/dev/console","w");
fprintf (filePointer, "\nfprintf /dev/console Hello ESP32!\n") ;
fclose(filePointer);
filePointer = fopen ("/dev/uart/0","w");
fprintf (filePointer, "fprintf /dev/uart/0 Hello ESP32!\n") ;
fclose(filePointer);
cout << "\nUse cout 2! \n" ;
std::ofstream myfile;
myfile.open ("/dev/console");
myfile << "\nWriting this to a file /dev/console.\n";
myfile.close();
myfile.open ("/dev/uart/0");
myfile << "Writing this to a file /dev/uart/0\n\n";
myfile.close();
} ; // end setup
void loop() {
delay(1000);
} ; //end loop
-
Janos250
őstag
-
Janos250
őstag
válasz
Undoroid #23528 üzenetére
Nem tudok róla, hogy lenne. Viszont a két vezeték szálait két oldalról egymásba tolva, és utána középen melegítve nem csak közepén az ón gyűrű olvad meg, hanem zsugorodik is, rászorul a vezetékre. Nagyon alacsony olvadáspontú ón ötvözet középen az ón gyűrű, elvileg nem kell nagyon melegíteni. Össze is forrasztja a sok apró szálat, meg rá is szorul, elvileg nem jön szét.
-
Janos250
őstag
válasz
ViZion #23525 üzenetére
"a dobozból való kivezetésre,"
Én ilyennel fúrok műanyag dobozra lyukat, elég kulturált a kinézete. Csak forogva fúróval, ütni nem szabad.
https://www.aliexpress.com/item/1005005416751545.html
"lecsupaszított vezetéket 1-1cm-es szakaszon, forrasztóónnal bevonom, majd hőre zsugorodó csővel szigetelem?"
Igen, de használhatsz akár ilyet is:
https://www.aliexpress.com/item/1005007170755105.html
" viszont nem tudom milyen csatlakozót használjak 2 vezetékes kábelhez"
Ízlés kérdése, de én a szokásos tápcsatlakozót használnám. -
Janos250
őstag
"ami kínai fejlesztés, ott simán előfordulhat olyan kormányzati igény, hogy mindenhez legyen pótkulcs."
Ahogy a windowsban is, amikor a rosszfiúk megtalálnak egy belépést, akkor gyorsan jön a javítás, és pár hét, hónap múlva kiderül, hogy a javítással került be olyan backdoor, ami a javítás előtt nem volt. -
Janos250
őstag
válasz
Cheesy #23488 üzenetére
Próbáld ki ezt, mit ír ki.
Ez csak egy próba, vannak benne tök fölösleges részek, de most nem gyomlálom.#define RXD2 16 // kell Ezek az ESP32-n az RX2, TX2 feliratuak
#define TXD2 17
const uint16_t delaytime = 300 ;
char ctrlz = 26;
void setup()
{
Serial.begin(115200);
while(!Serial); // Wait for Serial ready
Serial2.begin(115200, SERIAL_8N1, RXD2, TXD2); // kell
/*
void HardwareSerial::begin(
unsigned long baud,
uint32_t config,
int8_t rxPin,
int8_t txPin,
bool invert,
unsigned long timeout_ms,
uint8_t rxfifo_full_thrhd) {
Az ESP32 ESP-IDF-ben az UART2 alapértelmezetten GPIO 17 (TX) és GPIO 16 (RX), de az Arduino ESP32 framework ezt nem állítja be automatikusan.
Az Arduino HardwareSerial osztályban a Serial2 nincs GPIO-hoz kötve az indításkor.
Ha azt akarod, hogy a Serial2 működjön, manuálisan meg kell adnod a pineket:
Serial2.begin(115200, SERIAL_8N1, 16, 17);
*/
while(!Serial2); // Wait for Serial ready
delay(5000);
Serial.println("setup elindult");
Serial2.print("AT\r") ;
olvasKiir();
delay(delaytime);
Serial2.print("AT\r") ;
olvasKiir();
delay(delaytime);
Serial2.print("AT\r") ;
olvasKiir();
delay(delaytime);
Serial2.print("ATI\r") ;
Serial.println("kuldve:ATI gyarto kiiras:");
olvasKiir();
delay(delaytime);
//("AT+CSQ"); //Signal quality test, value range is 0-31 , 31 is the best
Serial2.print("AT+CSQ\r") ;
Serial.println("kuldve:AT+CSQ:the first # is dB strength(0-31):");
olvasKiir();
delay(delaytime);
//("AT+CCID");
Serial2.print("AT+CCID\r") ;
Serial.println("kuldve:AT+CCID read SIN info");
// sim card number that is written on the
// backside of the sim card
olvasKiir();
delay(delaytime);
Serial2.print("AT+GSN\r") ; //????????
Serial.println("AT+GSN r elkuldve IMEI kiiras\r valasz:") ;
// IMEI kiiras A modul IMEI szama
delay(delaytime);
olvasKiir();
Serial2.print("AT+CREG=?\r") ;
Serial.println("AT+CREG=? r elkuldve\r") ;
Serial.println("registered on the network\r") ;
Serial.println("The second # should be 1 or 5:\r") ;
delay(delaytime);
olvasKiir();
Serial2.print("ATI\r") ;
Serial.println("ATI r elkuldve\r") ;
Serial.println("module's name and number.\r") ;
delay(delaytime);
olvasKiir();
Serial2.print("AT+COPS\r") ;
Serial.println("AT+COPS r elkuldve Check which network:\r valasz:") ;
// Check which network
delay(delaytime);
olvasKiir();
Serial2.print("AT+CBC\r") ;
Serial.println("AT+COPS r elkuldve battery percentage:\r valasz:") ;
// battery percentage
delay(delaytime);
olvasKiir();
Serial2.print("AT+CMGF=1\r") ;
//Because we want to send the SMS in text mode
Serial.println("AT+CMGF=1 r elkuldve\r valasz:") ;
delay(delaytime);
olvasKiir();
//to be sent to the number specified.
Serial2.println("AT+CMGS=\"+36303900970\"") ;
//Start accepting the text for the message
Serial.println(
"AT+CMGS= +36303900970 elkuldve\rvalasz:") ;
delay(delaytime);
olvasKiir();
Serial2.println("SIM SMS ") ;
//The text for the message
Serial.println("Elkuldve: SIM SMS\rvalasz: ") ;
delay(delaytime);
olvasKiir();
/*
String response = Serial2.readString();
Serial.println(response);
*/
Serial2.write(ctrlz) ;
delay(100);
Serial2.write(0x00) ;
delay(100);
Serial.println("ctrlz kiirva") ;
delay(5000);
Serial.println("setup vege") ;
} ; // end setup
void loop()
{
if (Serial2.available())
Serial.write(Serial2.read());
delay(10) ;
} ; // end loop
void olvasKiir(){
do {
while (Serial2.available()){
Serial.write(Serial2.read());
} ;
delay(100);
} while (Serial2.available());
Serial.println();
};
Nem teszem fel sehova, mert a szövegek nem sok helyet foglalnak,
nem hiszem, hogy ez nagyon terhelné a szervert. -
Janos250
őstag
válasz
Cheesy #23484 üzenetére
"Hogyan másképp oldanád meg a tápellátás problémáját?"
próbára így, aztán majd lehet fejleszteni
https://circuitdigest.com/sites/default/files/inlineimages/u5/SIM800L-Module-with-ESP32.png
Az ESP32 tápját pedig az USB-ről. -
Janos250
őstag
válasz
Cheesy #23482 üzenetére
Alin 20 $ körül van szállítással, adókkal együtt. Persze ez sem kevés.
Még én se rendeltem meg, csak kikerestem pár hete.aliexpress.com/item/1005005220505235.html
Én úgy tudom, hogy a másik nem tud SMS-t, de persze lehet, hogy rosszul tudom, nézz utána!
Ügyes projekt!
Viszont nagyon fontos!
Ha gond van, ne az áramfogyasztási adatlapot nézd, hanem tápláld meg próbára egy bikaerős táppal. A SIM800L NAGYON éhes áramra. Pár éve, amikor használtam, megtapasztaltam, de elfelejtette, és pár hónapja, mikor megint kellett, már nem emlékeztem, hogy áramzabálási igénye hatalmas, és nem értettem, miért nem megy. Ha keveselli a tápot, akkor úgy néz ki, hogy működik, de mégsem tud forgalmazni.
A GPS is szeret kajálni. És próbáld meg kitenni valahova szabad térre addig, míg megtalálja a saját helyét, és úgy vidd be a tető alá. Én ezt a GPS-t nagyon rég használtam, de nem emlékszem, hogy gondom lett volna vele. (Azóta mást használok, de az drága, de tud RTK-t, ami nekem kell.) -
Janos250
őstag
válasz
Undoroid #23426 üzenetére
Windows alatt:
Ha kihúzod/bedugod akkor ami pluszként megjelenik az eszközkezelőben:
eszközkezelő -> Egyéb eszközök(sárga) -> valami soros port kijejölés -> jobb egér gomb tulajdonságok -> Részletek -> Tulajdonság listában Hardverazonosítók
Valami ilyesmit ír ki, mint pl: USB\VID_1A86&PID_55D3&REV_0445
Ezt írd be vagy ide, vagy a Googlebe!
Vigyázz, ha kigooglezod, a GYÁRTÓ SAJÁT oldaláról töltsd le a drivert, mert ha mindenféle egyéb, drivereket kínáló oldalról töltöd le, akkor kapsz vele egy vírust is!
Ha nem a sárga listaában, hanem a portok között jelenik meg, akkor talált drivert, de akkor is meg lehet nézni, mi az, és ha nem a gyártóét tette fel, akkor csere.
Volt persze pár évvel ezelőtt, hogy az akkor gyártott hamis IC-ket a gyártó drivere hibásan kezelte. -
Janos250
őstag
válasz
kemcso #23413 üzenetére
Ha már ennyire bonyolulttá vált, akkor már tényleg egyszerűbb lenne ez a másfajta megoldás:
ESP32 valahol, ahol gyűjti az adatokat birizgálja a reléket, stb. Rajta egy WiFi szerver.
BÁRHOL máshol egy régi, kiszuperált Androidos telefon, vagy egy tablet.
Semmi nem kell, hogy menjen rajta - mert a régi Androidon már szinte semmi se megy - mint egy böngésző. A Chrome az az ősökön is elmegy, megjeleníti a honlapot. A WiFit is be lehet állítani, hogy belépjen az ESP32-re.
Böngészőben - egyszer - megnyitod az ESP32 WEB lapját, és az megy amíg áram van.
Arra írhatod a dolgokat. Ha tabletet használsz, elég nagy is lesz, jól olvasható.
Jobb, és olcsóbb minden egyéb megoldásnál. Semmi nem kell neki, csak áram.
Amik csak 3G-t tudnak, azok 1, max 5 ezerért megvehetők, mert a telefon 4G hiánya miatt szinte eladhatatlanok.
Én mostanában ezekkel próbálkozom. Olcsó, és jó. -
Janos250
őstag
-
Janos250
őstag
válasz
kemcso #23379 üzenetére
Eszi fene az optoleválasztást, ha a föld közös a rendszer többi része, és a relék meghúzó tekercse között. Lásd Undoroid hozzászólását részletesebben.
"saját 5V-3A táp"
Az én tapasztalatom, hogy hiába "külön" a táp, a hálózaton keresztül valahogy mégis megy a zavar. Ahogy részletesebben látom, egyre kevésbé az adatvonalakban sejtem a problémát, hanem a tápfeszben. Én megpróbálnám a kijelzőt egy feltöltött (4 V körüli) lítium akkuval meghajtani úgy, hogy csak a negatív, GND lenne közös. Ha úgy rendesen megy/nem megy, az jóval több infót adna a továbblépéshez, hogy hol kell keresni a hibát.
"ahogy a kondik voltak? Két láb közé kötve?"
Igen. Az ellenálláson folyó nagyobb áram miatt csökken a zavarérzékenység. Mellesleg ezeknek a kapcsolóüzemű tápoknak gyakran van olyan problémájuk, hogy a HIRTELEN áramnövekedést nem tudják elég gyorsan követni. Ezt lett volna hivatott ellensúlyozni a kondi. A nagyobb teljesítményű tápok alacsony terhelésnél gyakran instabilak. Legalábbis az én kínai olcsó tápjaim.
"Távolság változott"
Nem csak a távolság, hanem a vezeték fajtája is UTP/DuPont.
Annak idején idősebb kollégám, akitől a mikrokontrolleres, Z80-as dolgokat tanultam (mellesleg ugyanúgy vegyész, mint én), előkapta a 20 kilós EMG szkópját, és azzal nézte a jeleket. Ott a VCC-n is látszott, ha tüske van valahol. Gondolom nincs olyan szkópod, amin ezt meg lehetne nézni. Bár ma már nem húsz, hanem fél kiló egy amatőr gyakorlatban jól használható digitális szkóp, de az ára viszont százezer fölött van Kínából is. -
Janos250
őstag
válasz
kemcso #23376 üzenetére
Köszi!
Sajnos nem lett tőle szenzációs ihletem
Megpróbáltam utánanézni ennek a relés panelnak, de ezen a néven ez - úgy tűnik - csak Magyarországon szerepel.
Arra lettem volna kíváncsi, hogy a relé panel hogyan van leválasztva? Teljesen, vagy a föld közös?
"fogynak a libák", és jó ötletem nincs, csak azt tudom mondani, én hogyan próbálkoznék:
- Megpróbálnám a relé panelt próbára akkuról megtáplálni. Nekem ez korábban egy megoldhatatlannak tűnő zavarnál kiderítette a gubancot.
- Azt továbbra is fenntartom, hogy a reset lábát a kijelzőnek valamilyen (pl. 10k) ellenálláson keresztül a passzív állapotra (VCC?) kötném.
- Ha ez egyszerre több eszköz (relé) működésével függ össze, én gyanakodnék arra, hogy az ESP32 tápja nem elég stabil. Ha több relé kapcsol, az nagyon megrántja a tápot, és az ESP32 ettől még ugyan elmegy, de a kijelzőre jutó adatvonalakon a kijelzőhöz amúgy is viszonylag gyenge adatvonalakon hirtelen még kisebb feszültség lesz, és resetel. Mert a kijelző - úgy tudom - elvileg 5V TTL szint, de megy kisebbel is.
- Mégis megpróbálnám jobban megterhelni a tápot, azaz tennék a kijelző VCC-GND közé egy 1 k-s ellenállást. Nem sorosan az adatvonalra, hanem a GND-VCC közé.
További kérdés:
- Ha a kijelző, és a relé modul fizikai távolságát változtatod, változik-e valami?
Én hasonló problémáknál azt szoktam tenni, hogy előkapom a már itt is régebben többször linkelt 2000 Ft-os digitális analizátort, és megnézem, hogy a vonalakon TÉNYLEGESEN mi megy ki, de ez itt nem lenne eredményes, mert itt a szintekkel lehet valami baj.
Az, hogy ha két relé kapcsolás között nincs delay, akkor hibázik, abból mindenképpen azt gyanítanám, hogy a hirtelen nagyobb terhelés miatt feszültségszint probléma van valahol, de nem tudom, hol! -
Janos250
őstag
válasz
kemcso #23374 üzenetére
Még pár kérdés:
Be tudnád linkelni a delay() környezetét? (Előtte néhány sor, és utána néhány.)
Hogy mennek a madzagok?
Minden az UTP-n megy, a képernyő is, és a relék vezérlése is?
A reset vonalat pl. egy 1, vagy akár 10 kilós ellenálláson passzív állapothoz kötni. Ez ugye a VCC a kijelzőn. Ha alapállapotba megy vissza, akkor nekem gyanús a reset.
Ahol az SPIClasst példányosítod, az hogyan néz ki (paraméterlista)? -
Janos250
őstag
válasz
kemcso #23371 üzenetére
Bennem felmerült pár kérdés, amire nem láttam a választ, de lehet, hogy csak elkerülte a figyelmem:
- Ha ESP32, akkor ugye hardver, és nem szoftver SPI-t használsz? A delay() miatt gyanús!
- Ha UTP kábelt használsz (duplán) akkor ugye úgy, hogy egy jelhez választasz egy vezeték PÁRt (!), és az egyik vezeték lesz a jel, a másik pedig a GND? És csak az egyik végén megy a GND-re ugye?
- Ha próbára "megnöveled a fogyasztást", azaz közvetlen a kijelzőnél a GND, és a VCC közé teszel egy nem túl nagy ellenállást, akkor is hibázik?
- Ha a jelvezetékeket egy ellenállással (10k, 1k, 100k amivel még megy ) a GND-hez kötöd, akkor is hiba?
- Ha a relé modul nincs rajta, akkor is hiba?
- A két kábel nem egyforma. Esetleg kipróbálni rövidebb UTP-vel, vagy hosszabb egyébbel (pl Dupont)? -
Janos250
őstag
válasz
norbert1998 #23325 üzenetére
Ha esetleg úgy döntesz, hogy átállsz ESP32-re, mert ma már gyakorlatilag az sem drágább, és vannak mini boardok is, akkor:
RMT: 12.5 ns felbontású, és elég pontos, mivel hardver.
Például az alap ESP32, az S2, S3, C3 verziókban van RMT, H2-ben nincs, a P4-et nem tudni, mert még kevés róla az info.
Ha nem, hanem maradsz a 8266-nál, akkor megpróbálnám a váltás környékén a megszakításokat letiltani.
Vagy megpróbálnám a TMC programot külön szálra tenni, és delay a szálon. -
Janos250
őstag
válasz
Undoroid #23281 üzenetére
ESP32 valamelyik pici verziója?
https://www.aliexpress.com/ssr/300000512/BundleDeals2
Vagy a supermini?
Ezekben elvileg van hardver I2S, de én még soha nem próbáltam.
Van köztük 1000 Ft alatti is, de max 2000. -
Janos250
őstag
Boldog új évet!
Foglalkozott-e valaki mobiltelefon WiFi megosztás - ESP32 kapcsolattal.
Az ESP32 tud kapcsolódni a mobiltelefon hotspotjára, kap is mindenféle IP címeket (IPv4, IPv6local, IPv6global), de hiába próbálom az IPv6 globalt, nem tudja elérni.
Rosszul csinálom, vagy ne is próbálkozzak nem fog menni, mert az Androidos telefon nem engedi/nincs implementálva? -
Janos250
őstag
válasz
Tankblock #23215 üzenetére
P , persze, de attól még a Vgs nem lesz nagyobb, mint a tápfesz.
Sok FET van, aminek kevés az 5V, függetlenül attól hogy P, vagy N.
N <-> P együtt, persze.
Ezért írtam neki, hogy Google H-bridge. Ott megtalálja hozzá a motorvezérlő H-híd minden csínját-bínját!
A vezérléssel kapcsolatos összenyitási veszélyt is. -
Janos250
őstag
válasz
gordonfreemN #23209 üzenetére
Megkerestem az adatlapját.
https://eu.mouser.com/datasheet/2/196/Infineon_IRF7316_DataSheet_v01_01_EN-3363332.pdf
Úgy tűnik, valóban elég jól kinyit (Fig 7) -
Janos250
őstag
válasz
gordonfreemN #23203 üzenetére
Ha egy FET-en 1V esik, akkor ott baj van. Nem nyit ki rendesen. Akkor melegszik is, nézd meg, melyik meleg!
A FET-ek egy részének kevés az 5V nyitáshoz. A P FET-ek bekötése egy kicsit macerásabb.
Én is inkább gyári panelt javasolnék.
Keress rá Aliexpressen a megvehetőre, és az elvi megoldásra Google-on.
A kódszó: "H-bridge". -
Janos250
őstag
válasz
Janos250 #23200 üzenetére
Nálam a probléma elég összetett, sok minden együtt okozta.
Kábel: van olyan kábelom, amire ha ráteszem, megtalálja, hogy CP210x, de pár másodpercenként eldobja, majd újra megtalálja, végtelenségig.
Panel: kiderült, hogy van olyan panelom, amire nem tölthető fel program, bár azt mutatja, hogy felment. Folyamatosan resetel.
A gyári Arduino, az nano, az csak a saját beállításával megy.
Szóval a probléma összetett, valószínűleg nem a driver a ludas, csak véletlen, hogy a frissítés után derültek ki ezek a gondok. -
Janos250
őstag
válasz
ViZion #23196 üzenetére
Egyelőre nem tudom pontosabban az okát, mert ezt tegnap este lefekvés előtt néztem az eszközkezelőt. Persze az is lehet akár, hogy valami gond az Arduino IDE körül van (letöltöttem tisztát, ugyanez), vagy valami felmászott a gépemre. Eredeti Arduino ESP32 még szűz, azaz először most bekapcsolt panellal ugyanez van.
Egyelőre többet nem tudok, lehet, nagyon melléfogtam, de most nem tökölök vele tovább, írom a programot az S3-on, azon CH340 van. -
Janos250
őstag
válasz
.-..-. #23191 üzenetére
Egy csapdába léptél, egyelőre én sem tudom a megoldást.
Bár az is lehet, hogy nálam van valami gubanc, egyelőre nem tudom, csak a hibajelenséget tudom leírni. Lehet, nem így van.
A Windows 11 legújabb frissítése óta a CP2102 csippel felszerelt modulok - tapasztalatom szerint - nem képesek együttműködni a Win11-el. Hiába próbáltam a drivert cserélni, se a legújabbal, se a régebbivel nem megy.
Ha az eszközkezelőt nézi az ember, az látszik, hogy a gép felismeri, konnektál, majd eldobja. Aztán ez ismétlődik vagy az idők végezetéig, vagy néha előfordul, hogy beáll egy olyan állapot, hogy megmarad a kapcsolat. (Miért?) Egyelőre másik gépen nem próbáltam, mert nincs itthon másik, de majd próbálom.
Ez egy szűk hete van, és minden CP2102 csippel szerelt panelommal (van pár) ugyanezt csinálja. Próbáltam párral. A CH340 csip esetén nincs gond, viszont az olcsó ESP32 panelok a CP2102-t használják. -
Janos250
őstag
válasz
Wolfram #23118 üzenetére
"Nem az lenne a lényeg hogy az expressif könyvtárat/parancsot használva nem kell foglalkoznod a hardverrel?"
De! Csak az a baj, hogy nem mindenre van "gyári" rutin, és mindenki, aki ír mondjuk egy SHA1 rutint, az mind SHA1-nek nevezi, hiába javasolja az Arduino, hogy egyedi nevet adjunk a rutinjainknak, hogy ne keveredjen. És aztán, ha kipróbál az ember valami programot. akkor kiderül, van már fenn a gépen - mert mindenfélét felrakott az ember - egy csomó aktuális nevű .h header fájl, és mind esetén más a paraméterezés, aztán ott a galiba.Nem sikerül olyan jól megoldani, mint például az xTaskCreatePinnedToCore( esetén, ahol a paraméter void típusú. Ismerősöm régebben mondta, hogy minek van ott paraméter, ha null-on kívül semmi nem jó. mondtam, pont fordítva: minden jó, ha void-osítod. Tegyél elé egy (void)-ot és a saját programodban meg arra alakítod vissza, amire akarod, egész, tömb, struktúra, vagy bármi.
"SHA1-et már betiltották a törhetősége miatt"
Kiderült valóban, hogy törhető, de a WEBsocket ezt használja. -
Janos250
őstag
A francba ezzel az Espressif-vel. :-(
Korábban áttértem a szoftver SHA1-ről a hardveresre, ami jól ment az ESP32-n. Én, naiv ember úgy képzeltem, hogy ha a hardver benne van az S3-ban is, azon is menni fog. A fenét, dehogy megy. Az S3-on egészen máshol, másként vannak a regiszterei, mint a régin.
Azt hiszem, mégiscsak visszatérek a szoftver SHA1-re, mert az legalább minden chipen ugyanúgy ment. Már előre félek, mik derülnek ki pl. a C3 esetére.
Én szerettem a regisztereket direktbe használni, de vissza kell térnem arra, hogy maradni a klasszikus C++ -nál, a regiszterek direkt használata nélkül. Viszont ez galibát okozhat, ha valamelyik perifériát nem ugyanúgy kell kezelni az egyik verzióban, mint a másikban.
Van valakinek összehasonlítási tapasztalata, vagy linkje a különböző verziók hardver különbségeiről? -
-
Janos250
őstag
válasz
ViZion #23105 üzenetére
Köszi, ezen más máskor is gondolkodtam, de ismeretek hiányában elmaradt.
A Tailscale - elvileg, valami minimalizált formában - megy ESP32-n is. Van ezzel kapcsolatban valakinek valami tapasztalata?
Valószínűleg az lesz, hogy egy nem túl régi laptop lesz a házban, arra megy a Tailscale, és ahhoz kapcsolódik/nak az est32/k.
Ilyen laptopt, aminek a képernyője rossz, és csak külső monitorral használható, már pár ezerét meg lehet venni 7-8 gen. CPU-val, és ha megveszi az ember hozzá a memóriát, SSD, tápegységet, akkor is kijön 15-20-ból egy elég korszerű (8-10 éves technológia) laptop, alacsony fogyasztással.
Ez szerinted működőképes lehet, hogy a házban a helyi hálón van a laptop, vagy a gépet a helyi hálón kívül kell elhelyezni?
Windows is jó rá, vagy Linux kell? -
Janos250
őstag
válasz
JohnnyX #23101 üzenetére
Hasonló gondom van nekem is, de még csak a tervezés szintjén.
Infrasorompó, mozgásérzékelő infra, és radar. Ezeket a filléres, és pici ESP32-C3 supermini (800 Ft, az infrasorompó házába befér) jól tudja kezelni, és neten jól továbbítható. Viszont, ha a betörő bemegy, első dolga, hogy lekapcsolja a ház áramát. Ezért gondoltam, hogy hasznosítom a szintén fillérekért megvett (de minek?) hibás mobiltelefont, aminek rossz a mikrofonja, így telefonként nem használható.
A problémám, amit nem tudok, mert még nem csináltam ilyet:
Ez arra is jó lenne, hogy kinnről lekérdezzek bizonyos adatokat, mert a vezetékes net NAT-olt, így az erre alkalmatlan.
Kérdésem azokhoz, akik már használtak hasonlót: kinnről elérhető-e a mobiltelefon hotspot mögött lévő eszköz? "NAT-olt"-e a mobiltelefon hotspotja, illetve van-e rajta IP4 port forward lehetőség, vagy IP6?
Melyik szolgáltató a jobb?
A V-nek van ez a TUTI100+ 0 Ft SIM kártyája, ami valóban ingyenes, ha kifelé nem használja az ember, az jó-e, vagy a T? -
Janos250
őstag
válasz
Wolfram #23039 üzenetére
Hagyjuk!
Csak egyetlen megjegyzés nem Neked, hanem, ha valaki később szintén több Serialt akar használni az ezerfajta kínai paneles ESP32 valamelyikén!
Először futtasd ezt, és utána kösd be!printf("RX0=%d TX0=%d\n",SOC_RX0,SOC_TX0);
printf("RX1=%d TX1=%d\n",RX1,TX1);
printf("RX2=%d TX2=%d\n",RX2,TX2);
Hiába van a kínai panelodra írva, hogy Tx, meg Rx, a GPIO16,17-et hagyd békén, ha nem akarod, hogy Neked is legyen pár darab ESP32 feliratú levélnehezéked! -
Janos250
őstag
A franc egye meg! Újabb probléma:
"Just gaining access to the additional UARTs isn’t hard. You simply use one of the additional serial port objects available. However, enabling UART 1 causes the ESP32 to crash! The reason is that by default, UART 1 uses the same pins as the ESP32 flash memory."
Valóban crash!Pedig már régebben használtam, ott is átcímeztem, de már elfelejtettem. Egyszerűen rákötöttem azokra a tűkre, amihez RX2, és TX2 van írva. Pedig régen már tudtam, hogy úgy nem megy!
Így még nem volt vele túl nagy gond, csak nem működött. Aztán amikor összekötöttem a TX2,RX2 pineket (loop back) ellenőrzésként, na ez kinyírta az ESP32-ket.
https://hackaday.com/2017/08/17/secret-serial-port-for-arduinoesp32/
Következik, hogy átcímezem, de most vacsora. -
Janos250
őstag
válasz
Tankblock #23036 üzenetére
Kösz, ez jó ötletnek tűnik. Addig is próbálkozom a fiókban lévő eszközökkel. Erősebb táp, stb. A SIM panel táplálása 18650 Li-vel nem vált be, most semmi nem megy. :-(
Megjött az új Voda kártya postán, már be is regisztráltam, azt most nem nanora törtem ki, ma, vagy holnap próbálkozom másik fajta panellal, ami van itthon. SIM900. -
Janos250
őstag
válasz
Postas99 #23032 üzenetére
Kösz, de az Ali áraihoz hasonlítva jócskán drágák!
Most pár napig ültetve a project, mert az ajtókra a vasrács, betörőbiztos helyre elrejtése a routernek, kamerák olyan helyre, hogy ne tudják a maradékot is ellopni, plusz a megtáplálásuk valami szünetmentes módon. Most ezeknek nagyobb a prioritásuk, mert semmi más nem segít. Tetten érte őket a rendőr, egy óra múlva visszamentek. Vissza JÁRTAK! -
Janos250
őstag
válasz
Wolfram #23028 üzenetére
"A SIM900 gondolom a SIM800 fejlesztett változata|"
Így lenne logikus,de - úgy tudom - a 800 az újabb.
"utána elveszik a szám? "
Nem veszik el, csak akkor, ha a törvény szerint kötelezően előírt azonosítást, hogy Te vagy Te, nem végzed el évente. De az is ingyenes. Jelenleg. -
Janos250
őstag
válasz
Wolfram #23026 üzenetére
Kösz!
Sajnos jelenleg csak A6, A7, és SIM900 van itthon, de valószínűleg akkor ez lesz a megoldás.
Azóta annyi történt, hogy - mivel 5V-os, a DC/DC előtti bemenete mind az ESP-nek, mind a SIM modulnak van, átraktam az ESP tápját a modul 5V-os tápjára. Így csak néha indul újra, így viszont fejleszteni nem tudom, de a következő lépés az lesz, hogy a fejlesztés akkus laptopról megy, csak az pillanatnyilag nincs itthon.
Köszi mégegyszer, indítom a SIM800 beszerzését.
Azok annyival bonyolultabbak, hogy nem "ráhajthatós", hanem "bedugós" SIM kártya foglalatuk van, én meg már kitörtem a kártyát a legkisebbre, így a bedugósba igen macerás a kitört keretbe visszatéve bedugni.
Másik, erre használható SIM kártyám meg nincs, de már kedden elindítottam neten egy másik Vodafone 100+ feltöltős kártya rendelést, de az pár nap, mire a postás kihozza.
Mellesleg ilyen célra, mikrokontrollerekhez jó ez a kártya, mert teljesen ingyenes, semmiféle díja nincs. Ezt én se hittem el, de tényleg nincs, ha csak fogadásra használjuk. Évenként ugyan meg kell újítani a regisztrációt - törvény szerint - de az is ingyenes.
Nem is tudom, hogy ez valami beetetés, vagy miért éri meg ez nekik.
Persze, ha nem csak fogadni, hanem küldeni is akarunk valamit, akkor kell rá feltölteni. Mellesleg adnak havonta - nem gyűjthető - 100 MB internet forgalmat is, teljesen ingyen. Így, ha valaki olyan arduinos dolgot csinál, hogy távolról csak vezérelni akar, akkor ez teljesen ingyen van. Én se hittem el, azt hittem olyan, mint a FB hirdetések, hogy van benne valami csavar, de tényleg nincs. Egyelőre. -
Janos250
őstag
Kinek milyen ötlete van?
Adott egy ESP32-S3, és egy hozzá csatlakoztatott AI A6 GSM modem.
Táp:
- ESP: az USB-ről (PC, amiről feltöltöm)
- GSM SIM modul: hálózati tápról, + 10 000 microF elektrolit kondi
Két panel közötti összekötés:
Tx, Rx, GND
Jelenség:
Amikor az SMS szöveg zárásaként elmegy a ctrl Z karakter, elküldi az SMS-t, de az ESP resetelődik, és újraindul.
Ha a GND csatlakoztatást megszüntetem, akkor természetesen nem küldi az SMS-t, de nem is resetelődik.
Gyanítom, hogy a két irányból jövő táp a gond, de hogy lenne a legegyszerűbb megoldani?
Egy tápról macerás, mert a SIM modulnak 4V (körüli) kell, ez semmiképp nem passzol az ESP-hez, mindamellett, amikor az SMS-t elküldi, 2-3 amperrel rántja meg a tápot.
Lehet persze, egy nagyobb fesz hálózati táp, és utána két külön DC/DC konverter.
Vagy telep, de ez egy riasztó lenne, nem lenne célszerű, ha állandóan cserélgetni kellene az akkut.
Van valakinek valami egyszerűbb megoldási javaslata?
Egyébként végképp nem értem, hogy a GND-n keresztül hogy kaphat olyan zavart, hogy reset lesz az ESP-n.
Korábban már volt hasonló gondom hálózati táppal, amikor K-type hőmérséklet szenzort használtam, és ha bármennyire szűrt hálózati tápot használtam, néha 2-5 fok ingadozást is mutatott. Akkor kizárólag az akkus táplálás oldotta meg a problémát, ami aztán WiFi-n küldte tovább a mért adatokat a lényegi kontrollernek. -
Janos250
őstag
válasz
Wolfram #23017 üzenetére
Erre gondolsz?
https://vi.aliexpress.com/item/1005007121900242.html -
Janos250
őstag
válasz
Undoroid #23015 üzenetére
Én már ebben elvesztem.
Nem csak egyszerű grafikont akarsz egy WEB lapon megjelentetni?
Mert lehet persze profi eszközökkel is, de mire azok használatát megtanulod, addigra háromszor megcsinálod magad.
Nem elegendő, ha az utolsó mondjuk 20 értéket ott magán az ESP-n tárolod?
Nem elegendő, ha WEB lapra valami "gyalog" grafikont csinálsz?
Például .svg kóddal?
Vagy egyszerűen táblázattal, aminek a függőleges tengelye az idő soronként, és az értéktől függő hosszan van a sor háttere beszínezve?
Nem elegáns, nem profi, de magad is megcsinálod (némi segítséggel), de első nekifutásban élvezhető. Aztán lehetne profisítani. -
Janos250
őstag
válasz
Dißnäëß #22871 üzenetére
Ameddig én jutottam társasházi kapu RFID ügyében Arduinoval:
Alis olvasóval simán olvasható Arduinoval a kódja.Egyszer le is írtam, hogyan.
De pár dollárért kapható olyan USB-s eszköz, ami "klaviatúrának" hiteti el magát (HID), és ha közelítesz hozzá, beviszi a kódot
Elvileg - a net szerint - az írható eszközökbe beírható a kód ugyanezzel az Arduinos eszközzel.
Az írásig nem jutottam, mert közben kiderült, hogy a társasházi kapubeléptetők zöme Codefone rendszerű, és ehhez kb. 3 perc megtanulni, hogyan lehet a 150 Ft-ért megvásárolt eszközt beregisztrálni.
Elzavartuk a telefonszerelőt a francba, azóta én csinálom szívességből a házbelieknek a beregisztrálást. -
Janos250
őstag
válasz
cog777 #22846 üzenetére
Már jó ideje. Hat évvel ezelőtt itt is volt róla szó:
https://prohardver.hu/tema/arduino/hsz_8063-8063.html -
Janos250
őstag
válasz
Undoroid #21093 üzenetére
Ismerjük a régi mondást:
Lehet, de minek?
A legtöbb okostelefon kijelzője MIPI DSI interfészt használ, amely nem kompatibilis az ESP32 I2C vagy SPI interfészeivel.
Egy ESP32 kicsi ehhez. Memóriában is, sebességben is.
Viszont egy másik verzió, ami járhatóbb:
Fillérekért be lehet szerezni olyan - nem is túl régi - telefonokat, amiknek valami olyan hibájuk van, ami miatt telefonként nem használhatók, de kijelzőként igen. Pl. tönkrement a mikrofonjuk,de már nem éri meg javítani. Különösen filléres cuccok azok a telefonok, amik csak a 3-as szabványt tudják, a 4-est nem.
(Az ilyeneket, ha a kereskedőkhöz csere során eljut, bezúzzák, hogy vegyenek helyette újat. Fogyasztói, nem környezetvédelmi társadalom.)
Ezek kijelzőként tökéletesek. Rácsatlakoztatjuk egy - részemről természetesen ESP32 - Wifi szerverre, a telefonon megnyitjuk a szerver WEB lapját, és van egy príma kijelzőnk. Ingyen, kevés munkával. -
-
Janos250
őstag
válasz
Wolfram #22730 üzenetére
Bocs, igazad van, de már nem tudom offba tenni.
"hogy jön ez képbe"
Való igaz, hogy sehogy, csak érdekességként akartam leírni.
Majd kipróbálom. Egy ilyen szerkentyűhöz nem nagyon kell kérdés, csupán annyi, hogy mekkora frekivel kell hajtani, de az meg biztosan megvan a neten. -
Janos250
őstag
Olvasom a hirdetést, hogy 15 ezer forintért lehet venni olyan ugatásgátló készüléket, ami magas frekvenciájú hanggal reagál a zajra.
Hát, mi ezt sokkal olcsóbban meg tudnánk oldani!
esetleg próbálta már valaki? -
Janos250
őstag
válasz
DarkByte #22680 üzenetére
"This product can't be shipped to your address. Select another product or address."
Sok magyar honfitársunk élvezi, hogy amikor öcsis kedve tartja, reklamál, és kéri a refundot.
Ha elég ügyesen csinálja, akkor rendszeresen vissza is kapja az árát. Ez különösen könnyen megy az általad is említett verzióknál, mert több rendelést összevárnak, és egy csomagban érkezik, azaz csak annyi van meg nekik, hogy egy csomagot kézbesítettek Neked.
Van olyan eladó, aki csak azt próbálja elkerülni, akinek van priusza, de vannak, akik egyszerűen a magyar rendeléseket tiltják le.
Ha csak rád "pikkelnek", akkor az újra regisztráció más bankkártyával megoldás lehet egy darabig, de ha a magyar rendeléseket tiltják le, nem sokat érsz vele.
Valaki valahol írta, hogy többnyire a népszerű, mindenki által használt dolgoknál gyakori, de speciális dolgoknál elég ritka.
Én is így tapasztaltam: A hobby CNC marómhoz rendelgettem többször maró szárakat, ott soha nem tapasztaltam ezt.
Viszont amikor BT-s fülbedugót rendeltem, csak a harmadik volt olyan, aki ide is szállított. Hát igen. Ezek a srácok CNC marószárat nem nagyon rendelgetnek, de fülbedugót igen. -
Janos250
őstag
-
Janos250
őstag
Én még csak tervezem.
Odáig már eljutottam, hogy a sima WiFiserverrel (vagy ha jobban tetszene sima C fájlkezeléssel) tudjam a websocketot használni, ne kelljen hozzá a spéci szerver, mert én nem nagyon szeretem a valaki által megírt, és néha alig, néha rosszul dokumentált könyvtárakat.
Odáig már eljutottam, hogy a
- WEB lap létrehozza a socketot,
- megnyitja
- Gombbal elküld valamit a szervernek,
- Ha a szerverről érkezik valami azt feldolgozza (jelenleg kiírja)
- A lezáráskor lezárja.Külön szálon fut, hogy semmit ne zavarjon, ne is látszódjék különösebben:
thread thread_loop(loop);
thread_loop.join(); // wait thread_loop end
Az ESP32 programja megnézi a kliens (Firefox) által küldött kérés első várakozó karakterét beolvasás nélkül:
(client.peek())
, majd ez alapján eldönti (case), hogy mit kell csinálni,
és azt megcsinálja, azaz
- bejelentkezett a Firefox, hogy kéri a WEB lapot, akkor azt kell elküldeni,
- vagy WEBsocket módon kíván csatlakozást, ha már a html csatlakozás megtörtént,
- Vagy jön egy adatcsomag a Firefoxról,
- vagy éppen én akarok valamit küldeni.(ez persze nem a FF-ról jön :-) )Ezeket csak azért írtam le, hogy ha valakinek szintén olyan mániája támadna, mint nekem, akkor nagyjából sejtse, miket kell megcsinálni.
Jelenleg működik, de még az értelmes alkalmazásra (hőmérséklet figyelés, fűtés állítása csuszkával) még nincs átültetve. -
Janos250
őstag
Ismét arra ösztökélek mindenkit, hogy ha új panelt vesz, vagy új panelt tervez, ESP32-ben gondolkodjon!
1.99 $ ESP32 C3 SuperMini Development Board ESP32-C3 WiFi Bluetooth Module For Arduino
3.99 $ ESP32-S3 Development Board 2.4G Wifi Module for Arduino ESP IDF ESP32-S3-WROOM-1 N8R2
2.99 $ ESP32 LOLIN3
1.99 $ TZT ESP32 S2 Mini WIFI Board Based ESP32-S2FN4R2 ESP32-S2 4MB FLASH 2MB PSRAM MicroPython For Arduino Compatible D1 Mini
2.99 $ ESP32 Development Board 30P 38P
Bár, ez sem kutya (nem ESP32):
1.99 $ TZT Raspberry Pi Pico Board RP2040 Dual-Core 264KB ARM Low-Power Microcomputers High-Performance Cortex-M0+ ProcessorLinket nem tudok írni, mert ezek akcióban vannak, és ha annak a linkjét megadom, az nem az akciós árakat mutatja.
-
Janos250
őstag
válasz
cog777 #22481 üzenetére
És ha ezt használnád?
https://vi.aliexpress.com/item/1005001299239815.html
Ehhez kapható kisebb/nagyobb látószögű/felbontású kamera. -
Janos250
őstag
válasz
JulianSinulf #22425 üzenetére
-
Janos250
őstag
válasz
JulianSinulf #22420 üzenetére
Én az easyeda.com-ot használom. Az én egyszerű dolgaimhoz megteszi.
-
Janos250
őstag
Amikor én fiatal vegyészmérnökként elkezdtem elektronikával foglalkozni, és megterveztem életem első mikroprocesszoros lapját az akkor használt Z80 köré, akkor megkérdeztem egy idősebb villamosmérnök kollégámtól, mekkora "hidegítő" kondenzátort tegyek az IC-k táp, és föld lábai közé, valami bonyolult hókuszpókuszt kezdett el magyarázni, amiből semmit nem értettem, de a lényege az volt, hogy az bizony bonyolult, azt meg kell méretezni, ki kell számolni.
Aztán pár nap múlva, mikor megnéztem az ő panelját, megkérdeztem, hogy miért éppen pont 100 nF kondit tett oda?
A válasza neki is ez volt: "ezt ezzel szokás megoldani" -
Janos250
őstag
Én megjártam egy ezerévesnél kicsit öregebb akkupakkal.
7 db akku, régi BMS, ami nem figyeli, ha túlmerült valamelyik akku, akkor is hozzámeríti a többit. Gondolom, sok évvel ezelőtt ezt védett akkukhoz szánták, de ebben a pakkban nem az volt, így az összeset mélykisülésbe vitte. -
Janos250
őstag
Nem tudok linkeket hozzárendelni, mert az Alinak van egy "3 vackot egy csomagban" akciója, ahol az egyébkénti áraknál alacsonyabbak az árak, és ingyenes a szállítás, valamint kevesebb, mint két héten belül itt van.. Ha az eredeti linket hívja az ember, akkor magasabb árat mutat.
Én azon csodálkoztam el, hogy a kisebb (C, S2) ESP32-k olcsóbbak az ESP8266-nál, nem beszélve arról, mennyivel olcsóbbak pl. egy UNO-nál.
A leírt árak is azért vannak hol euróban, hol dollárban megadva, mert a megrendeltek listájából szedtem ki, és a megrendelés időpontjában éppen mi volt nekem beállítva, úgy írta ki.
Pendrive-ot vettem más fajtát is, azzal az a tapasztalatom, hogy végén lévő nagyjából 10% hibás. Ezeket a Kingstone-okat használom, lehet, azok is rosszak lesznek. :-( -
Janos250
őstag
válasz
Atamano #22337 üzenetére
Én mostanában ezeket rendeltem:
Ezek a kicsi ESP32-k olcsóbbak, mint az ESP8266.
ESP32 C3 Supermini 1.71 €
hozzá Expansion Board szintén 1.71 €
Ugyanennyiért van sok lábú (duplasoros, ezért kicsi ESP32S2)
még:
ESP32 CAM Development Board with OV2640 Module €4.76
ESP32-DevKitC Core Board ESP32 Development Board €3.81
Kingston Pen Drive USB Flash Drives DTX Pendrive 64GB (ellenőriztem, jó) US $4.49
6pcs Sg90 9g Micro Servo Motor S $4.49 a 6 db, összesen
CP2102 Development Board WiFi+Bluetooth Ultra Low Power Dual Core ESP-32 US $3.59
Isolated Power Module, Bus Isolation Module, IRF540 Isolated Power Module, Infrared Emission Module US $1.79 (az IRF540-eket természetesen lecserélem alacsony gate nyitófeszültségűre) -
-
Janos250
őstag
-
Janos250
őstag
válasz
ekkold #22265 üzenetére
Igen, de épp az volt a kérdés, hogy tömb nélkül lehet-e?
Ha azt írom, hogy:const uint32_t &kodszam = 0x3ff0001C;
És []-teszek mögé, akkor az már töm, és épp az volt a kérdés, hogy:Mert rendben van, hogy tömbnél ezt használhatom, hogy megadom a címet, pl:
volatile uint32_t* SHA_TEXT_0_REG_array_32 =
((uint32_t *)(0x3FF03000));
És akkor érvényes, értelmes pl. az:SHA_TEXT_0_REG_array_32[i] = 0;
viszont, ha nem tömb, hanem egyszerű változó, akkor is meg tudom adni, hogy egy konkrét címre, vagy egy mások változó "tetejére" rakja?Vagy rosszul értelmezem?
-
Janos250
őstag
válasz
ekkold #22262 üzenetére
Ez nem teljesen nyerő, mert nem a tartalmat írja ki, hanem magát a címet.
const uint32_t &kodszam = 0x3ff0001C;
printf ("kodszam = 0x%X\n", kodszam); // kodszam = 0x3FF0001C
Pedig ennek a tartalma nem a címe, mert ez az SHA CLK engedélyezését tiltását tartalmazza.
Úgy tűnik, * nélkül nem oldható meg, legfeljebb define-al el lehet rejteni a csillagot.
-
Janos250
őstag
A problémám a beírt WEBsocket dataframe-nél volt, mert nem tudtam elérni valamelyik bitet, mert a unionnak csak az elejére tettem nevet, a végére nem. Viszont megpróbáltam a problémát egy egyszerűbb példára leegyszerűsíteni, mert ha a teljeset írom be, szerintem sokan csak vakarták volna a fejüket, hogy mi a fenét is akarok. Annak a példának a gyakorlatban semmi más értelme, mint hogy megkérdeztem, hogy hasonló esetben hogyan kell csinálni.
Azóta már próbáltam a netről tanulni. Ami nevet a union elejére írunk, az típus. Mint például az, hogy "int". Azt csak ugyanarra, vagyis új létrehozására használjuk, mint pl. az int-et.
Viszont a végére írt, az a terület neve.
Példával élve:int pelda ;
Ebben az int-nek "felel meg" a union elejére írt név, a "pelda"-nak meg a union végére írt.
Mivel a példában csak a legkívül álló egységgel hozunk létre, foglalunk le területet, csak ott SZÜKSÉGES a típus név. Ott előre is kell írni. A belsőkben már nem kell, mert azok már a terület egy részét mutatják, az már "változó név", azt a végére kell írni.
"Ugyanazt az egy byte-ot 3 különböző néven elérni?"
Ha másként daraboljuk, például bitekre, akkor van értelme.
A példával (a hosszabbal) élve:
Először beolvasom a 6 byte-ot, mert az a protokoll fejléce, annyi mindenképp jön. Utána az egyes részeket vizsgálom, akár bitenként, mert például a FIN bit azt jelenti, hogy nincs több csomag, ez az utolsó, ha az opcode = 1, akkor egy egyszerű adatcsomag következik, ha meg nyolc, az a close, akkor agyon kell csapni a klienst. (néhány házaló klienssel is szívesen megtenném)
-
-
-
Janos250
őstag
Gyakorlati értelme?
Hát az, hogy egy szerűbb példát kérdezzek, és ne ezt:union dataFrame {
uint8_t bytes6[6];
struct {
union {
uint8_t code;
struct {
uint8_t opcode : 4;
uint8_t RSV3 : 1;
uint8_t RSV2 : 1;
uint8_t RSV1 : 1;
uint8_t FIN : 1;
} byte0struct;
}byte0; // byte0
union {
struct {
uint8_t payloadLen : 7;
uint8_t mask : 1;
} maskPayload;
uint8_t byte1data;
} byte1; // byte1
uint8_t masking_key[4];
} dataFramestruct ;
}; // union dataFrame
dataFrame frame1 ;
Ez a WEBsocket data protokolja.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Akciós áron eladó HP Elitebook 845 G7 / AMD Ryzen 5 pro-4650U/16 GB/256 SSD/14"/FHD/IPS/Gari/touch
- Szuper áron eladó dobozos Honor MagicBook 16 Series /Ryzen5-5600H/16GB/512 SSD/FHD/IPS/Garancia
- HP Zbook 14 laptop (14FHD/I7-G4/4GB/128SSD/MagyarVilágítós/AMD1GB)
- Remek áron Lenovo Flex 5 14 laptop/2in1/Touch/Ryzen i5-1135G7/8GB/512 GB SSD/14"/Gari
- Exclusive ajánlat! Dobozos új LG GRAM /13. gen i7-1360P/32GB RAM/512GB SSD/14"COL/FHD+/IPS/Garancia/
- Xbox Ultimate előfizetések
- AKCIÓ! Csere-Beszámítás! Manli RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- Csere-Beszámítás! RTX Gamer Számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- SAMSUNG DDR4 REG ECC 32GB 2666MHz RDIMM szerver RAM modulok, nettó 15740Ft+ÁFA, 1 év gar., több db
- Dell és HP szerver HDD caddy keretek, adapterek. Több száz darab készleten, szállítás akár másnapra
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged