- Yettel topik
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Magisk
- Mobil flották
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
-
Elektro topikból átköltözködve (hosszas privi csevejre most nincs időm, spektrométert építek éppen
, így ide szemetelnék): azon gondolkozz még el, hogy milyen formában kellene a kütyüt hordani. Mert ha szorosan bőrhöz rögzítve, akkor muszáj, h kényelmes legyen, máskülönben a polcon végzi.
Pulzusmérőt nem kell megépítened, már megtették helyetted - igaz, erre még ráférne egy kis miniatürizálás:
Tipikus időskori baleseteken okulva: azon is el kell gondolkodni, hogy mi van, ha az alany éjszakai fürdőszobába menéskor esik el? Jellemzően nem okoskütyükkel a nyakunkban alszunk, lehet tele kéne poloskázni a lakást, a hanganyagra meg valami jó scriptet írni, hogy mikor kattanjon be a rendszer?
-
-
Ez a feladategyüttes vajon megoldható 2db wemossal?
#1: BT kapcsolat wemos#1-en ülő fülessel és telefonnal egyidőben
#2: ha jel jön a speaker jacken, akkor telóról szóló zene lenémít, jacken érkező (rádiós) kommunikáció totális kontrollt kap
#3: telós tartalmat wemos#2 továbbítja a rádió mikrofon jackje felé.miért nem veszem meg készen? 1: a rádióba dugós darabka nem kompatibilis a rádiómnal (nem fér el és máshogy van bekötve) 2: a kész cucc 90+£...
-
-
-
-
-
válasz
Wolfram #18826 üzenetére
Számold ki, az alapján, amennyit a masina fogyaszt. A kábeled igen valószínű 24 AWG-s réz. 10-20méterre simán lehet, hogy tudod etetni, sőt, ha már kanócon vagy, az adatkommunikáció is mehet.
-
-
válasz
#70211840 #18805 üzenetére
Gázon vörös-fehér izzás környékére hevített vastag dróttal kb 3-4mm ráhagyással kiolvasztod a nagyját (figyelve, hogy a félig-egészen olvadt trutyi ne értékes részekre pottyanjon), a maradékot pedig lombfűrésszel, kisebb reszelővel helyreteszed. Ha nem vagy patkolókovács, érdemes elpróbálni a művelet piromán részét egy kidobott samponosflakonon
. Ha nem tetszik a samponos eredménye, még mindíg jöhet a fúró+lombfűrész kombó.
Durván büdi a művelet
-
-
-
válasz
Janos250 #18793 üzenetére
sodrott puha sz.r, nem egymagvú. Azért vettem hosszúkat, hogy lehessen 3-4centisre darabolva elegánsan használni.
A hegye meg a valóságban nem akkora, hanem kb fele. Épphogy beleér a breadboard fogójába. Ha továbbpucolom a héját, már vége is a "tűnek", jön a gyenge sodrott rész.
paypallal fizetek (nálunk van), max csinálok másik paypalt.
-
válasz
its_grandpa #18791 üzenetére
No ezt kipróbálom, mert ha az se, akkor a lehúzós feedback mellé refundot is bepróbálok.
-
grrh, a "jumper cable", amit breadboard dugogatásra vettem aliról max Minnie-egérkének lenne jó karkötőnek
. További munka előtt nézek normális SINGLE CORE, MEREV kábelt, szerencsétlen eladónak valahogy pontosan ezt nem sikerült abszolválnia: hernyózőrszál vékonyságú szálakból sodrott műremeket küldött. Sebaj, forrasztgatáshoz jó lesz később.
-
Megjöttek az SSD1306 kijelzőcskék, ezt követve életre keltettem őket, nagyon vagány
. El fog tartani egy darabig, míg a feltöltött sketch minden részét megértem, de a lényeg, h műxik.
-
-
válasz
Wolfram #18770 üzenetére
700mAh névleges
direkt egy szerényebb eladótól vettem, és ezt állítólag más felhasználók ki is mérték. A villanyász topikban felhomályosítottak, hogy a 4,1-3,1V ciklus, amin mértem extra kímélő mosás, a valós kapacitás 20-30%-al nagyobb lehet. Így valószínű valamennyivel 500mAh felett lehet bennük, ami nem rossz, csak soványabb, mint ami mások kimértek a típusra a feedbackek közt.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
válasz
its_grandpa #18590 üzenetére
igen, az tuti, hogy valami titkosításfélét belevinnék. Ez a tervezett gps-koordináta cb/pmr rádión átadós projektemnél is játszik.
-
válasz
#70211840 #18572 üzenetére
Arra nem gondoltál, hogy folyton ébren tartod az eszközt és wifi helyett sokkal alacsonyabb fogyasztású URH chipecskével kommunikálsz vele?
Ok, arcból lecsavarok, én is csak most találtam rá ezekre az apróságokra, a szabadon használható rádiófrekikről olvasgatva
. Én is berendeltem már a 01S+DHT22 kombókat, jobb 5let lett volna 433MHz alapú lapkára pakolni azokat a hőmérőket.
-
"Milyen helyiség az, amiben 0 fok alatti hőmérséklet van?
"
Pont a kerti hőmérő-projekt miatt vacilláltam, h szerezzek-e külön LiFePO4 16340-eseket erre a célra, de mivel a normál, harmadannyiba kerülő Li ion -20-ig meríthető, maradok a mezei "óccó"lítiumnál. Főleg, hogy a 3.2V-os alapfeszt csak egy töltőm tudná értelmezni, 99.9%, hogy a berendelt táp-foglalat sem. Szülőfalumban téli méricskéléshez (-31 rémlik még gyerekkorból) rákötném egy csutkára töltött ólomakksira.
-
-
Ebben még nincs mikrokontrolleres alkalmatosság, de nem rossz ötlet km-es távolságok áthidalására, ha SIM-karis megoldás nem opció.
A dobozkában:
-
-
Lehet nem új már, ha valakinél téma lenne: esp8266 altatása.
-
-
váá, összekavartam a témát a kollégához beköltözött méhkas problematikájával
. Asszem elmegyek főzök egy teát
#18488: egy Nano és egy NEO-M8N. De idővel befigyel még wifis hőmérőprojekt is.
-
-
-
. közben nézegettem a play store visszajelzéseket, katasztrofális - kimarad.
-
Dolgozik valaki android alól? Melyik IDE-vell érdemes próbálkozni? Van egy öreg samu Tab A tabletem, amit szivesebben nyúzok, mint laptopot - ráadásul terepre is 1000x könnyebb kivinni, ha élesben szeretnék reszelni a dolgon.
-
-
Ide is bespammelném a kérdést, hátha az elektro topikban nem jár mindnekni:
Ezekbe a kis elemtartó-tápegységekbe vajon LiFePO4 akksikat is tehetek? Gondoltam jó lenne valami hidegálló kémia "udvaron hagyott" hőmérőmodulnak - azaz akár egész éjszaka mínusz 10 fokban. -
-
válasz
t72killer #18365 üzenetére
Nno, előre izgi, ekkorát még nem vásároltam
Azért rakom ki, mert pár darab még ardus viszonylatban is nagyon jó árúnak tűnt:
- 2db arduino nano USB-c, forrasztott
- 2db NEO-8M GPS-modul (egyelőre a saját antennájával, erre a projektre sztem elég)
- 2,5mm-es jack végű kábel (végülis egy marék 2,5->3,5mm-es átalakítót vettem fél gombnyi összegért, jó lesz az még másra is)
- egy kazal male-to-female DuPont kábel (F-F van itthon)
- 3 marék 55pontos mini-breadboard*
- méretre vágható "neapirosatvágdelhanemakéket! - dehát itt minden kábel barna#&&#@!" 20centis breadboard kábelek*
- 5db 16340-es tápegység, +bele kék akksik
- DHT22+ESP-01s "hányfokvankint" szenzorok ("projekt B")
- Egyelőre 2db 0.96"-os OLED kijelző
- Primitív blankoló fogócska (nemröhög, eddig késsel nyestem a kábelszigeteléseket)
Itthon van pattintott kőkorszaki kőbalta forrasztó (kétlem, hogy ezzel az ardus cuccokhoz akarok majd nyúlni), egy fazék ellenállás, tranyó és még MOSFET-eket is találtam a pár évvel ezelőtt feladott projektből.
*iigenigen, első körben nemröhög nem szeretnék forrasztgatni
-
válasz
Ton-ton #18361 üzenetére
, szem előtt tartom ezt is. Közben visszatereltem magam a 16340-es megoldáshoz. Összességében kicsit drágább, de ezzel usb-tölthető kütyüket tudok generálni.
ON: ESP-01s programozásához USB-s kütyüt használnátok vagy az arduino nano is ugyanolyan jó lesz? (uno-s példa itt a 6-7.oldalon)
-
-
-
Az ESP-01s wifije kb meddig "lát el"? Wifis hőmérőkön gondolkozom DHT22-vel párosítva, lenne egy egység a a kertben kb 20méterre a házban lévő routertől, ott, ahol telefonnal még éppen-éppen látok wifit. Van esély rá, hogy működni fog, vagy nézzek antennás lapkát?
-
-
istenments
. ma pottyant elő két modul fiókrámolás közben, egyik még a zacskójában, másik csupaszon vagyélvagynem - ha a nanókon kifejlesztett megoldás elég fitt/könnyű lesz és elfér rajtuk, akkor kapnak egy próbát. De valószínűbb inkább a nano vonalat viszem tovább pl titkosítással.
-
GPS-barkácsok figyelmébe: attiny85 + különböző gnss modulok
.
-
Ez az kijelzőtípus vajon transzflektív/direkt napsütésben is jól olvasható? Menők az OLED-ek, de belegondolva terepen egy transzflektív valami sokkal használhatóbb.
-
-
Lassan leszállok a mivel etessük az arduinót témáról, végül nekem ezek lesznek a befutók - vagy egy közeli rokon - így akár változtathatom is az akksi típusát:
[link] -
Asszem mégse hajtok annyira arra a 16340-es opcióra, ennyit 2db jobb NiMH AAA is tud...
-
-
tökéletes, csak gondoltam jó lenne uilyen kb feleekkora hely+súlyfoglalással. Lehet előveszem a türelmesebbik énem és berendelek párat Kínából.
"Miféle mikrofonbemenetről van szó? " no látod erről egyelőre látatlanban még azt se tudom, h 100% ott van-e a mikibemenet, vagy csak füles
(a 2,5mm-es átalakítót ma adták fel, a walkie-talkie doksija öszvissz annyit emleget,h van rajta "2.5mm headphone jack"). Persze nem esek 2ségbe, ha nincs bemenet, varrok rá. 99%, hogy passzív a cucc.
-
+#18300: Elírtam, de látom ráhibáztam
. Ezzel megoldódik mind2fajta tápfesz kérdésköre. Európában 16340-es méretben nem találtam ilyet értelmes áron, pedig létezik és jóval kisebb.
Ardu-jack közötti jelmasszázson gondolkodva adó oldalon még +próbálok utánajárni, h az 5V/0V digi jel nem túl erős-e a mikrofonbemenetnek és hogy a vételi oldalon tud-e segíteni egy erősítő + zajszűrő.
-
Jól értelmezem ezt a tápocskát, hogy egyidejűleg, egy 18650-es cellából lehet rajta 5 és 3.3V-ot csapolni?
-
-
válasz
Wolfram #18292 üzenetére
4db aaa még belefér, powerbankból csak vmi pici, igencsak szolid kábelezéssel.
Ha elég ügyes vagyok, akkor egy 13x5centis walkie-talkie hátára tudom applikálni a cuccost, ez lenne mondjuk a max méret.
-
jogos, itt olvasom, hogy 4xAAA-t javasolnak pl
, ez kb 5V, amit tleg 3.x-re kell csökkenteni kell a neo-m8-hoz.
-
Trükkös +jól hangzik, kvázi a beszéddel együtt, gombnyomkorászás nélkül/automatice le tudnám adni, hol vagyok
. Ez még egy következő lépcsőfok, de tuti drótdugogatósra csinálom az egészet, hogy ne kelljen nyakonönteni ónnal, ha újratervezés van.
Most nézem, a nano tápfeszigénye ideális helyzetben 6-20V között van, ti mivel etetitek, ha szűkös a hely? Tölthető Li-Ion PP3 9V?
-
. Igen, rémlett már arduinós hangmodem (ha jól nyelvújítok )a témában.
A szintekkel hallható frekikre gondoltam, kHz környékén. Ez ugye átmegy egy walkie talkie-n, máskülönben nem lenne talkie, de lehet sűrű zajos közegben a legtutibb pár Hz-es impulzusokat használni. Az übertuti a carrier wave Morze jellegű szaggatása lenne, de valahol azt olvastam, hogy erre a mezei walkie talkie-k karakterisztikája nem jó, nemigazán tudják négyszögjelként kilőni-ujraindítani az adást.
+nézem még árban akad-e 8£/10$ alatt USB-c-s forrasztott nano, aztán indul a shopping. Alin látok 4$ alatt is, csak ugye az kérdés mennyire működőképes.
-
Az átviheő adatfreki erősen zaj=távolságfüggő, nem feltétlen ragaszkodnék a hallható szintekhez.
Közben kezdtem összeszedni a vásárolnivalót, elég lesz vajon egy nano "agynak"?:
Arduino Nano V3.0 Programable ATmega328P 5V 16MHz Arduinoamit kezelnie kell:
- NEO-M8N gps modul
- "audió" input-output
- képernyő -
mi a gyakorlati különbség a NEO 6M, 7M és 8M gnss modulok között? érdemes a "drágább" 8M-et venni? (ha nem kínából akarom, akkor mondjuk valóban látható már az árkülönbség)
-
-
párhuzamosan tuti nem megy a dolog megbízhatóan - tekintve mekkora zaj megy ezekben. Nekem bőven elég, ha beszéd után/helyett a kütyüt belenyomva v egy gombot megnyomva rajta leadja a pozit és mondjuk egy pár számjegyű azonosítót.
még beleásom magam a modulok világába, látom gps+glonass kombós is van már <15£ körül, ez a kép meg kifejezetten megtetszett:
-
. Könnyítés, h úgy tűnik a natúr NMEA 0183 is fekszik neki: a kolléga semmilyen jelmódosítást nem csinált - mázlija volt, hogy a mikrofon bemeneti és gps kimeneti feszkóértékek azonos univerzumban mozognak, 3-5V peak to peak rémlik. Így egyik fél se süti meg a másikat.
Az áramigény fedezésére 1db CR123 cellára gondoltam, de persze ha elég lenne 1-2 AAA NiMH (tudom, ez már 4,4centi), az mégjobb, mert az alap walkie talkie is pont ilyeneket használ = egy töltővel kevesebb. Nem cél a folytonos üzem, időnkénti becsekkoláshoz jönne jól a precíz pozi.
-
Bejártam a netet, próbálkoznék itt is - bár nem biztos, hogy Arduino alapú lesz a végső megoldás.
Walkie talkie-hoz szeretnék egy apró GPS kütyüt, amivel pl Morze, vagy NMEA formátumban le tudom adni a helyemet, a másik oldalon pedig valami lefordítja a jelet koordinátákra.
A rendelkezésre álló pmr walkie talkie-nak van 2,5mm-es headset jack csatija, ez lenne a kapcsolat a kütyüvel. VOX-ot is tud, azaz indító "hang"jelzésre kezdi az adást.Itt kolléga rágányolt egy gps-t a walkie talkie mikrofon helyére, a párján pedig a hangszóró helyére egy rs232 kábelt, szóval elméletben működőképes a koncepció.
Kérdés: összedobható-e egy kicsi (<3-4cm) jackdugós eszköz házilag, mezei forrasztópákával, ha igen, milyen gps-modult érdemes levadászni hozzá?
-
-
ESP32-vel szeretnék nekivágni egy 3 adatfolyamos projektnek, vajon az alis óccó darabok megbízható minőségűek
?
-
-
-
-
Szép
Gyanta/Folyasztószer
?
Édesapámnak a 80as években volt ilyesmije, durva, hogy 30+évvel később ugyanott kezdem- Persze akkoriban még nem arduinókat forrasztgattak...
-
-
-
válasz
Janos250 #10877 üzenetére
Mindenki tudja, hogy átverés (mint a 100e lumenes zseblámpák), de remélik, hogy a kapacitásuk túl sokkal nem marad el egy eredeti cellától. Ha van bennük 2000mAh és ötödáron kapod, még lehet jó üzlet ebbe-abba.
Ami engem ezekben inkább aggaszt a védőáramkörök minősége - ha egyáltalán van bennük. Mondjuk ha nincs, és a user maga gondoskodik róla, az kisebb baj, mintha a dzsunka áramkör hagyná lenullázódni az akksit. -
-
-
-
-
Úgy látszik arról az oldalról lefelejtették
. (ez ugye gopro4, a thieye alapból livestreamel)
Alapból nem tud routerre kapcsolódni, kliensként kell őhozzá kapcsolódni. Kicsit körülnézek, mit tud az openwrt/dd-wrt: lehet egy utazós routerrel megoldható lenne a dolog - persze valami vpn vagy egyéb titkosított csatornán, mert nem szeretném, ha más piszkálná a kamerát... (utóbbi egyébként a <500$-os chinaware IP kameráknál is felmerülő kérdés)
Hogy ne legyen teljesen off-topik a dolog: egy router ugyebár sose fogja tudni bekapcsolni a kamerát, a vezetékes részhez megy majd az arduino. Hogy normál routert szerzek-e be a feladatra, vagy egy raspyból alakítok ki kvázi routert, még kitalálom: a költség kb azonos, viszont egy raspberry pláne rock64 jóval sokoldalúbb, más feladatokat is rábízhatok.
-
-
Szépjóreggelt
. A gopro-ra ezt találtam, a hamarosan érkező Thieye t5 edge-re nincs egyelőre ilyen gyűjteményem, de ha megvan a kamera, elvileg azt is ki lehet nyomozni.
"Command center" szerepbe leginkább raspyt tudok elképzelni a rugalmassága miatt (pl ha befuccsol a http-s módszer).
-
válasz
Janos250 #10734 üzenetére
Az esp8266-al kapcsolatban rögtön itt a mélyvíz
. Azaz, a távoli kamera projektemhez nem csak szimpla kikapcs-bekapcs megoldást, de komplett vezérlést és adattovábbítást (streaming vagy fájlfeltöltés) is szeretnék varázsolni.
Ezt különösebb programozási tudás nélkül le lehetne rendezni pl egy izmosabb Rock64+android+kameraapp segítségével, érdekelne, hogy tisztán arduinó alapon megoldható lenne-e a darabonként 3-4megás fotók, horribile dictu fullHD live streaming feltöltése? Azaz összedobható-e egy eszköz, ami az egyik oldalról a kamera AP kliense, a másik oldalról pedig az alkalmasint elérhető ingyenwifihez, vagy a backupként üzemeltetett LTE-hez kapcsolódik és az egyiken bejövő képi anyagot teljes tömegében át tudja tolni, azaz effektíve routerként/bridge-ként funkcionál?
-
-
válasz
Janos250 #10732 üzenetére
Köszi a bátorítást
. Gyakorláshoz berendeltem egy ilyen készletet is, még tegnap. Ennek az LCD-jén jöhet a "hello world", meg a "kiafrászloptakiasütitahűtőből"
2$ - 10$ körül kapni hozzá wifis lapkát is, lehet abból is elcsípek egyet.
-
-
-
Köszi
egyelőre csak előre aggódtam, a lapka tegnap indult útjára Kínából
. Ez lesz a nulladik ismerkedésem az Arduinóval, sőt, az egész mikrokontroller-programozással is, úgy, hogy Pythonból ovis kategória vagyok
. De nagyon érdekel a téma, elsőre a ház körül adódó automatizálási-távvezérlési feladatokat szeretném így megbütykölni, aztán ki tudja.
-
válasz
Janos250 #10721 üzenetére
Ha bármilyen OS-re van hozzá driver, akkor megoldom, csak vki árulja el, hogy melyikkel érdemes próbálkozni...
Lehet rendelek egy UNO-t is, jól jöhet még - igaz, az attiny, ami jön forrasztott, de elvileg be lehet azt is drótozni.
-
válasz
Janos250 #10718 üzenetére
Köszi, azt hiszem, jó lesz, ott van benne a package
Tesztelni persze csak akkor tudom, ha x hét múlva megjönnek a lapkák.
#10719: a windowsos megoldás is érdekel, fórumokon olvasgatva mások is futottak már driverproblémára, amire nem láttam megoldást. És mivel kínai kütyükről van szó, nem is biztos, hogy ami az egyiknél működött, a másiknál is fog...
-
Beszereztem, egy mikroUSB-s Attiny85 változatot, az lenne a feladata, hogy napelemmel etetett kamerát kapcsoljon fel, ha az akksi töltöttsége elérte a 80%-ot. Véletlenül tudja valaki, h Ubuntu alatt hogy etetem meg a megfelelő kóddal
?
Esetleg vannak erre már előre megírt cuccok?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Synology NAS
- World of Tanks - MMO
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- Apple Ipad 10.generáció
- Új HP Pavilion x360 14-ek Érintős hajtogatós Laptop Tab 14" -35% i5-1335U 8/512 FHD IPS Iris Xe
- RTX 4080 SUPER,16GB. Ryzen 7 7800X3D, 32 RAM Fury RGB! Garancia!
- Asztali PC , i7 9700K , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 1TB HDD
- Dell Inspiron 5406 2-in-1i5-1135G7 16GB DDR4 3200 512GB NVME 14" FHD Érintőkijelző W11Pro
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- 14" Dell Latitude laptopok: 5400, 5480, 5490, 7480, E7440, E7450 / SZÁMLA + GARANCIA
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 13 2022 M2 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest